Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Amprente urbane


Cele mai frumoase ziduri pictate ale orașului

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Foto: Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 15.01.2016
• Picturile murale bisericești și cele care îmbracă fațadele și interioarele clădirilor din Brașov sînt vechi de secole, inedite și foarte valoroase
Pictura murală e o lucrare de artă aparte. Nu e tablou, pentru că nu poate fi mutată, însă poate fi admirată ca orice operă de artă. Uneori, zidurile pictate creează un impact vizual puternic, mai ales cele cu tematică religioasă, plasate pe fațadele clădirilor. Alteori, picturile murale sînt ascunse ochiului public, decorînd tavane sau pereți din incinte private. Cîteva dintre aceste capodopere de artă plastică, semnate de mari pictori, îmbracă pereții bisericilor din Șchei. Alteori, picturile murale sînt creațiile unor anonimi, iar în alte cazuri, nici măcar nu se mai știe cine le-a zugrăvit. Important e că timpul nu a reușit să le șteargă pe toate. Putem distinge în Brașov mai multe astfel de ziduri pictate, declarate monumente istorice, însă uitate de programele de restaurare. În anii ce vor veni, ar putea dispărea odată cu casele ruinate de istorie pe care sînt afișate. Înainte de a le pierde definitiv, Monitorul Expres a salvat în imagini cele mai frumoase picturi murale din Brașov.

Domnitori, regi, sfinți și ierarhi

Socotită pe bună dreptate catedrala românilor din Țara Bîrsei, Biserica „Sfîntul Nicolae“ din Șcheii Brașovului este un edificiu ortodox acoperit cu picturi murale extrem de valoroase. De-a lungul timpului, mai mulți artiști au pictat scene biblice pe pereții interiori, pe fațada și chiar și pe zidurile exterioare ale ansamblului arhitectural. Vestiții zugravi Hranite Grigore, Gheorghe, Ioan și Mihail au pictat între 1735-178 noul paraclis cu hramul „Buna Vestire“, reproducînd scene ca apocalipsul Sfîntului Ioan, Învierea, Drumul Crucii și primul sobor de la Niceea din 325. Al doilea paraclis, avînd ca hram „Înălțarea Domnului“ a fost pictat la 1750, de zugravii craioveni Ioan, Iancu, Constandin și Irimia, cu scene reprezentînd pe Maica Domnului cu Pruncul, arhangheli, sfinți și apostoli. Interiorul bisericii centrale este îmbrăcat în pictura valorosului artist Costin Petrescu. Pe peretele dinspre miază-noapte se află fresca intrării lui Mihai Viteazul în Brașov, întîmpinat la poarta cetății de protopopul Mihai. Tot sub formă de pictură murală ni se înfățișează și imaginea celor patru voievozi ctitori, tipografia coresiană, scena încoronării lui Ferdinand la Alba Iulia, mitropolitul Andrei Șaguna, liceul fondat de înaltul ierarh, alaiul junilor, Regele Mihai și mama sa, Elena. Costin Petrescu a realizat toate aceste picturi murale cu ajutorul elevilor săi de la Belle-Arte, în cadrul lucrărilor de restaurare din anii 1939-1946.

Restaurarea s-a născut la Brașov

Fresca lui Mihai Viteazul este impresionantă ca dimensiuni și realizare artistică, dar puțini știu că a fost realizată după înlăturarea celei vechi datînd din secolul XVI, la scurt după vizita Viteazului la Brașov. Voievodul a făcut multe incursiuni în Țara Bîrsei. Prima a fost în octombrie 1599, cînd, la Brașov, și-a unit oastea cu trupele secuilor răsculați. A doua zi, a primit cheia orașului. La o așa însemnată ocazie, Viteazului i s-au oferit daruri și, la rîndul lui, a oferit daruri brașovenilor. Scena momentului solemn a fost înfățișată pe peretele bisericii de către Nicolae Cretanul, pictorul grec care l-a însoțit pe voievod prin Ardeal. Din „Socotelile Brașovului“ pentru anul 1694, aflăm că însuși Constantin Brâncoveanu a plătit șase florini unui zugrav român, ca să renoveze chipul lui Mihai Vodă din biserică. De altfel, aceasta este și prima sursă documentară despre restaurare în România, tehnică denumită în epoc㠄reparare“. Cu alte cuvinte, începuturile restaurării se originează la Brașov, în anul 1698, iar primul restaurator român ar fi un pictor pe nume Radu, solicitat să repare portretul voievodului Mihai Viteazul.

