Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Mircea Mickael Vanca


Un tenor brașovean s-a întors acasă după 30 de ani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Foto: George Grădinaru
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Mihaela GRĂDINARU, 14.08.2014
• Mircea Mickael Vanca a pierdut cetățenia română în 1985, dar a cîștigat o carieră în Franța și a cîntat pe cele mai mari scene ale operei alături de Placido Domingo, Angela Gheorghiu sau Montserrat Caballe

Brașoveanul Mircea Mickael Vanca, acum în vîrstă de 57 de ani, este un artist de o valoare recunoscută în lume, dar despre care, din păcate, România nu știe prea multe. A cîntat pe marile scene ale lumii alături de Placido Domingo, Angela Gheorghiu sau Montserrat Caballe. După aproape 30 de ani petrecuți în Franța, a hotărît să se întoarcă acasă, la Brașov, locul de unde consideră că, de fapt, nu a plecat niciodată.

Canto, jazz, pop, rock și folk

Vorbește opt limbi și cîntă la aproape orice instrument îi cade în mînă. Dar cel mai de preț dar pe care i l-a dat Dumnezeu este vocea. Primii pași în muzică i-a făcut la Școala Populară de Artă din Brașov, la clasa de flaut. Apoi a făcut mutarea spre jazz. Mai tîrziu a luat lecții de canto cu profesorul Nicolae Bîrsan. La 18 ani a trăit un vis: a debutat pe scena Festivalului de Jazz 1975 de la Sibiu, alături de Harry Tavitian și Florin Gîrbacea. Era pe atunci cel mai tînăr artist din festival. Retrăiește încă emoția momentelor în care a cîntat în jam-session-uri cu veteranul jazzman-ilor, Mihai Berindei, care avea atunci peste 80 de ani, dar și cu Ștefan Berindei, Marius Pop, Johnny Răducanu sau Dan Mîndrilă. A fost membru fondator al „Grup 74” împreună cu Sandu Albiter. A iubit și folkul o bună vreme. A fost printre cei din prima generație a Cenaclului Flacăra, în 1975. „În Cenaclu am ajuns împreună cu Gheorghe Gheorghiu, care îmi era și îmi este și acum un bun prieten. Erau începuturile Cenaclului Flacăra, cu Mircea Vintilă, Anda Călugăreanu, Dan Tufaru, Dan Chebac, Mircea Florian, Evandro Rossetti, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan, Sorin Mingheat, Tudor Gheorghe, Gheorghe Fărcașu, Mihai Stan, Florian Pittiș și sigur uit pe mulți dintre ei...“, scoate la lumină amintiri dragi Mircea Vanca.

Obligat să renunțe la cetățeania română

După zece ani de muzică, muzică bună de toate felurile, muzică clasică, jazz sau folk, Mircea a decis să plece din țară. Se săturase să-i scrie alții viitorul. Și nu și-a ascuns intenția. Ba chiar a spus „sus și tare“ că vrea să plece, lucru care i-a cam „tăiat“ accesul la scenă. „Am plecat în ‘85. După ce am declarat că vreau să părăsesc România, mi-a cam fost interzis să mai apar pe scenă. Și de ce am vrut să plec? Pentru că mă săturasem să-mi dicteze alții viitorul. În ’82, am fost plecat la Casablanca unde am stat 7 luni cu o trupă a mea de cafe-concert, erau brașoveni, Titus Bojan, Liviu Prejmereanu, Romeo Rădoi. Cînd ne-am întors de acolo, următorul turneu trebuia să fie în Germania de Est. Dar nu mi s-a mai dat viză. Asta m-a înfuriat foarte tare. Atunci am hotărît să plec din țară. Eram, sînt și acum, un om onest, am muncit și nu vedeam de ce trebuia să hotărască altcineva viitorul meu. Voiam să hotărăsc eu dacă e bine să fac sau să nu fac ceva“. Mircea a cerut plecarea definitivă din România. I s-a aprobat după trei ani, timp în care sistemul i-a luat toate bunurile și l-a pus să mai plătească un preț: a fost obligat să renunțe la cetățenia română. „După un an și jumătate am primit un pașaport maro, pașaport de apatrid. Atunci am fost pus să plătesc taxă de ședere în România. Nu mai eram considerat cetățean român, deși nici de plecat nu puteam să plec pentru că vizele se dau la ambasade, iar acolo nu te lăsa Miliția să te duci. În ’85 am ajus la Paris, unde nu mă chemase nimeni“, povestește muzicianul.

