Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Religie
Publicitate

Povești din bătrâni


Noaptea vrăjilor și a farmecelor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 29.11.2019
• În noaptea premergătoare sărbătorii Sfântului Andrei, în unele zone se practică încă ritualuri ciudate, din credința că astfel oamenii alungă relele și găsesc bunăstarea și chiar dragostea
• În ajun de Sf. Andrei se pune și grâu la încolțit, ca să vezi cum îți va fi norocul în anul care vine
Conform tradiției, noaptea premergătoare sărbătorii Sfântului Andrei (29/30 noiembrie) este cea în care duhuri precum strigoii, moroii și pricolicii capătă puteri mai mari decât în cursul anului. Este noaptea în care țăranii evită să iasă pe ulițele satelor, iar băieții și fetele se strâng și păzesc usturoiul. La sosirea Sfântului Andrei în Dacia, strămoșii noștri au acceptat creștinismul, se spune, cu ușurință. Însă nu au renunțat total la vechile credințe și ritualuri. Au continuat să le cultive, înglobându-le în noua religie. Deși mult mai palide decât altă dată și cu sensuri din ce în ce mai neclare, ele rezistă și azi. Astfel, străvechi ritualuri geto-dacice, „păgâne“, încă mai însoțesc sărbătorile creștine, conferindu-le culoare. Un bun exemplu este noaptea de Sfântul Andrei. Este o noapte ambivalentă. Pe de o parte, este o noapte cum nu se poate mai potrivită pentru vrăji și farmece, fetele superstițioase crezând că acum au șansa să-și cunoască ursitul. Dar, pe de altă parte, există credința că e momentul să se ia măsuri de precauție pentru a preîntâmpina atacurile duhurilor rele, care ies din întunecimile lor, pentru a-i tulbura pe cei vii.

Vrăji de dragoste

Noaptea Sf. Andrei este una dintre cele mai importante din an, pentru vrăji și farmece. Cele mai multe ritualuri sunt dedicate atragerii iubirii. De pildă, prin ascunderea sub pernă a unui fir de busuioc sfințit, se crede că se obține în vis imaginea „ursitului“. Tot în noaptea Sfântului Andrei, fetele măsoară nouă ceșcuțe cu apă pline, și le toarnă într-o strachină, care se pune sub icoană. A doua zi, în zori, se măsoară din nou, cu aceeași ceșcuță, apa din strachină. Dacă va mai rămâne pe fundul străchinii apă, fie și câteva picături, atunci vor avea noroc; dimpotrivă, dacă ultima ceșcuță va rămâne neumplută cum trebuie, atunci nu vor avea noroc și nu se vor mărita. În noaptea de Sf. Andrei, ca să-și viziteze ursitul, fata își pune sub cap 41 de boabe de grâu și dacă visează că-i ia cineva grâul, se va mărita.

Colacul fetei de măritat

Unele fete își pregătesc turta, pentru ea aducând apă cu gura. Pentru acest colac aduc apă neîncepută, iar produsele din care se prepară turta (făină și sare) sunt măsurate cu o coajă de nucă. După ce au fost coapte pe vatră, fetele își mănâncă turtițele preparate, convinse fiind că ursiții vor veni, în vis, cu apă să le potolească setea. Fetele mai fac un colac din pâine dospită, punând în mijlocul lui câte un cățel de usturoi. Dus acasă, colacul este așezat într-un loc călduros, unde este lăsat vreme de o săptămână. Dacă răsare usturoiul din mijlocul colacului, fata cunoaște că va fi cu noroc. Dacă nu răsare, fata se întristează și spune că va fi lipsită de noroc.

