Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> National
Publicitate

Măsuri de igienizare după ce pleacă PSD


Oferta de guvernare a lui Dacian Cioloș

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 23.09.2019
• Cioloș a prezentat măsurile de guvernare urgente pe care le-a pregătit PLUS dacă PSD ar pleca mâine de la guvernare
PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, a pregătit un program politic, realizat de un grup de lucru intern, care cuprinde măsurile care trebuie luate în cazul în care partidul ajunge la guvernare. „PSD trebuie să plece de la guvernare chiar mâine, știm ce avem de făcut. Am prevăzut în programul politic câteva măsuri de igienizare după ce pleacă PSD“, a anunțat, ieri Dacian Cioloș.
Conform documentului, PLUS vrea desființarea Secției Speciale, abrogarea OUG 114, o reformă constituțională, reducerea numărului de parlamentari sau modificarea modului de desemnare a judecătorilor CCR.
În documentul realizat de Comisia Națională de Politici și Programe din PLUS este menționat că măsurile sunt „punctul de plecare în pregătirea unei guvernari participative pentru perioada 2021 – 2024”. Conform documentului, PLUS dorește să construiască o guvernare participativă: întreaga societate trebuie să se coaguleze în jurul unor reforme de reașezare a statului pe fundamente solide, cu idei și viziune din partea cetățenilor, prin consultari ample și dezbateri publice.

Punctul de plecare „în pregătirea unei guvernari participative“

Dacian Cioloș, europarlamentar al alianței USR-PLUS și candidat la funcția de premier, dacă alianța ar ajunge la Guvernare, a prezentat ieri un document cu măsurile de guvernare urgente pregătite de PLUS. Documentul, care nu se vrea a fi un program de guvernare sau un program al alianței USR-PLUS, „reprezintă punctul de plecare în pregătirea unei guvernari participative pentru perioada 2021 - 2024. Cuprinde parte din prioritațile identificate până în prezent de PLUS și câteva exemple de posibile direcții de acțiune și măsuri pentru perioada de guvernare 2021-2024.“ „Dezbaterile pe care le vom iniția pe propunerile de măsuri și pachete de masuri importante și urgente vor reprezenta primele exerciții de pregătire pentru o guvernare participativă”, se arată în document.

Cetățeni activi, comunități puternice și un stat responsabil

Documentul abordează mai multe teme precum:, Reforma constituționala, justiția independenta și statul de drept; Educație; Sănătate; Social; Cultura; Mediu și resurse naturale; Economie și antreprenoriat; Energie ; Dezvoltare rurală și agricultură; Amenajare și planificare teritorială, infrastructură, urbanism și construcții; Turism; Politică fiscal-bugetară; Digitalizare; Politica externă; Politica europeană
Planul prezentat de PLUS pornește de la ideea de viață de calitate care se bazeaza pe Cetațeni activi, comunități puternice și un stat responsabil. „Propunerile de pachete de măsuri prezentate în continuare sunt de importanța critică pentru așezarea țării noastre pe făgașul ce va duce la realizarea viziunii. Ele sunt, în multe cazuri, interconectate dincolo de „granițele” domeniilor sub care sunt formulate. Un exemplu evident în acest sens îl reprezintă pachetul de măsuri care se referă la stimularea antreprenoriatului. Măsuri care pot fi lansate în regim de urgență pentru a asigura un cadru legislativ simplu și stabil, asociat cu un cadru fiscal stabil, împreună cu programe de educație adaptate nevoilor de antreprenoriat, pot crea cadrul necesar pentru ca cetățeni activi, întreprinzatori, să dezvolte afaceri existente sau să inițieze noi afaceri bazate pe utilizarea responsabilă a resurselor și pe respectarea valorilor noastre naturale și culturale”, se notează în plan.

Câteva dintre măsurile propuse de PLUS:

