Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Vînzătorul de iluzii


Brașoveanul cu puteri magice

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 04.06.2010
• Alin Blaine a învățat arta magiei de la celebrul David Blaine
• El poate să plutească, să ridice obiecte fără să le atingă și să teleporteze cărți de joc

Cînd zicem iluzionism, ne gîndim la iepurași care ies din joben, porumbei ascunși în mînecă, fum, flăcări și oglinzi. Iluzionistul are frac, iar pe lîngă el, ne ia ochii o animatoare sumar îmbrăcată. Dar ce-ar fi dacă iluzionistul ar fi un tip în blugi, care trece pe stradă ca un cetățean oarecare, dar care, din cîteva mișcări, în văzul tuturor, ne face să ne oprim în loc, cu gura căscată de uimire? Alin Blaine n-are nevoie de instalații și efecte speciale. Obiectele dispar, reapar, plutesc sau se teleportează prin magie. Brașoveanul se consideră singurul magician din România care folosește, pe lîngă prestidigitație, și o putere supranaturală.

Cu palmele curate

Alin Blaine are 26 de ani și s-a lansat în industria magiei din România doar de un an. Nu-l cheamă așa, dar prietenii i-au tot spus Blaine, fiindcă seamănă cu celebrul magician și fiindcă el a fost cel care l-a îndrumat spre această artă. Așa că, Blaine în sus, Blaine în jos, așa i-a rămas numele de scenă. Cît de departe sau de aproape este de talentul americanului, nu poți spune decît dacă i-ai văzut măcar o demonstrație. Oricît de pornit ai fi să-i urmărești mișcările, oricît ți-ai repeta „E doar un truc“, tot vei rămîne uluit la deznodămîntul numărului de magie. Are palmele curate, uscate și mînecile suflecate. Te pune să le atingi, să verifici dacă nu cumva au vreo substanță aderentă. Sînt palme obișnuite, doar cu ceva cicatrici, amintiri ale antrenamentelor de magie mai puțin reușite. Mîinile lui pot mînui cu atîta dexteritate pachetul de cărți încît e clar că nu e indicat să joci nici măcar Macao cu Alin. Iar dacă îți arată cum levitează, cum scoate un ceas printr-o vitrină, cum merge pe apă și cum aprinde becurile ținîndu-le în mînă, poți să te sperii serios și să crezi că umblă cu Necuratul.

David Blaine i-a simțit puterile

Povestea lui a început la vîrsta de 13 ani, pe cînd mînca piure de cartofi cu cîrnați. I-a căzut furculița din mînă, apoi „mi-a venit înapoi în palmă, de la 10-15 centimetri. Nu mi-am dat seama ce înseamnă asta, dar mama m-a întrebat «Ai văzut ce ai făcut?». Mie mi se părea normal. Apoi, am observat că mă electrocutez des“, povestește el. Ca elev la Liceul de Informatică, obișnuia să meargă la ore fără ghiozdan. Cînd era întrebat de temă, prefera să o facă la tablă. De fapt, trecea direct rezultatul. Avea o memorie foarte bună, mintea îi scăpăra, așa că a primit o bursă la MIT, New York. Voia să se facă hacker, dar, după jumătate de an, o întîmplare avea să-i schimbe destinul. „Eram pe stradă cu un coleg, cînd l-am întîlnit pe David Blaine, care filma un număr de magie. Ne-am băgat în mulțime și i-am urmărit trick-ul. Cînd m-a atins, ne-am curentat. Mi-a zis să ridic un dop fără să-l ating. I-am zis că nu pot. Apoi, l-a ridicat folosind puterile mele. Atunci, m-a întrebat dacă îmi place magia. Mi-a zis că am o bioenergie avansată și ar trebui să mă antrenez, ca s-o pot stăpîni. Apoi m-a întrebat direct dacă vreau să fac o școală de magie de patru ani, cu Brad Christian? Două săptămîni m-am gîndit, și, în cele din urmă, am zis: da“, își amintește brașoveanul.

