Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

„Lasă-ne, gazdă, în casă!“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 24.12.2008
• O sută de copii din Brașov și-au propus să salveze de la uitare vechile colinde din Țara Bîrsei
• Monitorul Expres se alătură corului de voci îngerești, urîndu-vă sănătate și belșug, cu cei dragi alături, în sfintele zile de Crăciun

Colindatul a devenit o raritate chiar și la sat, acolo unde s-a născut. Din vasta tradiție orală, s-au perpetuat cam aceleași colinde pe care le auzim astăzi în repertoriul urătorilor de ocazie sau profesioniști. Cîntecele care vestesc Nașterea Domnului nu mai sînt primite cu emoția de odinioară, poate și pentru că nu mai sîntem atenți la mesajul lor creștin. O sută de copii din Brașov și-au propus însă să salveze de la uitare vechile colinde din țara Bîrsei. Copiii din ansamblul „Fluierașul“, elevi de la școlile generale din Brașov și Săcele, îmbrăcați în costume populare autentice, cîntă și dansează, reamintindu-ne obiceiuri și datini altădată știute de bunicii și străbunicii noștri. Încă din 1996, Fluierașii, nelipsiți de la festivaluri folclorice, s-au făcut cunoscuți în Brașov și în țară prin colindele lor nemaiauzite în nicio altă parte a țării. Deși mai cunoscute sînt colindele din Maramureș, cele din Țara Bîrsei sînt la fel de frumoase și pline de tîlc, iar melodiile originale le fac mai plăcute și mai complexe decît cele din alte regiuni.

Din moși-strămoși
„Lasă-ne, gazdă, în casă!“


• Monitorul Expres vă colindă de Crăciun cu vechi colinde românești din Țara Bîrsei

Colindatul a devenit o raritate chiar și la sat, acolo unde s-a născut. Din vasta tradiție orală, s-au perpetuat cam aceleași colinde pe care le auzim astăzi în repertoriul urătorilor de ocazie sau profesioniști. Cine nu cunoaște „Steaua“, „Domn, domn să-nălțăm“, „Trei păstori“ sau „Moș Crăciun cu plete dalbe“? Au existat însă colinde minunate pe care le cîntau bunicii noștri și care au rămas doar amintiri. Folcloriștii se străduiesc să recupereze aceste comori ale tradiției noastre orale de la bătrînii care nu le-au uitat. O sută de copii din Brașov și-au propus să salveze de la uitare vechile colinde din Țara Bîrsei. Monitorul Expres se alătură corului de voci îngerești care vă cîntă aceste melodii vechi de peste o sută de ani și vă colindă urîndu-vă sănătate și belșug, cu cei dragi alături, în sfintele zile de Crăciun.

„Că s-a născut, azi, Cristos, / Într-al lui Adam folos“

Pe vremuri, colindul era un mod sărbătoresc de a trăi magicele zile ale Crăciunului. Toată suflarea se pregătea pentru întîmpinarea cum se cuvine a colindătorilor, cei mai prețioși oaspeți ai sărbătorilor de iarnă. Astăzi însă, cîntecele care vestesc Nașterea Domnului nu mai sînt primite cu emoția de odinioară. Poate și pentru că nu mai sîntem atenți la mesajul lor creștin. Dar acum sute și mii de ani, colindele erau mult mai multe și mai diverse, la toate popoarele, iar la noi, în toate zonele țării. Deși mai cunoscute sînt colindele din Maramureș, cele din Țara Bîrsei sînt la fel de frumoase și pline de tîlc, iar melodiile originale le fac mai plăcute și mai complexe decît cele din alte regiuni. Iată cum se colinda cîndva la Măieruș: „Lăudați pe Dumnezeu,/ Marele Arhiereu,/ Că s-a născut, azi, Cristos,/ Într-al lui Adam folos./ Dănțuiți și săltați,/ Tot ce vi s-a trîmbițat,/ Magilor, călătoriți,/ Pe Mesia să-l găsiți./ Voi păstori să fluierați,/ Slavă lui să îi cîntați,/Că Maria a născut,/ Și blestemul s-a perdut./ Noi viață am primit/ Și prea mult ne-am veselit./ Și lemnele Raiului,/ Toate astăzi dănțuiesc,/ Cu danie prăznuiesc./ Și de-acum pînă-n vecie,/ Mila Domnului să fie“.

