Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Eroi uitați ai României Mari


Primul general român al Transilvaniei

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 28.11.2014
• Brașoveanul Ioan Boeriu, participant la Marea Unire de la Alba Iulia, a devenit primul general de corp de armată a Transilvaniei din România Reîntregită

Generalul Ioan Boeriu baron de Polichna este un nume mai puțin cunoscut brașovenilor, deși meritele militare și originea brașoveană ar trebui să-i confere un loc printre personalitățile noastre de seamă. Generalul Boeriu a fost un mare om de arme și unul dintre puținii care și-au păstrat gradul de general în două regimuri politice atît de diferite: Imperiul Austro-Ungar și Regatul României. Participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care a consfințit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Boeriu a devenit ulterior comandantul tuturor forțelor militare ale Transilvaniei, primul din istoria Transilvaniei reunită cu România. Vienezii îi datorează brașoveanului înăbușirea revoltei bolșevice din 1918. Fără aportul lui, poate că astăzi s-ar fi vorbit rusește la Viena. Generalul a fost decorat cu distincții pe care puțini eroi ajung să le primească. Există o casă memorială în comuna Recea, însă puțini turiști îi treg pragul. De Ziua noastră Națională, la împlinirea a 96 de ani de la realizarea României Mari, avem ocazia să-l cunoaștem pe primul general al Ardealului.

La școala copiilor de grăniceri

Acum 155 de ani, pe 10 octombrie 1859, se năștea în Vaida-Recea, un sat din Comitatul Făgăraș al Austro-Ungariei, Ioan Boeriu, cel ce avea să devină un mare general român, participant la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Tatăl său, grănicerul român Ioan Boeriu, a fost cel care l-a inspirat în alegerea profesiei. Cei din neamul Boeriu, ale căror rădăcini ajung pînă în secolul XVII, erau pedestrași. Numele familiei vine de la faptul că li se spunea „boeri“, doar ei avînd drept de vot. În anul 1765, locuitorii din Vaida-Recea au fost militarizați. Aici s-a înființat Regimentul I grăniceri (1763-1851). Tot la Vaida- Recea, a fost sediul companiei a IX-a și a batalionului al doilea din regimentul grăniceresc, care-și avea comandamentul în comuna Orlat (Sibiu), regiment românesc ce avea în jurisdicție 82 de sate, așezate între Hațeg și Zărnești. Cazarma grănicerilor era fosta „școală capital㓠și actuala clădire a școlii din Recea. Dintre fiii grănicerilor, Ioan Boeriu a ajuns om de seamă. Și-a început studiile la această școală grănicerească, instituție la care erau dați, prin tradiție, toți copiii grănicerilor români din Țara Făgărașului. După absolvirea cu rezultate meritorii, s-a înscris la Gimnaziul Romano-Catolic din Sibiu, unde a învățat germana foarte bine. Mama lui, Ana, l-a îndemnat să urmeze teologia, astfel că Ioan s-a întors în satul natal ca preot ortodox. Dar unul dintre mentorii săi a fost colonelul pensionar David Urs de Margina, decorat cu Ordinul Maria Terezia, președintele „Fondului scolastic grăniceresc“ din Sibiu și conducător al școlilor grănicerești din sudul Transilvaniei. La sfatul lui, Ioan s-a înscris la Școala de Cadeți de Infanterie (Kadettenschule) a armatei austro-ungare din Sibiu.

