Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.03.2020
• Cercetătorii nu au stabilit foarte clar, nici după 100 de ani, care a fost focarul inițial al pandemiei de proporții apocaliptice cunoscută sub denumirea generică de Gripă Spaniolă
• Această gripă a ucis 25 de milioane de oameni în primele 25 de saptămâni
A fost cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității. A lăsat în urma sa mai multe victime decât toate valurile de ciumă din perioada medievală. Spre deosebire de celelalte tulpini virale de gripă, care au secerat în special viețile bătrânilor, ale copiilor și ale persoanelor cu sănătatea precară, cumplita „Gripă Spaniol㓠de la începutul secolului trecut și-a luat tributul de vieți omenești din rândul adulților tineri și sănătoși. A ucis 25 de milioane de oameni chiar în primele 25 de saptămâni. Astăzi, când posibilitățile de răspândire a unui virus mortal de gripă sunt mult sporite de amploarea și complexitatea mijloacelor de transport moderne, spectrul unei pandemii gripale comparabile cu cea declanșată în 1918, înspăimântă pe bună dreptate orice om.

Moartea venise din Spania?

Cercetătorii nu au stabilit foarte clar, nici după 100 de ani, care a fost focarul inițial al pandemiei de proporții apocaliptice declanșată în anul 1918. Cunoscută și sub denumirile generice de Gripă Spaniolă, Spanish Lady, Febra de trei Zile, Bronșită Purulentă, Sandfly Fever și Blitz Katarrh, cumplita epidemie și-a primit numele cel mai cunoscut după percepția publică a severității virusului pe teritoriul spaniol.
Spania fusese o țară neutră în Primul Război Mondial; prin urmare, veștile despre gripă și consecințele sale circulau liber, fără să fie afectate de nicio formă de cenzură. Spre deosebire de transparența din Spania, în celelalte țări europene prinse în vâltoarea războiului, precum Franța, Germania și Marea Britanie, presa primise ordin strict să blocheze orice informații despre numărul victimelor umane ale gripei, pentru a nu afecta cumva moralul și combativitatea soldaților de pe front. Nu este foarte clar locul unde gripa spaniolă a făcut primele victime. Unii istorici susțin că virusul ar fi venit din China, alții că ar fi apărut în decursul lunii ianuarie 1918 în Haskel County, un obscur orășel din Kansas.

Bucătarul de campanie Albert Glitchel, prima victimă

Cel mai bine documentat caz rămâne, totuși, cel din Fort Riley, tot în statul Kansas. Pe data de 4 martie 1918, bucătarul de campanie Albert Glitchel avea să fie răpus de virusul de coșmar. Avea să fie prima victimă a gripei spaniole documentată în analele istoriei medicinei. Aveau să urmeze alți 522 dintre camarazii săi, secerați de virus în zilele următoare. În ciuda măsurilor de protecție și a încercărilor disperate de a izola virusul cu mortalitate nemaiîntîlnită, gripa se deplasa cu o viteză incredibilă. Pe 11 martie, același an, virusul intra nestingherit în New York. Dezastrul avea să fie amplificat de decizia Statelor Unite de a se implica în Primul Război Mondial. Primii soldați americani trimiși să lupte în Europa aduceau cu sine un ucigaș care avea să facă mai multe victime umane decât însăși prima mare conflagrație militară a secolului trecut. Evident, autoritățile americane de atunci nu intenționaseră să exporte dezastruosul virus în Europa, dar inevitabilul avea să se producă, deoarece unii soldați americani erau deja infectați, dar nu prezentau niciun simptom al bolii în momentul în care s-au îmbarcat spre Europa. Aliații au adus, așadar, virusul în Franța, poarta de intrare a gripei spaniole în Bătrânul Continent.

