Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Mai bune decît cele din Austria


Supervăcuțele de la Stupini

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 27.03.2010
• Ferma de taurine Brașov are cele mai valoroase vaci de lapte din județ
• Recordul fermei îl deține o vacă de 450 de kilograme, care dă 55 de litri de lapte pe zi

La o aruncătură de băț de ultimele blocuri, în zona Stupiniului, cresc cele mai frumoase vaci din Brașov. Patru sute de joiane bălțate, cu ugerele pline de lapte, se plimbă mîndre pe pășunile din jurul fermei. Am putea crede că sînt animalele unui fermier cu stare, care a investit din greu să aibă asemenea văcuțe, sănătoase, hrănite ecologic și campioane la producția de lapte. Dar bovinele sînt ale statului, lucru curios, am putea spune, în condițiile în care nu ne mai putem mîndri cu nimic din producția de stat de odinioară. Contrar tendinței generale, ferma de taurine de la Stupini se dezvoltă, văcuțele sînt tot mai productive, iar tehnicienii care le păstoresc și le aranjează genele, tot mai mulțumiți de Superbălțata Românească de Stupini.

De la faliment,la locul I pe țară

Ferma de Taurine de la Stupini, aflată sub tutela Institutului de Cercetare a Cartofului și Sfeclei de Zahăr Brașov, ajunsese, la sfîrșitul anilor ‘90, o umbră palidă a fermei de odinioară, gata să-și închidă activitatea. Un inginer zootehnist tînăr, proaspăt stagiar, s-a încumetat să preia conducerea complexului și să-l pună pe picioare. A durat ceva timp, dar, încet-încet, ferma a început să se învioreze, iar animalele să fie mai bine îngrijite și mai productive. Astăzi, nici urmă din trecutul dezastruos, unitatea, fondată în 1960, a ajuns printre primele cinci din România. „În 1997, cînd am venit aici, ferma era falimentară, își pierduse statutul de fermă de elită. Mi-am format o echipă tînără, am muncit cu toții și, în 7 ani, am ajuns pe locul III în România la această rasă. În următorul an, am luat locul I. De-atunci, n-am mai ieșit din top 5“, povestește Emil Neacșa, șeful fermei de văcuțe. Astăzi, de cele 400 de vaci se ocupă 32 de angajați, de la îngrijitori, pînă la medic veterinar și tehnicieni.

Șapte tone de lapte

Cu ce se laudă ferma de elită de la Stupini? Cu 400 de capete de taurine, din care 200 sînt vaci cu lapte, 30 sînt juninci, și restul, tineret. Tot timpul anului, vacile fată viței, așa că ferma e compartimentată cu grajduri pentru tinerele mame, grădinițe pentru cei mici și țarcuri în care animalele stau la soare, în așteptarea zilei cînd vor ieși la păscut pe pajiștile limitrofe. Programul lor e următorul: sînt mulse de două ori pe zi, tot de atîtea ori îngrijitorii evacuează gunoiul, le curăță așternuturile, le țesală și le hrănesc. Ce mai, văcuțele sînt curate și sătule, cu o sănătate impecabilă, n-au niciun motiv să nu dea cantitatea de lapte așteptată. Cifrele sînt incredibile, crescătorii de animale dau tîrcoale fermei, spionează ce și cum se întîmplă și, în final, își fac curaj și-i întreabă pe zootehniști care e secretul acestor supervăcuțe. „Le explicăm tot ce vor să afle, deși, în gospodărie, nu se pot obține aceleași rezultate. La noi, producția pe cap de vacă în 2009 a fost de 6.800 litri de lapte. Peste 20 de litri, zilnic. Ceea ce e foarte bine pentru această rasă, care e mixtă, deci și pentru carne“, spune Emil, șeful fermei.

Tabere de vară

Lumea întreabă ce mănîncă aceste vaci de li se umplu ugerele mai-mai să plesnească. În perioada de iarnă, stau în grajduri și se alimentează cu nutrețurile produse la fermă în care predomină porumbul și fînul de lucernă. Supervăcuțelor le mai place borhotul de bere și, pentru o alimentație sănătoasă și completă, mai primesc și un concentrat de minerale și vitamine. Vara, însă, văcuțele pleacă în tabără. Începînd de la 1 mai și pînă la 1 octombrie, sînt lăsate libere pe pajiștile din preajma fermei. Aici se hrănesc singure, cu graminee perene, la care se adaugă și suplimentul de borhot, un bun lactogen, și concentratul natural produs la fermă. „O vacă mănîncă 100 de kilograme de masă verde și bea în zilele toride și 120 litri de apă. Trebuie să bea mult pentru că 87% din lapte e apă. În taberele de vară se asigură hrănirea, adăparea, mulsul mecanic, tratamentul și igienizarea. Vacile sînt întreținute liber, sînt sub influența favorabilă a factorilor naturali, n-au niciun fel de stres“, explică zootehnistul.

