Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> National
Publicitate

Recursul compensatoriu, care a scos din pușcării peste 21.000 de infractori, a fost abrogat

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: sursa/HotNews.ro, 04.12.2019
• Legea a fost votată în plenul Camerei Deputaților și va merge la președinte pentru promulgare
Proiectul de lege al PNL privind abrogarea legii recursului compensatoriu, care a scos din penitenciare înainte de termen peste 21.000 de deținuți, a fost votat de Camera Deputaților. Proiectul legislativ, inițiat de PNL în luna februarie, a fost discutat pe repede înainte și a fost avizat în comisia juridică după ce Guvernul Orban a anunțat că își va asuma răspunderea pe această lege. La dezbaterile din plenul Camerei, deputatul Florin Roman a arătat că este cel mai nociv act normativ din ultimii 30 de ani și că dacă ar fi fost înțelepți, parlamentarii puteau abroga legea încă din februarie, când erau eliberați doar 12.000 de deținuți. Deputatul PSD Nicușor Halici a susținut la dezbaterile din plen că eliberarea deținuților din penitenciare înainte de termen s-a făcut în baza unor hotărâri ale instanțelor și că "doar o mică parte" din cei 21.000 de deținuți eliberați condiționat au beneficiat de recursul compensatoriu.
Legea a fost votată cu 272 de voturi "pentru" și 5 abțineri.


La începutul dezbaterilor, deputatul PNL Florin Roman a arătat că este cel mai nociv act normativ din ultimii 30 de ani, care a permis eliberarea din penitenciare înainte de termen a peste 21.000 de deținuți. "Am ajuns astăzi la o situație înfiorătoare - 22.000 de deținuți au fost eliberați mai repede din pușcării, din care 7.000 au fost criminali, violatori, tâlhari. Dintre ei, 500 au ieșit din penitenciar și au comis din nou crime, violuri, tâlhării. (...) Vă invit pe toți să oprim odată acestă nebunie", a spus Roman în plenul Camerei.

El a atras atenția că acest proiect a fost depus încă din februarie, când erau eliberați prin recurs compensatoriu 12.000 de deținuți, față de peste 21.000 acum.

"Vorbim de aborgarea recursului pentru că PNL a scris un proiect în februarie. În februarie erau eliberați 12.000 de deținuți, astăzi sunt 22.000 de deținuți eliberați. Dacă ați fi avut înțelepciunea să ascultați și să luați măsuri, 10.000 de deținuți nu ar mai fi umblat liberi pe stradă, nu ar mai fi dat în cap”, a spus Roman.Deputatul Stelian Ion a spus, la dezbaterile din plen, că acestă lege a fost de fapt o grațiere mascată. "Trebuie să ne gândim în permanență cum îi reintegrăm pe cei care au încălcat legea, care au comis infracțiuni și au fost încurajați de acest recurs compensatoriu, știind că odată ajunși în penitenciar vor putea ieși mai devreme. Trebuie să punem pe primul plan reintegrarea lor. Altfel, ne vom întoarce tot acolo și vom tot constata că avem recidivă (...) Dacă avem conștiință, trebuie să recunoaștem că acestă lege a fost o eroare", a afirmat deputatul USR Stelian Ion.Deputatul PSD Nicușor Halici a susținut la dezbaterile din plen că eliberarea deținuților din penitenciare înainte de termen s-a făcut în baza unor hotărâri ale instanțelor și că "doar o mică parte" din cei 21.000 de deținuți eliberați condiționat au beneficiat de recursul compensatoriu. "Din ăia 20.000 eliberați, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu. Se pare că doar o mică parte, practic sub 600, sunt cei care au recidivat și au beneficiat anterior de recursul compensatoriu”, a susținut parlamentarul PSD. El a mai spus că, după abrogarea recursului compensatoriu, PSD așteaptă de la Guvernul soluții pentru a evita sancțiunile din partea CEDO pentru condițiile din penitenciare. "Ce este foarte interesant de văzut este ce o să facă Guvernul, pentru că CEDO ne-a spus «veniți cu soluții». Din partea PSD, va avea susținerea în condiții în care aceste soluții sunt sustenabile și în avantajul societății în ansamblul său", a declarat Halici, președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu unanimitate de voturi, raportul favorabil pe proiectul de lege al PNL privind abrogarea recursului compensatoriu. Proiectul a fost discutat pe repede înainte, la propunerea PSD, după ce Guvernul Orban a anunțat angajarea răspunderii pe această lege.

