Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

„Italianul să stea în Italia, eu stau aici“


„Mi piaci Romania!“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 26.02.2009
• Italianul Roberto Cesaroni nu vrea să se mai întoarcă în Italia, fiindcă viața lui de acum înseamnă familia și magazinul de antichități din Brașov

În timp ce italienii devin din ce în ce mai puțin prietenoși cu românii și chiar vor să scape de ei, de parcă toți ar fi o apă și-un pămînt, Roberto Cesaroni, italian get-beget, și-a lăsat baltă patria mamă și și-a croit destinul în Brașov. Chiar în mijlocul națiunii la care italienii sînt azi refractari. Cum s-a întîmplat? Acum 14 ani, s-a îndrăgostit de o brașoveancă și, de dragul ei, a vîndut tot ce avea, ca să se stabilească aici. Și-a deschis o afacere în centrul Brașovului, a făcut doi copii și și-a zis hotărît: „Nici mort nu mă mai întorc în Italia. Mi piaci Romania“. A ajuns chiar să nu-i mai înțeleagă pe conaționalii lui care au un ghimpe împotriva românilor și, într-un fel, se consideră și el român: „Italianul să stea în Italia, eu stau aici“.

Regele antichităților

Roberto Cesaroni are un magazin de antichități, primul de acest fel deschis în Brașovul de dup㠒90. O încăpere mică, înțesată de obiecte vechi: icoane și tablouri, ceainice, discuri de vinil, păpuși din porțelan, farfurii, rîșnițe, trenulețe, clopoței, suveniruri de tot felul. Pare o învălmășeală de neînțeles pentru un străin, dar, pentru el, nimic nu e pus la întîmplare. Acesta e imperiul lui Roberto, în care își petrece ziua întreagă, dezlegînd rebus în limba italiană, în așteptarea clienților. Vorbește românește binișor, dar nu atît de corect cît să rezolve cuvinte încrucișate. În schimb, își deapănă cu ușurință povestea de viață, pe care a tot spus-o pe la cunoștințe și reporteri. Cum și-a schimbat total viața, renunțînd la tot și luînd-o de la capăt în România. Și, deși merge în fiecare an la mama lui, rămasă la Grosseto, abia așteaptă să revină în prăvălia cu lucruri prăfuite de timp din inima Brașovului.

Amore, amore!

Era o zi de toamnă din 1995. Roberto venise la Brașov în vacanță și, văzînd un concert în Piața Sfatului, s-a apropiat de mulțime. Nu se știe cum s-a făcut, dar a intrat în vorbă cu o fată frumoasă. Așa de mult i-a plăcut încît nu și-a mai putut lua gîndul de la Simona nici după ce s-a întors acasă, în orășelul Grosseto din provincia Toscana. A luat o decizie radicală. A vîndut tot ce agonisise: anticariatul, berăria pe trei etaje deschisă în 1979, printre primele din Italia, apartamentul, garajul, și-a luat rămas bun de la mamă și sora lui cu cinci ani mai mică, și a luat drumul Brașovului, la iubirea vieții lui. Simona și Roberto s-au căsătorit. „Cinci ani n-am făcut nimic, pînă am cumpărat spațiul ăsta și m-am apucat din nou de comerțul cu antichități. A fost primul magazin din Brașov, nu erau decît consignații. A mers bine atunci, acuma nu merge deloc. Sîntem la pistole. Știu să cumpăr, știu să vînd, dar cu criza, nu mai merge“, mărturisește patronul de la Antiqua.

Mare colecționar de jucării de tablă

Nu e chiar un anticar obișnuit, e cunoscut în toată lumea pentru o specializare rară printre colegii de breaslă: giucăriile. „Am fost colecționar mare, unul dintre cei mai mari din Europa. Acum mai am 100 de bucăți, din 2.500. Vezi în vitrină caruselul și soldățeii? Sînt din anii ’30, din Germania. Am pus și la Muzeul Mureșenilor giucării. Dar am mai avut colecții și de porțelanuri vechi, borcane de muștar și de farmacie“, spune specialistul în jucării de tablă. Jumătate din obiectele expuse nu sînt de vînzare. Le-a așezat pe rafturi numai ca să-și poată clăti privirea cu ceva drag. Nu cîștigă prea mult, de fapt, vinde puțin, nici străinii nu se mai înghesuie după antichități. Cu românii nu se tocmește prea mult. În schimb, străinii sînt mult mai zgîrciți. „Nici nu vorbesc cu italienii, să nu își dea seama că-s de-al lor. Că dacă află că-s italian, fuge repede. Anticarul italian e mai cinstit decît ăla român“, explică Roberto, supărat că, „in Romania, comerțul e morto“.

