Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

„Numele România, dulce ca o alinare, ca un cîntec de dor“


Și-a ales numele de scenă cu gîndul la România

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 01.12.2009
• „Numele România, dulce ca o alinare, ca un cîntec de dor“, spune soprana Adina Romana, care și-a ales un nume de scenă care să amintească Europei de țara ei natală
• Brașoveanca a fost desemnată cea mai bună interpretă de music-hall din Germania

Adina Romana este brașoveanca declarată regina music-hall-ului din Germania. Dincolo de viața ei artistică extrem de apreciată în străinătate, de concertele de caritate în sprijinul copiilor bolnavi de pretutindeni, Adina rămîne în primul rînd româncă. A ținut atît de mult la originile ei carpatine încît și-a ales un nume de scenă care să le spună europenilor că vine dintr-un tărîm latin numit România. „Deși sînt plecată de 20 de ani, nu am uitat nicicînd locurile natale și afirm de fiecare dată că sînt, că am rămas româncă. Tocmai de aceea am ales acest nume care amintește de România, dulce ca o alinare, ca un cîntec de dor“, spune brașoveanca, de la 2.000 de kilometri depărtare, acum de ziua României.

Doina Adinei, în Re major

Copilăria Adinei Munteanu a început pe străzile Șcheiului, „cutreierînd cărările Tîmpei și înnebunind cîinii vecinilor, încercînd să mă iau la întrecere cu ei“. La 4 ani a apărut în fața publicului cîntînd și recitînd. Participa la concursurile între județe și la nivel național, de unde se întorcea cu premii. Profesorul de canto Nicolaie Bârsan este cel care i-a descoperit talentul în timpul lecțiilor de canto clasic. A absolvit Liceul Pedagogic și a fost învățătoare la Școala Generală nr. 1. A cîntat cu Ansamblul „Crai Nou“, ca solistă de muzică populară și romanțe. „Îmi amintesc melodia «Cine n-are dor pe vale» cu care am cîștigat mai multe festivaluri, inclusiv «Cîntarea României» și «Crizantema de Aur». Cum spunea profesorul Liviu Mateș, «doina Adinei în Re major». Dar mai cîntam și cîte o moldovenească, o dobrogenească“, povestește Adina.

Aș lua-o oricînd de la capăt

Revoluția a prins-o în Brașov. Dar, „după un an, cînd am văzut că nu se schimba nimic, nu mi-am putut ascunde dezamăgirea și am plecat în Germania, unde am început de la ac și ață. Plecasem doar cu banii de pe mobila vîndută“. Știa engleză, franceză, dar germană, deloc. Așa că s-a pus serios pe studiat limba noii ei patrii. A cerut azil politic, nu i s-a acordat. Lucra la un azil de bătrîni cînd i s-a recunoscut în sfîrșit diploma de studii. Dar pentru Adina a fost o perioadă în care, deși a muncit pe brînci, nu s-a despărțit o clipă de cîntecul românesc. Le cînta bătrînilor, la fiecare concert de primăvară. A constatat că, deși nu înțelegeau cuvintele, germanilor le plăceau la nebunie și romanțele, dar și cîntecele mișcate: „Morărița“, „Trec țiganii, trec“. Apoi, a urmat un curs de specializare în învățămînt și a preluat conducerea unei grădinițe. A continuat să ia ore de canto. „N-am putut să renunț la muzică, e hobby-ul meu profesional. Nu a mers totul pe roze, plecasem cu doi copii, dar sînt foarte mîndră că am reușit. Aș lua-o oricînd de la capăt. La ora aceea, renumele românilor era foarte rău. Astăzi, percepția s-a schimbat. Cei care vin din țară în Germania sînt priviți cu mai mult respect“, spune Adina.

Cea mai bună interpretă de music-hall din Germania

Acum, Adina s-a recăsătorit și locuiește în Alsacia (Franța), nu departe de granițele Germaniei, aproape de Baden-Baden. Pe lîngă cariera muzicală, și-a luat și diploma în economie în cadrul Universității Tehnice din Kaiserslautern.
Soprana a cîntat în multe spectacole, pentru publicul german, francez sau maltez. A ajuns chiar și într-un concurs de prestigiu, anul trecut, la Friedrichshafen, de unde a plecat cu premiul I. „Concursul este organizat anual de către Asociația pentru Pop și Rock din Gemania, pe mai multe categorii. La secțiunea music-hall am avut fericirea să fiu desemnată cea mai bună interpretă de music-hall 2008 Deutschland“, își amintește Adina care, de curînd a scos un album cu piese din music-hall-uri, intitulat „Just Because“. „Dumitru Lupu mi-a fot mentor și regizor muzical în timpul înregistrărilor“, precizează ea, amintindu-l și pe Șerban Georgescu. Amîndoi compozitorii i-au acordat dreptul de a traduce și de a interpreta piesele lor.

