Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Amprente urbane


Cele mai frumoase ziduri pictate ale orașului

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Foto: Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 15.01.2016
• Picturile murale bisericești și cele care îmbracă fațadele și interioarele clădirilor din Brașov sînt vechi de secole, inedite și foarte valoroase
Pictura murală e o lucrare de artă aparte. Nu e tablou, pentru că nu poate fi mutată, însă poate fi admirată ca orice operă de artă. Uneori, zidurile pictate creează un impact vizual puternic, mai ales cele cu tematică religioasă, plasate pe fațadele clădirilor. Alteori, picturile murale sînt ascunse ochiului public, decorînd tavane sau pereți din incinte private. Cîteva dintre aceste capodopere de artă plastică, semnate de mari pictori, îmbracă pereții bisericilor din Șchei. Alteori, picturile murale sînt creațiile unor anonimi, iar în alte cazuri, nici măcar nu se mai știe cine le-a zugrăvit. Important e că timpul nu a reușit să le șteargă pe toate. Putem distinge în Brașov mai multe astfel de ziduri pictate, declarate monumente istorice, însă uitate de programele de restaurare. În anii ce vor veni, ar putea dispărea odată cu casele ruinate de istorie pe care sînt afișate. Înainte de a le pierde definitiv, Monitorul Expres a salvat în imagini cele mai frumoase picturi murale din Brașov.

Domnitori, regi, sfinți și ierarhi

Socotită pe bună dreptate catedrala românilor din Țara Bîrsei, Biserica „Sfîntul Nicolae“ din Șcheii Brașovului este un edificiu ortodox acoperit cu picturi murale extrem de valoroase. De-a lungul timpului, mai mulți artiști au pictat scene biblice pe pereții interiori, pe fațada și chiar și pe zidurile exterioare ale ansamblului arhitectural. Vestiții zugravi Hranite Grigore, Gheorghe, Ioan și Mihail au pictat între 1735-178 noul paraclis cu hramul „Buna Vestire“, reproducînd scene ca apocalipsul Sfîntului Ioan, Învierea, Drumul Crucii și primul sobor de la Niceea din 325. Al doilea paraclis, avînd ca hram „Înălțarea Domnului“ a fost pictat la 1750, de zugravii craioveni Ioan, Iancu, Constandin și Irimia, cu scene reprezentînd pe Maica Domnului cu Pruncul, arhangheli, sfinți și apostoli. Interiorul bisericii centrale este îmbrăcat în pictura valorosului artist Costin Petrescu. Pe peretele dinspre miază-noapte se află fresca intrării lui Mihai Viteazul în Brașov, întîmpinat la poarta cetății de protopopul Mihai. Tot sub formă de pictură murală ni se înfățișează și imaginea celor patru voievozi ctitori, tipografia coresiană, scena încoronării lui Ferdinand la Alba Iulia, mitropolitul Andrei Șaguna, liceul fondat de înaltul ierarh, alaiul junilor, Regele Mihai și mama sa, Elena. Costin Petrescu a realizat toate aceste picturi murale cu ajutorul elevilor săi de la Belle-Arte, în cadrul lucrărilor de restaurare din anii 1939-1946.

Restaurarea s-a născut la Brașov

Fresca lui Mihai Viteazul este impresionantă ca dimensiuni și realizare artistică, dar puțini știu că a fost realizată după înlăturarea celei vechi datînd din secolul XVI, la scurt după vizita Viteazului la Brașov. Voievodul a făcut multe incursiuni în Țara Bîrsei. Prima a fost în octombrie 1599, cînd, la Brașov, și-a unit oastea cu trupele secuilor răsculați. A doua zi, a primit cheia orașului. La o așa însemnată ocazie, Viteazului i s-au oferit daruri și, la rîndul lui, a oferit daruri brașovenilor. Scena momentului solemn a fost înfățișată pe peretele bisericii de către Nicolae Cretanul, pictorul grec care l-a însoțit pe voievod prin Ardeal. Din „Socotelile Brașovului“ pentru anul 1694, aflăm că însuși Constantin Brâncoveanu a plătit șase florini unui zugrav român, ca să renoveze chipul lui Mihai Vodă din biserică. De altfel, aceasta este și prima sursă documentară despre restaurare în România, tehnică denumită în epoc㠄reparare“. Cu alte cuvinte, începuturile restaurării se originează la Brașov, în anul 1698, iar primul restaurator român ar fi un pictor pe nume Radu, solicitat să repare portretul voievodului Mihai Viteazul.

