Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

„Loz în plic - dai trei lei, Și iei nimic“


Vînzătoarea de noroc

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 20.02.2009
• Elena Olteanu, cea mai veche vînzătoare de lozuri din Brașov, a purtat noroc multor oameni, dar ea a avut numai ghinioane în dragoste

Cine n-a tras un loz în speranța că pliculețul de hîrtie îi va aduce marele cîștig? Cine n-a chibițat înainte de a-l deschide, în căutarea unor indicii care s㠄arate“ dacă e cîștigător? Cine n-a luat o sumă mică sau mare de bani, desfăcînd lozurile capsate sau răzuind biletele colorate? Practic, nu e român să nu-și fi încercat norocul la loteria instant. Găseai tonete peste tot, în gară, pe Republicii, în magazine. Vînzătoarele își așteptau clienții la măsuțele lor de picnic, iarna, echipate ca pentru cele mai mari geruri, vara, cu pălării de paie. Mai nou, tonetele au fost desființate. Vînzătoarele ambulante își vînd lozurile prin restaurante. Brașovenii le cunosc, sînt aceleași doamne care îi îmbie să aleagă lozul cu noroc. Uneia i se spune Bunicuța. Nu pentru vîrsta ei, ci pentru că e cea mai veche vînzătoare de lozuri din oraș. „De 20 de ani vînd iluzii. Sînt norocoasă pentru alții, dar nu și pentru mine“, oftează Elena Olteanu, femeia care trăiește modest, deși i-a făcut bogați pe mulți brașoveni.

20 de ani, cu lozuri în geantă

Să vinzi lozuri nu e lucru ușor. Mai ales azi, cînd la modă e loto 6 din 49. Cînd se cîștigă chiar și pe Internet. E o anume inginerie să știi cum intri în restaurant, să te apropii de oamenii de la mese fără să le strici buna dispoziție, să le fluturi pe sub nas un evantai de tichete și să-i mai și convingi să cumpere. Ca să vinzi noroc, trebuie să ai și tu noroc, ca vînzător. Dacă ai dat primul loz și clientul l-a nimerit cîștigător, sar toți de la mese să-și încerce șansa. Toată strategia de a vinde tentații, speranțe, visuri, se învață în timp. Elena Olteanu e cea mai pricepută, citește omul de cum îl vede. Experiența ei vine nu numai din cei 20 de ani petrecuți tot cu lozurile în mînă, ci și dintr-un fler special care i-au adus renumele de vînzătoarea cea mai simpatică, amabilă, glumeață și aducătoare de noroc din Brașov.

De la bilete de troleibuz, la lozuri

Elena are 61 de ani, dar arată de vreo 45. Poate și fiindcă face multă mișcare. N-are încotro, asta îi e meseria, zilnic face cîțiva kilometri pe jos între restaurantele din centru și cele din cartiere. A venit în Brașov în 1964, de la Vama Buzăului, satul Acriș. Se măritase cu un maistru care lucra la Steagul Roșu. „Auzise că mama are patru fete cuminți și gospodine și m-a cerut tocmai pe mine.
Nu-mi plăcea de el, dar pînă la urmă am zis «Hai!». Am stat prin gazde, pe urmă am primit o cameră în căminul de tineret, după ce ne-am dus în audiență la sindicatul uzinei“, povestește ea cum și-a început viața la Brașov. A lucrat la Republica, la Steagu, chiar și la ITB, ca taxatoare. Cîștiga puțin, așa că, de la biletele de troleibuz, a trecut la cele cîștigătoare. S-a prezentat la un concurs și a fost angajată la Loto Prono. A făcut practică în gară, cu o vînzătoare experimentată. „Ia măsuța și coboară la scări!“, i-a zis colega ei mai veche în branșă. „M-am întors cu toate lozurile vîndute, plus ciubuc“, își amintește ea de vremurile cînd clienții erau mult mai generoși decît cei de azi.

