Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> National
Publicitate

Măsuri de igienizare după ce pleacă PSD


Oferta de guvernare a lui Dacian Cioloș

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 23.09.2019
• Cioloș a prezentat măsurile de guvernare urgente pe care le-a pregătit PLUS dacă PSD ar pleca mâine de la guvernare
PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, a pregătit un program politic, realizat de un grup de lucru intern, care cuprinde măsurile care trebuie luate în cazul în care partidul ajunge la guvernare. „PSD trebuie să plece de la guvernare chiar mâine, știm ce avem de făcut. Am prevăzut în programul politic câteva măsuri de igienizare după ce pleacă PSD“, a anunțat, ieri Dacian Cioloș.
Conform documentului, PLUS vrea desființarea Secției Speciale, abrogarea OUG 114, o reformă constituțională, reducerea numărului de parlamentari sau modificarea modului de desemnare a judecătorilor CCR.
În documentul realizat de Comisia Națională de Politici și Programe din PLUS este menționat că măsurile sunt „punctul de plecare în pregătirea unei guvernari participative pentru perioada 2021 – 2024”. Conform documentului, PLUS dorește să construiască o guvernare participativă: întreaga societate trebuie să se coaguleze în jurul unor reforme de reașezare a statului pe fundamente solide, cu idei și viziune din partea cetățenilor, prin consultari ample și dezbateri publice.

Punctul de plecare „în pregătirea unei guvernari participative“

Dacian Cioloș, europarlamentar al alianței USR-PLUS și candidat la funcția de premier, dacă alianța ar ajunge la Guvernare, a prezentat ieri un document cu măsurile de guvernare urgente pregătite de PLUS. Documentul, care nu se vrea a fi un program de guvernare sau un program al alianței USR-PLUS, „reprezintă punctul de plecare în pregătirea unei guvernari participative pentru perioada 2021 - 2024. Cuprinde parte din prioritațile identificate până în prezent de PLUS și câteva exemple de posibile direcții de acțiune și măsuri pentru perioada de guvernare 2021-2024.“ „Dezbaterile pe care le vom iniția pe propunerile de măsuri și pachete de masuri importante și urgente vor reprezenta primele exerciții de pregătire pentru o guvernare participativă”, se arată în document.

Cetățeni activi, comunități puternice și un stat responsabil

Documentul abordează mai multe teme precum:, Reforma constituționala, justiția independenta și statul de drept; Educație; Sănătate; Social; Cultura; Mediu și resurse naturale; Economie și antreprenoriat; Energie ; Dezvoltare rurală și agricultură; Amenajare și planificare teritorială, infrastructură, urbanism și construcții; Turism; Politică fiscal-bugetară; Digitalizare; Politica externă; Politica europeană
Planul prezentat de PLUS pornește de la ideea de viață de calitate care se bazeaza pe Cetațeni activi, comunități puternice și un stat responsabil. „Propunerile de pachete de măsuri prezentate în continuare sunt de importanța critică pentru așezarea țării noastre pe făgașul ce va duce la realizarea viziunii. Ele sunt, în multe cazuri, interconectate dincolo de „granițele” domeniilor sub care sunt formulate. Un exemplu evident în acest sens îl reprezintă pachetul de măsuri care se referă la stimularea antreprenoriatului. Măsuri care pot fi lansate în regim de urgență pentru a asigura un cadru legislativ simplu și stabil, asociat cu un cadru fiscal stabil, împreună cu programe de educație adaptate nevoilor de antreprenoriat, pot crea cadrul necesar pentru ca cetățeni activi, întreprinzatori, să dezvolte afaceri existente sau să inițieze noi afaceri bazate pe utilizarea responsabilă a resurselor și pe respectarea valorilor noastre naturale și culturale”, se notează în plan.

Câteva dintre măsurile propuse de PLUS:

