Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Un brașovean, cel mai tare web-designer din 2009

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 28.09.2009
• Raul Mândru este singurul român care a cîștigat Leul de Aur de la Cannes, un fel de Oscar al graficii pe computer, pentru un site umanitar
• Absolventul liceului Johannes Honterus a fost promovat recent director al filialei Ogilvy din New York

Brașoveanul Raul Mândru este primul român care a cîștigat trofeul ,,Leul de aur“ la Cannes, cea mai prestigioasă competiție din lume în domeniul advertisingului, echivalentul Oscar-urilor din domeniul cinematografiei. Performanța tînărului, care nici n-a împlinit încă 26 de ani, i-a lăsat cu gura căscată nu numai pe jurați, ci și pe colegii de la firma Ogilvy Düsseldorf, unde lucrează de patru ani. Brașoveanul a cunoscut lumea culorilor și a formelor pe la 14 ani, pe cînd era elev la Liceul ,,Johannes Honterus“. Totul a început cu un spray pentru graffiti. De la desene pe ziduri, Raul a trecut mai departe, spre graphic design, o specialitate care nu se studia în România. Așa că, după bac, a încercat în Germania. Unde a fost admis la University of Applied Arts, din Dortmund. Avea 18 ani, și era printre cei mai tineri studenți. A absolvit în patru ani și jumătate, în 2008. Lucrarea de licență, „The Surveillance Map of the World“, este o hartă interactivă a tuturor locațiilor supravegheate electronic din lume. În ultimele 12 luni, a cîștigat 11 premii. Printre ele, cel mai rîvnit în lumea artei pe computer, Leul de Aur de la Cannes. Premiul i-a deschis multe uși. A fost avansat senior art director. Din 5 octombrie, începe o viață nouă. Este noul director al filialei Ogilvy din New York.

A început cu un spray pentru graffiti
Un brașovean, cel mai tare web-designer din lume


Un băiețaș în pantaloni scurți, cu o farfurie goală în mînă, te privește trist. Dacă nu dai niciun click, rămîne mai departe în picioare. Se mai dezechilibrează, se plictisește, aproape că-i cade farfuria din mînă. În loc să renunțe și s-o șteargă la joacă, așa cum ar face orice copil plin de energie, puștiul așteaptă ceva de mîncare. Bucătarul virtual a gătit azi supă de roșii, șnițel, spaghete, lapte bătut cu fructe. Trebuie doar să alegi un fel de mîncare și să-l muți în farfuria băiețelului. O să-ți zîmbească recunoscător. Odată umplută farfuria, din contul tău vor fi donați cîțiva euro pentru copiii săraci din Dusseldorf. O modalitate simplă prin care, stînd la birou, orice om cu suflet poate ajuta la hrănirea celor 16.000 de copii săraci din acest oraș. Ideea acestei campanii umanitare online i-a venit unui tînăr brașovean, Radu Mândru. Specialiștii în domeniu au găsit-o atît de eficientă încît i-au acordat o medalie echivalentă cu Oscarul cibernetic, unicul primit vreodată de un român.

Graffiti cu autorizație

Brașoveanul Raul Mândru este primul român care a cîștigat un trofeu de aur la Cannes. Este vorba de categoria Cyber, pentru că Raul e tare în web design. Performanța tînărului care nici n-a împlinit 26 de ani i-a lăsat cu gura căscată nu numai pe jurați, ci și pe colegii de la firma Ogilvy Dusseldorf unde lucrează de patru ani. Brașoveanul a cunoscut lumea culorilor și a formelor pe la 14 ani, pe cînd era elev la Liceul ,,Johannes Honterus“. S-a împrietenit cu niște băieți care făceau graffiti, i-a cerut mamei bani de spray-uri și a început să deseneze pereți. „Am mers în audiență la viceprimar și am cerut să primim niște locuri pe care să putem desena legal. Am primit niște poduri, platforme de gunoi, ziduri. Am participat și la un concurs organizat la o ediție a Cerbului de Aur. Nu se lega nimeni de noi, aveam autorizație specială“, își amintește Raul amuzat. Băieții cu graffiti vopseau discotecile sau cîte o locomotivă, pentru bani de buzunar. De la desene pe ziduri, Raul a trecut mai departe, spre graphic design, o specialitate care nu se studia în România. Așa că, după Bac a încercat în Germania. Unde a fost admis la University of Applied Arts, din Dortmund.

