Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Vînzătorul de iluzii


Brașoveanul cu puteri magice

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 04.06.2010
• Alin Blaine a învățat arta magiei de la celebrul David Blaine
• El poate să plutească, să ridice obiecte fără să le atingă și să teleporteze cărți de joc

Cînd zicem iluzionism, ne gîndim la iepurași care ies din joben, porumbei ascunși în mînecă, fum, flăcări și oglinzi. Iluzionistul are frac, iar pe lîngă el, ne ia ochii o animatoare sumar îmbrăcată. Dar ce-ar fi dacă iluzionistul ar fi un tip în blugi, care trece pe stradă ca un cetățean oarecare, dar care, din cîteva mișcări, în văzul tuturor, ne face să ne oprim în loc, cu gura căscată de uimire? Alin Blaine n-are nevoie de instalații și efecte speciale. Obiectele dispar, reapar, plutesc sau se teleportează prin magie. Brașoveanul se consideră singurul magician din România care folosește, pe lîngă prestidigitație, și o putere supranaturală.

Cu palmele curate

Alin Blaine are 26 de ani și s-a lansat în industria magiei din România doar de un an. Nu-l cheamă așa, dar prietenii i-au tot spus Blaine, fiindcă seamănă cu celebrul magician și fiindcă el a fost cel care l-a îndrumat spre această artă. Așa că, Blaine în sus, Blaine în jos, așa i-a rămas numele de scenă. Cît de departe sau de aproape este de talentul americanului, nu poți spune decît dacă i-ai văzut măcar o demonstrație. Oricît de pornit ai fi să-i urmărești mișcările, oricît ți-ai repeta „E doar un truc“, tot vei rămîne uluit la deznodămîntul numărului de magie. Are palmele curate, uscate și mînecile suflecate. Te pune să le atingi, să verifici dacă nu cumva au vreo substanță aderentă. Sînt palme obișnuite, doar cu ceva cicatrici, amintiri ale antrenamentelor de magie mai puțin reușite. Mîinile lui pot mînui cu atîta dexteritate pachetul de cărți încît e clar că nu e indicat să joci nici măcar Macao cu Alin. Iar dacă îți arată cum levitează, cum scoate un ceas printr-o vitrină, cum merge pe apă și cum aprinde becurile ținîndu-le în mînă, poți să te sperii serios și să crezi că umblă cu Necuratul.

David Blaine i-a simțit puterile

Povestea lui a început la vîrsta de 13 ani, pe cînd mînca piure de cartofi cu cîrnați. I-a căzut furculița din mînă, apoi „mi-a venit înapoi în palmă, de la 10-15 centimetri. Nu mi-am dat seama ce înseamnă asta, dar mama m-a întrebat «Ai văzut ce ai făcut?». Mie mi se părea normal. Apoi, am observat că mă electrocutez des“, povestește el. Ca elev la Liceul de Informatică, obișnuia să meargă la ore fără ghiozdan. Cînd era întrebat de temă, prefera să o facă la tablă. De fapt, trecea direct rezultatul. Avea o memorie foarte bună, mintea îi scăpăra, așa că a primit o bursă la MIT, New York. Voia să se facă hacker, dar, după jumătate de an, o întîmplare avea să-i schimbe destinul. „Eram pe stradă cu un coleg, cînd l-am întîlnit pe David Blaine, care filma un număr de magie. Ne-am băgat în mulțime și i-am urmărit trick-ul. Cînd m-a atins, ne-am curentat. Mi-a zis să ridic un dop fără să-l ating. I-am zis că nu pot. Apoi, l-a ridicat folosind puterile mele. Atunci, m-a întrebat dacă îmi place magia. Mi-a zis că am o bioenergie avansată și ar trebui să mă antrenez, ca s-o pot stăpîni. Apoi m-a întrebat direct dacă vreau să fac o școală de magie de patru ani, cu Brad Christian? Două săptămîni m-am gîndit, și, în cele din urmă, am zis: da“, își amintește brașoveanul.

