Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> National
Publicitate

Legile Justiției: A fost votată înființarea unei secții pentru investigarea magistraților

Publicitate
Dimensiune font:

Autor: sursa/news.ro, 07.12.2017
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a votat joi înființarea unei secții de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care va funcționa în cadrul Parchetului General și va avea drept competențe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile de corupție și infracțiunile contra înfăptuirii justiției săvîrșite de procurori și judecători.
Secția specială de investigare a procurorilor și judecătorilor a fost înființată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Șerban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
”După articolul 88 se introduce o nouă secțiune: Secția de Investigare a unor infracțiuni din justiție”, se arată într-un prim amendament.

Al doilea articol detaliază competențele secției nou-înființate:

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează secția de investigare a unor infracțiuni din justiție care are competența exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de legea 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de procurori și judecători militari”.

Înființarea secției speciale de investigare a procurorilor și judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împreună votînd PNL și USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio ședință a comisiei.

Comisia parlamentară specială privind legile justiției a început luni dezbaterea legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Reprezentanții principalelor instituții din sistemul judiciar - Parchetul General, CSM, DIICOT - au cerut parlamentarilor să nu înființeze o direcție spcială pentru investigarea magistraților, explicînd că acest lucru ar lăsa loc ingerințelor în activitatea procurorilor. În schimb, Uniunea Judecătorilor susține înființarea direcției spciale, susținînd că aceasta ar reprezenta o garanție a independenție sistemului judiciar.

Ședința comisiei parlamentare speciale a debutat cu dezbateri generale asupra proiectului de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Reprezentanta Parchetului General, Irina Kuglay, a solicitat comisiei să nu modifice textele care se referă explicit la independența procurorului și să renunța la înființarea direcției speciale pentru investigarea magistraților.

”Crearea unei structuri speciale de investigare a unor anumite infracțiuni trebuie să se bazeze pe o necesitate socială, aceea rezultată dintr-o constatare de ordin criminologic că un anumit fenomen infracțional are o asemenea amploare încât necesită o structură specializată de investigare. Așa se întîmplă în cazul infracțiunilor de crimă organizată și terorism, așa se întâmplă în cazul infracțiunilor de mare corupție. Nu este cazul și faptelor penale săvîrșite de magistrați. Prin modalitatea în care structura este concepută, ea lasă loc ingerințelor în activitatea procurorilor, în activitatea care privește pe ceilalți magistrați, aceia care ar fi supuși investigației de către această direcție, ceea ce este criticabil”, a declarat Irina Kuglay în fața comisiei parlamentare speciale.

Și procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a solicitat să nu fie afectată independența procuroilor și a spus că înființarea direcției speciale nu se justifică.

”Textele referitoare la independența procurorului trebuie să fie astfel formulate încât să garanteze stabilitatea și independența în mod efectiv. E foarte important ca forma în care acestea vor ieși să garanteze efectiv fundamental independența procurorului. Referitor la noua direcție, consider în principal că un număr de 20 de procurori nu ar justifica o unitate de asemenea dimensiuni”, a spus Horodniceanu.

”În ceea ce privește direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de procurori, indiferent de modalitatea în care aceasta va fi organizată, va trebui să aveți în vedere atît necesitatea unei evaluări preliminare a acestor fapte și stabilirea unei competențe după calitatea persoanei în condițiile în care pentru alte categorii profesionale nu există o astfel de competență”, a spus, la rândul său, reprezentanta CSM, Maria Ceaușescu.

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Ion Ilie Iordăchescu, a explicat că înființarea unei direcții speciale de investigare a magistraților ar încălca un protocol al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

”Ca o opinie personală, eu nu consider că este necesară înființarea unei direcții speciale care să se ocupe de răspunderea magistraților. Bineînțeles că aceaste direcție se poate numi și secție în cadrul Parchetului General. Nu apreciez că este necesar nici măcar înființarea unei secții speciale. Invoc în acest sens protocolul 12 CEDO, care interzice orice discriminare chiar pe probleme de profesie”, a arătat Iordăchescu.

În schimb, reprezentanta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) a spus că instituția pe care o reprezintă susține înființarea unei structuri speciale de investigare a magistraților, despre care a spus că ar fi o garanție a independenței sistemului judiciar.
”În ce privește competența specială, susținem ideea unei secții în cadrul Parchetului General sau a unei direcții, în funcție de numărul de cauze, tocmai datorită împrejurării că nu există foarte multe cauze care să greveze atît de tare activitatea Parchetului General și componența acestei secții poate fi stabilită de procurorul general cu sprijinul colegiului de conducere al Parchetului general în funcție de numărul și complexitatea cauzelor. Este o garanție a independenței judecătorului, dar și a independenței sistemului judiciar faptul că actele de urmărire se vor putea face, în cazul infracțiunilor speciale prevăzute de procurori cu o anume competență și cu o anume vechime în sistemul judiciar și nu de procurori dintr-o structură care poate da naștere la diverse forme de impietate asupra actului de justiție”, a spus reprezentanta UNJR.
Și reprezentanții partidelor de opoziție au spus că se opun înființării direcției speciale de anchetare a magistraților.
Deputatul USR Stelian Ion a spus că înființarea unei astfel de direcții nu se justifică și nici măcar nu a fost fundamentată de către inițiator, în vreme ce senatoarea PNL Iuliana Scîntei a arătat că o astfel de structură ar constitui suportul legal pentru înființarea unei noi SIPA.
”Ne opunem înființării oricărei structuri sau direcții care sub apanajul unei protecții suplimentare sau a unei garanții suplimentare a independenței magistratului, de fapt va deschide o cutie a Pandorei, va genera noi abuzuri și va justifica acțiuni legislative ulterioare care vor duce la înființarea unui serviciu specializat de informații cu dedicație pentru magistrați”, a explicat Scântei.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la National
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  Surpriză neplăcută în prag de sărbători


