15.2 C
Braşov
Acasă Blog

Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov

0

Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.

S-a stins din viață Ovidiu Dan Chirilă, fostul director al Filarmonicii din Brașov !

0

”Cu o mare tristețe am aflat astăzi de trecerea la cele veșnice a dirijorului Ovidiu Dan Chirilă.
Maestrul Chirilă a fost dirijor și director artistic al Filarmonicii Brașov și a ocupat funcția de Director al Filarmonicii în perioada 1996 – 2004, perioadă în care a contribuit puternic la reconstrucția Orchestrei simfonice, precum și la reluarea ciclurilor concertelor educative.
Ovidiu Dan Chirilă și-a început pregătirea muzicală la Liceul de Artă din Braşov, iar apoi studiind la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, absolvind în anul 1984 specializarea compoziţie – dirijat orchestră.
Între anii 1990-1991, a fost invitat permanent la pupitrul orchestrei Operei de Stat din Chişinău și a dirijat orchestrele mai multor filarmonici din țară și din străinătate. Pe lângă munca sa dirijorală, a compus și numeroase piese, fiind nominalizat ca membru al Uniunii Compozitorilor din Germania.
Filarmonica Brașov îi va simți profund lipsa de la pupitrul dirijoral și va păstra mereu în amintire prezența sa caldă și fină cu care ne-a obișnuit de-a lungul anilor. În aceste momente, suntem alături de familia și apropiații maestrului, cărora le transmitem sincere și profunde condoleanțe”
, au transmis reprezentanții Filarmonicii din Brașov

Grindeanu: Începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs . Brașovul e pe harta !

0

”Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis astăzi, spre publicare în SICAP, anunţul de participare pentru acest contract finanţat prin PNRR. Cele 20 de trenuri electrice vor asigura transportul modern, sigur şi rapid al pasagerilor între marile oraşe ale României”, a transmis, miercuri seară, Sorin Grindeanu.

Ministrul a precizat că rutele vizate sunt:

1. Oradea – Cluj Napoca – Sighişoara – Braşov

2. Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova – Calafat

3. Braşov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iaşi

4. Braşov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava

5. Galaţi – Mărăşeşti (Focşani) – Bacău – Iaşi

6. Galaţi – Mărăşeşti (Focşani) – Bacău – Suceava

7. Galaţi – Brăila – Constanţa – Mangalia

8. Iaşi – Bacău – Mărăşeşti (Focşani) – Barboşi (Galaţi) – Brăila – Constanţa – Mangalia

9. Suceava – Bacău – Mărăşeşti (Focşani) – Barboşi (Galaţi) – Brăila – Constanţa – Mangalia

10. Giurgiu – Bucureşti – Ciulniţa (Slobozia) – Călăraşi

Potrivit ministrului, serviciile vor fi oferite iniţial pe liniile deja electrificate la momentul punerii în circulaţie a trenurilor, dar se vor extinde pe măsură ce vor fi electrificate şi alte rute (Cluj Napoca – Oradea, Bucureşti – Giurgiu, Constanţa – Mangalia).

Trenurile se vor putea deplasa cu o viteză maximă de 200 km/h şi vor oferi o capacitate de transport de minimum 160 locuri fixe (clasa întâi şi clasa a doua) şi minim 160 locuri în picioare.

”Achiziţia celor 20 de trenuri este estimată la aproximativ 180 milioane euro la care se vor adăuga costurile întreţinerii şi reparaţiilor pentru 30 ani de aproximativ 270 milioane euro”, a mai transmis ministrul.

Școala începe pe 5 septembrie, elevii nu mai pot fi exmatriculați, tezele nu mai sunt obligatorii, iar media va fi încheiată doar la final de an

0

Elevii și copiii de grădiniță încep anul școlar pe 5 septembrie. Anul școlar 2022-2023 are o durată de 36 de săptămâni.
Spre deosebire de anii trecuți, vor avea vacanță toți elevii în perioada 22-30 octombrie 2022. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de grădiniță și elevii de clasele primare, în perioada octombrie-noiembrie.