Sfinții umanizați din biserici

Biserica „Sfînta Treime“ de Pe Tocile este și ea o colecție de picturi murale, deosebite prin faptul că au fost realizate în 1856 de doi mari pictori brașoveni: Constantin Lecca și Mișu Popp. Pictura a fost renovată mai întîi în anul 1913, apoi între anii 1945-1946, cînd a fost restaurată de pictorul făgărășean Iosif Vasu. O colecție și mai numeroasă de picturi religioase realizate de vestitul Mișu Popp se găsește în Biserica „Adormirii Maicii Domnului“ din Comuna Satulung (astăzi orașul Săcele). El a pictat în tempera 67 de scene, pe pereți și pe bolta tindei. Inedit este faptul că personajele au fost reprezentate cu chipuri și haine occidentale, în locul celor de tip bizantin. Astfel, Mișu Popp a umanizat sfinții. Specialiștii au identificat mai multe surse de inspirație ale pictorului șcheian: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Rafael, Rembrandt, Peter Paul Rubens, Johann Michael Rothmayr, Jan van Luyken, Gustave Doré. Mișu Popp l-a cunoscut pe Constantin Lecca în 1848, după ce s-a întors de la studiile din Viena. Împreună, cei doi au zugrăvit pereții multor biserici din mărginimea Brașovului. Lecca a pictat singur doar tîmpla Bisericii „Sfîntul Nicolae“ din Șchei, în perioada 1848-1850, cu toate că semnase un contract cu reprezentanții bisericii în locul pictorului Neugass, refuzat fiindcă se depărtase de pictura românească prin introducerea de canoane occidentale.

Icoane pentru trecători

Dacă operele murale bisericești își au autorii consemnați în cronici, alte picturi religioase, frumoase și vechi, au rămas fără autor cunoscut. Așa este pictura descoperită anii trecuți sub tencuiala unei case vechi de 250 de ani din Săcele. Frescele sînt icoane asemănătoare cu cele pictate pe biserici și mănăstiri și înfățișează sfinți și scene biblice. O inscripție menționează anul 1774. Pe fațada unei case de pe strada Vasile Saftu din Șchei se văd încă urmele a două icoane vechi de vreo 200 de ani. Niciun document oficial nu dezvăluie paternitatea icoanelor, dar nu există șcheian pe care să-l întrebi de „Casa cu sfinți“ și să nu știe să te îndrume. Una dintre icoane reprezintă botezul lui Iisus în apa Iordanului, iar cealaltă, foarte degradată, era o icoană a Fecioarei Maria cu pruncul. Din păcate, icoanele de pe „Casa cu sfinți“ (1766) mor încet-încet, iar autoritățile nu și-au arătat interesul să le salveze. O altă pictură murală interesantă, inclusă în patrimoniul național, dar neconservată, se află pe fațada unei case de pe str. Constantin Lacea (1773). Va mai exista doar pînă la primul cutremur serios, cînd se va nărui odată cu casa. Au intrat însă în programe de conservare frumoasele troițe din Șchei și astfel își vor prelungi viața și picturile murale care decorează Crucea Mușicoiului și Troițele Ilie Birt de Pe Tocile și cea din Piața Unirii. Pentru pictura de la Pietrele lui Solomon nu sînt însă fonduri. Ultima moară rămasă în picioare la Chietre este astăzi o ruină. Pe frontispiciul clădirii însă, se mai poate vedea un medalion pictat înfățișîndu-l pe legendarul Rege Solomon sărind cu calul de pe stînci. Nu mai există nicăieri această emblemă a Brașovului veche de circa 100 de ani.