La școala de magie din New York

Vreme de patru ani, în loc de informatică, a studiat artele magiei și iluzionismul. „Eram 33 în clasă, dar am absolvit doar eu și un rus. Ceilalți s-au retras. Mulți sînt fascinați de magie, dar puțini pot s-o practice. În fiecare săptămînă, David ne testa“, spune Alin, care nu regretă o clipă că s-a făcut magician. Fiindcă el și rusul aveau cu adevărat talent de prestidigitatori, n-au plătit decît jumătate din taxă. Ce se studiază la o școală de magie? Tot ce trebuie să știi despre omul căruia îi faci o demonstrație: cum să îl abordezi, cum să gesticulezi, cum să manipulezi. Apoi, după un an de psihologie, anatomie și alte științe despre ființa umană, au trecut la practică. Au învățat trucuri clasice cu cărți, apoi, din ce în ce mai complexe. „Cel mai greu e să controlezi un lucru fără să-l atingi“, explică magicianul care s-a întreținut patru ani în SUA cîștigînd la jocurile de cărți din cazinouri. Pînă l-au prins și a primit interdicție pe viață să mai calce într-o sală de jocuri de noroc.

„Ridic lucrurile pe bune“

După ce a absolvit, s-a întors acasă. Și-a luat inima în dinți și le-a spus părinților că n-a ieșit informatician, ci magician. Tatăl lui, fost director de fabrică, a avut un șoc. „Dar cînd le-am arătat cum mă ridic de la pămînt și ce știu să fac, m-au înțeles. Încă din America m-am informat ce iluzioniști avem prin țară și ce știu să facă. Mi-am dat seama că nimeni nu știe ce știu eu, deci mă pot lansa în acest domeniu. La ora actuală, sînt singurul magician care folosește bioenergia. Adică ridic lucrurile pe bune. Și sînt și singurul care fac magie live, fără păcăleli“, mărturisește Alin. La început, ca să facă rost de bani, a bătut cazinourile din Brașov. „Am dat o gaură mare, de vreo 300 de milioane de lei, jumătate i-am înapoiat. Pe urmă, m-am pus serios pe magie“, povestește el. A refuzat să intre în asociația iluzioniștilor, fiindcă nu consideră că are ceva în comun cu maeștrii noștri, el are alt stil și altă pregătire. Și, desigur, altă faimă. Cea de David Blaine de România.

Șapte zile sub apă

E chemat prin mall-uri, teatre, la petreceri private. De curînd, a fost invitat la un hotel din Poiană, la o lansare de produse sanitare. Alin a mers pe apa din piscină, apoi a înghețat-o. Pe un astfel de show de două ore, ia cam 1.000-1.500 de dolari. Ceea ce oferă el e ceva special, fiindc㠄toată lumea poate face prestidigitație, chiar și magie, dar restul, de 30-40%, e o altfel de putere“. În prezent, lucrează la un proiect spectaculos, dar și periculos. Vrea să stea 7 zile și 7 nopți într-un acvariu cu apă, fără să mănînce, fără să doarmă, respirînd doar printr-un tub de oxigen. „După 5-6 ore, piele se încrețește, după o zi, apar cîrcei, chiar dacă te miști. Acvariul va avea trei metri pe trei. Apoi, apar durerile de rinichi și, în cele din urmă, stopul cardiac. Dar, o să intru într-un metabolism profund, îmi voi regla pulsul la 50 de bătăi pe minut și voi reuși să termin sănătos experiența“, explică magicianul cel curajos. Este încă în căutare de sponsori, deși brandul Borsec s-a oferit să-i umple acvariul cu „apă regală“. Demonstrația va avea loc în Piața Revoluției din București, deși Alin se gîndește și la Brașov.

