Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Hotărît să ducă faima orașului în care s-a născut


Brașoveanul din Andorra

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 27.05.2009
• Mihai Bâră, unul dintre cei mai mari schiori români și un pictor apreciat, a fost pînă acum 5 ani singurul român stabilit în Andorra

Brașovenii au ajuns în toate colțurile lumii. Pînă și în Andorra, o țărișoară pe care mulți nu o găsesc pe hartă, dar care e căutată de milioane de turiști, amatori de sporturi de iarnă. Ei bine, în Andorra trăiește o singură familie de brașoveni. Și nu sînt fiștecine.
Cristina este medic cardiolog la Spitalul de Urgență, iar Mihai, directorul sportiv al unui mare complex turistic. Cea mică, Ana, cîștigă titlu după titlu la schi. Fostul campion al României la schi, astăzi un nume apreciat în sportul mondial, își împarte existența între pîrtiile din Pirinei și atelierul de pictură. Mihai este în egală măsură un pictor care alunecă pe zăpadă și un schior îndrăgostit de șevalet.

Cel mai tînăr antrenor român

Povestea lui Mihai Bâră începe pe muntele Postăvarul, acolo unde mama lui, vicecampioană mondială universitară la schi, l-a învățat să alunece pe schiuri. Avea doar 3 ani. Și-a moștenit părinții, ambii schiori de talie internațională, și a ajuns campion național. În aceeași măsură, brașoveanul a avut înclinație spre lumea artistică. A absolvit Liceul de Artă, iar cînd a venit vremea admiterii la facultate s-a întrebat ce drum să aleagă: sportul sau pictura? A intra primul la IEFS, după care a devenit antrenorul clubului Dinamo. Cît a stat în România, a urcat toate treptele carierei sportive. A fost antrenor al lotului național de juniori. La 27 de ani, pregătea naționala de seniori, cu care România a obținut cele mai bune rezultate din toate timpurile. Mihai deține și azi titlul de cel mai tînăr antrenor român din toate sporturile. La Olimpiada de la Albertville, un prieten polonez i-a propus să accepte postul de antrenor-șef la cel mai bun club din Pirinei.
Și așa, acum 17 ani, destinul lui avea să fie legat de Andorra, o țară de 11 ori mai mică decît județul Brașov.

Un schior care pictează lumina

Prins în competiții sportive, Mihai a uitat pentru o vreme de pictură. În Andorra însă, pe lîngă coordonarea activităților de schi locale și internaționale, o treabă nu tocmai pentru oricine, a revenit la vechea lui dragoste: arta. În micul lui atelier, a realizat peste 500 de tablouri, care au trecut prin zeci de săli de expoziții și care au ajuns în colecții particulare din toată Europa și cele două Americi. Și la Brașov. Criticii spun că este un „drămuitor al luminii“ pentru că în picturile lui, lumina este pretutindeni, de la simpla scînteie la cascade de strălucire. „Lucrez în acrilic, pe pînză, cu adaosuri de materiale“, explică artistul neoexpresionist ale cărui tablouri de mari dimeniuni acoperă un perete. Vă veți întreba cum e posibil ca același om să atingă performanțe de excepție în două domenii atît de diferite? Cum poate să fie în același timp as în slalom și în pictură? „Am îmblînzit de mic două pasiuni. Alunecarea e o senzație care nu are egal, dar pictura e de la Dumnezeu. Pictez pentru că e o nevoie a mea, schiez din același motiv. Nu pot renunța la nicio latură“, mărturisește artistul schior sau schiorul artist.

Proiect pentru Poiana Brașov

Acum, Mihai trăiește în Andorra și este extrem de apreciat în ceea ce face. Practic, prin mîna lui trec sute de copii care învață să schieze. Nu există competiție sportivă să nu-i aranjeze rostul și nu există galerie de artă sau post de televiziune să nu-i fi găzduit creațiile. Și totuși, gîndul lui e la Brașov, orașul în care și-a descoperit harul pentru artă și calitățile de sportiv. „Pentru mine, Brașovul e un loc de vis, în care revin de 3-4 ori pe an. Poiana Brașov e o comoară a sporturilor de iarnă, are ceva aparte, dar țipă după ajutor“, spune el, convins c㠄e momentul să cîntărim niște proiecte“.
Are chiar el un astfel de proiect, menit să dezvolte stațiunea și să o readucă în circuitul internațional al competițiilor. „Marele păcat al statului român este că n-a știut să se adapteze timpului. Avem nevoie de pîrtii serioase, de mijloace mecanice performante. De 30 de ani, nu mai avem trambuline în Brașov. Pîrtia Lupului, de care marii campioni ruși erau uluiți acum 40 de ani, azi nu mai există. Ideea mea funcționează în peste 200 de stațiuni din lume, sper să reușesc s-o aduc și în Poiană“, mărturisește Mihai, hotărît să reclădească faima orașului în care s-a născut.