A dat bani, mașini și apartamente

Pe atunci, nu erau tichete instant, de răzuit, ci numai plicuri cu capse. Cu 3, cu 6 și cu 10 lei. „Cum se apropia omul de măsuță îi ziceam premiile: la cele cu 3 erau bani, la cele cu 6, bani și autoturisme, iar la cele de 10 erau și locuințe. Am dat, la viața mea, toate tipurile de cîștiguri. Nu toate vînzătoarele au norocul ăsta. Am dat trei mașini Dacia, iar bani nici nu mai țin minte cîți!“, spune Elena. Pe cei care au tras „Necîștigător“ i-a consolat și i-a încurajat să mai încerce. Sau le-a spus că au noroc în dragoste, dacă n-au la bani. A asistat și la explozii de bucurie. Unii o luau în brațe, alții plîngeau de bucurie. Oameni de afaceri, studenți, pensionari, toate categoriile și-au încercat norocul alegînd din inelul de metal cu zeci de pliculețe oferit de brașoveancă. Uneori, bucuria era pentru sume mici, alteori, imense. „Loz în plic, Dai trei lei, cîștigi nimic!“. Așa glumeau românii pe vremuri. „Nu pot să zic că e un secret, uneori pare atît de simplu să cîștigi, alteori joci o viață și nu te alegi cu profit! Mai greu e să vinzi, marfa pe care o ofer eu e o iluzie“, crede vînzătoarea.

Vremuri cu noroc

De obicei, cine trăgea un loz cîștigător investea o bună parte din cîștig cumpărînd alte lozuri, în speranța că e ziua cea mare și se va îmbogăți. Elena a avut astfel de clienți care au lăsat-o fără marfă. Adică, nici mai mult nici mai puțin de 10-15 pungi cu lozuri, fiecare pungă fiind de 100, 300 și 900 de bucăți, după valoare. „Mergea loteria foarte bine. La nunți, botezuri, loteria plătea taxă ca vînzătorul să intre cu lozuri. Și vindeai, nu glumă! Mesenii se luau la întrecere care are noroc mai mare. Azi, e exact pe dos. Mirele îmi zice: «Dacă vii dumneata cu lozurile, nu-mi mai dau mie darul!» Dar nu-i așa, omul joacă, e o provocare, și important e să joci. Dacă nu joci, nu cîștigi“, repetă ea sloganul arhiștiut. Cînd au apărut biletele răzuibile, a fost mare nebunie. „Cu răzuitul, nu mai plecam acasă. În cîteva zile, îmi făceam planul pe două luni. Avea lumea bani, azi cine-și mai permite să-și facă plăcerea asta?“, se întreabă Elena, care, de multe ori, cînd își termina norma, lucra și pentru colegii bolnavi, din zori pînă seara tîrziu.

Lozul cel mare l-a dat pe datorie

O dată, un client care a cîștigat o sumă mare, i-a dat bani să se ducă acasă cu taxiul. Alte dăți, de bucurie, norocoșii îi făceau cinste cu o friptură, sau îi băgau în buzunar niște bani. „Dar cei mai mulți îmi mulțumeau cumpărînd din nou. Și azi mă întîlnesc cu vechi clienți care au tras de la mine un loz mare și îmi zic că se roagă la biserică pentru sănătatea mea. Alții îmi zic: «Hai să iau un loz pentru mata, că ai înghețat de tot». Sau «Mă mai țineți minte? Dumneavoastră mi-ați dat o mașină“. Mă bucur pentru fiecare“, mărturisește ea, amintindu-și de niște studenți cărora le-a schimbat viața. Erau la o bere în „Groapă“, fără bani și cam amărîți. Ea le-a oferit un loz. Au pus mînă de la mînă, dar n-au reușit să strîngă toți banii. „Lasă că pun eu restul de la mine“, le-a zis vînzătoarea. Lozul a fost cîștigător. Și nu oricum, le-a adus băieților o sumă mare de tot. Cam cît 50.000 de lei de azi. „M-am întîlnit cu ei după cîțiva ani. Mi-au povestit că, din banii ăia și-au plătit facultățile și ajunseseră toți ingineri. «Ați pus diferența cu suflet», mi-au zis. Și-acum îmi dau lacrimile cînd îmi amintesc de bucuria lor“, povestește Elena.

