Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Antrenorul isteților


Profesorul celor mai buni elevi din România

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 07.05.2010
• Brașoveanul Radu Gologan pregătește lotul olimpic de matematică
• El crede că tinerii de azi sînt mai inteligenți, iar profesorii de matematică buni, mai rari

Fost olimpic internațional la matematică pregătește, la rîndul lui, elita matematicii românești. De opt ani, profesorul Radu Gologan coordonează lotul olimpic la această disciplină, timp în care elevii noștri au cules multe medalii de aur. Omul care antrenează mințile celor mai isteți 100 de elevi din România este brașovean. La împlinirea a 100 de ani de la fondarea Societății de Științe Matematice din România, președintele acestei instituții crede că noua generație e mai inteligentă, dar nu mai vrea să lucreze în plus față de orele de școală. Iar a fi profesor de matematică nu mai tentează pe nimeni.

„Nu elita, ci superelita matematicii“

Profesorul Gologan și-a făcut un adevărat hobby din a antrena mințile istețe. A prins drag de copiii pasionați de matematică și, de opt ani, coordonează pregătirea lotului olimpic român. Are cu cine lucra, e chiar fascinat de inteligența învățăceilor săi. „Sînt mai dotați din punct de vedere intelectual decît noi. Azi, informația vine mai repede, prin Internet, e rapidă, vizuală, de la o vîrstă mică. Mintea lor e foarte ascuțită. În același timp, elevii de azi gîndesc mai pragmatic, amestecă informația. Unii rezolvă problemele repede și bine, pe urmă obosesc. Aceștia dau rezultate bune în concursuri. Alții, rezolvă problemele în mai mult timp, dar la fel de bine. Aceștia sînt buni în cercetare. Dar, într-un cuvînt, lotul nostru de azi reprezintă nu elita, ci superelita matematicii“, apreciază profesorul. Chiar ieri, la Olimpiada Balcanică de Matematică de la Chișinău, „șase copii au luat rezultate foarte bune“. Printre acești elevi nu sînt de data aceasta și brașoveni, „asta pentru că așa s-a întîmplat anul acesta. Și Brașovul are copii în lot“.

În prima clasă de fizică de la Șaguna

Profesorul Radu Gologan s-a născut la 7 iunie 1952 la Brașov. „Bunicii mei au avut probleme cu regimul comunist, unul fusese primar, celălalt viceprimar, iar eu mă născusem într-o perioadă neagră. Ca să scăpăm de securitate, ne-am mutat la Sibiu. Eu aveam doar două luni. Dar, ne-am întors la Brașov, ca să fiu în prima clasă specială de fizică de la Șaguna. Toți colegii mei sînt profesori universitari la Facultatea de Matematică din Brașov sau prin alte părți. Fantastic era nu că eram buni, ci că ne-am nimerit toți în aceeași clasă, cu aceeași tragere de inimă pentru carte“, povestește șagunistul. Prin clasa a XI-a s-a hotărît să urmeze matematica, după ce a ajuns olimpic internațional. „Eu eram croit pe inginerie, tata era inginer constructor, apăruse și Facultatea de Automatică. Dar colegii mei au mers pe matematică, m-am luat și eu după val“, spune el, acum profesor la catedra de analiză matematică de la Politehnică. După absolvire, era să se întoarcă în orașul natal, cu o ofertă în domeniul cercetării. Dar drumul lui a mers în altă direcție.

Matematicieni puțini, dar buni

Pentru antrenorul olimpicilor, Brașovul înseamnă orașul în care a învățat să cînte la chitară, dar și unde a descoperit matematica, corectînd tezele aduse acasă de mama lui, profesoară de matematică. În 1970 și 1972, s-a întors de la olimpiadele din Ungaria și Cehoslovacia cu medalii de argint și bronz. În 1971, a cîștigat concursul Gazetei Matematice, pentru numărul mare de probleme rezolvate și problemele propuse. Astăzi, concurentul de odinioară este cel care editează prestigioasa revistă la care s-au călit toți matematicienii de ieri și de azi ai României. „Luptăm din răsputeri s-o aducem la nivelul la care a fost, dar, din păcate, tinerii nu sînt tentați să lucreze în plus“, spune el, cu regret. Chiar dacă nu mai stau ore în șir cu nasul în culegeri de matematică și chiar dacă elevii care au talent la această disciplină nu rămîn în domeniu, și nici măcar în România, „nu trebuie să ne temem. Este suficient și un procent mic de matematicieni buni. Important e ca și ceilalți să aibă suficientă cultură pentru muncă. Vîrfurile matematicii pot coordona excelent și pentru asta nu e nevoie să fie în număr mare“, crede matematicianul.

