Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 20.03.2020
Cu toată dezvoltarea pe care a cunoscut-o medicina, aceste epidemii reprezintă modul prin care natura ne amintește că în ciuda celor mai mari eforturi ale noastre, ea a fost și va rămâne în postul de control. Lista cu cele mai mari epidemii din istorie nu este foarte lungă, însă, atunci când aceste boli au apărut, dezastrul a fost de neîmpiedicat, scrie life.ro. Cele mai mari epidemii din istorie s-au soldat cu milioane de morți, iar unele dintre boli mai fac încă mii de victime în fiecare zi. Cu toată dezvoltarea pe care a cunoscut-o medicina, aceste epidemii reprezintă modul prin care, în ciuda celor mai mari descoperiri științifice, natura își cere drepturile.

Epidemia de variolă

Americile colonizate: în anii 1600
Imediat ce Lumea Nouă a fost descoperită de exploratorii europeni, mulți dintre nativii americani au fost osândiți. Coloniștii europeni au adus cu ei și boli la care ei dobândiseră imunitate, dar la care nativii americani nu fuseseră niciodată expuși. Fără o imunitate naturală, acești nativi au fost vulnerabili în fața bolilor străine, în special a variolei. Odată pătrunsă în rândul populației native, variola s-a răspândit foarte repede pe continent și a contaminat nenumărate triburi locale. Se estimează că au murit în jur de 90 de milioane de nativi americani din cauza acestei epidemii. Un vaccin împotriva variolei a fost în 1796, însă și azi mai sunt izbucniri ale acestui virus.

Epidemia de Ciumă Bubonică

Europa și Asia: între 1314-1351
Amintită adesea sub numele de „Moartea Neagră”, cea mai mare pandemie de ciumă bubonică a ucis un număr foarte mare al populației în jurul anului 1300. Ciuma bubonică începuse să dea târcoale de ceva vreme, însă termenul de „Moartea Neagr㔠se referă la o perioadă de timp de patru ani care a omorât aproape două treimi din populația Europei. Ciuma Bubonică este considerată a fi prima pandemie adevărată care s-a răspândit rapid și eficient cu ajutorul șobolanilor și a altor rozătoare la început, iar apoi de la om la om.
În mod deloc surprinzător, această epidemie a perturbat complet societatea europeană, economia și politica, lăsând o cicatrice adâncă în istoria continentului. Ca un lucru interesant trebuie amintit următorul aspect: șobolanii sunt purtători de ciumă bubonică, însă există un motiv indirect pentru care rozătoarele au ajuns să răspândească atât de repede această boală. În 1232 Papa a declarat pisicile ca fiind ale lui Satana. În următorii 100 de ani, milioane de pisici au fost strangulate, permițând șobolanilor să se înmulțească exponențial fără nicio barieră din partea prădătorului lor natural.

Epidemia de febră galbenă

Philadelphia, Statele Unite ale Americii: în 1793
În vara anului 1793, un vapor cu refugiați din Caraibe ajungea în Philadelphia, unul dintre cele mai mari și aglomerate porturi din America. Refugiații aduceau cu ei febra galbenă, o potențială boală letală răspândită de țânțari – lucru imposibil de prevenit având în vedere umiditatea orașului și lunile călduroase de vară. Mulți localnici au plecat din oraș, însă se estimează că în acea vară au murit peste 2000 de persoane din cauza febrei galbene. Febra galbenă există și azi, cauzând un număr de aproximativ 30 de mii de decese anual, în special în țările subdezvoltate din punct de vedere economic, unde tratamentul nu este de găsit.

Epidemia de Tifos

Europa: anii 1600 și între 1914 și 1918
Tifosul este o boală infecțioasă extrem de contagioasă care se răspândește cel mai ușor și repede la populația care trăiește în cartiere aglomerate. În anii 1600, tifosul a înconjurat orașele europene și foarte curând s-a răspândit pe tot continentul, curmând peste 10 milioane de vieți. A doua epidemie a apărut în timpul Primului Război Mondial când România, Polonia și Rusia și-au văzut soldații decimați de boală. Din nou, răspândirea rapidă a bolii infecțioase poate fi pusă pe seama condițiilor de viață insalubre din timpul războiului.

