Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> National
Publicitate

Legile Justiției: A fost votată înființarea unei secții pentru investigarea magistraților

Publicitate
Dimensiune font:

Autor: sursa/news.ro, 07.12.2017
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a votat joi înființarea unei secții de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care va funcționa în cadrul Parchetului General și va avea drept competențe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile de corupție și infracțiunile contra înfăptuirii justiției săvîrșite de procurori și judecători.
Secția specială de investigare a procurorilor și judecătorilor a fost înființată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Șerban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
”După articolul 88 se introduce o nouă secțiune: Secția de Investigare a unor infracțiuni din justiție”, se arată într-un prim amendament.

Al doilea articol detaliază competențele secției nou-înființate:

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează secția de investigare a unor infracțiuni din justiție care are competența exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de legea 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de procurori și judecători militari”.

Înființarea secției speciale de investigare a procurorilor și judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împreună votînd PNL și USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio ședință a comisiei.

Comisia parlamentară specială privind legile justiției a început luni dezbaterea legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Reprezentanții principalelor instituții din sistemul judiciar - Parchetul General, CSM, DIICOT - au cerut parlamentarilor să nu înființeze o direcție spcială pentru investigarea magistraților, explicînd că acest lucru ar lăsa loc ingerințelor în activitatea procurorilor. În schimb, Uniunea Judecătorilor susține înființarea direcției spciale, susținînd că aceasta ar reprezenta o garanție a independenție sistemului judiciar.

Ședința comisiei parlamentare speciale a debutat cu dezbateri generale asupra proiectului de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Reprezentanta Parchetului General, Irina Kuglay, a solicitat comisiei să nu modifice textele care se referă explicit la independența procurorului și să renunța la înființarea direcției speciale pentru investigarea magistraților.

”Crearea unei structuri speciale de investigare a unor anumite infracțiuni trebuie să se bazeze pe o necesitate socială, aceea rezultată dintr-o constatare de ordin criminologic că un anumit fenomen infracțional are o asemenea amploare încât necesită o structură specializată de investigare. Așa se întîmplă în cazul infracțiunilor de crimă organizată și terorism, așa se întâmplă în cazul infracțiunilor de mare corupție. Nu este cazul și faptelor penale săvîrșite de magistrați. Prin modalitatea în care structura este concepută, ea lasă loc ingerințelor în activitatea procurorilor, în activitatea care privește pe ceilalți magistrați, aceia care ar fi supuși investigației de către această direcție, ceea ce este criticabil”, a declarat Irina Kuglay în fața comisiei parlamentare speciale.

Și procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a solicitat să nu fie afectată independența procuroilor și a spus că înființarea direcției speciale nu se justifică.

”Textele referitoare la independența procurorului trebuie să fie astfel formulate încât să garanteze stabilitatea și independența în mod efectiv. E foarte important ca forma în care acestea vor ieși să garanteze efectiv fundamental independența procurorului. Referitor la noua direcție, consider în principal că un număr de 20 de procurori nu ar justifica o unitate de asemenea dimensiuni”, a spus Horodniceanu.

”În ceea ce privește direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de procurori, indiferent de modalitatea în care aceasta va fi organizată, va trebui să aveți în vedere atît necesitatea unei evaluări preliminare a acestor fapte și stabilirea unei competențe după calitatea persoanei în condițiile în care pentru alte categorii profesionale nu există o astfel de competență”, a spus, la rândul său, reprezentanta CSM, Maria Ceaușescu.

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Ion Ilie Iordăchescu, a explicat că înființarea unei direcții speciale de investigare a magistraților ar încălca un protocol al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

”Ca o opinie personală, eu nu consider că este necesară înființarea unei direcții speciale care să se ocupe de răspunderea magistraților. Bineînțeles că aceaste direcție se poate numi și secție în cadrul Parchetului General. Nu apreciez că este necesar nici măcar înființarea unei secții speciale. Invoc în acest sens protocolul 12 CEDO, care interzice orice discriminare chiar pe probleme de profesie”, a arătat Iordăchescu.