Reforma constituțională, justiția independentă și statul de drept
-Reducerea numaărului de parlamentari, prin modificarea legislației electorale.
- Diferentțierea atribuțiilor celor două camere ale Parlamentului.
-Modificarea modului de desemnare a arbitrilor – CCR și Avocatul Poporului: Pentru CCR, 3 judecatori constituționali vor fi desemnați de catre colegiul de conducere al ÎCCJ, 3 judecători vor fi desemnați de catre camerele reunite ale Parlamentului, iar ceilalți 3 judecători vor fi desemnați de catre președinte.
- Propunerea pentru funcția de Avocat al Poporului va fi realizata de catre președintele României, aprobată de catre Parlament.
Reforma Justiției
Revenirea de urgență asupra modificărilor votate de majoritatea PSD-ALDE cu privire la Codul Penal, Codul de Procedura Penala și Legile Justiției, incluzând desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, actualmente un instrument politic de intimidare a magistraților, și reforma modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA și DIICOT, în mod absolut independent de factorul politic.
Reforma electorală
- Vot uninominal în două tururi pentru primari și președinți de Consiliu Județean – organizarea unui al doilea tur de scrutin dacă niciunul dintre candidații pentru aceste funcții nu obține 50% din voturi în primul tur de scrutin.
- Creșterea numărului de deputați și senatori pentru diaspora, proporțional cu numărul de români cu domiciliul stabil în străinătate, contrabalansat de scăderea numărului de parlamentari din țarăa.
Reforma administrației
Un guvern mai suplu: reforma administrației centrale prin reducerea numarului de ministere, dar și auditarea externa a tuturor agențiilor guvernamentale și a structurilor din subordinea și coordonarea administrației publice centrale.
Totodata, documentul menționeaza măsuri pentru transparentizare, simplificare și debirocratizare a administrației.
Educație
-Un accent este pus în document pe siguranța elevilor, iar ca o măsura propusă este „Intervenția de urgență asupra tuturor școlilor care funcționeaza în spații neconforme din punct de vedere sanitar sau al siguranței la incendiu si cutremur”. Totodata, se propune suplimentarea fondurilor pentru asigurarea transportului elevilor. Dezvoltarea programului „Educație pentru sănătate” pe parcursul anilor de învățământ primar și gimnazial.
- Depolitizarea educației; Reorganizarea inspectoratelor școlare; Creșterea calității actului pedagogic; Demararea unui program național de formare continua a cadrelor didactice pentru învațamântul preuniversitar prin pregatirea a peste 10.000 de formatori (Casa Corpului Didactic, ONG-uri și companii partenere) și implementarea sa începând cu primul an de guvernare; Demararea unui program național de reabilitare a statutului și a prestigiului cadrului didactic; Demararea unui proces de actualizare a programei educaționale, inclusiv pentru învațământul vocațional, la standarde europene.
Sănătate
-Finalizarea celor 3 spitale regionale și pregătirea construirii unui spital regional în București, asta la pachet cu reorganizarea unităților spitalicești neperformante;
-Depolitizarea și profesionalizarea în sănătate. Astfel, printre măsurile propuse sunt: Definirea și implementarea unui set de reguli drastice pentru siguranța pacientului, cu zero toleranță pentru corupție și neglijența care pot pune viața pacienților în pericol, în paralel cu creșterea pedepselor pentru orice act de corupție în domeniul sănătății; supravegherea și eliminarea practicilor corupte din domeniile achiziților, a autorizațiilor și a actului medical;
Mediu și resurse naturale
Pe partea de Mediu, documentul propune „Reactivarea instrumentelor de prevenire și combatere a taierilor ilegale”, dar și măsuri pentru combaterea poluarii și a schimbărilor climatice. Documentul propune prioritizarea achizițiilor de automobile electrice, hibride și cele pe combustibili alternativi (CNG/LNG).
Energie
- Finalizarea gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria); Interconectarea cu Republica Moldova (RMD) prin continuarea conductei Ungheni – Iași și dezvoltarea de alte infrastructuri; Urgentarea proiectului AGRI; Adoptarea de urgență a Programului național de termoficare 2021-2030;
-Abrogarea imediată a OUG 114/2018 și adoptarea de urgență a unui nou act normativ pentru asigurarea predictibilității pentru atragerea de investiții și dezvoltarea sectorului energetic prin continuarea liberalizării prețurilor, cu protecția adecvată a consumatorilor casnici vulnerabili.
Agricultura
Controlul urgent al crizei pestei porcine; realizarea unui audit intern referitor la stadiul implementarii Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații.
Politica Fiscal-Bugetară
Adoptarea de politici fiscale care sa conduca la îmbunatățirea semnificativă a colectării impozitelor, în special reducerea gapului de TVA, prin: modernizarea legislației, administrare eficace; instituirea unui control strict al cheltuielilor bugetare; reforma ANAF; valorificarea superioară a activelor statului; maximizarea impactului fondurilor europene.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la National
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Noul manager al Spitalului Județean Suceava vine de la Spitalul Militar din Brașov


  02.04.2020
 • ➤ National


  UPDATE. Numărul de decese din cauza coronovirusului în România a ajuns la 115


  02.04.2020
 • ➤ Local


  Mieii de Paște se vor găsi în trei piețe din Brașov


  02.04.2020
 • ➤ National


  Doctorii și personalul medical care lucrează cu pacienți Covid-19 ar putea primi un bonus lunar de 500 de euro


  02.04.2020
 • ➤ National


  90 de redacții și 156 jurnaliști cer acces la informații și transparență!