Profesori mari pe salarii mici, și invers

Olimpicii de altădată profesează și azi în științele matematicii. Cei de azi, într-un procent mai mic. „Să zicem, cam 30% dintre ei fac matematică pură după absolvire. Mulți se îndreaptă către domenii conexe, mai ales economie, finanțe. Din generația mea, doar unul a urmat Politehnica, marea majoritate sîntem în cercetare“, spune profesorul care, ca dascăl, are multe de reproșat învățămîntului românesc. Mai bine zis, societății. „Marea vină nu e a profesorilor, ci a statutului lui. Un statut decăzut din cauza conducerii ministerului. Profesorul de azi e văzut de către părinți și elevi ca un umil prestator de servicii. Am întreabt în clasă: «Care vreți să vă faceți profesori?» «Cu salariile astea?», a fost răspunsul lor“, povestește brașoveanul. Mai cu seamă, profesorii tineri nu mai sînt dascălii de altădată. Dar și printre ei, Gologan a întîlnit oameni de excepție, cu har pentru matematică, de care nu a auzit nimeni. Astăzi, profesorii cer salarii mari, lucru cu care matematicianul e de acord, dacă remunerarea ar fi în funcție de valoarea fiecărui cadru didactic. „Dar asta nu se poate, nu sîntem pregătiți pentru așa ceva, poate peste cîteva zeci de ani. Ori de cîte ori s-a încercat impunerea unui mod de gîndire modern, sindicatele au pledat pentru principii egalitariste, tradiționaliste“, crede el.

Secretul subiectelor la Bac

„Profesorii se plîng de salarii mici, o situație care nu e chiar așa. Cînd a fost bine plătit un profesor? Între războaie. Pe vremea lui Ceaușescu, salariul unui profesor era sub media pe țară, și totuși ne făceam profesori, pentru că ne era drag să fim dascăli“, mărturisește brașoveanul, admițînd c㠄toți criticăm, dar participăm cu toții la acest furt universal acceptat în România, mai rău ca în anii ’50“. Cît despre modul de evaluare din prezent, el crede că e bine că subiectele la Bacalaureat sînt mai grele. De altfel, Gologan a fost consultant atunci cînd s-a schimbat sistemul de evaluare. „Se poate lua ușor un 9. 80% din școli au avut note uriașe. Ultima treime din subiecte, însă, are un grad mai mare de dificultate tocmai pentru a repara acest neajuns, al furtului general la Bac. Aici poți prinde elevul dacă știe sau nu știe. Aceasta e cheia secretă a sistemului“, explică profesorul care crede că și în România un tînăr își poate construi o carieră de excepție. Dar, nu strică dacă își măsoară forțele și în străinătate, dacă alege să-și dea doctoratul la o universitate de prestigiu.

„Mă simt și sînt efectiv brașovean“

A fost curtat și de alte țări care au auzit că fiecare deplasare la olimpiade a românilor înseamnă automat o medalie. I s-a propus să antreneze loturile olimpice ale altor state, dar „discuția a fost foarte scurtă, am refuzat din start. Sînt cam 100 de țări participante la fiecare olimpiadă. Sigur că unele vor mai mult și caută instructori buni. Unii colegi au acceptat. Pe mine nu ma interesează. Mai ales din țările bogate ale Orientului Apropiat vin aceste oferte, dar și din SUA“. Matematicianul a rămas în România să scrie cărți, articole de specialitate, să îndrume studenții spre vîrfurile matematicii, să aducă Gazeta de Matematică (foto medalion) printre lecturile preferate ale tinerilor cu dragoste de științe. Și, atunci cînd îi rămîne timp, să se întoarcă în Brașov, la mama lui, profesoara de la care a deslușit prima oară taina formulelor. „La Bran e casa bunicilor, ai mei sînt din Bran, Săcele, Șchei. Acestea sînt zonele mele dragi. Toți ai mei sînt brașoveni, nu am rude în alte părți. Iar eu mă simt și sînt efectiv brașovean. Peste tot spun că Brașovul este orașul meu de suflet“, mărturisește antrenorul isteților. Probabil singurul profesor din România care nu s-a plîns niciodată că elevii lui nu știu matematică.

Prima olimpiadă internațională de matematică din lume, la Brașov

• În anul 1910, Adunarea Deputaților și Senatul României au votat legea privind recunoașterea Societății Gazeta Matematică (revista apărea din 1895). Spiru Haret a avut o scurtă intervenție, iar Regele Carol I a promulgat legea, prin decretul regal nr. 3798. Mari matematicieni români au publicat în paginile acestei reviste: Gheorghe Țițeica, Traian Lalescu, Dan Barbillian. În anul 1959, la inițiativa României, s-a organizat la București și Brașov, prima olimpiadă internațională de matematică. La primele ediții, au participat numai elevi din țările socialiste. Astăzi, în toate marile centre de învățămînt și cercetare din țară sau din străinătate există (cel puțin) un fost cîștigător al olimpiadelor naționale sau un component al lotului olimpic.

