Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Dreptul de a da viață


„Imi doresc din toată inima un copil“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 25.05.2010
• Ca să dea naștere unui bebeluș, o brașoveancă singură și cu probleme medicale care o împiedică să devină mamă pe cale naturală, a ajuns să ceară ajutor pentru a putea plăti procedurile de fertilizare in vitro

Statistile arată că aproximativ 20% din cuplurile brașovene nu pot avea urmași, iar ultima șansă de a deveni părinți este să încerce conceperea copilului în eprubetă. Avem lege care permite cuplurilor cu probleme de fertilitate să apeleze la tehnicile de fertilizare în vitro. Dar n-avem bani să o punem în aplicare, statul n-a găsit niciun leu pentru familiile care vor să aibă copii. Așa că, tinerii trebuie să strîngă bani, să se împrumute și să apeleze la o clinică de specialitate. Dar ce se întîmplă cînd o femeie singură și cu probleme medicale de a concepe un copil pe cale naturală, își dorește cu orice preț să dea naștere unui copilaș? Ce șanse are ea să plătească singură cîte 4.000 de euro, o dată sau de mai multe ori, pînă procedura de fertilizare in vitro reușește? O brașoveancă de 36 de ani a ajuns să ceară bani de la oamenii cu suflet care vor s-o ajute dezinteresat să devină și ea mamă. O soluție disperată, într-o lume a sărăciei, a neputinței, a nepăsării față de o nouă viață.

Un vis de lux

Deși există multe cupluri care se confruntă cu dificultăți în a obține o sarcină pe cale naturală, deși specialiștii se plîng că sporul demografic e pe o curbă descendentă, deși există proceduri științifice de rezolvare a situației și există și o lege care permite accesul la aceste proceduri, fertilizarea in vitro rămîne doar un concept teoretic. Doar să deschizi discuția despre așa ceva și ești luat în rîs, fiindcă altele sînt problemele țării acum, nu reproducerea. Evitînd acest domeniu delicat, închidem ochii la divorțurile și dramele conjugale petrecute din cauza infertilității. Încurajăm cuplurile să ia calea mănăstirilor și a vrăjitoarelor, din disperarea de a avea un copil, fie și cu slujbe sau farmece. Peste un milion de copii au venit pe lume prin fertilizare in vitro. Cîțiva sînt și din România. Au avut șansa să se nască nu din grija guvernului, ci prin creditele părinților care, din dragoste pentru copii, au plătit din greu împrumuturile. În România, a avea un copil prin fertilizare in vitro este un vis de lux pe care și-l pot împlini numai cei înstăriți.

O lege pentru nimeni

Există un program național de susținere a tinerelor cupluri cu probleme de fertilitate care apelează la fertilizarea in vitro (FIV). Programul este o șansă pentru numai 250 de astfel de cupluri, selectate pe criterii riguroase. Conform Legii Reproducerii Umane Asistate și Embriologiei, procedurile medicale sînt suportate de la buget, pentru acest program alocîndu-se jumătate de milion de euro anual. Este gratuită însă, numai prima încercare. Dacă procedura nu reușește, cuplurile vor plăti integral celelalte încercări. Pe hîrtie, mai există o speranță, în realitate nu există bani. Așa că, de această lege nu beneficiază nimeni, totul se plătește. „Șansa de reușită este de 35-40%, dar noi zicem că e un procent bun. În acest domeniu, este foarte mult, oricum, mai mult decît deloc. Nu se știe niciodată dacă prima încercare e și ultima“, explică doctorul Ionel Aurel, specialist în reproducerea umană asistată. Criza economică a ținut departe de clinică acele cupluri care-și doreau un copil. Cîndva băncile dădeau credite pentru aceste proceduri. Pe timp de criză, s-au sistat. „15 cupluri noi vin lunar să se intereseze de aceste proceduri. Cînd aud cît costă, renunță. Practic, facem circa 6-7 fertilizări in vitro pe lună, în loc de 30-40, cîte ar fi necesare“, precizează dr. Ionel.