Cete de colindători în Țara Făgărașului

Muzicologul Constantin Catrina s-a preocupat cu pasiune de colindele din Țara Făgărașului și Bran. „Cîntate de către ceată, despărțită în două grupe, colindele din zona Făgărașului se particularizează prin dinamism, culoare și forță“, explică specialistul, amintind care este arsenalul colindătorilor: cîntatul propriu-zis, ritmul zurgălăilor, zornăitul clopoțeilor, clămpănitul și loviturile în podea cu bățul ce susține masca țurcii. În unele sate se cînta o singură colindă pentru toți, în altele exista un repertoriu foarte bogat: colinda pentru preot, primar, vînători, ciobani, pentru cei fără de copii, pentru fete de măritat, feciori de însurat. Darurile tradiționale erau colacii de grîu, carnea de porc, la care se adăugau mai totdeauna bani și băutură. Banii îi lua vătavul sau casierul și constituiau fondul de cheltuieli al cetei. Colindele vechi povestesc despre nașterea Mîntuitorului, despre venirea celor trei magi și apariția stelei pe cer. În Țara Bîrsei, colindatul în Ajun se face seara și, în general, cetele sînt formate din băieți. În schimb, în prima zi de Crăciun, încă de dimineață se adună cetele de flăcăi (țurci) și pornesc să colinde la porțile sătenilor. Feciorii trebuie să joace toate fetele care i-au primit cu colindul. În Comăna de Jos, ceata este constituită din cinci feciori din sat, numărul lor fiind respectat cu strictețe. Fiecare flăcău are un rol bine definit, structură care s-a păstrat neschimbată din 1938. Colindatul se transformă în petrecere care ține pînă dimineața cînd feciorii se trezesc devreme pentru a merge la biserică, ca să nu fie muștruluiți de părinte. După slujbă, colindatul continuă.

„Vă răsplătim c-un colac de grîu frumos, / Ca fața lui Cristos!“

Copiii din ansamblul „Fluierașul“ reușesc să aducă în casele brașovenilor spiritul Crăciunului prin cele mai vechi colinde din Țara Bîrsei. Sînt cam 100 de prichindei de la școlile generale din Brașov și Săcele care, îmbrăcați în costume populare autentice, cîntă și dansează, reamintindu-ne obiceiuri și datini altădată arhicunoscute de bunicii și străbunicii noștri. Încă din 1996, Fluierașii, nelipsiți de la festivaluri folclorice, s-au făcut cunoscuți în Brașov și în țară prin colindele lor nemaiauzite în nicio altă parte a țării. Învățătoarea Silvia Tatu a ținut ca repertoriul lor să conțină numai colinde autentice. Cum a reușit acest lucru? Căutînd bătrîni din mai multe sate brașovene și întrebîndu-i ce colinde se spuneau pe vremea lor. Uneori, strigăturile și melodiile le-a găsit la moșnegi de 90 de ani, alteori la dascălii din sate. Fluierașii au preluat și colinde din culegeri alcătuite de specialiști, vechi și acestea de aproape 100 de ani. Întocmai ca o veritabilă ceată de flăcăi, fluierașii își încep programul cu o strigătură, culeasă de la Viștea de Jos: „Lasă-ne gazdă în casă,/ C-afară plouă de varsă,/ Și-n tindă ninge de frige,/ Și-n cămară-i ca ș-afară,/ Lasă-ne măcar sub șop,/ Că ți-om spune de noroc!/ Hop! Hop! Hop-hop-hop!“. Iar după ce-și încheie colinda, gazdele îi laudă și spun, cum spuneau străbunii: „Vă răsplătim c-un colac de grîu frumos,/ Ca fața lui Cristos!“. Și tot ca pe vremuri, micii colindători răspund: „De unde-o golit, Dumnezeu să-mplinească cu sutele și miile!“

