Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Un brașovean, cel mai tare web-designer din 2009

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 28.09.2009
• Raul Mândru este singurul român care a cîștigat Leul de Aur de la Cannes, un fel de Oscar al graficii pe computer, pentru un site umanitar
• Absolventul liceului Johannes Honterus a fost promovat recent director al filialei Ogilvy din New York

Brașoveanul Raul Mândru este primul român care a cîștigat trofeul ,,Leul de aur“ la Cannes, cea mai prestigioasă competiție din lume în domeniul advertisingului, echivalentul Oscar-urilor din domeniul cinematografiei. Performanța tînărului, care nici n-a împlinit încă 26 de ani, i-a lăsat cu gura căscată nu numai pe jurați, ci și pe colegii de la firma Ogilvy Düsseldorf, unde lucrează de patru ani. Brașoveanul a cunoscut lumea culorilor și a formelor pe la 14 ani, pe cînd era elev la Liceul ,,Johannes Honterus“. Totul a început cu un spray pentru graffiti. De la desene pe ziduri, Raul a trecut mai departe, spre graphic design, o specialitate care nu se studia în România. Așa că, după bac, a încercat în Germania. Unde a fost admis la University of Applied Arts, din Dortmund. Avea 18 ani, și era printre cei mai tineri studenți. A absolvit în patru ani și jumătate, în 2008. Lucrarea de licență, „The Surveillance Map of the World“, este o hartă interactivă a tuturor locațiilor supravegheate electronic din lume. În ultimele 12 luni, a cîștigat 11 premii. Printre ele, cel mai rîvnit în lumea artei pe computer, Leul de Aur de la Cannes. Premiul i-a deschis multe uși. A fost avansat senior art director. Din 5 octombrie, începe o viață nouă. Este noul director al filialei Ogilvy din New York.

A început cu un spray pentru graffiti
Un brașovean, cel mai tare web-designer din lume


Un băiețaș în pantaloni scurți, cu o farfurie goală în mînă, te privește trist. Dacă nu dai niciun click, rămîne mai departe în picioare. Se mai dezechilibrează, se plictisește, aproape că-i cade farfuria din mînă. În loc să renunțe și s-o șteargă la joacă, așa cum ar face orice copil plin de energie, puștiul așteaptă ceva de mîncare. Bucătarul virtual a gătit azi supă de roșii, șnițel, spaghete, lapte bătut cu fructe. Trebuie doar să alegi un fel de mîncare și să-l muți în farfuria băiețelului. O să-ți zîmbească recunoscător. Odată umplută farfuria, din contul tău vor fi donați cîțiva euro pentru copiii săraci din Dusseldorf. O modalitate simplă prin care, stînd la birou, orice om cu suflet poate ajuta la hrănirea celor 16.000 de copii săraci din acest oraș. Ideea acestei campanii umanitare online i-a venit unui tînăr brașovean, Radu Mândru. Specialiștii în domeniu au găsit-o atît de eficientă încît i-au acordat o medalie echivalentă cu Oscarul cibernetic, unicul primit vreodată de un român.

Graffiti cu autorizație

Brașoveanul Raul Mândru este primul român care a cîștigat un trofeu de aur la Cannes. Este vorba de categoria Cyber, pentru că Raul e tare în web design. Performanța tînărului care nici n-a împlinit 26 de ani i-a lăsat cu gura căscată nu numai pe jurați, ci și pe colegii de la firma Ogilvy Dusseldorf unde lucrează de patru ani. Brașoveanul a cunoscut lumea culorilor și a formelor pe la 14 ani, pe cînd era elev la Liceul ,,Johannes Honterus“. S-a împrietenit cu niște băieți care făceau graffiti, i-a cerut mamei bani de spray-uri și a început să deseneze pereți. „Am mers în audiență la viceprimar și am cerut să primim niște locuri pe care să putem desena legal. Am primit niște poduri, platforme de gunoi, ziduri. Am participat și la un concurs organizat la o ediție a Cerbului de Aur. Nu se lega nimeni de noi, aveam autorizație specială“, își amintește Raul amuzat. Băieții cu graffiti vopseau discotecile sau cîte o locomotivă, pentru bani de buzunar. De la desene pe ziduri, Raul a trecut mai departe, spre graphic design, o specialitate care nu se studia în România. Așa că, după Bac a încercat în Germania. Unde a fost admis la University of Applied Arts, din Dortmund.