Proiect uitat de guvern

Singurul necaz e că actualul sistem al fermei nu permite asigurarea a ceea ce crescătorii de animale numesc triada „rasă-casă-masă“. Dacă rasa și masa sînt asigurate la nivel optim, grajdurile învechite încă sînt o problemă, fiind proiectate astfel încît animalele să nu poată sta decît legate. Mult mai bine le-ar fi dacă ar fi lăsate libere. „Nefiind particulari, n-am avut voie să accesăm fonduri europene. Anul trecut, Ministerul Agriculturii ne-a promis fonduri pentru modernizare. Cam 600.000 de euro ne-ar trebui. Am făcut studiul de fezabilitate, dar proiectul a înțepenit la minister, s-a schimbat conducerea și lucrurile au rămas tot cum le știm. Păcat, ferma aceasta este un bun al statului, ar trebui mai mult interes. Cu bani, am putea face multe pentru animale, dar și pentru fermieri. Un centru de consulting organizat și bine dotat ar fi extrem de util pentru ei, în loc să le tot povestesc ce am văzut prin Germania“, mărturisește cu amărăciune șeful fermei. Chiar și așa, cu rigurozitate tehnologică și cu treaba făcută cu drag de animale și simț de răspundere, producția de lapte este de invidiat, iar văcuțele, superfericite. Așa încît, se urcă lunar pe cîntar cu cea mai mare dezinvoltură, stau la muls, pozează pentru cărțile de specialitate și afișe și primesc laude pe la tîrguri de frumusețe, ca niște supervăcuțe sociabile ce sînt.

Tauri de Formula 1

Performanțele care au adus renumele fermei sînt mai cu seamă legate de materialul genetic perpetuat. Adică, de știința cu care acestor văcuțe li se asigură împerecherea cu tauri de elită, pentru a aduce pe lume fiice cu calități superioare părinților. Încă de la opt luni, vacile intră în călduri, dar nu sînt însămînțate decît la 27-30 de luni, ca să mai crească pînă la cel puțin 420 de kilograme. Fiecărei văcuțe i se programează un taur. Dar nu orice mascul, ci unul ales din cataloagele cu cei mai mari campioni ai lumii. „E ca la Formula 1. Taurii și fiicele lor sînt urmăriți vreme de cinci ani, în complexe speciale din Statele Unite și Germania. Noi alegem pentru vacile noastre tauri din aceeași rasă, Bălțată, dar și Holstein Red. Așa încît, laptele urmașelor e bun și mult. Am condensat astfel la fermă un material genetic foarte valoros, perpetuat pe trei generații pe linie maternă“, spune Emil, precizînd că pedigree-ul taurului este cel mai important. Materialul seminal sosește cu avionul, în containere pe care sînt precizate numele taurului și codul lui de autorizare în România (foto dreapta jos). Cufundate în azot lichid, la minus 196 de grade Celsius, stau lojele cu paiete. Din fiecare paietă însămînțată artificial cu pipeta, după decongelare, va ieși un vițel. Sau doi, dacă vaca are poliovulație, în urma tratamentului de fertilizare la care, vrea, nu vrea, trebuie să se supună, pentru a aduce pe lume vițelușe frumoase și bune de lapte.

Printre cele mai valoroase exemplare din România

„Obiectivul nostru este să producem lapte. După cinci lactații, animalele care și-au încheiat cariera le vor înlocui pe cele din gospodării. Le vindem țăranilor din Țara Bîrsei pentru repopularea fermelor particulare cu material genetic valoros. Femelele le păstrăm, masculii îi vindem pentru carne. Iar ca lapte, de la noi ajung pe piața brașoveană circa un milion de litri de lapte pe an. Tot timpul anului însămînțăm, tot timpul e lapte. Pemanent circa 45% din vaci sînt gestante. Laptele acestor văcuțe conține, în medie, 3,9% grăsime. Din el se prepară lactatele cele mai fine“, se laudă șeful fermei de la Stupini care e mereu în mijlocul lor, strigîndu-le „Hai, tată, hai!“.
Munca la fermă nu e ușoară, dar oamenii s-au obișnuit. Au cîte 40 de vaci în grijă și mulțumirea cea mai mare e să le vadă sănătoase și cu ugerele pline. Ca valoare genetică, cea mai ridicată din România, sînt mai bune decît cele din Austria și la egalitate cu cele germane, meritîndu-și din plin calificativul de Supervăcuțe.

