Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> National
Publicitate

O delegație a Comisiei de la Veneția se află în România pentru pregătirea opiniei privind modificarea Codurilor penale

Publicitate
Dimensiune font:

Autor: sursa/news.ro, 13.09.2018
O delegație a Comisiei de la Veneția se află în România joi și vineri, în vederea pregătirii unei opinii privind modificările aduse recent Codului Penal și Codului de Procedură Penală

"O delegație a Comisie de la Veneția va efectua o vizită în România, în cadrul acțiunilor de pregătire a avizului referitor la recentele amendamente la Codul Penal și la Codul de procedură penală, adoptate de către Parlamentul României. Avizul a fost solicitat de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Delegația va purta discuții cu președintele României, cu ministrul Justiției, cu reprezentanți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, ai Parchetului General, Direcției Națională Anticorupție (DNA), Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Parlamentului, inclusiv cu membri ai Comisie speciale pentru Legile Justiției, asociații de judecători și procurori și organizații ale societății civile", a anunțat Comisia de la Veneția.
Prima întrevedere a delegației Comisiei de la Veneția a fost, de la ora 8.00, cu ministrul Tudorel Toader, la sediul Ministerului de Justiție, după care, de la ora 9.30, delegația s-a întîlnit cu parlamentarii din comisia specială pentru legile justiției condusă de Florin Iordache. De la ora 12.00, delegația Comisiei de la Veneția a fost primită de către președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după care se va întâlni cu reprezentanții CSM. Vineri, delegația Comisiei de la Veneția are programate întrevederi cu Bogdan Licu, adjuncutul procurorului general, cu reprezentanții DNA și DIICOT și cu președintele instanței supreme, Cristina Tarcea.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, după întîlnirea cu delegația Comisiei de la Veneția, că au avut loc discuții despre proiectele de lege pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, fiind multe întrebări pe aceste teme. El a menționat că a explicat cîteva dintre soluțiile adoptate și a spus că, în 16-17 octombrie, va participa, ca membru titular, la sesiunea plenară a Comisiei de la Veneția.
El a adăugat că au fost multe întrebări referitoare la cele două proiecte de lege.
La începutul lunii iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a făcut apel la autoritățile din România să aștepte opinia Comisiei de la Veneția înainte de a face alți pași pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, el spunînd că aceste reforme riscă să încalce obligațiile internaționale ale României, în special cele impuse de Convenția penală privind corupția, identificate în recentul raport GRECO.

"Fac apel către părțile implicate să aștepte opinia Comisiei de la Veneția și să o ia în considerare înainte de a urma alți pași pentru a modifica Codul Penal și Codul de Procedură Penală din România. Aceste reforme riscă să încalce obligațiile internaționale ale României, în special cele impuse de Convenția penală privind corupția, identificate în recentul raport GRECO. Ca membru al organizației noastre, România are datoria de a apăra statul de drept", afirma secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

El mai spunea că Consiliul Europei va continua să urmărească cu atenție desfășurarea evenimentelor din România și este pregătit să asigure expertiză dacă este nevoie.

Avizul Comisiei de la Veneția a fost solicitat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei printr-o decizie luată în 28 iunie, iar evaluarea urmează să fie prezentată în 19 octombrie.

Alături de recomandările GRECO, acest aviz are rolul de a identifica cea mai bună soluție posibilă pentru abordarea problemelor generate de proiectele de amendamente, în conformitate cu standardele europene și cu angajamentele europene ale României, preciza Consiliul Europei.

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat în sesiunea extraordinară a Parlamentului din luna iulie de către plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, cu 167 de voturi ”pentru”, 97 de voturi "împotrivă" și 19 abțineri, în condițiile în care erau necesare minimum 165 de voturi favorabile, iar printre cele mai importante modificări la Codul penal se numără redefinirea abuzului în serviciu și abrogarea neglijenței în serviciu.

Printre cele mai importante modificări la Codul penal se numără redefinirea abuzului în serviciu și abrogarea neglijenței în serviciu.

Astfel, a fost eliminată din sfera infracțiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament și Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijența în serviciu a fost abrogat.

Totodată, comisia a decis modificarea definiției din Codul penal a grupului infracțional organizat, în sensul că nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și fără a avea o continuitate.

Cea mai contestă modificare este cea a Articolului 297 cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu. Acesta a fost modificat astfel că infracțiunea nu se pedepsește dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie - 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obține foloase materiale necuvenite pentru sine, soț sau rude până la gradul II.

"Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, Ordonanță de urgență sau Ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afini până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin acesta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decît echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepsește cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă", este noua formă a articolului.

Forma actuală a articolului privind abuzul în serviciu nu prevedea un prag până la care fapta nu se pedepsește penal: "Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică", scrie în actuala formă a infracțunii de abuz în serviciu din Codul penal".

De asemenea, proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat în 18 iunie de plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională.

Printre modificări se numără faptul că procurorul poate dispune luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de cel mult 30 de zile, care poate fi prelungit cu cel mult 160 de zile, iar dacă probele dintr-o înregistrare sunt obținute în mod nelegal, procurorul poate să le distrugă și întocmește un proces-verbal în acest sens și îl va depune la dosarul în cauză. De asemenea, măsura arestării preventive poate fi luată numai dacă din probe rezultă dovezi sau indicii temeinice. În forma actuală, procurorul poate dispune luarea măsurii controlului judiciar față de inculpat, dar fără a fi specificat un termen limită. Modificarea adusă în cazul arestării preventive este că judecătorul sau instanța de judecată poate decide măsura arestului preventiv doar dacă din probe rezultă probe sau indicii temeinice, fiind eliminată formularea “suspiciuni rezonabile”. Măsura arestării preventive poate fi luată de către judecătorul de drepturi și libertăți, în cursul urmăririi penale, sau de către instanța de judecată în fața căreia se află cauza, în cursul judecății, numai dacă din probe rezultă probe sau indicii temeinice. Într-o altă modificare a fost introdusă sintagma “în mod excepțional” și “motivat㔠în ceea ce privește aducerea cu mandat a unui suspect sau inculpat. “Suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citație, numai în mod excepțional și motivat, dacă această măsură se impune în interesul rezvolvării cauzei”, potrivit amendamentului adoptat de Comisia specială.

O altă prevedere introduce un termen de pînă la 6 luni de la săvîrșirea unei infracțiuni pentru depunerea unui denunț “Pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă, denunțul trebuie să fie depus într-un termen de maxim 6 luni de la data la care persoana a luat cunoștință de săvîrșirea infracțiunii”, spune amendamentul. Potrivit unui alt amendament PSD, “după încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează, în scris, în cel mult 10 zile, pe inculpatul care a fost subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privința sa”.

Ambele legi au fost atacate la Curtea Constituțională de către președintele Klaus Iohannis, precum și de către ICCJ și de partidele de opoziție.

Comisia Europeană anunța, în ziua adoptării modificărilor Codului penal, că nu va ezita să ia măsurile care se impun pentru a se asigura că modificările aduse Codului penal respectă legile Uniunii Europene (UE) în domeniul justiției și a anunțat că urmărește cu o îngrijorare tot mai mare adoptarea acestor măsuri.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la National

Premierul n-a vrut restructurarea guvernului


Dragnea a luat țeapă de la Dăncilă
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Cod galben de furtuni în noaptea Învierii


  Azi 17:56
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 19-a


  Liga 4 Brașov. ACS Prejmer și ACSM Codlea au furnizat suprizele rundei / Olimpic Zărnești și Precizia Săcele, victorii la scor


  Azi 14:14
 • ➤ Cititori


  Cum identifici un fișet metalic pentru eficiența în activitate


  Azi 11:01
 • ➤ Life


  Legendare și extravagante


  Faberge, cele mai celebre ouă din lume


  Azi 09:59
 • ➤ Life


  Știați că...


  Preparate delicioase inventate întâmplător


  Azi 09:56
 • ➤ Life


  Fără secrete


  Trucuri pentru un look perfect


  Azi 09:53
 • ➤ Life


  Un animal de companie neobișnuit


  Poliția a ajutat un om al străzii să-și regăsească șobolanul


  Azi 09:48
 • ➤ Life


  Ciudatul pod al crocodililor din Costa Rica


  Azi 09:45
 • ➤ Life


  Céline Dion își riscă viața pentru frumusețe


  Azi 09:44
 • ➤ Life


  Poart㠄capodopere vestimentare”