Un prieten antiromân

Are doar cîțiva prieteni în Brașov. Printre ei și Alexandru, originar din Cluj, dar care, de cîte ori trece prin România, îl vizitează în magazin. Sandu e exact opusul lui Roberto. Italianului îi place România, românul să n-audă de ea. „De-abia aștept să fug înapoi. Nu-mi mai place România, totul e scump“, spune Sandu, iar Roberto îl aprobă: „E vero“. „E bine să faci bani în România, dar să-i cheltui în Italia“, dă sfaturi Sandu, plecat în Trieste încă din 1981. Era căsătorit deja cu o italiancă, dar n-a avut noroc în dragoste. Acum e la a treia nevastă și cu fiecare are cîte un copil. E patronul unei firme de restaurări în construcții și face bani frumoși. Dar puțină lume știe că-i român. „Nu am prieteni români în Italia și nu lucrez cu români. Sînt necalificați. Mi-e rușine să spun că-s român, spun că sînt rus, și am mai mult succes. Românii nu sînt bine văzuți, țiganii au făcut țara asta de rîs. N-ați văzut că sînt mai puțini cerșetori în România? Toți sînt în Italia. Să-i vezi pe orbi și paralitici cum sar sprinteni din autocare. Vede toată lumea că n-au nimic. Și în România mi-e rușine să spun că-s român. Zic că sînt șoferul unui italian“, spune Sandu, românul din care, în 28 de ani de trai în Italia, n-a mai rămas nici urmă de identitate națională.

Mai bine în România

Italianul are doi copii, Ottorino, de 9 ani și jumătate, și Vanda, de 3 ani și jumătate. I-a botezat după numele părinților săi. „Nu știu ei italienește, dar pricep. La început, cu Simona vorbeam doar englezește. Am învățat eu românește, că nu e greu, seamănă cu italiana. Brașovul îmi place, eu am venit aici pentru fata inimii mele, îmi lipsește numai marea. Am copilărit la 10 kilometri de Marea Tineriană. Mergem în fiecare an toți acolo, să facem baie și cumpărături. E mai ieftin. Laptele e 55 de cenți“, povestește anticarul. A adus-o și pe mama lui în Brașov, și pe fiica din prima căsătorie, acum studentă. Dar nu prea le-a plăcut. Numai el se încăpățînează să nu se plictisească de România. „Mi piaci in Romania, dar clasa politică e de toată rușinea. Dar și în Italia sînt Berlusconi și Alessandra Moussolini. Niște fasciști. Italianul să stea în Italia, eu stau aici“, conchide Roberto, la cei 60 de ani ai săi. Cît despre percepția negativă a românilor în Italia, el crede că adevărații italieni și-au dat seama că emigranții sînt de două feluri: cine muncește și cine fură. „Eu nu apreciez golanii, nici de-acolo, nici de-aici. Pot să stau și-ntr-o cabană și-ntr-un castel, numai să fiu alături de familia mea. Iar dacă ai mei sînt aici, eu rămîn în România“.

103 italieni în Brașov

• În Italia trăiesc legal peste un milion de români, care produc 2,26% din produsul intern brut al țării. Dintre aceștia, 72% sînt absolvenți de liceu. Cei mai mulți s-au stabilit în nordul și centrul peninsulei. Ei muncesc în domeniul construcțiilor, restaurante și hoteluri, asistență familială (îngrijire bătrîni și copii) și comerț. Există însă, printre acești români care muncesc serios, și infractori. Statisticile italiene arată că 7,8% dintre violurile petrecute în această țară au autori români, însă localnicii comit de opt ori mai multe. În județul Brașov, la recensămîntul din 2002, au fost înregistrați 103 cetățeni de etnie italiană.

Călător prin lume

• Roberto a trăit pînă la 46 de ani cum a vrut inima lui. Pînă la 15 ani a stat la părinți, a făcut 10 clase, apoi a muncit pe vapoare de croazieră, ca muzicant. Fiindcă l-a pasionat și muzica beat. Și-a făcut o formație pe care a botezat-o The 19th Gate of Hell. El cînta la tobe. A muncit prin Venezuela, America, Australia, Anglia, Franța, dar nicăieri n-a găsit un pămînt primitor ca-n România. Sau poate nicăieri nu și-a găsit jumătatea.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  O femeie din Brașov a tușit spre polițisti și le-a spus că are COVID-19!