Capodopere pe tavan

Picturile murale stau uneori ascunse ochiului trecătorului, în curți sau încăperi, și numai dacă ești poftit înăuntru le poți admira. Casa medievală din Piața Sfatului nr. 15 păstrează picturile murale cu motive vegetale, vrejuri, frunze și flori de mari dimensiuni, care decorau interioarele din timpul Renașterii transilvănene (a doua parte a secolului XVI) și pînă tîrziu, în prima parte a secolului XIX. Minunatele picturi au fost restaurate și sînt astăzi pline de vioiciune. Faimosul tavan al sălii festive din Colegiul Național „Andrei Șaguna“ este o capodoperă pe care nu te mai saturi s-o privești. Sala este declarată monument istoric și a găzduit acum 134 de ani premiera operetei „Crai Nou“ de Ciprian Porumbescu. Pictura murală a fost realizată în 1862 de către pictorul Iosif Clement. Tot atunci, peretele frontal a fost împodobit cu deviza „Litteris et virtuti“. Și Colegiul Național „Unirea“ adăpostește o frescă deosebită. Chiar pe casa scării se poate vedea pictura mural㠄Unirea“, semnată de Mircea Spânu în 1980.

Plugul cu boi din Șchei

Picturi inedite, dar fără autor renumit, găsim pe o casă din Șchei. Au fost realizate chiar de stăpînul casei, Marian Manole, în 1940. Lucrarea e impresionantă ca dimensiuni și cuprinde mai multe scene care înfățișează o țărancă la muncă, un păstor cu oile și pe copiii Ionel și Măriuca, personaje dintr-o legendă șcheiană. „Bunicul meu nu a avut specializare în pictură, dar avea talent. A lucrat la Steagu, la secția de vopsitorie. El e cel care a vopsit toți stîlpii de telescaun între Postăvarul și Poiana Brașov. A pictat și «Învierea lui Iisus» pe capela Bisericii «Sfîntul Nicolae» din Șchei. Iar cînd șcheienii voiau să arboreze tricolorul, bunicul le picta stema, cu șablonul. Înainte de Revoluție, nu se găseau de cumpărat steaguri, oamenii și le confecționau singuri. Asta era ușor, dar stema numai bunicul o putea picta“, povestește Gabriela David, nepoata artistului care și-a îmbrăcat casa în picturi murale. „Pasiunea lui erau florile. A făcut multe reproduceri după Andreescu și Grigorescu. Probabil că, atunci cînd a pictat casa, a fost influențat de «Carul cu boi». În orice caz, a lucrat ani mulți la ea“.

Frescele moderne

Cea mai mare pictură murală din Brașov și una dintre cele mai mari din România se află în curtea Muzeului „Casa Mureșenilor“. Are 25 de metri lungime, 2 metri înălțime și reproduce istoria costumului brașovean, din secolul XIII pînă în secolul XIX. Cele 20 de personaje în mărime naturală au fost pictate de patru artiști brașoveni, care s-au inspirat din gravuri de arhivă. „Fatzada istoric㓠este o atracție turistică nouă a orașului, pe care o vizitează mai mult străinii. Frescele sînt la modă și în apartamentele de bloc. Tot mai mulți brașoveni preferă să-și decoreze pereții cu picturi murale în locul tradiționalului tapet. Sînt executate cu vopsele acrilice super-lavabile, rezistente în timp. Cel mai adesea sînt pictați pereții din camera copilului, cu modele din desene animate. Livingurile sînt împodobite cu peisaje sau desene abstracte. Picturile nu sînt kitsch-uri, cum s-ar putea crede la prima vedere. Sînt lucrări de artă realizate de artiști plastici și chiar îi fac fericiți pe locatari. Pictura murală nu va dispărea atîta vreme cît există gust pentru frumos și autentic. Însă, dacă nu facem nimic, ar putea dispărea cele mai vechi ziduri pictate din Brașov și, odată cu ele, o parte din istoria noastră.

