Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Dreptul de a da viață


„Imi doresc din toată inima un copil“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 25.05.2010
• Ca să dea naștere unui bebeluș, o brașoveancă singură și cu probleme medicale care o împiedică să devină mamă pe cale naturală, a ajuns să ceară ajutor pentru a putea plăti procedurile de fertilizare in vitro

Statistile arată că aproximativ 20% din cuplurile brașovene nu pot avea urmași, iar ultima șansă de a deveni părinți este să încerce conceperea copilului în eprubetă. Avem lege care permite cuplurilor cu probleme de fertilitate să apeleze la tehnicile de fertilizare în vitro. Dar n-avem bani să o punem în aplicare, statul n-a găsit niciun leu pentru familiile care vor să aibă copii. Așa că, tinerii trebuie să strîngă bani, să se împrumute și să apeleze la o clinică de specialitate. Dar ce se întîmplă cînd o femeie singură și cu probleme medicale de a concepe un copil pe cale naturală, își dorește cu orice preț să dea naștere unui copilaș? Ce șanse are ea să plătească singură cîte 4.000 de euro, o dată sau de mai multe ori, pînă procedura de fertilizare in vitro reușește? O brașoveancă de 36 de ani a ajuns să ceară bani de la oamenii cu suflet care vor s-o ajute dezinteresat să devină și ea mamă. O soluție disperată, într-o lume a sărăciei, a neputinței, a nepăsării față de o nouă viață.

Un vis de lux

Deși există multe cupluri care se confruntă cu dificultăți în a obține o sarcină pe cale naturală, deși specialiștii se plîng că sporul demografic e pe o curbă descendentă, deși există proceduri științifice de rezolvare a situației și există și o lege care permite accesul la aceste proceduri, fertilizarea in vitro rămîne doar un concept teoretic. Doar să deschizi discuția despre așa ceva și ești luat în rîs, fiindcă altele sînt problemele țării acum, nu reproducerea. Evitînd acest domeniu delicat, închidem ochii la divorțurile și dramele conjugale petrecute din cauza infertilității. Încurajăm cuplurile să ia calea mănăstirilor și a vrăjitoarelor, din disperarea de a avea un copil, fie și cu slujbe sau farmece. Peste un milion de copii au venit pe lume prin fertilizare in vitro. Cîțiva sînt și din România. Au avut șansa să se nască nu din grija guvernului, ci prin creditele părinților care, din dragoste pentru copii, au plătit din greu împrumuturile. În România, a avea un copil prin fertilizare in vitro este un vis de lux pe care și-l pot împlini numai cei înstăriți.

O lege pentru nimeni

Există un program național de susținere a tinerelor cupluri cu probleme de fertilitate care apelează la fertilizarea in vitro (FIV). Programul este o șansă pentru numai 250 de astfel de cupluri, selectate pe criterii riguroase. Conform Legii Reproducerii Umane Asistate și Embriologiei, procedurile medicale sînt suportate de la buget, pentru acest program alocîndu-se jumătate de milion de euro anual. Este gratuită însă, numai prima încercare. Dacă procedura nu reușește, cuplurile vor plăti integral celelalte încercări. Pe hîrtie, mai există o speranță, în realitate nu există bani. Așa că, de această lege nu beneficiază nimeni, totul se plătește. „Șansa de reușită este de 35-40%, dar noi zicem că e un procent bun. În acest domeniu, este foarte mult, oricum, mai mult decît deloc. Nu se știe niciodată dacă prima încercare e și ultima“, explică doctorul Ionel Aurel, specialist în reproducerea umană asistată. Criza economică a ținut departe de clinică acele cupluri care-și doreau un copil. Cîndva băncile dădeau credite pentru aceste proceduri. Pe timp de criză, s-au sistat. „15 cupluri noi vin lunar să se intereseze de aceste proceduri. Cînd aud cît costă, renunță. Practic, facem circa 6-7 fertilizări in vitro pe lună, în loc de 30-40, cîte ar fi necesare“, precizează dr. Ionel.