Reforma constituțională, justiția independentă și statul de drept
-Reducerea numaărului de parlamentari, prin modificarea legislației electorale.
- Diferentțierea atribuțiilor celor două camere ale Parlamentului.
-Modificarea modului de desemnare a arbitrilor – CCR și Avocatul Poporului: Pentru CCR, 3 judecatori constituționali vor fi desemnați de catre colegiul de conducere al ÎCCJ, 3 judecători vor fi desemnați de catre camerele reunite ale Parlamentului, iar ceilalți 3 judecători vor fi desemnați de catre președinte.
- Propunerea pentru funcția de Avocat al Poporului va fi realizata de catre președintele României, aprobată de catre Parlament.
Reforma Justiției
Revenirea de urgență asupra modificărilor votate de majoritatea PSD-ALDE cu privire la Codul Penal, Codul de Procedura Penala și Legile Justiției, incluzând desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, actualmente un instrument politic de intimidare a magistraților, și reforma modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA și DIICOT, în mod absolut independent de factorul politic.
Reforma electorală
- Vot uninominal în două tururi pentru primari și președinți de Consiliu Județean – organizarea unui al doilea tur de scrutin dacă niciunul dintre candidații pentru aceste funcții nu obține 50% din voturi în primul tur de scrutin.
- Creșterea numărului de deputați și senatori pentru diaspora, proporțional cu numărul de români cu domiciliul stabil în străinătate, contrabalansat de scăderea numărului de parlamentari din țarăa.
Reforma administrației
Un guvern mai suplu: reforma administrației centrale prin reducerea numarului de ministere, dar și auditarea externa a tuturor agențiilor guvernamentale și a structurilor din subordinea și coordonarea administrației publice centrale.
Totodata, documentul menționeaza măsuri pentru transparentizare, simplificare și debirocratizare a administrației.
Educație
-Un accent este pus în document pe siguranța elevilor, iar ca o măsura propusă este „Intervenția de urgență asupra tuturor școlilor care funcționeaza în spații neconforme din punct de vedere sanitar sau al siguranței la incendiu si cutremur”. Totodata, se propune suplimentarea fondurilor pentru asigurarea transportului elevilor. Dezvoltarea programului „Educație pentru sănătate” pe parcursul anilor de învățământ primar și gimnazial.
- Depolitizarea educației; Reorganizarea inspectoratelor școlare; Creșterea calității actului pedagogic; Demararea unui program național de formare continua a cadrelor didactice pentru învațamântul preuniversitar prin pregatirea a peste 10.000 de formatori (Casa Corpului Didactic, ONG-uri și companii partenere) și implementarea sa începând cu primul an de guvernare; Demararea unui program național de reabilitare a statutului și a prestigiului cadrului didactic; Demararea unui proces de actualizare a programei educaționale, inclusiv pentru învațământul vocațional, la standarde europene.
Sănătate
-Finalizarea celor 3 spitale regionale și pregătirea construirii unui spital regional în București, asta la pachet cu reorganizarea unităților spitalicești neperformante;
-Depolitizarea și profesionalizarea în sănătate. Astfel, printre măsurile propuse sunt: Definirea și implementarea unui set de reguli drastice pentru siguranța pacientului, cu zero toleranță pentru corupție și neglijența care pot pune viața pacienților în pericol, în paralel cu creșterea pedepselor pentru orice act de corupție în domeniul sănătății; supravegherea și eliminarea practicilor corupte din domeniile achiziților, a autorizațiilor și a actului medical;
Mediu și resurse naturale
Pe partea de Mediu, documentul propune „Reactivarea instrumentelor de prevenire și combatere a taierilor ilegale”, dar și măsuri pentru combaterea poluarii și a schimbărilor climatice. Documentul propune prioritizarea achizițiilor de automobile electrice, hibride și cele pe combustibili alternativi (CNG/LNG).
Energie
- Finalizarea gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria); Interconectarea cu Republica Moldova (RMD) prin continuarea conductei Ungheni – Iași și dezvoltarea de alte infrastructuri; Urgentarea proiectului AGRI; Adoptarea de urgență a Programului național de termoficare 2021-2030;
-Abrogarea imediată a OUG 114/2018 și adoptarea de urgență a unui nou act normativ pentru asigurarea predictibilității pentru atragerea de investiții și dezvoltarea sectorului energetic prin continuarea liberalizării prețurilor, cu protecția adecvată a consumatorilor casnici vulnerabili.
Agricultura
Controlul urgent al crizei pestei porcine; realizarea unui audit intern referitor la stadiul implementarii Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații.
Politica Fiscal-Bugetară
Adoptarea de politici fiscale care sa conduca la îmbunatățirea semnificativă a colectării impozitelor, în special reducerea gapului de TVA, prin: modernizarea legislației, administrare eficace; instituirea unui control strict al cheltuielilor bugetare; reforma ANAF; valorificarea superioară a activelor statului; maximizarea impactului fondurilor europene.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la National
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 9-a din C3


  ACS SR Brașov, victorie după un meci nebun la Balotești / Horia Popa (2) și Rența au marcat golurile victoriei


  18.10.2019
 • ➤ National


  Ministerul Fondurilor Europene anunță că Aeroportul Brașov poate primi până la 70 de milioane de euro


