Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Porțile istoriei Școala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Opinii Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Mai bune decît cele din Austria


Supervăcuțele de la Stupini



Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 27.03.2010
• Ferma de taurine Brașov are cele mai valoroase vaci de lapte din județ
• Recordul fermei îl deține o vacă de 450 de kilograme, care dă 55 de litri de lapte pe zi

La o aruncătură de băț de ultimele blocuri, în zona Stupiniului, cresc cele mai frumoase vaci din Brașov. Patru sute de joiane bălțate, cu ugerele pline de lapte, se plimbă mîndre pe pășunile din jurul fermei. Am putea crede că sînt animalele unui fermier cu stare, care a investit din greu să aibă asemenea văcuțe, sănătoase, hrănite ecologic și campioane la producția de lapte. Dar bovinele sînt ale statului, lucru curios, am putea spune, în condițiile în care nu ne mai putem mîndri cu nimic din producția de stat de odinioară. Contrar tendinței generale, ferma de taurine de la Stupini se dezvoltă, văcuțele sînt tot mai productive, iar tehnicienii care le păstoresc și le aranjează genele, tot mai mulțumiți de Superbălțata Românească de Stupini.

De la faliment,la locul I pe țară

Ferma de Taurine de la Stupini, aflată sub tutela Institutului de Cercetare a Cartofului și Sfeclei de Zahăr Brașov, ajunsese, la sfîrșitul anilor ‘90, o umbră palidă a fermei de odinioară, gata să-și închidă activitatea. Un inginer zootehnist tînăr, proaspăt stagiar, s-a încumetat să preia conducerea complexului și să-l pună pe picioare. A durat ceva timp, dar, încet-încet, ferma a început să se învioreze, iar animalele să fie mai bine îngrijite și mai productive. Astăzi, nici urmă din trecutul dezastruos, unitatea, fondată în 1960, a ajuns printre primele cinci din România. „În 1997, cînd am venit aici, ferma era falimentară, își pierduse statutul de fermă de elită. Mi-am format o echipă tînără, am muncit cu toții și, în 7 ani, am ajuns pe locul III în România la această rasă. În următorul an, am luat locul I. De-atunci, n-am mai ieșit din top 5“, povestește Emil Neacșa, șeful fermei de văcuțe. Astăzi, de cele 400 de vaci se ocupă 32 de angajați, de la îngrijitori, pînă la medic veterinar și tehnicieni.

Șapte tone de lapte

Cu ce se laudă ferma de elită de la Stupini? Cu 400 de capete de taurine, din care 200 sînt vaci cu lapte, 30 sînt juninci, și restul, tineret. Tot timpul anului, vacile fată viței, așa că ferma e compartimentată cu grajduri pentru tinerele mame, grădinițe pentru cei mici și țarcuri în care animalele stau la soare, în așteptarea zilei cînd vor ieși la păscut pe pajiștile limitrofe. Programul lor e următorul: sînt mulse de două ori pe zi, tot de atîtea ori îngrijitorii evacuează gunoiul, le curăță așternuturile, le țesală și le hrănesc. Ce mai, văcuțele sînt curate și sătule, cu o sănătate impecabilă, n-au niciun motiv să nu dea cantitatea de lapte așteptată. Cifrele sînt incredibile, crescătorii de animale dau tîrcoale fermei, spionează ce și cum se întîmplă și, în final, își fac curaj și-i întreabă pe zootehniști care e secretul acestor supervăcuțe. „Le explicăm tot ce vor să afle, deși, în gospodărie, nu se pot obține aceleași rezultate. La noi, producția pe cap de vacă în 2009 a fost de 6.800 litri de lapte. Peste 20 de litri, zilnic. Ceea ce e foarte bine pentru această rasă, care e mixtă, deci și pentru carne“, spune Emil, șeful fermei.

Tabere de vară

Lumea întreabă ce mănîncă aceste vaci de li se umplu ugerele mai-mai să plesnească. În perioada de iarnă, stau în grajduri și se alimentează cu nutrețurile produse la fermă în care predomină porumbul și fînul de lucernă. Supervăcuțelor le mai place borhotul de bere și, pentru o alimentație sănătoasă și completă, mai primesc și un concentrat de minerale și vitamine. Vara, însă, văcuțele pleacă în tabără. Începînd de la 1 mai și pînă la 1 octombrie, sînt lăsate libere pe pajiștile din preajma fermei. Aici se hrănesc singure, cu graminee perene, la care se adaugă și suplimentul de borhot, un bun lactogen, și concentratul natural produs la fermă. „O vacă mănîncă 100 de kilograme de masă verde și bea în zilele toride și 120 litri de apă. Trebuie să bea mult pentru că 87% din lapte e apă. În taberele de vară se asigură hrănirea, adăparea, mulsul mecanic, tratamentul și igienizarea. Vacile sînt întreținute liber, sînt sub influența favorabilă a factorilor naturali, n-au niciun fel de stres“, explică zootehnistul.