Paris, șase ani fără muzică

Drumul spre Paris nu a fost ușor. Noroc că i-a întins o mînă de ajutor un amic francez. Cu o viză de tranzit obținută în România a reușit să iasă din țară, dar de la Viena mai departe nu avea niciun fel de viză. A fost nevoit să călătorească mai mult ascuns în portbagajul francezului, iar apoi a trecut noaptea prin Munții Dolomiți, pe jos. Așa a intrat din Italia în Franța, „peste dealuri și văi”. Odată ajuns în Franța, a cerut azil politic. Asta i-a înlesnit obținerea cărții de reședință. În Franța, a renunțat pentru început la muzică. Au fost șase ani în care a făcut tot felul de munci pentru a supraviețui. A lucrat și într-o firmă de servicii de pază, iar după trei ani a reușit să își înființeze propria societate de pază împreună cu un prieten. Avea 50 de angajați. „Am pierdut din păcate ani importanți din viață. În acest timp n-am mai cîntat deloc. Venise în Franța și soția mea și trebuia să avem măcar un salariu sigur. Iar muzica nu ne oferea o siguranță. După vreo șase ani, firma mea de pază a dat faliment. La fel și căsătoria mea. Într-o zi, mă uitam pe cerul albastru al Franței și mi-am zis: acum ce să fac? Păi cum ce să fac? Ce am făcut dintotdeauna: muzică“, își amintește Mircea momentul francez de răscruce.

Prima scenă: instrumentist la Disneyland

S-a înscris într-o asociație a artiștilor care caută un job și a găsit un post de instrumentist la Disneyland, care urma să-și deschidă porțile în 1991. „M-am dus, am dat o audiție acolo și am fost angajat. Surpriza mare a fost că directorul muzical era român, îl cheamă Vasile Șirli (este și în prezent director la Disneyland) și surpriza și mai mare era că el mă cunoștea pe mine de la festivalul de jazz de la Sibiu din 1975. Mai tîrziu am devenit prieteni și sîntem și astăzi, este un om deosebit. Am lucrat la Disneyland trei ani de zile. La început am fost instrumentist la flaut, apoi, ținînd cont de faptul că vorbesc opt limbi străine, și acolo veneau oameni din toate colțurile lumii, mi s-a propus să fiu asistentul directorului muzical de la Disneyland Paris“, povestește artistul.

Întîlnire cu Michael Jackson

Tot la Disneyland l-a întîlnit și pe Michael Jackson, despre care își aduce aminte că se ascundea în carele alegorice pentru a se bucura în tihnă de paradă. „Lui Michael îi plăcea foarte mult să vină la paradă. Se urca la bordul carelor alegorice și urmărea de acolo parada, fără să fie văzut. Îi plăcea și să dirijeze orchestra Disney, iar eu, făceam parte din staff-ul departamentului de spectacole. Așa l-am întîlnit. N-am vorbit foarte mult, o strîngere de mînă, un salut și cam atîta a fost tot“, spune brașoveanul. Tot la Disneyland i-a cunoscut pe actorii Eddie Murphy și Nick Nolte, dar și pe soprana Barbara Hendricks. Episodul Disneyland s-a încheiat după trei ani: a fost disponibilizat în urma unui plan de reorganizare.

Primul pas spre marea scenă a operei

Nu a renunțat la muzică. A făcut un program de piano-bar într-un local renumit, Petit Café du Thêatre Antoine, pe Bulevardul Sevastopol din Paris. Acolo, destinul i-a scos-o în cale pe mezzosoprana Viorica Cortez, care l-a auzit cîntînd. „M-a invitat la dînsa acasă și mi-a spus că vrea să mă audă cîntînd. Mi-a spus apoi, cu accentul ei dulce moldovenesc: «Măi băiete, tu ai aur în gît». Păi, oi fi avut eu aur în gît, dar nu și în buzunare“, povestește cel care atunci nu știa că ușa Operei avea să i se deschidă larg.
Viorica Cortez a fost cea care l-a îndrumat către operă, deși el se considera prea bătrîn să debuteze ca tenor la peste 30 de ani. „Am început să studiez cu dînsa și am șansa să am o relație de prietenie profundă cu această imensă artistă care, pe lîngă calitățile muzicale excepționale, este dotată cu o inimă și un suflet pe care cuvintele nu pot să le descrie... De cîte ori merg la Paris o vizitez și cîntăm împreună. După un an de studiu cu doamna Cortez, am dat un concurs la Opera din Nantes, în Bretania, unde am fost angajat în corul operei“.

