Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Amprente urbane


Cele mai frumoase ziduri pictate ale orașului

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Foto: Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 15.01.2016
• Picturile murale bisericești și cele care îmbracă fațadele și interioarele clădirilor din Brașov sînt vechi de secole, inedite și foarte valoroase
Pictura murală e o lucrare de artă aparte. Nu e tablou, pentru că nu poate fi mutată, însă poate fi admirată ca orice operă de artă. Uneori, zidurile pictate creează un impact vizual puternic, mai ales cele cu tematică religioasă, plasate pe fațadele clădirilor. Alteori, picturile murale sînt ascunse ochiului public, decorînd tavane sau pereți din incinte private. Cîteva dintre aceste capodopere de artă plastică, semnate de mari pictori, îmbracă pereții bisericilor din Șchei. Alteori, picturile murale sînt creațiile unor anonimi, iar în alte cazuri, nici măcar nu se mai știe cine le-a zugrăvit. Important e că timpul nu a reușit să le șteargă pe toate. Putem distinge în Brașov mai multe astfel de ziduri pictate, declarate monumente istorice, însă uitate de programele de restaurare. În anii ce vor veni, ar putea dispărea odată cu casele ruinate de istorie pe care sînt afișate. Înainte de a le pierde definitiv, Monitorul Expres a salvat în imagini cele mai frumoase picturi murale din Brașov.

Domnitori, regi, sfinți și ierarhi

Socotită pe bună dreptate catedrala românilor din Țara Bîrsei, Biserica „Sfîntul Nicolae“ din Șcheii Brașovului este un edificiu ortodox acoperit cu picturi murale extrem de valoroase. De-a lungul timpului, mai mulți artiști au pictat scene biblice pe pereții interiori, pe fațada și chiar și pe zidurile exterioare ale ansamblului arhitectural. Vestiții zugravi Hranite Grigore, Gheorghe, Ioan și Mihail au pictat între 1735-178 noul paraclis cu hramul „Buna Vestire“, reproducînd scene ca apocalipsul Sfîntului Ioan, Învierea, Drumul Crucii și primul sobor de la Niceea din 325. Al doilea paraclis, avînd ca hram „Înălțarea Domnului“ a fost pictat la 1750, de zugravii craioveni Ioan, Iancu, Constandin și Irimia, cu scene reprezentînd pe Maica Domnului cu Pruncul, arhangheli, sfinți și apostoli. Interiorul bisericii centrale este îmbrăcat în pictura valorosului artist Costin Petrescu. Pe peretele dinspre miază-noapte se află fresca intrării lui Mihai Viteazul în Brașov, întîmpinat la poarta cetății de protopopul Mihai. Tot sub formă de pictură murală ni se înfățișează și imaginea celor patru voievozi ctitori, tipografia coresiană, scena încoronării lui Ferdinand la Alba Iulia, mitropolitul Andrei Șaguna, liceul fondat de înaltul ierarh, alaiul junilor, Regele Mihai și mama sa, Elena. Costin Petrescu a realizat toate aceste picturi murale cu ajutorul elevilor săi de la Belle-Arte, în cadrul lucrărilor de restaurare din anii 1939-1946.

Restaurarea s-a născut la Brașov

Fresca lui Mihai Viteazul este impresionantă ca dimensiuni și realizare artistică, dar puțini știu că a fost realizată după înlăturarea celei vechi datînd din secolul XVI, la scurt după vizita Viteazului la Brașov. Voievodul a făcut multe incursiuni în Țara Bîrsei. Prima a fost în octombrie 1599, cînd, la Brașov, și-a unit oastea cu trupele secuilor răsculați. A doua zi, a primit cheia orașului. La o așa însemnată ocazie, Viteazului i s-au oferit daruri și, la rîndul lui, a oferit daruri brașovenilor. Scena momentului solemn a fost înfățișată pe peretele bisericii de către Nicolae Cretanul, pictorul grec care l-a însoțit pe voievod prin Ardeal. Din „Socotelile Brașovului“ pentru anul 1694, aflăm că însuși Constantin Brâncoveanu a plătit șase florini unui zugrav român, ca să renoveze chipul lui Mihai Vodă din biserică. De altfel, aceasta este și prima sursă documentară despre restaurare în România, tehnică denumită în epoc㠄reparare“. Cu alte cuvinte, începuturile restaurării se originează la Brașov, în anul 1698, iar primul restaurator român ar fi un pictor pe nume Radu, solicitat să repare portretul voievodului Mihai Viteazul.