În proiectul pentru abrogarea recursului compensatoriu, deputații PNL și USR au introdus un amendament care menționează perioada pentru care persoanele deținute în condiții improprii beneficiază de măsurile compensatorii. Astfel, recursul compensatoriu se aplică pentru perioada executată de la 24 iulie 2012 până la intrarea în vigoare a legii de abrogare.

"Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr.15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările și completările ulterioare, și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenție, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 și data intrării în vigoare a prezentei legi”, arată un amendament adoptat, marți, de comisia juridică a Camerei, propus de grupurile parlamentare ale PNL și USR.

Amendamentele admise vizează revenirea la situația din 2016 privind reducerea pedepsei care este considerată ca executată:
a) în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă;
b) în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă;
c) în cazul în care munca este prestată pe timpul nopții, se consideră 3 zile executate pentru două nopți de muncă”, este varianta cuprinsă în legea suspusă aprobării.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, declara marți, după dezbaterile din comisia juridică a Camerei, că vor fi identificate măsuri alternative recursului compesatoriu, între care creșterea numărului de locuri de detenție, îmbunătățirea spațiilor și consolidarea sistemului de probațiune, așa cum a cerut CEDO.
Cătălin Predoiu a anunțat că va merge la CEDO pentru a explica de ce a fost aplicat recursul compensatoriu și care sunt măsurile alternative acestei legi: "Starea de siguranță a cetățenilor, securitatea cetățenilor români nu este de negociat și de discutat, vom explica de ce s-a ajuns aici și faptul că nu mai putem tolera această stare de nesiguranță, dar în același timp vom arata și ce urmează să facem în continuare”.

Proiectul de abrogare a recursului compensatoriu a fost depus în februarie de 10 parlamentari PNL, a primit avizul negativ al Guvernului Dăncilă și a fost respins de Senat, prima Cameră sesizată, în luna iunie.

Circa 21.000 de condamnați eliberați în urma recursului compensatoriu. Peste 500 au comis noi infracțiuni violente În perioada octombrie 2017 - septembrie 2019, peste 21.000 de condamnați au fost eliberați în baza recursului compensatoriu, dintre care peste 500 au recidivat, a transmis Ministerul Justiției, într-un răspuns la o interpelare formulată de deputatul PNL Florin Roman.

De la data de 19.10.2017 și până la data de 18.09.2019 au fost eliberați din penitenciare 21.049 de deținuți, ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu. Dintre aceștia, 634 erau condamnați pentru viol și 1.670 pentru tâlhărie calificată. În perioada menționată, din totalul liberărilor, s-au înregistrat 1.877 de reîncarcerări. Dintre acestea, 47 pentru viol, 226 pentru tâlhărie calificată și 36 pentru omor, se arată în răspunsul Ministerului Justiției.

Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la National
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    58 de noi cazuri COVID la Brașov, record negru în țară: 53 de decese, 1454 de infectări


    Azi 12:58
  • ➤ National


    USR și PLUS fuzionează sâmbătă în cadrul unui congres online


    Azi 12:49
  • ➤ Comunicate


    POLIȚIA BRAȘOV


    Fiți prudenți la plecarea în vacanță!


    Azi 11:36
  • ➤ Prima pagină


    Spitalul modular are nevoie de 7 medici, 28 de asistente, 28 de infirmiere și 3 brancardieri


    Azi 09:37
  • ➤ Eveniment


    Consiliul Local Brașov va aloca fonduri pentru tablete și laptopuri destinate elevilor și profilor


