Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Mircea Mickael Vanca


Un tenor brașovean s-a întors acasă după 30 de ani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Foto: George Grădinaru
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Mihaela GRĂDINARU, 14.08.2014
• Mircea Mickael Vanca a pierdut cetățenia română în 1985, dar a cîștigat o carieră în Franța și a cîntat pe cele mai mari scene ale operei alături de Placido Domingo, Angela Gheorghiu sau Montserrat Caballe

Brașoveanul Mircea Mickael Vanca, acum în vîrstă de 57 de ani, este un artist de o valoare recunoscută în lume, dar despre care, din păcate, România nu știe prea multe. A cîntat pe marile scene ale lumii alături de Placido Domingo, Angela Gheorghiu sau Montserrat Caballe. După aproape 30 de ani petrecuți în Franța, a hotărît să se întoarcă acasă, la Brașov, locul de unde consideră că, de fapt, nu a plecat niciodată.

Canto, jazz, pop, rock și folk

Vorbește opt limbi și cîntă la aproape orice instrument îi cade în mînă. Dar cel mai de preț dar pe care i l-a dat Dumnezeu este vocea. Primii pași în muzică i-a făcut la Școala Populară de Artă din Brașov, la clasa de flaut. Apoi a făcut mutarea spre jazz. Mai tîrziu a luat lecții de canto cu profesorul Nicolae Bîrsan. La 18 ani a trăit un vis: a debutat pe scena Festivalului de Jazz 1975 de la Sibiu, alături de Harry Tavitian și Florin Gîrbacea. Era pe atunci cel mai tînăr artist din festival. Retrăiește încă emoția momentelor în care a cîntat în jam-session-uri cu veteranul jazzman-ilor, Mihai Berindei, care avea atunci peste 80 de ani, dar și cu Ștefan Berindei, Marius Pop, Johnny Răducanu sau Dan Mîndrilă. A fost membru fondator al „Grup 74” împreună cu Sandu Albiter. A iubit și folkul o bună vreme. A fost printre cei din prima generație a Cenaclului Flacăra, în 1975. „În Cenaclu am ajuns împreună cu Gheorghe Gheorghiu, care îmi era și îmi este și acum un bun prieten. Erau începuturile Cenaclului Flacăra, cu Mircea Vintilă, Anda Călugăreanu, Dan Tufaru, Dan Chebac, Mircea Florian, Evandro Rossetti, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan, Sorin Mingheat, Tudor Gheorghe, Gheorghe Fărcașu, Mihai Stan, Florian Pittiș și sigur uit pe mulți dintre ei...“, scoate la lumină amintiri dragi Mircea Vanca.

Obligat să renunțe la cetățeania română

După zece ani de muzică, muzică bună de toate felurile, muzică clasică, jazz sau folk, Mircea a decis să plece din țară. Se săturase să-i scrie alții viitorul. Și nu și-a ascuns intenția. Ba chiar a spus „sus și tare“ că vrea să plece, lucru care i-a cam „tăiat“ accesul la scenă. „Am plecat în ‘85. După ce am declarat că vreau să părăsesc România, mi-a cam fost interzis să mai apar pe scenă. Și de ce am vrut să plec? Pentru că mă săturasem să-mi dicteze alții viitorul. În ’82, am fost plecat la Casablanca unde am stat 7 luni cu o trupă a mea de cafe-concert, erau brașoveni, Titus Bojan, Liviu Prejmereanu, Romeo Rădoi. Cînd ne-am întors de acolo, următorul turneu trebuia să fie în Germania de Est. Dar nu mi s-a mai dat viză. Asta m-a înfuriat foarte tare. Atunci am hotărît să plec din țară. Eram, sînt și acum, un om onest, am muncit și nu vedeam de ce trebuia să hotărască altcineva viitorul meu. Voiam să hotărăsc eu dacă e bine să fac sau să nu fac ceva“. Mircea a cerut plecarea definitivă din România. I s-a aprobat după trei ani, timp în care sistemul i-a luat toate bunurile și l-a pus să mai plătească un preț: a fost obligat să renunțe la cetățenia română. „După un an și jumătate am primit un pașaport maro, pașaport de apatrid. Atunci am fost pus să plătesc taxă de ședere în România. Nu mai eram considerat cetățean român, deși nici de plecat nu puteam să plec pentru că vizele se dau la ambasade, iar acolo nu te lăsa Miliția să te duci. În ’85 am ajus la Paris, unde nu mă chemase nimeni“, povestește muzicianul.

