Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Distracție pentru toată familia


Jocul rummy a fost inventat în România

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 31.07.2015
• Îndrăgitul joc cu pietre a fost conceput în România, de către Ephraim Hertzano
• Iată cum au ajuns avioanele de la Brașov să contribuie la confecționarea primului rummy din istorie

Acum mai bine 75 de ani, singurul loc din lume unde se juca rummy era sufrageria unui român. Aceasta pentru că, la vremea aceea, jocul era încă necunoscut în restul lumii. Ideea unei alternative la cărțile de joc i-a venit unui comerciant evreu pe nume Ephraim Hertzano, care a făcut niște piese din lemn cu numere și culori diferite. Mai apoi, ca să fie mai ușor de manevrat și mai ieftine, a confecționat piesele din plastic reciclat de la avioanele produse la Brașov. După ce a emigrat în Israel, inventatorul a vîndut cîteva jocuri, însă abia după ce a ajuns în America, jocul a cunoscut faima mondială de care se bucură și azi. Iată povestea jocului cu pietre, care, de 40 de ani încoace, e unul dintre cele mai populare jocuri de familie din lume.

În loc de cărți de joc

La sfîrșitul anilor ’30, Ephraim Hertzano, un negustor de periuțe de dinți, se tot gîndea cum ar putea înlocui cărțile tradiționale de joc cu piese din alt material. În acea perioadă, jocurile de cărți nu erau admise pe teritoriul României. Legea pentru Interzicerea jocurilor de noroc din 6 aprilie 1936 îi pedepsea pe cartofori, cu excepția celor care jucau în cazinourile din Mamaia și Sinaia. În aceste condiții, oamenii simpli au rămas fără distracția preferată cu care își omorau timpul. Așa că, negustorul s-a gîndit să conceapă niște cărți de joc altfel, nu din carton, ci din lemn, cu care să se poată juca orice joc de cărți. Dar piesele de lemn se prelucrau greoi, iar materia primă era destul de scumpă. Așa că Hertzano s-a gîndit la plastic, un material mai ușor și mai elegant pentru un joc de societate. Dar și plasticul era scump la acea vreme. Mai mult, era și foarte greu de găsit. Abia în 1936 se inventase plexiglasul, încă nu era răspîndit la scară largă, însă Hertzano știa unde să-l găsească fără să-l coste nimic.

La Brașov, i s-a aprins beculețul

Ephraim Hertzano (foto) călătorea mult prin România, după material plastic din care confecționa periuțe de dinți, perii și alte produse utile în cosmetică, pe care apoi le comercializa. Într-una dintre aceste deplasări, a dat peste soluția perfectă la problema care îl frămînta. Vizitînd Fabrica de Avioane I.A.R. de la Brașov, a văzut că pentru cabinele piloților se folosea mult plexiglas, Perspex, cum era denumit atunci. I-a venit ideea să confecționeze cărți de joc din acest material. Bineînțeles, plexiglasul era bun și pentru periuțe de dinți, dar și pentru jocul lui. Așa că a cerut un sac cu bucăți de Perspex rămas de la aeronavele militare românești casate. Întors acasă, într-o singură zi, a făcut cărțile. Practic, atunci s-a născut și jocul de rummy. Și-a invitat prietenii în acea seară la un joc de cărți perfect legal. Oamenii au privit invitația cu scepticism, dar, în final, au recunoscut că au petrecut o seară foarte frumoasă împreună cu Ephraim și Hana, soția lui, jucînd cărți fără să le pese de poliție. Atractivul joc a devenit o tradiție, astfel că în casa lui Hertzano a avut loc și primul concurs de rummy din istorie.