„De unde atîția bani?“

Sărăcia e atît de mare încît femeile nici la consultul periodic nu mai vin. „A scăzut numărul consultațiilor uzuale cu 20%. Femeile nu mai vor să facă testul Papa Nicolau din lipsă de bani. Ceea ce înseamnă că, peste 4-5 ani, va înflori cancerul uterin printre brașovence“, apreciază medicul specialist. Irina nu e o asemenea persoană. Ea a mers prin medici chiar mai mult decît alte femei. „La Spitalul Județean m-au operat pentru că aveam trompele înfundate. Dar, de fapt, le-au scurtat. La Maternitate mi-au spus că, după asemenea operație, nu mai există nicio soluție să rămîn însărcinată pe cale naturală și mi s-a recomandat să mă adresez unei clinici de reproducere umană asistată. Asta era în martie. De atunci, umblu prin medici și mă interesez de această fertilizare in vitro. Am aflat că mă costă 3-4.000 de euro. De unde atîția bani? Să dau în cap? Să fur? Nu există nicio lege care să le sprijine pe femeile care vor să devină mame. Iar celor care pot să aibă copii, li se taie drepturile financiare ale copilului. Legile astea sînt împotriva vieții“, crede Irina. Are 36 de ani, nu e căsătorită, dar își dorește un copil mai mult ca orice. Dacă nu a fost să fie mai devreme, măcar acum. Dar din punct de vedere medical, a mai rămas doar fertilizarea in vitro.

A dat anunțuri pe Internet

Irina are un salariu modest. Este inginer silvic, dar de ceva vreme nu mai lucrează. Se descurcă doar din mici lucrări de contabilitate. Dacă ar fi să calculeze în cît timp ar strînge 4.000 de euro, ar ajunge să poarte o sarcină pe la 70 de ani, întrecînd-o și pe Adriana Iliescu, femeia care a devenit maă la peste 60 de ani. Disperată, și-a spus: „Trebuie să iau taurul de coarne. Să fac rost de bani mai repede. Am cerut pe la prieteni și rude, dar nu am strîns decît 1.000 de euro. Pentru restul, m-am gîndit că s-o găsi vreun român care să-mi înțeleagă durerea și să mă ajute financiar.“ Irina a dat anunțuri pe tot internetul: „Sînt o tînără de 36 de ani din Brașov care, din motive medicale, nu pot avea copii natural, singura mea șansă fiind fertilizarea in vitro care costă 3.000-4.000 Euro. Nu dispun de acești bani, dar îmi doresc din toată inima un copil. Vă mulțumesc din suflet celor care mă pot ajuta să-mi îndeplinesc visul de-a da viață“. În urma anunțului, n-a primit nicio donație. În schimb, „m-au sunat tot felul de indivizi care se ofereau să mă lase însărcinată. Nu știu cum pot oamenii să-și bată joc de drama femeilor care nu pot avea copii. Chiar nimeni nu mă înțelege prin ce trec, cît mi-e de rușine de situația în care am ajus. Dar tot nu renunț. Vreau să aduc o viață pe lume“, mărturisește brașoveanca, ținînd să precizeze că anunțul ei nu este matrimonial.