  02.04.2020
 • ➤ Local


  Operatorul privat de pe traseul Codlea - Brașov și-a suspendat cursele


  02.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. 278 de cazuri noi. Care e situația în Brașov


  02.04.2020
 • ➤ Local


  Spitalul Neuro din Brașov a internat primul pacient cu CoVID-19


  02.04.2020
 • ➤ Local


  La Săcele a început dezinfectarea scărilor de bloc


  02.04.2020
 • ➤ National


  Două noi decese provocate de COVID-19 în România: Bilanțul morților a ajuns la 94


  02.04.2020
 • ➤ Local


  105 cazuri de COVID-19 în județul Brașov


  02.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria strânge cureaua


  02.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul din Făgăraș refuză să primească pacienți cu CoVID-19


  02.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria Brașov face stocuri de dezinfectanți pentru blocuri


  02.04.2020
 • ➤ Local


  CJ trebuie să asigure aproape 600 de locuri de cazare pentru cadrele medicale din Brașov


  02.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Staționarul Tractorul, al doilea spital din Brașov unde se fac teste CoVID-19


  02.04.2020
 • ➤ National


  Solidaritate la pierderi


  Costul crizei trebuie suportat de toată lumea


  02.04.2020
 • ➤ National


  Ministerul Muncii: La data de 1 aprilie sunt înregistrate aproape 800.000 de contracte de muncă suspendate


  02.04.2020
 • ➤ National


  Structura anului școlar nu a fost modificată


  02.04.2020
 • ➤ Life


  Ce fac vedetele când #stauacasa


  Olimpia Melinte și-a redescoperit pasiunea pentru scris


  02.04.2020
 • ➤ Life


  Lora și iubitul ei sunt tot blocați în Bali


  02.04.2020
 • ➤ Life


  Oana Zăvoranu și Alex Ashraf nu se plictisesc în izolare


  02.04.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Mijloace de luptă cu răceala


  02.04.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  02.04.2020
 • ➤ Sport


  UEFA a decis: Barajul Islanda - România nu se joacă nici pe 4 iunie, ci în toamnă!


  02.04.2020
 • ➤ Sport


  „Trebuie să fim solidari“


  Marius Constantin și Aby Popa au intrat în șomaj tehnic


  02.04.2020
 • ➤ Sport


  Flacăra olimpică, expusă la Fukushima


  02.04.2020
 • ➤ Sport


  Un cunoscut antrenor de la CS Transilvania Brașov are coronavirus


  02.04.2020
 • ➤ Sport


  Fotbalistul Sorin Strătilă și-a amânat nunta din cauza coronavirusului


  02.04.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Eroi sau dezertori?


  02.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Bilanțul deceselor a ajuns la 92


  01.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Bilanțul deceselor a ajuns la 90


  01.04.2020
 • ➤ Sport


  Wimbledon 2020, anulat din cauza pandemiei de coronavirus. Simona Halep: „Sunt atât de tristă”


  01.04.2020
 • ➤ Local


  Cum este viața într-un centru de carantină la Brașov


  01.04.2020
 • ➤ Local


  Spitalul din Făgăraș refuză preluarea pacienților cu coronavirus din alte spitale: „Nu înțelegem de ce acest virus trebuie importat de la Brașov”


  01.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus: Bilanțul deceselor a ajuns la 86 / Ultimul pacient, o femeie de 45 de ani din Neamț


  01.04.2020
 • ➤ Local


  COVID 19 anulează Parada Junilor. Doar Ana Pauker i-a mai oprit pe Juni


  01.04.2020
 • ➤ National


  Poșta a început livrarea pensiilor


  01.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: Bilanțul îmbolnăvirilor - 2.460, 215 noi cazuri și 85 de decese


  01.04.2020
 • ➤ Local


  Centrul de transfuzii sanguine și-a suspendat activitatea temporar


  01.04.2020
 • ➤ Cititori


  Care sunt avantajele pe care le oferă jocurile de cazinou online?


  01.04.2020
 • ➤ Local


  Primăria Brașov nu va mai finanța niciun eveniment cultural în acest an, direcționând banii pentru acțiunile anti-CoVID


  01.04.2020
 • ➤ Local


  DGASPC Brașov pune la dispoziția persoanelor vulnerabile un număr de urgență


  01.04.2020
 • ➤ Local


  5 angajați de la Ambulanța Codlea confirmați pozitiv cu COVID 19


  01.04.2020
 • ➤ Local


  Comunicat de presă privind finalizarea proiectului cu titlu „Înființarea și dotarea unei noi unități de producție lentile oftalmice de către Optic Total Lens in orașul Brașov”


  01.04.2020
 • ➤ National


  Agenția Europeană a Medicamentului: Va dura cel puțin un an înainte de a dispune de un vaccin în cantități suficiente împotriva COVID-19


  01.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Dezertări la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie


  01.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Campania „Brașovul Pregătit“


  Spitalul de Boli Infecțioase se bazează pe testele primite prin donații și sponsorizări


  01.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Viceprimarul din Bran are coronavirus


  01.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Dacian Cioloș anunță că PLUS intr㠄în armistițiu politic total” până la trecerea crizei coronavirusului


  01.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

  Articolul următor


  Update: 10 candidați pentru Președinția României

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.951 milisecunde, încărcat în milisecunde