În schimb, reprezentanta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) a spus că instituția pe care o reprezintă susține înființarea unei structuri speciale de investigare a magistraților, despre care a spus că ar fi o garanție a independenței sistemului judiciar.
”În ce privește competența specială, susținem ideea unei secții în cadrul Parchetului General sau a unei direcții, în funcție de numărul de cauze, tocmai datorită împrejurării că nu există foarte multe cauze care să greveze atît de tare activitatea Parchetului General și componența acestei secții poate fi stabilită de procurorul general cu sprijinul colegiului de conducere al Parchetului general în funcție de numărul și complexitatea cauzelor. Este o garanție a independenței judecătorului, dar și a independenței sistemului judiciar faptul că actele de urmărire se vor putea face, în cazul infracțiunilor speciale prevăzute de procurori cu o anume competență și cu o anume vechime în sistemul judiciar și nu de procurori dintr-o structură care poate da naștere la diverse forme de impietate asupra actului de justiție”, a spus reprezentanta UNJR.
Și reprezentanții partidelor de opoziție au spus că se opun înființării direcției speciale de anchetare a magistraților.
Deputatul USR Stelian Ion a spus că înființarea unei astfel de direcții nu se justifică și nici măcar nu a fost fundamentată de către inițiator, în vreme ce senatoarea PNL Iuliana Scîntei a arătat că o astfel de structură ar constitui suportul legal pentru înființarea unei noi SIPA.
”Ne opunem înființării oricărei structuri sau direcții care sub apanajul unei protecții suplimentare sau a unei garanții suplimentare a independenței magistratului, de fapt va deschide o cutie a Pandorei, va genera noi abuzuri și va justifica acțiuni legislative ulterioare care vor duce la înființarea unui serviciu specializat de informații cu dedicație pentru magistrați”, a explicat Scântei.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la National

09:10

Justiția lui Dragnea începe amnistierile


Vot final pe legea care modifică Legea ANI
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Patriarhie: În trei momente vor fi trase clopotele tuturor bisericilor din țară pentru Regele Mihai


  Azi 19:30
 • ➤ Economic


  Prețul la gazele naturale atinge maximul ultimilor patru ani pe bursa londoneză, după explozia de la terminalul austriac Baumgarten


  Azi 16:39
 • ➤ National


  Protest în ușa PSD Brașov


  Azi 12:28
 • ➤ Economic


  Calculator online salariu 2018: Cele 7 metode pentru noul brut


  Azi 10:53
 • ➤ National


  Procurorul general anunță că ar putea contesta modificarea legilor justiției la Curtea Constituțională


  Azi 10:46
 • ➤ Economic


  Prețul ouălor a crescut cu aproape 30% într-o singură lună. Rata inflației a urcat la 3,2% cel mai mare nivel din august 2013


  Azi 10:41
 • ➤ Prima pagina


  Bucuria schiorilor


  Drumul Roșu, prima pîrtie deschisă integral în Poiană


  Azi 09:48
 • ➤ Eveniment


  Fiscalitatea ne îngroapă


  Din 2018, PFA vor plăti la stat 45% din venit


  Azi 09:44
 • ➤ Eveniment


  Ademenit de o minoră cu favoruri sexuale, atacat de fratele ei


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  55% dintre români sînt dispuși să accepte un loc de muncă mai prost plătit, dar care să le ofere mai mult timp liber


  Azi 09:40
 • ➤ Eveniment


  Trenurile Zăpezii, către stațiunile montane


  Azi 09:39
 • ➤ Eveniment


  Reparație


  Nimeni nu vrea să măsoare calitatea aerului în Brașov


  Azi 09:34
 • ➤ Local


  Cu un șemineu pe lemne poți retrăi amintirile de odinioară!