Mistere lămurite

Oricât de periculoase li se par unora spiritele care, zice-se, bântuie în această noapte, babele pricepute la vrăji spun că tocmai mesagerii întunericului pot fi puși la treabă pentru a dezlega secretele. Există credința că în asemenea noapte magică se pot afla autorii unor crime sau furturi ori unde se află persoane ori bunuri dispărute fără urmă sau de unde a pornit o nenorocire abătută asupra unei case. Ingredientele sunt lumânări, apă sfințită, un vas nou cu gura largă și câteva monede de argint, care sunt așezate deasupra unui mormânt vechi și părăsit. Practicantul ritualului trebuie să fi postit trei zile și se crede că, în lumina lumânărilor, după ce a rostit anumite rugăciuni, poate vedea în apa turnată în vas filmul secretelor pe care le dorea dezvăluite.

Obiceiuri pentru protecție

Prin unele sate există și acum credința că în această noapte bântuie strigoii și lupii sunt mai fioroși ca oricând. Despre lupi se crede că pot, în această noapte, să vorbească și să-și miște gâturile înțepenite. Despre cei ce vor să audă vorbele lor se spune că află taine teribile, dar că vor muri repede, iar omul sau animalul atacat de lup în noaptea cu pricina se va transforma în vârcolac. Pentru ca spiritele rele să nu se cuibărească în case, femeile întorc seara toate oalele și cănile cu gura în jos. Scot din sobă cenușa caldă de peste zi, pentru ca spiritele neliniștite să nu-și găsească adăpost la căldură. Alteori, împrăștie resturi de pâine prin curte, pentru ca spiritele flămânde să nu caute prin cămări de-ale gurii. Împotriva vârcolacilor, gospodinele folosesc cununile de usturoi agățate la intrare și lasă aprinsă candela de lângă icoane. Pentru protecția vitelor, cu o seară înainte li se amestecă animalelor în hrană busuioc sfințit sau li se toarnă câteva picături de agheasmă în apă. După miezul nopții sau în dimineața de Sf. Andrei, exista în trecut obiceiul „descântecului sării“. Un drob de sare, descântat și îngropat sub pragul grajdului, era dezgropat în primăvară, de Sf. Gheorghe, când sarea era amestecată în hrana vitelor pentru a le feri de farmece, boli și de vrăjile pentru „luarea laptelui“.

Usturoi miraculos

Tot în seara de 29 noiembrie, pe vremuri, se adunau la o casă mai mulți flăcăi și fete. Pe o masă, ei puneau mai multe căciuli de usturoi, împrejmuite cu tămâie, smirnă și câteva lumânări de la Paști, aprinse. Apoi aduceau pe masă feluri de mâncare, și se ospătau, vorbeau și râdeau până în zorii zilei. Fetele își împărțeau între ele usturoiul, pe care îl duceau a doua zi la biserică, pentru a-l sfinți preotul. Acest usturoi se punea pe policioară, la icoane, fiind bun de făcut farmece de dragoste.
În alte zone din țara noastră, păzitul usturoiului se face în felul următor: într-o casă de gospodar se strâng 10-12 fete, având fiecare fată câte o pâine, trei căpățâni de usturoi, un fir de busuioc, legate cu o ață roșie și o sticlă de rachiu. Aceste lucruri se pun pe o masă, într-un colț al casei, și se acoperă cu o broboadă roșie. Lângă lucruri, pe masă, stă un sfeșnic c-o lumânare aprinsă, care arde de cu seară și până în ziuă. Lângă masă, una în dreapta și una în stânga, stau de strajă două babe, care bagă bine de seamă ca să nu se fure din lucruri, ori să nu pună cineva mâna pe ele. Ele stau acolo neclintite până dimineața. La această petrecere, vin și băieți cu lăutari. Se cântă și se petrece până în zori. Când s-a făcut ziuă, hora este jucată afară. Un flăcău joacă în mijlocul horei toate lucrurile fetelor, păzite de bătrâne. Pâinea se mănâncă, rachiul se bea, usturoiul se păstrează de leac.