Uriașe spitale de campanie, sub cerul liber

În luna mai, anul 1918, virusul începea să secere deja primii soldați francezi. Cu o viteză neanticipată nici de către cei mai pesimiști medici, virusul se răspândea în aproape fiecare țară europeană. Extrem de contagioasă, gripa spaniolă urma să atingă cu o viteză record Rusia, China, India, Japonia, Africa și chiar îndepărtatele Insule Tahiti și Samoa, unde, în doar două luni, a ucis circa 20% din băștinași. Epidemia atinsese proporții globale. Se transformase deja într-o pandemie cumplită, nemaivăzută... Gripa spaniolă a lovit omenirea în două valuri succesive. Primul val a fost extrem de contagios, dar al doilea s-a dovedit a fi deopotrivă contagios și mortal. Spitalele au devenit curând neîncăpătoare sub asaltul numărului uriaș de pacienți. În scurt timp, nu au mai putut să facă față milioanelor de cazuri. În fața acestei catastrofe, autoritățile din toate țările afectate de virus au luat decizia înființării de uriașe spitale de campanie, desfășurate sub cerul liber, deoarece numărul persoanelor infectate era atât de mare, iar teama de molipsire atât de teribilă, încât victimele nu mai puteau fi tratate sub vreun acoperiș. Pe lângă acest aspect, autoritățile s-au confruntat și cu penuria de medici și surori medicale, marea majoritate a acestor profesioniști fiind detașați pe front. Aflate în culmea disperării, spitalele, Crucea Roșie și toate unitățile medicale existente la acea vreme au lansat repetate apeluri către voluntari.

Prima carantină generalizată

Autoritățile din cadrul multor comunități au impus carantina generalizată, au ordonat tuturor cetățenilor să poarte măști de tifon și au închis spațiile publice precum unitățile de învățământ, bibliotecile, teatrele și stadioanele. Oamenii au fost instruiți să nu-și mai strângă mânile ca formă de salut, să stea pe cât posibil în propriile locuințe, să se evite unii pe alții. La fiecare colț de stradă erau amplasate afișe mari care-i îndemnau pe oameni să nu mai scuipe pe străzi, un obicei frecvent în acele vremuri, chiar și în cele mai civilizate țări.
A rămas celebru episodul în care pandemia a lovit New York-ul, iar tinerii din organizațiile de cercetași aveau datoria să identifice cetățenii care scuipau pe străzile metropolei, și să le înmâneze un card de avertisment, avizat de municipalitate și inscripționat cu mesajul: „You are in violation of the Sanitary Code. Next time you’ll be seen, you will be expelled from New York City with no further explanation”... Însă, în ciuda măsurilor energice de protecție și limitare a răspândirii, gripa avea să facă victime umane de ordinul zecilor de milioane.

Mureau în câteva ore de la primele simptome

Victimele virusului gripei spaniole din anul 1918 aveau să sufere teribil. La doar câteva ore de la declanșarea primelor simptome specifice, caracterizate prin stare de slăbiciune extremă, oboseală generalizată, febră și dureri de cap, culoarea pielii victimelor căpăta o ciudată culoare albăstrie. Câteodată, neobișnuita culoare albastră a pielii devenea atât de pronunțată, încât medicilor le era imposibil să determine culoarea inițială a pielii pacientului. Gripa provoca accese de tuse atât de puternice, încât unii pacienți sufereau rupturi ale mușchilor abdominali. La fiecare tușitură, o spumă roșiatică din sânge și salivă țâșnea pur și simplu din gura și nasul celor infestați. Spre final, pacienții începeau să sângereze și din urechi, vomitau tot mai frecvent, iar în unele cazuri se instala și incontinența urinară. Al doilea val al pandemiei a fost atât de sever, încât majoritatea victimelor mureau la câteva ore după ce prezentau primele simptome. Cei care aveau organisme mai puternice rezistau o zi, maximum două.

Crematoriile lucrau non-stop

Disperați, milioane de oameni au încercat remedii naturiste de prevenire a virozelor, precum consumul sporit de ceapă, purtatul non-stop al unui cartof curățat de coajă în buzunar sau atașarea de gât a unul săculeț cu o bucată de camfor. Niciuna dintre aceste metode de prevenție nu s-a dovedit eficientă în fața violenței celui de-al doilea val al pandemiei. Numărul incredibil de mare al morților a dus la situația în care cei vii nu mai pridideau cu îngroparea sau incinerarea cadavrelor. La morgi, cadavrele au trebuit să fie înghesuite pe holuri și coridoare. Nu existau îndeajuns de multe coșciuge și nici oameni care să sape imensele gropi comune. Crematoriile lucrau non-stop, la foc continuu, la propriu și figurat...Conform studiilor jurnalistei Gina Kolata, gripa spaniolă a ucis mai mulți soldați americani decât bătăliile Primului Război Mondial, în sine. Pe baza datelor istorice, se estimează că 36% din efectivele armatei americane au fost decimate de virus, iar nu mai puțin de 40% dintre pușcașii marini americani au pierit de gripă, nu de gloanțele și obuzele inamice.