Anul școlar 2022-2023 va avea și o vacanță „mobilă”, cel puțin așa a fost denumită de oficialii din Educație. Aceasta a fost fixată de inspectoratele școlare, ceea ce face ca fiecare județ să aibă o structură ușor diferită a anului școlar, mai precis modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată, potrivit edupedu.ro.

Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie— 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).
Prin excepție de la prevederile menționate mai sus, „la clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică”.

Noile modificări

Amintim că noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat în Monitorul Oficial luna trecută. De la 1 septembrie 2022 vor fi cel puțin 10 modificări în ROFUIP: elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, profesorii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină, iar părinții nu pot strânge bani pentru atenții destinate profesorilor.
Potrivit ROFUIP 2022, „elevii vor beneficia pe parcursul unui an școlar de cel puțin un plan individualizat de învățare, elaborat în urma evaluărilor susținute și după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic”. Acesta va fi folosit „pentru consolidarea cunoștințelor, pentru întreprinderea unor acțiuni de învățare remedială și pentru stimularea elevilor capabili de performanțe superioare”.
De precizat, în cazul elevilor de clasa pregătitoare și I, care nu pot fi lăsaţi repetenţi, dar „au manifestat dificultăţi de învăţare, menţionate în raportul de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor faţă de învăţare”, aceștia rămân în colectivele în care au învăţat şi intră, pe parcursul anului şcolar următor, într-un program de remediere/recuperare şcolară.
Părinții nu vor mai putea colecta bani pentru cadourile profesorilor, deoarece a fost eliminată această posibilitatea din noul Regulament. Este vorba despre „eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”, se arată în comunicatul ministrului Educației.

Tezele nu mai sunt obligatorii

Transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face în timpul anului școlar, în vacanțele școlare, doar în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale judeţene/a municipiului Bucureşti sau a documentelor medicale justificative, potrivit sursei citate anterior. Acești elevi se pot transfera doar în situația în care media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul, conform documentului.
Începând cu anul școlar 2022-2023, tezele nu mai sunt obligatorii. Acestea erau evaluări scrise semestriale, iar notele erau folosite pentru încheierea mediei pe fiecare semestru. Însă, cu noile modificări aduse structurii anului școlar (5 module de învățare în loc de 2 semestre), notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. Profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru.
După eliminarea obligativității tezei, media va fi încheiată anual, iar elevii vor primi cu cel puțin trei note mai mult peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, iar media se va încheia anual.

Anul școlar 2022—2023 este structurat astfel:
Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;

Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;

Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Excepții pentru anumite clase:

pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023;

pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023;

Cinci tipuri de înghețată, retrase din magazine. Toate erau contaminate cu un pesticid

0

După ce la începutul verii Häagen-Dazs a retras de pe piață un lot din înghețata cu vanilie, acum sunt retrase alte cinci tipuri de înghețată. Noi loturi de îngheţată Haagen-Dazs sunt retrase de la vânzare de marile reţele de supermarketuri, ca urmare a detectării unor urme de pesticid – 2-Cloroetanol, conform unor anunţuri postate pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor.

„General Mills, fabricantul Häagen-DazsTM, a luat decizia proactivă de a proceda la rechemare voluntară a produselor – Belgian Chocolate 8X460 ml; Macadamia Nut Brittle 8X460 ml; Cookies & Cream 8X460 ml; Macadamia Nut Brittle 24 X 95 ml; Belgian Chocolate 24 X 95 ml; comercializate în România. Această decizie a fost luată ca urmare a detectării unor urme de 2-Cloroetanol (2CE) într-un lot specific de produse Häagen-Dazs și este întreprinsă ca măsură de precauție. Acțiunea are loc în urma unor investigații care au stabilit că sursa neconformității este un furnizor individual și se limitează la anumite date limită de consum ale anumitor produse din lotul în cauză. Nivelurile substanței detectate depășesc cu puțin limitele de detecție analitică”, au transmis cei de la General Mills.

