Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 20.03.2020
Cu toată dezvoltarea pe care a cunoscut-o medicina, aceste epidemii reprezintă modul prin care natura ne amintește că în ciuda celor mai mari eforturi ale noastre, ea a fost și va rămâne în postul de control. Lista cu cele mai mari epidemii din istorie nu este foarte lungă, însă, atunci când aceste boli au apărut, dezastrul a fost de neîmpiedicat, scrie life.ro. Cele mai mari epidemii din istorie s-au soldat cu milioane de morți, iar unele dintre boli mai fac încă mii de victime în fiecare zi. Cu toată dezvoltarea pe care a cunoscut-o medicina, aceste epidemii reprezintă modul prin care, în ciuda celor mai mari descoperiri științifice, natura își cere drepturile.

Epidemia de variolă

Americile colonizate: în anii 1600
Imediat ce Lumea Nouă a fost descoperită de exploratorii europeni, mulți dintre nativii americani au fost osândiți. Coloniștii europeni au adus cu ei și boli la care ei dobândiseră imunitate, dar la care nativii americani nu fuseseră niciodată expuși. Fără o imunitate naturală, acești nativi au fost vulnerabili în fața bolilor străine, în special a variolei. Odată pătrunsă în rândul populației native, variola s-a răspândit foarte repede pe continent și a contaminat nenumărate triburi locale. Se estimează că au murit în jur de 90 de milioane de nativi americani din cauza acestei epidemii. Un vaccin împotriva variolei a fost în 1796, însă și azi mai sunt izbucniri ale acestui virus.

Epidemia de Ciumă Bubonică

Europa și Asia: între 1314-1351
Amintită adesea sub numele de „Moartea Neagră”, cea mai mare pandemie de ciumă bubonică a ucis un număr foarte mare al populației în jurul anului 1300. Ciuma bubonică începuse să dea târcoale de ceva vreme, însă termenul de „Moartea Neagr㔠se referă la o perioadă de timp de patru ani care a omorât aproape două treimi din populația Europei. Ciuma Bubonică este considerată a fi prima pandemie adevărată care s-a răspândit rapid și eficient cu ajutorul șobolanilor și a altor rozătoare la început, iar apoi de la om la om.
În mod deloc surprinzător, această epidemie a perturbat complet societatea europeană, economia și politica, lăsând o cicatrice adâncă în istoria continentului. Ca un lucru interesant trebuie amintit următorul aspect: șobolanii sunt purtători de ciumă bubonică, însă există un motiv indirect pentru care rozătoarele au ajuns să răspândească atât de repede această boală. În 1232 Papa a declarat pisicile ca fiind ale lui Satana. În următorii 100 de ani, milioane de pisici au fost strangulate, permițând șobolanilor să se înmulțească exponențial fără nicio barieră din partea prădătorului lor natural.

Epidemia de febră galbenă

Philadelphia, Statele Unite ale Americii: în 1793
În vara anului 1793, un vapor cu refugiați din Caraibe ajungea în Philadelphia, unul dintre cele mai mari și aglomerate porturi din America. Refugiații aduceau cu ei febra galbenă, o potențială boală letală răspândită de țânțari – lucru imposibil de prevenit având în vedere umiditatea orașului și lunile călduroase de vară. Mulți localnici au plecat din oraș, însă se estimează că în acea vară au murit peste 2000 de persoane din cauza febrei galbene. Febra galbenă există și azi, cauzând un număr de aproximativ 30 de mii de decese anual, în special în țările subdezvoltate din punct de vedere economic, unde tratamentul nu este de găsit.

Epidemia de Tifos

Europa: anii 1600 și între 1914 și 1918
Tifosul este o boală infecțioasă extrem de contagioasă care se răspândește cel mai ușor și repede la populația care trăiește în cartiere aglomerate. În anii 1600, tifosul a înconjurat orașele europene și foarte curând s-a răspândit pe tot continentul, curmând peste 10 milioane de vieți. A doua epidemie a apărut în timpul Primului Război Mondial când România, Polonia și Rusia și-au văzut soldații decimați de boală. Din nou, răspândirea rapidă a bolii infecțioase poate fi pusă pe seama condițiilor de viață insalubre din timpul războiului.

Holera

Asia, Orientul Mijlociu, Europa și America: din 1817 până în prezent
Au fost 7 epidemii de holeră încă din secolul al XIX-lea și până azi, deși boala bântuie de mii de ani. Holera fusese o boală comună în unele regiuni din India, însă în 1817 comercianții care călătoreau pe râul Gange au răspândit-o pe tot continentul. Până în 1930 holera a ajuns și în țările Europei și în America, cauzând mai multe explozii de epidemie. Cea mai severă epidemie de holeră a apărut în Iraq, unde peste 18 mii de oameni au fost uciși într-o perioadă de 3 săptămâni în anul 1921. Din păcate, izbucniri ale holerei mai apar și azi, iar cifrele arată aproximativ 3-5 milioane de cazuri anual, cu un raport de 120 de mii de morți.

