Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Îndrăgostit de teoria numerelor


Profu’ de matematico-poezie

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 25.09.2010
• Profesorul Bencze Mihály a pregătit generații de elevi îmbinînd matematica cu poezia, filosofia și muzica
• Săceleanul este cel mai prolific matematician al momentului, cu cele peste 15.000 de probleme propuse

Dacă spui Bencze Mihály, orice matematician din lume ar tresări. Numele lui e legat de teoria numerelor, domeniu în care a propus cele mai multe probleme din lume: peste 13.000. Performanțele lui în matematică sînt recunoscute pe plan mondial, numai brașovenii n-au auzit de ele. De trei ori „Omul Anului“ în SUA, director de revistă de matematică, inițiator și oganizator de concursuri, conducătorul lotului național de matematică în limba maghiară, participant la peste 250 de conferințe prin toate colțurile lumii, posesorul a două premii internaționale pentru pace, poet și publicist, săceleanul este întîi de toate dascăl de matematică. Își iubește profesia și elevii, cărora le dedică întreaga energie. A inventat o metodă originală de a preda matematica, iar rezultatele sînt pe măsură. Bencze Mihály este un maestru al pedagogiei și unul dintre cei mai prolifici matematicieni contemporani ai lumii.

A moștenit gena matematicii

Profesorul Bencze de la „Áprily Lajos“ are un CV impresionant. Cu toate rezultatele răsunătoare, a rămas dedicat cărților și hîrtiilor pe care le umple cu formule. Orice ar face, gîndul lui tot la numere zboară, rezolvă și compune probleme în gînd. Este ceea ce se cheamă matematicianul prin excelență, pasionat, creativ, deschis provocărilor și extrem de prolific. Unii brașoveni își amintesc de cercul de matematică pe care îl conducea la Liceul „Steagul Roșu“ și la care audiența depășea orice așteptare. S-a născut pe 20 noiembrie 1954, în Săcele. Tatăl lui era zidar, iar mama casnică. „Tata fusese împușcat la Cotul Donului. Cînd s-a întors de pe front, plin de medalii, a vrut să dea la facultate, dar n-a fost acceptat pentru că avea trei hectare de pămînt. Așa că a rămas maistru zidar. A construit Fabrica de Lapte, Abatorul, Gara, Teatrul Dramatic, Stadionul Municipal“, povestește Bencze. Pasiunea pentru cifre o moștenește de la mama lui care putea să înmulțească în minte trei numere de cîte trei cifre. Cam prin clasa a VI-a, Bencze a început să vadă altfel matematica. Dar profesorii nu-l înțelegeau. A continuat însă să-și dezvolte ideile, iar în clasa a IX-a a primit în sfîrșit primele încurajări. Tot atunci a propus și primele probleme pentru Gazeta de Matematică. „Din acel moment, m-am dus exponențial în matematică“.

Procent de Cartea Recordurilor

La Facultatea de Matematică din Cluj, profesorul Tiberiu Popovici, „un barosan internațional al matematicii“, i-a apreciat o prezentare despre generalizarea Teoremei lui Wilson. „Asta mi-a dat aripi, deoarece doar el și cu mine mai studiam domeniul. Dar Popovici a murit peste un an și am rămas singur“, spune săceleanul. Prin anul II, avînd media cea mai mare, i s-a propus să studieze la Universitatea Lomonosov. „Toată vara am învățat rusă, dar a fost selectat candidatul din București, din rațiuni politice. Mi-a părut rău, rușii aveau cea mai bună școală de matematică, americanii nu erau la nivelul lor, iar România era pe locul doi dintre țările socialiste“, explică Bencze. În 1978, la absolvire, ar fi vrut să rămînă în cercetare, dar institutul s-a desființat, iar doctoratul era interzis. A ales postul vacant din Brașov. „O jumătate de zi am căutat Liceul «Steagul Roșu», pînă la urmă l-am găsit. Avea un nivel de pregătire scăzut dar, cu timpul, am ajuns ca 100% din elevii mei să intre la facultate“, povestește profesorul care a predat 12 ani la acest liceu. Cum a reușit? Predînd matematica altfel. „Fără exigență nu se poate în matematică. Dar, în același timp, trebuie să o faci cu dragoste și pricepere, astfel încît elevul s-o descopere singur“.