  Rihanna, pictorial impresionant pentru Harper`s Bazaar


  Azi 09:41
 • ➤ Life


  Nemuritorii cinematografiei


  Bran ne-a făcut să râdem, dar a fost cel mai trist comic


  Azi 09:37
 • ➤ Life


  Contesa Digitală


  Ana Morodan a fost exmatriculată din liceu


  Azi 09:33
 • ➤ Prima pagina


  Vinerea Răstignirii, Ziua Golgotei


  Azi 09:06
 • ➤ Religie


  Vorbe din bătrâni


  Bucatele și lucrurile sfințite de Paști au puteri magice


  Azi 09:00
 • ➤ Sport


  Hocheiștii Coronei, felicitați la Primărie


  Azi 08:56
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii, rugați să iasă la grătar doar în zonele special amenajate


  Azi 08:55
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat


  Contract semnat pentru proiectarea sălii polivalente de la Bartolomeu


  Azi 08:52
 • ➤ Eveniment


  Ipocrizie pesedistă pe banii noștri


  Azi 08:47
 • ➤ Actualitate


  Expoziție la Castelul Bran


  Ouă încondeiate cu scene de muncă la țară


  Azi 08:43
 • ➤ Religie


  De ce creștinii nu sărbătoresc Paștele la aceeași dată


  Azi 08:41
 • ➤ National


  DA sau NU?


  Iohannis a publicat întrebările la referendum


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Fericirea unei campioane


  Andreea Răducan este însărcinată a doua oară


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  A murit Ken Kercheval, interpretul lui Cliff Barnes din serialul „Dallas“


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Laurette trebuie să-și scoată silicoanele


  Azi 08:28
 • ➤ Life


  Cristian Tabără, transformare incredibilă


  Azi 08:26
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Pompiliu Dan - lupta tinereții și jertfa maturității (III)


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Corona reacționează


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Trece la birou


  Attila Hadnagy preia conducerea la Sepsi OSK


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  C5. Meci infernal la Recea pentru AFC Hărman


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov joacă în Vinerea Mare la Craiova


  Azi 08:08
 • ➤ National


  Dăncilă îl înfruntă pe Dragnea: „Eu nu am fost de acord cu restructurarea. Nu vreau Guvernul Dăncilă 2”


  25.04.2019
 • ➤ National


  Dosarul ofițerului de la Academia de Poliție suspectat că a amenințat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Șercan, preluat de DNA


  25.04.2019
 • ➤ Sport


  Attila Hadnagy, director general la Sepsi OSK / Sunt onorat și fericit


  25.04.2019
 • ➤ National


  SRI ia în calcul cinci scenarii cu posibile atacuri cibernetice în timpul alegerilor


  25.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Răfuială politică în PSD: Răzvan Cuc vrea să-l dea afară pe șeful Aeroportului Otopeni, numit acum trei luni de Rovana Plumb, care tocmai a plecat din guvern


  25.04.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Împreună pentru sărbători în siguranță!


  25.04.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis a decis întrebările de la referendumul pentru justiție


  25.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Ce este un certificat energetic?


  25.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Frăția infractorilor


  Ei apără hoția prin lege


  25.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Ziua veteranilor de Război, marcată în avans


  Un brașovean „centenar“, supraviețuitor în „Cercul Stalingradului“


  25.04.2019
 • ➤ Eveniment


  14.000 de „stații“ de intoxicare a rozătoarelor, în Brașov


  25.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Peste 500 de cereri


  Din luna mai se acord㠄Trusoul“ pentru bebeluși


  25.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Ultimele autobuze noi din contractul de 105 au fost livrate la Brașov


  25.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Strada Sforii, în premieră la Noaptea Muzeelor


  25.04.2019
 • ➤ Actualitate


  După o idee a lui Dragnea


  Coplata serviciilor medicale private a fost adoptată de Guvern


  25.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Guvernul a adoptat cifrele de școlarizare pentru anul școlar 2019 – 2020


  25.04.2019
 • ➤ Life


  Fericire mare


  „Mama Natur㓠e însărcinată pentru prima dată


  25.04.2019
 • ➤ Life


  Jennifer Garner, aleasă cel mai frumos om din lume


  25.04.2019
 • ➤ Life


  „Game of Thrones“ va avea primul său congres internațional la Sevilia


  25.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Parlamentul European va adopta o rezoluție privind situația din România, după dezbaterea despre protestul din 10 august

  Articolul următor


  Război deschis în PSD. „Greii” partidului vor să-i forțeze mîna lui Dragnea să convoace ședința CEx

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.535 milisecunde, încărcat în milisecunde