Sfinții umanizați din biserici

Biserica „Sfînta Treime“ de Pe Tocile este și ea o colecție de picturi murale, deosebite prin faptul că au fost realizate în 1856 de doi mari pictori brașoveni: Constantin Lecca și Mișu Popp. Pictura a fost renovată mai întîi în anul 1913, apoi între anii 1945-1946, cînd a fost restaurată de pictorul făgărășean Iosif Vasu. O colecție și mai numeroasă de picturi religioase realizate de vestitul Mișu Popp se găsește în Biserica „Adormirii Maicii Domnului“ din Comuna Satulung (astăzi orașul Săcele). El a pictat în tempera 67 de scene, pe pereți și pe bolta tindei. Inedit este faptul că personajele au fost reprezentate cu chipuri și haine occidentale, în locul celor de tip bizantin. Astfel, Mișu Popp a umanizat sfinții. Specialiștii au identificat mai multe surse de inspirație ale pictorului șcheian: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Rafael, Rembrandt, Peter Paul Rubens, Johann Michael Rothmayr, Jan van Luyken, Gustave Doré. Mișu Popp l-a cunoscut pe Constantin Lecca în 1848, după ce s-a întors de la studiile din Viena. Împreună, cei doi au zugrăvit pereții multor biserici din mărginimea Brașovului. Lecca a pictat singur doar tîmpla Bisericii „Sfîntul Nicolae“ din Șchei, în perioada 1848-1850, cu toate că semnase un contract cu reprezentanții bisericii în locul pictorului Neugass, refuzat fiindcă se depărtase de pictura românească prin introducerea de canoane occidentale.

Icoane pentru trecători

Dacă operele murale bisericești își au autorii consemnați în cronici, alte picturi religioase, frumoase și vechi, au rămas fără autor cunoscut. Așa este pictura descoperită anii trecuți sub tencuiala unei case vechi de 250 de ani din Săcele. Frescele sînt icoane asemănătoare cu cele pictate pe biserici și mănăstiri și înfățișează sfinți și scene biblice. O inscripție menționează anul 1774. Pe fațada unei case de pe strada Vasile Saftu din Șchei se văd încă urmele a două icoane vechi de vreo 200 de ani. Niciun document oficial nu dezvăluie paternitatea icoanelor, dar nu există șcheian pe care să-l întrebi de „Casa cu sfinți“ și să nu știe să te îndrume. Una dintre icoane reprezintă botezul lui Iisus în apa Iordanului, iar cealaltă, foarte degradată, era o icoană a Fecioarei Maria cu pruncul. Din păcate, icoanele de pe „Casa cu sfinți“ (1766) mor încet-încet, iar autoritățile nu și-au arătat interesul să le salveze. O altă pictură murală interesantă, inclusă în patrimoniul național, dar neconservată, se află pe fațada unei case de pe str. Constantin Lacea (1773). Va mai exista doar pînă la primul cutremur serios, cînd se va nărui odată cu casa. Au intrat însă în programe de conservare frumoasele troițe din Șchei și astfel își vor prelungi viața și picturile murale care decorează Crucea Mușicoiului și Troițele Ilie Birt de Pe Tocile și cea din Piața Unirii. Pentru pictura de la Pietrele lui Solomon nu sînt însă fonduri. Ultima moară rămasă în picioare la Chietre este astăzi o ruină. Pe frontispiciul clădirii însă, se mai poate vedea un medalion pictat înfățișîndu-l pe legendarul Rege Solomon sărind cu calul de pe stînci. Nu mai există nicăieri această emblemă a Brașovului veche de circa 100 de ani.

Capodopere pe tavan

Picturile murale stau uneori ascunse ochiului trecătorului, în curți sau încăperi, și numai dacă ești poftit înăuntru le poți admira. Casa medievală din Piața Sfatului nr. 15 păstrează picturile murale cu motive vegetale, vrejuri, frunze și flori de mari dimensiuni, care decorau interioarele din timpul Renașterii transilvănene (a doua parte a secolului XVI) și pînă tîrziu, în prima parte a secolului XIX. Minunatele picturi au fost restaurate și sînt astăzi pline de vioiciune. Faimosul tavan al sălii festive din Colegiul Național „Andrei Șaguna“ este o capodoperă pe care nu te mai saturi s-o privești. Sala este declarată monument istoric și a găzduit acum 134 de ani premiera operetei „Crai Nou“ de Ciprian Porumbescu. Pictura murală a fost realizată în 1862 de către pictorul Iosif Clement. Tot atunci, peretele frontal a fost împodobit cu deviza „Litteris et virtuti“. Și Colegiul Național „Unirea“ adăpostește o frescă deosebită. Chiar pe casa scării se poate vedea pictura mural㠄Unirea“, semnată de Mircea Spânu în 1980.