Pupăturile victoriei au generat valul trei

Chiar și președintele american Woodrow Wilson (1856-1924) a contractat virusul în anul 1919, pe când negocia Tratatul de la Versailles, care a dus la încheierea Primului Război Mondial. Un moment important din istoria acestei pandemii este reprezentat de data de 11 noiembrie 1918, când, în urma unui armistițiu care a grăbit sfârșitul războiului, mii de soldați americani purtători de virus s-au întors acasă din Europa. La sosire, au fost, bineînțeles, îmbrățișați și sărutați de rude și prieteni. Aceste gesturi de efecțiune aveau să provoace însă un nou val local de epidemie. Cu toate că acest al treilea val nu a atins gravitatea celui de-al doilea, a provocat totuși mai multe victime decât primul val. Gripa spaniolă a lovit omenirea mai puternic decât orice altă catastrofă anterioară. Mai mult decât atât, virusul gripal a generat și valul de encefalită letargică din anul 1920.

Gripa Spaniolă a secerat între 50-100 milioane vieți

Pandemia s-a încheiat oficial în decembrie 1920. Acoperise aproape toată planeta, de la Arctica la insulele izolate din Pacific. Nu se cunoaște cu exactitate numărul victimelor, dar cercetătorii estimează că a secerat între 50-100 milioane vieți, posibil chiar mai multe, ținând cont că multe victime nu au fost raportate. Virusul a infestat circa 500 milioane persoane, adică o treime din populația totală a planetei. Într-un studiu publicat în periodicul Cinical Infectious Diseases, cercetătoarea Karen Starko avansează teoria conform căreia administrarea de aspirină în exces ar fi contribuit substanțial la creșterea numărului de victime. Starko sugerează că valul fără precedent de „otrăviri” cu aspirină a fost amplificat de situația medicinei de atunci. Ipoteza nu este acceptată de toți specialiștii. Cu toate acestea, la vremea respectivă, cumplita gripă a trecut cumva, mai puțin observată decât ne-am fi așteptat. La începutul secolului trecut, boli precum difteria, holera, febra tifoidă, febra galbenă și bolile de nutriție făceau multe victime, fiind cumva o concurență constantă pentru gripa spaniolă. Războiul Mondial, desfășurat în paralel cu gripa, a avut efecte distrugătoare mult mai vizibile decât ale gripei. Iar victimele gripei au fost cumva “uitate” comparativ cu morții căzuți pe front.
(sursa:descoperă.ro)
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  1815 de cazuri de infectare. 43 de decese


  29.03.2020
 • ➤ National


  Ministrul Vela: Anunțăm noi măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani/ Amendă de 10.000 de lei pentru persoanele care nu respectă ordonanțele militare


  29.03.2020
 • ➤ National


  Ordonanța 4:Cei care încalcă izolarea vor intra în carantină și își vor plăti singuri cheltuielile


  29.03.2020
 • ➤ National


  Bilanțul deceselor în România a ajuns la 42


  29.03.2020
 • ➤ Local


  Universitatea Transilvania produce viziere pentru medicii din spitalele brașovene


  29.03.2020
 • ➤ Local


  135 de carantinați și peste 2.600 de autoizolați la domiciliu, în județul Brașov


  29.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: 40 de decese, Bilanțul îmbolnăvirilor - 1.760, din care 308 cazuri noi


  29.03.2020
 • ➤ Local


  Precizările Direcției de Asistență Socială Brașov, despre cazul bătrânei care cerea ajutor la fereastră


  29.03.2020
 • ➤ Local


  Dramatic. O bătrână de 83 de ani din Brașov, izolată în casă, strigăt de disperare: ”Îmi este foame! Nu am bani”


  29.03.2020
 • ➤ National


  Încă 3 decese duc bilanțul la 37 de morți din cauza COVID 19


  29.03.2020
 • ➤ National


  Alte 4 decese din cauza coronavirusului. Bilanțul a ajuns la 34


  28.03.2020
 • ➤ International


  Un orășel din Austria, focarul răspândirii infecției cu coronavirus în Europa. Acuzații de tăinuire


  28.03.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Scrisoare deschisă:Companiile de media au nevoie de sprijin financiar pentru continuarea activității


  28.03.2020
 • ➤ Local


  250 de voluntari răspund la numărul de telefon 0268-405000 pentru a ajuta brașovenii vârstnici și pe cei izolați


  28.03.2020
 • ➤ National


  La începutul săptămânii viitoare, România va depăși numărul de 2000 de persoane infectate și va trece în scenariul 4, moment în care vor adopta noi acte normative


