Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Un brașovean, cel mai tare web-designer din 2009

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 28.09.2009
• Raul Mândru este singurul român care a cîștigat Leul de Aur de la Cannes, un fel de Oscar al graficii pe computer, pentru un site umanitar
• Absolventul liceului Johannes Honterus a fost promovat recent director al filialei Ogilvy din New York

Brașoveanul Raul Mândru este primul român care a cîștigat trofeul ,,Leul de aur“ la Cannes, cea mai prestigioasă competiție din lume în domeniul advertisingului, echivalentul Oscar-urilor din domeniul cinematografiei. Performanța tînărului, care nici n-a împlinit încă 26 de ani, i-a lăsat cu gura căscată nu numai pe jurați, ci și pe colegii de la firma Ogilvy Düsseldorf, unde lucrează de patru ani. Brașoveanul a cunoscut lumea culorilor și a formelor pe la 14 ani, pe cînd era elev la Liceul ,,Johannes Honterus“. Totul a început cu un spray pentru graffiti. De la desene pe ziduri, Raul a trecut mai departe, spre graphic design, o specialitate care nu se studia în România. Așa că, după bac, a încercat în Germania. Unde a fost admis la University of Applied Arts, din Dortmund. Avea 18 ani, și era printre cei mai tineri studenți. A absolvit în patru ani și jumătate, în 2008. Lucrarea de licență, „The Surveillance Map of the World“, este o hartă interactivă a tuturor locațiilor supravegheate electronic din lume. În ultimele 12 luni, a cîștigat 11 premii. Printre ele, cel mai rîvnit în lumea artei pe computer, Leul de Aur de la Cannes. Premiul i-a deschis multe uși. A fost avansat senior art director. Din 5 octombrie, începe o viață nouă. Este noul director al filialei Ogilvy din New York.

A început cu un spray pentru graffiti
Un brașovean, cel mai tare web-designer din lume


Un băiețaș în pantaloni scurți, cu o farfurie goală în mînă, te privește trist. Dacă nu dai niciun click, rămîne mai departe în picioare. Se mai dezechilibrează, se plictisește, aproape că-i cade farfuria din mînă. În loc să renunțe și s-o șteargă la joacă, așa cum ar face orice copil plin de energie, puștiul așteaptă ceva de mîncare. Bucătarul virtual a gătit azi supă de roșii, șnițel, spaghete, lapte bătut cu fructe. Trebuie doar să alegi un fel de mîncare și să-l muți în farfuria băiețelului. O să-ți zîmbească recunoscător. Odată umplută farfuria, din contul tău vor fi donați cîțiva euro pentru copiii săraci din Dusseldorf. O modalitate simplă prin care, stînd la birou, orice om cu suflet poate ajuta la hrănirea celor 16.000 de copii săraci din acest oraș. Ideea acestei campanii umanitare online i-a venit unui tînăr brașovean, Radu Mândru. Specialiștii în domeniu au găsit-o atît de eficientă încît i-au acordat o medalie echivalentă cu Oscarul cibernetic, unicul primit vreodată de un român.

Graffiti cu autorizație

Brașoveanul Raul Mândru este primul român care a cîștigat un trofeu de aur la Cannes. Este vorba de categoria Cyber, pentru că Raul e tare în web design. Performanța tînărului care nici n-a împlinit 26 de ani i-a lăsat cu gura căscată nu numai pe jurați, ci și pe colegii de la firma Ogilvy Dusseldorf unde lucrează de patru ani. Brașoveanul a cunoscut lumea culorilor și a formelor pe la 14 ani, pe cînd era elev la Liceul ,,Johannes Honterus“. S-a împrietenit cu niște băieți care făceau graffiti, i-a cerut mamei bani de spray-uri și a început să deseneze pereți. „Am mers în audiență la viceprimar și am cerut să primim niște locuri pe care să putem desena legal. Am primit niște poduri, platforme de gunoi, ziduri. Am participat și la un concurs organizat la o ediție a Cerbului de Aur. Nu se lega nimeni de noi, aveam autorizație specială“, își amintește Raul amuzat. Băieții cu graffiti vopseau discotecile sau cîte o locomotivă, pentru bani de buzunar. De la desene pe ziduri, Raul a trecut mai departe, spre graphic design, o specialitate care nu se studia în România. Așa că, după Bac a încercat în Germania. Unde a fost admis la University of Applied Arts, din Dortmund.