Holera

Asia, Orientul Mijlociu, Europa și America: din 1817 până în prezent
Au fost 7 epidemii de holeră încă din secolul al XIX-lea și până azi, deși boala bântuie de mii de ani. Holera fusese o boală comună în unele regiuni din India, însă în 1817 comercianții care călătoreau pe râul Gange au răspândit-o pe tot continentul. Până în 1930 holera a ajuns și în țările Europei și în America, cauzând mai multe explozii de epidemie. Cea mai severă epidemie de holeră a apărut în Iraq, unde peste 18 mii de oameni au fost uciși într-o perioadă de 3 săptămâni în anul 1921. Din păcate, izbucniri ale holerei mai apar și azi, iar cifrele arată aproximativ 3-5 milioane de cazuri anual, cu un raport de 120 de mii de morți.

Epidemia de Gripă Spaniolă

În întreaga lume: 1918
Epidemia de gripă care a curmat viețile a zeci de milioane de oameni pe parcursul unui singur an, a fost una dintre cele mai mari și mortale epidemii înregistrate în istorie. În timpul acestei manifestări globale, despre care se estimează că a infectat aproximativ o treime din populația planetei, mai mulți oameni au fost omorâți de gripă decât au fost omorâți în Primul Război Mondial.
Gripa Spaniolă a fost împrăștiată în toată lumea de soldații care se întorceau acasă, mulți dintre ei infectați din timpul războiului.
Această epidemie globală a dus la închiderea afacerilor, a școlilor și a lăsat mii de copii orfani. Această tulpină specială de gripă este similară cu tulpinile pe care le vedem azi, însă era caracterizată de acumularea excesivă de lichid în plămâni.

Poliomielita

Statele Unite ale Americii: A început în anul 1916 și a atins punctul culminant în 1952
Mulți oameni de știință cred că virusul poliomielitei dădea târcoale de mii de ani, însă, în America începutului de secol XX această boală a creat o epidemie care a cauzat panică în întreaga țară. Prima apariție s-a înregistrat în 1916, însă vârful epidemiei a fost atins în 1952, când s-au raportat peste 58 de mii de decese. Boala a afectat mii de oameni de-a lungul deceniilor, ducând la instaurarea panicii și a situațiilor de carantină prelungite. După 1952, boala a omorât aproximativ 6000 de oameni și a lăsat mult mai mulți paralizați. Odată contactat, virusul nu avea leac, însă în 1950 Dr. Jonas Salk a inventat vaccinul împotriva poliomielitei. Mulțumită acestei invenții și altor vaccinuri eficiente, America nu a mai înregistrat cazuri de poliomielită din 1979.

SARS (Sindromul Acut Respirator Sever)

Asia, America de Nord și de Sud, Europa: 2003
SARS provine din Asia și s-a răspândit rapid prin contactul cu fluidele unei persoane infectate, inclusiv picăturile microscopice de mucus sau salivă care ajung în aer prin strănut sau tuse. Din această cauză, a crescut popularitatea măștilor chirurgicale purtate de oameni în locuri publice. Sindromul acut respirator sever (SARS) a infectat foarte multe țări, raportul fiind de 8000 de persoane bolnave și 774 de decese înregistrate până în iulie 2003, când s-a reușit punerea sub control a epidemiei.

Ebola

Africa: 2014
Virusul fatal Ebola s-a transmis la oameni prin contactul cu animalele sălbatice, iar apoi s-a răspândit rapid de la o persoană la alta în toată Africa centrală și de vest. Au mai fost și alte manifestări ale virusului Ebola în trecut, însă în 2014 a fost cea mai rea epidemie din istorie. Boala s-a răspândit în sate și comunități locale ca focul de preerie, populația beneficiind de un sistem de sănătate sărac sau inexistent, lipsa infrastructurii punând bazele unei panici de amploare. Foarte mulți voluntari care au mers în Africa să ajute la vindecarea bolnavilor s-au infectat și ei, iar rata de fatalitate s-a ridicat la 50% dintre victime. În trecut, rata de fatalitate a virusului Ebola a fost de 90% dintre cazurile de bolnavi, însă, la momentul respectiv nu s-a instaurat starea de epidemie. Până în noiembrie 2015, boala a curmat 11314 vieți. Noi cazuri de Ebola mai sunt și azi raportate, dar în cea mai mare parte boala este ținută sub control pentru a nu se mai transforma într-o epidemie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  O zi fără apă pentru câteva imobile din zona Onix - Griviței


  Azi 12:25
 • ➤ Prima pagină


  Tradiție ,,spurcată”


  Un scheian refuză racordarea la rețeaua de canalizare, învocând obiceiul din moși-strămoși