La școala de magie din New York

Vreme de patru ani, în loc de informatică, a studiat artele magiei și iluzionismul. „Eram 33 în clasă, dar am absolvit doar eu și un rus. Ceilalți s-au retras. Mulți sînt fascinați de magie, dar puțini pot s-o practice. În fiecare săptămînă, David ne testa“, spune Alin, care nu regretă o clipă că s-a făcut magician. Fiindcă el și rusul aveau cu adevărat talent de prestidigitatori, n-au plătit decît jumătate din taxă. Ce se studiază la o școală de magie? Tot ce trebuie să știi despre omul căruia îi faci o demonstrație: cum să îl abordezi, cum să gesticulezi, cum să manipulezi. Apoi, după un an de psihologie, anatomie și alte științe despre ființa umană, au trecut la practică. Au învățat trucuri clasice cu cărți, apoi, din ce în ce mai complexe. „Cel mai greu e să controlezi un lucru fără să-l atingi“, explică magicianul care s-a întreținut patru ani în SUA cîștigînd la jocurile de cărți din cazinouri. Pînă l-au prins și a primit interdicție pe viață să mai calce într-o sală de jocuri de noroc.

„Ridic lucrurile pe bune“

După ce a absolvit, s-a întors acasă. Și-a luat inima în dinți și le-a spus părinților că n-a ieșit informatician, ci magician. Tatăl lui, fost director de fabrică, a avut un șoc. „Dar cînd le-am arătat cum mă ridic de la pămînt și ce știu să fac, m-au înțeles. Încă din America m-am informat ce iluzioniști avem prin țară și ce știu să facă. Mi-am dat seama că nimeni nu știe ce știu eu, deci mă pot lansa în acest domeniu. La ora actuală, sînt singurul magician care folosește bioenergia. Adică ridic lucrurile pe bune. Și sînt și singurul care fac magie live, fără păcăleli“, mărturisește Alin. La început, ca să facă rost de bani, a bătut cazinourile din Brașov. „Am dat o gaură mare, de vreo 300 de milioane de lei, jumătate i-am înapoiat. Pe urmă, m-am pus serios pe magie“, povestește el. A refuzat să intre în asociația iluzioniștilor, fiindcă nu consideră că are ceva în comun cu maeștrii noștri, el are alt stil și altă pregătire. Și, desigur, altă faimă. Cea de David Blaine de România.

Șapte zile sub apă

E chemat prin mall-uri, teatre, la petreceri private. De curînd, a fost invitat la un hotel din Poiană, la o lansare de produse sanitare. Alin a mers pe apa din piscină, apoi a înghețat-o. Pe un astfel de show de două ore, ia cam 1.000-1.500 de dolari. Ceea ce oferă el e ceva special, fiindc㠄toată lumea poate face prestidigitație, chiar și magie, dar restul, de 30-40%, e o altfel de putere“. În prezent, lucrează la un proiect spectaculos, dar și periculos. Vrea să stea 7 zile și 7 nopți într-un acvariu cu apă, fără să mănînce, fără să doarmă, respirînd doar printr-un tub de oxigen. „După 5-6 ore, piele se încrețește, după o zi, apar cîrcei, chiar dacă te miști. Acvariul va avea trei metri pe trei. Apoi, apar durerile de rinichi și, în cele din urmă, stopul cardiac. Dar, o să intru într-un metabolism profund, îmi voi regla pulsul la 50 de bătăi pe minut și voi reuși să termin sănătos experiența“, explică magicianul cel curajos. Este încă în căutare de sponsori, deși brandul Borsec s-a oferit să-i umple acvariul cu „apă regală“. Demonstrația va avea loc în Piața Revoluției din București, deși Alin se gîndește și la Brașov.

