Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Îndrăgostit de teoria numerelor


Profu’ de matematico-poezie

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 25.09.2010
• Profesorul Bencze Mihály a pregătit generații de elevi îmbinînd matematica cu poezia, filosofia și muzica
• Săceleanul este cel mai prolific matematician al momentului, cu cele peste 15.000 de probleme propuse

Dacă spui Bencze Mihály, orice matematician din lume ar tresări. Numele lui e legat de teoria numerelor, domeniu în care a propus cele mai multe probleme din lume: peste 13.000. Performanțele lui în matematică sînt recunoscute pe plan mondial, numai brașovenii n-au auzit de ele. De trei ori „Omul Anului“ în SUA, director de revistă de matematică, inițiator și oganizator de concursuri, conducătorul lotului național de matematică în limba maghiară, participant la peste 250 de conferințe prin toate colțurile lumii, posesorul a două premii internaționale pentru pace, poet și publicist, săceleanul este întîi de toate dascăl de matematică. Își iubește profesia și elevii, cărora le dedică întreaga energie. A inventat o metodă originală de a preda matematica, iar rezultatele sînt pe măsură. Bencze Mihály este un maestru al pedagogiei și unul dintre cei mai prolifici matematicieni contemporani ai lumii.

A moștenit gena matematicii

Profesorul Bencze de la „Áprily Lajos“ are un CV impresionant. Cu toate rezultatele răsunătoare, a rămas dedicat cărților și hîrtiilor pe care le umple cu formule. Orice ar face, gîndul lui tot la numere zboară, rezolvă și compune probleme în gînd. Este ceea ce se cheamă matematicianul prin excelență, pasionat, creativ, deschis provocărilor și extrem de prolific. Unii brașoveni își amintesc de cercul de matematică pe care îl conducea la Liceul „Steagul Roșu“ și la care audiența depășea orice așteptare. S-a născut pe 20 noiembrie 1954, în Săcele. Tatăl lui era zidar, iar mama casnică. „Tata fusese împușcat la Cotul Donului. Cînd s-a întors de pe front, plin de medalii, a vrut să dea la facultate, dar n-a fost acceptat pentru că avea trei hectare de pămînt. Așa că a rămas maistru zidar. A construit Fabrica de Lapte, Abatorul, Gara, Teatrul Dramatic, Stadionul Municipal“, povestește Bencze. Pasiunea pentru cifre o moștenește de la mama lui care putea să înmulțească în minte trei numere de cîte trei cifre. Cam prin clasa a VI-a, Bencze a început să vadă altfel matematica. Dar profesorii nu-l înțelegeau. A continuat însă să-și dezvolte ideile, iar în clasa a IX-a a primit în sfîrșit primele încurajări. Tot atunci a propus și primele probleme pentru Gazeta de Matematică. „Din acel moment, m-am dus exponențial în matematică“.

Procent de Cartea Recordurilor

La Facultatea de Matematică din Cluj, profesorul Tiberiu Popovici, „un barosan internațional al matematicii“, i-a apreciat o prezentare despre generalizarea Teoremei lui Wilson. „Asta mi-a dat aripi, deoarece doar el și cu mine mai studiam domeniul. Dar Popovici a murit peste un an și am rămas singur“, spune săceleanul. Prin anul II, avînd media cea mai mare, i s-a propus să studieze la Universitatea Lomonosov. „Toată vara am învățat rusă, dar a fost selectat candidatul din București, din rațiuni politice. Mi-a părut rău, rușii aveau cea mai bună școală de matematică, americanii nu erau la nivelul lor, iar România era pe locul doi dintre țările socialiste“, explică Bencze. În 1978, la absolvire, ar fi vrut să rămînă în cercetare, dar institutul s-a desființat, iar doctoratul era interzis. A ales postul vacant din Brașov. „O jumătate de zi am căutat Liceul «Steagul Roșu», pînă la urmă l-am găsit. Avea un nivel de pregătire scăzut dar, cu timpul, am ajuns ca 100% din elevii mei să intre la facultate“, povestește profesorul care a predat 12 ani la acest liceu. Cum a reușit? Predînd matematica altfel. „Fără exigență nu se poate în matematică. Dar, în același timp, trebuie să o faci cu dragoste și pricepere, astfel încît elevul s-o descopere singur“.

