Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> National
Publicitate

Legile Justiției: A fost votată înființarea unei secții pentru investigarea magistraților

Publicitate
Dimensiune font:

Autor: sursa/news.ro, 07.12.2017
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a votat joi înființarea unei secții de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care va funcționa în cadrul Parchetului General și va avea drept competențe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile de corupție și infracțiunile contra înfăptuirii justiției săvîrșite de procurori și judecători.
Secția specială de investigare a procurorilor și judecătorilor a fost înființată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Șerban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
”După articolul 88 se introduce o nouă secțiune: Secția de Investigare a unor infracțiuni din justiție”, se arată într-un prim amendament.

Al doilea articol detaliază competențele secției nou-înființate:

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează secția de investigare a unor infracțiuni din justiție care are competența exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de legea 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de procurori și judecători militari”.

Înființarea secției speciale de investigare a procurorilor și judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împreună votînd PNL și USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio ședință a comisiei.

Comisia parlamentară specială privind legile justiției a început luni dezbaterea legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Reprezentanții principalelor instituții din sistemul judiciar - Parchetul General, CSM, DIICOT - au cerut parlamentarilor să nu înființeze o direcție spcială pentru investigarea magistraților, explicînd că acest lucru ar lăsa loc ingerințelor în activitatea procurorilor. În schimb, Uniunea Judecătorilor susține înființarea direcției spciale, susținînd că aceasta ar reprezenta o garanție a independenție sistemului judiciar.

Ședința comisiei parlamentare speciale a debutat cu dezbateri generale asupra proiectului de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Reprezentanta Parchetului General, Irina Kuglay, a solicitat comisiei să nu modifice textele care se referă explicit la independența procurorului și să renunța la înființarea direcției speciale pentru investigarea magistraților.

”Crearea unei structuri speciale de investigare a unor anumite infracțiuni trebuie să se bazeze pe o necesitate socială, aceea rezultată dintr-o constatare de ordin criminologic că un anumit fenomen infracțional are o asemenea amploare încât necesită o structură specializată de investigare. Așa se întîmplă în cazul infracțiunilor de crimă organizată și terorism, așa se întâmplă în cazul infracțiunilor de mare corupție. Nu este cazul și faptelor penale săvîrșite de magistrați. Prin modalitatea în care structura este concepută, ea lasă loc ingerințelor în activitatea procurorilor, în activitatea care privește pe ceilalți magistrați, aceia care ar fi supuși investigației de către această direcție, ceea ce este criticabil”, a declarat Irina Kuglay în fața comisiei parlamentare speciale.

Și procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a solicitat să nu fie afectată independența procuroilor și a spus că înființarea direcției speciale nu se justifică.

”Textele referitoare la independența procurorului trebuie să fie astfel formulate încât să garanteze stabilitatea și independența în mod efectiv. E foarte important ca forma în care acestea vor ieși să garanteze efectiv fundamental independența procurorului. Referitor la noua direcție, consider în principal că un număr de 20 de procurori nu ar justifica o unitate de asemenea dimensiuni”, a spus Horodniceanu.

”În ceea ce privește direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de procurori, indiferent de modalitatea în care aceasta va fi organizată, va trebui să aveți în vedere atît necesitatea unei evaluări preliminare a acestor fapte și stabilirea unei competențe după calitatea persoanei în condițiile în care pentru alte categorii profesionale nu există o astfel de competență”, a spus, la rândul său, reprezentanta CSM, Maria Ceaușescu.

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Ion Ilie Iordăchescu, a explicat că înființarea unei direcții speciale de investigare a magistraților ar încălca un protocol al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

”Ca o opinie personală, eu nu consider că este necesară înființarea unei direcții speciale care să se ocupe de răspunderea magistraților. Bineînțeles că aceaste direcție se poate numi și secție în cadrul Parchetului General. Nu apreciez că este necesar nici măcar înființarea unei secții speciale. Invoc în acest sens protocolul 12 CEDO, care interzice orice discriminare chiar pe probleme de profesie”, a arătat Iordăchescu.