Harta controlului mondial

A prezentat o mapă cu desene, fotografii, fonturi și reviste făcute de el și a fost imediat acceptat la facultatea din Dortmund. Avea 18 ani și era printre cei mai tineri studenți. „Poți face cîți ani vrei de facultate, pînă te simți bine pregătit. Eu am absolvit University of Applied Arts în Dortmund în 4 ani și jumătate, în 2008“, spune Raul. Lucrarea de licenț㠄The Surveillance Map of the World“, este o hartă interactivă a tuturor locațiilor supravegheate electronic din lume. A construit-o pe baza datelor primite de la Privacy International. Aruncînd o privire pe această hartă, îți sare în ochi densitatea punctelor de supraveghere din SUA, spre deosebire de Africa, unde aproape că nu există. Harta e montată în cîteva muzee de design și artă din lume: Essen, Viena, Magdeburg și Beijing. Raul a conceput și un sistem de interacțiune cu ajutorul telefonului mobil. „Formezi un număr și te conectezi. Te vezi întîi pe tine, în fața hărții, în timp real. Poți naviga spre zona care te interesează. Vei afla că a dispărut sfera privată, că sîntem supravegheați peste tot, că este foarte simplu ca o persoană să afle unde ești, ce ai cumpărat“, crede brașoveanul care, pentru această lucrare ingenioasă a primit Grand Prix-ul Red Dot, unul din cele mai importante premii de design din lume. Dacă vreți să vedeți cum funcționează harta lui Raul, intrați pe site-ul lui, http://mandru.de.

Cum să hrănești copiii reali printr-o donație virtuală

La firma unde lucra, și care colaborează cu fundația caritabilă Dusseldorfer Kindertafel, a venit o temă de lucru despre crearea unei campanii de popularizare a noului proiect de alimentație a copiilor din școli. Raul a preferat, în locul panourilor publicitare, o variantă online care să sensibilizeze lumea. Din toată agenția, ideea lui a fost cea aleasă. Așa a apărut site-ul „Donează o masă!“. „Am început să căutăm oameni. Vreo 40 de persoane au lucrat, de la programatori, la cameramani și actori. Copiilor le-a plăcut, au văzut totul ca pe o joacă. Am filmat duminica, să nu lipsească de la școală. Site-ul a fost un succes, au vorbit despre el ziarele, posturile de televiziune“, își amintește Raul. www.donate-a-meal. com a început să funcționeze din prima zi. Din februarie pînă acum s-au strîns mii de euro, cîteva sute pe zi, de la donatori din toată lumea. Din acești bani, mii de copii săraci care merg la școală au primit hrană caldă.

Oscarul cibernetic

Fiindcă donate-a-meal a avut succes atît în lumea agențiilor de design, cît și practic, ca acțiune caritabilă, lucrarea brașoveanului a fost trimisă la competiții. Pe unde ajungea, lua cîte un premiu important. Dar cel mai rîvnit în lumea artei pe computer este Leul de Aur de la Cannes. Echivalentul Oscar-ului. Ceremonia l-a luat pe nepregătite, abia a a-pucat să coboare din avion și s-a trezit cu trofeul în brațe. „Show-ul începe abia după ce cobori de pe scenă, cînd toți vin să te felicite. Unul din colegii de branșă mi-a spus că așteaptă acest premiu de 11 ani“, povestește Raul. Premiul i-a deschis niște uși. A fost avansat senior art director. Iar acum, brașoveanul a ajuns în New York. „Nu vreau să stau prea mult în zona de confort. Am nevoie de o schimbare, de o nouă provocare, să privesc lucrurile și din altă perspectivă, să o iau de la zero. De ce SUA? Pentru că aici, de la alegerea lui Obama, se schimbă întreaga națiune. E un moment fantastic la care aș vrea să particip“, mărturisește noul director al filialei Ogilvy din NY. Începînd cu 5 octombrie, Raul începe o nouă viață. Pregătiți-vă să mai auziți de el, abia a început să cucerească lumea!

11 premii în 12 luni

2009 - Cannes Lions - Gold
2009 - New York Festivals - Bronze World Medal
2009 - Art Directors Club Germany + ADC of Europe
2009 - European Design Awards - Silver Medal
2009 - Red Dot Design Award
2009 - Webby Awards - Official Honoree
2009 - :output Design Awards
2009 - iF Concept Award, work exhibited at the CeBit 2009
2008 - Red Dot Design Award: Best of the Best + Grand Prix
2008 - Adobe Design Achievement Awards: Semifinalist
2009 (toamna) - A expus la Icograda World Design Congress Beijing, China

Pasionat de munte și zăpadă

• Raul nu-și petrece toată viața în fața computerului, cum s-ar putea crede. Vine des prin Brașov, chiar zilele trecute și-a vizitat colegul de liceu. Dar, „toți prietenii mei adevărați sînt răsfirați prin lume“, plecați după job-uri și cariere pe merit. Îi place să meargă pe munte, cînd era elev, a participat la renovarea a două cabane lîngă Bîlea, pe Valea Doamnei. De la 15 ani, face snowboard. Geniul webdesign-ului are chiar și o prietenă. Și toată viața înainte.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Un elev de la Liceul de Arte din Brașov a căzut peste balustradă