Concursuri de vîndut lozuri

Felul ei de a fi, amabilitatea și vigilența, au salvato de necazuri. Niciodată nu a fost jefuită, deși umblă cu bani mulți la ea. „Nu era simplu. Dacă mă fura, puneam de la mine. N-am pățit-o niciodată, nici la tonetă, nici de cînd vînd prin restaurante“, spune vînzătoarea. O vreme a lucrat la tonetă, cu un radiator la picioare care-i mai ardea și hainele. Oricum, tot frig era. „Ne rotau tot orașul, cîte o lună la o tonetă, ca fiecare să cîștige la fel, după cum era vadul. Erau și inspectori de teren, nu puteai lipsi. Am prins și zile bune, și zile rele. Am luat și diplome, vaze, premii în bani“, se laudă ea cu consursurile pe care le-a cîștigat pe oraș sau județ. Fiecărui concurent i se dădea cîte un sector de oraș în care trebuia să vîndă cît mai multe lozuri într-un interval de timp stabilit. Revoluția a prins-o la Capitol, cum altfel, decît vînzînd lozuri? Oamenii au recunoscut-o și au suit-o pe tanc. A strigat și ea „Libertate!“, dar „nu-s revoluționară, nimeni nu mi-a zis că sînt“.

„Nu vrem lozuri, avem bani destui“

Astăzi, Elena este la fel de vioaie ca acum 20 de ani. Bate orașul în lung și-n lat, oferind brașovenilor speranța unui cîștig neașteptat. Dar, ca orice sector al economiei, și lozurile au fost afectate de criză. Se cumpără tot mai puține, uneori nu face vînzare mai mare de 30 de lei pe zi. Oamenilor li se par mulți 2,5 sau 3 lei. „Cei mai zgîrciți și cei mai fandosiți sînt bogații. Dar și cei mai aroganți - cînd îmi spun să nu-i mai deranjez, că au bani destui. E o artă cum intri, cum te apropii de restaurant, dar e o artă și să știi să ieși“, explică vînzătoarea. Lucrează dimineața cîteva ore, cînd se deschid restaurantele. La prînz, vine acasă, mănîncă, își mai face treburile. Seara, își ia geanta cu lozuri și pleacă din nou pe teren. Merge pe la toate restaurantele din centru, apoi vine pe jos, din local în local, pînă la Ceasul Rău și, uneori, pînă în Astra. Lumea o cunoaște. Dar și ea cunoaște lumea. Are o memorie vizuală de invidiat. Și picioare neobosite. „Puteam ajunge în Cartea Recordurilor tot mergînd pe jos“, glumește brașoveanca.

N-a avut noroc

A ieșit la pensie, dar a cerut să fie lăsată să mai vîndă lozuri. Și fiindcă îi place meseria asta, dar și pentru bani. Locuiește într-o garsonieră și face economie la gaz. Dă drumul la căldură mai rar, doar-doar o fi mai mică factura. Cheltuiește o grămadă și cu medicamentele pentru reumatism, hipertensiune și cardiopatie ischemică. Dar nu se lasă doborîtă nici de necazuri, nici de vîrstă, e pe teren, la datorie, zi de zi, uneori pentru un cîștig modest. Cînd are cîte o zi ghinionistă, o ajută ospătarii. „Hai, bunică, hai, mamaie, că luăm noi niște lozuri!“. Tot ospătarii o salvează cînd clienții ei sînt străini. „Nu știu ce vorbesc pe limba lor, dar îmi traduc băieții. Nici valuta n-o pricep, tot ei le schimbă banii“, povestește Elena. Are doi băieți și o fată, plus doi nepoței. Dar în garsonieră e singură. Primul bărbat i-a murit, de alți doi a divorțat. „Am fost norocoasă doar pentru alții, eu n-am avut noroc în viață“, oftează cea mai veche vînzătoare de noroc din Brașov.