Cu „scîndura de tocat“ pe marile scene

Adina este invitată permanent ca solistă în concertele diferitelor organizații muzicale din Regiunea Murgtal - Munții Pădurea Neagră.
Este colaboratoare a Filarmonicii Stella Maris Band (Sliema, Malta). Își compune singură textele și melodiile, dar, ori de cîte ori urcă pe scenă, cîntă și romanțe românești. „Germanii nu acceptă ceea ce nu cunosc. Dar n-au încotro, trebuie să asculte și cîntece românești. Constat că, la sfîrșit, sînt foarte încîntați“, explică brașoveanca.
Melodiile ei sînt difuzate în Franța, Italia, Germania, Malta și la Radio Vatican. Cîntă în concerte de binefacere, ca invitată, sau în cele organizate de ea. Brașoveanca va cînta în cadrul festivalului Stars for Charity din Malta, pe 11 decembrie, pentru copiii defavorizați, alături de alte mari personalități ale lumii muzicale din această țară. „Am cîntat acompaniată de țambal pe scenele din Gaggenau și Gernsbach, ba chiar în Hilton Hotel din Berlin. Nu vă pot descrie uimirea spectatorilor germani, cînd au auzit și văzut ce melodios e acest instrument. În termenii populari, în Germania, țambalul se numește «scîndură de tocat »“, povestește artista brașoveană.

Romana, de la România

„Pseudonimul Adina Romana s-a născut din greșeala de pronunțare a germanilor. Ba eram Monte, ba Montian, ba Munteano. Așa că, am renunțat să le mai încîlcesc limbile cu numele meu de fată. Stînd la taifas cu colegii mei de trupă, am căutat un nume care să mi se potrivească, și cu care să mă identific. Ceva care să amintească de originea mea, ceva care să mă întărească în ceea ce sînt“, explică Adina.
Și așa, a ajuns la numele de Adina Romana, amintind astfel și de originile noastre latine. „Mă credeți sau nu, există pe aici o gramadă de oameni care cred că românii sînt de origine slavă. În Malta, m-a întrebat cineva dacă înțeleg limba bulgară, doar noi, românii, vorbim ceva asemănător. Am trecut peste indignare și i-am ținut acelui domn cultivat o lecție de limbă română și etimologie“, povestește brașoveanca ai cărei copii poartă nume românești și vorbesc românește. „Ne-am păstrat obiceiurile, mergem cu colindul de Crăciun pe la nemți. Prima oară s-au speriat și ne-au privit ciudat, dar între timp, s-au obișnuit cu noi și ne așteaptă cu bucurie.“
Îi este foarte dor de românii din Brașov. De profesoara de istorie și colegele de liceu. „Încă sînt româncă, nu am acceptat cetățenia germană“, mărturisește ea. „Filarmonica din Brașov a fost de acord să mă invite într-un concert, dar nu știu cînd se va întîmpla asta“, spune artista care își dorește atît de mult să cînte pentru brașoveni. Să cînte în România.

Presa internațională despre vocea Adinei

• „Cu o deosebită dăruire, plină de pasiune și de o dinamică dozată fin, clar, cu o tehnică deosebită și fără osteneală“
• „O savurare pentru ochi și urechi. A atras imediat auditoriul cu vocea ei clară și proaspătă“
• „A interpretat plină de sensibilitate, cu o voce clară de clopoțel, într-un sopran pur în cele mai înalte tonuri“
• „Cea mai bună prezență vocală, briliantă, la înălțime“
• „Vocea ei părea să sară într-o joacă peste sunete, capabilă la tonuri și mai înalte“
• „A entuziasmat îndeosebi prin coloraturile măiestrite ale Ariei «Cristinei» din „«Fantoma de la oper㻓
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Doctor


  Interviu cu Dr. Luminița Cîmpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brașov


  Îngrijirea pacienților in spitale în perioada pandemiei cu coronavirus


  Azi 10:47
 • ➤ Prima pagină


  Azi se redeschid școlile


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Aprobate de CL


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Încă o expertiză tehnică pentru podul vechi de la Dârste


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre principalii poluatori din Brașov dispare


  Azi 09:09
 • ➤ Eveniment


  Proiectul minicomplexului sportiv de la Tractorul a fost suspendat


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  Unu din cinci dispensere puse în autobuzele RATBV a fost furat sau vandalizat


  Azi 09:01
 • ➤ Eveniment


  Relaxare cu registru


  Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?