Carieră militară exemplară

Kadettenschule din Sibiu era o școală militară pregătitoare. Candidații trebuiau să aibă vîrsta de cel puțin 16 ani și patru clase secundare. Elevii urmau aici patru ani, după care, absolvenții erau distribuiți la regimente cu gradul de stegari (Fähnrich), echivalentul gradului de plutonier. Apoi trebuia executat obligatoriu un stagiu de un an, care pentru unii putea să dureze și 4-5 ani, în funcție de locurile bugetate și de calificativele primite. Respectîndu-se cu strictețe ordinea mediilor de absolvire, absolvenții erau înaintați la gradul de sublocotenenți activi. După terminarea studiilor militare cu calificativul „eminent“, tînărul Ioan Boeriu a fost repartizat ca sublocotenent la regimentul austro-ungar de infanterie nr. 68 al corpului de armată nr. 4 din Budapesta, unde în 1900 ajunsese deja căpitan. A primit diferite funcții în regimente din Bosnia, Budapesta și Viena. În anul 1905 a fost avansat maior și comandant de batalion al regimentului nr. 76 din Esztergom (Ungaria). La 1 mai 1909 a fost avansat la gradul de locotenent colonel. În această perioadă se găsea în statul major al Regimentului de infanterie nr.33 din garnizoana Arad, unitate formată în cea mai mare parte din ostași români. La 1 septembrie 1909 a fost numit locotenent-colonel, iar la 1 mai 1914 a avansat la rangul de colonel. În fruntea Regimentului de infanterie nr.76, a participat la campaniile armatei austro-ungare în anii Primului Război Mondial, pe frontul rusesc.

A primit ultimul Ordin Maria Terezia

În dimineața zilei de 23 august 1914, colonelul a așteptat pe un front de 30 km lungime la Polichna, în apropiere de Krasnik, cu 18 batalioane, dotate cu numai 10 baterii. Forțele țariste erau impresionate. Soldații conduși de Boeriu au luptat 13 ore, s-au ales cu mari pierderi, dar au oprit inamicul, înainte de sosirea ajutoarelor (patru regimente). Trei steaguri, 18 tunuri și numeroase mitraliere au fost capturate și 6.000 de soldați ruși au fost luați prizonieri. Cucerirea satului Polichna a pregătit victoria austriacă în bătălia de la Krasnik. Pe 24 noiembrie 1914, Boeriu a reușit, după mai multe zile de lupte grele, să recupereze pozițiile rusești de la Jangrot, care însă nu au putut fi menținute din cauza numărului superior de luptători inamici. Colonelul a cerut retragerea regimentului său slăbit după trei zile de lupte grele. În bătălia de la Sulozcsova, Boeriu a fost rănit grav și transportat la un spital din Viena. Rămas infirm, generalul a fost transferat la Ministerul Cezaro-Crăiesc de Război, unde a lucrat ca expert militar, dar a fost și președinte al Consiliului de Onoare al Ministerului. În anul 1917 a obținut Ordinul Imperial al Coroanei de Fier de clasa I, ceea ce impunea și înnobilarea. Astfel, brașoveanul a primit titlul de baron cu predicatul „de Polichna“, după numele localității unde s-a remarcat. De altfel, Ioan Boeriu a primit de-a lungul carierei numai distincții înalte, cea mai rîvnită fiind Crucea de Cavaler al Ordinului Maria Terezia. A devenit astfel al doilea ofițer român decorat cu acest ordin militar habsburgic, după David Urs, dar și ultimul, înainte de prăbușirea imperiului.

Armata românilor din inima imperiului

Înainte de a primi medalia, Ioan Boeriu a mărturisit: „Dacă mi s-ar acorda Ordinul «Maria Tereza», m-ar bucura numai fiindcă s-ar consacra astfel eroismul regimentului meu“. La 11 noiembrie 1918, brașoveanul a avansat la gradul de Feldmarschalleutnant, al treilea rang după Feldzeugmeister și Feldmarschall. Unii istorici scriu că ar fi fost chiar feldmareșal (cel mai înalt grad) al armatei imperiale austro-ungare. Sfîrșitul războiului, din toamna anului 1918, l-a găsit pe generalul român în fruntea Senatului Militar Român din Viena, unde conducea Sfatul central al ofițerilor și soldaților români din Ardeal și Bucovina. În Viena, Ioan Boeriu și politicianul Iuliu Maniu au scris o importantă pagină de istorie, care a împiedicat instaurarea comunismului în capitala Austriei, aflată în pragul revoluției bolșevice. Armata austro-ungară era la un pas de dezmembrare, în urma unui val uriaș de dezertări. Întreaga Vienă era în haos, greva generală, provocată de bolșevici, cuprinsese și autoritățile, inclusiv armata și poliția, iar populația era înspăimîntată de violențe, violuri și tîlhării. În aceste momente apocaliptice, Maniu și Boeriu s-au prezentat în audiență la Ministerul de Război, la generalul von Straeger Steiger, și au cerut să li dea putere deplină pentru restabilirea ordinii. Au solicitat și li s-a acordat conducerea cazărmilor Carol și Ferdinand, unități militare în care luptau mulți români. Cei doi lideri au format o adevărată armată națională românească, ce dispunea de 60.000 de soldați în Viena și în împrejurimi. Plus alți 100.000, răspîndiți în tot imperiul.