Plugul cu boi din Șchei

Picturi inedite, dar fără autor renumit, găsim pe o casă din Șchei. Au fost realizate chiar de stăpînul casei, Marian Manole, în 1940. Lucrarea e impresionantă ca dimensiuni și cuprinde mai multe scene care înfățișează o țărancă la muncă, un păstor cu oile și pe copiii Ionel și Măriuca, personaje dintr-o legendă șcheiană. „Bunicul meu nu a avut specializare în pictură, dar avea talent. A lucrat la Steagu, la secția de vopsitorie. El e cel care a vopsit toți stîlpii de telescaun între Postăvarul și Poiana Brașov. A pictat și «Învierea lui Iisus» pe capela Bisericii «Sfîntul Nicolae» din Șchei. Iar cînd șcheienii voiau să arboreze tricolorul, bunicul le picta stema, cu șablonul. Înainte de Revoluție, nu se găseau de cumpărat steaguri, oamenii și le confecționau singuri. Asta era ușor, dar stema numai bunicul o putea picta“, povestește Gabriela David, nepoata artistului care și-a îmbrăcat casa în picturi murale. „Pasiunea lui erau florile. A făcut multe reproduceri după Andreescu și Grigorescu. Probabil că, atunci cînd a pictat casa, a fost influențat de «Carul cu boi». În orice caz, a lucrat ani mulți la ea“.

Frescele moderne

Cea mai mare pictură murală din Brașov și una dintre cele mai mari din România se află în curtea Muzeului „Casa Mureșenilor“. Are 25 de metri lungime, 2 metri înălțime și reproduce istoria costumului brașovean, din secolul XIII pînă în secolul XIX. Cele 20 de personaje în mărime naturală au fost pictate de patru artiști brașoveni, care s-au inspirat din gravuri de arhivă. „Fatzada istoric㓠este o atracție turistică nouă a orașului, pe care o vizitează mai mult străinii. Frescele sînt la modă și în apartamentele de bloc. Tot mai mulți brașoveni preferă să-și decoreze pereții cu picturi murale în locul tradiționalului tapet. Sînt executate cu vopsele acrilice super-lavabile, rezistente în timp. Cel mai adesea sînt pictați pereții din camera copilului, cu modele din desene animate. Livingurile sînt împodobite cu peisaje sau desene abstracte. Picturile nu sînt kitsch-uri, cum s-ar putea crede la prima vedere. Sînt lucrări de artă realizate de artiști plastici și chiar îi fac fericiți pe locatari. Pictura murală nu va dispărea atîta vreme cît există gust pentru frumos și autentic. Însă, dacă nu facem nimic, ar putea dispărea cele mai vechi ziduri pictate din Brașov și, odată cu ele, o parte din istoria noastră.

O artă care vine din preistorie

• Pictura murală este o lucrare de artă cu caracter permanent, aplicată direct pe suprafața unui perete sau tavan. Este una dintre cele mai timpurii forme de manifestare artistică. În paleolitic, oamenii comunicau scrijelind stîncile și pereții peșterilor. Cea mai veche pictură murală a fost descoperită în sudul Franței, în peștera Chauvet Cave, și datează din jurul anului 30000 î.H. Multe picturi murale vechi au supraviețuit în mormintele egiptene (aproximativ 3150 î.Hr.). Cele din palatele minoice (1700-1600 î.Hr.) erau inspirate din natură. Începînd cu anul 1700 î.Hr, picturile murale devin o parte importantă a culturii asiatice. Apogeul picturii murale a fost atins în Renaștere, prin artiști precum Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Paolo Uccello, Piero della Francesca, Fra Angelico, Filippo Lippi, Sandro Botticelli, Raphael. În secolele următoare, arta murală a devenit un simbol al puterii și al luxului. Astăzi, pictura murală are o mare răspîndire și transmite nu doar mesaje estetice, ci și unele de natură social-politică (curentul din anii 1920-1930) sau religioasă. Adesea, atrag atenția prin efecte vizuale. Unele îmbracă nu doar spațiile publice, ci și pereții restaurantelor sau ai locuințelor personale. Graffitti este o artă considerată ca aparținînd picturii murale.

