Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Vînzătorul de iluzii


Brașoveanul cu puteri magice

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 04.06.2010
• Alin Blaine a învățat arta magiei de la celebrul David Blaine
• El poate să plutească, să ridice obiecte fără să le atingă și să teleporteze cărți de joc

Cînd zicem iluzionism, ne gîndim la iepurași care ies din joben, porumbei ascunși în mînecă, fum, flăcări și oglinzi. Iluzionistul are frac, iar pe lîngă el, ne ia ochii o animatoare sumar îmbrăcată. Dar ce-ar fi dacă iluzionistul ar fi un tip în blugi, care trece pe stradă ca un cetățean oarecare, dar care, din cîteva mișcări, în văzul tuturor, ne face să ne oprim în loc, cu gura căscată de uimire? Alin Blaine n-are nevoie de instalații și efecte speciale. Obiectele dispar, reapar, plutesc sau se teleportează prin magie. Brașoveanul se consideră singurul magician din România care folosește, pe lîngă prestidigitație, și o putere supranaturală.

Cu palmele curate

Alin Blaine are 26 de ani și s-a lansat în industria magiei din România doar de un an. Nu-l cheamă așa, dar prietenii i-au tot spus Blaine, fiindcă seamănă cu celebrul magician și fiindcă el a fost cel care l-a îndrumat spre această artă. Așa că, Blaine în sus, Blaine în jos, așa i-a rămas numele de scenă. Cît de departe sau de aproape este de talentul americanului, nu poți spune decît dacă i-ai văzut măcar o demonstrație. Oricît de pornit ai fi să-i urmărești mișcările, oricît ți-ai repeta „E doar un truc“, tot vei rămîne uluit la deznodămîntul numărului de magie. Are palmele curate, uscate și mînecile suflecate. Te pune să le atingi, să verifici dacă nu cumva au vreo substanță aderentă. Sînt palme obișnuite, doar cu ceva cicatrici, amintiri ale antrenamentelor de magie mai puțin reușite. Mîinile lui pot mînui cu atîta dexteritate pachetul de cărți încît e clar că nu e indicat să joci nici măcar Macao cu Alin. Iar dacă îți arată cum levitează, cum scoate un ceas printr-o vitrină, cum merge pe apă și cum aprinde becurile ținîndu-le în mînă, poți să te sperii serios și să crezi că umblă cu Necuratul.

David Blaine i-a simțit puterile

Povestea lui a început la vîrsta de 13 ani, pe cînd mînca piure de cartofi cu cîrnați. I-a căzut furculița din mînă, apoi „mi-a venit înapoi în palmă, de la 10-15 centimetri. Nu mi-am dat seama ce înseamnă asta, dar mama m-a întrebat «Ai văzut ce ai făcut?». Mie mi se părea normal. Apoi, am observat că mă electrocutez des“, povestește el. Ca elev la Liceul de Informatică, obișnuia să meargă la ore fără ghiozdan. Cînd era întrebat de temă, prefera să o facă la tablă. De fapt, trecea direct rezultatul. Avea o memorie foarte bună, mintea îi scăpăra, așa că a primit o bursă la MIT, New York. Voia să se facă hacker, dar, după jumătate de an, o întîmplare avea să-i schimbe destinul. „Eram pe stradă cu un coleg, cînd l-am întîlnit pe David Blaine, care filma un număr de magie. Ne-am băgat în mulțime și i-am urmărit trick-ul. Cînd m-a atins, ne-am curentat. Mi-a zis să ridic un dop fără să-l ating. I-am zis că nu pot. Apoi, l-a ridicat folosind puterile mele. Atunci, m-a întrebat dacă îmi place magia. Mi-a zis că am o bioenergie avansată și ar trebui să mă antrenez, ca s-o pot stăpîni. Apoi m-a întrebat direct dacă vreau să fac o școală de magie de patru ani, cu Brad Christian? Două săptămîni m-am gîndit, și, în cele din urmă, am zis: da“, își amintește brașoveanul.

