Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Există dovezi istorice


Beduinii, un neam cu sînge valah

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 26.02.2011
• În jurul Mănăstirii Sfînta Ecaterina din Sinai trăiește un trib de beduini proveniți din românii stabiliți aici acum 1.400 de ani

Pare greu de crezut, dar dovezile istorice confirmă: beduinii de la Muntele Sinai sînt urmașii valahilor care s-au stabilit aici în secolul VI, ca slujitori pe lîngă mănăstirea Sfînta Ecaterina. Și astăzi beduinii își duc viața în jurul edificiului religios din Egipt, loc sacru în care se întîlnesc rădăcinile a trei religii: iudaism, creștinism și islamism. Atunci cînd sînt întrebați ce origine aveau strămoșii lor, beduinii susțin că se trag din românii de la Marea Neagră.

De la Marea Neagră, în Sinai

Printre egiptenii de la Muntele Sinai, unde se spune că Moise a vorbit cu Dumnezeu, trăiesc și beduinii Gebalieh. De fapt, nu sînt niște beduini veritabili, fiindcă originile lor nu sînt pur arabe. Ei sînt urmașii familiilor românilor trimiși acum 1.400 de ani să păzească mănăstirea Sfînta Ecaterina. Unele surse vorbesc de originile macedonene, grecești și românești ale acestor venetici, dar, conform site-ului mănăstirii, http://st-katherine.net, „Beduinii Gebaleih se referă la ei înșiși ca descendenți ai românilor. Conform tradiției orale, ei au venit dintr-un loc numit Muntele Negru“. Desigur, denumirea poate duce la Muntenegru, dar în Munții Giurgeu avem un vîrf care se numește chiar Muntele Negru. Istoricul Abu El Makarem aduce o dovadă în plus: o parte din creștinii aduși la Sinai au fost numiți Bni Saleh (Fiii lui Saleh), iar ceilalți, El Lakhmeen (oamenii de la Marea Neagră). Cum statul Muntenegru n-are nicio legătură cu Marea Neagră, e limpede că beduinii din Sinai provin de pe plaiurile noastre.

Singurii beduini care fac agricultură

Viața beduinilor Gebalieh e legată de Muntele Sinai, pe care migrează, de la o altitudine la alta, în funcție de anotimp. Trăiesc în corturi sau locuințe săpate în stînci, cu multe intrări. O încăpere e destinată oaspeților, iar lîngă casă au un spațiu amenajat cu frunze de palmier, arișa, pentru relaxare. Arișa poate fi chiar cortul, al cărui acoperiș e făcut din fîșii din păr de capră. În zona destinată bărbaților, găsim o vatră săpată în nisip pentru prepararea cafelei și o colecție impresionantă de ibrice și mojare.
Femeia nu intră în această parte a cortului decît dacă soțul nu e acasă și vin musafiri neașteptați. Pe lîngă case, beduinii Gebalieh și-au amenajat grădini. De altfel, sînt singurii beduini din lume implicați în agricultură, curiozitate care îi diferențiază de ceilalți beduini. Grădina se numește karm sau bustan. Printre pomii fructiferi cultivați, la loc de cinste e mărul, alt lucru neobișnuit în zonă. Renumele lor e de specialiști în altoire. Dar și de păstori. Cresc oi și capre, păsări de curte și cămile.
Conform unui recensămînt, o familie deține între 5 și 10 animale în așezările de jos, și 15-20, în zonele montane. O cămilă costă cam 800 de dolari, iar beduinii Gebalieh sînt și organizatorii unei curse anuale cu cămile.

Legile Fiilor lui Awlad

Sînt organizați în triburi, clanuri și grupuri, fiecare cu denumire proprie. Un grup se numește „Fiii lui Awlad“, după numele unui strămoș îndepărtat, despre care nu se mai știu amănunte. Un obicei ciudat al acestor beduini este cultul morților, Zuara, cînd merg la mormîntul unui strămoș și se roagă pentru sănătate. Nu au legi scrise, însă se ghidează după Legea lui Orf, îngăduită de către autoritățile egiptene. La procese participă absolut toți membrii tribului, iar decizia se ia pe bază de consens. Oricine poate vorbi, dar cea mai importantă este părerea șeicului, care are și cea mai mare avere. O lege importantă este Bișa, sau Trecerea prin Foc, aplicată atunci cînd nu există dovezi edificatoare. Acuzatul trebuie să pună limba pe o lingură încinsă în focul de cărbuni. Dacă pe limbă nu rămîne nicio urmă de cenușă, omul e nevinovat. O altă tradiție a acestui trib cere ca toți beduinii de la Sinai să cunoască plantele medicinale pe care le oferă zona, pentru sănătatea lor și a animalelor.