Matematică roșie

• În anii ‘60, ideile comuniste trebuiau să se regăsească inclusiv în problemele de matematică. Iată un exemplu din Gazeta de Matematică: „Datorită grijii partidului nostru față de oamenii muncii, un furnalist primește cu 551 lei lunar mai mult decît în 1956. Să se afle cît primea lunar în 1956 furnalistul, știind că s-au făcut două majorări de salarii: prima în 1957 de 48%, iar a doua în 1959, de 10 %“.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Accident cu un mort și 7 răniți lângă Brașov, pe Șoseaua Cristianului


  Azi 20:36
 • ➤ Sport


  LNHF. Corona Brașov, cinci victorii din tot atâtea meciuri / Ion Crăciun: „Le felicit pe fete pentru determinare “


  Azi 12:56
 • ➤ Local


  Incendiu în curtea fabricii Prodlacta din Brașov


  Azi 11:55
 • ➤ Local


  Senatorul USR Allen Coliban solicită Primăriei Brașov să refacă studiul de fezabilitate pentru pasajul hobanat spre Tractorul, fără a pleca de la „o soluție presetată“


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Pasageră accidentată, după ce taxiul a intrat într-un stâlp, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Local


  O mașină a luat foc lângă Brașov, pe DN73


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. CSM Corona Brașov a câștigat clar derbiul cu Precizia Săcele și e noul lider


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Accident grav cu o victimă, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Daniel Isăilă, succes uriaș în Arabia Saudită / Prima victorie a sezonului a venit cu Al -Nassr


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost găsit mort în toaleta de la Kaufland


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a trecut și de hopul Zalău! Victorie mare pe terenul echipei lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa 5


  ACS SR Brașov, eșec sever la Slatina / Cetate Râșnov, thriller cu Unirea Bascov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Șaguniștii au adus medalie de bronz pentru România, de la Concursul tinerilor oameni de știință, din Belarus


  20.09.2019
 • ➤ National


  Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Ovidiu Mezei și-a dat demisia de la conducerea Operei Brașov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Conducerea Catena dă vina pe farmacistele de la Brașov că nu onorează rețetele compensate MAI


  20.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis și-a depus candidatura pentru al doilea mandat: e nevoie de o muncă imensă pentru a repara tot ce a stricat PSD în trei ani


  20.09.2019
 • ➤ National


  Barna și-a depus candidatura pentru Cotroceni: Voi fi în turul al doilea


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Le vezi cu ochii tăi


  Locuri ciudate din România


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Trebuie atent îngrijite


  Mâinile spun cine ești


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cremos și aromat


  Tortul Egiptean, cel mai bun tort din lume


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Doi rinoceri albi nordici, ultimii de pe planetă


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cel mai nou petfluencer


  Cel mai fericit arici din lume are 1.5 milioane de urmăritori pe Instagram


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Timpul, un fel de partener


  6 cântărețe celebre care s-au schimbat mult


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Pot da dependență


  Cele mai bune seriale psihologice


  20.09.2019
 • ➤ Life


  "Băiatul de aur“ al Hollywood-ului


  Marele regret pe care îl are Brad Pitt


  20.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Abrambureli pentru anul viitor


  Liceele unde niciun elev n-a luat Bac-ul rămân fără clase de a IX-a


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Cabana Urlea a ars până la prag


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii, invitați să curețe zona Warthe, sâmbătă, la „Let’s Do it, România“


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Din 2020


  Taxiurile din Brașov ar putea fi obligate să fie Euro 4


  20.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Capella Cracoviensis, în concert la Biserica Neagră


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Un parc nou cu loc de joacă în cartierul Triaj


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovul a trimis peste 72.000 de semnături pentru Iohannis


  20.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Un pic mai bine


  Pacienții secției de psihiatrie de la Vulcan au primit haine și încălțări noi


  20.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  20.09.2019
 • ➤ Life


  La Vocea României


  Karmen l-a cucerit pe Horia Brenciu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Oamenii de știință vor lega Pământul de Lună cu un cablu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Iuliana Luciu a câștigat procesul cu calomniatoarea ei


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Andreea Marin și-a dus iubitul la mânăstiri


  20.09.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Moduri în care poți folosi ulei de cocos


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov joacă în Valea Ursului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Mihai Stere revine în antrenorat


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  „E nevoie de atenție“


  Corona va juca pe terenul lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele - CSM Corona Brașov, derbiul turului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Curs pentru arbitri de fotbal


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov fără Surdu la Slatina


  20.09.2019
 • ➤ National


  Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


  19.09.2019
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  19.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Vremea cavalerilor


  Maestrul lăutei medievale a fost un brașovean

  Articolul următor

  Au sperat să intre în istorie


  Cele mai stupide invenții din secolul XX

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.910 milisecunde, încărcat în milisecunde