În schimb, reprezentanta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) a spus că instituția pe care o reprezintă susține înființarea unei structuri speciale de investigare a magistraților, despre care a spus că ar fi o garanție a independenței sistemului judiciar.
”În ce privește competența specială, susținem ideea unei secții în cadrul Parchetului General sau a unei direcții, în funcție de numărul de cauze, tocmai datorită împrejurării că nu există foarte multe cauze care să greveze atît de tare activitatea Parchetului General și componența acestei secții poate fi stabilită de procurorul general cu sprijinul colegiului de conducere al Parchetului general în funcție de numărul și complexitatea cauzelor. Este o garanție a independenței judecătorului, dar și a independenței sistemului judiciar faptul că actele de urmărire se vor putea face, în cazul infracțiunilor speciale prevăzute de procurori cu o anume competență și cu o anume vechime în sistemul judiciar și nu de procurori dintr-o structură care poate da naștere la diverse forme de impietate asupra actului de justiție”, a spus reprezentanta UNJR.
Și reprezentanții partidelor de opoziție au spus că se opun înființării direcției speciale de anchetare a magistraților.
Deputatul USR Stelian Ion a spus că înființarea unei astfel de direcții nu se justifică și nici măcar nu a fost fundamentată de către inițiator, în vreme ce senatoarea PNL Iuliana Scîntei a arătat că o astfel de structură ar constitui suportul legal pentru înființarea unei noi SIPA.
”Ne opunem înființării oricărei structuri sau direcții care sub apanajul unei protecții suplimentare sau a unei garanții suplimentare a independenței magistratului, de fapt va deschide o cutie a Pandorei, va genera noi abuzuri și va justifica acțiuni legislative ulterioare care vor duce la înființarea unui serviciu specializat de informații cu dedicație pentru magistrați”, a explicat Scântei.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la National

Condamnat definitiv în Dosarul CET Govora


Dan Șova a primit 3 ani de închisoare
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Camelia Potec a dat startul Campionatelor Naționale de natație de la Brașov!


  22.06.2018
 • ➤ National


  Începe dictatura


  Liviu Dragnea nu-și dă demisia și va modifica legile Justiției prin Ordonanțe


  22.06.2018
 • ➤ Sport


  Baraj L3


  CCA. Cătălin Buși va arbitra meciul Nemere Ghelința - ACS “SR” Municipal Brașov


  22.06.2018
 • ➤ National


  Reacție dură a ICCJ după declarațiile social-democraților


  22.06.2018
 • ➤ National


  Codul de etică al PSD: Persoanele trimise în judecată sau condamnate nu pot ocupa funcții în partid sau în stat


  22.06.2018
 • ➤ National


  Liviu Dragnea și-a convocat lacheii înaintea Comitetului Executiv


  22.06.2018
 • ➤ Sport


  CM 2018. Argentina, catastrofă contra Croației! Sampaoli: „Nu simt rușine, ci o mare durere“


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Enigme ascunse în Egipt


  Piramidele, între mit si realitate


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Sănătate la cană


  Cafeaua cu broccoli, un nou trend?


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Dacă vrei să încerci un look nou


  Cum îți alegi vopseaua de păr în funcție de ten


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Aventură


  Un raton a devenit erou pe Twitter după ce a escaladat un zgîrie-nori


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Un crocodil a ucis un pastor în timpul unei procesiuni de botezare a 80 de persoane


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Justin Bieber, surprins sărutîndu-se cu nepoata lui Baldwin


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Fițe de Paris


  Joan Baez nu a putut intra într-un club din cauza pantofilor


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Speak crede că iubita lui aruncă banii pe prostii


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Diabolica


  Cum se menține în formă Michaela Prosan, scorpia din serialul „Fructul oprit”


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Richard Gere se declară fericit după a treia nuntă