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Festivalul Musica Barcensis, ediția a XI-a, debutează în 19 iulie 2020 la Brașov


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Amenzi de 64.000 de lei, la Brașov, pentru nerespectarea măsurilor din starea de alertă


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  413 noi cazuri de COVID 19, din care 17 la Brașov


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  300 de părinți au făcut o petiție prin care cer suplimentarea locurilor pentru copiii nerepartizați în licee


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Furtul din buzunare poate fi prevenit!


  13.07.2020
 • ➤ Cititori


  Știai că poți efectua o reîncărcare Vodafone în doar doi pași simpli? Descoperă cum!


  13.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Al doilea om din vârful Inspectoratului Școlar, al doilea din coadă la examen


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  FĂRĂ PRECEDENT


  Aproape 600 de elevi din Brașov au rămas fără loc la liceu


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Direcția de Asistență Socială așteaptă solicitări pentru kit-urile de asistență pentru seniori


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Contract durduliu


  Două firme își dispută modernizarea stadionului Carpați


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  CJ vrea să recupereze din fonduri UE banii investiți în sistemul medical de la începutul pandemiei


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Autobuzele electrice intră de azi și pe linia 22


  13.07.2020
 • ➤ National


  Scrisoare deschisă


  Medicii se simt victimele unei legi nedrepte


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Zice ea


  Lidia Buble este îndrăgostită


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Anna Lesko e încinsă


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Alex Bodi i-a oferit Biancăi cel mai ieftin cadou


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Vasile Șeicaru împlinește 70 de ani


  13.07.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cura cu scorțișoară ajută în diabet și ulcer


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Ronaldinho nu scapă de probleme


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Liga 2


  Penalty ratat de trei ori în meciul Petrolul – Rapid


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep: „Trei luni am fost în depresie”


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Călin Popescu pleacă de la Sepsi OSK după incidentul cu Leo Grozavu!


  13.07.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Medicii vor să rămână medici


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  47 de cazuri noi de COVID la Brașov, 456 la nivel național


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Iată ce primesc la micul dejun pacienții cu COVID de la Spitalul CFR Brașov


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un tânăr a murit electrocutat la o fermă de lângă Făgăraș


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Raed Arafat spune că ne-am putea trezi cu noi restricții


  12.07.2020
 • ➤ Sport


  Leo Grozavu, băgat în ședință de șefii lui Sepsi după incidentele cu Lorand Fulop și Călin Popescu / "Acum e liniște"


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  45 de noi cazuri COVID la Brașov, 698 în țară


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Peste 20 de elevi cu medii de admitere peste 8 au rămas fără loc la liceu la Brașov. În total sunt 599.


  11.07.2020
 • ➤ National


  Cluburile ar putea fi închise după ora 22.00. Orban: „Va trebui să ne gândim foarte serios dacă nu luăm aceste măsuri”


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Fosta șefă DIICOT Alina Bica, reținută în Italia. Făgărășeanca are de executat 4 ani de închisoare.


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Florin Iacob nu dezarmează: ”Vom promova în Liga 1 de pe primul loc”


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Grecia: Toți turiștii care intră în țară trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Au fost publicate rezultatele repartizării în licee: 9.31, ultima medie la colegiul Meșotă


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Șase junioare de la Corona Brașov au semnat prelungirea contractelor / "Să muncească pentru a atinge performanța"


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți sferturile UEFA Champions League.


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  54 de noi cazuri COVID la Brașov, 592 în țară


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Leo Grozavu riscă să fie dat afară de la Sepsi OSK! Antrenorul și-a pierdut cumpătul și ar fi lovit doi jucători!


  10.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Nu avem voie la grătare și picnicuri


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  A doua sesiune


  BACUL de toamnă începe în 24 august


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  PNL intră oficial în lupta localelor cu Veștea și Scripcaru


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Șoferii RATBV au donat sânge pentru unul dintre colegi


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Unde-i punem?


  Senzori pentru măsurarea calității aerului la Brașov


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Comisia de circulație a avizat modernizarea străzii Narciselor


  10.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Spitalul Municipal Făgăraș a primit un container de decontaminare


  10.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Brașovul, pe lista județelor care primesc despăgubiri pentru inundații


  10.07.2020
 • ➤ National


  Cioloș, atac la PNL și PSD


  Parlamentul și Guvernul se joacă de-a politica, spre rușinea lor și drama cetățenilor


  10.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Ipoteze care înfierbîntă mințile


  Atlantida există!

  Articolul următor

  Mesaj pentru urmași


  Misterul globului de aur din Șchei

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 69 milisecunde, încărcat în milisecunde