Proiect uitat de guvern

Singurul necaz e că actualul sistem al fermei nu permite asigurarea a ceea ce crescătorii de animale numesc triada „rasă-casă-masă“. Dacă rasa și masa sînt asigurate la nivel optim, grajdurile învechite încă sînt o problemă, fiind proiectate astfel încît animalele să nu poată sta decît legate. Mult mai bine le-ar fi dacă ar fi lăsate libere. „Nefiind particulari, n-am avut voie să accesăm fonduri europene. Anul trecut, Ministerul Agriculturii ne-a promis fonduri pentru modernizare. Cam 600.000 de euro ne-ar trebui. Am făcut studiul de fezabilitate, dar proiectul a înțepenit la minister, s-a schimbat conducerea și lucrurile au rămas tot cum le știm. Păcat, ferma aceasta este un bun al statului, ar trebui mai mult interes. Cu bani, am putea face multe pentru animale, dar și pentru fermieri. Un centru de consulting organizat și bine dotat ar fi extrem de util pentru ei, în loc să le tot povestesc ce am văzut prin Germania“, mărturisește cu amărăciune șeful fermei. Chiar și așa, cu rigurozitate tehnologică și cu treaba făcută cu drag de animale și simț de răspundere, producția de lapte este de invidiat, iar văcuțele, superfericite. Așa încît, se urcă lunar pe cîntar cu cea mai mare dezinvoltură, stau la muls, pozează pentru cărțile de specialitate și afișe și primesc laude pe la tîrguri de frumusețe, ca niște supervăcuțe sociabile ce sînt.

Tauri de Formula 1

Performanțele care au adus renumele fermei sînt mai cu seamă legate de materialul genetic perpetuat. Adică, de știința cu care acestor văcuțe li se asigură împerecherea cu tauri de elită, pentru a aduce pe lume fiice cu calități superioare părinților. Încă de la opt luni, vacile intră în călduri, dar nu sînt însămînțate decît la 27-30 de luni, ca să mai crească pînă la cel puțin 420 de kilograme. Fiecărei văcuțe i se programează un taur. Dar nu orice mascul, ci unul ales din cataloagele cu cei mai mari campioni ai lumii. „E ca la Formula 1. Taurii și fiicele lor sînt urmăriți vreme de cinci ani, în complexe speciale din Statele Unite și Germania. Noi alegem pentru vacile noastre tauri din aceeași rasă, Bălțată, dar și Holstein Red. Așa încît, laptele urmașelor e bun și mult. Am condensat astfel la fermă un material genetic foarte valoros, perpetuat pe trei generații pe linie maternă“, spune Emil, precizînd că pedigree-ul taurului este cel mai important. Materialul seminal sosește cu avionul, în containere pe care sînt precizate numele taurului și codul lui de autorizare în România (foto dreapta jos). Cufundate în azot lichid, la minus 196 de grade Celsius, stau lojele cu paiete. Din fiecare paietă însămînțată artificial cu pipeta, după decongelare, va ieși un vițel. Sau doi, dacă vaca are poliovulație, în urma tratamentului de fertilizare la care, vrea, nu vrea, trebuie să se supună, pentru a aduce pe lume vițelușe frumoase și bune de lapte.

Printre cele mai valoroase exemplare din România

„Obiectivul nostru este să producem lapte. După cinci lactații, animalele care și-au încheiat cariera le vor înlocui pe cele din gospodării. Le vindem țăranilor din Țara Bîrsei pentru repopularea fermelor particulare cu material genetic valoros. Femelele le păstrăm, masculii îi vindem pentru carne. Iar ca lapte, de la noi ajung pe piața brașoveană circa un milion de litri de lapte pe an. Tot timpul anului însămînțăm, tot timpul e lapte. Pemanent circa 45% din vaci sînt gestante. Laptele acestor văcuțe conține, în medie, 3,9% grăsime. Din el se prepară lactatele cele mai fine“, se laudă șeful fermei de la Stupini care e mereu în mijlocul lor, strigîndu-le „Hai, tată, hai!“.
Munca la fermă nu e ușoară, dar oamenii s-au obișnuit. Au cîte 40 de vaci în grijă și mulțumirea cea mai mare e să le vadă sănătoase și cu ugerele pline. Ca valoare genetică, cea mai ridicată din România, sînt mai bune decît cele din Austria și la egalitate cu cele germane, meritîndu-și din plin calificativul de Supervăcuțe.