Beduini care pricep românește

În 1973, într-un articol din Magazin Istoric se povestea cum un beduin s-a apropiat de un grup de români și le-a spus că le înțelege cuvintele. Căutînd o explicație, autorul articolului a descoperit următorul text din cartea scrisă în 1931 de către C. S. Jarvis, guvernatorul englez al Peninsulei Sinai: „Printre cei ce ajută pe călugări în treburile mănăstirii se află o ciudată rasă de oameni, ziși Gebalié. Nu fac parte din stocul arăbesc, ci sînt urmașii robilor valahi, trimiși de Justinian în veacul al șaselea, pentru a servi mănăstirilor“.
Profesorul american E.H. Palmer nota: „Acest trib se zice a fi de obîrșie europeană, trăgîndu-se dintr-o colonie de robi valahi, așezați de Justinian să păzească mănăstirea. Ei înșiși cred să fi venit dintr-o țară numită «Llah»“. Autorul articolului de acum 38 de ani, istoricul și diplomatul Marcu Beza, a cunoscut personal un asemenea beduin, care arăta ca un beduin, dar era încălțat în opinci.
Cercetările din anii ’70 pe eșantioane de sînge prelevate de la beduinii de pe muntele Sinai au demonstrat că aceștia au un ADN diferit față de al altor triburi de beduini. Comparații cu populațiile din nordul Dunării nu s-au făcut.

Un trib de ghizi

Despre vechii români din Sinai a vorbit și exploratorul elvețian John Lewis Burckhardt: „Se căsătoresc numai între dînșii. Sînt o rasă muncitoare și robustă, iar fetele lor au faima de superioară frumusețe asupra tuturor beduinilor, ceea ce dă naștere la nefericite legături și iubiri romantice, cînd îndrăgostiții se întîmplă a ține de alte triburi“. Gebalieh au fost printre primele populații din Sinai. În timp, s-au amestecat cu beduinii arabi și s-au convertit la Islam. Procesul a cuprins întreaga populație acum 200 de ani. În 1993, triburile de beduini Gebalieh numărau 4.603 suflete, cei mai mulți fiind grupați în jurul mănăstirii Sfînta Ecaterina. Condițiile de trai sînt modeste, la fel și hotelurile din zonă, fără curent electric, dar pe energie solară. Cînd nu se ocupă de pomi sau animale, beduinii din Protectoratul Sfînta Ecaterina o fac pe ghizii, dar sînt și organizatori de safari prin împrejurimi. Tariful e de cinci dolari pe zi, timp în care explică turiștilor, în limba engleză, istoria locurilor și, uneori, și pe cea a tribului lor. O istorie care a început în România.

Mănăstire ținută de domnitorii români

• Mănăstirea Sfînta Ecaterina din Sinai a fost ridicată pe locul unde se spune că Dumnezeu i-a poruncit lui Moise să scoată poporul lui Israel din robia faraonului. Locul în care a ars rugul a fost descoperit în secolul IV de către Împărăteasa Elena care a construit un zid în jurul lui. Ridicat de către Împăratul Iustinian, lăcașul s-a numit la început Mănăstirea Rugului Aprins, apoi Schimbarea la Față, apoi Sfînta Ecaterina (secolul X). Începînd cu secolul XVI, bisericile, boierii și domnitorii din Țările Române au trimis acestei mănăstiri bani și obiecte prețioase de cult, timp de trei veacuri. Documentele de danie și tezaurul nu sînt accesibile publicului. Printre acestea se află și hrisoave importante privind originea beduinilor Gebalieh. Biblioteca acestei mănăstiri este a doua din lume ca număr de manuscrise (peste 3.500), după cea a Vaticanului. În 1978, s-au descoperit 25 de lăzi cu patru tone de manuscrise vechi între zidurile mănăstirii. Unele sînt scrise în vechea limbă vorbită pe teritoriul României.

Stăpînii deșertului

• Beduin vine din cuvîntul arab badawi, „locuitor al deșertului“. Există beduini sedentari și beduini nomazi care se trag, potrivit legendei, din Yarab, Tatăl arabilor. Fiecare neam are un teritoriu tribal, pe care se mișcă în căutarea hranei. Zonele în care trăiesc se întind de la coasta Atlanticului pînă la Peninsula Sinai și deșertul Arabiei. Se presupune că sînt peste 11 milioane. Beduinii sînt buni călăreți, experți în orientarea în deșert, au un rigid cod al onoarei și o mare loialitate față de familie, de clan și de trib, trăsătură care a declanșat multe conflicte. Sînt extrem de ospitalieri, o masă tradițională cuprinde pîine coaptă pe foc, orez picant și carne, cafea tare și spectacole de muzică și poezie. Șeicii conduc triburile în virtutea dreptului ereditar.

Gebalieh de la Gebeleizis

• Gebeleizis este un alt nume sub care e cunoscut zeul suprem al dacilor, Zamolxe. El a călătorit în Egipt, de unde a adus poporului său credința în nemurire, conform scrierilor lui Herodot. Beduinii Gebalieh din Sinai, al căror nume este izbitor de asemănător cu Gebeleizis, păstrează termenul și în toponimia locală, unde mai toate formele de relief încep cu Gebel, un munte purtînd chiar numele de Gebel Banat. În limba arabă, Gebalieh înseamnă munteni, dar și paznici. Coincidență sau legătură între numele tribului provenit din valahi și zeul venerat de geto-daci? Medicina pe bază de plante (domeniu în care dacii erau renumiți), Legea lui Orf (Orfeu, eroul trac care a trăit în ținuturile de deasupra Dunării), purificarea prin foc (tradiție dacă perpetuată pînă azi în satele românești) sînt elemente din viața de zi cu zi a beduinilor din Sinai, dar și din tradiția românilor.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Ludovic Orban promite bani de la bugetul de stat, pentru aeroport


