Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Hotărît să ducă faima orașului în care s-a născut


Brașoveanul din Andorra

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 27.05.2009
• Mihai Bâră, unul dintre cei mai mari schiori români și un pictor apreciat, a fost pînă acum 5 ani singurul român stabilit în Andorra

Brașovenii au ajuns în toate colțurile lumii. Pînă și în Andorra, o țărișoară pe care mulți nu o găsesc pe hartă, dar care e căutată de milioane de turiști, amatori de sporturi de iarnă. Ei bine, în Andorra trăiește o singură familie de brașoveni. Și nu sînt fiștecine.
Cristina este medic cardiolog la Spitalul de Urgență, iar Mihai, directorul sportiv al unui mare complex turistic. Cea mică, Ana, cîștigă titlu după titlu la schi. Fostul campion al României la schi, astăzi un nume apreciat în sportul mondial, își împarte existența între pîrtiile din Pirinei și atelierul de pictură. Mihai este în egală măsură un pictor care alunecă pe zăpadă și un schior îndrăgostit de șevalet.

Cel mai tînăr antrenor român

Povestea lui Mihai Bâră începe pe muntele Postăvarul, acolo unde mama lui, vicecampioană mondială universitară la schi, l-a învățat să alunece pe schiuri. Avea doar 3 ani. Și-a moștenit părinții, ambii schiori de talie internațională, și a ajuns campion național. În aceeași măsură, brașoveanul a avut înclinație spre lumea artistică. A absolvit Liceul de Artă, iar cînd a venit vremea admiterii la facultate s-a întrebat ce drum să aleagă: sportul sau pictura? A intra primul la IEFS, după care a devenit antrenorul clubului Dinamo. Cît a stat în România, a urcat toate treptele carierei sportive. A fost antrenor al lotului național de juniori. La 27 de ani, pregătea naționala de seniori, cu care România a obținut cele mai bune rezultate din toate timpurile. Mihai deține și azi titlul de cel mai tînăr antrenor român din toate sporturile. La Olimpiada de la Albertville, un prieten polonez i-a propus să accepte postul de antrenor-șef la cel mai bun club din Pirinei.
Și așa, acum 17 ani, destinul lui avea să fie legat de Andorra, o țară de 11 ori mai mică decît județul Brașov.

Un schior care pictează lumina

Prins în competiții sportive, Mihai a uitat pentru o vreme de pictură. În Andorra însă, pe lîngă coordonarea activităților de schi locale și internaționale, o treabă nu tocmai pentru oricine, a revenit la vechea lui dragoste: arta. În micul lui atelier, a realizat peste 500 de tablouri, care au trecut prin zeci de săli de expoziții și care au ajuns în colecții particulare din toată Europa și cele două Americi. Și la Brașov. Criticii spun că este un „drămuitor al luminii“ pentru că în picturile lui, lumina este pretutindeni, de la simpla scînteie la cascade de strălucire. „Lucrez în acrilic, pe pînză, cu adaosuri de materiale“, explică artistul neoexpresionist ale cărui tablouri de mari dimeniuni acoperă un perete. Vă veți întreba cum e posibil ca același om să atingă performanțe de excepție în două domenii atît de diferite? Cum poate să fie în același timp as în slalom și în pictură? „Am îmblînzit de mic două pasiuni. Alunecarea e o senzație care nu are egal, dar pictura e de la Dumnezeu. Pictez pentru că e o nevoie a mea, schiez din același motiv. Nu pot renunța la nicio latură“, mărturisește artistul schior sau schiorul artist.

Proiect pentru Poiana Brașov

Acum, Mihai trăiește în Andorra și este extrem de apreciat în ceea ce face. Practic, prin mîna lui trec sute de copii care învață să schieze. Nu există competiție sportivă să nu-i aranjeze rostul și nu există galerie de artă sau post de televiziune să nu-i fi găzduit creațiile. Și totuși, gîndul lui e la Brașov, orașul în care și-a descoperit harul pentru artă și calitățile de sportiv. „Pentru mine, Brașovul e un loc de vis, în care revin de 3-4 ori pe an. Poiana Brașov e o comoară a sporturilor de iarnă, are ceva aparte, dar țipă după ajutor“, spune el, convins c㠄e momentul să cîntărim niște proiecte“.
Are chiar el un astfel de proiect, menit să dezvolte stațiunea și să o readucă în circuitul internațional al competițiilor. „Marele păcat al statului român este că n-a știut să se adapteze timpului. Avem nevoie de pîrtii serioase, de mijloace mecanice performante. De 30 de ani, nu mai avem trambuline în Brașov. Pîrtia Lupului, de care marii campioni ruși erau uluiți acum 40 de ani, azi nu mai există. Ideea mea funcționează în peste 200 de stațiuni din lume, sper să reușesc s-o aduc și în Poiană“, mărturisește Mihai, hotărît să reclădească faima orașului în care s-a născut.