Prognoza meteo populară

Tot în noaptea de Sf. Andrei sunt practicate și predicții meteorologice populare pentru anul următor. De obicei, în podul casei sunt urcate 12 cepe sănătoase, la fel de mari, care sunt lăsate acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei cepe îi este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat indică luni ploioase sau cu grindină, iar cele care au încolțit – luni favorabile recoltei. O predicție asemănătoare, legată de soarta recoltei, se realizează cu ajutorul unor boabe de grâu. Pentru fiecare tip de cultură pe care se gândește să o semene în grădină, gospodina casei „boteaz㓠câte un bob și îl pune la încolțit în bucătărie. Peste 7 zile, boabele sunt analizate: cele care au încolțit arată soarta favorabilă a culturii, iar celelalte, pagubă. Dacă noaptea de Sf Andrei este senin și cald, se crede că iarna nu va fi geroasă. Dacă este frig și ninsoare, se crede că acestea sunt doar începutul troienelor pe care le va aduce o iarnă grea.

În ajun de Sf. Andrei se pune grâu la încolțit

În seara Sfântului Andrei, toți ai casei, mai ales fetele mari și băieții, seamănă grâu în câte o strachină sau glastră cu pământ. Aceluia îi va merge mai bine, va fi mai sănătos și mai norocos, căruia i-o răsări grâul mai bine și o crește mai frumos.
Tradiția cere că fiecare membru al familiei să aibă propriul vas cu grâu pus la încolțit. Se ia o mânuță de grâu și se seamănă într-un ghiveci ori într-o cutiuță din plastic. Apoi se acoperă boabele de grâu cu un strat subțire de pământ. Ghiveciul trebuie așezat la fereastră, pentru ca grâul proaspăt încolțit să beneficieze de lumină suficientă. Tradiția spune că grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei spune câte ceva despre viitorul omului care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul așa va fi și sănătatea și norocul celui care l-a plantat.

Sfântul Apostol Andrei, „cel întâi chemat“

• Biserica Ortodoxă Română prăznuiește la 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, „cel întâi chemat“, unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului Hristos, care a predicat Evanghelia într-o parte a teritoriului țării noastre, Scythia Minor (Dobrogea de astăzi), aducând la credința creștină pe mulți strămoși de-ai noștri. Andrei, iudeu de neam din localitatea Betsaida, era frate cu Simon Petru (devenit și el apostol al Mântuitorului) și amândoi se ocupau cu pescuitul, alături de tatăl lor. Tot împreună, au fost și ucenicii Sfântului Ioan Botezătorul și au ascultat predicile acestuia în jurul Iordanului. După recunoașterea lui Iisus drept Mesia de către „învățătorul“ lor, ei îl urmează pe Supremul Învățător.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Religie

Sărbătoare în casa lui Ion


Praznicul Sfântului Ioan

Povești din bătrâni


Noaptea vrăjilor și a farmecelor

Prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului


Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Cei mai mari vestitori de bine


Sărbătoarea Îngerilor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Emilian Dolha nu mai este antrenor cu portarii la Sepsi OSK / "Am ajuns la un acord"


  Azi 14:26
 • ➤ Prima pagina


  Șefii CJ nu vor fi aleși prin vot la urne


  Azi 09:50
 • ➤ Eveniment


  Pușculița orașului


  Bugetul Brașovului este estimat la 816 milioane de lei


  Azi 09:45
 • ➤ Eveniment


  Elevii de la „Honterus“ și școala gimnazială Hărman, proiect educațional despre valoarea Oltului


  Azi 09:42
 • ➤ Eveniment


  Are multe proiecte importante


  Adrian Veștea vrea un nou mandat în fruntea CJ


  Azi 09:31
 • ➤ Eveniment


  PSD insistă ca salariile din CJ să se raporteze la minimul pe economie la 1 ianuarie 2020


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu“ își amenajează săli noi de clasă


  Azi 09:21
 • ➤ Actualitate


  Misiune încheiată


  Ambasadorul Elveției revine la Brașov să vadă noua față a Colegiului Info


  Azi 09:18
 • ➤ Actualitate


  DGASPC recrutează asistenți maternali


  Azi 09:16
 • ➤ Actualitate


  „Telefonul Vârstnicului“, prima linie telefonică națională, gratuită, pentru seniori


  Azi 09:11
 • ➤ National


  Două înfruntări și-o moțiune


  Azi 09:09
 • ➤ Economic


  Ministrul Transporturilor se repetă


  Autostrada Comarnic - Brașov nu mai e nici pe hârtie


  Azi 09:06
 • ➤ Economic


  Un sfert dintre angajatori îngheață salariile în acest an


  Azi 09:03
 • ➤ Doctor


  Vaccinurile antigripale ar putea reduce tumorile canceroase


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  Cum să rămâi concentrat la job când treci printr-o criză personală?


