Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> National
Publicitate

Legile Justiției: A fost votată înființarea unei secții pentru investigarea magistraților

Publicitate
Dimensiune font:

Autor: sursa/news.ro, 07.12.2017
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a votat joi înființarea unei secții de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care va funcționa în cadrul Parchetului General și va avea drept competențe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile de corupție și infracțiunile contra înfăptuirii justiției săvîrșite de procurori și judecători.
Secția specială de investigare a procurorilor și judecătorilor a fost înființată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Șerban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
”După articolul 88 se introduce o nouă secțiune: Secția de Investigare a unor infracțiuni din justiție”, se arată într-un prim amendament.

Al doilea articol detaliază competențele secției nou-înființate:

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează secția de investigare a unor infracțiuni din justiție care are competența exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de legea 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de procurori și judecători militari”.

Înființarea secției speciale de investigare a procurorilor și judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împreună votînd PNL și USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio ședință a comisiei.

Comisia parlamentară specială privind legile justiției a început luni dezbaterea legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Reprezentanții principalelor instituții din sistemul judiciar - Parchetul General, CSM, DIICOT - au cerut parlamentarilor să nu înființeze o direcție spcială pentru investigarea magistraților, explicînd că acest lucru ar lăsa loc ingerințelor în activitatea procurorilor. În schimb, Uniunea Judecătorilor susține înființarea direcției spciale, susținînd că aceasta ar reprezenta o garanție a independenție sistemului judiciar.

Ședința comisiei parlamentare speciale a debutat cu dezbateri generale asupra proiectului de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Reprezentanta Parchetului General, Irina Kuglay, a solicitat comisiei să nu modifice textele care se referă explicit la independența procurorului și să renunța la înființarea direcției speciale pentru investigarea magistraților.

”Crearea unei structuri speciale de investigare a unor anumite infracțiuni trebuie să se bazeze pe o necesitate socială, aceea rezultată dintr-o constatare de ordin criminologic că un anumit fenomen infracțional are o asemenea amploare încât necesită o structură specializată de investigare. Așa se întîmplă în cazul infracțiunilor de crimă organizată și terorism, așa se întâmplă în cazul infracțiunilor de mare corupție. Nu este cazul și faptelor penale săvîrșite de magistrați. Prin modalitatea în care structura este concepută, ea lasă loc ingerințelor în activitatea procurorilor, în activitatea care privește pe ceilalți magistrați, aceia care ar fi supuși investigației de către această direcție, ceea ce este criticabil”, a declarat Irina Kuglay în fața comisiei parlamentare speciale.

Și procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a solicitat să nu fie afectată independența procuroilor și a spus că înființarea direcției speciale nu se justifică.

”Textele referitoare la independența procurorului trebuie să fie astfel formulate încât să garanteze stabilitatea și independența în mod efectiv. E foarte important ca forma în care acestea vor ieși să garanteze efectiv fundamental independența procurorului. Referitor la noua direcție, consider în principal că un număr de 20 de procurori nu ar justifica o unitate de asemenea dimensiuni”, a spus Horodniceanu.

”În ceea ce privește direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de procurori, indiferent de modalitatea în care aceasta va fi organizată, va trebui să aveți în vedere atît necesitatea unei evaluări preliminare a acestor fapte și stabilirea unei competențe după calitatea persoanei în condițiile în care pentru alte categorii profesionale nu există o astfel de competență”, a spus, la rândul său, reprezentanta CSM, Maria Ceaușescu.

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Ion Ilie Iordăchescu, a explicat că înființarea unei direcții speciale de investigare a magistraților ar încălca un protocol al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

”Ca o opinie personală, eu nu consider că este necesară înființarea unei direcții speciale care să se ocupe de răspunderea magistraților. Bineînțeles că aceaste direcție se poate numi și secție în cadrul Parchetului General. Nu apreciez că este necesar nici măcar înființarea unei secții speciale. Invoc în acest sens protocolul 12 CEDO, care interzice orice discriminare chiar pe probleme de profesie”, a arătat Iordăchescu.

În schimb, reprezentanta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) a spus că instituția pe care o reprezintă susține înființarea unei structuri speciale de investigare a magistraților, despre care a spus că ar fi o garanție a independenței sistemului judiciar.
”În ce privește competența specială, susținem ideea unei secții în cadrul Parchetului General sau a unei direcții, în funcție de numărul de cauze, tocmai datorită împrejurării că nu există foarte multe cauze care să greveze atît de tare activitatea Parchetului General și componența acestei secții poate fi stabilită de procurorul general cu sprijinul colegiului de conducere al Parchetului general în funcție de numărul și complexitatea cauzelor. Este o garanție a independenței judecătorului, dar și a independenței sistemului judiciar faptul că actele de urmărire se vor putea face, în cazul infracțiunilor speciale prevăzute de procurori cu o anume competență și cu o anume vechime în sistemul judiciar și nu de procurori dintr-o structură care poate da naștere la diverse forme de impietate asupra actului de justiție”, a spus reprezentanta UNJR.
Și reprezentanții partidelor de opoziție au spus că se opun înființării direcției speciale de anchetare a magistraților.
Deputatul USR Stelian Ion a spus că înființarea unei astfel de direcții nu se justifică și nici măcar nu a fost fundamentată de către inițiator, în vreme ce senatoarea PNL Iuliana Scîntei a arătat că o astfel de structură ar constitui suportul legal pentru înființarea unei noi SIPA.
”Ne opunem înființării oricărei structuri sau direcții care sub apanajul unei protecții suplimentare sau a unei garanții suplimentare a independenței magistratului, de fapt va deschide o cutie a Pandorei, va genera noi abuzuri și va justifica acțiuni legislative ulterioare care vor duce la înființarea unui serviciu specializat de informații cu dedicație pentru magistrați”, a explicat Scântei.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la National
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Cetate Rîșnov a cîștigat amicalul cu AFC Hărman l Precizia Săcele a pierdut la scor cu Steaua