La școala de magie din New York

Vreme de patru ani, în loc de informatică, a studiat artele magiei și iluzionismul. „Eram 33 în clasă, dar am absolvit doar eu și un rus. Ceilalți s-au retras. Mulți sînt fascinați de magie, dar puțini pot s-o practice. În fiecare săptămînă, David ne testa“, spune Alin, care nu regretă o clipă că s-a făcut magician. Fiindcă el și rusul aveau cu adevărat talent de prestidigitatori, n-au plătit decît jumătate din taxă. Ce se studiază la o școală de magie? Tot ce trebuie să știi despre omul căruia îi faci o demonstrație: cum să îl abordezi, cum să gesticulezi, cum să manipulezi. Apoi, după un an de psihologie, anatomie și alte științe despre ființa umană, au trecut la practică. Au învățat trucuri clasice cu cărți, apoi, din ce în ce mai complexe. „Cel mai greu e să controlezi un lucru fără să-l atingi“, explică magicianul care s-a întreținut patru ani în SUA cîștigînd la jocurile de cărți din cazinouri. Pînă l-au prins și a primit interdicție pe viață să mai calce într-o sală de jocuri de noroc.

„Ridic lucrurile pe bune“

După ce a absolvit, s-a întors acasă. Și-a luat inima în dinți și le-a spus părinților că n-a ieșit informatician, ci magician. Tatăl lui, fost director de fabrică, a avut un șoc. „Dar cînd le-am arătat cum mă ridic de la pămînt și ce știu să fac, m-au înțeles. Încă din America m-am informat ce iluzioniști avem prin țară și ce știu să facă. Mi-am dat seama că nimeni nu știe ce știu eu, deci mă pot lansa în acest domeniu. La ora actuală, sînt singurul magician care folosește bioenergia. Adică ridic lucrurile pe bune. Și sînt și singurul care fac magie live, fără păcăleli“, mărturisește Alin. La început, ca să facă rost de bani, a bătut cazinourile din Brașov. „Am dat o gaură mare, de vreo 300 de milioane de lei, jumătate i-am înapoiat. Pe urmă, m-am pus serios pe magie“, povestește el. A refuzat să intre în asociația iluzioniștilor, fiindcă nu consideră că are ceva în comun cu maeștrii noștri, el are alt stil și altă pregătire. Și, desigur, altă faimă. Cea de David Blaine de România.

Șapte zile sub apă

E chemat prin mall-uri, teatre, la petreceri private. De curînd, a fost invitat la un hotel din Poiană, la o lansare de produse sanitare. Alin a mers pe apa din piscină, apoi a înghețat-o. Pe un astfel de show de două ore, ia cam 1.000-1.500 de dolari. Ceea ce oferă el e ceva special, fiindc㠄toată lumea poate face prestidigitație, chiar și magie, dar restul, de 30-40%, e o altfel de putere“. În prezent, lucrează la un proiect spectaculos, dar și periculos. Vrea să stea 7 zile și 7 nopți într-un acvariu cu apă, fără să mănînce, fără să doarmă, respirînd doar printr-un tub de oxigen. „După 5-6 ore, piele se încrețește, după o zi, apar cîrcei, chiar dacă te miști. Acvariul va avea trei metri pe trei. Apoi, apar durerile de rinichi și, în cele din urmă, stopul cardiac. Dar, o să intru într-un metabolism profund, îmi voi regla pulsul la 50 de bătăi pe minut și voi reuși să termin sănătos experiența“, explică magicianul cel curajos. Este încă în căutare de sponsori, deși brandul Borsec s-a oferit să-i umple acvariul cu „apă regală“. Demonstrația va avea loc în Piața Revoluției din București, deși Alin se gîndește și la Brașov.