  Azi 08:54
 • ➤ Eveniment


  Fotografia care a afumat guvernul Orban


  Azi 08:48
 • ➤ Doctor


  Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la 1 iulie


  Azi 08:41
 • ➤ Doctor


  Precauții


  Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile


  Azi 08:39
 • ➤ Doctor


  Cum se prepar㠄apa japoneză”, băutura care topește grăsime


  Azi 08:37
 • ➤ Doctor


  Când trebuie să ne ferim de ceaiul de tei


  Azi 08:35
 • ➤ Doctor


  10 motive care fac din căpșuni un fruct minune


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Fierbinte ca vara


  Anna Lesko a făcut compot de cireșe


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu și-a mai făcut un tatuaj


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Silvia Dumitrescu suferă de o boală rară


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  Un mic dejun bogat în grăsimi contribuie la pierderea în greutate


  Azi 08:20
 • ➤ Cititori


  Arpagicul alungă ghinionul


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Dan Bona, urmașul dacilor liberi la Sarmizegetusa


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Restart


  Marian Ivan cere reînființarea FC Brașov


  Azi 08:08
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Mirajul terasei


  Azi 08:02
 • ➤ Sport


  Oficial. Edi Iordănescu s-a despărțit de Gaz Metan! "Niciodată nu voi accepta mediocritatea"


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  2 cazuri noi de coronavirus la Brașov


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificație din județul Brașov, a fost redeschisă


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De ce sărbătorim Ziua Copilului pe 1 iunie


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Intervenție în Piatra Craiului, pentru recuperarea unui turist accidentat


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Mașină răsturnată pe DN11, între Brașov și Hărman


  31.05.2020
 • ➤ Life


  Ziua Internațională a Blondelor: până în 2202 nu vor mai rămâne blonde naturale pe Terra


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  7 cazuri de coronavirus noi la Brașov, 124 de cazuri noi în țară


  31.05.2020
 • ➤ Sport


  Dumitru Dragomir, 74: "Explodează hormonii în fotbaliști!"


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALERTĂ METEO ANM: Averse, descărcări electrice, grindină și vijelii, până miercuri!


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID la Brașov urcă bilanțul la 53 de morți


  30.05.2020
 • ➤ National


  Ludovic Orban a scos din buzunar 3.000 de lei pentru fumat și nepurtarea măștii


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  7 noi cazuri de COVID 19 la Brașov, 151 de noi pacienți confirmați în țară


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Dacă tușești nu ai voie la terase, de la 1 iunie


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Al 52-lea deces COVID 19, la Brașov


  30.05.2020
 • ➤ Sport


  Hochei. Lotul prinde contur la Corona Brașov / 14 jucători au semnat contractele / Negocieri cu antrenorul Dave MacQueen


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul negru la 51 de morți


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Consultări cu cluburile de Liga 4. Ce scenarii au propus reprezentanții echipelor pentru reluarea campionatului


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK a făcut al treilea test pentru coronavirus


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  13 noi cazuri de COVID 19, la Brașov


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov: Reducere cu 50% a impozitului pe clădri și a taxei pentru terase


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Minivacanță de 1 iunie în siguranță!


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Transport gratuit pentru elevi


  29.05.2020
 • ➤ International


  A murit cel mai bătrân om din lume!


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Oameni pentru oameni


  DS Smith Zărnești donează echipamente esențiale și susține lupta împotriva Covid-19


  29.05.2020
 • ➤ Economic


  Ministrul Economiei: Furnizorii de gaze fac o golănie cu ofertele trimise acum clienților, în condițiile în care prețul de achiziție al gazelor va fi mult mai mic după liberalizare


  29.05.2020
 • ➤ National


  Sondaj IMAS: PNL 32%, PSD 24,8%


  29.05.2020
 • ➤ Economic


  Bani de la stat pentru angajați și angajatori, de la 1 iunie


  29.05.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Brașoveanul care a aflat tainele mării


  Academicianul Mării Negre

  Articolul următor

  Ziarele vremii, o dovadă că viaȚa se învîrte mereu la fel


  Cum se pregăteau brașovenii să întîmpine anul 1940

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 21 milisecunde, încărcat în milisecunde