Cei care au cumpărat unul dintre aceste produse îl pot returna pentru o rambursare completă. De asemenea, pot contacta General Mills la adresa www.generalmills.com/VanillaRecall. Înghețata contaminată a ajuns în magazinele Cora, Carrefour, Profi, Selgros, Mega Image, Kaufland și Auchan.

„La Häagen-Dazs, calitatea şi siguranţa alimentelor reprezintă prioritatea noastră principală. Häagen-Dazs nu foloseşte 2-Cloroetanol (2CE) în niciunul dintre produsele sale și respectă toate reglementările privind siguranţa alimentară şi standardele stricte din fiecare piaţă în care operăm, inclusiv România. Regretăm orice inconvenient cauzat din cauza acestei rechemări de pe piaţă”, au mai transmis producătorii înghețatei.

Potrivit Asociației Pro Consumatori, printre semnele expunerii acute la pesticidul 2-Cloroetanol identificat în înghețata Haagen Dazs se numără: slăbiciune, amețeli, confuzie, tulburări de vedere, decoordonare, șoc, convulsii și comă. Pot apărea dispnee (respirație scurtă), edem pulmonar, depresie respiratorie și insuficiență respiratorie. Pot fi observate puls slab, hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută) și cianoză (nuanță albastră a pielii și a membranelor mucoase). După expunere pot fi observate greață, vărsături și hematurie (urină cu sânge). De asemenea, pot apărea leziuni hepatice și renale.

„Nu se specifică în alertă de pe site-ul ANSVSA cum a ajuns acest pesticid în aceste sortimente de înghețată! Nu se specifică care a fost valoarea identificată în urma analizei de laborator!”, mai spun cei de la Asociația Pro Consumatori.

Liga de Tineret. CFR Cluj – ACS Kids Tâmpa Brașov, în prima etapă a Seriei Vest

0

La Casa Fotbalului a avut loc astăzi, tragerea la sorți pentru Liga de Tineret, noua competiție FRF care va începe pe 20 august. Campionatul este destinat juniorilor „U18” (născuți începând cu anul 2005), dar va exista și posibilitatea folosirii a maxim 3 jucători „U21” (născuți începând cu anul 2000.În Liga de Tineret vor participa cele mai bune 24 de echipe, conform Clasificării Academiilor realizată de către FRF, acestea fiind împărțite în două serii. ACS Kids Tâmpa Brașov (antrenor Florin Nistoroschi) va face parte din Seria VEST , acolo unde va avea următoarele adversare: AFK Csikszereda, Universitatea Craiova, CFR Cluj, Politehnica Timișoara, Universitatea Cluj, Ripensia Timișoara, UTA Arad, Sepsi OSK, Viitorul Cluj, LPS Banatul Timișoara și FC Argeș. În prima etapă, ACS Kids Tâmpa va juca în deplasare cu CFR Cluj.

SERIA VEST, etapa 1
FC Ripensia Timișoara – U Cluj
Universitatea Craiova – Sepsi OSK
UTA Arad – Viitorul Cluj
AFK Csikszereda – Politehnica Timișoara
LPS Banatul Timișoara – Campionii FC Argeș
CFR Cluj – Kids Tâmpa Brașov

Surse: PSD vrea să îl remanieze pe Vasile Dîncu, cu condiția ca liberalii să îl schimbe pe Virgil Popescu