  28.03.2020
 • ➤ National


  Al 30-lea deces provocat de coronavirus în România: Bărbat de 74 ani din județul Hunedoara


  28.03.2020
 • ➤ National


  „Deșteaptă-te, române” va răsuna din toate mașinile de poliție, astăzi, la ora 17.00 pentru toți cei care respectă carantina


  28.03.2020
 • ➤ National


  Adrian Streinu-Cercel: Peste o săptămână vom avea transmitere comunitară și lucrurile se vor schimba radical


  28.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: Bilanțul îmbolnăvirilor - 1.452


  28.03.2020
 • ➤ National


  Trecem la ora de vară 2020. La noapte dăm ceasurile înainte o oră


  28.03.2020
 • ➤ National


  Încă trei decese din cauza coronavirusului. Bilanțul a ajuns la 29


  28.03.2020
 • ➤ Local


  Spitalul Militar din Brașov angajează de urgență medici și asistenți, fără concurs


  28.03.2020
 • ➤ National


  UPDATe/ Medicul de la Gerota e în stare foarte gravă,dar nu a murit


  27.03.2020
 • ➤ Religie


  Papa Francisc a adresat o binecuvântare specială Urbi et Orbi. Piața Sf. Petru din Vatican a fost goală


  27.03.2020
 • ➤ National


  Numărul deceselor a ajuns la 26. Ultimul pacient decedat, un bărbat de 65 de ani, din Timiș


  27.03.2020
 • ➤ National


  Al 26-lea deces provocat de coronavirus în România: Bărbat de 65 ani, din județul Timiș


  27.03.2020
 • ➤ International


  Șoc în Italia: 969 de decese într-o zi, cea mai mare cifră de la debutul epidemiei


  27.03.2020
 • ➤ National


  Ce trebuie să știi ca să nu te infectezi cu coronavirusul COVID 19


  27.03.2020
 • ➤ National


  Al 25-lea deces de coronavirus: un bărbat de 81 de ani din București


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Poliția Brașov anchetează o firmă privată de transport după ce zeci de călători ar fi circulat înghesuiți într-un autobuz


  27.03.2020
 • ➤ National


  Paște 2020. Slujba de Înviere va avea loc fără enoriași din cauza noului coronavirus


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Primul pacient grav infectat cu COVID 19 din Brașov a fost internat la Spitalul Județean


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Guvernul a majorat amenzile pentru încălcarea regulilor impuse de starea de urgență: între 2000 și 20 de mii de lei pentru persoanele fizice


  27.03.2020
 • ➤ National


  COVID 19: 263 de cazuri noi de infectare


  27.03.2020
 • ➤ National


  Nelu Tătaru: La nivel local trebuie schimbate multe lucruri. Vor veni săptămâni și mai grele


  27.03.2020
 • ➤ National


  Scenariu:Ce face România când trece de 2.000 de cazuri de infecții cu coronavirus


  27.03.2020
 • ➤ Economic


  COVID-19: Parlamentul aprobă măsuri esențiale de sprijin la nivel european


  27.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Numărul deceselor a ajuns la 24


  27.03.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cine poate amâna plata ratelor la bancă


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Cum vor circula autobuzele


  Noi restricții la transport public de persoane în Brașov


  27.03.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Opera, la voi acasă!


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Controverse


  Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie se pregătește pentru pacienții cu COVID-19


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii pot sprijini voluntar Serviciul Public pentru Situații de Urgență


  27.03.2020
 • ➤ Actualitate


  Spitalul de Copii face plângere penală împotriva unui brașovean care a propagat informații false pe internet


  27.03.2020
 • ➤ National


  Tătaru în locul lui Costache


  Coronavirus l-a răpus pe ministrul Sănătății


  27.03.2020
 • ➤ National


  România va produce de săptămâna viitoare 150.000 de măști de protecție pe zi


  27.03.2020
 • ➤ National


  CNAIR: Valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență


  27.03.2020
 • ➤ Reportaj


  Argumentul cercetătorilor


  Coronavirusul nu a scăpat din laborator


  27.03.2020
 • ➤ Life


  Revine la Știri peste 14 zile


  Lavinia Petrea se simte în siguranță acasă


  27.03.2020
 • ➤ Life


  Totul va fi bine, spun copiii!


  27.03.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Ziua Tipografilor

  Articolul următor

  Cele mai mari epidemii din istorie


  10 pandemii care au schimbat istoria

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 90.240 milisecunde, încărcat în milisecunde