Sfinții umanizați din biserici

Biserica „Sfînta Treime“ de Pe Tocile este și ea o colecție de picturi murale, deosebite prin faptul că au fost realizate în 1856 de doi mari pictori brașoveni: Constantin Lecca și Mișu Popp. Pictura a fost renovată mai întîi în anul 1913, apoi între anii 1945-1946, cînd a fost restaurată de pictorul făgărășean Iosif Vasu. O colecție și mai numeroasă de picturi religioase realizate de vestitul Mișu Popp se găsește în Biserica „Adormirii Maicii Domnului“ din Comuna Satulung (astăzi orașul Săcele). El a pictat în tempera 67 de scene, pe pereți și pe bolta tindei. Inedit este faptul că personajele au fost reprezentate cu chipuri și haine occidentale, în locul celor de tip bizantin. Astfel, Mișu Popp a umanizat sfinții. Specialiștii au identificat mai multe surse de inspirație ale pictorului șcheian: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Rafael, Rembrandt, Peter Paul Rubens, Johann Michael Rothmayr, Jan van Luyken, Gustave Doré. Mișu Popp l-a cunoscut pe Constantin Lecca în 1848, după ce s-a întors de la studiile din Viena. Împreună, cei doi au zugrăvit pereții multor biserici din mărginimea Brașovului. Lecca a pictat singur doar tîmpla Bisericii „Sfîntul Nicolae“ din Șchei, în perioada 1848-1850, cu toate că semnase un contract cu reprezentanții bisericii în locul pictorului Neugass, refuzat fiindcă se depărtase de pictura românească prin introducerea de canoane occidentale.

Icoane pentru trecători

Dacă operele murale bisericești își au autorii consemnați în cronici, alte picturi religioase, frumoase și vechi, au rămas fără autor cunoscut. Așa este pictura descoperită anii trecuți sub tencuiala unei case vechi de 250 de ani din Săcele. Frescele sînt icoane asemănătoare cu cele pictate pe biserici și mănăstiri și înfățișează sfinți și scene biblice. O inscripție menționează anul 1774. Pe fațada unei case de pe strada Vasile Saftu din Șchei se văd încă urmele a două icoane vechi de vreo 200 de ani. Niciun document oficial nu dezvăluie paternitatea icoanelor, dar nu există șcheian pe care să-l întrebi de „Casa cu sfinți“ și să nu știe să te îndrume. Una dintre icoane reprezintă botezul lui Iisus în apa Iordanului, iar cealaltă, foarte degradată, era o icoană a Fecioarei Maria cu pruncul. Din păcate, icoanele de pe „Casa cu sfinți“ (1766) mor încet-încet, iar autoritățile nu și-au arătat interesul să le salveze. O altă pictură murală interesantă, inclusă în patrimoniul național, dar neconservată, se află pe fațada unei case de pe str. Constantin Lacea (1773). Va mai exista doar pînă la primul cutremur serios, cînd se va nărui odată cu casa. Au intrat însă în programe de conservare frumoasele troițe din Șchei și astfel își vor prelungi viața și picturile murale care decorează Crucea Mușicoiului și Troițele Ilie Birt de Pe Tocile și cea din Piața Unirii. Pentru pictura de la Pietrele lui Solomon nu sînt însă fonduri. Ultima moară rămasă în picioare la Chietre este astăzi o ruină. Pe frontispiciul clădirii însă, se mai poate vedea un medalion pictat înfățișîndu-l pe legendarul Rege Solomon sărind cu calul de pe stînci. Nu mai există nicăieri această emblemă a Brașovului veche de circa 100 de ani.