Marile scene ale lumii

După un an în cor, în urma unui concurs, a ajuns la Opera din Paris. Aici a cîntat puțin peste șase ani. Și i s-au deschis porțile marilor scene ale lumii cum ar fi opera din Geneva, Strasbourg, Luxemburg, Amsterdam, Valencia, Barcelona, Theatre de Champs Elisee, Montpellier, Bordeaux, Nancy, Capitole de Toulouse. A cîntat pe aceeași scenă cu Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Samuel Ramey, Montserrat Caballe, Leontina Văduva, Angela Gheorghiu, Marcelo Alvarez, Roberto Alagna, Ramon Vargas, Neil Shicoff, Jose Cura și mulți, mulți alți mari artiști. „Ei, am fost și eu pe acolo... Am pus piatra mea la edificiul cultural“, spune, zîmbind discret, tenorul brașovean.

A cîntat pentru Julio Iglesias și Yannik Noah

Vocea i-a fost apreciată nu numai pe scenă. A fost invitat să cînte la o aniversare, la Paris, a lui Julio Iglesias, artist pe care îl prețuiește profund. Tot la o aniversare l-a cunoscut și pe Yannik Noah, fosta glorie a tenisului francez, căruia i-a cîntat de ziua sa. „Acolo am băut o noapte întreagă bere cu Joe Cocker. Un personaj fabulos“, își amintește Mircea rîzînd.

Mai mult pentru muzică și pentru Brașov

Spune că dacă ar fi să-și retrăiască viața, ar face aceleași alegeri. „Aș încerca probabil să fac mai puține greșeli, deși nu cred că ar fi posibil, pentru că eu cred că sîntem setați să facem mereu aceleași alegeri. Mă întrebați ce mi-aș dori mai mult? Să fie pace și bine în România și ... ar fi bine să mai facem muzică de calitate prin locurile acestea, fiindcă, slavă Domnului, nu ducem lipsă de talente. Poate un pic mai multă omenie ar ajuta! Vine o vreme cînd viața de zi cu zi ți-e umplută de amintiri pe care le împărtășești cu prietenii. Nu vreau să spun prin asta că trăiesc din amintiri, pentru că sînt o persoană activă. De aceea îmi doresc mult ca, într-o zi, să pot face mai mult pentru comunitatea brașoveană, în sensul promovării muzicii clasice și a operei în special, care nu cred că este suficient de mult promovată în orașul nostru“, a mai spus muzicianul.

S-a întors acasă pentru mama

• După aproape 30 de ani de la momentul în care a rămas fără cetățenia română, Mircea Vanca a considerat că este vremea să se întoarcă acasă. Aici, la Brașov, pe strada Lămîiței, lîngă persoana care îi este cea mai dragă din lume: mama lui. Se luminează la față ori de cîte ori vorbește despre ea și nu trece zi fără s-o îmbrățișeze. Măcar o dată. „Deocamdată sînt în România și mă bucur că sînt lîngă mama, care are 87 de ani. Și mă bucur de prieteni. Consider că nu am fost plecat vreodată cu adevărat de aici. Am fost absent o vreme, dar nu am plecat, cum nu consider că sînt plecat acum nici din Franța. Sînt legat profund și de locul unde m-am născut, dar și de cea de-a doua mea patrie, Franța, care la timpul ei m-a ajutat să fiu omul de astăzi“, a spus tenorul. Se împarte între Franța și România, pînă va veni vremea pensionării, cînd, cu siguranță, va sta mai mult în țară. Următorul concert este programat în septembrie, la Nissa, în cadrul Festivalului de Artă Lirică. Apoi, se va întoarce în București, pentru a fi prezent, în octombrie, la un concert la Sala Radio cu doamnele operei românești care i-au influențat viața și cariera, Viorica Cortez și Leontina Văduva.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Cartea electronică de identitate sau pașaportul sunt obligatorii pentru călătoria în UE din 3 august 2021