Maeștrii brașoveni ai picturii murale

• Pictorul Mihail (Mișu) Popp (n. 19 martie 1827, Brașov - d. 6 martie 1892, Brașov) a fost cel mai talentat și prolific pictor transilvănean român din secolul XIX. S-a remarcat în domeniul portretisticii și al picturii bisericești. Alături de prietenul său Constantin Lecca și de litograful Carol Popp de Szathmary, a făcut parte din grupul de artiști ardeleni care au influențat semnificativ pictura românească a secolului XIX. A introdus tendința de laicizare și umanizare a chipurilor de sfinți, inspirîndu-se din operele celebre ale maeștrilor Renașterii sau Barocului. A pictat numeroase biserici din București și Brașov.
• Constantin Lecca (n. 4 august 1807, Brașov - d. 13 octombrie 1887, București) a fost primul pictor român care a executat pictură bisericească în stil occidental. A pictat numeroase compoziții și portrete de inspirație istorică, precum și portrete ale protipendadei momentului. În politică s-a remarcat ca participant la Revoluția de la 1848.
• Costin Petrescu a rămas celebru prin „Marea frescă a neamului“ ce decorează sala Ateneului Român. Pictorul piteștean se trage din familia lui Petre Zugravul, cel care a pictat paraclisul Bisericii „Sf. Nicolae“. A predat la Lyon, unde a realizat cu elevii săi o frescă în „Salle de l’ecusson“. A pictat sau a refăcut frescele cîtorva biserici declarate monumente istorice, printre care și cea din Șchei.

Fresca pe care n-am mai avut-o

• O uriașă frescă ar fi trebuit să fie pictată în Casa Sfatului, în sala care urma să poarte numele domnitorului Mihai Viteazul, conform propunerii din 1936 a Congresului Ligii pentru Unitatea Culturală a Tuturor Românilor, condus de Nicolae Iorga. Sala trebuia să poarte tot numele domnitorului. Cu tot efortul preoților și protopopilor brașoveni, proiectul a rămas neaprobat și nerealizat. Conform unui document din 1940 descoperit de părintele prof. dr. Vasile Oltean, pictura murală ce trebuia să străjuiască sala Muzeului Etnografic Regional din Sala Sfatului ar fi cuprins mai multe personalități ale neamului: „Pe peretele central din fundul sălii să apară figura lui Mihai Viteazul, care stă pe scaunul de onoare străjuit de doi comandanți ai săi. În dreapta domnitorului se găsește vestitul protopop Mihai, alături de conducătorii români din Țara Bîrsei în straie de sărbătoare. În stînga domnitorului apar: magistratul Brașovului și ceilalți conducători sași în straie de epocă. Întreaga scenă este înconjurată de bărbați și femei în costume populare românești din Șcheii Brașovului. Pe peretele din dreapta sălii, sub inscripția
«Uniți-vă în cuget, uniți-vă în simțiri», se află figura lui Andrei Mureșianu înconjurat de contemporani. Pe peretele din stînga sălii, sub inscripția «Pe-al nostru steag e scris Unire», Ciprian Porumbescu, alături de Andrei Bârseanu, conduc un cor de tineri și tinere în costumele vechilor societăți studențești“.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Coronavirus:autoritățile au anunțat încă un deces. Bilațul a ajuns la 157


  Azi 11:02
 • ➤ National


  Cinci noi decese din cauza coronavirusului. Numărul total de victime a ajuns la 156


  Azi 10:29
 • ➤ Local


  Un om a murit carbonizat într-un tren care a luat foc în zona Augustin


  Azi 10:17
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul Județean Brașov aduce 27 de ventilatoare. La toamnă


  Azi 09:32
 • ➤ Eveniment


  Reduceri la salarii


  Angajații de la Primărie și CJ intră în șomaj tehnic sau program redus


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  Operațiune obligatorie


  Scările de bloc din Brașov vor fi dezinfectate de două ori pe săptămână


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Oameni pentru oameni


  Servicii stomatologice de urgență gratuite, în Brașov


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Spital de campanie, în sala de sport a Liceului „George Moroianu“ din Săcele


  Azi 09:11
 • ➤ Local


  CJ Brașov taie din banii pentru aeroport și drumuri, pentru spitale


  Azi 09:09
 • ➤ National


  Spune Ministerul de Finanțe


  Băncile amână ratele pentru toți clienții afectați de criza Covid-19


  Azi 09:04
 • ➤ National


  Ordonanța Militară nr. 7: măsuri împotriva hoților de lemn


  Azi 08:59
 • ➤ Life


  Ce fac vedetele când #stauacasă


  Andreea Mantea face fitness cu fiul ei


  Azi 08:51
 • ➤ Life


  Smiley a lansat o melodie dedicată eroilor din linia întâi


  Azi 08:49
 • ➤ Life


  După pandemie, vrea să zburde pe o plajă pustie


  Azi 08:47
 • ➤ Cititori


  „Mai bine izolat, decât intubat“ Avertisment dur al unui specialist


  Azi 08:41
 • ➤ Cititori


  Sfaturi Expres


  Este sau nu importantă igiena calculatorului?