Peste 100 de trucuri cu cărți de joc

Alin poate să se îngroape într-un sicriu și să supraviețuiască zile întregi. Poate să aprindă neoanele. Să ridice diferite obiecte fără să le atingă. De exemplu, un pix, un pachet de țigări, chiar o masă. Dar punctul lui forte, trucul pe care l-a inventat, îi poartă numele și nu-l mai face nimeni altcineva, e levitația unei cărți de joc. O ține între palme, după care depărtează mîinile, iar cartea rămîne în aer, tremurînd sub influența energiilor lui. Cu cărțile de joc știe peste 100 de trucuri. Poate chiar dublu. Îți alegi o carte, o pui înapoi în pachet, dar, culmea, cînd o întoarce pe cea de la suprafață, e chiar cartea ta. Îți scrii numele pe o carte și o ții bine în mînă. Altcineva alege altă carte. O bagă în pachet. Ești întrebat ce carte ții în mînă? Evident, cea pe care știi că ai luat-o din pachet. Ei bine, nu. E cartea celeilalte persoane. Doar frecînd o carte de o suprafață roșie, aceasta devine din albastră, roșie. Cînd și cum s-a petrecut schimbarea, e de neînțeles. Numerele lui de magie amintesc de cele ale lui David Blaine, după cum reacționează privitorii, după cum totul pare imposibil, dar adevărat. „David e un tip pus pe șotii, rîzi mereu cu el, e tare. Îi mai cer și acum sfaturi. Mai ales pentru proiectul cu acvariul“, mărturisește brașoveanul, care nu are un idol într-ale magiei, doar pe Iisus. „Oamenii nu înțeleg cum fac ceea ce fac. Uneori, nici eu nu înțeleg. Dar cu credință cît un grăunte de muștar, poți muta și munții“, spune el, făcîndu-ne să înțelegem că misterul trebuie să rămînă mai departe nedeslușit.

Hoții de buzunare, cei mai buni prestidigitatori

• Maestrul Iozefini (Aurel Iozif), a fost cel mai mare iluzionist al românilor. Un hoț de buzunare i-a palmat maestrului un portofel, în tramvai. Iozefini a observat, dar, la coborîre, și l-a luat înapoi. La coborîre, i-a spus hoțului: „Șefule, să știi că portofelul meu e tot la mine!“. Cele mai faimoase numere cu care s-a afirmat Iozefini sînt cele de prestidigitație, bazate pe tehnica palmării de monede, țigări, bile, cărți de joc, ouă, baticuri, pahare, lumînări, inele, portofele, ceasuri.

Cele mai tari numere de magie

1. David Copperfield (David Seth Kotkin) a făcut să leviteze un Ferrari, a volatilizat un aeroplan. În 1983, a făcut să dispară Statuia Libertății din New York. A zburat pe deasupra Marelui Canion, a trecut prin Marele Zid Chinezesc, a evadat din Alcatraz, a dispărut în triunghiul Bermudelor, a trecut peste cascada Niagara, a făcut să dispară un vagon din Orient Express, a declanșat o ninsoare din palmele goale și a scăpat teafăr dintr-un vîrtej de foc. El a declarat la un moment dat că are de gînd să lase însărcinată o femeie prin magie. „Bineînțeles că acest lucru se va întîmpla fără ajutorul sexului“, a spus el, dar nu și-a mai dus la capăt proiectul.
2. David Blaine a smuls capul unui pui viu, l-a arătat la lume, apoi l-a pus la loc. Orătania și-a revenit. A readus la viață o pasăre moartă, găsită într-un parc. În direct la televiziune, și-a scos inima din piept, apoi a leșinat. A stat închis într-un coșciug de sticlă vreme de 7 zile, într-un cub de gheață, zeci de ore, într-o cutie suspendată, 44 de zile, sub apă, 7 zile. A făcut să apară în cafeaua unui cerșetor zeci de dolari veritabili.
3. Criss Angel (Christopher Nicholas Sarantakos) a suflat peste un fluture desenat pe hîrtie și acesta a început să zboare. Într-un parc, a tăiat în două o femeie culcată pe o bancă. A rugat doi trecători să tragă de brațele și picioarele femeii. Cei doi au rămas cu cîte o jumătate de trup în mîini. Criss a mai zburat pe deasupra unor blocuri și a mers pe apă.
4. Maghiarul Harry Houdini (Erik Weisz) (1874-1926) a ajuns celebru pentru numerele sale cu evadări. Reușea să se elibereze din cele mai complicate capcane și strînsori, chiar cu cătușe la mîini.
Toate numerele de magie, oricît de imposibile ar părea, au la bază explicații simple. Nu uitați, iluzioniștii fac iluzii, nu sînt ființe supranaturale!
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Oficial. Un brașovean este comandantul CSA Steaua


  Azi 16:06
 • ➤ National


  Guvernul, la a șaptea asumare a răspunderii, pe legea privind alegerea primarilor în două tururi


  Azi 15:32
 • ➤ Local


  Instanțele din județul Brașov au decis să suspende activitatea pe termen nelimitat


  Azi 15:24
 • ➤ Sport


  Simona Halep joacă joi dimineață în semifinalele Australian Open cu Garbine Muguruza