„De unde atîția bani?“

Sărăcia e atît de mare încît femeile nici la consultul periodic nu mai vin. „A scăzut numărul consultațiilor uzuale cu 20%. Femeile nu mai vor să facă testul Papa Nicolau din lipsă de bani. Ceea ce înseamnă că, peste 4-5 ani, va înflori cancerul uterin printre brașovence“, apreciază medicul specialist. Irina nu e o asemenea persoană. Ea a mers prin medici chiar mai mult decît alte femei. „La Spitalul Județean m-au operat pentru că aveam trompele înfundate. Dar, de fapt, le-au scurtat. La Maternitate mi-au spus că, după asemenea operație, nu mai există nicio soluție să rămîn însărcinată pe cale naturală și mi s-a recomandat să mă adresez unei clinici de reproducere umană asistată. Asta era în martie. De atunci, umblu prin medici și mă interesez de această fertilizare in vitro. Am aflat că mă costă 3-4.000 de euro. De unde atîția bani? Să dau în cap? Să fur? Nu există nicio lege care să le sprijine pe femeile care vor să devină mame. Iar celor care pot să aibă copii, li se taie drepturile financiare ale copilului. Legile astea sînt împotriva vieții“, crede Irina. Are 36 de ani, nu e căsătorită, dar își dorește un copil mai mult ca orice. Dacă nu a fost să fie mai devreme, măcar acum. Dar din punct de vedere medical, a mai rămas doar fertilizarea in vitro.

A dat anunțuri pe Internet

Irina are un salariu modest. Este inginer silvic, dar de ceva vreme nu mai lucrează. Se descurcă doar din mici lucrări de contabilitate. Dacă ar fi să calculeze în cît timp ar strînge 4.000 de euro, ar ajunge să poarte o sarcină pe la 70 de ani, întrecînd-o și pe Adriana Iliescu, femeia care a devenit maă la peste 60 de ani. Disperată, și-a spus: „Trebuie să iau taurul de coarne. Să fac rost de bani mai repede. Am cerut pe la prieteni și rude, dar nu am strîns decît 1.000 de euro. Pentru restul, m-am gîndit că s-o găsi vreun român care să-mi înțeleagă durerea și să mă ajute financiar.“ Irina a dat anunțuri pe tot internetul: „Sînt o tînără de 36 de ani din Brașov care, din motive medicale, nu pot avea copii natural, singura mea șansă fiind fertilizarea in vitro care costă 3.000-4.000 Euro. Nu dispun de acești bani, dar îmi doresc din toată inima un copil. Vă mulțumesc din suflet celor care mă pot ajuta să-mi îndeplinesc visul de-a da viață“. În urma anunțului, n-a primit nicio donație. În schimb, „m-au sunat tot felul de indivizi care se ofereau să mă lase însărcinată. Nu știu cum pot oamenii să-și bată joc de drama femeilor care nu pot avea copii. Chiar nimeni nu mă înțelege prin ce trec, cît mi-e de rușine de situația în care am ajus. Dar tot nu renunț. Vreau să aduc o viață pe lume“, mărturisește brașoveanca, ținînd să precizeze că anunțul ei nu este matrimonial.

Niciun ajutor, nicio promisiune

Nu s-a gîndit dacă și-ar dori fetiță sau băiețel, contează doar să fie un suflet care să-i spun㠄mamă“. Va apela la banca de spermă și la cea de ovule. Pentru Irina, nu contează cine sînt donatorii, „eu vreau doar un copil sănătos“. Cît despre clinica la care va apela odată ce are banii necesari, „poate să fie și pe Lună, acolo mă duc, numai să știu că reușesc. Fiindcă șansa mea e unică, nici nu mă gîndesc că n-aș putea reuși din prima. Mă uit la mămicile fericite. Asta îmi dorecs și eu, un copilaș. Vreau să las o viață în urma mea“, explică Irina. Din păcate, în România, șansele unei femei singure de a avea o sarcină prin FIV sînt foarte mici, dacă aceasta nu dispune de bani grei. În alte state, cererile la clinicile de specialitate sînt programate pe cîțiva ani. Oamenii își permit să plătească, dar îi susține și sistemul de asigurări de sănătate. La noi, a face copii e doar jocul întîmplării. Dacă se întîmplă, bine, dacă nu, și mai bine, statul economisește niște bani. În lipsa unei politici demografice coerente și fără legi care să încurajeze femeile să păstreze o sarcină, anunțuri ca acela al Irinei vom vedea tot mai des. Practic, vom mai vedea nou-născuți doar dacă ne ajutăm noi între noi.