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Germanul Karl Geiger a câștigat prima etapă de la Râșnov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Reacția lui Gică Hagi după meciul de vis făcut de Ianis în Europa League /"Bravo lui Ianis, bravo echipei"


  21.02.2020
 • ➤ Local


  Mitropolitul Ardealului: În numele Colegiului ''Andrei Șaguna'' din Brașov ar trebui adăugat și cuvântul ''sfânt''


  21.02.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Mediului discută despre aer la Primăria Brașov


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Încă studiem


  12 mistere pe care oamenii de știință nu le pot explica


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Bun-bun!


  Cartofii dulci, bogăție de vitamine și minerale


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Hochei. Julius Penzes, out de la Corona Brașov! Lupii au un nou antrenor!


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Trendul anului 2020


  Se poartă unghiile albastre


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Sergentul Stubby


  Povestea celui mai decorat câine de război din America


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Tradiții


  Dragobete, ziua iubirii mărturisite


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Viața, ca o scenă


  Diane Keaton, antivedeta


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Keanu Reeves a început filmările la «Matrix 4»


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Planuri mari pentru Marius Fetti la Corona Brașov /"Am un proiect amplu, de lungă durată"


  21.02.2020
 • ➤ Life


  De Ziua Îndrăgostiților


  Brașoveanul Adi Nartea și soția lui au celebrat 10 ani de relație


  21.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistem bolnav


  Nu avem medici de familie


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Patinatorii medaliați de la Corona, premiați de Consiliul Local


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Perdea verde de-a lungul Ocolitoarei Brașovului


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Ca înainte de alegeri


  Veștea dă vești despre Autostrada Brașov - Bacău


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre consilierii primarului Scripcaru candidează la primăria Zărnești din partea PNL


  21.02.2020
 • ➤ Actualitate


  Concurs de soluții


  Arhitecți din străinătate vor regândi Piața Sfatului și Centrul Istoric


  21.02.2020
 • ➤ Religie


  Zi de sărbătoare


  Moșii de Iarnă


  21.02.2020
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Are iubit cu 20 de ani mai tânăr


  Tania Budi, îndrăgostită până peste cap


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Cum a pierdut Julie Mayaya inelul de logodnă


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Andreea Antonescu a sunat la 112 că este sechestrată, apoi a negat


  21.02.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Alimentul miraculos care înlocuiește carnea


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Petrică Stancu, numit președinte la CSM Corona Brașov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Sport și fapte bune


  Gala de caritate „Aici pentru Tine”, la Brașov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Pentru prima oară în istorie, „icarii“ ajung la Râșnov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Vlad Potecu a ajuns la AFC Odorheiu Secuiesc


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical pe Tineretului cu Cetate Râșnov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Europa League


  CFR Cluj, egal cu Sevilla! Calificarea se decide pe „Ramón Sánchez Pizjuán”


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în semifinale la Dubai după o revenire superbă în meciul cu Sabalenka!


  20.02.2020
 • ➤ Local


  O soluție confortabilă: Andrei Kadaș se autosuspendă


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Oficial. Șefi noi la CSM Corona Brașov / Petrică Stancu, noul președinte! Marius Fetti, coordonatorul secției de handbal


  20.02.2020
 • ➤ Local


  Procurorul brașovean Gabriela Scutea este Procurorul general al României


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Campionii Brașovului la patinaj-viteză, felicitați în ședința Consiliului Local


  20.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Medic găsit mort în casă la Brașov


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  SC RATBV SA primește peste 58 de milioane de lei finanțare de la buget


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  FDGR vine cu nume noi la alegerile locale


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Aproape 500 de cazuri de gripă într-o săptămână, la Brașov


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Proiect de regulament


  Primăria Brașov va elibera autorizații de construire „de urgență“


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  PLUS Brașov propune un candidat pentru președinția Consiliului Județean


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  „Cerbul de Aur“ va avea loc în perioada 20 – 23 august


  20.02.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Soluție în ceasul al doisprezecelea


  Muzeul Satului din Bran a scăpat de evacuare


  20.02.2020
 • ➤ National


  Parlamentul e al lor


  PSD blochează tot


  20.02.2020
 • ➤ National


  Partidul lui Tăriceanu rămâne fără parlamentari


  20.02.2020
 • ➤ Life


  Colecție de frumuseți


  Manuela Harabor joacă în serialul «Vlad»


  20.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Teorie publicată într-o carte


  Piramidele din Țara Bîrsei

  Articolul următor

  Nu e legendă


  Povestea acarului Păun

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 27.066 milisecunde, încărcat în milisecunde