Singurul român din Andorra

Cînd vine vorba de schi, Mihai vede prăpastia dintre sportul românesc și cel vestic. „Acum 50 de ani, occidentalii practicau un schi romantic, acum fac din sport o industrie. Elita mondială schiază 10-11 luni pe an. Vara, se antrenează pe ghețarii Europei. Românii schiază doar 4 luni, cu chiu, cu vai. Și-apoi, nu există o continuitate între generații. Copiii n-au acces la pregătire, cluburi bune, competiții, ca în Occident. Ministerul român nu are atîta putere cît să pregătească pentru performanță“, explică el. În Andorra, conduce un complex format din trei stațiuni de schi, cu 110 km de pîrtii, cel mai mare și cel mai de calitate domeniu schiabil din Pirinei. Din 2003, formează monitori și antrenori. Vorbește 6 limbi, inclusiv catalana. Și totuși, nu e cetățean andorrez. „Mă consider român. Și mă zgîrie pe suflet cînd aud ce se întîmplă în Italia. Din 1992 pînă în 2004, am fost primul și singurul român stabilit în Andorra și, din fericire, nu a trebuit să lupt cu prejudecăți, să conving lumea că nu sîntem sălbatici“, spune brașoveanul. Și în prezent, pe românii din Andorra îi poți număra pe degete. O numărătoare care începe cu Mihai Bâră, brașoveanul care îi învață pe occidentali să schieze ca-n Carpați și să privească în picturile lui dealurile înverzite de acasă.

„Un fel de Transfăgărășean“

• Principatul Andorrei este situat între Spania și Franța. Capitala este Andorra La Vella. Este o țărișoară muntoasă, dezvoltată datorită turismului și sporturilor de iarnă. Aproximativ 9 milioane de turiști vin anual în țara cu 72.000 de locuitori, cam cîți are cartierul Astra. Cel mai jos punct e situat la 800 de metri deasupra mării, cel mai înalt, la 2.500 m. Șase piscuri au 2.900 de metri. Într-o suprafață de 500 kmp, sînt 5 stațiuni de schi amenajate la cele mai înalte standarde. „Andorra e un paradis fiscal. De 500 de ani, aici nu sînt taxe. Acum 45 de ani, toți cei care aveau o proprietate s-au trezit peste noapte multimilionari. Azi, circa 30 de familii au întreaga țară. Se simte și aici criza, dar pămîntul e la preț de Barcelona. Singura cultură agricolă este cea de tutun. Trăiesc aici și spanioli, portughezi și francezi. Cetățenia se obține după 25 de ani. Statul e condus de doi principi, cu funcții onorifice. În realitate, conduce guvernul. Și la ei e același circ electoral ca în România. Acum o lună au fost alegeri, au ieșit socialiștii. În Andorra, iarna e un paradis. E un fel de Transfăgărășean toată țara“, povestește Mihai.

O familie de ași

• Mihai provine dintr-o familie cu tradiție în schiul românesc. Tatăl lui, Mihai Bâră, are astăzi 80 de ani. În 1947 a devenit campion național la juniori, în 1948, campion militar la probele alpine. A participat la două olimpiade, a cîștigat 17 titluri de campion național, iar în competițiile internaționale a ieșit învingător la 21 de probe. Cel mai de seamă titlu al lui este cel de campion mondial universitar în 1951. Maestru emerit al sporturilor, liderul generației sale, predeleanul a intrat în istoria schiului românesc, devenind primul campion mondial al României. Soția sa, Magdalena Bâră, a ajuns la numai 16 ani campionă la senioare. A cucerit 24 de titluri naționale și două medalii de argint la olimpiade. I se spunea regina schiului alpin românesc.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  „Cupa Corona 100 România“. Corona Brașov, egal cu Gloria Buzău / Podravka Koprivnica, victorie cu HCM Rm. Vîlcea


  18.12.2018
 • ➤ National


  Cioloș încearcă să blocheze în instanță o eventuală OUG pentru amnistie și gratiere


  18.12.2018
 • ➤ Economic


  Surse: Guvernul va anunța introducerea de noi taxe pentru companii


  18.12.2018
 • ➤ National


  Dăncilă, către Iohannis despre participarea la ședințele de Guvern: dacă pe agendă vor fi acte normative din domenii prevăzute de Constituție, avem toată deschiderea


  18.12.2018
 • ➤ National


  Iohannis: Voi merge la ședințele de Guvern / OUG pe amnistie și grațiere ar fi o eroare gravă pentru România


  18.12.2018
 • ➤ Prima pagina


  Penibil: deputații Mohaci și Popa s-au întors în PSD


  18.12.2018
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Delirul dictatorului


  18.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Transport public mai atractiv


  Benzi speciale pentru autobuze


  18.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Parcările de la terminalele RATBV, cu abonament


  18.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Brașovul, unul dintre cele cinci județe în care salariul net depășește media națională


  18.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Facilități la transportul în comun, de la 1 ianuarie 2019


  18.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Primul contract strategic de parteneriat public-privat din România


  Cinci investitori din China, Turcia, Austria și Spania au depus oferte pentru autostrada Ploiești - Brașov