Păstrarea vechilor colinde, un miracol

Brașoveanul George Paul Meiu, antropolog la Universitatea Concordia din Canada, este și el preocupat de datinile din zona Brașovului. În cartea „Vin feciorii cu țurca!“, el a descris obiceiurile de Crăciun din Comăna de Jos. Vorbind despre ceata de feciori care merg la colindat, el se întreab㠄ce înseamnă aceste obiceiuri pentru niște feciori care au în case televizoare și casetofoane, care se deplasează conducînd Daciile taților lor, care fac naveta la școală, la oraș, care cunosc de mult gustul de Coca Cola, în primul rînd de la bufetul din sat, care merg duminică la discotecă înființată într-o veche moară de pe hotarul satului?“. El crede că aceste colinde s-au păstrat aproape miraculos în zona Brașovului, fiind practicate și azi după aceleași legi nescrise, în ciuda modernizării sau a situației economice actuale.
Așadar, dacă vă nimeriți prin satele din împrejurimi, nu ezitați să ieșiți la porți, să priviți veselia colindătorilor, să ascultați cu atenție textul cîntecelor străvechi și să încercați să memorați aceste nestemate transmise din generație în generație. Iar dacă se întîmplă să petreceți sfîntul Crăciun în oraș, vă aduce Monitorul Expres în case colinde autentice. Ca să ne bucurăm împreună de nașterea Mîntuitorului prin cele mai vechi colinde românești.

Obiceiuri din Țara Bîrsei

• Ridicatul bradului de la Dumbrăvița are loc în prima zi a Crăciunului. Este un obicei vechi, organizat de cetele de feciori din sat. Băieții se împart în două cete, una urcă pe deal, alta rămîne în vale. Fiecare ceată își alege conducătorul și pleacă în pădure după brad, cu cel puțin o săptămînă înainte de Crăciun. Copacul trebuie să fie drept, înalt și cu crengi uniforme. Este ridicat cu mîinile, fără niciun utilaj, acesta fiind de fapt momentul original al obiceiului. Apoi, urmează hora în jurul bradului.
• Borița este un dans tradițional al comunității ceangăilor și se joacă în Zizin, Săcele și, în mod special, în Purcăreni. E jucat numai de băieți și datează încă de pe vremea împăratului Franz Joseph. Ei poartă o boriță, asemănătoare cu țurca din Transilvania, care protejează de duhurile rele. Dansul îmbină elemente tradiționale maghiare, românești, turcești și bulgărești.