Comuniștilor nu le plăcea matematica

Cercul de matematică de la Liceul „Steagul Roșu“ devenise deja renumit. Bencze prezenta matematica într-un fel mai puțin obișnuit, făcînd conexiuni cu muzica, arta, literatura. „Partea teoretică a muzicii e matematică pură, de aceea nu există domenii separate, ci un fel de matematico-poezie. La 130 de elevi le-am făcut abonament la Filarmonică. La cerc, invitam pictori, artiști. Cu timpul, au început să vină la cerc și studenți, dar și profesori universitari. Sînt bucuros că i-am făcut să înțeleagă și să trăiască matematica. Erau supărați cînd se suna de ieșire“, își amintește matematicianul. Tot în vremurile comuniste, a editat și „Gamma“, o revistă de matematică în română, maghiară și engleză, la care colaborau matematicieni din SUA, Franța, Canada, Maroc. Deși era multiplicată la xerox și era tehnoredactată de mînă, a fost a doua revistă după Gazeta de Matematică, apreciată și la nivel universitar. A rezistat 12 ani, pînă cînd Comitetul Județean de Partid a interzis-o fără nicio explicație, în mai 1989. Securitatea n-a văzut cu ochi buni formulele lui Bencze și nici mișcarea pe care o crease la cerc. După Revoluție, a fost respins de la „Șaguna“ pentru simplul motiv că locuia prea departe de sediul liceului. Așa că a fondat un liceu, „Áprily Lajos“, la care predă fără întrerupere și astăzi.

Fondator de competiții

În tot acest timp, mintea profesorului a născocit și alte lucruri interesante. „În 1980, am cumpărat din Budapesta un cub Rubik. În două săptămîni, am găsit o metodă de rezolvare originală. Apoi, i-am învățat și pe elevi, simpozionul a avut mare audiență. Apoi am organizat primul concurs al Cubului Rubik din România, în data de 11 decembrie 1980. Cei mai buni au fost elevii mei de la Liceul «Steagul Roșu» și am fost invitați la Concursul Internațional al Cubului Rubik din Budapesta, Ungaria. Dar nu ni s-au aprobat pașapoartele“, își amintește cu regret, precizînd că cel mai tare e un chinez genial care rezolvă cubul în numai 11 secunde. Bencze a fondat în 1977 Concursul de Matematică din Transilvania (limba maghiară), ultima ediție avînd loc în 2010 februarie. „Mi-a venit ideea să aflăm cine sînt mai buni din lume, așa că am înființat și un Concurs Internațional de Matematică în limba maghiară, în 1991 la Szeged (Ungaria), și care se organizează anual și în prezent. Ani de zile, tot noi l-am cîștigat, inclusiv brașoveni. Sînt acceptați nu numai vorbitori de limba maghiară“, spune Bencze, care e și președintele competiției și conducătorul lotului național.

De trei ori „Man of the Year“

Dar cîte n-a făcut Bencze în matematică și pedagogie? Din 1990 conduce Cercul de Matematică Wildt-Corduneanu din Brașov, dar și alte cercuri de performanță matematică în Sfîntu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Tîrgu Mureș, Cluj, Arad, Pitești, București, Craiova, Iași, Baia Mare. Este directorul Editurii Fulgur din Brașov, președintele Asociației științifice Wildt József. A fondat Premiul Zajzoni Rab István. Din 2007, cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Brașov, ține cercul de excelență de matematică în limba maghiară. Elevii lui se întorc cu medalii de la toate competițiile naționale și internaționale. Unii au ajuns profesori universitari, cercetători, profesori pe toate continentele. E mereu pe drum. Între 1974-2010 a participat la peste 250 de conferințe naționale și internaționale. Are și o bogată activitate redacțională, a condus sau încă mai conduce 10 reviste de matematică, printre care „Octogon Mathematical Magazine“ (fondată în 1993), revistă internațională de matematică, editată la Brașov. Este membru în redacția a 13 reviste și a scris 10 cărți. Lista realizărilor lui este imensă. La toate acestea se adaugă și cîteva premii care ar face gelos orice intelectual: „Man of the year“ (2003, 2004, 2005, 2006) acordat de către American Biographical Institute; International Biographical Centre din Cambridge l-a nominalizat în 2004 la secțiunea Scriitorul Anului, iar în 2005, pentru titlul de Profesorul Internațional al Anului; United Cultural Convention i-a acordat de trei ori Premiul Internațional pentru Pace. „Nu știu nici acum cine m-a propus, știu doar că e vorba de un comitet internațional“, mărturisește el, modest.