Capodopere pe tavan

Picturile murale stau uneori ascunse ochiului trecătorului, în curți sau încăperi, și numai dacă ești poftit înăuntru le poți admira. Casa medievală din Piața Sfatului nr. 15 păstrează picturile murale cu motive vegetale, vrejuri, frunze și flori de mari dimensiuni, care decorau interioarele din timpul Renașterii transilvănene (a doua parte a secolului XVI) și pînă tîrziu, în prima parte a secolului XIX. Minunatele picturi au fost restaurate și sînt astăzi pline de vioiciune. Faimosul tavan al sălii festive din Colegiul Național „Andrei Șaguna“ este o capodoperă pe care nu te mai saturi s-o privești. Sala este declarată monument istoric și a găzduit acum 134 de ani premiera operetei „Crai Nou“ de Ciprian Porumbescu. Pictura murală a fost realizată în 1862 de către pictorul Iosif Clement. Tot atunci, peretele frontal a fost împodobit cu deviza „Litteris et virtuti“. Și Colegiul Național „Unirea“ adăpostește o frescă deosebită. Chiar pe casa scării se poate vedea pictura mural㠄Unirea“, semnată de Mircea Spânu în 1980.

Plugul cu boi din Șchei

Picturi inedite, dar fără autor renumit, găsim pe o casă din Șchei. Au fost realizate chiar de stăpînul casei, Marian Manole, în 1940. Lucrarea e impresionantă ca dimensiuni și cuprinde mai multe scene care înfățișează o țărancă la muncă, un păstor cu oile și pe copiii Ionel și Măriuca, personaje dintr-o legendă șcheiană. „Bunicul meu nu a avut specializare în pictură, dar avea talent. A lucrat la Steagu, la secția de vopsitorie. El e cel care a vopsit toți stîlpii de telescaun între Postăvarul și Poiana Brașov. A pictat și «Învierea lui Iisus» pe capela Bisericii «Sfîntul Nicolae» din Șchei. Iar cînd șcheienii voiau să arboreze tricolorul, bunicul le picta stema, cu șablonul. Înainte de Revoluție, nu se găseau de cumpărat steaguri, oamenii și le confecționau singuri. Asta era ușor, dar stema numai bunicul o putea picta“, povestește Gabriela David, nepoata artistului care și-a îmbrăcat casa în picturi murale. „Pasiunea lui erau florile. A făcut multe reproduceri după Andreescu și Grigorescu. Probabil că, atunci cînd a pictat casa, a fost influențat de «Carul cu boi». În orice caz, a lucrat ani mulți la ea“.

Frescele moderne

Cea mai mare pictură murală din Brașov și una dintre cele mai mari din România se află în curtea Muzeului „Casa Mureșenilor“. Are 25 de metri lungime, 2 metri înălțime și reproduce istoria costumului brașovean, din secolul XIII pînă în secolul XIX. Cele 20 de personaje în mărime naturală au fost pictate de patru artiști brașoveni, care s-au inspirat din gravuri de arhivă. „Fatzada istoric㓠este o atracție turistică nouă a orașului, pe care o vizitează mai mult străinii. Frescele sînt la modă și în apartamentele de bloc. Tot mai mulți brașoveni preferă să-și decoreze pereții cu picturi murale în locul tradiționalului tapet. Sînt executate cu vopsele acrilice super-lavabile, rezistente în timp. Cel mai adesea sînt pictați pereții din camera copilului, cu modele din desene animate. Livingurile sînt împodobite cu peisaje sau desene abstracte. Picturile nu sînt kitsch-uri, cum s-ar putea crede la prima vedere. Sînt lucrări de artă realizate de artiști plastici și chiar îi fac fericiți pe locatari. Pictura murală nu va dispărea atîta vreme cît există gust pentru frumos și autentic. Însă, dacă nu facem nimic, ar putea dispărea cele mai vechi ziduri pictate din Brașov și, odată cu ele, o parte din istoria noastră.