0

Liderii coaliției de guvernare, cu excepția lui Kelemen Hunor care este plecat din țară, s-au reunit de la ora 14 într-o ședință în care unul dintre subiecte ar putea fi remanierea guvernamentală, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.
Sursele citate susțin că social democrații ar intenționa să remanieze un ministru numit de PSD, respectiv pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, însă doar cu condiția ca liberalii să înlocuiască și ei un ministru, fiind vorba de Virgil Popescu.
De altfel, liderul PSD Marcel Ciolacu, nu a negat marți intenția de a-l schimba pe Dîncu, atunci când a fost întrebat de jurnaliști într-o conferință de presă la Parlament. „Sunt ferm convins că se va face la un moment dat o remaniere (…) Mi se pare corect întâi să discut cu prim-ministrul și după cu colegii mei. Nu dau aceste vești la televizor”, a spus acesta.
Președintele PSD s-a referit și la ministrul Energiei, Virgil Popescu, atunci când a explicat intențiile PSD de a propune în Coaliție reglementarea prețurilor din energie.
„Politica energiei într-o țară o face ministrul Energiei. Noi am mai făcut o mare tâmpenie. S-a vândut energia pe anul acesta. Nu mi-aș dori să ajungem la un conflict în coaliție, dar trebuie o reglementare pe zona casnică unde putem acoperi din producția proprie. Vom vedea”, a declarat Ciolacu.
Potrivit informațiilor politice, liberalii nu ar vrea să îl schimbe acum pe Virgil Popescu, justificând în fața partenerilor de coaliție perioada grea care urmează și toate problemele cu care ministerul Energiei se va confrunta, însă nu exclud o eventuală remaniere a lui Popescu după ce trece iarna.
O remaniere ar fi cerută și în rândul miniștrilor UDMR, unul dintre numele vehiculate fiind cel al ministrului Sportului Eduard Novak, însă liderii maghiari nu intenționează să schimbe niciun ministru.

Cum se umplu de bani „băieții deștepți” din plafonarea prețurilor la energie. Cui plătește statul de 35 de ori mai mult

0

Mai mulți economiști au atras atenția că plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz metan atrage după sine pierderi uriașe pe termen mediu și lung, scrie ziare.com. Inclusiv guvernatorul BNR Mugur Isărescu a avertizat, în cursul zilei marți, 9 august, că prețul unic stabilit de guvern este de natură de afecteze economia României.
Parlamentul României a votat o ordonanță de urgență în 18 martie 2022 „privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte
normative din domeniul energiei”.
Un specialist în piața energiei explică cum profită unii furnizori de energie de ordonanța de urgență și cum sumele necesare compensării tarifelor plafonate sunt plătite în final tot de către contribuabilii care beneficiază temporar de prețuri reduse.

„Băieții deștepți din energie. Acum chiar și mai simplu și fără riscuri.
Mă uit pe comparatorul de prețuri de la ANRE. Cel mai mic preț 0.69, cel mai mare preț 24.79 lei. O să ziceți că oricum e prețul plafonat și că nu contează, noi tot cam 70 bani plătim oriunde suntem abonați.
Însă Hidroelectrica, care chiar vinde la 70 bani, nu va încasa nimic de la stat. Dar Cinta Energy SA, care vinde cu 24.79, va încasa practic 24 de lei de la stat.
În nici o piață concurențială – așa cum este botezată piață de energie din România – nu ar funcționa o astfel de aberație, prețuri de 35 de ori mai mare pentru absolut același produs. Însă o piață afectată de o plafonare prost gândită conduce la acest rezultat.
Nimeni nu verifică de ce aceste companii vând la aceste prețuri (și nici nu ar fi nevoie într-o piață real concurențială), însă vor plăti fără să clipească diferența de preț.
Ca să vă imaginați: ar fi ca și cum pâinea e plafonată la 1 leu, însă producătorii de pâine vor primi de la stat diferența dintre 1 leu încasat de la client și orice preț ar vrea ei să declare pentru acea pâine. 32 de lei declari că vinzi pâinea? Ok, încasezi 31 de la stat și 1 leu de la client.
Iar pe client aparent îl doare la bașcă că el a plătit 1 leu. Pentru că educația clientului din România se oprește aici, el nu își dă seama că de fapt tot el plătește și ăia 31 de lei, însă în loc să se ducă în investiții, în educație, în dotarea armatei, în protecție socială, în orice vreți voi, se duce direct în buzunarele băieților deștepți.