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  Jocuri periculoase


  Dispozitive pentru ascunderea drogurilor, într-un magazin din Brașov


  Azi 09:01
 • ➤ Eveniment


  Controale cu 161 de polițiști, 73 de polițiști locali și 76 de jandarmi


  Azi 08:57
 • ➤ Eveniment


  Vizită cu scântei pe șantierul DN 73 Brașov-Pitești


  Azi 08:55
 • ➤ Eveniment


  După primele 6 luni


  Minus de 12 milioane lei la bugetul Brașovului


  Azi 08:53
 • ➤ Eveniment


  17 blocuri din Brașov vor fi eficientizate energetic cu bani de la buget


  Azi 08:50
 • ➤ Actualitate


  Universitatea Transilvania a prelungit perioada de înscrieri la admitere


  Azi 08:43
 • ➤ Actualitate


  Mașini noi pentru polițiștii brașoveni


  Azi 08:41
 • ➤ National


  Nu e de ales


  Guvernul prelungește starea de alertă cu 30 de zile


  Azi 08:30
 • ➤ National


  CCR a amânat pentru 30 septembrie dezbaterea pe impozitarea pensiilor speciale


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Se ține bine


  Daniela Gyorfi, la 51 de ani ca la 20


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Laurette a făcut senzație pe plajă


  Azi 08:21
 • ➤ Life


  Marcel Pavel, mărturii după infernul COVID-19


  Azi 08:18
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum scapi de obiceiul de a-ți atinge fața


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Un nou caz de coronavirus în Liga 2. Meciul FC Argeș – CS Mioveni, amânat!


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Cristian Cămui este noul director tehnic al Academiei Viitorului


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Pe placul lui Gigi


  Sergiu Buș a ajuns la FCSB!


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Dilema play-off-ului: cu sau fără Precizia Săcele


  Azi 08:04
 • ➤ Știri Brasov


  Guvernul prelungește starea de alertă cu 30 de zile: nu vorbim de restricții, dar să nu ne gândim nici la relaxări


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Dispozitive pentru ascunderea drogurilor găsite într-un magazin din Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Oficial. Gheorghe Mulțescu și Cornel Țălnar s-au întors la Dinamo


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Iohannis: Sunt siderat de felul în care PSD reacționează în Parlament, fiindcă această tergiversare poate să coste viața a zeci, poate a sute de români


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Raed Arafat, amenințat cu moartea pe Facebook de un extremist care nu crede că există coronavirus


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  62 de cazuri noi de COVID la Brașov, 637 în țară.


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Vești bune pentru fotbalul amator. A fost aprobat “Protocolul medical pentru reluarea competițiilor de fotbal amator”


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Nelu Tătaru: Prelungirea stării de alertă după 15 iulie este aproape iminentă. Este posibilă carantinarea unor localități


  14.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Semnată de 300 de părinți


  Petiție pentru suplimentarea locurilor în licee


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  12 focare active de COVID-19 în județul Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Prefectura cere ajutor Bisericii să-i convingă pe enoriași să respecte distanțarea


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  3,6 milioane de lei, despăgubiri pentru inundații în județul Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Un milion de euro pentru integrarea socială a unor localnici săraci din Racoș


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Cuplarea conductelor noi la rețeaua publică îi lasă pe unii brașoveni fără apă


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean cere Ministerului Sănătății 3,3 milioane lei pentru echipamente


  14.07.2020
 • ➤ National


  Ciolacu minte exact așa cum respiră!


  Ce motiv a invocat PSD ca să nu voteze legea izolării și carantinei


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Afine, în fiecare zi


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Roșiile, aliatul verii pentru sănătate


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Alertă!


  Ce efecte negative poate avea coronavirusul asupra creierului


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  O genă care suprimă simptomele Alzheimerului


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  7 motive ca să mănânci conopidă


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  5 limonade care estompează pofta de dulce


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Schimbare


  Andreea Mantea nu mai prezintă Puterea Dragostei


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Dana Rogoz și-a cumpărat casă la Viscri


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Ruby a pozat doar în bikini


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Diana Munteanu își arată bronzul


  14.07.2020
 • ➤ Cititori


  Ceai pentru zilele caniculare


  14.07.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Bolile care te lasă fără permisul de conducere


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Călin Moldovan (Corona Brașov), optimist înaintea debutului play-off-ului Ligii a 4 Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Caz de Covid-19 ÎN LIGA 4 Brașov


  Alertă la Precizia Săcele


  14.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


  Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității

  Articolul următor

  Argumentul cercetătorilor


  Coronavirusul nu a scăpat din laborator

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 20 milisecunde, încărcat în milisecunde