Poanta cu lozul în plic

• În puterea nopții, un bărbat adormit aude, ca prin vis, o voce șoptindu-i: „Du-te și cumpără un loz în plic!“. Se uită buimac în jur, apoi adoarme la loc. Dar vocea se aude din nou, pînă cînd omul începe să creadă că tocmai a primit un semn de la Dumnezeu. Trage pe el o haină și se repede la primul chioșc deschis nonstop. Cînd să intre, aude din nou vocea: „Nu de aici“. Aleargă la următorul chioșc din drum, de unde vocea îl gonește mai departe. Cutreieră astfel jumătate din oraș, pînă cînd ajunge într-o străduță înfundată. Vocea îl îndeamnă: „De aici!“. Bărbatul aleargă, pune mîna pe un loz în plic, dar vocea îl oprește: „Nu-l alege pe acesta!“. Apucă altul, vocea din nou: „Nici pe acesta!“. Cu degetele tremurînde, bărbatul atinge un loz de la marginea mesei, iar vocea spune: „Da, cumpără-l pe acesta!“. Bărbatul plătește lozul și, în culmea fericirii, aleargă acasă. Se așază pe marginea patului și îl desface încetișor, savurînd fiecare clipă. Apoi, un urlet deznădăjduit: „Necîștigător!“. La care vocea: „Ptiu! Iar n-am nimerit...“

55 de ani de loz în plic

• Șansa îmbogățirii peste noapte i-a fascinat întotdeauna pe oameni. În secolul XVIII, neavînd un sistem propriu de joc, românii au jucat la loteriile din străinătate. Loteria în România a început în 1793, aprobată de domnitorul Alexandru Moruzi. În anii următori, tot mai mulți particulari au căutat să obțină autorizații pentru desfășurarea de loterii. Mirajul cîștigurilor i-a cuprins pe români. Prin Legea Loteriei de Stat promulgată de regele Carol I în 1906 se conferea Loteriei Române „un loc important în eforturile de ameliorare a stării de sănătate și igienă a poporului român“. În perioada crizei economice, jucătorii erau ademeniți să joace în grup: „Cu o cheltuială de 200 de lei, costul unui sfert de loz, nimeni nu este mai sărac. Însă cu lozul în buzunar aveți șansa de a scăpa de griji pentru totdeauna“. În regimul comunist, au apărut tot mai multe tipuri de jocuri și sisteme. Cel mai drag joc de noroc al românilor, invenția Epocii de Aur, a fost însă lozul în plic, apărut în 1954, care ofereau cîștiguri pe loc: autoturisme Moskvici, Trabant, Dacia sau Skoda, excursii în străinătate, obiecte de uz casnic, locuințe proprietate personală. Lozurile erau niște tichete împăturite și capsate, colorate diferit, în funcție de preț. Biletele acoperite de o peliculă sub care, prin răzuire, stă șansa sau ghinionul, au luat locul vechilor lozuri în plic.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  O femeie din Brașov a tușit spre polițisti și le-a spus că are COVID-19!


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Festivalul Musica Barcensis, ediția a XI-a, debutează în 19 iulie 2020 la Brașov


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Amenzi de 64.000 de lei, la Brașov, pentru nerespectarea măsurilor din starea de alertă


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  413 noi cazuri de COVID 19, din care 17 la Brașov


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  300 de părinți au făcut o petiție prin care cer suplimentarea locurilor pentru copiii nerepartizați în licee


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Furtul din buzunare poate fi prevenit!


  13.07.2020
 • ➤ Cititori


  Știai că poți efectua o reîncărcare Vodafone în doar doi pași simpli? Descoperă cum!