    Azi 09:33
  • ➤ Eveniment


    Din toamnă


    Grădinița nr. 11 are 100 de locuri în plus


    Azi 09:25
  • ➤ Eveniment


    Încă 4 fațade din oraș reabilitate în co-finanțare de la bugetul local


    Azi 09:22
  • ➤ Actualitate


    Erori grave


    Teste COVID încurcate la DSP Brașov


    Azi 09:18
  • ➤ Actualitate


    Cum vom vota în 27 septembrie


    Azi 09:13
  • ➤ National


    Moțiune de cenzură


    PSD vrea să trimită guvernul Orban acasă sau la pușcărie


    Azi 09:04
  • ➤ Life


    Mereu seducătoare


    Mădălina Ghenea și-a sărbătorit ziua pe plajă


    Azi 08:59
  • ➤ Life


    Alexandra Stan: „M-am măritat“


    Azi 08:56
  • ➤ Life


    Andreea Esca, în concediu la moșia de la Porumbacu de Sus


    Azi 08:51
  • ➤ Cititori


    Secretul cartofilor


    Azi 08:48
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Trucuri pentru o viață sănătoasă


    Azi 08:45
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    Azi 08:41
  • ➤ Sport


    Fabbrini mai vrea la Dinamo


    Azi 08:38
  • ➤ Sport


    Fundaș grec în lotul lui Sepsi


    Azi 08:34
  • ➤ Sport


    FOTBAL


    Punct final pentru cel mai ciudat sezon!


    Azi 08:31
  • ➤ Sport


    Nu e Balotelli, e Cardoso


    Azi 08:26
  • ➤ Sport


    Un jucător de la UTA, infectat cu noul coronavirus


    Azi 08:23
  • ➤ Sport


    Ana Bogdan e în sferturile turneului de la Praga


    Azi 08:19
  • ➤ Sport


    Alouini pleacă din Ștefan cel Mare


    Azi 08:15
  • ➤ Sport


    Forțează revenirea în Ligă


    Inter din naționala Ucrainei pentru Corona Brașov


    Azi 08:10
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Uite cine vorbește!


    Azi 08:03
  • ➤ Știri Brasov


    A trecut la cele cele veșnice dr. Ioan Alexandru Grigoriu


    12.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Accident cu victimă pe o trecere de pietoni din Brașov


    12.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Percheziții în Brașov la o grupare de traficanți de droguri


    12.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Prins când fura din mașina de curierat, în centrul Brașovului


    12.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    42 de cazuri noi de COVID la Brașov, record de bolnăviri în țară:1415


    12.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Un medic de la Ambulanța Brașov, infectat cu coronavirus, a mers trei zile în misiuni pentru că a primit un rezultat greșit


    12.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Elevilor nu li se mai ia temperatura la școală


    12.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Crește numărul brașovenilor infectați cu COVID, izolați la domiciliu


    12.08.2020
  • ➤ Artă & Cultură & Media


    Soprana Aurelia Florian, premiu de interpretare în Austria


    12.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Mai puțină poluare


    Licitație pentru 15 stații de încărcare a mașinilor electrice


    12.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Stația de asfalt de la Bartolomeu funcționează fără autorizație?


    12.08.2020
  • ➤ Eveniment


    ADN, primul partid care și-a depus semnăturile la Biroul Electoral Județean


    12.08.2020
  • ➤ Actualitate


    Nea Costică, omul din cort, e pensionar


    12.08.2020
  • ➤ Actualitate


    66,1% - rata de promovare la Titularizare în județul Brașov


    12.08.2020
  • ➤ National


    Jocuri politice


    Dublarea alocațiilor în etape a fost respinsă de Senat


    12.08.2020
  • ➤ Life


    Vine la „Ferma“


    Alina Pușcău s-a iubit cu Vin Diesel


    12.08.2020
  • ➤ Life


    Lili Sandu a născut un băiețel de nota 10


    12.08.2020
  • ➤ Life


    Jojo dezvăluie cum a cucerit-o Paul Ipate


    12.08.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Vindecare, la mâna oricui


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    Victorie importantă pentru Răzvan Lucescu


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    Becali nu vrea în ruptul capului echipă de fete


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    TENIS


    Revenire cu o victorie dificilă pentru Halep


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    Girona, adversarul lui Sepsi SIC pentru Euroligă


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    Fostul „stegar” Cristi Ganea a reziliat cu Athletic Bilbao și semnează cu Aris Salonic


    12.08.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    A venit factura moțiunii


    Funcțiile de secretari de stat sunt împărțite cu PMP și ALDE

    Articolul următor


    Ludovic Orban, cel mai sărac premier al României

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 16 milisecunde, încărcat în milisecunde