Peste 100 de trucuri cu cărți de joc

Alin poate să se îngroape într-un sicriu și să supraviețuiască zile întregi. Poate să aprindă neoanele. Să ridice diferite obiecte fără să le atingă. De exemplu, un pix, un pachet de țigări, chiar o masă. Dar punctul lui forte, trucul pe care l-a inventat, îi poartă numele și nu-l mai face nimeni altcineva, e levitația unei cărți de joc. O ține între palme, după care depărtează mîinile, iar cartea rămîne în aer, tremurînd sub influența energiilor lui. Cu cărțile de joc știe peste 100 de trucuri. Poate chiar dublu. Îți alegi o carte, o pui înapoi în pachet, dar, culmea, cînd o întoarce pe cea de la suprafață, e chiar cartea ta. Îți scrii numele pe o carte și o ții bine în mînă. Altcineva alege altă carte. O bagă în pachet. Ești întrebat ce carte ții în mînă? Evident, cea pe care știi că ai luat-o din pachet. Ei bine, nu. E cartea celeilalte persoane. Doar frecînd o carte de o suprafață roșie, aceasta devine din albastră, roșie. Cînd și cum s-a petrecut schimbarea, e de neînțeles. Numerele lui de magie amintesc de cele ale lui David Blaine, după cum reacționează privitorii, după cum totul pare imposibil, dar adevărat. „David e un tip pus pe șotii, rîzi mereu cu el, e tare. Îi mai cer și acum sfaturi. Mai ales pentru proiectul cu acvariul“, mărturisește brașoveanul, care nu are un idol într-ale magiei, doar pe Iisus. „Oamenii nu înțeleg cum fac ceea ce fac. Uneori, nici eu nu înțeleg. Dar cu credință cît un grăunte de muștar, poți muta și munții“, spune el, făcîndu-ne să înțelegem că misterul trebuie să rămînă mai departe nedeslușit.

Hoții de buzunare, cei mai buni prestidigitatori

• Maestrul Iozefini (Aurel Iozif), a fost cel mai mare iluzionist al românilor. Un hoț de buzunare i-a palmat maestrului un portofel, în tramvai. Iozefini a observat, dar, la coborîre, și l-a luat înapoi. La coborîre, i-a spus hoțului: „Șefule, să știi că portofelul meu e tot la mine!“. Cele mai faimoase numere cu care s-a afirmat Iozefini sînt cele de prestidigitație, bazate pe tehnica palmării de monede, țigări, bile, cărți de joc, ouă, baticuri, pahare, lumînări, inele, portofele, ceasuri.

Cele mai tari numere de magie

1. David Copperfield (David Seth Kotkin) a făcut să leviteze un Ferrari, a volatilizat un aeroplan. În 1983, a făcut să dispară Statuia Libertății din New York. A zburat pe deasupra Marelui Canion, a trecut prin Marele Zid Chinezesc, a evadat din Alcatraz, a dispărut în triunghiul Bermudelor, a trecut peste cascada Niagara, a făcut să dispară un vagon din Orient Express, a declanșat o ninsoare din palmele goale și a scăpat teafăr dintr-un vîrtej de foc. El a declarat la un moment dat că are de gînd să lase însărcinată o femeie prin magie. „Bineînțeles că acest lucru se va întîmpla fără ajutorul sexului“, a spus el, dar nu și-a mai dus la capăt proiectul.
2. David Blaine a smuls capul unui pui viu, l-a arătat la lume, apoi l-a pus la loc. Orătania și-a revenit. A readus la viață o pasăre moartă, găsită într-un parc. În direct la televiziune, și-a scos inima din piept, apoi a leșinat. A stat închis într-un coșciug de sticlă vreme de 7 zile, într-un cub de gheață, zeci de ore, într-o cutie suspendată, 44 de zile, sub apă, 7 zile. A făcut să apară în cafeaua unui cerșetor zeci de dolari veritabili.
3. Criss Angel (Christopher Nicholas Sarantakos) a suflat peste un fluture desenat pe hîrtie și acesta a început să zboare. Într-un parc, a tăiat în două o femeie culcată pe o bancă. A rugat doi trecători să tragă de brațele și picioarele femeii. Cei doi au rămas cu cîte o jumătate de trup în mîini. Criss a mai zburat pe deasupra unor blocuri și a mers pe apă.
4. Maghiarul Harry Houdini (Erik Weisz) (1874-1926) a ajuns celebru pentru numerele sale cu evadări. Reușea să se elibereze din cele mai complicate capcane și strînsori, chiar cu cătușe la mîini.
Toate numerele de magie, oricît de imposibile ar părea, au la bază explicații simple. Nu uitați, iluzioniștii fac iluzii, nu sînt ființe supranaturale!
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  Azi 16:15
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  Azi 15:06
 • ➤ Local