  Azi 12:16
 • ➤ Prima pagina


  Brașovenii dau mai mulți bani la gunoi


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  Condiția vizei de flotant la vot: perioada se reduce de la 90 la 60 de zile


  Azi 09:37
 • ➤ Eveniment


  Din 7 februarie se eliberează cardurile europene duplicat


  Azi 09:34
 • ➤ Eveniment


  Prima ședință de lucru


  Se conturează condițiile de operare ale Aeroportului Brașov


  Azi 09:31
 • ➤ Eveniment


  Trei licee brașovene vor fi eficientizate energetic în acest an


  Azi 09:29
 • ➤ Eveniment


  Credit de 10 milioane de euro de la BERD, pentru reabilitarea unor clădiri publice


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a susțin simularea în martie


  Azi 09:26
 • ➤ Actualitate


  Rezultatele Centrului de Excelență Brașov


  Elevii brașoveni au adus 12 premii de la Concursul Național de Fizică, Astrofizică și Astronomie


  Azi 09:11
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Nunta lui Figaro” deschide „Luna Mozart” la Operă


  Azi 09:04
 • ➤ National


  La voia CCR


  Camera Deputaților a decis eliminarea pensiilor speciale


  Azi 08:55
 • ➤ International


  Brexitul se va produce vineri


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  De 23 de ani împreună


  Andreea Bănică, vacanță de vis cu primul iubit


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Mihaela Rădulescu dă bani grei pe educația fiului ei


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Andreea Mantea a slăbit cu un ceai minune


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Antonia a suferit un șoc în copilărie


  Azi 08:32
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Ce analize trebuie să faci anual, în funcție de sex și de vârstă


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Alexandru Maxim, la Gaziantep


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Djokovici, semifinală cu Federer la Australian Open


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  „Omule, te iubesc frate!“


  LeBron James, devastat de moartea lui Kobe Bryant


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Ema Dolha, out de la Sepsi OSK!


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Laurențiu Căpățână revine la Cetate Râșnov


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Oficial


  Răzvan Mitroi se retrage de la ACS SR Brașov


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  CSM Corona și Colțea Brașov, victorii în amicale


  28.01.2020
 • ➤ National


  Camera Deputaților a adoptat legea prin care sunt abrogate pensiile speciale, inclusiv ale magistraților


  28.01.2020
 • ➤ Sport


  Emilian Dolha nu mai este antrenor cu portarii la Sepsi OSK / "Am ajuns la un acord"


  28.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Șefii CJ nu vor fi aleși prin vot la urne


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pușculița orașului


  Bugetul Brașovului este estimat la 816 milioane de lei


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Elevii de la „Honterus“ și școala gimnazială Hărman, proiect educațional despre valoarea Oltului


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Are multe proiecte importante


  Adrian Veștea vrea un nou mandat în fruntea CJ


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  PSD insistă ca salariile din CJ să se raporteze la minimul pe economie la 1 ianuarie 2020


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu“ își amenajează săli noi de clasă


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Misiune încheiată


  Ambasadorul Elveției revine la Brașov să vadă noua față a Colegiului Info


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  DGASPC recrutează asistenți maternali


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  „Telefonul Vârstnicului“, prima linie telefonică națională, gratuită, pentru seniori


  28.01.2020
 • ➤ National


  Două înfruntări și-o moțiune


  28.01.2020
 • ➤ Economic


  Ministrul Transporturilor se repetă


  Autostrada Comarnic - Brașov nu mai e nici pe hârtie


  28.01.2020
 • ➤ Economic


  Un sfert dintre angajatori îngheață salariile în acest an


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Vaccinurile antigripale ar putea reduce tumorile canceroase


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cum să rămâi concentrat la job când treci printr-o criză personală?


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Coacăzele negre sau roșii alungă surmenajul și anemia


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Medicină digitală


  Infecțiile urinare, diagnosticate cu telefonul


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Emoțiile îți distrug plămânii și ficatul


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cât trebuie să mergi pe jos zilnic pentru a scăpa de burtă


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Ce pot prevesti bătăile neregulate ale inimii


  28.01.2020
 • ➤ Life


  În mare formă


  Florin Piersic a împlinit 84 de ani


  28.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Uitați prin arhive


  Brașovenii care au schimbat lumea

  Articolul următor

  Li se spune nonconformiști


  O artă nebună, nebună!

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.371 milisecunde, încărcat în milisecunde