Vînzări la bucată

Vestea s-a dus printre vecini și jocul cu cărți de plexiglas a început să fie tot mai popular. Proprietarii de magazine erau asaltați cu cereri. Hertzano a continuat să-și perfecționeze jocul, în cele din urmă a dezvoltat o versiune nouă, cea pe care o știm și astăzi și care se numește rummy sau rummykub, cum e denumirea internațională. După ce s-a încheiat Al Doilea Război Mondial, familia Hertzano a emigrat în Israel. Nu aveau de unde să știe că invenția va fi atît de iubită în această țară. Ephraim a petrecut zile în șir în micul său atelier, asamblînd cu migală fiecare joc. Făcea cîteva seturi pe săptămînă. Trebuia să taie piesele mici din plastic, să le picteze manual, să sculpteze cutia de lemn și tablele de joc. Apoi le distribuia către micii comercianți. Îl ajutau și copiii lui care ofereau jocul din casă în casă. Nu a vîndut prea multe, oamenii nu aveau bani. Anii ’50 erau anii în care statul nou-născut trăia o epocă a migrației masive, a lagărelor de tranzit, a cupoanelor pentru alimente. Românul a vîndut într-un an doar cîteva zeci de jocuri la negustorii din Tel Aviv. Dar Hertzano nu s-a descurajat. În fiecare sîmbătă, își invita prietenii la o seară de rummy.

O invenție devenită distracție națională

Tradiția din casa lui Hertzano a ajuns și la urechile soțiilor de comercianți care, interesate de un joc amuzant, s-au autoinvitat la familia Hertzano. La plecare, negustorii luau cu ei și cîteva cutii de joc, ca să le vîndă. În scurt timp, Hertzano a trebuit să-și extindă atelierul, fiindcă trebuia să facă tot mai multe jocuri. Acest atelier a ajuns astăzi una dintre cele mai mari fabrici de jocuri din lume. Anii ’70 au fost plini de zbucium și haos în Israelul zguduit de atentate teroriste. Însă bucuria oamenilor pentru jocul de rummy a crescut. Ajutat de copiii săi, Mariana și Micha, Ephraim vindea mii de jocuri pe an, un succes uimitor, avînd în vedere problemele politice și economice ale țării. „Îmi amintesc cum băgam șase jocuri în geantă și plecam să conving clienții să cumpere. Le spuneam doar să încerce jocul și apoi, dacă devin dependenți de el, să plătească. Dacă nu, să-mi înapoieze jocul. Curînd cele șase jocuri fabricate pe săptămînă au devenit 60, apoi 600, și așa mai departe, o adevărată industrie“, povestește Micha, fiul inventatorului. Rummy a devenit o distracție națională. Dar popularitatea jocului a trecut dincolo de granițe, după ce turiștii s-au întors acasă cu jocuri făcute cadou. Așa a ajuns Hertzano și exportator.

I-a înnebunit pe americani

Se spune că, aflată în Israel, soția comicului american Don Rickles a cumpărat un joc. Familia Rickles a devenit obsedată de joc, iar artistul a povestit în celebra lui emisiune televizată de la miezul nopții că viața lor de cuplu s-a schimbat: nu mai mîncau, nu mai dormeau, toată ziua jucau jocul adus din Israel. Restul e istorie. Hertzano a fost asaltat de comenzi, pînă cînd linia telefonică s-a blocat. Rețelele en-gros, precum și magazine de prestigiu, dar și pasionații de jocuri au cumpărat mii de jocuri. Hertzano a întocmit liste de așteptare, pe care erau înscriși și 100.000 de clienți. Rummikub a devenit cel mai bine vîndut joc din Statele Unite ale Americii în 1977 și a fost introdus în Germania în același an, intrînd astfel și în Europa natală a jocului, la mai bine de la 40 de ani de la prima versiune. Familia Hertzano a inventat zeci de noi modele de joc, a îmbunătățit ambalajul, dar, în principiu, rummy cel mai căutat este cel clasic. Românii cunosc foarte bine acest joc. În zilele noastre, aproape că nu mai e casă în care să nu existe un joc de rummy rămas de pe vremea lui Ceaușescu, iar dacă nu mai e, sigur e jucat în varianta electronică.