  Brașov: Stația de taxi de la Livadă se mută După Ziduri


  Azi 14:29
 • ➤ Local


  Brașovenii sunt invitați la un concert de fanfară în Piața Unirii


  Azi 13:49
 • ➤ Sport


  Până la sfârșitul lunii


  Primăria Brașov semnează contractul de proiectare a Sălii Polivalente /În 2020 începe construcția


  Azi 13:19
 • ➤ Sport


  Un nou apel pentru salvarea clubului


  ACS SR Brașov. Stîngă, Toader și Marin au prefațat meciul cu ACSO Filiași


  Azi 10:47
 • ➤ Prima pagina


  Pietonal nou în Răcădău


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat cu SC Distribuție Electrica Transilvania Sud SA


  Încă o clasă de învățământ dual la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Roboți pentru sterilizarea secțiilor din Spitalul Făgăraș


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Impozite mai mari pentru proprietarii de clădiri nerezidențiale


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Să mâncăm mai sănătos


  Fără taxe pentru producători în Piața Star


  Azi 09:02
 • ➤ Actualitate


  CFR suplimentează de Paști trenurile și reduce prețul biletelor spre Marea Neagră


  Azi 08:58
 • ➤ National


  CEx PSD a votat dorința liderului absolut


  Dragnea l-a debarcat pe Tudorel Toader


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS, ținta unei campanii de dezinformare prin „pliante otrăvite“


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Excentricități


  Iulia Albu i-a făcut cocoșului cont de Instagram


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Ronan Keating, spectacol exclusivist în Poiana Brașov


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Nicoleta Luciu, două luni de dietă cu salate


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Sanda Țăranu, operată de urgență


  Azi 08:30
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Remedii pentru stoparea instalării diabetului zaharat


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Burleanu anunță că fotbalul românesc riscă dezastrul!


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  „Premiați“


  „Chiolhanuri“ marca FRF


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, în careul de ași al LNBF


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, la doi pași de titlul de campioană


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Numire


  Adrian Hârlab revine în fotbalul brașovean


  Azi 08:04
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă a impus în CEX remanierea guvernamentală, dar Dragnea are alt plan


  17.04.2019
 • ➤ National


  BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare: PSD și Alianța USR-PLUS, pe primele poziții


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Tâlhărit în parcarea unui centru comercial


  17.04.2019
 • ➤ National


  Alianța USR-PLUS îi cere lui Iohannis să refuze numirea lui Nicolicea la Justiție


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța la școală și în vacanță a copiilor


  17.04.2019
 • ➤ National


  Secretele din CV-ul lui Eugen Nicolicea, susținut de PSD pentru Justiție: unde a făcut Facultatea de Drept și cum a obținut certificatul de revoluționar


  17.04.2019
 • ➤ National


  Eugen Nicolicea este propus de PSD la Justiție, în locul lui Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  PSD a votat debarcarea lui Tudorel Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  Emilia Șercan, jurnalist: Am fost amenințată cu moartea


  17.04.2019
 • ➤ National


  Asociația foștilor deținuți politici din Sibiu susține că legitimația lui Ion Muntean,trimis de PSD la negocierile cu Iohannis, a fost eliberată în fals


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Încă 18 luni de șantier la Urgențe


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Concurs de protecție civilă pentru elevi


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Față nouă până în 2020


  Spitalul Județean renunță la cinci săli de operații


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  RIAL se extinde și caută angajați


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Ridicată din propria cenușă


  330 de ani de când a ars Biserica Sf. Maria, renăscută Biserica Neagră


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  O singură ofertă pentru modernizarea „Drumului de sub munte“


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  De unde cumpărăm miei de Paști


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Liberalii ies la curățenie în Bartolomeu


  17.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Uitați prin arhive


  Brașovenii care au schimbat lumea

  Articolul următor

  Li se spune nonconformiști


  O artă nebună, nebună!

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 30.647 milisecunde, încărcat în milisecunde