Singurul român din Andorra

Cînd vine vorba de schi, Mihai vede prăpastia dintre sportul românesc și cel vestic. „Acum 50 de ani, occidentalii practicau un schi romantic, acum fac din sport o industrie. Elita mondială schiază 10-11 luni pe an. Vara, se antrenează pe ghețarii Europei. Românii schiază doar 4 luni, cu chiu, cu vai. Și-apoi, nu există o continuitate între generații. Copiii n-au acces la pregătire, cluburi bune, competiții, ca în Occident. Ministerul român nu are atîta putere cît să pregătească pentru performanță“, explică el. În Andorra, conduce un complex format din trei stațiuni de schi, cu 110 km de pîrtii, cel mai mare și cel mai de calitate domeniu schiabil din Pirinei. Din 2003, formează monitori și antrenori. Vorbește 6 limbi, inclusiv catalana. Și totuși, nu e cetățean andorrez. „Mă consider român. Și mă zgîrie pe suflet cînd aud ce se întîmplă în Italia. Din 1992 pînă în 2004, am fost primul și singurul român stabilit în Andorra și, din fericire, nu a trebuit să lupt cu prejudecăți, să conving lumea că nu sîntem sălbatici“, spune brașoveanul. Și în prezent, pe românii din Andorra îi poți număra pe degete. O numărătoare care începe cu Mihai Bâră, brașoveanul care îi învață pe occidentali să schieze ca-n Carpați și să privească în picturile lui dealurile înverzite de acasă.

„Un fel de Transfăgărășean“

• Principatul Andorrei este situat între Spania și Franța. Capitala este Andorra La Vella. Este o țărișoară muntoasă, dezvoltată datorită turismului și sporturilor de iarnă. Aproximativ 9 milioane de turiști vin anual în țara cu 72.000 de locuitori, cam cîți are cartierul Astra. Cel mai jos punct e situat la 800 de metri deasupra mării, cel mai înalt, la 2.500 m. Șase piscuri au 2.900 de metri. Într-o suprafață de 500 kmp, sînt 5 stațiuni de schi amenajate la cele mai înalte standarde. „Andorra e un paradis fiscal. De 500 de ani, aici nu sînt taxe. Acum 45 de ani, toți cei care aveau o proprietate s-au trezit peste noapte multimilionari. Azi, circa 30 de familii au întreaga țară. Se simte și aici criza, dar pămîntul e la preț de Barcelona. Singura cultură agricolă este cea de tutun. Trăiesc aici și spanioli, portughezi și francezi. Cetățenia se obține după 25 de ani. Statul e condus de doi principi, cu funcții onorifice. În realitate, conduce guvernul. Și la ei e același circ electoral ca în România. Acum o lună au fost alegeri, au ieșit socialiștii. În Andorra, iarna e un paradis. E un fel de Transfăgărășean toată țara“, povestește Mihai.

O familie de ași

• Mihai provine dintr-o familie cu tradiție în schiul românesc. Tatăl lui, Mihai Bâră, are astăzi 80 de ani. În 1947 a devenit campion național la juniori, în 1948, campion militar la probele alpine. A participat la două olimpiade, a cîștigat 17 titluri de campion național, iar în competițiile internaționale a ieșit învingător la 21 de probe. Cel mai de seamă titlu al lui este cel de campion mondial universitar în 1951. Maestru emerit al sporturilor, liderul generației sale, predeleanul a intrat în istoria schiului românesc, devenind primul campion mondial al României. Soția sa, Magdalena Bâră, a ajuns la numai 16 ani campionă la senioare. A cucerit 24 de titluri naționale și două medalii de argint la olimpiade. I se spunea regina schiului alpin românesc.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului

Sentință: o cauză pierdută


Viață de cîine
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Eveniment


  Start în licitația de achiziție a 26 de troleibuze noi pentru Brașov


  Azi 09:04
 • ➤ Eveniment


  Vouchere de 100 de lei pentru Bookfest, de la RATBV


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  „Marea asfaltare“ din Tractorul nou începe cu două străzi


  Azi 09:01
 • ➤ Eveniment


  Discuții aplicate


  Analiză cost-beneficiu pentru Aeroportul Brașov, la Bruxelles


  Azi 08:57
 • ➤ Eveniment


  Laborator de ultimă generație, la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor


  Azi 08:52
 • ➤ National


  Încercare de epurare a procurorilor incomozi


  OUG privind Legile Justiției a fost publicată în Monitorul Oficial


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Fanii au intrat la bănuieli


  Anda Adam e însărcinată din nou?