  Azi 08:58
 • ➤ Doctor


  Coacăzele negre sau roșii alungă surmenajul și anemia


  Azi 08:56
 • ➤ Doctor


  Medicină digitală


  Infecțiile urinare, diagnosticate cu telefonul


  Azi 08:52
 • ➤ Doctor


  Emoțiile îți distrug plămânii și ficatul


  Azi 08:46
 • ➤ Doctor


  Cât trebuie să mergi pe jos zilnic pentru a scăpa de burtă


  Azi 08:45
 • ➤ Doctor


  Ce pot prevesti bătăile neregulate ale inimii


  Azi 08:43
 • ➤ Life


  În mare formă


  Florin Piersic a împlinit 84 de ani


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Octavia Geamănu, o mireasă frumoasă cu un mire în blugi


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Andra a trimis un mesaj de dragoste


  Azi 08:35
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Oana Andoni se întoarce la știri


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  E bine de știut


  Avantaje ale grădinăritului pe timp de iarnă și sfaturi practice


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  Kobe Bryant a murit în urma unui accident teribil


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  Premianții Cupei Orașului Zărnești


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Australian Open


  Simona Halep, fericită de calificare


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Mesajul emoționant al antrenorului Dan Calancea: „Dragă Brașov...!“


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Variante


  ACS SR Brașov, amical cu Petrolul la Strejnic sau Câmpina


  Azi 08:14
 • ➤ Local


  Crima din Brașov: lovită în cap și înjunghiată de 40 de ori cu un cuțit


  27.01.2020
 • ➤ Local


  Proiectul de buget al Municipiului Brașov pentru anul 2020


  27.01.2020
 • ➤ Sport


  Reacția Simonei Halep după decesul lui Kobe Bryant


  27.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Cine-și deranjează vecinii plătește scump


  27.01.2020
 • ➤ Eveniment


  PNL își adună oamenii pentru alegerile locale din județ


  27.01.2020
 • ➤ Eveniment


  N-a ieșit la vot


  Salariile angajaților CJ, încă în „coadă de pește“


  27.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Primii doi cetățeni de onoare ai județului Brașov


  27.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Finanțare pentru un centru de zi pentru copii, în parteneriat cu UNICEF


  27.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Programul ProtoShop Live


  Elevii de la Colegiul Nicolae Titulescu învață design de produs


  27.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Vaccinarea ar putea fi obligatorie din februarie


  27.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Primul buletin informativ


  Ministerul Sănătății face comitet împotriva virusului chinezesc


  27.01.2020
 • ➤ Actualitate


  De Ziua Unirii, ieșenii au strigat „Nu mai vrem paradă, vrem autostradă!”


  27.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Parlamentarii vor vota legea privind eliminarea pensiilor speciale


  27.01.2020
 • ➤ Life


  Paradă cu 5 rochii de mireasă


  Bianca Drăgușanu se pregătește iar de nuntă


  27.01.2020
 • ➤ Life


  Delia, blocată în Singapore, din cauza virusului ucigaș


  27.01.2020
 • ➤ Life


  Anda Adam și-a luat nasul la purtare


  27.01.2020
 • ➤ Life


  Matteo a devenit tătic


  27.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  „Ho, ho, ho și-o sticlă de rom“


  27.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  27.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului


  Intrarea Maicii Domnului în Biserică

  Articolul următor


  De Sf Andrei nu e bine să te piepteni

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 33.717 milisecunde, încărcat în milisecunde