FIV, procedura care naște vieți

• În cadrul FIV, ovulele și spermatozoizii se întîlnesc în eprubetă, unde are loc fecundarea. Embrionii rezultați vor fi implantați mamei în uter, unde aceștia vor continua să se dezvolte în condiții ideale. Metoda este aplicabilă, astfel, și femeilor care au trompele uterine înfundate. Deși organismul viitoarei mame este pregătit din punct de vedere medical și emoțional, este posibil ca sarcina să nu prindă și procedura să treabuiască să fie repetată. Cîntăreața Celine Dion a rămas însărcinată după șase încercări. Pentru a avea mai multe șanse, se introduc mai mulți embrioni. Dacă supraviețuiesc toți, mamele pot naște chiar și cvadrupleți. România are o singură bancă de spermă, la București. Pot deveni donatori doar bărbații fertili, sănătoși și, de preferat, cu studii superioare. În schimb, clinici de FIV există la București, Timișoara (prima din România), Cluj, Sibiu și Brașov. În România, se estimează că aproximativ 1.250 de cupluri ar avea nevoie de FIV.

Țările civilizate rambursează costurile FIV

• Elveția este de acord și cu conceptul de mamă purtătoare. La noi, situația nu e reglementată, femeile duc sarcina la termen, apoi cedează copilul unui cuplu în baza unei înțelegeri „la negru“, pentru circa 30.000 de euro. Astfel, bebelușul va avea trei mame: cea care a donat ovulul, mama purtătoare și mama legală. În Austria, sînt rambursate 70% din costurile tratamentului și medicației, dacă e vorba de cupluri căsătorite sau femei singure, dar cu o relație stabilă de minimum 3 ani. În Danemarca, se restituie 85% din costuri, dar numai în spitalele publice. În Franța, tratamentul este gratuit 100% pentru maximum patru încercări. În Germania, rambursarea este de aproximativ 70%, pentru patru încercări. În Grecia, se subvenționează cinci încercări (anumite proceduri), iar în Olanda trei.

Primul copil conceput în eprubetă are 32 de ani

• Pentru reproducerea asistată, anul 1978 a fost crucial. Atunci s-a născut într-o clinică din Marea Britanie copilul Louise Brown, primul venit pe lume prin procedeul fertilizării in vitro. După patru ani, surioara ei, Natalie, a fost concepută tot în eprubetă. La rîndul ei, Louise are cum doi copii născuți prin același procedeu. De atunci, s-au mai născut un milion de copii prin FIV.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  Un articol din Monitorul Expres l-a făcut pe Avocatul Poporului să se sesizeze în cazul cabinetelor medicale școlare


  Azi 09:49
 • ➤ Eveniment


  Sub pumnul bărbaților


  Un brașovean și-a bătut copilul până l-a băgat în spital


  Azi 09:45
 • ➤ Eveniment


  „Drumul de sub munte“, primele lucrări de amploare după 20 de ani


  Azi 09:42
 • ➤ Eveniment


  Tâlhărit, după ce a fost ademenit cu o partidă de sex


  Azi 09:39
 • ➤ Eveniment


  Șoferul băut care a acidentat mortal o tânără a fost reținut


  Azi 09:36
 • ➤ Eveniment


  O minoră dispărută la București a fost găsită la Brașov


  Azi 09:35
 • ➤ Eveniment


  O nouă alertă pentru urși în Noua


  Azi 09:31
 • ➤ Eveniment


  Recitalul de la ora cinci, la „Casa Mureșenilor”


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  Autobuzele școlare vor acoperi traseele din principalele cartiere spre Centrul Istoric