Harta controlului mondial

A prezentat o mapă cu desene, fotografii, fonturi și reviste făcute de el și a fost imediat acceptat la facultatea din Dortmund. Avea 18 ani și era printre cei mai tineri studenți. „Poți face cîți ani vrei de facultate, pînă te simți bine pregătit. Eu am absolvit University of Applied Arts în Dortmund în 4 ani și jumătate, în 2008“, spune Raul. Lucrarea de licenț㠄The Surveillance Map of the World“, este o hartă interactivă a tuturor locațiilor supravegheate electronic din lume. A construit-o pe baza datelor primite de la Privacy International. Aruncînd o privire pe această hartă, îți sare în ochi densitatea punctelor de supraveghere din SUA, spre deosebire de Africa, unde aproape că nu există. Harta e montată în cîteva muzee de design și artă din lume: Essen, Viena, Magdeburg și Beijing. Raul a conceput și un sistem de interacțiune cu ajutorul telefonului mobil. „Formezi un număr și te conectezi. Te vezi întîi pe tine, în fața hărții, în timp real. Poți naviga spre zona care te interesează. Vei afla că a dispărut sfera privată, că sîntem supravegheați peste tot, că este foarte simplu ca o persoană să afle unde ești, ce ai cumpărat“, crede brașoveanul care, pentru această lucrare ingenioasă a primit Grand Prix-ul Red Dot, unul din cele mai importante premii de design din lume. Dacă vreți să vedeți cum funcționează harta lui Raul, intrați pe site-ul lui, http://mandru.de.

Cum să hrănești copiii reali printr-o donație virtuală

La firma unde lucra, și care colaborează cu fundația caritabilă Dusseldorfer Kindertafel, a venit o temă de lucru despre crearea unei campanii de popularizare a noului proiect de alimentație a copiilor din școli. Raul a preferat, în locul panourilor publicitare, o variantă online care să sensibilizeze lumea. Din toată agenția, ideea lui a fost cea aleasă. Așa a apărut site-ul „Donează o masă!“. „Am început să căutăm oameni. Vreo 40 de persoane au lucrat, de la programatori, la cameramani și actori. Copiilor le-a plăcut, au văzut totul ca pe o joacă. Am filmat duminica, să nu lipsească de la școală. Site-ul a fost un succes, au vorbit despre el ziarele, posturile de televiziune“, își amintește Raul. www.donate-a-meal. com a început să funcționeze din prima zi. Din februarie pînă acum s-au strîns mii de euro, cîteva sute pe zi, de la donatori din toată lumea. Din acești bani, mii de copii săraci care merg la școală au primit hrană caldă.

Oscarul cibernetic

Fiindcă donate-a-meal a avut succes atît în lumea agențiilor de design, cît și practic, ca acțiune caritabilă, lucrarea brașoveanului a fost trimisă la competiții. Pe unde ajungea, lua cîte un premiu important. Dar cel mai rîvnit în lumea artei pe computer este Leul de Aur de la Cannes. Echivalentul Oscar-ului. Ceremonia l-a luat pe nepregătite, abia a a-pucat să coboare din avion și s-a trezit cu trofeul în brațe. „Show-ul începe abia după ce cobori de pe scenă, cînd toți vin să te felicite. Unul din colegii de branșă mi-a spus că așteaptă acest premiu de 11 ani“, povestește Raul. Premiul i-a deschis niște uși. A fost avansat senior art director. Iar acum, brașoveanul a ajuns în New York. „Nu vreau să stau prea mult în zona de confort. Am nevoie de o schimbare, de o nouă provocare, să privesc lucrurile și din altă perspectivă, să o iau de la zero. De ce SUA? Pentru că aici, de la alegerea lui Obama, se schimbă întreaga națiune. E un moment fantastic la care aș vrea să particip“, mărturisește noul director al filialei Ogilvy din NY. Începînd cu 5 octombrie, Raul începe o nouă viață. Pregătiți-vă să mai auziți de el, abia a început să cucerească lumea!

11 premii în 12 luni

2009 - Cannes Lions - Gold
2009 - New York Festivals - Bronze World Medal
2009 - Art Directors Club Germany + ADC of Europe
2009 - European Design Awards - Silver Medal
2009 - Red Dot Design Award
2009 - Webby Awards - Official Honoree
2009 - :output Design Awards
2009 - iF Concept Award, work exhibited at the CeBit 2009
2008 - Red Dot Design Award: Best of the Best + Grand Prix
2008 - Adobe Design Achievement Awards: Semifinalist
2009 (toamna) - A expus la Icograda World Design Congress Beijing, China

Pasionat de munte și zăpadă

• Raul nu-și petrece toată viața în fața computerului, cum s-ar putea crede. Vine des prin Brașov, chiar zilele trecute și-a vizitat colegul de liceu. Dar, „toți prietenii mei adevărați sînt răsfirați prin lume“, plecați după job-uri și cariere pe merit. Îi place să meargă pe munte, cînd era elev, a participat la renovarea a două cabane lîngă Bîlea, pe Valea Doamnei. De la 15 ani, face snowboard. Geniul webdesign-ului are chiar și o prietenă. Și toată viața înainte.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Donați o carte pentru copiii din Crizbav, în campania "Cărți pe biciclete"