  18.10.2019
 • ➤ National


  Suspiciune de pestă porcină africană, în Homorod


  18.10.2019
 • ➤ National


  Rămășițele pământești ale Reginei mamă Elena au ajuns în România


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  IN MEMORIAM


  Un an fără marele Csaba Gyorffy


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Echipa națională. Când se pun în vânzare biletele pentru meciul România- Suedia


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Despre viață și moarte


  10 povești cutremurătoare de pe Everest


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Investește în clasic


  Top 10 jachete de toamnă pe care le vei purta multă vreme de acum înainte


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Rețete simple și bune


  Dovleac pe masa de toamnă


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Spaima


  „Cel mai curajos animal din lume” este un bursuc


  18.10.2019
 • ➤ Life


  S-au găsit


  Miley Cyrus are un nou iubit


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Alice cea cochetă


  Povestea fabuloasă a modelului de 96 de ani, din Hong Kong


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Doar 5


  Cele mai bune filme cu Nicole Kidman


  18.10.2019
 • ➤ Prima pagina


  „O șansă ratată de România“


  Gigantul aeronautic Airbus renunță la fabrica de elicoptere din Brașov


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Au prezentat conceptul


  Cum va arăta pietonalul dintre Modarom și magazinul Star


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Pachete de îngrijire pentru vârstnicii brașoveni


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Restricții de circulație la Raliul Brașovului


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Salvată de la ruină


  Clădirea „Jugendtstil“ ar putea fi gata până la finalul anului viitor


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Gabriel Andronache: PNL vrea să aducă legea primarilor în două tururi în Parlament


  18.10.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașovul, epicentrul artelor vizuale, timp de o lună


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  „Mari geografi brașoveni“, simpozion la Muzeul Casa Mureșenilor


  18.10.2019
 • ➤ National


  Acuzația fostului director TAROM


  Cuc a vrut să țină avioanele la sol, ca parlamentarii să nu ajungă la votul moțiunii


  18.10.2019
 • ➤ National


  Orban: Opțiunea noastră este pentru un guvern monocolor


  18.10.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Suflete pereche


  Mădălina Ghenea se iubește cu un alt miliardar


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Anna Lesko își renovează casa


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Ramona Bădescu a născut în secret


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Cine cere 2.500 de euro să vină la Balul Bobocilor


  18.10.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Trucuri utile pentru îndepărtarea petelor


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Start în Raliul Brașovului


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Liga a 4-a Brașov. CSM Corona Brașov și Colțea stau în runda a 12-a


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Cupa EHF / Super Amara Bera Bera - Corona Brașov


  Ion Crăciun: „Nu vrem să ne culcăm pe o ureche“


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Sorin Strătilă spune „adio“ burlăciei


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Râșnovenii, decimați pentru meciul cu Astra II


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov, fără Tălmaciu la Balotești


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov își prezintă echipa de polo la Bazinul Olimpic


  17.10.2019
 • ➤ Sport


  LNBF. Olimpia CSU Brașov, victorie facilă cu CSM Alexandria


  17.10.2019
 • ➤ Local


  Airbus ar putea renunța la construcția fabricii din Brașov! "Nu am avut cu cine să negociem!"


  17.10.2019
 • ➤ Cititori


  Trei pensule de machiaj pentru un Smokey Eyes impecabil


  17.10.2019
 • ➤ Prima pagina


  Scripcaru chiar s-a suit pe acoperiș!


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Conferința Great People Inside - „Visionary HR”, 09-10 Octombrie 2019


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Discuții despre rute aeriene


  Lufthansa, interesată de aeroportul de la Brașov


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Festivalul de Sport Montan, cu 9 probe de munte la Săcele


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Liderii comunității maghiare vor o instituție de cultură în limba maternă la Brașov


  17.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Eveniment


  La Brașov a început ediția a VII-a Dracula Film Festival


  17.10.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Festivalul de Teatru Maghiar, la a treia ediție la Brașov


  17.10.2019
 • ➤ National


  Nimic sigur


  Schița guvernului cu care Ludovic Orban intră în negocierile cu partidele


  17.10.2019
 • ➤ National


  Ce cântă Cuc: „Avem autostrăzi construite, șantierele duduie“


  17.10.2019
 • ➤ National


  Parlamentul European a confirmat-o oficial pe Laura-Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european


  17.10.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

  Articolul următor


  Update: 10 candidați pentru Președinția României

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 14.075 milisecunde, încărcat în milisecunde