55 de litri de lapte pe zi

• Recordmena fermei este o supervăcuță de 450 de kilograme. Îngrijitoarea a poreclit-o „Recordista“ fiindcă de la ea colectează zilnic peste 30 de litri de lapte. Anul trecut, Recordista a dat 10.350 de litri de lapte în 305 zile, iar în ziua ei cea mai prolifică, 55 de litri, depășind-o astfel pe vechea campioană, Cami, care a dat cu 5 litri mai puțin. Pentru însămînțarea unor vaci cu asemenea performanțe, ferma plătește 100 de euro pe paietă, dacă e din America, și 30 de euro pentru cele germane.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:


Articole la Reportaj

09:22

Cartea cărților


Povestea Bibliei

A schimbat cursul istoriei


Brașoveanul care l-a înfuriat pe Napoleon

A luptat pentru emanciparea femeii


Maria Baiulescu, cea mai puternică brașoveancă




Spațiu publicitar



Minim 100.000 afișări lunar.



Pentru detalii contactați-ne telefonic la 0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cele mai noi articole
  • ➤ Local


    Procesiune pentru unitatea creștinilor


    Azi 15:45
  • ➤ Religie


    Ce e bine să nu facem în Vinerea Mare


    Azi 15:24
  • ➤ Life


    Iată cum arată aceste trei surori la 100 de ani!


    Azi 15:24
  • ➤ Sport


    Băncile nu lucrează cu publicul în zilele de 20 și 21 aprilie


    Azi 15:21
  • ➤ Local


    Accident cu trei victime la Mîndra


    Azi 14:53
  • ➤ Sport


    Handbalistele de la Corona au împărțit cadouri de Paște - GALERIE FOTO


    Azi 14:49
  • ➤ Life


    Nimeni nu știe ce e obiectul zburător din această fotografie


    Azi 14:44
  • ➤ Local


    Băncile nu lucrează cu publicul în zilele de 20 și 21 aprilie


    Azi 14:38
  • ➤ Sport


    Unirea Tărlungeni a început în forță play-out-ul


    Azi 14:37
  • ➤ Life


    Doi pisoi au călătorit 3.000 km ascunși într-o cutie (video)


    Azi 14:20
  • ➤ Sport


    „Probabil, măcel a fost cînd era el antrenor la Brașov”


    Țălnar îi răspunde lui Șumudică


    Azi 14:12
  • ➤ Local


    Proiect în dezbatere


    Consumatorii energointensivi ar putea fi scutiți de la plata certificatelor verzi


    Azi 13:31
  • ➤ Local


    Biserica Evanghelică comemorează marele incendiu


    Azi 12:17
  • ➤ Artă & Cultură & Media


    Gabriel Garcia Márquez a murit


    Azi 10:59
  • ➤ Prima pagină


    Pe baterie


    Primul autobuz electric pe străzile Brasovului


    Azi 09:38
  • ➤ Prima pagină


    Schiatul nu e sigur în aceste zile


    Azi 09:38
  • ➤ Reportaj


    Cartea cărților


    Povestea Bibliei


    Azi 09:22
  • ➤ Eveniment


    Cărți gratuite de Ziua Internațională a Cărții


    Azi 09:20
  • ➤ Eveniment


    Îi amintește ce-a promis


    Căncescu îi cere lui Ponta 10 milioane de euro pentru transportul gratuit al pensionarilor


    Azi 09:17
  • ➤ Eveniment


    Util pentru toți


    Orare pentru zilele de Paști


    Azi 09:15
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Anonimi la ei acasă


    Brașoveni la Hollywood

    Articolul următor

    Teorii


    Conspirația de la Smolensk

    Prima pagină | Site Map | Contact | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Karin Herzog
    Bogdan Bălaș
    Porțile istoriei
    Libraria Adevăr Divin
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 125.13 milisecunde, încărcat în milisecunde