De Sfinții Apostoli Petru și Pavel se sărbătorește și Sînpetrul de Vară, care marchează în Calendarul popular mijlocul verii
Creștinii îi prăznuiesc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Biserica îi sărbătorește împreună în 29 iunie, zi în care au fost martirizați, în anul 67. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sînt considerați ocrotitorii sistemului penitenciar din România. Tot astăzi se sărbătorește și Sînpetrul de Vară, care marchează în Calendarul popular mijlocul verii.
Apostolul Petru
Apostolul Petru a fost pescar în Betsaida. Înainte să-l cunoască pe Iisus, purta numele de Simon. Era fratele lui Andrei, cel dintîi chemat la slujirea credinței. L-a însoțit pe Iisus pretutindeni: în Galileea, la Ierusalim, pe Tabor, fiind martor direct al cuvintelor și faptelor Mîntuitorului. Petru se leapadă de trei ori de Iisus, dar prin căință își recapătă, după Învierea Mîntuitorului, vrednicia de a fi Apostol. Hristos îi încredințează misiunea de a întemeia biserica sa. În această calitate propovăduiește Evanghelia, ajungînd pînă la Roma și întărindu-i în credință pe primii creștini. Scrie cele două Epistole care îi poartă numele în Noul Testament. În anul 67, sub Împăratul Nero, este răstignit cu capul în jos și moare ca un mucenic.
Apostolul Pavel
Celălalt Apostol prăznuit astăzi, Pavel, a fost un om învățat, rabin. Sf. Apostol Pavel, înainte de convertire se chema Saul (cel dorit) și era iudeu de origine din orașul Tars, capitala provinciei Cicilia. Era cunoscut ca un prigonitor al creștinilor. În zelul lui anticreștin, a cerut învoire de la sinedriu, ca să se ducă la Damasc, spre a-i prinde pe creștini și a-i aduce la Ierusalim, unde să fie judecați și condamnați la moarte. Pe drum însă, a fost convertit, în chip minunat, la credința cea nouă. În Damasc a primit Botezul de la preotul Anania. Devine un zelos propovăduitor al credinței în Hristos. Face drumuri lungi și obositoare, este întemnițat și bătut. Din Epistolele sale s-au păstrat paisprezece. Moare și el ca mucenic: i se taie capul cu sabia în ziua răstignirii lui Petru.
Superstiții și tradiții
Sfîntul Petru este mai mare peste lupi. Pe 29 iunie se ține sărbătoarea lupilor, un obicei prin care este preîntîmpinat pericolul ca lupii să dea iama în vite. Pentru a nu li se înmulți petele, oamenii pistruiați se spală cu apă pe față la miezul nopții, atunci cînd cîntă cocoșii. Se spune că nu e îngăduit nici unei femei să mănînce mere pînă în această zi, fiindcă altfel îi supără pe morți. După sărbătoare însă, femeile tinere pot mînca mere, cele vîrstnice fiind nevoite să mai aștepte pînă la Sfîntul Ilie. În această zi se duc la biserică mere, zarzăre, colivă, colaci, iar cine are - și puțină miere în faguri.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!