  15.11.2019
 • ➤ Local


  Viitoarea Sală Polivalentă din Brașov va costa peste 50 de milioane de euro


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  Valladolid - Gaz Metan Mediaș 1-0 l Brașoveanul Aby Popa a apărat pe final /„A fost experiență nemaipomenită“


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  FRF, despre prezența tricolorilor la barajul pentru EURO 2020


  15.11.2019
 • ➤ Local


  Primarul George Scripcaru a cerut sprijinul Guvernului pentru noul monument al Asociației 15 Noiembrie


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Atracții turistice


  Cele mai spectaculoase poduri locuibile din lume


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Un top de folos


  10 piese elegante în orice vremuri


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Aperitive de post


  Rulouri cu guacamole


  15.11.2019
 • ➤ Life


  În trei culori


  Calico, pisica purtătoare de noroc


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Alături de J Lo


  Shakira face show de ziua ei la Super Bowl 2020


  15.11.2019
 • ➤ Life


  O luptă


  Vica Blochina n-are iubit, dar spune că viața ei e frumoasă


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Vagabondul milionar


  Charles Chaplin, o viață mai ceva ca-n filme


  15.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  32 de ani de la revolta anticomunistă a brașovenilor


  Primul protestatar de la 15 Noiembrie care a murit după ce a trecut prin beciurile Securității


  15.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Premierul Ludovic Orban vine la Brașov la ceremoniile dedicate Revoltei de la 15 Noiembrie ‘87


  15.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Duminică începe festivalul de Dramaturgie Contemporană


  15.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Pro România Brașov, o „stare de mulțumire-nemulțumire“


  15.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Podul de pe strada Timișu Sec, transferat de la CFR SA la municipiul Brașov


  15.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Restricții


  Autobuzele RATBV circulă pe trasee modificate în ziua Crosului „15 Noiembrie“


  15.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Festivalul Etnovember


  Trei machete din viața Brașovului, expuse la Bastionul Țesătorilor


  15.11.2019
 • ➤ National


  Sunt întârzieri la calcularea pensiilor


  Ludovic Orban: Președintele Casei de Pensii a intrat în concediu medical. Iresponsabil!


  15.11.2019
 • ➤ National


  Economia României a fost condusă după două bugete, după modelul Al Capone


  15.11.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Fără operații estetice


  Este cea mai frumoasă femeie din România


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Cum a scăpat Paula Chirilă de 15 kg


  15.11.2019
 • ➤ Life


  De ce nu are Fuego iubită


  15.11.2019
 • ➤ Life


  John Legend, cel mai sexy bărbat din 2019


  15.11.2019
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Doberman


  15.11.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Aloe vera are șase puteri


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  România, meci decisiv cu Suedia


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  CSȘ Dinamo Brașov, 40 de ani de existență!


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  Manșa retur din turul trei de calificare


  Corona are meci decisiv pentru calificarea în grupele EHF


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Derbiul etapei a 16-a se joacă la Cristian


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  Hopul Blejoi pentru Cetate Râșnov


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  Duel cu oltenii


  ACS SR Brașov, deplasare la Calafat pentru meciul cu Tractorul Cetate


  15.11.2019
 • ➤ Economic


  Dan Armeanu (ASF): Puterea de cumpărare a românilor a crescut, în ultimii trei ani, cu 25%


  14.11.2019
 • ➤ National


  Florian Stoica, solistul trupei Conexiuni, a murit


  14.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  CJ a semnat proiectul pentru balizajul aeroportului


  14.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Au trecut 32 de ani


  2000 de alergători vor lua startul la Crosul „15 Noiembrie ’87"


  14.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Guvernul verifică șantierul din curtea Spitalului Județean


  14.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Parcări de reședință, atribuite la prețul minim


  14.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Eveniment la Filarmonică


  Vioara lui Enescu, la Brașov


  14.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Coșul minim de consum pentru un trai decent s-a scumpit


  14.11.2019
 • ➤ National


  Vorbește


  Klaus Iohannis anunță o dezbatere electorală fără Viorica Dăncilă


  14.11.2019
 • ➤ Life


  Prea sus


  Gina Pistol a făcut un atac de panică


  14.11.2019
 • ➤ Life


  Iulia Vântur: „Am trăit în 10 ani cât într-o viață”


  14.11.2019
 • ➤ Life


  Amalia Enache se luptă cu caloriile


  14.11.2019
 • ➤ Life


  Raluca Zenga a avut patru torturi de ziua ei


  14.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ghid de supraviețuire: Ce este de făcut în cazul unui cutremur?


  14.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  14.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Cineva trebuie să corecteze


  Proștii fac de rîs Brașovul pe Google Maps

  Articolul următor

  Tradiție reînviată


  Hai la Balul Măscăricilor!

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 12.516 milisecunde, încărcat în milisecunde