A alungat comunismul din trei țări

Militarii români din armata austriacă au fost organizați sub umbrela unui stat-major prezidat de baronul Ioan Boeriu. Au instalat comandamentul chiar într-o aripă a Ministerului de Război din Viena. Senatul românilor a fost autoritatea care a condus Viena timp de 55 de zile, pînă cînd autoritățile austriece au reușit să recapete controlul. Astfel, unitățile comandate de Boeriu au scăpat capitala austriacă de un dezastru imens: instaurarea republicii bolșevice. Soldații români au impresionat prin disciplină și prin vitejie. Dacă nu ar fi fost românii, Austria ar fi riscat să aibă soarta Ungariei. La Budapesta, soldații bolșevici din fosta armată austro-ungară creaseră Republica Ungară a Sfaturilor, primul stat comunist din Europa Centrală, condus de Bela Kun. Această republică avea să fie desființată în anul 1919 tot de către Boeriu, aflat în fruntea armatei regale române, care a ocupat Budapesta după ce bolșevicii maghiari atacaseră Transilvania. În urma ocupației armatei române, la Budapesta a venit la putere amiralul-regent Miklos Horthy, cel care avea să ocupe, două decenii mai tîrziu, Transilvania de Nord. Spărgătorul de comunism, Ioan Boeriu, a restaurat pacea și ordinea și în Praga. Maniu a avut și el un rol decisiv. El a organizat într-o Legiune Românească miile de români staționați în Praga și proveniți din Cluj, Brașov și Oradea. Timp de 20 de zile, Legiunea Românească a ocupat Praga și a predat administrația publică în mîinile noilor autorități. După aceste acțiuni de răsunet, ostașii români care luptaseră sub steag străin, în frunte cu Boeriu, s-au întors în Transilvania.

Marea Unire s-a făcut în liniște

La plecarea din Viena, trupele române au participat la sfințirea drapelului tricolor. Generalul Ioan Boeriu și ostașii au depus jurămîntul: „Jur credință națiunii române și supunere în toate Consiliului Național Român. Nu voi sta decît în serviciul neamului românesc, pe care nu-l voi părăsi la nici un caz și sub nicio împrejurare“. Întorși acasă, ardelenii conduși de generalul Boeriu s-au pregătit pentru Unirea cu România. La Alba Iulia, unitățile militare subordonate generalului Ioan Boeriu au asigurat ordinea necesară pentru ca liderii, adunați în sala Cazinei militare, să poată lucra în liniște, în cadrul Marii Adunări Naționale. Astfel, a fost elaborată Declarația de la Alba Iulia prin care românii au decis Unirea Transilvaniei cu Regatul Român. Ordinea era absolut necesară, dat fiind faptul că au venit 1.228 de delegați oficiali, reprezentînd toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 comitate românești, plus episcopii, delegații consilierilor, ai societăților culturale românești, ai școlilor medii și institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriași, ai Partidului Social-Democrat Român, ai organizațiilor militare și ai tinerimii universitare. Dar pe lîngă delegații oficiali, oamenii veneau cu miile din toate zările, în căruțe, cu trenul, călări, pe jos, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte. Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în acea zi spre a fi de față la actul cel mai măreț al istoriei românilor. Faptul că această mulțime imensă atît de entuziastă a participat la eveniment fără să se fi produs niciun incident este meritul bunei organizări a unităților militare subordonate lui Boeriu. Astfel că, la ora 12,00, pe 1 Decembrie 1918, prin votarea unanimă a Rezoluției, Unirea Transilvaniei cu România era săvîrșită.