  Nu sînt bani pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap


  Azi 09:48
 • ➤ Eveniment


  Dotări necesare


  11 ambulanțe noi pentru Brașov


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  Alimente tot mai scumpe


  Azi 09:39
 • ➤ Eveniment


  Șantiere „uitate“ pentru două săli de sport din Codlea


  Azi 09:38
 • ➤ Eveniment


  Primăria Brașov își cumpără autospeciale de stingere a incendiilor


  Azi 09:37
 • ➤ Eveniment


  Primarul critică Ministerul Finanțelor


  Statul ia cu japca economiile făcute de Brașov din fonduri elvețiene


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Concert cu Bere Gratis și Lora, organizat de comercianții din Piața Sfatului


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Doar trei din 10 companii acordă prime de Crăciun în bani


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  Magia Crăciunului la Operă


  Azi 09:20
 • ➤ Religie


  Spiridon, singurul Sfînt călător, ajută bolnavii


  Azi 09:09
 • ➤ Actualitate


  Colinde românești cu Anatoly, la Centrul Cultural Reduta


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Doar legea lui Dragnea contează


  Guvernul vrea să dea o ordonanță ilegală


  Azi 08:56
 • ➤ Actualitate


  Parlamentul European a votat acceptarea, fără întîrziere, a României și Bulgariei în Shengen


  Azi 08:54
 • ➤ Life


  Și-a înnebunit fanii


  O asistentă TV s-a afișat goală în așternuturi


  Azi 08:51
 • ➤ Life


  Smiley și Gina Pistol și-au oficializat relația?


  Azi 08:49
 • ➤ Life


  Andy Garcia va juca rolul lui Constantin Brîncuși în filmul „The Sculptor“


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  James Bond suferă de alcoolism sever


  Azi 08:39
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Preparate tradiționale din carne de porc


  Azi 08:35
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:33
 • ➤ Sport


  George Copos, alături de Rapid


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  Penedo și Cooper au plecat de la Dinamo!


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  EURO 2021


  Noroc pentru selecționata U21 a României!


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Yuri Petrov a debutat la Corona Brașov


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Promo Rally încheie anul la Hărman


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Mateo, 29!


  Alex Mateiu joacă tare și pentru 2019


  Azi 08:08
 • ➤ International


  Atac cu un mort și 6 răniți la Strasbourg


  11.12.2018
 • ➤ Sport


  România , victorie chinuită cu Spania/ Urmează bătălia cu Ungaria


  11.12.2018
 • ➤ National


  Parlamentul European a votat o rezoluție pentru acceptarea, fără întîrziere, a României și Bulgariei în Shengen


  11.12.2018
 • ➤ National


  CCR a dat în 2010 o decizie care interzice Guvernului să modifice o lege aflată în dezbatere în Parlament. Acum Guvernul vrea o ordonanță care încalcă decizia CCR


  11.12.2018
 • ➤ National


  Legea pensiilor. Opoziția forțează creșterea pensiilor cu 70% de la 1 ianuarie 2019


  11.12.2018
 • ➤ Prima pagina


  Un copil de 10 ani a încercat să se spînzure ca să nu meargă la școală


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Urs ucis de mașină pe DN11, între Brașov și Prejmer


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Program modificat la Serviciul de Permise Auto


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Doi recidiviști din Brașov au dat spargeri în lanț


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Oferte


  Patru firme vor să proiecteze viitoarea sală polivalentă din Bartolomeu


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  DNA l-a trimis în judecată pe Dan Tartagă


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de Aur“ la Aro Palace


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Rețeliștii, așteptați să își ia singuri cablurile de pe fațade din Centrul Vechi


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  În parcuri, în Centrul Civic și în Centrul Vechi


  Brașovul va avea internet de mare viteză în spațiile publice


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Șantier prelungit la Colegiul de Informatică


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Mai mare cu peste 15% în primele zece luni


  Deficitul comercial a ajuns la 12 mld. euro


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Iarna demografică: sporul natural al populației a fost negativ și în octombrie 2018


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Fiscul promite bonificații pentru cei care achită pînă la 15 decembrie obligațiile fiscale


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Aproape jumătate dintre români plănuiesc să contracteze un credit în următoarele șase luni


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale


  69% dintre români vor schimbarea Guvernului Dăncilă


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Dăncilă: Guvernul va adopta Codurile Penale prin Ordonanță de Urgență


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Pe nedrept criticați


  E bine să mîncăm cartofi


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Cei mai periculoși aditivi


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de tei reglează bătăile inimii


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Trufele negre produc o stare de fericire


  11.12.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Programul funeraliilor regale


  Ultimul drum al Regelui

  Articolul următor


  Împăcare la Casa Regală a României. Nicolae va participa alături de familie la funeralii

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.699 milisecunde, încărcat în milisecunde