O artă care vine din preistorie

• Pictura murală este o lucrare de artă cu caracter permanent, aplicată direct pe suprafața unui perete sau tavan. Este una dintre cele mai timpurii forme de manifestare artistică. În paleolitic, oamenii comunicau scrijelind stîncile și pereții peșterilor. Cea mai veche pictură murală a fost descoperită în sudul Franței, în peștera Chauvet Cave, și datează din jurul anului 30000 î.H. Multe picturi murale vechi au supraviețuit în mormintele egiptene (aproximativ 3150 î.Hr.). Cele din palatele minoice (1700-1600 î.Hr.) erau inspirate din natură. Începînd cu anul 1700 î.Hr, picturile murale devin o parte importantă a culturii asiatice. Apogeul picturii murale a fost atins în Renaștere, prin artiști precum Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Paolo Uccello, Piero della Francesca, Fra Angelico, Filippo Lippi, Sandro Botticelli, Raphael. În secolele următoare, arta murală a devenit un simbol al puterii și al luxului. Astăzi, pictura murală are o mare răspîndire și transmite nu doar mesaje estetice, ci și unele de natură social-politică (curentul din anii 1920-1930) sau religioasă. Adesea, atrag atenția prin efecte vizuale. Unele îmbracă nu doar spațiile publice, ci și pereții restaurantelor sau ai locuințelor personale. Graffitti este o artă considerată ca aparținînd picturii murale.

Maeștrii brașoveni ai picturii murale

• Pictorul Mihail (Mișu) Popp (n. 19 martie 1827, Brașov - d. 6 martie 1892, Brașov) a fost cel mai talentat și prolific pictor transilvănean român din secolul XIX. S-a remarcat în domeniul portretisticii și al picturii bisericești. Alături de prietenul său Constantin Lecca și de litograful Carol Popp de Szathmary, a făcut parte din grupul de artiști ardeleni care au influențat semnificativ pictura românească a secolului XIX. A introdus tendința de laicizare și umanizare a chipurilor de sfinți, inspirîndu-se din operele celebre ale maeștrilor Renașterii sau Barocului. A pictat numeroase biserici din București și Brașov.
• Constantin Lecca (n. 4 august 1807, Brașov - d. 13 octombrie 1887, București) a fost primul pictor român care a executat pictură bisericească în stil occidental. A pictat numeroase compoziții și portrete de inspirație istorică, precum și portrete ale protipendadei momentului. În politică s-a remarcat ca participant la Revoluția de la 1848.
• Costin Petrescu a rămas celebru prin „Marea frescă a neamului“ ce decorează sala Ateneului Român. Pictorul piteștean se trage din familia lui Petre Zugravul, cel care a pictat paraclisul Bisericii „Sf. Nicolae“. A predat la Lyon, unde a realizat cu elevii săi o frescă în „Salle de l’ecusson“. A pictat sau a refăcut frescele cîtorva biserici declarate monumente istorice, printre care și cea din Șchei.

Fresca pe care n-am mai avut-o

• O uriașă frescă ar fi trebuit să fie pictată în Casa Sfatului, în sala care urma să poarte numele domnitorului Mihai Viteazul, conform propunerii din 1936 a Congresului Ligii pentru Unitatea Culturală a Tuturor Românilor, condus de Nicolae Iorga. Sala trebuia să poarte tot numele domnitorului. Cu tot efortul preoților și protopopilor brașoveni, proiectul a rămas neaprobat și nerealizat. Conform unui document din 1940 descoperit de părintele prof. dr. Vasile Oltean, pictura murală ce trebuia să străjuiască sala Muzeului Etnografic Regional din Sala Sfatului ar fi cuprins mai multe personalități ale neamului: „Pe peretele central din fundul sălii să apară figura lui Mihai Viteazul, care stă pe scaunul de onoare străjuit de doi comandanți ai săi. În dreapta domnitorului se găsește vestitul protopop Mihai, alături de conducătorii români din Țara Bîrsei în straie de sărbătoare. În stînga domnitorului apar: magistratul Brașovului și ceilalți conducători sași în straie de epocă. Întreaga scenă este înconjurată de bărbați și femei în costume populare românești din Șcheii Brașovului. Pe peretele din dreapta sălii, sub inscripția
«Uniți-vă în cuget, uniți-vă în simțiri», se află figura lui Andrei Mureșianu înconjurat de contemporani. Pe peretele din stînga sălii, sub inscripția «Pe-al nostru steag e scris Unire», Ciprian Porumbescu, alături de Andrei Bârseanu, conduc un cor de tineri și tinere în costumele vechilor societăți studențești“.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  O privire în viitor


  Predicțiile clarvăzătorilor: Ce va fi în 2016?

  Articolul următor

  Istorie în tipărituri


  Cuvîntul „român“ a plecat din Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.407 milisecunde, încărcat în milisecunde