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Mihail va cînta la concertul de Crăciun de la Vatican


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Mariah Carey își va lansa cel de-al 15-lea album de studio în luna noiembrie


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Pippa Middleton a născut un băiețel


  Azi 08:31
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  De ce să mănînci banane?


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Rednic promite că duce Dinamo în play-off


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Ratează și Turneul Campioanelor?


  Halep s-a retras de la Moscova


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Borcea și blestemul Dinamo


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Curs gratuit pentru arbitri de fotbal la AJF Brașov


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  „Viață pentru Adrian“


  Un fost fotbalist de la FC Brașov suferă de o boală cumplită!


  Azi 07:58
 • ➤ Sport


  România e la EURO 2019!


  16.10.2018
 • ➤ Local


  Un șofer beat care conducea o Ambulanță a provocat un accident grav între Șercaia și Mîndra


  16.10.2018
 • ➤ National


  UPDATE/ Ordonanța pe Legile Justiției a fost publicată în Monitorul Oficial


  16.10.2018
 • ➤ Local


  Fostul șef din Poliția Brașov, Sorin Melinte, noul șef la CASJ Brașov


  16.10.2018
 • ➤ Sport


  Simona Halep s-a retras de la Moscova!


  16.10.2018
 • ➤ Prima pagina


  A traversat prin loc nepermis


  Asistenta senatorului Dunca, grav rănită în fața sediului PSD


  16.10.2018
 • ➤ Eveniment


  Amenzi de peste 5.000 de lei, pentru staționările, parcările și opririle în zone interzise


  16.10.2018
 • ➤ Eveniment


  Peste 30.000 de locuri de muncă vacante, la nivel național


  16.10.2018
 • ➤ Eveniment


  Se schimbă regulile


  Nu se mai eliberează abonamente pentru parcarea etajată de la Spitalul Militar


  16.10.2018
 • ➤ Eveniment


  Fundația Kronospan finanțează trei proiecte comunitare din Brașov


  16.10.2018
 • ➤ Eveniment


  PUZ cu reguli mai stricte pentru zona Coasta Vacilor - Colțul Putinarilor – Warthe II


  16.10.2018
 • ➤ Eveniment


  Mutarea zebrei de la Bartolomeu, o mare bătaie de cap


  16.10.2018
 • ➤ Actualitate


  O sentință dată de Înalta Curte de Casație și Justiție ne pune lanțuri


  Protestele spontane au fost interzise


  16.10.2018
 • ➤ Actualitate


  Cele două lebede negre de pe Lacul Cetății din Făgăraș, găsite sfîșiate


  16.10.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Gala muzicii maghiare, la Opera Brașov


  16.10.2018
 • ➤ Actualitate


  Concert extraordinar la Biserica Neagră


  16.10.2018
 • ➤ Actualitate


  Semnal de alarmă


  Cartel Alfa: Tot mai mulți angajatori își obligă salariații să devină PFA


  16.10.2018
 • ➤ Actualitate


  Credite cu dobîndă zero pentru tineri


  16.10.2018
 • ➤ Actualitate


  La fiecare trei minute, un român a emigrat în altă țară, în 2017


  16.10.2018
 • ➤ National


  Justiția lui Tudorel


  OUG cu dedicație pentru Liviu Dragnea


  16.10.2018
 • ➤ Doctor


  Prunele alungă oboseala


  16.10.2018
 • ➤ Doctor


  Cum îți poți menține creierul sănătos


  16.10.2018
 • ➤ Doctor


  E vremea lor


  Gogoșarii, bombe de vitamine cu calorii puține


  16.10.2018
 • ➤ Doctor


  Silimarina protejează ficatul


  16.10.2018
 • ➤ Doctor


  Diabetul de tip 2, reversibil?


  16.10.2018
 • ➤ Doctor


  Primenire în parg de iarnă


  Detoxifierea de toamnă


  16.10.2018
 • ➤ Doctor


  O oră de alergare prelungește viața cu 7 ore


  16.10.2018
 • ➤ Doctor


  Dieta cu apă caldă și lămîie revine


  16.10.2018
 • ➤ Doctor


  Cuișoarele tratează cu succes 100 de boli


  16.10.2018
 • ➤ Doctor


  A fost testat un nou medicament împotriva obezității


  16.10.2018
 • ➤ Life


  „Ca la mama acasă“


  Patrizia Paglieri are emisiune la TV Paprika


  16.10.2018
 • ➤ Life


  Andreea Raicu a lansat cartea „Descoperă-te”


  16.10.2018
 • ➤ Life


  Cel mai mare dovleac din lume are 440 de kilograme


  16.10.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Tic-tac


  Colecționarul de timp

  Articolul următor


  Medicul decrețeilor din Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.394 milisecunde, încărcat în milisecunde