Vechi credințe de Crăciun

• Există credința că în noaptea de Crăciun se deschide cerul și vorbesc animalele din grajd.
• Cele 12 zile de la Crăciun încolo reprezintă anul și pe vremuri se credea că, așa cum vor fi acele zile așa vor fi și lunile de peste an. Ziua întîi de Crăciun reprezenta nu numai luna ianuarie, ci anul întreg, avînd dublă valoare prezicătoare.
• În ajun de Crăciun, oamenii își luau de la vecini tot ce-au dat cu împrumut, ca să aibă toată avuția în gospodărie.
• Femeile pun un ban de metal și o nucă în apa de spălat, spre a fi în anul ce vine mai frumoase și bogate.
• Gospodarii, în ajunul Crăciunului, pun mîna pe toate uneltele din curte, ca să le poată folosi cu spor în anul următor.
• Cu o zi înainte de Crăciun se pune o potcoavă într-o căldare cu apă. Stăpînul casei bea primul, apoi o dă vitelor, ca să fie tari ca fierul.
• Păstorii pun sub pragul casei un drob de sare învelit, lăsîndu-l pînă la „alesul oilor“, în aprilie, cînd drobul este scos, măcinat și amestecat cu tărîțe și dat ca hrană, să sporească turma.
• În ajun de Crăciun se curăță hornul, iar funinginea e pusă la rădăcina pomilor pentru rod bogat.
• În noaptea de Moș-Ajun se face priveghi, iar pe masă este așezat un colac cu un cuțit înfipt în el.
• Masa pusă în ajun rămîne întinsă toată noaptea, timp în care focul trebuie să ardă în sobă.
• La Crăciun, pîinea se așază pe masă, să vină belșugul, iar sub fața de masă se pune pleavă de grîu.
• În ajun se pregătesc 12 feluri de mîncare în amintirea „Cinei cea de taină“.
• Gospodarii stau la masă cu picioarele pe topor, ca să fie tari ca fierul în anul care vine.
• Cînd primul om intrat în casă de Crăciun este bărbat, înseamnă bunăstare în anul viitor.
• În ajun de Crăciun sînt puse în tuspatru colțurile de mese căței de usturoi și semințe de mere, ce apară de deochi și farmece
• Din ajunul Crăciunului pînă la Bobotează, casă e măturată de la prag spre răsărit și nu din fundul locuinței spre prag, ca să vină pețitori la fata de măritat. Fetele mari nu trebuie să dea gunoiul afară din casă.
• Ca să-și viseze ursitul, fata va posti toată ziua de ajun, iar prima îmbucătură de seară s-o pună la brîu. Cînd se culcă, întinde brîul pe jos și face trei mătănii peste el. Așa își va afla ursitul.

De roagă se roagă

(cules de la Aldea Spiridon, Șinca Veche, 1976, din cartea Junii lui Crăciunu - Colinde din Țara Oltului, de Ion Funariu și Alexandru Bușilă)

De roagă se roagă
da leru-i Doamne
doi la Dumnezeu
pe ei să îi sloboadă
negri vînători
jos pe vale-n josu
că ei și-or aflatu
c-aveți livezi verzi
mijloc de livezi
cerbu-i trețioru
în gura păltioru
în coarnele lui
cununa de zînă
și de șaua lui
arme voinicești
paloșe domnești
pe spatele lui
masă de mătasă
împletită-n șasă
de l-om putea prinde
da noi ce i-om luară?
armele i-om luară
din dar cui le-om dară?
•ui Ion le-om dară
de l-om putea prinde
da noi ce i-om luară?
cununa i-om luară
din dar cui i-om dară?
Mariei i-om dară
de l-om putea prinde
da noi ce i-om luară?
masa i-om luară
din dar cui i-om dară?
jupînesei gazdă
ca să se falească
mulți ani să trăiască
de l-om putea prinde
cerbul cu totu
din dar cui l-om dară?
jupînului gazdă
ca să se fălească
mulți ani să trăiască!

Brăduț verde de mătasă

(cules de la învățătoarea Ileana Pora din Cuciulata, 1996)
Brăduț verde de mătasă,
Colindă-mi-l, Doamne!   
Lasă-ne, gazdă, în casă!
Că d-asar-am tot umblat
Nici în casă n-am intrat.
Calu’ ni l-am potcovit
Cu potcoave de argint.
Cu săniuța de slănină,
Am pornit pe lună plină.
I-am pus tălpi de cartaboș
Frîiele de cîrnați groși.
Să fii, gazdă, sănătoasă!
Să ne dai plată frumoasă!
Un colac de grîu curat
Și-o pecie de porc gras.
Pe fața colacului,
Bunăstarea omului.

