Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

„Numele România, dulce ca o alinare, ca un cîntec de dor“


Și-a ales numele de scenă cu gîndul la România

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 01.12.2009
• „Numele România, dulce ca o alinare, ca un cîntec de dor“, spune soprana Adina Romana, care și-a ales un nume de scenă care să amintească Europei de țara ei natală
• Brașoveanca a fost desemnată cea mai bună interpretă de music-hall din Germania

Adina Romana este brașoveanca declarată regina music-hall-ului din Germania. Dincolo de viața ei artistică extrem de apreciată în străinătate, de concertele de caritate în sprijinul copiilor bolnavi de pretutindeni, Adina rămîne în primul rînd româncă. A ținut atît de mult la originile ei carpatine încît și-a ales un nume de scenă care să le spună europenilor că vine dintr-un tărîm latin numit România. „Deși sînt plecată de 20 de ani, nu am uitat nicicînd locurile natale și afirm de fiecare dată că sînt, că am rămas româncă. Tocmai de aceea am ales acest nume care amintește de România, dulce ca o alinare, ca un cîntec de dor“, spune brașoveanca, de la 2.000 de kilometri depărtare, acum de ziua României.

Doina Adinei, în Re major

Copilăria Adinei Munteanu a început pe străzile Șcheiului, „cutreierînd cărările Tîmpei și înnebunind cîinii vecinilor, încercînd să mă iau la întrecere cu ei“. La 4 ani a apărut în fața publicului cîntînd și recitînd. Participa la concursurile între județe și la nivel național, de unde se întorcea cu premii. Profesorul de canto Nicolaie Bârsan este cel care i-a descoperit talentul în timpul lecțiilor de canto clasic. A absolvit Liceul Pedagogic și a fost învățătoare la Școala Generală nr. 1. A cîntat cu Ansamblul „Crai Nou“, ca solistă de muzică populară și romanțe. „Îmi amintesc melodia «Cine n-are dor pe vale» cu care am cîștigat mai multe festivaluri, inclusiv «Cîntarea României» și «Crizantema de Aur». Cum spunea profesorul Liviu Mateș, «doina Adinei în Re major». Dar mai cîntam și cîte o moldovenească, o dobrogenească“, povestește Adina.

Aș lua-o oricînd de la capăt

Revoluția a prins-o în Brașov. Dar, „după un an, cînd am văzut că nu se schimba nimic, nu mi-am putut ascunde dezamăgirea și am plecat în Germania, unde am început de la ac și ață. Plecasem doar cu banii de pe mobila vîndută“. Știa engleză, franceză, dar germană, deloc. Așa că s-a pus serios pe studiat limba noii ei patrii. A cerut azil politic, nu i s-a acordat. Lucra la un azil de bătrîni cînd i s-a recunoscut în sfîrșit diploma de studii. Dar pentru Adina a fost o perioadă în care, deși a muncit pe brînci, nu s-a despărțit o clipă de cîntecul românesc. Le cînta bătrînilor, la fiecare concert de primăvară. A constatat că, deși nu înțelegeau cuvintele, germanilor le plăceau la nebunie și romanțele, dar și cîntecele mișcate: „Morărița“, „Trec țiganii, trec“. Apoi, a urmat un curs de specializare în învățămînt și a preluat conducerea unei grădinițe. A continuat să ia ore de canto. „N-am putut să renunț la muzică, e hobby-ul meu profesional. Nu a mers totul pe roze, plecasem cu doi copii, dar sînt foarte mîndră că am reușit. Aș lua-o oricînd de la capăt. La ora aceea, renumele românilor era foarte rău. Astăzi, percepția s-a schimbat. Cei care vin din țară în Germania sînt priviți cu mai mult respect“, spune Adina.

Cea mai bună interpretă de music-hall din Germania

Acum, Adina s-a recăsătorit și locuiește în Alsacia (Franța), nu departe de granițele Germaniei, aproape de Baden-Baden. Pe lîngă cariera muzicală, și-a luat și diploma în economie în cadrul Universității Tehnice din Kaiserslautern.
Soprana a cîntat în multe spectacole, pentru publicul german, francez sau maltez. A ajuns chiar și într-un concurs de prestigiu, anul trecut, la Friedrichshafen, de unde a plecat cu premiul I. „Concursul este organizat anual de către Asociația pentru Pop și Rock din Gemania, pe mai multe categorii. La secțiunea music-hall am avut fericirea să fiu desemnată cea mai bună interpretă de music-hall 2008 Deutschland“, își amintește Adina care, de curînd a scos un album cu piese din music-hall-uri, intitulat „Just Because“. „Dumitru Lupu mi-a fot mentor și regizor muzical în timpul înregistrărilor“, precizează ea, amintindu-l și pe Șerban Georgescu. Amîndoi compozitorii i-au acordat dreptul de a traduce și de a interpreta piesele lor.