Comuniștilor nu le plăcea matematica

Cercul de matematică de la Liceul „Steagul Roșu“ devenise deja renumit. Bencze prezenta matematica într-un fel mai puțin obișnuit, făcînd conexiuni cu muzica, arta, literatura. „Partea teoretică a muzicii e matematică pură, de aceea nu există domenii separate, ci un fel de matematico-poezie. La 130 de elevi le-am făcut abonament la Filarmonică. La cerc, invitam pictori, artiști. Cu timpul, au început să vină la cerc și studenți, dar și profesori universitari. Sînt bucuros că i-am făcut să înțeleagă și să trăiască matematica. Erau supărați cînd se suna de ieșire“, își amintește matematicianul. Tot în vremurile comuniste, a editat și „Gamma“, o revistă de matematică în română, maghiară și engleză, la care colaborau matematicieni din SUA, Franța, Canada, Maroc. Deși era multiplicată la xerox și era tehnoredactată de mînă, a fost a doua revistă după Gazeta de Matematică, apreciată și la nivel universitar. A rezistat 12 ani, pînă cînd Comitetul Județean de Partid a interzis-o fără nicio explicație, în mai 1989. Securitatea n-a văzut cu ochi buni formulele lui Bencze și nici mișcarea pe care o crease la cerc. După Revoluție, a fost respins de la „Șaguna“ pentru simplul motiv că locuia prea departe de sediul liceului. Așa că a fondat un liceu, „Áprily Lajos“, la care predă fără întrerupere și astăzi.

Fondator de competiții

În tot acest timp, mintea profesorului a născocit și alte lucruri interesante. „În 1980, am cumpărat din Budapesta un cub Rubik. În două săptămîni, am găsit o metodă de rezolvare originală. Apoi, i-am învățat și pe elevi, simpozionul a avut mare audiență. Apoi am organizat primul concurs al Cubului Rubik din România, în data de 11 decembrie 1980. Cei mai buni au fost elevii mei de la Liceul «Steagul Roșu» și am fost invitați la Concursul Internațional al Cubului Rubik din Budapesta, Ungaria. Dar nu ni s-au aprobat pașapoartele“, își amintește cu regret, precizînd că cel mai tare e un chinez genial care rezolvă cubul în numai 11 secunde. Bencze a fondat în 1977 Concursul de Matematică din Transilvania (limba maghiară), ultima ediție avînd loc în 2010 februarie. „Mi-a venit ideea să aflăm cine sînt mai buni din lume, așa că am înființat și un Concurs Internațional de Matematică în limba maghiară, în 1991 la Szeged (Ungaria), și care se organizează anual și în prezent. Ani de zile, tot noi l-am cîștigat, inclusiv brașoveni. Sînt acceptați nu numai vorbitori de limba maghiară“, spune Bencze, care e și președintele competiției și conducătorul lotului național.

De trei ori „Man of the Year“

Dar cîte n-a făcut Bencze în matematică și pedagogie? Din 1990 conduce Cercul de Matematică Wildt-Corduneanu din Brașov, dar și alte cercuri de performanță matematică în Sfîntu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Tîrgu Mureș, Cluj, Arad, Pitești, București, Craiova, Iași, Baia Mare. Este directorul Editurii Fulgur din Brașov, președintele Asociației științifice Wildt József. A fondat Premiul Zajzoni Rab István. Din 2007, cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Brașov, ține cercul de excelență de matematică în limba maghiară. Elevii lui se întorc cu medalii de la toate competițiile naționale și internaționale. Unii au ajuns profesori universitari, cercetători, profesori pe toate continentele. E mereu pe drum. Între 1974-2010 a participat la peste 250 de conferințe naționale și internaționale. Are și o bogată activitate redacțională, a condus sau încă mai conduce 10 reviste de matematică, printre care „Octogon Mathematical Magazine“ (fondată în 1993), revistă internațională de matematică, editată la Brașov. Este membru în redacția a 13 reviste și a scris 10 cărți. Lista realizărilor lui este imensă. La toate acestea se adaugă și cîteva premii care ar face gelos orice intelectual: „Man of the year“ (2003, 2004, 2005, 2006) acordat de către American Biographical Institute; International Biographical Centre din Cambridge l-a nominalizat în 2004 la secțiunea Scriitorul Anului, iar în 2005, pentru titlul de Profesorul Internațional al Anului; United Cultural Convention i-a acordat de trei ori Premiul Internațional pentru Pace. „Nu știu nici acum cine m-a propus, știu doar că e vorba de un comitet internațional“, mărturisește el, modest.