  Azi 09:26
 • ➤ Actualitate


  Din acest an


  Master de medicină tradițională chineză, la Facultatea de Medicină din Brașov


  Azi 09:20
 • ➤ Actualitate


  Mai mulți turiști la Brașov, mai puține locuri de cazare


  Azi 09:17
 • ➤ National


  În cursa pentru Cotroceni


  Cei 10 care vor să fie președintele României


  Azi 09:12
 • ➤ National


  Ce șanse are moțiunea de cenzură


  Azi 09:08
 • ➤ Economic


  Analiză


  Economia românească atârnă de un fir de ață


  Azi 09:04
 • ➤ Economic


  Orele suplimentare ale angajaților pot duce la amendarea firmei


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  6 plante care te ajută să-ți ții tensiunea sub control


  Azi 08:58
 • ➤ Doctor


  Scapă de tuse cu remedii naturiste


  Azi 08:51
 • ➤ Doctor


  Mirosurile care te ajută să te lași de țigări


  Azi 08:47
 • ➤ Doctor


  Un semnal de alarmă


  Ce poate ascunde amețeala


  Azi 08:45
 • ➤ Doctor


  Terapia cu gutui îți repară ficatul


  Azi 08:41
 • ➤ Doctor


  Leacuri din frunze de nuc


  Azi 08:40
 • ➤ Doctor


  Foile de varză te scapă de durerile în gât


  Azi 08:39
 • ➤ Doctor


  Începe campania de vaccinare antigripalã


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Micuța a crescut


  Nicole Cherry trăiește prima mare iubire


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Vlad Ivanov studiază mult strada


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  „Game of Thrones“ a primit 12 trofee la gala Emmy 2019


  Azi 08:23
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum previi deteriorarea memoriei pe termen lung


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Brașovenii așteptați să susțină România la meciul cu Ucraina


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Fotbalul juvenil brașovean


  Colțea Brașov și ACS Kids Tâmpa Brașov nu emit pretenții în Liga Elitelor


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Nicolae Brînzoi, omul care forțează limitele


  Jandarmul brașovean, speedy și la 52 de ani!


  Azi 08:02
 • ➤ Sport


  Best FIFA Football Awards. Messi i-a învins pe Virgil van Dijk și Cristiano Ronaldo


  23.09.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean și-a bătut copilul până l-a băgat în spital


  23.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul cabinetelor medicale școlare subfinanțate de Ministerul Sănătății


  23.09.2019
 • ➤ Local


  De luna viitoare, autobuzele școlare vor avea trasee din principalele cartiere ale Brașovului


  23.09.2019
 • ➤ Sport


  Sesiune de autografe și fotografii cu tricolorele, la Brașov


  23.09.2019
 • ➤ National


  Update: 10 candidați pentru Președinția României


  23.09.2019
 • ➤ Local


  Mașină lovită de tren, lângă Brașov


  23.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Transfăgărășanul este cel mai celebru drum din România


  „Drumul dintre nori“ a împlinit 45 de ani


  23.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Zona Bran și Țara Făgărașului pot accesa sume uriașe din fonduri europene


  23.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Multă birocrație


  Bariere în calea a 75 de milioane de euro pentru aeroportul Brașov


  23.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Senatorul Allen Coliban cere Primăriei altă soluție pentru pasajul spre Tractorul


  23.09.2019
 • ➤ Eveniment


  O nouă cursă pentru elevii de la Școala nr. 6 și „Honterus“ pleacă din Bartolomeu


  23.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Ovidiu Mezei și-a dat demisia de la conducerea Operei Brașov


  23.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Premiere


  Colegiul Național „Andei Șaguna“ a inaugurat cel mai performant laborator de fizică din Brașov


  23.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Primăria vrea bani europeni pentru cele 3 proiecte de dezvoltare a turismului în Poiana Brașov


  23.09.2019
 • ➤ National


  Măsuri de igienizare după ce pleacă PSD


  Oferta de guvernare a lui Dacian Cioloș


  23.09.2019
 • ➤ Life


  Dezvăluiri din intimitate


  Nu mă văd mireasă, spune Inna


  23.09.2019
 • ➤ Life


  Dana Nălbaru a înlocuit ciocolata dulce cu cea sărată


  23.09.2019
 • ➤ Life


  Andrei Ștefanescu și Antonia s-au căsătorit în secret la Sinaia


  23.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Sănătate din stup


  O invenție dulce ca mierea

  Articolul următor

  Destinul unei prințese comuniste


  Fiica președintelui

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.750 milisecunde, încărcat în milisecunde