O casă memorială fără vizitatori

După Unire, generalul Boeriu a fost numit, încă din din ianuarie 1919, general de corp de armată în România Regală, avînd în subordine toate forțelor militare ale Consiliului Dirigent al Transilvaniei. Cu alte cuvinte, brașoveanul a devenit primul comandant al primei armate a Transilvaniei întoarsă la Patria Mamă. După dizolvarea Consiliului Dirigent de către guvernul de la București, lui Boeriu i-a fost încredințată comanda corpului VII de armată din Sibiu. El a sprijinit înființarea în 1920 a Școlii Militare de Infanterie nr. 2, care a funcționat în vechiul local al Școlii de Cadeți, unde fusese elev și Boeriu. O perioadă a fost membru al Senatului României. Boeriu a primit Ordinul „Coroana României“ în grad de mare ofițer, acordat de Regele Unirii, Ferdinand I, și a ieșit la pensie pe 21 februarie 1921, cînd a predat comanda Corpului VII Armată generalului Henri Cihosky. Trecut în rezervă, Boieriu s-a implicat în activități culturale. Astfel, timp de un deceniu, a fost membru al Astrei, iar între anii 1921-1922 și 1939-1940 președinte al Comitetului Administrativ al Fondului Scolastic Grăniceresc. S-a stins din viață la vîrsta de 90 de ani, pe 2 aprilie 1949, la Sibiu, dar a cerut să fie înmormîntat în Recea. Aici, sătenii au înființat după 1989 o casă memorială în onoarea marelui general Ioan Boeriu. Noile generații nu cunosc acest nume, trecut însă cu merite militare excepționale în toate enciclopediile și cărțile de istorie ale Primului Război Mondial. Ioan Boeriu n-a avut copii, însă urmașii lui au fost toți românii care s-au regăsit într-o singură patrie.

Medaliile generalului

- Ordinul de Cavaler Maria Terezia (foto)
- Ordinul de Cavaler Împărătesc Leopold (cu decorație de război)
- Ordinul Imperial al Coroanei de Fier de clasa a III-a (cu decorație de război)
- Crucea de Merit Militar de clasa a III-a
- Ordinul Militar Signum laudis
- Ordinul „Coroana României“ în grad de mare ofițer

Brașovenii care au făcut Unirea

• Membrii aleși ai Marii Adunări Naționale și alți participanți: Dr. Vasile Saftu - protopop, Dr. Tiberiu Brediceanu - director de bancă, Petru Popoviciu - proprietar, Pompiliu Dan - înv., director, Axente Baciu - profesor, Dr. Voicu Nițescu - avocat, Dr. Iosif Blaga - director gimnaziu, Mihaiu Popoviciu - proprietar, Nicolae Borzea - protopop, Dr. Nicolae Șerban - avocat, Dr. Ariton Pralea - avocat, Dr. Octavian Vasu - avocat, Victor Brătfălean - tipograf, George Grădinar - tîmplar, țăranul Ștefan Boroș din Săcele, învățătorul Ștefan Popovici din Brașov, P.S. Sa lacob Popa, vicar foraneu din Făgăraș, jurnalistul Ioan Clopoțel din Poiana Mărului și artistul Zaharia Bârsan din Brașov.

1 Decembrie, Ziua Națională a României

• La 1 Decembrie 1918 (18 Noiembrie) Adunarea Națională de la Alba Iulia a adoptat o Rezoluțiune care consfințea unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul, cuprins între rîurile Mureș, Tisa și Dunăre, și Țara Ungurească, Crișana, Sătmar și Maramureș. Ziua de 1 Decembrie 1918 marchează sfîrșitul luptei românilor pentru întregirea statului, în continuarea acțiunilor românilor din Basarabia (9 aprilie 1918) și Bucovina (15/28 noiembrie 1918). Legea Unirii a fost ratificată prin Decretul-Lege Nr. 3631 din 11 decembrie 1918 de către Regele Ferdinand I. 1 Decembrie a fost adoptată ca Zi Națională a României în 1990, fiind inclusă apoi în Constituția României din 2003.