Peste 100 de trucuri cu cărți de joc

Alin poate să se îngroape într-un sicriu și să supraviețuiască zile întregi. Poate să aprindă neoanele. Să ridice diferite obiecte fără să le atingă. De exemplu, un pix, un pachet de țigări, chiar o masă. Dar punctul lui forte, trucul pe care l-a inventat, îi poartă numele și nu-l mai face nimeni altcineva, e levitația unei cărți de joc. O ține între palme, după care depărtează mîinile, iar cartea rămîne în aer, tremurînd sub influența energiilor lui. Cu cărțile de joc știe peste 100 de trucuri. Poate chiar dublu. Îți alegi o carte, o pui înapoi în pachet, dar, culmea, cînd o întoarce pe cea de la suprafață, e chiar cartea ta. Îți scrii numele pe o carte și o ții bine în mînă. Altcineva alege altă carte. O bagă în pachet. Ești întrebat ce carte ții în mînă? Evident, cea pe care știi că ai luat-o din pachet. Ei bine, nu. E cartea celeilalte persoane. Doar frecînd o carte de o suprafață roșie, aceasta devine din albastră, roșie. Cînd și cum s-a petrecut schimbarea, e de neînțeles. Numerele lui de magie amintesc de cele ale lui David Blaine, după cum reacționează privitorii, după cum totul pare imposibil, dar adevărat. „David e un tip pus pe șotii, rîzi mereu cu el, e tare. Îi mai cer și acum sfaturi. Mai ales pentru proiectul cu acvariul“, mărturisește brașoveanul, care nu are un idol într-ale magiei, doar pe Iisus. „Oamenii nu înțeleg cum fac ceea ce fac. Uneori, nici eu nu înțeleg. Dar cu credință cît un grăunte de muștar, poți muta și munții“, spune el, făcîndu-ne să înțelegem că misterul trebuie să rămînă mai departe nedeslușit.

Hoții de buzunare, cei mai buni prestidigitatori

• Maestrul Iozefini (Aurel Iozif), a fost cel mai mare iluzionist al românilor. Un hoț de buzunare i-a palmat maestrului un portofel, în tramvai. Iozefini a observat, dar, la coborîre, și l-a luat înapoi. La coborîre, i-a spus hoțului: „Șefule, să știi că portofelul meu e tot la mine!“. Cele mai faimoase numere cu care s-a afirmat Iozefini sînt cele de prestidigitație, bazate pe tehnica palmării de monede, țigări, bile, cărți de joc, ouă, baticuri, pahare, lumînări, inele, portofele, ceasuri.

Cele mai tari numere de magie

1. David Copperfield (David Seth Kotkin) a făcut să leviteze un Ferrari, a volatilizat un aeroplan. În 1983, a făcut să dispară Statuia Libertății din New York. A zburat pe deasupra Marelui Canion, a trecut prin Marele Zid Chinezesc, a evadat din Alcatraz, a dispărut în triunghiul Bermudelor, a trecut peste cascada Niagara, a făcut să dispară un vagon din Orient Express, a declanșat o ninsoare din palmele goale și a scăpat teafăr dintr-un vîrtej de foc. El a declarat la un moment dat că are de gînd să lase însărcinată o femeie prin magie. „Bineînțeles că acest lucru se va întîmpla fără ajutorul sexului“, a spus el, dar nu și-a mai dus la capăt proiectul.
2. David Blaine a smuls capul unui pui viu, l-a arătat la lume, apoi l-a pus la loc. Orătania și-a revenit. A readus la viață o pasăre moartă, găsită într-un parc. În direct la televiziune, și-a scos inima din piept, apoi a leșinat. A stat închis într-un coșciug de sticlă vreme de 7 zile, într-un cub de gheață, zeci de ore, într-o cutie suspendată, 44 de zile, sub apă, 7 zile. A făcut să apară în cafeaua unui cerșetor zeci de dolari veritabili.
3. Criss Angel (Christopher Nicholas Sarantakos) a suflat peste un fluture desenat pe hîrtie și acesta a început să zboare. Într-un parc, a tăiat în două o femeie culcată pe o bancă. A rugat doi trecători să tragă de brațele și picioarele femeii. Cei doi au rămas cu cîte o jumătate de trup în mîini. Criss a mai zburat pe deasupra unor blocuri și a mers pe apă.
4. Maghiarul Harry Houdini (Erik Weisz) (1874-1926) a ajuns celebru pentru numerele sale cu evadări. Reușea să se elibereze din cele mai complicate capcane și strînsori, chiar cu cătușe la mîini.
Toate numerele de magie, oricît de imposibile ar părea, au la bază explicații simple. Nu uitați, iluzioniștii fac iluzii, nu sînt ființe supranaturale!
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Uitați prin arhive


  Brașovenii care au schimbat lumea

  Articolul următor

  Li se spune nonconformiști


  O artă nebună, nebună!

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.395 milisecunde, încărcat în milisecunde