„Inegalitatea lui Bencze“

Există un domeniu în care nimeni nu-l întrece pe Bencze. A publicat în reviste matematice cele mai multe probleme propuse din lume: peste 15.000. Sînt probleme pentru nivel de liceu și universitar. Unele care au soluții, altele sînt probleme deschise, cărora mințile din toată lumea le caută rezolvarea. Bencze e un creator de matematică. „Întotdeauna am la mine un pix și un caiet. Cînd am scîntei, le notez. Mi se întîmplă oriunde, la catedră, în autobuzul cu care fac naveta Săcele-Brașov“, spune el. Există în matematică deja expresia „Inegalitatea lui Bencze“, domeniu care îl fascinează. „Egalitatea e un repaos, inegalitatea mișcă tot Universul“, crede matematicianul. Întocmai ca marele matematician-poet Ion Barbu, scrie și poezii, domeniu care „tinde să te ridice ca un lift către divinitate“. Muzica are și ea același rol, mai ales dacă e vorba de Beethoven, Brahms, Beatles, Led Zeppelin, Uriah Heep, muzică populară. Cu aceste idei s-a prezentat în fața elevilor și i-a făcut să îndrăgească matematica. „Elevul poate ajunge în liceu cu oftică pe matematică, dacă celelalte etape n-au fost bine pregătite. E ca o piesă greșit turnată. Ca profesor, trebuie să refaci matrița și asta nu se face prin forță, ci cu suflet“, spune maestrul care a descoperit nu numai direcții noi în matematică, ci și noi algoritmi de a fi un profesor îndrăgit de învățăcei. Iar universităților din Canada, Grecia, Canada, SUA, care i-au propus să lucreze în străinătate, Bencze le-a răspuns: „Mă simt foarte bine în România“. De fapt, se simte bine oriunde e matematică.
„Dup㠑90, am sperat că învățămîntul românesc va fi ceea ce a vrut Spiru Haret, o comunicare inteligentă profesor-elev-societate, dar, din păcate, există o avalanșă de non valori. Sper că acest val va trece și vom reveni la valori. În prezent, matematicienii buni sînt pe cale de dispariție. Avem copii buni, dar puțini sînt în țară. Preferă să studieze în străinătate încă din clasa a VIII-a. Premianții sînt la universitățile americane. Un matematician bun trăiește aici cu 800 de lei pe an, acolo cu 12.000 de dolari.“

prof. Bencze Mihályi
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:


Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului

Sentință: o cauză pierdută


Viață de cîine

Lege nouă pentru un obicei vechi


Cum s-au luptat brașovenii cu „iarba dracului“
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Liga a 4-a Brașov


  AS „SR“ Brasov - Colțea, meci de totul sau nimic pe „Tineretului“


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  S-a enervat Becali


  „Orice fum de țigară costă 5.000 de euro”


  Azi 08:04
 • ➤ Local


  Clădire prăbușită peste locatari la Făgăraș


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  Liga Europei Centrale. Olimpia Brașov, victorie cu CSU Alba Iulia


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Trafic restricționat între Timișul de Sus și Predeal


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Accident cu cinci victime, dintre care doi copii, la Brașov


  19.10.2017
 • ➤ Prima pagina


  Promisiune din programul de guvernare încălcată


  Legea pensiilor a fost amînată


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Siguranța turiștilor costă


  540.000 de lei pentru mentenanța peretelui de escaladă din Poiană


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Amendă pentru administratorul rampei de deșeuri care a luat foc


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Escroci prinși în flagrant


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Un șofer beat criță a intrat cu mașina într-o benzinărie


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Pieton accidentat de o roată de remorcă


  19.10.2017
 • ➤ Eveniment


  Un proiect amînat


  Duel în procese între Primăria Brașov și fostul constructor al Centrului de Afaceri


  19.10.2017
 • ➤ Eveniment


  Cînd trecem la ora de iarnă?