Știți că a fost de curând o rectificare bugetară unde Ministerul Economiei a cerut 31 miliarde în plus că să poată plăti aberațiile de mai sus? 31.000.000.000! Ca să înțelegi: a cerut 1.722 lei de la fiecare din cei 18.000.000 locuitori (de la o familie cu 4 membrii a cerut 6.888 lei). Și acea familie s-a bucurat că a plătit cu câteva sute de lei mai puțin la factură față de varianta în care prețurile erau lăsate liber (caz în care evident oricine trata cu mult mai multă seriozitate ofertele din piață și alegea oferta cea mai bună și nu existau prețuri că cele de mai jos)”, explică Andrei Sendroiu, într-o postare pe Facebook, conform ziare.com.

Sorana Cîrstea, testată pozitiv cu Covid-19: „Sunt lucruri în viață pe care nu le poți controla“

0

Sorana Cîrstea (32 de ani, locul 38 WTA) a anunțat că este infectată cu noul coronavirus. “Recent, am fost testată pozitiv, pentru prima dată, la COVID-19 și asta a avut un impact mare asupra sănătății mele. Muncesc din greu pentru a reveni la cel mai înalt nivel. Sunt lucruri în viață pe care nu le poți controla, dar ce poți controla este atitudinea ta față de aceste situații. Este un proces zilnic și singurul lucru pe care trebuie să mă concentrez este să fiu mai bine decât ieri”, scris Sorana Cîrstea pe Instagram. Sorana Cîrstea a ratat turneele din Statele Unite ale Americii, premergătoare ultimului Grand Slam din acest an, US Open, acuzând probleme de sănătate.

Bruxelles-ul a aprobat o schemă românească de ajutor de stat pentru companiile afectate de Covid-19

0

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de până la 358 de milioane de euro (aproximativ 1,7 miliarde de lei) pentru sprijinirea companiilor în contextul pandemiei de coronavirus. Schema a fost aprobată în baza Cadrului temporar pentru ajutoare de stat. Măsura se adresează microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii afectate de pandemia de coronavirus și care activează în sectoare precum cel al producției, comerțul cu ridicata și cu amănuntul și cel al cazării. Măsura urmărește să ajute companiile să finanțeze investițiile în active corporale și necorporale pentru a depăși deficitul de investiții acumulat în economie din cauza crizei coronavirusului. Se preconizează că de această măsură vor beneficia aproximativ 1.000 de companii.

O partida de sex cu o prostituată l-a costat 10.000 de euro pe un bărbat din Făgăraș

0

Un bărbat din Făgăraș a rămas fără 10.000 de euro și telefonul mobil după o întâlnire amoroasă cu o prostituată. Din cercetări, polițiștii au stabilit că , în urma unei înțelegeri prelabile, femeia s-a dus la ”client” acasă, dar nu singură, ci cu un prieten ! Cei 3 au băut bine, după care fiecare și-a văzut de treabă : prostituata cu clientul, iar prietenul cu cotrobăitul prin casa clientului care era ”ocupat” cu femeia. După ce femeia și prietenul ei au plecat, clientul a constatat faptul că din casă îi lipsesc 10.000 de euro și telefonul mobil, motiv pentru care a reclamat situația la Poliția din Făgăraș.
În urma activităților investigativ-operative desfășurate, polițiștii au identificat persoanele bănuite de săvârșirea faptei ca fiind un bărbat, în vârstă de 42 ani, din orașul Victoria, județul Brașov și o femeie, în vârstă de 32 ani, din municipiul Făgăraș, județul Brașov. La data de 09 august 2022, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Făgăraș – Biroul de Investigații Criminale, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Victoria și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov au efectuat 4 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Făgăraș și orașului Victoria, ocazie cu care au fost identificate mai multe bunuri, printre acestea și bunuri asupra cărora există suspiciunea rezonabilă că ar fi fost achiziționate cu suma de bani ce ar fi fost sustrasă, precum și mai multe înscrisuri. Cele două persoane au fost reținute pentru 24 de ore și introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, iar la data de 10 august 2022, instanța a dispus arestărea preventive a acestora pentru 30 de zile. În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit pentru infracțiunile de furt calificat și complicitate la furt calificat.