Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> National
Publicitate

Legile Justiției: A fost votată înființarea unei secții pentru investigarea magistraților

Dimensiune font:

Autor: sursa/news.ro, 07.12.2017
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a votat joi înființarea unei secții de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care va funcționa în cadrul Parchetului General și va avea drept competențe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile de corupție și infracțiunile contra înfăptuirii justiției săvîrșite de procurori și judecători.
Secția specială de investigare a procurorilor și judecătorilor a fost înființată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Șerban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
”După articolul 88 se introduce o nouă secțiune: Secția de Investigare a unor infracțiuni din justiție”, se arată într-un prim amendament.

Al doilea articol detaliază competențele secției nou-înființate:

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează secția de investigare a unor infracțiuni din justiție care are competența exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de legea 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de procurori și judecători militari”.

Înființarea secției speciale de investigare a procurorilor și judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împreună votînd PNL și USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio ședință a comisiei.

Comisia parlamentară specială privind legile justiției a început luni dezbaterea legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Reprezentanții principalelor instituții din sistemul judiciar - Parchetul General, CSM, DIICOT - au cerut parlamentarilor să nu înființeze o direcție spcială pentru investigarea magistraților, explicînd că acest lucru ar lăsa loc ingerințelor în activitatea procurorilor. În schimb, Uniunea Judecătorilor susține înființarea direcției spciale, susținînd că aceasta ar reprezenta o garanție a independenție sistemului judiciar.

Ședința comisiei parlamentare speciale a debutat cu dezbateri generale asupra proiectului de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Reprezentanta Parchetului General, Irina Kuglay, a solicitat comisiei să nu modifice textele care se referă explicit la independența procurorului și să renunța la înființarea direcției speciale pentru investigarea magistraților.

”Crearea unei structuri speciale de investigare a unor anumite infracțiuni trebuie să se bazeze pe o necesitate socială, aceea rezultată dintr-o constatare de ordin criminologic că un anumit fenomen infracțional are o asemenea amploare încât necesită o structură specializată de investigare. Așa se întîmplă în cazul infracțiunilor de crimă organizată și terorism, așa se întâmplă în cazul infracțiunilor de mare corupție. Nu este cazul și faptelor penale săvîrșite de magistrați. Prin modalitatea în care structura este concepută, ea lasă loc ingerințelor în activitatea procurorilor, în activitatea care privește pe ceilalți magistrați, aceia care ar fi supuși investigației de către această direcție, ceea ce este criticabil”, a declarat Irina Kuglay în fața comisiei parlamentare speciale.

Și procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a solicitat să nu fie afectată independența procuroilor și a spus că înființarea direcției speciale nu se justifică.

”Textele referitoare la independența procurorului trebuie să fie astfel formulate încât să garanteze stabilitatea și independența în mod efectiv. E foarte important ca forma în care acestea vor ieși să garanteze efectiv fundamental independența procurorului. Referitor la noua direcție, consider în principal că un număr de 20 de procurori nu ar justifica o unitate de asemenea dimensiuni”, a spus Horodniceanu.

”În ceea ce privește direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de procurori, indiferent de modalitatea în care aceasta va fi organizată, va trebui să aveți în vedere atît necesitatea unei evaluări preliminare a acestor fapte și stabilirea unei competențe după calitatea persoanei în condițiile în care pentru alte categorii profesionale nu există o astfel de competență”, a spus, la rândul său, reprezentanta CSM, Maria Ceaușescu.

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Ion Ilie Iordăchescu, a explicat că înființarea unei direcții speciale de investigare a magistraților ar încălca un protocol al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

”Ca o opinie personală, eu nu consider că este necesară înființarea unei direcții speciale care să se ocupe de răspunderea magistraților. Bineînțeles că aceaste direcție se poate numi și secție în cadrul Parchetului General. Nu apreciez că este necesar nici măcar înființarea unei secții speciale. Invoc în acest sens protocolul 12 CEDO, care interzice orice discriminare chiar pe probleme de profesie”, a arătat Iordăchescu.

În schimb, reprezentanta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) a spus că instituția pe care o reprezintă susține înființarea unei structuri speciale de investigare a magistraților, despre care a spus că ar fi o garanție a independenței sistemului judiciar.
”În ce privește competența specială, susținem ideea unei secții în cadrul Parchetului General sau a unei direcții, în funcție de numărul de cauze, tocmai datorită împrejurării că nu există foarte multe cauze care să greveze atît de tare activitatea Parchetului General și componența acestei secții poate fi stabilită de procurorul general cu sprijinul colegiului de conducere al Parchetului general în funcție de numărul și complexitatea cauzelor. Este o garanție a independenței judecătorului, dar și a independenței sistemului judiciar faptul că actele de urmărire se vor putea face, în cazul infracțiunilor speciale prevăzute de procurori cu o anume competență și cu o anume vechime în sistemul judiciar și nu de procurori dintr-o structură care poate da naștere la diverse forme de impietate asupra actului de justiție”, a spus reprezentanta UNJR.
Și reprezentanții partidelor de opoziție au spus că se opun înființării direcției speciale de anchetare a magistraților.
Deputatul USR Stelian Ion a spus că înființarea unei astfel de direcții nu se justifică și nici măcar nu a fost fundamentată de către inițiator, în vreme ce senatoarea PNL Iuliana Scîntei a arătat că o astfel de structură ar constitui suportul legal pentru înființarea unei noi SIPA.
”Ne opunem înființării oricărei structuri sau direcții care sub apanajul unei protecții suplimentare sau a unei garanții suplimentare a independenței magistratului, de fapt va deschide o cutie a Pandorei, va genera noi abuzuri și va justifica acțiuni legislative ulterioare care vor duce la înființarea unui serviciu specializat de informații cu dedicație pentru magistrați”, a explicat Scântei.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la National
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Handbalistele Coronei au cîștigat la scor meciul cu CSM Galați