Epidemia de Gripă Spaniolă

În întreaga lume: 1918
Epidemia de gripă care a curmat viețile a zeci de milioane de oameni pe parcursul unui singur an, a fost una dintre cele mai mari și mortale epidemii înregistrate în istorie. În timpul acestei manifestări globale, despre care se estimează că a infectat aproximativ o treime din populația planetei, mai mulți oameni au fost omorâți de gripă decât au fost omorâți în Primul Război Mondial.
Gripa Spaniolă a fost împrăștiată în toată lumea de soldații care se întorceau acasă, mulți dintre ei infectați din timpul războiului.
Această epidemie globală a dus la închiderea afacerilor, a școlilor și a lăsat mii de copii orfani. Această tulpină specială de gripă este similară cu tulpinile pe care le vedem azi, însă era caracterizată de acumularea excesivă de lichid în plămâni.

Poliomielita

Statele Unite ale Americii: A început în anul 1916 și a atins punctul culminant în 1952
Mulți oameni de știință cred că virusul poliomielitei dădea târcoale de mii de ani, însă, în America începutului de secol XX această boală a creat o epidemie care a cauzat panică în întreaga țară. Prima apariție s-a înregistrat în 1916, însă vârful epidemiei a fost atins în 1952, când s-au raportat peste 58 de mii de decese. Boala a afectat mii de oameni de-a lungul deceniilor, ducând la instaurarea panicii și a situațiilor de carantină prelungite. După 1952, boala a omorât aproximativ 6000 de oameni și a lăsat mult mai mulți paralizați. Odată contactat, virusul nu avea leac, însă în 1950 Dr. Jonas Salk a inventat vaccinul împotriva poliomielitei. Mulțumită acestei invenții și altor vaccinuri eficiente, America nu a mai înregistrat cazuri de poliomielită din 1979.

SARS (Sindromul Acut Respirator Sever)

Asia, America de Nord și de Sud, Europa: 2003
SARS provine din Asia și s-a răspândit rapid prin contactul cu fluidele unei persoane infectate, inclusiv picăturile microscopice de mucus sau salivă care ajung în aer prin strănut sau tuse. Din această cauză, a crescut popularitatea măștilor chirurgicale purtate de oameni în locuri publice. Sindromul acut respirator sever (SARS) a infectat foarte multe țări, raportul fiind de 8000 de persoane bolnave și 774 de decese înregistrate până în iulie 2003, când s-a reușit punerea sub control a epidemiei.

Ebola

Africa: 2014
Virusul fatal Ebola s-a transmis la oameni prin contactul cu animalele sălbatice, iar apoi s-a răspândit rapid de la o persoană la alta în toată Africa centrală și de vest. Au mai fost și alte manifestări ale virusului Ebola în trecut, însă în 2014 a fost cea mai rea epidemie din istorie. Boala s-a răspândit în sate și comunități locale ca focul de preerie, populația beneficiind de un sistem de sănătate sărac sau inexistent, lipsa infrastructurii punând bazele unei panici de amploare. Foarte mulți voluntari care au mers în Africa să ajute la vindecarea bolnavilor s-au infectat și ei, iar rata de fatalitate s-a ridicat la 50% dintre victime. În trecut, rata de fatalitate a virusului Ebola a fost de 90% dintre cazurile de bolnavi, însă, la momentul respectiv nu s-a instaurat starea de epidemie. Până în noiembrie 2015, boala a curmat 11314 vieți. Noi cazuri de Ebola mai sunt și azi raportate, dar în cea mai mare parte boala este ținută sub control pentru a nu se mai transforma într-o epidemie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagină


  Brașovul va purta mască. Dacă are


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  Zece cadre medicale de la Spitalul Municipal Codlea sunt în autoizolare


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Cele 22 de proiecte eligibile rămase în cursa pentru bugetarea participativă pot fi votate până la 17 aprilie


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  Izolarea provoacă tensiuni în comunitățile de rromi din Tărlungeni și Teliu