55 de litri de lapte pe zi

• Recordmena fermei este o supervăcuță de 450 de kilograme. Îngrijitoarea a poreclit-o „Recordista“ fiindcă de la ea colectează zilnic peste 30 de litri de lapte. Anul trecut, Recordista a dat 10.350 de litri de lapte în 305 zile, iar în ziua ei cea mai prolifică, 55 de litri, depășind-o astfel pe vechea campioană, Cami, care a dat cu 5 litri mai puțin. Pentru însămînțarea unor vaci cu asemenea performanțe, ferma plătește 100 de euro pe paietă, dacă e din America, și 30 de euro pentru cele germane.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:

Alege-ți Primarul - alegeri locale 2016 Brașov

Adrian Gabor-PNL
Răzvan Popa - PSD
Cristian Macedonschi - FDGR
Costel Mihai - Mișcarea Populară
Cătălin Leonte-Independent
Mariana Sebeni-PER
Florian Staicu - Independent
George Scripcaru - Independent
Dumitru Ion Dumitrescu - UNPR
Cornel Comșa - Independent
Mihai Sturzu - independent
Adrian Atomei - ALDE
Vasea Carchelan - PRM
Ovidiu Grădinar - PND
Paul Becheanu - PPU


Articole la Reportaj

Lege nouă pentru un obicei vechi


Cum s-au luptat brașovenii cu „iarba dracului“

Prea puțin știute


Șase sate minunate din Brașov

Țăranul care a intrat în istoria artei


Brâncusi, misterul fără sfîrșit




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Ultimele stiri
  • ➤ Local


    Concursul pentru conducerea Teatrului Sică Alexandrescu, fără niciun cîștigător


    27.05.2016
  • ➤ Life


    Cum a fost la întîlnirea cu Dr. Oz la Bucuresti


    27.05.2016
  • ➤ Local


    Mîncare stricată și ceaiuri expirate de un an, găsite la Căminul de bătrîni din Noua


    27.05.2016
  • ➤ Local


    Primarul din Sf. Gheorghe confirmă interesul de a finanța aeroportul de la Ghimbav


    27.05.2016
  • ➤ Sport


    Roland Garros. Halep și Begu s-au calificat în „optimi“


    27.05.2016
  • ➤ Local


    Aproape 300 de pietoni au fost amendați pentru traversare prin loc nepermis


    27.05.2016
  • ➤ Sport


    Control antidoping la echipa națională!


    27.05.2016
  • ➤ Sport


    Lucian Bute a fost depistat pozitiv


    27.05.2016
  • ➤ Life


    Cum a vrut un chinez să scadă costul transportului


    27.05.2016
  • ➤ Life


    Emily, robotul salvamar


    27.05.2016
  • ➤ Life


    Datează de acum trei milioane de ani


    Cea mai bizară peșteră din lume


    27.05.2016
  • ➤ Life


    Pizza de 1,8 km, la Napoli


    27.05.2016
  • ➤ Life


    Desfăcător de bere inteligent


    27.05.2016
  • ➤ Life


    Nu livrează doar scrisori


    Țara în care poștașii tund și gazonul clienților


    27.05.2016
  • ➤ Life


    Vedeta sezonului


    O rochie, șapte ținute


    27.05.2016
  • ➤ Life


    De dragul celor dragi


    O tradiție care ar trebui să existe în fiecare casă


    27.05.2016
  • ➤ Life


    Bonnie Tyler, înșelată de soț cu prietena ei cea mai bună


    27.05.2016
  • ➤ Life


    10 reguli de slăbit pentru Britney


    27.05.2016
  • ➤ Life


    Imagini care taie respirația


    Fiica lui Rod Stewart a incendiat plaja din Malibu


    27.05.2016
  • ➤ Life


    O misterioasă balenă creează confuzie în rîndul cercetătorilor


    27.05.2016
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Anonimi la ei acasă


    Brașoveni la Hollywood

    Articolul următor

    Teorii


    Conspirația de la Smolensk

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Bogdan Bălaș
    Porțile istoriei
    Libraria Adevăr Divin
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 36.005 milisecunde, încărcat în milisecunde