Niciun ajutor, nicio promisiune

Nu s-a gîndit dacă și-ar dori fetiță sau băiețel, contează doar să fie un suflet care să-i spun㠄mamă“. Va apela la banca de spermă și la cea de ovule. Pentru Irina, nu contează cine sînt donatorii, „eu vreau doar un copil sănătos“. Cît despre clinica la care va apela odată ce are banii necesari, „poate să fie și pe Lună, acolo mă duc, numai să știu că reușesc. Fiindcă șansa mea e unică, nici nu mă gîndesc că n-aș putea reuși din prima. Mă uit la mămicile fericite. Asta îmi dorecs și eu, un copilaș. Vreau să las o viață în urma mea“, explică Irina. Din păcate, în România, șansele unei femei singure de a avea o sarcină prin FIV sînt foarte mici, dacă aceasta nu dispune de bani grei. În alte state, cererile la clinicile de specialitate sînt programate pe cîțiva ani. Oamenii își permit să plătească, dar îi susține și sistemul de asigurări de sănătate. La noi, a face copii e doar jocul întîmplării. Dacă se întîmplă, bine, dacă nu, și mai bine, statul economisește niște bani. În lipsa unei politici demografice coerente și fără legi care să încurajeze femeile să păstreze o sarcină, anunțuri ca acela al Irinei vom vedea tot mai des. Practic, vom mai vedea nou-născuți doar dacă ne ajutăm noi între noi.

FIV, procedura care naște vieți

• În cadrul FIV, ovulele și spermatozoizii se întîlnesc în eprubetă, unde are loc fecundarea. Embrionii rezultați vor fi implantați mamei în uter, unde aceștia vor continua să se dezvolte în condiții ideale. Metoda este aplicabilă, astfel, și femeilor care au trompele uterine înfundate. Deși organismul viitoarei mame este pregătit din punct de vedere medical și emoțional, este posibil ca sarcina să nu prindă și procedura să treabuiască să fie repetată. Cîntăreața Celine Dion a rămas însărcinată după șase încercări. Pentru a avea mai multe șanse, se introduc mai mulți embrioni. Dacă supraviețuiesc toți, mamele pot naște chiar și cvadrupleți. România are o singură bancă de spermă, la București. Pot deveni donatori doar bărbații fertili, sănătoși și, de preferat, cu studii superioare. În schimb, clinici de FIV există la București, Timișoara (prima din România), Cluj, Sibiu și Brașov. În România, se estimează că aproximativ 1.250 de cupluri ar avea nevoie de FIV.

Țările civilizate rambursează costurile FIV

• Elveția este de acord și cu conceptul de mamă purtătoare. La noi, situația nu e reglementată, femeile duc sarcina la termen, apoi cedează copilul unui cuplu în baza unei înțelegeri „la negru“, pentru circa 30.000 de euro. Astfel, bebelușul va avea trei mame: cea care a donat ovulul, mama purtătoare și mama legală. În Austria, sînt rambursate 70% din costurile tratamentului și medicației, dacă e vorba de cupluri căsătorite sau femei singure, dar cu o relație stabilă de minimum 3 ani. În Danemarca, se restituie 85% din costuri, dar numai în spitalele publice. În Franța, tratamentul este gratuit 100% pentru maximum patru încercări. În Germania, rambursarea este de aproximativ 70%, pentru patru încercări. În Grecia, se subvenționează cinci încercări (anumite proceduri), iar în Olanda trei.

Primul copil conceput în eprubetă are 32 de ani

• Pentru reproducerea asistată, anul 1978 a fost crucial. Atunci s-a născut într-o clinică din Marea Britanie copilul Louise Brown, primul venit pe lume prin procedeul fertilizării in vitro. După patru ani, surioara ei, Natalie, a fost concepută tot în eprubetă. La rîndul ei, Louise are cum doi copii născuți prin același procedeu. De atunci, s-au mai născut un milion de copii prin FIV.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Calendarul sesiunilor speciale pentru examenele naționale


  Azi 16:01
 • ➤ Știri Brasov


  A murit un polițist de la Secția 5 din Brașov


  Azi 14:42
 • ➤ Știri Brasov


  Un nou cutremur lângă Brașov


  Azi 14:29
 • ➤ Știri Brasov


  4 noi cazuri COVID 19 la Brașov


  Azi 13:25
 • ➤ National


  Oficial. Festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au fost anulate!