  18.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Eficientizare energetică la Colegiul Tehnic Transilvania


  18.12.2018
 • ➤ National


  Încă o încercare


  Președintele îi cere premierului Dăncilă să îi transmită agenda fiecărei ședințe de Guvern


  18.12.2018
 • ➤ National


  Ion Iliescu: „PSD trăiește cea mai gravă criză politică a sa. Problemele juridice ale lui Liviu Dragnea au creat fracturi interne în partid“


  18.12.2018
 • ➤ National


  Moțiunea „Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, rușinea României!“ va fi votată joi


  18.12.2018
 • ➤ Local


  Vrei sa ai o baterie auto perfect functionala chiar si in sezonul rece? Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens


  18.12.2018
 • ➤ Economic


  Marii investitori români și străini avertizează:


  Noua lege a pensiilor nu poate fi susținută


  18.12.2018
 • ➤ Economic


  România a avut, din nou, cea mai mare inflație din UE


  18.12.2018
 • ➤ Economic


  Guvernul vrea să înece 1,44 miliarde de euro în Canalul Dunăre - București al lui Ceaușescu


  18.12.2018
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Comunicat de presă privind închiderea proiectului “Diversificarea activității SC. CAFELA FACTORY SRL prin achiziția unor utilaje și echipamente performante necesare producției de rulote comerciale și recreaționale”


  18.12.2018
 • ➤ Doctor


  Fac minuni pentru organism


  Stafidele sînt cele mai sănătoase fructe uscate


  18.12.2018
 • ➤ Doctor


  Leacuri pentru entorse și luxații


  18.12.2018
 • ➤ Doctor


  Teste și analize medicale pentru hepatite


  18.12.2018
 • ➤ Doctor


  Griji de suflet


  Cum evităm depresia de Sărbători


  18.12.2018
 • ➤ Doctor


  Usturoiul negru distruge 14 tipuri de cancer


  18.12.2018
 • ➤ Doctor


  De ce avem nevoie de acizii grași Omega 6


  18.12.2018
 • ➤ Doctor


  Trei ceaiuri cu ghimbir care topesc grăsimea de pe burtă


  18.12.2018
 • ➤ Life


  Amintiri din copilărie


  Irina Rimes nu primea cadouri de Crăciun de la părinți


  18.12.2018
 • ➤ Life


  Filipine cîștigă pentru a patra oară titlul de Miss Univers


  18.12.2018
 • ➤ Life


  Loredana duce „Zaraza“ în SUA


  18.12.2018
 • ➤ Life


  Kate, William și copiii au pozat în blugi, pentru fotografia oficială de Crăciun


  18.12.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  IOAN GLIGA - ROUA CANDORII (II)


  18.12.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  18.12.2018
 • ➤ Sport


  Liverpool - Bayern este șocul optimilor Champions League


  18.12.2018
 • ➤ Sport


  Iubitorii handbalului sînt așteptați la sală


  Începe Turneul Internațional „Cupa Corona 100 România“


  18.12.2018
 • ➤ Sport


  Încă o lovitură! AFC Hărman a mai luat un jucător de la ACS SR Brașov!


  18.12.2018
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, moral șifonat înaintea startului Cupei României


  18.12.2018
 • ➤ Sport


  De la agonie la extaz


  Daniel Isăilă i-a stricat recordul lui Jorge Jesus!


  18.12.2018
 • ➤ Local


  Ion Iliescu, atac dur la adresa lui Liviu Dragnea, în Le Figaro: este cea mai gravă criză a partidului


  17.12.2018
 • ➤ Local


  Penibil: Deputații Mohaci și Popa s-au întors în PSD după ce plecaseră cu surle și tobe în partidul lui Ponta


  17.12.2018
 • ➤ National


  Klaus Iohannis: Memoria martirilor din 1989, întinată de infractori în frunte cu Dragnea


  17.12.2018
 • ➤ National


  Judecătorii demontează dezinformările lui Dragnea și cer CSM să apere prestigiul și credibilitatea Justiției


  17.12.2018
 • ➤ Sport


  UEFA Champions League. Liverpool - Bayern Munchen este marele șoc al optimilor


  17.12.2018
 • ➤ Local


  Piesele auto originale – alegerea ideala pentru buna functionare a autovehiculului tau


  17.12.2018
 • ➤ Prima pagina


  Un brașovean a provocat un accident cu 10 victime


  17.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Tînăr beat și drogat, prins după o urmărire în trafic


  17.12.2018
 • ➤ Eveniment


  500.000 de lei pentru amenajarea bike-park-ului din Postăvarul


  17.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Indemnizațiile persoanelor cu handicap grav vor fi plătite de la bugetul local


  17.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Primul traseu de transport metropolitan


  De la 1 ianuarie, RATBV introduce linia 110, pe traseul Brașov-Cristian


  17.12.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Tic-tac


  Colecționarul de timp

  Articolul următor


  Medicul decrețeilor din Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 33.679 milisecunde, încărcat în milisecunde