Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Există dovezi istorice


Beduinii, un neam cu sînge valah

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 26.02.2011
• În jurul Mănăstirii Sfînta Ecaterina din Sinai trăiește un trib de beduini proveniți din românii stabiliți aici acum 1.400 de ani

Pare greu de crezut, dar dovezile istorice confirmă: beduinii de la Muntele Sinai sînt urmașii valahilor care s-au stabilit aici în secolul VI, ca slujitori pe lîngă mănăstirea Sfînta Ecaterina. Și astăzi beduinii își duc viața în jurul edificiului religios din Egipt, loc sacru în care se întîlnesc rădăcinile a trei religii: iudaism, creștinism și islamism. Atunci cînd sînt întrebați ce origine aveau strămoșii lor, beduinii susțin că se trag din românii de la Marea Neagră.

De la Marea Neagră, în Sinai

Printre egiptenii de la Muntele Sinai, unde se spune că Moise a vorbit cu Dumnezeu, trăiesc și beduinii Gebalieh. De fapt, nu sînt niște beduini veritabili, fiindcă originile lor nu sînt pur arabe. Ei sînt urmașii familiilor românilor trimiși acum 1.400 de ani să păzească mănăstirea Sfînta Ecaterina. Unele surse vorbesc de originile macedonene, grecești și românești ale acestor venetici, dar, conform site-ului mănăstirii, http://st-katherine.net, „Beduinii Gebaleih se referă la ei înșiși ca descendenți ai românilor. Conform tradiției orale, ei au venit dintr-un loc numit Muntele Negru“. Desigur, denumirea poate duce la Muntenegru, dar în Munții Giurgeu avem un vîrf care se numește chiar Muntele Negru. Istoricul Abu El Makarem aduce o dovadă în plus: o parte din creștinii aduși la Sinai au fost numiți Bni Saleh (Fiii lui Saleh), iar ceilalți, El Lakhmeen (oamenii de la Marea Neagră). Cum statul Muntenegru n-are nicio legătură cu Marea Neagră, e limpede că beduinii din Sinai provin de pe plaiurile noastre.

Singurii beduini care fac agricultură

Viața beduinilor Gebalieh e legată de Muntele Sinai, pe care migrează, de la o altitudine la alta, în funcție de anotimp. Trăiesc în corturi sau locuințe săpate în stînci, cu multe intrări. O încăpere e destinată oaspeților, iar lîngă casă au un spațiu amenajat cu frunze de palmier, arișa, pentru relaxare. Arișa poate fi chiar cortul, al cărui acoperiș e făcut din fîșii din păr de capră. În zona destinată bărbaților, găsim o vatră săpată în nisip pentru prepararea cafelei și o colecție impresionantă de ibrice și mojare.
Femeia nu intră în această parte a cortului decît dacă soțul nu e acasă și vin musafiri neașteptați. Pe lîngă case, beduinii Gebalieh și-au amenajat grădini. De altfel, sînt singurii beduini din lume implicați în agricultură, curiozitate care îi diferențiază de ceilalți beduini. Grădina se numește karm sau bustan. Printre pomii fructiferi cultivați, la loc de cinste e mărul, alt lucru neobișnuit în zonă. Renumele lor e de specialiști în altoire. Dar și de păstori. Cresc oi și capre, păsări de curte și cămile.
Conform unui recensămînt, o familie deține între 5 și 10 animale în așezările de jos, și 15-20, în zonele montane. O cămilă costă cam 800 de dolari, iar beduinii Gebalieh sînt și organizatorii unei curse anuale cu cămile.