  22.06.2018
 • ➤ Prima pagina


  O dovadă că justiția nu e la cheremul PSD


  Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare


  22.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Cu bani europeni


  Cetatea Făgărașului intră în reparații capitale


  22.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Un bărbat din Acriș s-a înecat în rîul Buzău


  22.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Percheziții la Brașov, la Casa de Pensii și la Spitalul Județean


  22.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Mașinile „bătrîne“, trase pe dreapta


  Doar mașinile mai noi de zece ani vor primi noile autorizații de taximetrie


  22.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Făgărașul testează sistemul de platforme subterane de gunoi


  22.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Centru medical și de recuperare în zona Poiana Cristianului


  22.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății a constituit grupul de lucru pentru viitorul spital al Brașovului


  22.06.2018
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Și-a schimbat stilul de viață din cauza unei probleme de sănătate


  Lili Sandu: „M-am înfometat de mi-a venit rău“


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Eva Longoria a născut


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Bianca Drăgușanu are un nou iubit


  22.06.2018
 • ➤ Life


  Copiii lui Ashton Kutcher cred că sînt săraci


  22.06.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Dr. Ioan Șenchea - de la luptă la martiraj pentru cauza națională (l)


  22.06.2018
 • ➤ Sport


  Hector Cuper, primul selecționer demis la CM 2018!


  22.06.2018
 • ➤ Sport


  Screciu, noul Rădoi


  22.06.2018
 • ➤ Sport


  În acest weekend


  550 de înotători participă la Naționalele de la Brașov


  22.06.2018
 • ➤ Sport


  Andrei Radu a semnat cu CFR Cluj


  22.06.2018
 • ➤ Sport


  CSM București, în prima urnă valorică la tragerea la sorți a grupelor Ligii Campionilor


  22.06.2018
 • ➤ Sport


  Colțea, amicale cu Astra și FCSB


  22.06.2018
 • ➤ Sport


  Nemere Ghelința - ACS SR Municipal Brașov/ Baraj L3


  Meci de totul sau nimic pentru stegari


  22.06.2018
 • ➤ National


  Sute de brașoveni sînt în stradă


  21.06.2018
 • ➤ National


  Liviu Dragnea condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare


  21.06.2018
 • ➤ Local


  Ministerul Sănătății a constituit grupul de lucru pentru viitorul spital al Brașovului


  21.06.2018
 • ➤ Local


  Percheziții în Brașov la Casa de pensii și la Spitalul Județean


  21.06.2018
 • ➤ Local


  Cum poți să regăsești locuința mult visată rapid? Sfaturi practice de la RBCImobiliare


  21.06.2018
 • ➤ Local


  INSPECTORATUL DE POLIȚIE AL JUDEȚULUI BRAȘOV BIROUL DE ANALIZĂ ȘI PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII


  CAMPANIA DE PREVENIRE ȘI CONȘTIENTIZARE #BuySafePaySafe


  21.06.2018
 • ➤ National


  Jurnalistul german care a filmat în Teleorman documentarul "Aici nu-l avem decît pe Dragnea", reținut ieri la protest


  21.06.2018
 • ➤ National


  Decizia în dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu este așteptată astăzi, după două amânări


  21.06.2018
 • ➤ Prima pagina


  Peste 2.000 de brașoveni au strigat în stradă


  „După ploaie soare, Dragnea la-nchisoare“


  21.06.2018
 • ➤ Eveniment


  PUZ-ul, la vot


  Un cartier nou și verde va fi construit în Brașov


  21.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Refuzarea unui loc de muncă anulează dreptul la ajutorul social


  21.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Omul de afaceri Ioan Neculaie, eliberat condiționat după șase luni


  21.06.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Programul funeraliilor regale


  Ultimul drum al Regelui

  Articolul următor


  Împăcare la Casa Regală a României. Nicolae va participa alături de familie la funeralii

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.716 milisecunde, încărcat în milisecunde