  24.02.2018
 • ➤ Life


  Cine nu se sărută de Dragobete pierde iubirea


  24.02.2018
 • ➤ Local


  Accident cu două victime la Beclean


  24.02.2018
 • ➤ Local


  Cod portocaliu de ger la Brașov


  24.02.2018
 • ➤ IT, Stiinta si tehnica


  Asistentul vocal Google va fi disponibil în peste 30 de limbi pînă la sfîrșitul anului


  24.02.2018
 • ➤ National


  Ger polar și ninsori în weekend. Zonele unde temperaturile vor atinge și -20 de grade C


  24.02.2018
 • ➤ Sport


  AS SR Brașov, victorie la Tg. Secuiesc


  24.02.2018
 • ➤ National


  Cutremur de 3,7 în județul Buzău


  24.02.2018
 • ➤ Local


  Al doilea deces din cauza gripei la Brașov


  24.02.2018
 • ➤ National


  Raportul ministrului Justiției a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției


  23.02.2018
 • ➤ Local


  O șoferiță din Brașov a fugit de la locul accidentului


  23.02.2018
 • ➤ National


  În locul raportului lui Tudorel, pe site-ul Ministerului Justiției, blocat de joi seară, a apărut mesajul "temporar oprit"


  23.02.2018
 • ➤ Local


  Spitalul de Copii își va moderniza secția de sterilizare, în urma unei donații a Fundației Kronospan


  23.02.2018
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală din Europa League!


  23.02.2018
 • ➤ Sport


  Hochei. Erste Liga


  Corona și Ujpest, la egalitate după primele două meciuri din sferturi


  23.02.2018
 • ➤ Sport


  Sloganul campaniei lui Ionuț Lupescu la șefia FRF


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Noul an chinezesc


  Anul Cîinelui de Pămînt


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Pe alese


  Cinci motive pentru care sînt mai bune roșiile conservate întregi


  23.02.2018
 • ➤ Life


  În trend


  Coafuri care te fac să pari mai tînără


  23.02.2018
 • ➤ Economic


  Noile tarife RCA au fost publicate de ASF. Media generală este cu 9-11% mai mare decît în 2017


  23.02.2018
 • ➤ National


  Prima reacție a lui Kovesi: Voi răspunde punct cu punct tuturor afirmațiilor ministrului Justiției


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Modul de comunicare al calamarilor este unic în natură


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Secretele naturii


  A fost descoperită creatura ce ar putea deține secretul „tinereții“


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Rapperul Drake a împărțit 1 milion de dolari într-un cartier sărac


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Record


  Cea mai tînără cîntăreață care a depășit un miliard de vizualizări pe YouTube


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Cine a fost marea dragoste a lui Mircea Radu


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Nicole Cherry e foarte cuminte


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Gestul care demonstrează


  Iulia Vîntur, soția lui Salman Khan?


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Nu ajunge doar talentul


  7 actori care au fost concediați în timpul filmărilor


  23.02.2018
 • ➤ Prima pagina


  Rechizitoriu cu parfum stalinist


  Toader cere revocarea Codruței Kovesi de la șefia DNA


  23.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Înnoire


  Noul RMN al Spitalului Județean va ajunge la Brașov la jumătatea lunii martie


  23.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Un șofer de 19 ani, vinovat de accidentul de pe str. Ștefan cel Mare


  23.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Explozie într-un apartament din Codlea


  23.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Doi hoți din locuințe, prinși de polițiștii din Codlea


  23.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Concurenței, seminar despre ajutoarele de stat, la Brașov


  23.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Administrația se face cu nerespectarea legii


  Comuna Augustin, sat fără cîini


  23.02.2018
 • ➤ Eveniment


  PSD, ALDE, UDMR și PNL au votat pentru tăierea pădurilor


  23.02.2018
 • ➤ Actualitate


  Reparație temporară


  CAS-ul pentru concediile medicale și maternale, plafonat pînă în iunie


  23.02.2018
 • ➤ Actualitate


  „Despre cazul Lucan și alte probleme din sistemul medical“, dezbatere la Brașov


  23.02.2018
 • ➤ Actualitate


  Pașapoartele vor fi valabile 10 ani


  23.02.2018
 • ➤ National


  Doar președintele României poate revoca procurorul-șef al DNA


  23.02.2018
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  23.02.2018
 • ➤ Life


  A filmat 48 de ore pentru un videoclip


  Alina Eremia a ajuns la spital din cauza epuizării


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Adriana Bahmuțeanu revine la tv: «Voi avea un alt proiect»


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Justin Bieber, cavaler de onoare la nunta tatălui


  23.02.2018
 • ➤ Life


  Jane Seymour din Dr. Quinn a pozat în Playboy la 67 de ani


  23.02.2018
 • ➤ Cititori


  Pentru amatorii de pescuit


  Ce pescuim în luna februarie


  23.02.2018
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Sfaturi de sănătate în luna lui Mărțisor


  23.02.2018
 • ➤ Sport


  Călin Popescu, chemat de Țicleanu la lotul U 17 al României


  23.02.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.02.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Programul funeraliilor regale


  Ultimul drum al Regelui

  Articolul următor


  Împăcare la Casa Regală a României. Nicolae va participa alături de familie la funeralii

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.735 milisecunde, încărcat în milisecunde