  18.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Regizorul Ducu Darie, fiul regretatului Iurie Darie, a încetat din viață


  18.09.2019
 • ➤ National


  CCR: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari propuși de Dăncilă, iar Premierul trebuie să vină în Parlament


  18.09.2019
 • ➤ Local


  În ambulanța lovită ieri pe DN13, lângă Brașov, era un copil operat pe inimă


  18.09.2019
 • ➤ National


  Control al Protecției Consumatorilor, la farmacia Catena de pe str. Toamnei


  18.09.2019
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul. El nu are diplomă de inginer


  18.09.2019
 • ➤ National


  Legea de impozitare a pensiilor speciale, adoptată de Senat


  18.09.2019
 • ➤ National


  Proiectul WC- ului de 1 milion de lei a fost retras de pe ordinea de zi a CL Brașov


  18.09.2019
 • ➤ National


  A fost găsit leacul care oprește răceala


  18.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Coplată: 15 lei de la părinți, 70 de lei de la buget


  Elevii nu vor mai avea 100% gratuitate pe liniile RATBV


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  De azi se pot depune dosarele pentru ajutoarele de încălzire


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  De la 1 octombrie se scumpește apa și canalizarea


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  În 27 octombrie trecem la ora de iarnă


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Luptător și la 81 de ani


  Octav Bjoza a fost reales președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Firmele care transportă angajații în jurul Brașovului nu se înghesuie să intre în legalitate


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Peste 3,5 milioane de lei de la buget pentru închiderea șantierului de la Colegiul de Informatică


  18.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Pentru al doilea an


  CJ finanțează nerambursabil proiecte de asistență socială


  18.09.2019
 • ➤ National


  La Consiliul UE


  Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineață


  18.09.2019
 • ➤ National


  O nouă înfrângere: numirea Adinei Florea la Șefia Secției Speciale de anchetare a magistraților a fost amânată pentru a cincea oară


  18.09.2019
 • ➤ National


  Eugen Teodorovici a întors-o cu pușcăria


  18.09.2019
 • ➤ Life


  S-a dezlănțuit


  Dana Budeanu îi face marțafoi pe bărbații fără șosete


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Un milionar român are cel mai tare Ferrari


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Lidia Buble crede că nu mai are mult de trăit


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Alexandra Stan a închis sezonul estival tot topless


  18.09.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Politețea, obligatorie într-o scrisoare


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  FRF îi acordă credit selecționerului Cosmin Contra


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  PSG, fără Mbappe și Neymar în derbiul cu Real Madrid


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga I


  Hagi e mulțumit


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  Cristina Neagu revine la Națională în meciul cu Ucraina de la Brașov


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  Cadoul pe care îl așteaptă de la fani


  Horia Popa, despre trecut, prezent și viitor la ACS SR Brașov


  18.09.2019
 • ➤ Local


  Accident cu 3 victime și o Ambulanță lovită, între Rupea și Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Brașoveanul Octav Bjoza a fost reales Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Elevii nu vor mai avea gratuitate 100% pe transportul RATBV, însă vor beneficia de reducere pe tot timpul anului și indiferent de absențe


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Proiectele a 4 ONG-uri de servicii sociale vor fi finanțate de Consiliul Județean Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Școala informală de IT reunește comunitatea pasionaților de tehnologie la Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  De mâine, la Brașov, se pot depune cereri pentru ajutorul de încălzire a locuinței


  17.09.2019
 • ➤ National


  Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineață de Consiliul UE


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Teodorovici renunță la proiectul privind închisoarea pentru datornici


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Ziua de Curățenie Națională și la Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Compania Apa Brașov scumpește apa, canalizarea și epurarea în toate localitățile deservite


  17.09.2019
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Managementul bazinului hidrografic Tărlung amonte de acumularea Săcele din perspectiva schimbărilor climatice


  17.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Deputatul minorității germane: Nu am semnat niciun pact cu Dăncilă și refuz să discut cu ea până când nu-și cere scuze public minorității germane pentru calomniile debitate de diverși reprezentanți PSD


  17.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Așa poftește PSD


  Cine nu-și plătește impozitul merge la pușcărie


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Afară-i vopsit gardul


  Record de amenzi la Festivalul Cultural Maghiar din Piața Sfatului


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  A încercat să-și șantajeze șeful milionar


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Au deranjat


  Doi procurori din Brașov au ajuns în vizorul Inspecției Judiciare, după ce au criticat modificările din Justiție


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Două drumuri județene care vor susține turismul din Țara Făgărașului intră în reabilitare


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți va avea loc pe 18 octombrie


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Modernizarea WC-ului din Piața Sfatului va costa peste 1 milion de lei


  17.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Teorie publicată într-o carte


  Piramidele din Țara Bîrsei

  Articolul următor

  Nu e legendă


  Povestea acarului Păun

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.920 milisecunde, încărcat în milisecunde