  13.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Al doilea om din vârful Inspectoratului Școlar, al doilea din coadă la examen


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  FĂRĂ PRECEDENT


  Aproape 600 de elevi din Brașov au rămas fără loc la liceu


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Direcția de Asistență Socială așteaptă solicitări pentru kit-urile de asistență pentru seniori


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Contract durduliu


  Două firme își dispută modernizarea stadionului Carpați


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  CJ vrea să recupereze din fonduri UE banii investiți în sistemul medical de la începutul pandemiei


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Autobuzele electrice intră de azi și pe linia 22


  13.07.2020
 • ➤ National


  Scrisoare deschisă


  Medicii se simt victimele unei legi nedrepte


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Zice ea


  Lidia Buble este îndrăgostită


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Anna Lesko e încinsă


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Alex Bodi i-a oferit Biancăi cel mai ieftin cadou


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Vasile Șeicaru împlinește 70 de ani


  13.07.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cura cu scorțișoară ajută în diabet și ulcer


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Ronaldinho nu scapă de probleme


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Liga 2


  Penalty ratat de trei ori în meciul Petrolul – Rapid


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep: „Trei luni am fost în depresie”


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Călin Popescu pleacă de la Sepsi OSK după incidentul cu Leo Grozavu!


  13.07.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Medicii vor să rămână medici


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  47 de cazuri noi de COVID la Brașov, 456 la nivel național


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Iată ce primesc la micul dejun pacienții cu COVID de la Spitalul CFR Brașov


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un tânăr a murit electrocutat la o fermă de lângă Făgăraș


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Raed Arafat spune că ne-am putea trezi cu noi restricții


  12.07.2020
 • ➤ Sport


  Leo Grozavu, băgat în ședință de șefii lui Sepsi după incidentele cu Lorand Fulop și Călin Popescu / "Acum e liniște"


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  45 de noi cazuri COVID la Brașov, 698 în țară


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Peste 20 de elevi cu medii de admitere peste 8 au rămas fără loc la liceu la Brașov. În total sunt 599.


  11.07.2020
 • ➤ National


  Cluburile ar putea fi închise după ora 22.00. Orban: „Va trebui să ne gândim foarte serios dacă nu luăm aceste măsuri”


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Fosta șefă DIICOT Alina Bica, reținută în Italia. Făgărășeanca are de executat 4 ani de închisoare.


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Florin Iacob nu dezarmează: ”Vom promova în Liga 1 de pe primul loc”


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Grecia: Toți turiștii care intră în țară trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Au fost publicate rezultatele repartizării în licee: 9.31, ultima medie la colegiul Meșotă


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Șase junioare de la Corona Brașov au semnat prelungirea contractelor / "Să muncească pentru a atinge performanța"


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți sferturile UEFA Champions League.


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  54 de noi cazuri COVID la Brașov, 592 în țară


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Leo Grozavu riscă să fie dat afară de la Sepsi OSK! Antrenorul și-a pierdut cumpătul și ar fi lovit doi jucători!


  10.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Nu avem voie la grătare și picnicuri


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  A doua sesiune


  BACUL de toamnă începe în 24 august


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  PNL intră oficial în lupta localelor cu Veștea și Scripcaru


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Șoferii RATBV au donat sânge pentru unul dintre colegi


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Unde-i punem?


  Senzori pentru măsurarea calității aerului la Brașov


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Comisia de circulație a avizat modernizarea străzii Narciselor


  10.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Spitalul Municipal Făgăraș a primit un container de decontaminare


  10.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Brașovul, pe lista județelor care primesc despăgubiri pentru inundații


  10.07.2020
 • ➤ National


  Cioloș, atac la PNL și PSD


  Parlamentul și Guvernul se joacă de-a politica, spre rușinea lor și drama cetățenilor


  10.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Record local la manichiură


  Cele mai lungi unghii din Brașov

  Articolul următor

  Ipoteze care înfierbîntă mințile


  Atlantida există!

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 76 milisecunde, încărcat în milisecunde