„Inegalitatea lui Bencze“

Există un domeniu în care nimeni nu-l întrece pe Bencze. A publicat în reviste matematice cele mai multe probleme propuse din lume: peste 15.000. Sînt probleme pentru nivel de liceu și universitar. Unele care au soluții, altele sînt probleme deschise, cărora mințile din toată lumea le caută rezolvarea. Bencze e un creator de matematică. „Întotdeauna am la mine un pix și un caiet. Cînd am scîntei, le notez. Mi se întîmplă oriunde, la catedră, în autobuzul cu care fac naveta Săcele-Brașov“, spune el. Există în matematică deja expresia „Inegalitatea lui Bencze“, domeniu care îl fascinează. „Egalitatea e un repaos, inegalitatea mișcă tot Universul“, crede matematicianul. Întocmai ca marele matematician-poet Ion Barbu, scrie și poezii, domeniu care „tinde să te ridice ca un lift către divinitate“. Muzica are și ea același rol, mai ales dacă e vorba de Beethoven, Brahms, Beatles, Led Zeppelin, Uriah Heep, muzică populară. Cu aceste idei s-a prezentat în fața elevilor și i-a făcut să îndrăgească matematica. „Elevul poate ajunge în liceu cu oftică pe matematică, dacă celelalte etape n-au fost bine pregătite. E ca o piesă greșit turnată. Ca profesor, trebuie să refaci matrița și asta nu se face prin forță, ci cu suflet“, spune maestrul care a descoperit nu numai direcții noi în matematică, ci și noi algoritmi de a fi un profesor îndrăgit de învățăcei. Iar universităților din Canada, Grecia, Canada, SUA, care i-au propus să lucreze în străinătate, Bencze le-a răspuns: „Mă simt foarte bine în România“. De fapt, se simte bine oriunde e matematică.
„Dup㠑90, am sperat că învățămîntul românesc va fi ceea ce a vrut Spiru Haret, o comunicare inteligentă profesor-elev-societate, dar, din păcate, există o avalanșă de non valori. Sper că acest val va trece și vom reveni la valori. În prezent, matematicienii buni sînt pe cale de dispariție. Avem copii buni, dar puțini sînt în țară. Preferă să studieze în străinătate încă din clasa a VIII-a. Premianții sînt la universitățile americane. Un matematician bun trăiește aici cu 800 de lei pe an, acolo cu 12.000 de dolari.“

prof. Bencze Mihályi
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului

Sentință: o cauză pierdută


Viață de cîine
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Economic


  Cît vom plăti garanție pentru fiecare ambalaj reutilizabil


  Azi 16:09
 • ➤ Life


  Andrei Gheorghe, în septembrie 2017: Vă blestem conducători ai României / Sînt obosit. Am fost "generația de sacrificiu"


  Azi 15:29
 • ➤ Local


  Brașovul stinge luminile de „Ora Pămîntului“


  Azi 15:37
 • ➤ Local


  Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, reținut de poliție


  Azi 15:15
 • ➤ Local


  DN 73 întră, din nou, în reparații


  Azi 14:14
 • ➤ Local


  Dosar penal pentru un șofer băut care a ajuns cu mașina pe calea ferată


  Azi 13:51
 • ➤ Local


  Direcția Silvică și CFR „țin cu dinții” de arborii care stau să cadă pe calea ferată Brașov-Predeal


  Azi 13:45
 • ➤ Local


  Locuri de muncă în Uniunea Europeană


  Azi 13:09
 • ➤ Local


  Eurodeputatul PSD Răzvan Popa cere explicații Comisiei Europene


  Azi 13:04
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Ce arată primele verificări în cazul decesului subit al jurnalistului Andrei Gheorghe


  Azi 12:48
 • ➤ Local


  441 de liceeni au susținut azi simularea examenului de Bac la Limba și literatura maternă