Cu „scîndura de tocat“ pe marile scene

Adina este invitată permanent ca solistă în concertele diferitelor organizații muzicale din Regiunea Murgtal - Munții Pădurea Neagră.
Este colaboratoare a Filarmonicii Stella Maris Band (Sliema, Malta). Își compune singură textele și melodiile, dar, ori de cîte ori urcă pe scenă, cîntă și romanțe românești. „Germanii nu acceptă ceea ce nu cunosc. Dar n-au încotro, trebuie să asculte și cîntece românești. Constat că, la sfîrșit, sînt foarte încîntați“, explică brașoveanca.
Melodiile ei sînt difuzate în Franța, Italia, Germania, Malta și la Radio Vatican. Cîntă în concerte de binefacere, ca invitată, sau în cele organizate de ea. Brașoveanca va cînta în cadrul festivalului Stars for Charity din Malta, pe 11 decembrie, pentru copiii defavorizați, alături de alte mari personalități ale lumii muzicale din această țară. „Am cîntat acompaniată de țambal pe scenele din Gaggenau și Gernsbach, ba chiar în Hilton Hotel din Berlin. Nu vă pot descrie uimirea spectatorilor germani, cînd au auzit și văzut ce melodios e acest instrument. În termenii populari, în Germania, țambalul se numește «scîndură de tocat »“, povestește artista brașoveană.

Romana, de la România

„Pseudonimul Adina Romana s-a născut din greșeala de pronunțare a germanilor. Ba eram Monte, ba Montian, ba Munteano. Așa că, am renunțat să le mai încîlcesc limbile cu numele meu de fată. Stînd la taifas cu colegii mei de trupă, am căutat un nume care să mi se potrivească, și cu care să mă identific. Ceva care să amintească de originea mea, ceva care să mă întărească în ceea ce sînt“, explică Adina.
Și așa, a ajuns la numele de Adina Romana, amintind astfel și de originile noastre latine. „Mă credeți sau nu, există pe aici o gramadă de oameni care cred că românii sînt de origine slavă. În Malta, m-a întrebat cineva dacă înțeleg limba bulgară, doar noi, românii, vorbim ceva asemănător. Am trecut peste indignare și i-am ținut acelui domn cultivat o lecție de limbă română și etimologie“, povestește brașoveanca ai cărei copii poartă nume românești și vorbesc românește. „Ne-am păstrat obiceiurile, mergem cu colindul de Crăciun pe la nemți. Prima oară s-au speriat și ne-au privit ciudat, dar între timp, s-au obișnuit cu noi și ne așteaptă cu bucurie.“
Îi este foarte dor de românii din Brașov. De profesoara de istorie și colegele de liceu. „Încă sînt româncă, nu am acceptat cetățenia germană“, mărturisește ea. „Filarmonica din Brașov a fost de acord să mă invite într-un concert, dar nu știu cînd se va întîmpla asta“, spune artista care își dorește atît de mult să cînte pentru brașoveni. Să cînte în România.

Presa internațională despre vocea Adinei

• „Cu o deosebită dăruire, plină de pasiune și de o dinamică dozată fin, clar, cu o tehnică deosebită și fără osteneală“
• „O savurare pentru ochi și urechi. A atras imediat auditoriul cu vocea ei clară și proaspătă“
• „A interpretat plină de sensibilitate, cu o voce clară de clopoțel, într-un sopran pur în cele mai înalte tonuri“
• „Cea mai bună prezență vocală, briliantă, la înălțime“
• „Vocea ei părea să sară într-o joacă peste sunete, capabilă la tonuri și mai înalte“
• „A entuziasmat îndeosebi prin coloraturile măiestrite ale Ariei «Cristinei» din „«Fantoma de la oper㻓
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Cititori


  TOP 10 domenii de activitate care oferă cel mai mare salariu mediu brut anual în județul Brașov


  Azi 12:28
 • ➤ Local


  Brașov: Lucrări de modernizare pe strada Nicolae Titulescu


  Azi 10:47
 • ➤ Prima pagina


  Libertatea lui Niță, la mâna UE


  Azi 09:53
 • ➤ Eveniment


  O șosea periculoasă


  Prefectul Rasaliu vrea parapeți pe DN73, spre Cristian


  Azi 09:49
 • ➤ Eveniment


  Crosul 15 Noiembrie 2019, ediție aniversară fără taxă de înscriere


  Azi 09:46
 • ➤ Local


  Brașov. Program nou la eliberarea bonurilor de la Permise și Înmatriculări Auto


  Azi 09:44
 • ➤ Eveniment


  Două firme își dispută contractul de extindere a iluminatului public din Brașov


  Azi 09:42
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Probabil, anul viitor