Harta controlului mondial

A prezentat o mapă cu desene, fotografii, fonturi și reviste făcute de el și a fost imediat acceptat la facultatea din Dortmund. Avea 18 ani și era printre cei mai tineri studenți. „Poți face cîți ani vrei de facultate, pînă te simți bine pregătit. Eu am absolvit University of Applied Arts în Dortmund în 4 ani și jumătate, în 2008“, spune Raul. Lucrarea de licenț㠄The Surveillance Map of the World“, este o hartă interactivă a tuturor locațiilor supravegheate electronic din lume. A construit-o pe baza datelor primite de la Privacy International. Aruncînd o privire pe această hartă, îți sare în ochi densitatea punctelor de supraveghere din SUA, spre deosebire de Africa, unde aproape că nu există. Harta e montată în cîteva muzee de design și artă din lume: Essen, Viena, Magdeburg și Beijing. Raul a conceput și un sistem de interacțiune cu ajutorul telefonului mobil. „Formezi un număr și te conectezi. Te vezi întîi pe tine, în fața hărții, în timp real. Poți naviga spre zona care te interesează. Vei afla că a dispărut sfera privată, că sîntem supravegheați peste tot, că este foarte simplu ca o persoană să afle unde ești, ce ai cumpărat“, crede brașoveanul care, pentru această lucrare ingenioasă a primit Grand Prix-ul Red Dot, unul din cele mai importante premii de design din lume. Dacă vreți să vedeți cum funcționează harta lui Raul, intrați pe site-ul lui, http://mandru.de.

Cum să hrănești copiii reali printr-o donație virtuală

La firma unde lucra, și care colaborează cu fundația caritabilă Dusseldorfer Kindertafel, a venit o temă de lucru despre crearea unei campanii de popularizare a noului proiect de alimentație a copiilor din școli. Raul a preferat, în locul panourilor publicitare, o variantă online care să sensibilizeze lumea. Din toată agenția, ideea lui a fost cea aleasă. Așa a apărut site-ul „Donează o masă!“. „Am început să căutăm oameni. Vreo 40 de persoane au lucrat, de la programatori, la cameramani și actori. Copiilor le-a plăcut, au văzut totul ca pe o joacă. Am filmat duminica, să nu lipsească de la școală. Site-ul a fost un succes, au vorbit despre el ziarele, posturile de televiziune“, își amintește Raul. www.donate-a-meal. com a început să funcționeze din prima zi. Din februarie pînă acum s-au strîns mii de euro, cîteva sute pe zi, de la donatori din toată lumea. Din acești bani, mii de copii săraci care merg la școală au primit hrană caldă.

Oscarul cibernetic

Fiindcă donate-a-meal a avut succes atît în lumea agențiilor de design, cît și practic, ca acțiune caritabilă, lucrarea brașoveanului a fost trimisă la competiții. Pe unde ajungea, lua cîte un premiu important. Dar cel mai rîvnit în lumea artei pe computer este Leul de Aur de la Cannes. Echivalentul Oscar-ului. Ceremonia l-a luat pe nepregătite, abia a a-pucat să coboare din avion și s-a trezit cu trofeul în brațe. „Show-ul începe abia după ce cobori de pe scenă, cînd toți vin să te felicite. Unul din colegii de branșă mi-a spus că așteaptă acest premiu de 11 ani“, povestește Raul. Premiul i-a deschis niște uși. A fost avansat senior art director. Iar acum, brașoveanul a ajuns în New York. „Nu vreau să stau prea mult în zona de confort. Am nevoie de o schimbare, de o nouă provocare, să privesc lucrurile și din altă perspectivă, să o iau de la zero. De ce SUA? Pentru că aici, de la alegerea lui Obama, se schimbă întreaga națiune. E un moment fantastic la care aș vrea să particip“, mărturisește noul director al filialei Ogilvy din NY. Începînd cu 5 octombrie, Raul începe o nouă viață. Pregătiți-vă să mai auziți de el, abia a început să cucerească lumea!

11 premii în 12 luni

2009 - Cannes Lions - Gold
2009 - New York Festivals - Bronze World Medal
2009 - Art Directors Club Germany + ADC of Europe
2009 - European Design Awards - Silver Medal
2009 - Red Dot Design Award
2009 - Webby Awards - Official Honoree
2009 - :output Design Awards
2009 - iF Concept Award, work exhibited at the CeBit 2009
2008 - Red Dot Design Award: Best of the Best + Grand Prix
2008 - Adobe Design Achievement Awards: Semifinalist
2009 (toamna) - A expus la Icograda World Design Congress Beijing, China

Pasionat de munte și zăpadă

• Raul nu-și petrece toată viața în fața computerului, cum s-ar putea crede. Vine des prin Brașov, chiar zilele trecute și-a vizitat colegul de liceu. Dar, „toți prietenii mei adevărați sînt răsfirați prin lume“, plecați după job-uri și cariere pe merit. Îi place să meargă pe munte, cînd era elev, a participat la renovarea a două cabane lîngă Bîlea, pe Valea Doamnei. De la 15 ani, face snowboard. Geniul webdesign-ului are chiar și o prietenă. Și toată viața înainte.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ International


  Ce diferență! Parlamentarii bulgari au renunțat la salarii! În România...


  Azi 21:15
 • ➤ Local


  23 de pacienți au fost externați de la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, după ce au trecut de COVID-19


  Azi 15:27
 • ➤ Local


  Un pompier de la ISU Brașov a fost confirmat cu COVID 19


  Azi 14:18
 • ➤ Local


  Polițist brașovean, confirmat cu coronavirus


  Azi 13:38
 • ➤ Local


  161 de cazuri de infectare confirmate la Brașov


  Azi 13:27
 • ➤ National


  Coronavirus în România: 344 noi cazuri în ultimele 24 de ore, bilanțul urcă la 4.761


  Azi 13:09
 • ➤ Local


  Zonele pietonale aglomerate și cele din jurul spitalelor, dezinfectate de operatorul de salubrizare Comprest cu o frecvență mai mare, în această perioadă


  Azi 11:44
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Bilanțul deceselor ajunge la 207!