Legile Fiilor lui Awlad

Sînt organizați în triburi, clanuri și grupuri, fiecare cu denumire proprie. Un grup se numește „Fiii lui Awlad“, după numele unui strămoș îndepărtat, despre care nu se mai știu amănunte. Un obicei ciudat al acestor beduini este cultul morților, Zuara, cînd merg la mormîntul unui strămoș și se roagă pentru sănătate. Nu au legi scrise, însă se ghidează după Legea lui Orf, îngăduită de către autoritățile egiptene. La procese participă absolut toți membrii tribului, iar decizia se ia pe bază de consens. Oricine poate vorbi, dar cea mai importantă este părerea șeicului, care are și cea mai mare avere. O lege importantă este Bișa, sau Trecerea prin Foc, aplicată atunci cînd nu există dovezi edificatoare. Acuzatul trebuie să pună limba pe o lingură încinsă în focul de cărbuni. Dacă pe limbă nu rămîne nicio urmă de cenușă, omul e nevinovat. O altă tradiție a acestui trib cere ca toți beduinii de la Sinai să cunoască plantele medicinale pe care le oferă zona, pentru sănătatea lor și a animalelor.

Beduini care pricep românește

În 1973, într-un articol din Magazin Istoric se povestea cum un beduin s-a apropiat de un grup de români și le-a spus că le înțelege cuvintele. Căutînd o explicație, autorul articolului a descoperit următorul text din cartea scrisă în 1931 de către C. S. Jarvis, guvernatorul englez al Peninsulei Sinai: „Printre cei ce ajută pe călugări în treburile mănăstirii se află o ciudată rasă de oameni, ziși Gebalié. Nu fac parte din stocul arăbesc, ci sînt urmașii robilor valahi, trimiși de Justinian în veacul al șaselea, pentru a servi mănăstirilor“.
Profesorul american E.H. Palmer nota: „Acest trib se zice a fi de obîrșie europeană, trăgîndu-se dintr-o colonie de robi valahi, așezați de Justinian să păzească mănăstirea. Ei înșiși cred să fi venit dintr-o țară numită «Llah»“. Autorul articolului de acum 38 de ani, istoricul și diplomatul Marcu Beza, a cunoscut personal un asemenea beduin, care arăta ca un beduin, dar era încălțat în opinci.
Cercetările din anii ’70 pe eșantioane de sînge prelevate de la beduinii de pe muntele Sinai au demonstrat că aceștia au un ADN diferit față de al altor triburi de beduini. Comparații cu populațiile din nordul Dunării nu s-au făcut.

Un trib de ghizi

Despre vechii români din Sinai a vorbit și exploratorul elvețian John Lewis Burckhardt: „Se căsătoresc numai între dînșii. Sînt o rasă muncitoare și robustă, iar fetele lor au faima de superioară frumusețe asupra tuturor beduinilor, ceea ce dă naștere la nefericite legături și iubiri romantice, cînd îndrăgostiții se întîmplă a ține de alte triburi“. Gebalieh au fost printre primele populații din Sinai. În timp, s-au amestecat cu beduinii arabi și s-au convertit la Islam. Procesul a cuprins întreaga populație acum 200 de ani. În 1993, triburile de beduini Gebalieh numărau 4.603 suflete, cei mai mulți fiind grupați în jurul mănăstirii Sfînta Ecaterina. Condițiile de trai sînt modeste, la fel și hotelurile din zonă, fără curent electric, dar pe energie solară. Cînd nu se ocupă de pomi sau animale, beduinii din Protectoratul Sfînta Ecaterina o fac pe ghizii, dar sînt și organizatori de safari prin împrejurimi. Tariful e de cinci dolari pe zi, timp în care explică turiștilor, în limba engleză, istoria locurilor și, uneori, și pe cea a tribului lor. O istorie care a început în România.