  19.10.2017
 • ➤ Eveniment


  „Neliniștea unei mulțimi“, expoziție dedicată revoltei din 15 noiembrie ’87


  19.10.2017
 • ➤ Actualitate


  Încă o amăgire?


  Banca Mondială va acorda sprijin pentru finanțarea Autostrăzii Ploiești-Brașov


  19.10.2017
 • ➤ Actualitate


  Doi candidați pentru postul de manager al Operei Brașov


  19.10.2017
 • ➤ National


  Salariile din Sănătate vor fi stabilite în funcție de locul de muncă


  19.10.2017
 • ➤ National


  Dragnea evită să precizeze dacă se introduce impozit zero pentru salariile sub 2.000 de lei


  19.10.2017
 • ➤ National


  Teodorovici susține că a absolvit un curs al Academiei SRI, fără a se prezenta la cursuri


  19.10.2017
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  O artistă cît pămîntul ăsta!


  A murit Olga Tudorache


  19.10.2017
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  19.10.2017
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Garderoba esențială de toamnă/iarnă


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  Tatiana Guțu, mărturisiri cutremurătoare


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  România, amicale cu Turcia și Olanda


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  Cazul „nocturna de la Brașov“, pe rolul Comisiei de Disciplină


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  FCSB, fără Alibec si Pintilii în Israel


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  „Tînăr și neliniștit“


  Alex Vîrlan, d’Artagnan de Brașov


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  Turneul WTA de la Moscova


  Begu, calificată în sferturi


  19.10.2017
 • ➤ Local


  O firmă din Brașov vrea să înființeze 300 de locuri de muncă la Târgu Jiu


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Compania franceză Airbus ia în calcul retragerea de la Ghimbav


  18.10.2017
 • ➤ Economic


  Ministrul Finanțelor:eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amînată, dar se introduce o taxă de solidaritate de 2%


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Banca Mondială va acorda sprijin României pentru finanțarea Autostrăzii Ploiești-Brașov


  18.10.2017
 • ➤ National


  Tăriceanu: Legea pensiilor nu va intra în parlament în acest an; punctul de pensie va fi 1.100 de lei de la 1 iulie 2018


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Cînd trecem la ora de iarnă?


  18.10.2017
 • ➤ National


  Teodorovici susține că a absolvit un curs al Academiei SRI, fără a se prezenta la cursuri. ANI face anchetă


  18.10.2017
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  ,,O artistă cît pămîntul ăsta!,,


  18.10.2017
 • ➤ Prima pagina


  Liber și nu prea


  Putem crește animale domestice în mijlocul orașului?


  18.10.2017
 • ➤ Eveniment


  Din 2003 există o Lege


  Nouă din zece bolnavi nu îsi cunosc drepturile


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Accident mortal, la Săcele


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Polițiștii locali au donat sînge


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Accident cu trei răniți, în Centrul Civic


  18.10.2017
 • ➤ Eveniment


  Lanț uman împotriva traficului de persoane


  18.10.2017
 • ➤ Eveniment


  Schimbare în trafic, la urcarea pe str. Dobrogeanu-Gherea


  18.10.2017
 • ➤ Eveniment


  30 octombrie, termen limită pentru fondurile guvernamentale destinate localităților


  18.10.2017
 • ➤ Actualitate


  Vizite periculoase


  Șase urși din județul Brașov vor fi capturați


  18.10.2017
 • ➤ Actualitate


  Concerte de octombrie la Biserica Neagră


  18.10.2017
 • ➤ Actualitate


  Înscrierea la Loteria Vizelor reîncepe astăzi


  18.10.2017
 • ➤ National


  Ei sînt mai presus de lege


  Rovana Plumb scapă de urmărirea penală


  18.10.2017
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Exercițiu de imaginație cu industria brașoveană

  Articolul următor

  „Un Moise al neamului nostru românesc“


  Arsenie Boca, Sfîntul Ardealului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.551 milisecunde, încărcat în milisecunde