  Azi 11:15
 • ➤ Prima pagină


  Spital modular CoVID în curtea Spitalului Județean


  Azi 09:24
 • ➤ Eveniment


  ,,Cu lecțiile învățate“


  Ministerul Sănătății a clarificat situația Spitalului din Făgăraș


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Tensiuni greu de stins în comunitatea rromă de la Teliu


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Membrii Consiliului de Administrație al RATBV SA renunță la indemnizațiile lunare în această perioadă


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa a dezinfectat străzile din Schei


  Azi 09:11
 • ➤ Actualitate


  Drumurile naționale DN10 și DN11 au intrat în reparații


  Azi 09:07
 • ➤ Actualitate


  Antreprenorii pot amâna plata utilităților și chiriilor cu ajutorul certificatului de situație de urgență


  Azi 09:02
 • ➤ Actualitate


  Uriașul avion Antonov a aterizat la București cu tone de produse medicale


  Azi 08:57
 • ➤ Life


  „Toată ziua suntem lipiți“


  Lidia Buble și Răzvan ar putea ieși din izolare cu un „bublișor“


  Azi 08:54
 • ➤ Life


  Majda, lângă fetița ei la aniversare


  Azi 08:51
 • ➤ Life


  Randi lansează piesa „Suflete în carantină”


  Azi 08:49
 • ➤ Cititori


  Care este efectul psihologic al distanțării sociale?


  Azi 08:47
 • ➤ Cititori


  E bine să știți


  Despre uleiul de măsline


  Azi 08:43
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:42
 • ➤ Sport


  Florentino Perez nu-l vrea pe Ronaldo


  Azi 08:38
 • ➤ Sport


  Rustu a câștigat lupta cu Coronavirusul


  Azi 08:36
 • ➤ Sport


  Jurnal de cantonament


  Pandemia i-a dat planurile peste cap lui Silviu Lung Jr


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  Viața bate filmul


  Mircea Suciu face bani pentru fotbal din servicii funerare


  Azi 08:22
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Vacanță în vacanță


  Azi 08:13
 • ➤ Local


  În câteva zile se va rezolva problema medicamentului Euthyrox


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Brașov: „Încă nu am atins acel vârf al pandemiei”


  07.04.2020
 • ➤ National


  BOR: Slujbele de Florii și Înviere, fără credincioși în biserici. La miezul nopții aprindem lumânarea din casă


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Trei tactici de marketing online pe care le poți aplica în perioada Coronavirus


  07.04.2020
 • ➤ National


  13 noi decese din cauza coronavirusului. Bilanțul urcă la 197


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Te plictisești acasă? Sculptează-ți corpul cu bicicleta eliptică!


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Încă nu știi dacă aștepți o fetiță sau un băiețel? Iată 5 modele de haine pentru bebeluși în culori neutre


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Sănătății se află la Brașov


  07.04.2020
 • ➤ National


  Încă 2 decese din cauza COVID-19! Bilanțul morților ajunge la 184


  07.04.2020
 • ➤ National


  Ministrul Educației: Probele scrise la Evaluarea Națională și Bac ar putea fi organizate în luna iulie. Programa nu va cuprinde materia din semestrul al doilea


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Oameni pentru oameni


  Dacia Plant donează gel igienizant pentru patru mari spitale din Brașov


  07.04.2020
 • ➤ Local


  156 de cazuri COVID 19 confirmate la Brașov. Locul 7 pe țară.


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  FIN-ECO SA ia măsuri pentru a-și proteja angajații și pentru a asigura continuitatea serviciilor de depozitare a deșeurilor


  07.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 7 aprilie 2020. Încă 6 decese. Bilanțul morților a ajuns la 182


  07.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Brașovul va purta mască. Dacă are


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Zece cadre medicale de la Spitalul Municipal Codlea sunt în autoizolare


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Cele 22 de proiecte eligibile rămase în cursa pentru bugetarea participativă pot fi votate până la 17 aprilie


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Izolarea provoacă tensiuni în comunitățile de rromi din Tărlungeni și Teliu


  07.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Nu am ajuns la vârf


  Starea de urgență se prelungește cu o lună


  07.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Echipamentele medicale vor putea fi cumpărate cu fonduri europene


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  De unde ne luăm vitaminele în perioada autoizolării din cauza coronavirusului


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Alungați gândurile rele


  Cum să te ferești de depresie în autoizolare


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Unghiile lungi, un pericol de răspândire a coronavirusului


  07.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Teorie publicată într-o carte


  Piramidele din Țara Bîrsei

  Articolul următor

  Nu e legendă


  Povestea acarului Păun

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.976 milisecunde, încărcat în milisecunde