  Azi 12:29
 • ➤ Prima pagina


  Scrisoare deschisă către Comisia de Control SRI a Parlamentului României


  Aristotel Căncescu acuză SRI că a fabricat probe pentru DNA


  Azi 09:55
 • ➤ Local


  Premieră


  Ministerul Sănătății reglementează serviciile de îngrijiri paliative


  Azi 09:53
 • ➤ Local


  Brașovul, în topul ofertelor de muncă pentru Regiunea Centru


  Azi 09:44
 • ➤ Local


  Sfîrșit de săptămînă încărcat pentru jandarmii brașoveni


  Azi 09:35
 • ➤ Local


  A urcat băut la volan și a lovit o mașină parcată


  Azi 09:32
 • ➤ Eveniment


  Un producător german de produse electronice vrea să construiască o fabrică la Brașov


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Dunca vrea să se judece cu Susanu


  Azi 09:25
 • ➤ Actualitate


  Repetiție generală pentru examenul din vară


  Nuvela, romanul interbelic și cel psihologic, la simularea bacalaureatului


  Azi 09:22
 • ➤ Actualitate


  Autoritățile brașovene trimit la Guvern „nota de plat㓠a inundațiilor


  Azi 09:20
 • ➤ Actualitate


  Casă pentru căprioara salvată din ape


  Azi 09:19
 • ➤ Actualitate


  Plătești cafeaua cu o poezie, în 11 cafenele din Brașov


  Azi 09:18
 • ➤ Actualitate


  Invitație la „Lecția de balet“ și „Recitalul de la ora 5“


  Azi 09:16
 • ➤ Actualitate


  Ziua Asistenței Sociale la Căminul pentru Persoane Vîrstnice


  Azi 09:15
 • ➤ National


  SRI nu se opune


  Cui folosește desecretizarea protocoalelor SRI


  Azi 09:11
 • ➤ National


  Comisia Iordache l-a eliminat pe Președintele României din procedura de numire a conducerii ÎCCJ


  Azi 09:09
 • ➤ Economic


  Decizia ANAF


  Românii vor avea cont cu user și parolă pentru a-și achita taxele și impozitele


  Azi 09:06
 • ➤ Economic


  Dobînzile mici la depozite îi lasă pe români cu mai puțini bani decît au adus la bancă


  Azi 09:03
 • ➤ Economic


  Fiscul va trimite decizii de impunere pentru toate datoriile contribuabililor din ultimii ani


  Azi 09:01
 • ➤ Economic


  Inflația ar putea ajunge la finalul anului la 12%


  Azi 09:00
 • ➤ Economic


  Suma datorată de PFA drept CASS ar putea depăși venitul în sine


  Azi 08:58
 • ➤ Doctor


  9 beneficii ale mentei


  Azi 08:54
 • ➤ Doctor


  Noi reguli în sistemul de asigurări


  Azi 08:53
 • ➤ Doctor


  Periculos de dulce


  Ce tip de zahăr este mai sănătos: alb, brun, brut sau miere?


  Azi 08:51
 • ➤ Doctor


  Peste 1.800 de medicamente au dispărut din România


  Azi 08:48
 • ➤ Doctor


  Două semne că trebuie să reduci consumul de carne


  Azi 08:47
 • ➤ Doctor


  Leacuri în farfurie


  Cinci alimente care scad repede nivelul colesterolului


  Azi 08:42
 • ➤ Doctor


  Mersul pe bicicletă poate încetini îmbătrînirea


  Azi 08:39
 • ➤ Doctor


  Nu beți suc de fructe pe stomacul gol


  Azi 08:37
 • ➤ Doctor


  OMS va cerceta cum poate afecta plasticul sănătatea oamenilor


  Azi 08:36
 • ➤ Doctor


  Sucul de urzică întinerește


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Și-a găsit sufletul pereche


  Tania Budi s-a tatuat de dragul iubitului soldat


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Răzvan Fodor are probleme serioase de sănătate


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Decizie surpriză a prințului Harry, legată de căsnicia cu Meghan Markle


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Soția lui Mihai Petre, însărcinată cu al doilea copil


  Azi 08:26
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Alexandru Mușina - un coleg desăvîrșit


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Isăilă a stabilit lotul pentru cantonamentul din Anglia


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Colțea Brașov, victorie la scor cu Dinamo Oradea


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Războiul continuă!


  Azi 08:08
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Exercițiu de imaginație cu industria brașoveană

  Articolul următor

  „Un Moise al neamului nostru românesc“


  Arsenie Boca, Sfîntul Ardealului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.748 milisecunde, încărcat în milisecunde