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Taximetriștii protestează pe 13 decembrie


  Azi 09:32
 • ➤ Eveniment


  Iarna a prins nepregătit DN 73


  Azi 09:31
 • ➤ Eveniment


  Alte 9 cazuri de rujeolă în județul Brașov


  Azi 09:29
 • ➤ Actualitate


  Concert caritabil cu Haydn Deane și orchestra


  Azi 09:28
 • ➤ Actualitate


  Două din cele trei celule ale rampei ecologice de gunoi vor fi închise anul viitor


  Azi 09:26
 • ➤ Actualitate


  Poșta deschide la Brașov un oficiu nonstop


  Azi 09:25
 • ➤ Actualitate


  Cuvinte mari într-un Parlament mic


  Omagiu Regelui


  Azi 09:21
 • ➤ Actualitate


  A început călătoria Regelui Mihai spre România


  Azi 09:18
 • ➤ National


  Justiția lui Dragnea începe amnistierile


  Vot final pe legea care modifică Legea ANI


  Azi 09:10
 • ➤ National


  Șefii Tel Drum, inculpați pentru obținere pe nedrept de fonduri europene


  Azi 09:07
 • ➤ National


  Consiliul Europei va evalua de urgență propunerile legislative din domeniul justiției din România


  Azi 09:05
 • ➤ Doctor


  DOCTOR NATURA


  De pus la rană


  Azi 09:02
 • ➤ Doctor


  3 remedii naturale pentru îmbunătățirea circulației


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  Bebelușii ar trebui să împartă patul cu mama lor pînă la 3 ani


  Azi 09:00
 • ➤ Doctor


  Leac la farfurie


  Cele mai bune trei ciorbe pentru iarnă


  Azi 08:57
 • ➤ Doctor


  Cum se pune corect grîul la încolțit pentru cură?


  Azi 08:56
 • ➤ Doctor


  Rezultate impresionante pentru un nou tratament anticancer


  Azi 08:54
 • ➤ Doctor


  Putere de vindecare


  Sucul din țelină, o farmacie într-un pahar


  Azi 08:50
 • ➤ Doctor


  Crema de banane, leac bun pentru tuse


  Azi 08:47
 • ➤ Doctor


  Antrenamentele cerebrale pot reduce riscul apariției demenței


  Azi 08:42
 • ➤ Doctor


  Tensiunea arterială scade cu 14 ani înainte de momentul morții


  Azi 08:41
 • ➤ Doctor


  Remedii pentru buzele crăpate


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  Își face loc în dressing


  Corina își donează hainele


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Mirabela Dauer a slăbit într-un timp record


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Richard Clayderman își începe turneul aniversar în România


  Azi 08:30
 • ➤ Life


  Steven Tyler a deschis un adăpost pentru tinerele abuzate


  Azi 08:29
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Andrei Bodiu, omul care nu spunea niciodată nu


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Liga I, etapa 21


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Francezii de la L’Equipe au confundat FCSB cu FC Brașov!


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Olimpia Brașov a urcat pe locul 4 în LNBF


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  FCSB se va duela cu Lazio în Europa League


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Colțea a cîștigat derbiul la futsal cu CFF Clujana Cluj-Napoca


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Dă credit sportivilor


  Covaliu crede în medalii la Tokio


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Mateo, 28!


  Alex Mateiu: „Răzvan Lucescu mi-a marcat cariera“


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  România a fost eliminată de Cehia de la Mondialele de handbal


  Azi 08:02
 • ➤ Sport


  Eșec dramatic! Tricolorele, eliminate de Cehia cu un gol marcat cu 2 secunde înainte de final!


  11.12.2017
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Programul funeraliilor regale


  Ultimul drum al Regelui

  Articolul următor


  Împăcare la Casa Regală a României. Nicolae va participa alături de familie la funeralii

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 26.365 milisecunde, încărcat în milisecunde