Un rummy la șase secunde

Deși Ephraim Hertzano a murit în 1987, compania pe care a fondat-o în 1978, Lemada Light Industries Ltd, continuă să producă îndrăgitul joc. Astăzi, în orășelul Arad din deșertul Negev, sutele de angajați ai urmașilor lui Hertzano produc neîncetat jocuri Rummikub, în trei schimburi de lucru pe zi. La fiecare șase secunde, este gata o cutie de joc completă. La fabrica întinsă pe 6.000 mp, se folosește cea mai avansată tehnologie de fabricație și prelucrare a materialelor plastice, nimeni nu mai cioplește piesele din plexiglas reciclat la Brașov. Mai mult de patru milioane de jocuri sînt produse anual, 50 de milioane de bucăți sînt răspîndite în întreaga lume. Puse cap la cap, toate piesele de pe glob ar înconjura Pămîntul de două ori și jumătate. La nivel mondial, Rummikub este al treilea joc de familie cel mai vîndut, după Monopoly și Scrabble, dar este primul la categoria jocuri cu piese. Este jucat în 48 de țări, cu instrucțiuni tipărite în 26 de limbi. Pe placul tuturor, tineri și bătrîni, bogați și sărmani, jocul este pe locul întîi la exportul de jocuri al Israelului. A fost declarat Jocul Anului în SUA, Germania, Olanda, Spania, Polonia și chiar și în Coreea de Sud. Jocul le-a captivat și pe vedete, cei mai înrăiți jucători fiind Elisabeth Taylor și Telly Savalas. În prezent, se fabrică în 13 variante. Cea mai recentă, Rummikub XXL, conține piese de două ori mai mari decît cele obișnuite, iar Rummikub Start este dedicată preșcolarilor, ca joc educațional. Noile jocuri Rummikub poartă nostalgia celor originale, născute în bucătăria lui Hertzano din România, și vorbesc despre viziune, perseverență, pasiune și un pic de geniu.

Regulile jocului clasic

• Setul de rummy conține 106 piese cu numere de la 1 la 13 plus 2 Jockeri, 4 table de joc și o hîrtie cu instrucțiuni. Toate piesele trebuie aranjate pe tablă în așa fel încît să se obțină serii și suite. O serie este o formație de piese cu aceeași valoare, dar de culori diferite. O suită conține piese cu valori consecutive, dar de aceeași culoare. Ambele tipuri de formații trebuie să conțină cel puțin 3 piese. O serie poate fi formată din maximum 4 piese, în timp ce suitele pot fi formate din maximum 14 piese. Se deschide cu minimum 45 de puncte, obținute din însumarea valorilor pieselor. Se pot face alipiri la piesele celorlalți jucători. În jocul clasic, cîștigă jucătorul care a depus toate piesele pe masă. Există mai multe jocuri care se pot juca cu setul de rummy: canastă, Gin Rummy, Mahjong.

Campionate și campioni

• La fiecare trei ani, începînd cu 1991, se organizează campionate internaționale Rummikub. Anul acesta, competiția va avea loc la Berlin. Premiul cel mare este de 7.000 de euro. În cadrul campionatelor internaționale, nu se joacă pe etalate, se închide pe tablă, cu punctaj în funcție de combinațiile realizate. Primul campion mondial Rummikub, în 1991, a fost un japonez. În 1994, a cîștigat o gospodină din Egipt. Campionii sînt oameni din cele mai diverse categorii. Românii nu au obținut cupa niciodată, iar România, țara în care s-a născut acest joc, n-a găzduit niciodată un campionat mondial.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului

Sentință: o cauză pierdută


Viață de cîine
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Un copil de 10 ani a încercat să se spînzure la Zizin


  Azi 12:17
 • ➤ International


  Decizie bombă în Europa:


  Marea Britanie poate revoca unilateral Brexitul, a decis Curtea de Justiție a UE


  Azi 12:18
 • ➤ Prima pagina


  Pîrtiile sînt oficial deschise


  Liber la schiat în Poiana Brașov


  Azi 09:33
 • ➤ Eveniment


  Un nou statut


  Vama Buzăului a devenit stațiune turistică


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  Fonduri europene pentru dotarea a trei spitale din județul Brașov


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  Un brașovean beat gonea cu mașina rămasă fără o anvelopă


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  A căzut de la etajul 3


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Un brașovean a șantajat o minoră în scopuri sexuale


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  Se circulă din nou pe linia 60, pentru Poiana Brașov


  Azi 09:14
 • ➤ Actualitate


  Pe final de an


  Ce a pregătit Guvernul pentru angajați, pensionari și veteranii de război


  Azi 09:04
 • ➤ Actualitate


  Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru Brașov la „BBB minus“, cu perspectivă stabilă


  Azi 09:03
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Închisoare pentru un bărbat care se dădea avocat


  Azi 08:53
 • ➤ National


  Estimare greșită


  Guvernul a luat 10 milioane de euro din Fondul de rezervă ca să plătească pensiile