  20.09.2018
 • ➤ Local


  Accident în lanț la Perșani. Patru mașini implicate


  20.09.2018
 • ➤ Life


  Elena Udrea a născut o fetiță perfect sănătoasă


  20.09.2018
 • ➤ Local


  UPDATE


  Un pacient de la „Mîrzescu" s-a aruncat de la etajul I al spitalului


  20.09.2018
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă: „A fost prea dură soarta cu noi“


  20.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  Sîmbătă, gratis cu autobuzul pe toate liniile din Brașov


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Un moment prost ales


  Alarmă falsă de pestă porcină la Sînpetru


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Un minor din Săcele, hoț de biciclete, a fost arestat


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Turul Ciclist al României modifică azi traseele RATBv


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  La Pașapoarte nu mai sînt probleme


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Perioada de așteptare s-a redus


  17 zile pentru examenul de permis


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Nouă oferte pentru contractul de întreținere a străzilor din Brașov


  20.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Muzeu în aer liber


  Se redeschide Strada Sforii


  20.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Bilete la Operă pentru călătorii care-și iau abonamente RATBV de la „Gemenii“


  20.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Încep testele aplicației RO-ALERT și în județul Brașov


  20.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Rețea națională de locuințe protejate pentru victimele violenței domestice


  20.09.2018
 • ➤ National


  Război în PSD


  A apărut scrisoarea anti-Dragnea


  20.09.2018
 • ➤ National


  8 octombrie, primul termen în apelul lui Dragnea la condamnarea de trei ani și jumătate


  20.09.2018
 • ➤ Life


  Gata să renunțe chiar și la siluetă


  Anamaria Prodan vrea gemeni, la 45 de ani


  20.09.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  A murit artista Geta Brătescu


  20.09.2018
 • ➤ Life


  Jennifer Lopez, poză de trei milioane de like-uri


  20.09.2018
 • ➤ Life


  De ce și-a retras Andreea Berecleanu copiii din școlile de stat?


  20.09.2018
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  20.09.2018
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Consumați curmale!!!


  20.09.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.09.2018
 • ➤ Sport


  Alin Chița: „Brașovul suferă după cele două eșecuri“


  20.09.2018
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona are doar varianta victoriei în meciul cu CSM Galați


  20.09.2018
 • ➤ Sport


  Finalul carierei unei legende


  Robert Ilyeș s-a retras din fotbal


  20.09.2018
 • ➤ Sport


  Baschet. Olimpia CSU Brașov a cîștigat Memorialul Takacs Karoly


  19.09.2018
 • ➤ National


  Prima reacție a lui Dragnea, după scrisoare: ”Vor să alinieze partidul cu Iohannis, SRI, SPP și partidele de opoziție”


  19.09.2018
 • ➤ Local


  Se redeschide Strada Sforii


  19.09.2018
 • ➤ National


  Scrisoarea anti-Dragnea e semnată de circa 30 de membri ai Comitetului Executiv al PSD


  19.09.2018
 • ➤ National


  Asociația Pro Infrastructură:


  Rețeaua feroviară este în colaps. 75% din șine, 65% din poduri, 50% din terasamente și 90% din catenare au durata de viață expirată și au nevoie urgentă de reparații capitale


  19.09.2018
 • ➤ National


  Liviu Dragnea ajunge din nou în instanță, în prima zi după referendum


  19.09.2018
 • ➤ Local


  Importanța transporturilor și a mașinilor utilizate in acest proces


  19.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  Cursă nebună prin centrul orașului


  Șoferul care a provocat accidentul de pe Dobrogeanu Gherea a fost reținut


  19.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Robert Cadar, propus pentru a fi Cetățean de Onoare al municipiului Codlea


  19.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Studenții din China învață româna cu profesori brașoveni


  19.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Nervii în trafic se lasă cu dosar penal


  19.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Sprijin pentru Brașov


  O companie irlandeză, interesată de construirea terminalului aeroportului


  19.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Audierile în Dosarul Revoluției se vor încheia în noiembrie


  19.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Prima intervenție majoră asupra unui pietonal din oraș


  Pietonalul din Răcădău va căpăta o față nouă


  19.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Accident în sensul giratoriu din Livada Poștei


  19.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Corul Prieteniei din Musashino și Corul Filarmonicii „George Enescu“, la Brașov


  19.09.2018
 • ➤ National


  O reuniune de succes


  Summitul Inițiativei celor Trei Mări, la final


  19.09.2018
 • ➤ National


  „Întîlnirea mut㓠dintre Dăncilă și Juncker


  19.09.2018
 • ➤ National


  Oficial: Referendum pentru familia tradițională în 6 și 7 octombrie


  19.09.2018
 • ➤ National


  Ziua revenirilor în politică


  19.09.2018
 • ➤ Life


  Un moment regizat?


  Delia, accidentată în culisele X Factor


  19.09.2018
 • ➤ Life


  Ileana Stana-Ionescu spune „Adio!” scenei teatrului


  19.09.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Programul funeraliilor regale


  Ultimul drum al Regelui

  Articolul următor


  Împăcare la Casa Regală a României. Nicolae va participa alături de familie la funeralii

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.477 milisecunde, încărcat în milisecunde