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Nu am ajuns la vârf


  Starea de urgență se prelungește cu o lună


  Azi 08:59
 • ➤ Actualitate


  Echipamentele medicale vor putea fi cumpărate cu fonduri europene


  Azi 08:58
 • ➤ Doctor


  De unde ne luăm vitaminele în perioada autoizolării din cauza coronavirusului


  Azi 08:56
 • ➤ Doctor


  Alungați gândurile rele


  Cum să te ferești de depresie în autoizolare


  Azi 08:53
 • ➤ Doctor


  Unghiile lungi, un pericol de răspândire a coronavirusului


  Azi 08:50
 • ➤ Doctor


  Ce trebuie să faci pentru a avea plămâni puternici


  Azi 08:47
 • ➤ Life


  Strângere de fonduri


  Primul festival online cu scop caritabil


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  Cabral nu poate ține pasul cu fiica lui


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Ruby este sexy și în izolare


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  Ai început să iei în greutate de când stai acasă? Iată ce trebuie să faci


  Azi 08:31
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Îndrumări pentru zilele cu „Stare de urgență“


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu, vacanță forțată în Arabia Saudită


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  FIFA plănuiește să prelungească sezonul competițional


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Colțea propune un triunghiular


  AJF Brașov va lua o decizie pentru Liga a 4-a, după Paște


  Azi 08:16
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Surzenia orbilor


  Azi 08:07
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 6 aprilie 2020. 25 decese raportate luni. Bilanțul morților ajunge la 176


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  Tragedie! A murit Randomir Antic, fostul antrenor de la Atletico, Real Madrid și Barcelona


  06.04.2020
 • ➤ National


  Alegerile locale se amână! Mandatele aleșilor vor fi prelungite până la sfârșitul anului


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  Pep Guardiola, în doliu! Mama antrenorului lui Manchester City a murit din cauza coronavirusului!


  06.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 6 aprilie 2020. Încă 6 decese. Bilanțul morților a ajuns la 168


  06.04.2020
 • ➤ National


  Încă șase persoane au murit din cauza coronavirusului. Bilanțul deceselor în România urcă la 168


  06.04.2020
 • ➤ National


  Indemnizația pentru creșterea copilului care expiră pe perioada stării de urgență se prelungește automat - ministrul Muncii


  06.04.2020
 • ➤ National


  Dr. Andrea Neculau este oficial noul director DSP Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  21 de pacienți vindecați de CoVID-19, externați de la Spitalul de Infecțioase din Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  Alte cinci decese din cauza coronavirusului. Bilanțul ajunge la 162


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la falșii binevoitori!


  06.04.2020
 • ➤ National


  Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună


  06.04.2020
 • ➤ National


  Patru angajate ale Operei Brașov cos combinezoane de protecție


  06.04.2020
 • ➤ National


  4057 de cazuri de infectare cu coronavirus în România, 138 la Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus:autoritățile au anunțat încă un deces. Bilațul a ajuns la 157


  06.04.2020
 • ➤ National


  Cinci noi decese din cauza coronavirusului. Numărul total de victime a ajuns la 156


  06.04.2020
 • ➤ Local


  Un om a murit carbonizat într-un tren care a luat foc în zona Augustin


  06.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul Județean Brașov aduce 27 de ventilatoare. La toamnă


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Reduceri la salarii


  Angajații de la Primărie și CJ intră în șomaj tehnic sau program redus


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Operațiune obligatorie


  Scările de bloc din Brașov vor fi dezinfectate de două ori pe săptămână


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Oameni pentru oameni


  Servicii stomatologice de urgență gratuite, în Brașov


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Spital de campanie, în sala de sport a Liceului „George Moroianu“ din Săcele


  06.04.2020
 • ➤ Local


  CJ Brașov taie din banii pentru aeroport și drumuri, pentru spitale


  06.04.2020
 • ➤ National


  Spune Ministerul de Finanțe


  Băncile amână ratele pentru toți clienții afectați de criza Covid-19


  06.04.2020
 • ➤ National


  Ordonanța Militară nr. 7: măsuri împotriva hoților de lemn


  06.04.2020
 • ➤ Life


  Ce fac vedetele când #stauacasă


  Andreea Mantea face fitness cu fiul ei


  06.04.2020
 • ➤ Life


  Smiley a lansat o melodie dedicată eroilor din linia întâi


  06.04.2020
 • ➤ Life


  După pandemie, vrea să zburde pe o plajă pustie


  06.04.2020
 • ➤ Cititori


  „Mai bine izolat, decât intubat“ Avertisment dur al unui specialist


  06.04.2020
 • ➤ Cititori


  Sfaturi Expres


  Este sau nu importantă igiena calculatorului?


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  06.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


  Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității

  Articolul următor

  Argumentul cercetătorilor


  Coronavirusul nu a scăpat din laborator

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 69.809 milisecunde, încărcat în milisecunde