Cest domn bun se veselește

(cules de la Bîrsan Eugen, 71 de ani, Corbi, 1998)
(se cîntă și la Sfîntul Nicolae, și la Crăciun)
Cest domn bun se veselește,
Domnului, Domnu’
Da’ pe masă-mpodobește
Da’ pe masă de mătasă
Da’ pe masă ce mai suntu?
Suntu trii colaci de grîu,
Da’ pe trii colaci de grîu
Suntu trii vedre de vinu
Da’ pe trii vedre de vinu,
Suntu trii pahare pline
Da’ pe trii pahare pline,
Suntu, sunt și jeturi scrise,
Jeturi scrise, mese-ntinse.
Suntu, sunt făclii aprinse;
Da’ cu alea ce să face?
D-avem fii de-a botezară
Și mai mari de-a cununară.
Și-așteptam pe Dumnezeu
Să-l ospăț și să-l petrec
Pe sub poala cerului,
Pîn’ la poarta Raiului.
Noi cîntăm și colindăm,
Cestui domn bun i-o-nchinăm;
I-o-nchinăm cu sănătate,
Că-i mai bună decît toate.

Steaua

(cules de la Elisabeta Șchiopu, 76 de ani, Dumbrăvița, 1999)

Steaua sus răsare
Ca o taină mare
Steaua luminează
Și adeverează
Steaua strălucește,
Și lumii vestește.
Că astăzi curată,
Preanevinovată,
Fecioara Maria,
Naște pe Mesia,
În țara vestită,
Viflaim numită.
Magii, cum zăriră
Steaua, și porniră,
Mergînd după rază,
Pe Cristos să-l vază.
Și dacă porniră,
Îndată-l găsiră.
Iar dacă intrară,
I se închinară.
Cu daruri gătite,
Lui Cristos menite.
Luîndu-și, fiecare,
Bucurie mare.
Și aici să fie,
De la tinerețe,
Pîn’ la bătrînețe.

Colo-n sus și mai în sus

(cules de la membrele Frăției Creștin-Ortodoxe „Mîngîierea” de la biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului)

Colo-n sus și mai în sus
Colindă, Doamne, colind!
Este-o dalbă mănăstire
Dar într-însa ce era?
Un copil ce tot plîngea.
Maică-sa din grai grăia,
„Taci, puiule, nu mai plînge,
Că mama ție-ți va da
Două mere aurele
Să te joci frumos cu ele
Și cheile Raiului
Raiul sfînt să-l stăpînești
Și cerul să-l moștenești
Trandafir verde pe masă
Rămîi, gazdă, sănătoasă!
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Reluarea Ligii 1, pusă în pericol. De ce se teme șeful FRF, Răzvan Burleanu


  28.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un nou deces la Brașov urcă bilanțul la 50 de morți


  28.05.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  1 iunie, Ziua Internațională a copiilor - Sfaturi pentru o copilărie în siguranță


  28.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De la 1 iunie, marea relaxare: se redeschid terasele, avem liber la vacanțe și spectacole


  28.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Ziua eroilor, sărbătorită la Brașov în format de pandemie


  28.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  16 noi cazuri COVID 19 la Brașov, 197 de cazuri noi în țară


  28.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Poliția a pus mâna pe o bandă care opera furturi din locuințe și mașini


  28.05.2020
 • ➤ Comunicate


  ANUNȚ DE PRESĂ


  FINALIZAREA PROIECTULUI „Extindere capacitate de fabricare la Stelco România SRL”


  28.05.2020
 • ➤ Prima pagină


  Coronavirusul nu dă înapoi la Brașov


  28.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Lucrări în stand-by


  169 de semnături împotriva canalului Timiș pe strada Castanilor


  28.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Bariere digitale pe străzile Postăvarului și Sadoveanu


  28.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Pasajul Fartec va fi redeschis la sfârșitul anului


  28.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Medicii de familie, scutiți prin lege de plata impozitului pe sediul cabinetelor


  28.05.2020
 • ➤ Religie


  O zi cu două sărbători mari


  Sărbătoarea Înălțării este o zi de împăcare


  28.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Trei centre noi pentru copiii cu tulburări de comportament


  28.05.2020
 • ➤ Actualitate


  E lege


  S-a lungit lista celor care primesc stimulentul de risc COVID


  28.05.2020
 • ➤ Life


  Nume surpriză la show


  Toto Dumitrescu, Jojo și Ada, la „Te cunosc de undeva!”