„Românul“ - 2 octombrie 1914

„Regimentul trudit de tot de marș și luptă cu baioneta avu să dea o nouă luptă. Dar colonelul Boeriu și-a îmbărbătat oamenii cu cuvîntul și cu fapta. El se găsea în rîndul dintîi în luptă și luînd parte în atac a împușcat singur mai mulți ruși. El a rămas din norocire neatins de glonțul dușman. Oamenii, îmbărbătați de pilda ce le-a dat-o comandantul lor, se luptau ca leii. În sfîrșit, a venit un batalion de completași și cu ajutorul acestora au respins și acest atac al dușmanului. Grosul armatei în această vreme s-a putut odihni în liniște, găsindu-și recreare în somn netulburat. Corespondentul de pe cîmpul de răsboi al ziarului «Neue Freie Presse» Roda Roda, scrie despre lupta de la Pawlow: «A fost iarăși colonelul Boeriu, care se găsea în rîndurile dintîi, și necruțîndu-se pe sine luase parte la atacul cu baioneta, trimițînd cu gloanțele revolverului său pe altă lume pe dușman. Eroismul colonelului Boeriu este a se mulțumi că pozițiunile au fost menținute și prin ce i s-a făcut armatei un serviciu care nu poate fi îndestul prețuit»“.

Telegrame către Generalul de divizie Baron Ioan Boeriu - 1919

- „Din toată inima mulțumesc pentru urările călduroase ce Ne aduceți din partea ofițerilor români, cari, nu mă îndoiesc o clipă, vor pune toate energiile și tot sufletul lor în îndeplinirea inimoasei misiuni, ce au din partea Mea. Urez la toți ani mulți și fericiți! Ferdinand“.
- „Din adîncul inimei vă mulțumesc pentru urările ce MI le-ați trimis în numele camarazilor ardeleni. Nădăjduiesc să pot fi în curînd în mijlocul vostru. Carol, Principe al României“.
- „Domnule General, La prima aniversare a zilelor de înălțare națională, cînd poporul românesc din Transilvania, Banat, Maramureș și Crișana, ascultînd îndemnurile și aspirațiunile sale seculare, cu bărbătească hotărîre a rupt lanțurile robiei streine, îmi reamintesc cu adîncă recunoștință rolul hotărîtor, pe care l-au avut în această prefacere istorică ofițerii și soldații români ai fostei armate austro-ungare. Ofițerii români în frunte cu Dvoastră, Domnule General, ascultînd porunca sîngelui și a demnității naționale, au desființat legătura streină impusă de vitregia timpurilor trecute și punîndu-se în fruntea feciorilor români însuflețiți de același dor de libertate, au dat ființă începuturilor oștirei române de dincoace de Carpați. Vă rog, Domnule General, să primiți în numele tuturor ofițerilor și soldaților români ai fostei armate austro-ungare, cari înțelegînd glasul vremii, au conlucrat la înfăptuirea independenței noastre, ca pe urma ei să putem înfăptui pe vecie unirea tuturor românilor, asigurarea neștersei noastre amintiri și a recunoștinței întregului neam românesc. Primiți, Vă rog, Domnule General, expresiunea înaltei mele considerațiuni. Președintele Consiliului Dirigent Român: Iuliu Maniu“.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  47 de cazuri noi de COVID la Brașov, 456 la nivel național


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Iată ce primesc la micul dejun pacienții cu COVID de la Spitalul CFR Brașov


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un tânăr a murit electrocutat la o fermă de lângă Făgăraș


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Raed Arafat spune că ne-am putea trezi cu noi restricții


  12.07.2020
 • ➤ Sport


  Leo Grozavu, băgat în ședință de șefii lui Sepsi după incidentele cu Lorand Fulop și Călin Popescu / "Acum e liniște"


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  45 de noi cazuri COVID la Brașov, 698 în țară


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Peste 20 de elevi cu medii de admitere peste 8 au rămas fără loc la liceu la Brașov. În total sunt 599.