O artă care vine din preistorie

• Pictura murală este o lucrare de artă cu caracter permanent, aplicată direct pe suprafața unui perete sau tavan. Este una dintre cele mai timpurii forme de manifestare artistică. În paleolitic, oamenii comunicau scrijelind stîncile și pereții peșterilor. Cea mai veche pictură murală a fost descoperită în sudul Franței, în peștera Chauvet Cave, și datează din jurul anului 30000 î.H. Multe picturi murale vechi au supraviețuit în mormintele egiptene (aproximativ 3150 î.Hr.). Cele din palatele minoice (1700-1600 î.Hr.) erau inspirate din natură. Începînd cu anul 1700 î.Hr, picturile murale devin o parte importantă a culturii asiatice. Apogeul picturii murale a fost atins în Renaștere, prin artiști precum Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Paolo Uccello, Piero della Francesca, Fra Angelico, Filippo Lippi, Sandro Botticelli, Raphael. În secolele următoare, arta murală a devenit un simbol al puterii și al luxului. Astăzi, pictura murală are o mare răspîndire și transmite nu doar mesaje estetice, ci și unele de natură social-politică (curentul din anii 1920-1930) sau religioasă. Adesea, atrag atenția prin efecte vizuale. Unele îmbracă nu doar spațiile publice, ci și pereții restaurantelor sau ai locuințelor personale. Graffitti este o artă considerată ca aparținînd picturii murale.

Maeștrii brașoveni ai picturii murale

• Pictorul Mihail (Mișu) Popp (n. 19 martie 1827, Brașov - d. 6 martie 1892, Brașov) a fost cel mai talentat și prolific pictor transilvănean român din secolul XIX. S-a remarcat în domeniul portretisticii și al picturii bisericești. Alături de prietenul său Constantin Lecca și de litograful Carol Popp de Szathmary, a făcut parte din grupul de artiști ardeleni care au influențat semnificativ pictura românească a secolului XIX. A introdus tendința de laicizare și umanizare a chipurilor de sfinți, inspirîndu-se din operele celebre ale maeștrilor Renașterii sau Barocului. A pictat numeroase biserici din București și Brașov.
• Constantin Lecca (n. 4 august 1807, Brașov - d. 13 octombrie 1887, București) a fost primul pictor român care a executat pictură bisericească în stil occidental. A pictat numeroase compoziții și portrete de inspirație istorică, precum și portrete ale protipendadei momentului. În politică s-a remarcat ca participant la Revoluția de la 1848.
• Costin Petrescu a rămas celebru prin „Marea frescă a neamului“ ce decorează sala Ateneului Român. Pictorul piteștean se trage din familia lui Petre Zugravul, cel care a pictat paraclisul Bisericii „Sf. Nicolae“. A predat la Lyon, unde a realizat cu elevii săi o frescă în „Salle de l’ecusson“. A pictat sau a refăcut frescele cîtorva biserici declarate monumente istorice, printre care și cea din Șchei.

Fresca pe care n-am mai avut-o

• O uriașă frescă ar fi trebuit să fie pictată în Casa Sfatului, în sala care urma să poarte numele domnitorului Mihai Viteazul, conform propunerii din 1936 a Congresului Ligii pentru Unitatea Culturală a Tuturor Românilor, condus de Nicolae Iorga. Sala trebuia să poarte tot numele domnitorului. Cu tot efortul preoților și protopopilor brașoveni, proiectul a rămas neaprobat și nerealizat. Conform unui document din 1940 descoperit de părintele prof. dr. Vasile Oltean, pictura murală ce trebuia să străjuiască sala Muzeului Etnografic Regional din Sala Sfatului ar fi cuprins mai multe personalități ale neamului: „Pe peretele central din fundul sălii să apară figura lui Mihai Viteazul, care stă pe scaunul de onoare străjuit de doi comandanți ai săi. În dreapta domnitorului se găsește vestitul protopop Mihai, alături de conducătorii români din Țara Bîrsei în straie de sărbătoare. În stînga domnitorului apar: magistratul Brașovului și ceilalți conducători sași în straie de epocă. Întreaga scenă este înconjurată de bărbați și femei în costume populare românești din Șcheii Brașovului. Pe peretele din dreapta sălii, sub inscripția
«Uniți-vă în cuget, uniți-vă în simțiri», se află figura lui Andrei Mureșianu înconjurat de contemporani. Pe peretele din stînga sălii, sub inscripția «Pe-al nostru steag e scris Unire», Ciprian Porumbescu, alături de Andrei Bârseanu, conduc un cor de tineri și tinere în costumele vechilor societăți studențești“.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  Azi 16:15
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  Azi 15:06
 • ➤ Local