  Manageri noi la Operă și la Teatrul „Sică Alexandrescu“


  Azi 09:38
 • ➤ Actualitate


  Directorul executiv adjunct al UNICEF Global așteaptă ca Brașovul să devin㠄Oraș prieten al copiilor“


  Azi 09:34
 • ➤ Actualitate


  Lăcaș de cult provizoriu, în zona nouă din Tractorul


  Azi 09:28
 • ➤ National


  Dezvăluire g4media.ro


  Comisia Europeană a oprit o mânărie a guvernului Dăncilă


  Azi 09:25
 • ➤ National


  Orban anunță că marți și miercuri continuă seria discuțiilor cu partidele parlamentare


  Azi 09:22
 • ➤ National


  Dan Barna: Ieșirea din criză nu este mandatul USR


  Azi 09:20
 • ➤ Economic


  Comisia Europeană avertizează


  UE poate extinde joi zonele de interzicere a comerțului cu carne de porc din România


  Azi 09:16
 • ➤ Economic


  Românii ar putea îngheța în case, la iarnă


  Azi 09:14
 • ➤ Economic


  Turnurile de telefonie mobilă pot prezice când vine ploaia


  Azi 09:10
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni de care suferă milenialii


  Azi 09:07
 • ➤ Doctor


  Trag până pică


  92% dintre români se plâng de oboseală și doar 39% au apelat la medic


  Azi 09:02
 • ➤ Doctor


  7 plante care vindecă pneumonia


  Azi 09:00
 • ➤ Doctor


  Uneori nu știm de ce nu ne e bine


  Dezechilibrul electrolitic ne dă peste cap


  Azi 08:58
 • ➤ Doctor


  Sucul de sfeclă poate încetini efectele demenței și boala Alzheimer


  Azi 08:47
 • ➤ Doctor


  Conopida te ține tânăr


  Azi 08:45
 • ➤ Doctor


  Oțetul de mere, la fel de bun ca bitter-ul suedez


  Azi 08:44
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de păducel ocrotește inima


  Azi 08:43
 • ➤ Life


  Câte un pic


  Ana Lesko, de-a dreptul goală


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Andreea Esca e mândră de ridurile ei


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Inna și presupusul iubit, vacanță de vis în Santorini


  Azi 08:30
 • ➤ Life


  O româncă a inventat berea din coajă de vinete


  Azi 08:27
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Sfaturi de la oameni puternici


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Laszlo Balint, lecție de fair-play la finalul meciului cu Poli Timișoara


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Minifotbal. CIM Brașov. ISU Brașov e noul lider


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  TENIS


  Simona Halep a urcat pe locul 5 WTA


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Cupa Colțea - Trofeul „Vintilă Cristescu”, la atletism


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Oficial


  Stadionul Tineretului este al Municipiului Brașov


  Azi 08:05
 • ➤ Local


  Procesul de corupție al fostului ministru Constantin Niță, suspendat. Instanța a sesizat Curtea de Justiție a UE


  21.10.2019
 • ➤ Sport


  Darren Cahill, alături de Simona Halep la Turneul Campioanelor / ”Înapoi la drum!”


  21.10.2019
 • ➤ Prima pagina


  Strada N. Titulescu intră două luni în șantier


  21.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Alertă de gradul 0


  Focar de pestă porcină, confirmat în județul Brașov


  21.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Pistă de acrobații pe bicicletă, sub Tâmpa


  21.10.2019
 • ➤ Local


  Brașov. Parcarea multietajată de la Spitalul Militar, blocată o săptămână


  21.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Deputatul Tudor Benga, dispus să susțină orice proiect pentru alegerea primarilor în două tururi


  21.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Comitetul de Monitorizare pentru POIM, reuniune în premieră, la Brașov


  21.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Prin Programul Operațional Infrastructură Mare


  Aeroportul Brașov poate obține 70 de milioane de euro


  21.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Deși este demisă, Dăncilă a făcut pe premierul la Brașov pentru voturi la președinție


  21.10.2019
 • ➤ National


  Pesediștii se dau în gât


  Dragnea o acuză pe Dăncilă că ar fi fraudat banii UE


  21.10.2019
 • ➤ Life


  La prima vedere


  Diana Bart s-a îndrăgostit de Dubai


  21.10.2019
 • ➤ Life


  Dana Nălbaru vrea o petrecere-surpriză de ziua ei


  21.10.2019
 • ➤ Life


  Loredana Groza a întrecut măsura


  21.10.2019
 • ➤ Life


  Știința a stabilit cea mai frumoasă femeie din lume


  21.10.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Brașoveanul care a aflat tainele mării


  Academicianul Mării Negre

  Articolul următor

  Ziarele vremii, o dovadă că viaȚa se învîrte mereu la fel


  Cum se pregăteau brașovenii să întîmpine anul 1940

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 26.093 milisecunde, încărcat în milisecunde