Mănăstire ținută de domnitorii români

• Mănăstirea Sfînta Ecaterina din Sinai a fost ridicată pe locul unde se spune că Dumnezeu i-a poruncit lui Moise să scoată poporul lui Israel din robia faraonului. Locul în care a ars rugul a fost descoperit în secolul IV de către Împărăteasa Elena care a construit un zid în jurul lui. Ridicat de către Împăratul Iustinian, lăcașul s-a numit la început Mănăstirea Rugului Aprins, apoi Schimbarea la Față, apoi Sfînta Ecaterina (secolul X). Începînd cu secolul XVI, bisericile, boierii și domnitorii din Țările Române au trimis acestei mănăstiri bani și obiecte prețioase de cult, timp de trei veacuri. Documentele de danie și tezaurul nu sînt accesibile publicului. Printre acestea se află și hrisoave importante privind originea beduinilor Gebalieh. Biblioteca acestei mănăstiri este a doua din lume ca număr de manuscrise (peste 3.500), după cea a Vaticanului. În 1978, s-au descoperit 25 de lăzi cu patru tone de manuscrise vechi între zidurile mănăstirii. Unele sînt scrise în vechea limbă vorbită pe teritoriul României.

Stăpînii deșertului

• Beduin vine din cuvîntul arab badawi, „locuitor al deșertului“. Există beduini sedentari și beduini nomazi care se trag, potrivit legendei, din Yarab, Tatăl arabilor. Fiecare neam are un teritoriu tribal, pe care se mișcă în căutarea hranei. Zonele în care trăiesc se întind de la coasta Atlanticului pînă la Peninsula Sinai și deșertul Arabiei. Se presupune că sînt peste 11 milioane. Beduinii sînt buni călăreți, experți în orientarea în deșert, au un rigid cod al onoarei și o mare loialitate față de familie, de clan și de trib, trăsătură care a declanșat multe conflicte. Sînt extrem de ospitalieri, o masă tradițională cuprinde pîine coaptă pe foc, orez picant și carne, cafea tare și spectacole de muzică și poezie. Șeicii conduc triburile în virtutea dreptului ereditar.

Gebalieh de la Gebeleizis

• Gebeleizis este un alt nume sub care e cunoscut zeul suprem al dacilor, Zamolxe. El a călătorit în Egipt, de unde a adus poporului său credința în nemurire, conform scrierilor lui Herodot. Beduinii Gebalieh din Sinai, al căror nume este izbitor de asemănător cu Gebeleizis, păstrează termenul și în toponimia locală, unde mai toate formele de relief încep cu Gebel, un munte purtînd chiar numele de Gebel Banat. În limba arabă, Gebalieh înseamnă munteni, dar și paznici. Coincidență sau legătură între numele tribului provenit din valahi și zeul venerat de geto-daci? Medicina pe bază de plante (domeniu în care dacii erau renumiți), Legea lui Orf (Orfeu, eroul trac care a trăit în ținuturile de deasupra Dunării), purificarea prin foc (tradiție dacă perpetuată pînă azi în satele românești) sînt elemente din viața de zi cu zi a beduinilor din Sinai, dar și din tradiția românilor.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Președintele lui Montpellier, Remy Levy, oaspetele Coronei Brașov


  Azi 14:05
 • ➤ Sport


  Își urmează visul


  Brașoveanul Ciprian Daniel Lupu - primul pilot în scaun rulant din țară, debutează în CN de Raliuri


  Azi 13:32
 • ➤ Local


  Brașov. Reparatorii locomotivelor CFR Călători au intrat în grevă japoneză


  Azi 13:11
 • ➤ Prima pagina


  Un eșec previzibil


  Stop pentru autostrada Comarnic-Brașov


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Omagiu singurului român care a ajuns în cosmos


  Planetariul de la Noua va purta numele cosmonautului Dumitru Prunariu


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  CJ Brașov a desemnat alt câștigător pentru terminalul Aeroportului


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  Investiție de peste 2 milioane de lei, pentru Biserica Fortificată din Rupea


  Azi 09:00
 • ➤ Eveniment


  Strada Mihail Sadoveanu intră în șantier până luna viitoare


  Azi 08:58
 • ➤ Eveniment


  Străini din toată lumea au învățat limba română la Brașov


  Azi 08:57
 • ➤ Actualitate


  Tăieri pe domeniul public


  Aproximativ 100 de arbori uscați vor dispărea din Brașov


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Povestea Pământului, la Muzeul Pedagogic


  Azi 08:52
 • ➤ National


  Pregătiți de prezidențiale


  Alianța USR-PLUS intră în campanie cu tandemul Barna, președinte - Cioloș, premier