  Brașov: Stația de taxi de la Livadă se mută După Ziduri


  Azi 14:29
 • ➤ Local


  Brașovenii sunt invitați la un concert de fanfară în Piața Unirii


  Azi 13:49
 • ➤ Sport


  Până la sfârșitul lunii


  Primăria Brașov semnează contractul de proiectare a Sălii Polivalente /În 2020 începe construcția


  Azi 13:19
 • ➤ Sport


  Un nou apel pentru salvarea clubului


  ACS SR Brașov. Stîngă, Toader și Marin au prefațat meciul cu ACSO Filiași


  Azi 10:47
 • ➤ Prima pagina


  Pietonal nou în Răcădău


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat cu SC Distribuție Electrica Transilvania Sud SA


  Încă o clasă de învățământ dual la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Roboți pentru sterilizarea secțiilor din Spitalul Făgăraș


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Impozite mai mari pentru proprietarii de clădiri nerezidențiale


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Să mâncăm mai sănătos


  Fără taxe pentru producători în Piața Star


  Azi 09:02
 • ➤ Actualitate


  CFR suplimentează de Paști trenurile și reduce prețul biletelor spre Marea Neagră


  Azi 08:58
 • ➤ National


  CEx PSD a votat dorința liderului absolut


  Dragnea l-a debarcat pe Tudorel Toader


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS, ținta unei campanii de dezinformare prin „pliante otrăvite“


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Excentricități


  Iulia Albu i-a făcut cocoșului cont de Instagram


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Ronan Keating, spectacol exclusivist în Poiana Brașov


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Nicoleta Luciu, două luni de dietă cu salate


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Sanda Țăranu, operată de urgență


  Azi 08:30
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Remedii pentru stoparea instalării diabetului zaharat


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Burleanu anunță că fotbalul românesc riscă dezastrul!


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  „Premiați“


  „Chiolhanuri“ marca FRF


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, în careul de ași al LNBF


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, la doi pași de titlul de campioană


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Numire


  Adrian Hârlab revine în fotbalul brașovean


  Azi 08:04
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă a impus în CEX remanierea guvernamentală, dar Dragnea are alt plan


  17.04.2019
 • ➤ National


  BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare: PSD și Alianța USR-PLUS, pe primele poziții


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Tâlhărit în parcarea unui centru comercial


  17.04.2019
 • ➤ National


  Alianța USR-PLUS îi cere lui Iohannis să refuze numirea lui Nicolicea la Justiție


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța la școală și în vacanță a copiilor


  17.04.2019
 • ➤ National


  Secretele din CV-ul lui Eugen Nicolicea, susținut de PSD pentru Justiție: unde a făcut Facultatea de Drept și cum a obținut certificatul de revoluționar


  17.04.2019
 • ➤ National


  Eugen Nicolicea este propus de PSD la Justiție, în locul lui Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  PSD a votat debarcarea lui Tudorel Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  Emilia Șercan, jurnalist: Am fost amenințată cu moartea


  17.04.2019
 • ➤ National


  Asociația foștilor deținuți politici din Sibiu susține că legitimația lui Ion Muntean,trimis de PSD la negocierile cu Iohannis, a fost eliberată în fals


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Încă 18 luni de șantier la Urgențe


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Concurs de protecție civilă pentru elevi


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Față nouă până în 2020


  Spitalul Județean renunță la cinci săli de operații


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  RIAL se extinde și caută angajați


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Ridicată din propria cenușă


  330 de ani de când a ars Biserica Sf. Maria, renăscută Biserica Neagră


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  O singură ofertă pentru modernizarea „Drumului de sub munte“


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  De unde cumpărăm miei de Paști


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Liberalii ies la curățenie în Bartolomeu


  17.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  O privire în viitor


  Predicțiile clarvăzătorilor: Ce va fi în 2016?

  Articolul următor

  Istorie în tipărituri


  Cuvîntul „român“ a plecat din Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 24.374 milisecunde, încărcat în milisecunde