  17.01.2020
 • ➤ Local


  Dezvoltatorii imobiliari din Brașov, obligați să aleagă sisteme de încălzire mai puțin poluante


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Lotul convocat de Bogdan Burcea, noul selecționer al naționalei feminine


  17.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  PSD anunță duminică cine va candida pentru președinția CJ Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Cu gândul la vacanță


  Cele mai frumoase 8 lacuri din România


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Ce purtăm în 2020


  Genți în trend, chic și practice


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Mănâncă sănătos în fiecare zi


  Cinci cereale integrale pe care să le incluzi în meniu


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Prieteni nobili


  25 de curiozități despre cai


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Semnul egal ar putea să își schimbe înțelesul


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Leacuri


  Prima farmacie de poezie din lume care prescrie versuri în loc de medicamente


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Mărturisire


  De ce nu se căsătorește Shakira cu tatăl copiilor ei


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Justin Bieber suferă de boala Lyme


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Paradă la gală


  Anne Hathaway, cel mai sexy decolteu de la Premiile Critics’ Choice


  17.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  „Brașovul construiește unul din primele trei aeroporturi, la nivel național“


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Cinematograful Astra va fi gata în acest an


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul cămin școlar al Liceului Astra va fi transformat în cămin pentru persoane fără adăpost


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Touroperatorii, interesați de curse aeriene spre Brașov, din 2021


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  RATBV reintroduce linia 110 Brașov – Cristian, dar numai în zilele lucrătoare


  17.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Ori, ori


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  17.01.2020
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Nonconformistă și cool


  DJ Wanda va avea reality show în Anglia


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Ramona Bădescu se plimbă cu bebelușul, bona și cățelul


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Andreea Bălan, dezamăgită de vacanța în Mauritius


  17.01.2020
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Azawakh


  17.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Mirosuri persistente


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  România ar putea organiza Europenele de atletism pentru juniori din 2023


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  JOT 2020


  Ramona Ionel, prima reacție după câștigarea medaliei


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep vorbește despre Australian Open


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  A murit fostul arbitru Ilie Coț. A jucat timp de 3 ani la Carpați Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Reunire la balon


  Dezgheț la ACS SR Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Local


  Autostrada A3 Comarnic - Brașov: procedurile de Parteneriat Public-Privat vor fi anulate


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Hoții îți invadează intimitatea!


  16.01.2020
 • ➤ National


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  16.01.2020
 • ➤ Local


  Un medic fals, programator IT, dă consultații la Predeal


  16.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Brașovenii nu știu la ce folosesc butoanele de panică


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pentru un transport mai sigur


  Protecția Consumatorilor vrea testări psihologice anuale pentru șoferii de taxi


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pachete cu produse de igienă, pentru persoanele aflate în situații critice


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Al doilea băiat dispărut la Hoghiz, găsit mort în apele Oltului


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Idei pentru orașul tău


  Peste 40 de proiecte în competiția pentru 100.000 de euro


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Luna viitoare, licitație pentru Piața Prefecturii


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Protecția Consumatorului vrea să conteste autorizația de construire a Hotelului Radisson Blu


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Guvernul reglementează circulația cu trotinete electrice


  16.01.2020
 • ➤ Actualitate


  România are unul din cele mai mici salarii minime pe economie din lume


  16.01.2020
 • ➤ National


  Lasă presa pentru politică


  Moise Guran se alătură USR-PLUS


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Șochează din nou


  Loredana Groza nu mai are secrete


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Doi tătici topiți după fiicele lor


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Sore și-a regizat intrarea la închisoare


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Un manelist, trimis în judecată pentru o melodie care jignește femeile


  16.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum îngrijim buchetele de flori tăiate


  16.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Incubator


  Micii antreprenori din Țara lui Andrei

  Articolul următor

  Oameni cu care ne mîndrim


  Mari ingineri ai Brașovului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.325 milisecunde, încărcat în milisecunde