  Azi 08:49
 • ➤ National


  A început păruiala între Firea și Dăncilă


  Azi 08:44
 • ➤ Life


  Pasionată de călătorii


  Corina Caragea, vacanță ca-n filme în America


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Tortul miresei Pestrițu a picat din tavan


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Alexandra Stan a făcut accident în București


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Iuliana Luciu revine, doar în costum de baie


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Trucuri în bucătărie


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Fenomenul Halep, explozie de bucurie și la Constanța


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Gareth Bale: „Zidane este o rușine!“


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Primul test cu ACS SR Brașov pe Tineretului


  CSM Corona Brașov începe pregătirile cu Petre Lucian și Andrei Șanta


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, fără reacție în amicalul cu ciucanii


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Pivotul naționalei Braziliei a semnat cu CSM Corona Brașov


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Stegarii au câștigat amicalul cu Precizia Săcele


  Carlo Danciu și Adrian Stoian, din nou la ACS SR Brașov


  Azi 08:02
 • ➤ Sport


  Dinamo - Craiova 0-2 / Clipe teribile pentru Eugen Neagoe / Prunea: În viața mea nu am văzut atâta ură la Dinamo


  21.07.2019
 • ➤ Local


  Planetariu din Brașov va purta numele cosmonautului Dumitru Prunariu


  21.07.2019
 • ➤ Life


  "Vox Lux": Muzică pop, împușcături, extaz, ignoranță, superficialitate (VIDEO)


  21.07.2019
 • ➤ Local


  Din nou stop pentru autostrada Comarnic-Brașov


  21.07.2019
 • ➤ National


  Firea o atacă pe Dăncilă: „Nu este bună strategia PSD să aibă un candidat mămăică la prezidențiale”


  21.07.2019
 • ➤ National


  Alianța USR-PLUS intră în campanie cu tandemul Barna, președinte - Cioloș, premier


  21.07.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov , victorie la scor în amicalul cu Precizia Săcele / Cetate Râșnov, eșec în meciul cu AFK Miercurea Ciuc


  20.07.2019
 • ➤ Sport


  Ionuț Negoiță îi dă gratis Dinamo lui Ion Țiriac! "Cu o minimă condiție"


  20.07.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost amendat cu 3.000 de lei pentru că a aruncat moloz pe ocolitoare


  19.07.2019
 • ➤ Local


  Un nou câștigător pentru construirea terminalului aeroportului de la Ghimbav


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  De ce refuză Simona Halep să meargă la emisiuni televizate în România


  19.07.2019
 • ➤ National


  Dan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidențiale al Alianței 2020 USR PLUS


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Cupa României | FRF a stabilit meciurile din Faza I / Precizia Săcele, duel cu AFC Hărman


  19.07.2019
 • ➤ Local


  32 de copii implicați într-un accident lângă Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  JOGA BONITO la Corona Brașov!


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la noile înșelăciuni comise prin intermediul sistemelor informatice


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Top 10


  Cei mai înalți oameni din lume


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Sfaturi sănătoase


  Dieta împotriva ridurilor de pe frunte


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Victorii și în farfurie


  Marengo de pui, mâncarea lui Napoleon


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Mituri


  Animale care poartă noroc


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Cea mai scumpă epistolă


  Scrisoarea de dragoste pe care Tupac i-a trimis-o Madonnei


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  Străbunicul ceasului de perete


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Noul film cu James Bond o aduce pe Lashana Lynch în rolul agentului 007


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Imaginea de zece milioane de like-uri


  Kylie Jenner, poză nud pe Instagram


  19.07.2019
 • ➤ Prima pagina


  Andronescu vrea să schimbe iar Evaluarea și Bacul


  19.07.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Cineva trebuie să corecteze


  Proștii fac de rîs Brașovul pe Google Maps

  Articolul următor

  Tradiție reînviată


  Hai la Balul Măscăricilor!

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.474 milisecunde, încărcat în milisecunde