  28.05.2020
 • ➤ Life


  Ioana Ginghină deține secretul pentru o piele fină


  28.05.2020
 • ➤ Life


  Delia e supărată că i s-a anulat concertul drive-in


  28.05.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Ce trebuie să facem atunci când ne doare capul?


  28.05.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  28.05.2020
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu a devenit membru „Elite” în programul „DDB”


  28.05.2020
 • ➤ Sport


  ACS Transilvania Brașov trimite două echipe la turneele finale


  28.05.2020
 • ➤ Sport


  Credit pentru „Mourinho“


  Florin Dîrvăreanu continuă la Cetate Râșnov


  28.05.2020
 • ➤ Sport


  Telenovela transferului lui Ianis Hagi de la Genk la Glasgow Rangers


  28.05.2020
 • ➤ Sport


  Efectul coronavirus


  Daniel Isăilă: „A dispărut tot farmecul fotbalului“


  28.05.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Până când?


  28.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Accident cu o victimă pe DN1, la intrarea în Brașov


  27.05.2020
 • ➤ National


  UE alocă 750 de miliarde de euro! Câți bani primește România


  27.05.2020
 • ➤ National


  A fost extinsă lista celor care beneficiază de stimulentul de risc de infectare cu COVID, de 2.500 de lei


  27.05.2020
 • ➤ Sport


  FRF. Ședință maraton a Comitetului Executiv. Termen prelungit pentru depunerea dosarului de certificare la Liga 3


  27.05.2020
 • ➤ Economic


  Ce se modifică în programul de finanțare pentru firme IMM Invest


  27.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Sanctuarul de urși de la Zărnești se redeschide pe 2 iunie pentru vizitatori


  27.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Numărul de cazuri de COVID-19 a trecut de 700 la Brașov. La nivel național, aproape 18.600 de persoane au fost testate pozitiv


  27.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Cutremur la 75 kilometri est de Brașov


  27.05.2020
 • ➤ Comunicate


  ANUNȚ DE PRESĂ


  FINALIZAREA PROIECTULUI „Extindere capacitate de fabricare la Stelco România SRL”


  27.05.2020
 • ➤ Comunicate


  Anunț de presă


  Finalizarea proiectului „DEZVOLTAREA SOCIETATII PRIN ACHIZITIA DE NOI ECHIPAMENTE”


  27.05.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul Pneumo trage pe dreapta secția ATI


  27.05.2020
 • ➤ Eveniment


  O cumpără Primăria


  ISU Brașov primește autospecială multirol


  27.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Academia Forțelor Aeriene „Henri Coand㔠Brașov va monitoriza calitatea aerului din Brașov


  27.05.2020
 • ➤ National


  Cum repornesc motoarele


  Firmele care recheamă angajații din șomaj tehnic vor primi ajutor financiar


  27.05.2020
 • ➤ Actualitate


  Sondaj Inscop: PNL la 38,5%, urmat de PSD (25,8%), USR+PLUS (10,2%)


  27.05.2020
 • ➤ National


  USR acuză Guvernul Orban că blochează înființarea DNA-ului pădurilor


  27.05.2020
 • ➤ Life


  Din nou singură


  Larisa Iordache a rămas fără iubit


  27.05.2020
 • ➤ Life


  Chef Adrian Hădean are show culinar la Digi 24


  27.05.2020
 • ➤ Life


  Lavinia, soția lui Ștefan Bănică, ținta unui obsedat sexual?


  27.05.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Ce trebuie să știi înainte să donezi sânge


  27.05.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  27.05.2020
 • ➤ Sport


  Burcă Ovidiu, cu tupeu înainte


  27.05.2020
 • ➤ Sport


  Liga I


  Marius Constantin și Aby Popa au rămas fără antrenor la Gaz Metan Mediaș


  27.05.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Pasiune născută acum 21 de ani


  Doamna cu chibrituri

  Articolul următor

  Anul bivolului


  2009 ne pune în jug

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 87 milisecunde, încărcat în milisecunde