  11.07.2020
 • ➤ National


  Cluburile ar putea fi închise după ora 22.00. Orban: „Va trebui să ne gândim foarte serios dacă nu luăm aceste măsuri”


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Fosta șefă DIICOT Alina Bica, reținută în Italia. Făgărășeanca are de executat 4 ani de închisoare.


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Florin Iacob nu dezarmează: ”Vom promova în Liga 1 de pe primul loc”


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Grecia: Toți turiștii care intră în țară trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Au fost publicate rezultatele repartizării în licee: 9.31, ultima medie la colegiul Meșotă


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Șase junioare de la Corona Brașov au semnat prelungirea contractelor / "Să muncească pentru a atinge performanța"


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți sferturile UEFA Champions League.


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  54 de noi cazuri COVID la Brașov, 592 în țară


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Leo Grozavu riscă să fie dat afară de la Sepsi OSK! Antrenorul și-a pierdut cumpătul și ar fi lovit doi jucători!


  10.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Nu avem voie la grătare și picnicuri


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  A doua sesiune


  BACUL de toamnă începe în 24 august


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  PNL intră oficial în lupta localelor cu Veștea și Scripcaru


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Șoferii RATBV au donat sânge pentru unul dintre colegi


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Unde-i punem?


  Senzori pentru măsurarea calității aerului la Brașov


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Comisia de circulație a avizat modernizarea străzii Narciselor


  10.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Spitalul Municipal Făgăraș a primit un container de decontaminare


  10.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Brașovul, pe lista județelor care primesc despăgubiri pentru inundații


  10.07.2020
 • ➤ National


  Cioloș, atac la PNL și PSD


  Parlamentul și Guvernul se joacă de-a politica, spre rușinea lor și drama cetățenilor


  10.07.2020
 • ➤ National


  Tătaru explică dacă ne întoarcem la starea de urgență


  10.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Pandemia din 1918


  Satul din Făgăraș decimat de molimă


  10.07.2020
 • ➤ Life


  Vai, ce modestă!


  Andreea Marin poartă de 5 ani același costum la plajă


  10.07.2020
 • ➤ Life


  Andra nu apare niciodată în costum de baie


  10.07.2020
 • ➤ Life


  Bella Santiago și-a anulat nunta


  10.07.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum evităm disconfortul purtării unei măști pe caniculă


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Amendă uriașă și suspendare de patru luni pentru Gigi Becali


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Oficial


  AJF Brașov a luat decizii de urgență


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  FRF a modificat programul play-out-ului și datele barajului de menținere/promovare


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Remember


  Csaba Gyorffy ar fi împlinit 77 de ani


  10.07.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Nevoia de reper


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un jandarm brașovean s-a înecat la Costinești


  09.07.2020
 • ➤ Sport


  Meci nebun la Arad între UTA – Turris! "'Bătrâna Doamnă" a început play-off-ul cu o înfrângere!


  09.07.2020
 • ➤ National


  Monumentul Eroilor - Crucea de pe Vârful Caraiman intră în renovare


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașov. 12 senzori noi de măsurare a calității aerului vor fi montați în oraș


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  PNL vrea să câștige șefia CJ și Primăria Brașov cu Adrian Veștea și George Scripcaru


  09.07.2020
 • ➤ Cititori


  Anunț de licitație RAJA Constanța


  09.07.2020
 • ➤ Cititori


  Anunț de licitație RAJA Constanța


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A doua sesiune a BACULUI: 24 august - 5 septembrie


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Asociația Noul Spital al Brașovului încearcă să salveze Spitalul Regional pus pe linie moartă de Guvernul Orban


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  55 de cazuri noi de COVID la Brașov, 614 în țară


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Pericolele dating-ului online!


  09.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Vin cele 56 de containere pentru spitalul modular


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  O zi neagră


  53 de cazuri noi de COVID la Brașov


  09.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Premieră în Europa


  Generația Facebook a decis numele președintelui

  Articolul următor

  Legendă de sub Tîmpa


  Sfîntul Nicolae s-a arătat în Schei

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 16 milisecunde, încărcat în milisecunde