  Azi 08:38
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:36
 • ➤ Sport


  AJF Suceava a pus punct sezonului de Liga 4!


  Azi 08:32
 • ➤ Sport


  Fotbaliștii lui Inter Cristian au distribuit pachete cu alimente persoanelor vârstnice


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  Situație specială


  UEFA a anunțat termenul limită pentru încheierea cupelor europene, luna august


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Coronavirus în Spania


  Brașoveanul Florin Ungurianu: „În fiecare zi se anunță aproape 1000 de morți!“


  Azi 08:22
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  E momentul!


  Azi 08:11
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 5 aprilie 2020. Trei noi decese. Bilanțul morților ajunge la 151


  05.04.2020
 • ➤ Local


  Angajații secției de la Zărnești a Spitalului de Psihiatrie și Neuro vor fi testați, după ce un pacient a fost confirmat cu CoVID


  05.04.2020
 • ➤ Local


  Primăria Brașov e gata să deschidă al șaselea centru de carantină


  05.04.2020
 • ➤ Local


  11 cadre medicale din Brașov, depistate cu CoVID-19


  05.04.2020
 • ➤ Local


  Coronavirus în România: Bilanțul morților urcă la 148. La Brașov: 131 confirmați cu CoVID


  05.04.2020
 • ➤ Local


  Focar de infecție în rândul cadrelor medicale din Brașov. Ministerul Sănătății anunță verificări în teren


  05.04.2020
 • ➤ Sport


  Marius Lăcătuș împlinește astăzi 56 de ani!


  05.04.2020
 • ➤ Economic


  Spitalul Județean Brașov preia de zece zile, cazurile severe de CoVID-19. Avizele solicitate DSP pentru modificările făcute se lasă încă așteptate


  05.04.2020
 • ➤ Local


  198 de persoane se află în carantină în județul Brașov


  05.04.2020
 • ➤ Economic


  Ratele se suspendă pe proprie răspundere. Solicitantul trebuie să spună dacă i-au scăzut veniturile


  05.04.2020
 • ➤ Sport


  Premieră națională. AJF a suspendat campionatul din cauza coronavirusului!


  04.04.2020
 • ➤ Local


  Primul caz COVID-19 în comuna Hărman, de lângă Brașov


  04.04.2020
 • ➤ National


  Alte 6 persoane au murit în România din cauza coronavirusului / Bilanțul urcă la 146


  04.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Declarat mort, pacientul nr. 137 trăiește!


  04.04.2020
 • ➤ National


  Ordonanța Militară 7: carantina la Țăndărei și anularea zborurilor spre și dinspre Austria, Belgia, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran


  04.04.2020
 • ➤ National


  127 de cazuri la Brașov. Locul 6 în țară


  04.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: încă 8 decese.Bilanțul total urcă la 141


  04.04.2020
 • ➤ National


  Raed Arafat: ”Nu toată lumea respectă măsurile, asta e cel mai grav”


  04.04.2020
 • ➤ National


  Un asistent a furat din spital 2000 de măști și dezinfectant


  04.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 3 aprilie 2020. Încă 11 decese. Bilanțul morților a ajuns la 133


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Șomaj tehnic sau program de lucru redus la Primăria Brașov


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Primăria Brașov a început distribuția soluțiilor pentru dezinfectarea blocurilor


  03.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 3 aprilie 2020. Încă 4 decese. Bilanțul morților a ajuns la 122


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Spital de campanie amenajat la Sala de Sport a Liceului "George Moroianu" din Săcele


  03.04.2020
 • ➤ National


  S-au înregistrat încă două decese. Numărul morților a ajuns la 118


  03.04.2020
 • ➤ Local


  CoVID-19. De la 117, la 124 de infecții confirmate la Brașov, de ieri până azi. Cifrele privind vindecații se bat din nou cap în cap


  03.04.2020
 • ➤ National


  Record: 445 de infecții cu coronavirus în ultimele 24 de ore. Bilanțul ajunge la 3.183


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Angajații instituțiilor de cultură din subordinea CJ Brașov, trimiși în șomaj tehnic. Executivul CJ, program și salarii diminuate


  03.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  O privire în viitor


  Predicțiile clarvăzătorilor: Ce va fi în 2016?

  Articolul următor

  Istorie în tipărituri


  Cuvîntul „român“ a plecat din Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 72.103 milisecunde, încărcat în milisecunde