  Azi 08:49
 • ➤ National


  Patru primari au lansat Alianța Vestului


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Dăncilă cere CNAIR să facă 100 de kilometri de autostradă în 20 de zile


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Cea mai frumoasă femeie din lume


  A fost aleasă cîștigătoarea Miss World 2018


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Scena nașterii Domnului din Piața Sf. Petru din Vatican, creată din 720 de tone de nisip


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  DJ Rynno a luat-o de la zero în Suedia


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Mick Jagger (75), părăsit de iubita de 23 de ani


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  Sfat Expres


  Ce trebuie să punem în farfurie la micul dejun


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Programul Cupei României la hochei pe gheață


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, învinsă de FCC ICIM Arad


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Selecționerul U21, la Brașov


  Mirel Rădoi, prezent la „Cupa Corona - 100 România“ la fotbal!


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Țucudean e ok


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Au trecut 10 ani de la moartea lui Ibrahim Dossey!


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  Liga 3


  Al 11-lea jucător plecat de la ACS SR Brașov în această iarnă!


  Azi 08:03
 • ➤ Sport


  Prima înfrîngere la Campionatul European


  România a pierdut clar cu Olanda / Reacția Cristinei Neagu


  09.12.2018
 • ➤ Local


  Un brașovean a căzut de la etajul 3


  09.12.2018
 • ➤ National


  Bărbat mort în Bucegi după ce a fost surprins de o avalanșă


  09.12.2018
 • ➤ National


  Dăncilă vrea să termine 100 de kilometri de autostradă în 20 de zile


  09.12.2018
 • ➤ Life


  “Widows” – Viața ca un jaf reușit: intri, iei banii și ieși. Și să nu ai încredere în oricine (VIDEO)


  09.12.2018
 • ➤ Local


  Un brașovean beat gonea cu mașina rămasă fără o anvelopă


  09.12.2018
 • ➤ Sport


  10 ani fără Ibrahim Dossey


  09.12.2018
 • ➤ Local


  Accident mortal între Cristian și Brașov


  08.12.2018
 • ➤ National


  Patru primari din România au lansat Alianța Vestului


  08.12.2018
 • ➤ Sport


  Selecționerul Mirel Rădoi a fost prezent la „Cupa Corona - 100 România” la fotbal!


  08.12.2018
 • ➤ Local


  Vama Buzăului a devenit stațiune turistică de interes local


  08.12.2018
 • ➤ Local


  Un brașovean a șantajat o minoră în scopuri sexuale


  08.12.2018
 • ➤ National


  Guvernul a luat 10 milioane de euro din Fondul de rezervă ca să plătească pensiile


  08.12.2018
 • ➤ Sport


  „Cupa Corona - 100 România” la fotbal - o competiție doar pentru bucuria copiilor


  07.12.2018
 • ➤ National


  De mîine reintră în circulație linia 60, în Poiana Brașov


  07.12.2018
 • ➤ National


  Dăruiți viață pentru Vlăduț, un băiețel de 6 ani care se luptă cu o boală cumplită


  07.12.2018
 • ➤ Sport


  Mititelu a transferat golgheterii Brașovului! După Avram, și Boția a semnat cu FCU Craiova


  07.12.2018
 • ➤ Economic


  Salariul minim crește de la 1 ianuarie între 9 și 23%, în funcție de studii


  07.12.2018
 • ➤ Life


  Un adolescent a murit după ce a adormit cu căștile, de la telefonul conectat la priză, în urechi


  07.12.2018
 • ➤ National


  Premierul Dăncilă l-a reclamat pe președintele Iohannis la Curtea Constituțională din cauza refuzului acceptării remanierii Guvernului


  07.12.2018
 • ➤ Local


  De mîine se deschid oficial pîrtiile în Poiana Brașov


  07.12.2018
 • ➤ Life


  Festivități în ultima lună din an


  Turism în alte țări care își sărbătoresc ziua națională în decembrie


  07.12.2018
 • ➤ Life


  Trenduri


  Buddha Bowl, mîncarea la modă


  07.12.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Oaze de frumusețe


  Grădinile uitate ale Brașovului

  Articolul următor

  In Memoriam


  Ion Pena, scriitorul interzis

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 27.909 milisecunde, încărcat în milisecunde