  Azi 13:24
 • ➤ Doctor


  Interviu cu Dr. Luminița Cîmpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brașov


  Îngrijirea pacienților in spitale în perioada pandemiei cu coronavirus


  Azi 10:47
 • ➤ Prima pagină


  Azi se redeschid școlile


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Aprobate de CL


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Încă o expertiză tehnică pentru podul vechi de la Dârste


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre principalii poluatori din Brașov dispare


  Azi 09:09
 • ➤ Eveniment


  Proiectul minicomplexului sportiv de la Tractorul a fost suspendat


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  Unu din cinci dispensere puse în autobuzele RATBV a fost furat sau vandalizat


  Azi 09:01
 • ➤ Eveniment


  Relaxare cu registru


  Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?


  Azi 08:54
 • ➤ Eveniment


  Fotografia care a afumat guvernul Orban


  Azi 08:48
 • ➤ Doctor


  Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la 1 iulie


  Azi 08:41
 • ➤ Doctor


  Precauții


  Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile


  Azi 08:39
 • ➤ Doctor


  Cum se prepar㠄apa japoneză”, băutura care topește grăsime


  Azi 08:37
 • ➤ Doctor


  Când trebuie să ne ferim de ceaiul de tei


  Azi 08:35
 • ➤ Doctor


  10 motive care fac din căpșuni un fruct minune


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Fierbinte ca vara


  Anna Lesko a făcut compot de cireșe


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu și-a mai făcut un tatuaj


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Silvia Dumitrescu suferă de o boală rară


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  Un mic dejun bogat în grăsimi contribuie la pierderea în greutate


  Azi 08:20
 • ➤ Cititori


  Arpagicul alungă ghinionul


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Dan Bona, urmașul dacilor liberi la Sarmizegetusa


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Restart


  Marian Ivan cere reînființarea FC Brașov


  Azi 08:08
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Mirajul terasei


  Azi 08:02
 • ➤ Sport


  Oficial. Edi Iordănescu s-a despărțit de Gaz Metan! "Niciodată nu voi accepta mediocritatea"


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  2 cazuri noi de coronavirus la Brașov


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificație din județul Brașov, a fost redeschisă


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De ce sărbătorim Ziua Copilului pe 1 iunie


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Intervenție în Piatra Craiului, pentru recuperarea unui turist accidentat


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Mașină răsturnată pe DN11, între Brașov și Hărman


  31.05.2020
 • ➤ Life


  Ziua Internațională a Blondelor: până în 2202 nu vor mai rămâne blonde naturale pe Terra


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  7 cazuri de coronavirus noi la Brașov, 124 de cazuri noi în țară


  31.05.2020
 • ➤ Sport


  Dumitru Dragomir, 74: "Explodează hormonii în fotbaliști!"


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALERTĂ METEO ANM: Averse, descărcări electrice, grindină și vijelii, până miercuri!


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID la Brașov urcă bilanțul la 53 de morți


  30.05.2020
 • ➤ National


  Ludovic Orban a scos din buzunar 3.000 de lei pentru fumat și nepurtarea măștii


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  7 noi cazuri de COVID 19 la Brașov, 151 de noi pacienți confirmați în țară


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Dacă tușești nu ai voie la terase, de la 1 iunie


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Al 52-lea deces COVID 19, la Brașov


  30.05.2020
 • ➤ Sport


  Hochei. Lotul prinde contur la Corona Brașov / 14 jucători au semnat contractele / Negocieri cu antrenorul Dave MacQueen


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul negru la 51 de morți


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Consultări cu cluburile de Liga 4. Ce scenarii au propus reprezentanții echipelor pentru reluarea campionatului


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK a făcut al treilea test pentru coronavirus


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  13 noi cazuri de COVID 19, la Brașov


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov: Reducere cu 50% a impozitului pe clădri și a taxei pentru terase


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Minivacanță de 1 iunie în siguranță!


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Transport gratuit pentru elevi


  29.05.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Sănătate din stup


  O invenție dulce ca mierea

  Articolul următor

  Destinul unei prințese comuniste


  Fiica președintelui

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 69 milisecunde, încărcat în milisecunde