Paris, șase ani fără muzică

Drumul spre Paris nu a fost ușor. Noroc că i-a întins o mînă de ajutor un amic francez. Cu o viză de tranzit obținută în România a reușit să iasă din țară, dar de la Viena mai departe nu avea niciun fel de viză. A fost nevoit să călătorească mai mult ascuns în portbagajul francezului, iar apoi a trecut noaptea prin Munții Dolomiți, pe jos. Așa a intrat din Italia în Franța, „peste dealuri și văi”. Odată ajuns în Franța, a cerut azil politic. Asta i-a înlesnit obținerea cărții de reședință. În Franța, a renunțat pentru început la muzică. Au fost șase ani în care a făcut tot felul de munci pentru a supraviețui. A lucrat și într-o firmă de servicii de pază, iar după trei ani a reușit să își înființeze propria societate de pază împreună cu un prieten. Avea 50 de angajați. „Am pierdut din păcate ani importanți din viață. În acest timp n-am mai cîntat deloc. Venise în Franța și soția mea și trebuia să avem măcar un salariu sigur. Iar muzica nu ne oferea o siguranță. După vreo șase ani, firma mea de pază a dat faliment. La fel și căsătoria mea. Într-o zi, mă uitam pe cerul albastru al Franței și mi-am zis: acum ce să fac? Păi cum ce să fac? Ce am făcut dintotdeauna: muzică“, își amintește Mircea momentul francez de răscruce.

Prima scenă: instrumentist la Disneyland

S-a înscris într-o asociație a artiștilor care caută un job și a găsit un post de instrumentist la Disneyland, care urma să-și deschidă porțile în 1991. „M-am dus, am dat o audiție acolo și am fost angajat. Surpriza mare a fost că directorul muzical era român, îl cheamă Vasile Șirli (este și în prezent director la Disneyland) și surpriza și mai mare era că el mă cunoștea pe mine de la festivalul de jazz de la Sibiu din 1975. Mai tîrziu am devenit prieteni și sîntem și astăzi, este un om deosebit. Am lucrat la Disneyland trei ani de zile. La început am fost instrumentist la flaut, apoi, ținînd cont de faptul că vorbesc opt limbi străine, și acolo veneau oameni din toate colțurile lumii, mi s-a propus să fiu asistentul directorului muzical de la Disneyland Paris“, povestește artistul.

Întîlnire cu Michael Jackson

Tot la Disneyland l-a întîlnit și pe Michael Jackson, despre care își aduce aminte că se ascundea în carele alegorice pentru a se bucura în tihnă de paradă. „Lui Michael îi plăcea foarte mult să vină la paradă. Se urca la bordul carelor alegorice și urmărea de acolo parada, fără să fie văzut. Îi plăcea și să dirijeze orchestra Disney, iar eu, făceam parte din staff-ul departamentului de spectacole. Așa l-am întîlnit. N-am vorbit foarte mult, o strîngere de mînă, un salut și cam atîta a fost tot“, spune brașoveanul. Tot la Disneyland i-a cunoscut pe actorii Eddie Murphy și Nick Nolte, dar și pe soprana Barbara Hendricks. Episodul Disneyland s-a încheiat după trei ani: a fost disponibilizat în urma unui plan de reorganizare.

Primul pas spre marea scenă a operei

Nu a renunțat la muzică. A făcut un program de piano-bar într-un local renumit, Petit Café du Thêatre Antoine, pe Bulevardul Sevastopol din Paris. Acolo, destinul i-a scos-o în cale pe mezzosoprana Viorica Cortez, care l-a auzit cîntînd. „M-a invitat la dînsa acasă și mi-a spus că vrea să mă audă cîntînd. Mi-a spus apoi, cu accentul ei dulce moldovenesc: «Măi băiete, tu ai aur în gît». Păi, oi fi avut eu aur în gît, dar nu și în buzunare“, povestește cel care atunci nu știa că ușa Operei avea să i se deschidă larg.
Viorica Cortez a fost cea care l-a îndrumat către operă, deși el se considera prea bătrîn să debuteze ca tenor la peste 30 de ani. „Am început să studiez cu dînsa și am șansa să am o relație de prietenie profundă cu această imensă artistă care, pe lîngă calitățile muzicale excepționale, este dotată cu o inimă și un suflet pe care cuvintele nu pot să le descrie... De cîte ori merg la Paris o vizitez și cîntăm împreună. După un an de studiu cu doamna Cortez, am dat un concurs la Opera din Nantes, în Bretania, unde am fost angajat în corul operei“.

Marile scene ale lumii

După un an în cor, în urma unui concurs, a ajuns la Opera din Paris. Aici a cîntat puțin peste șase ani. Și i s-au deschis porțile marilor scene ale lumii cum ar fi opera din Geneva, Strasbourg, Luxemburg, Amsterdam, Valencia, Barcelona, Theatre de Champs Elisee, Montpellier, Bordeaux, Nancy, Capitole de Toulouse. A cîntat pe aceeași scenă cu Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Samuel Ramey, Montserrat Caballe, Leontina Văduva, Angela Gheorghiu, Marcelo Alvarez, Roberto Alagna, Ramon Vargas, Neil Shicoff, Jose Cura și mulți, mulți alți mari artiști. „Ei, am fost și eu pe acolo... Am pus piatra mea la edificiul cultural“, spune, zîmbind discret, tenorul brașovean.

A cîntat pentru Julio Iglesias și Yannik Noah

Vocea i-a fost apreciată nu numai pe scenă. A fost invitat să cînte la o aniversare, la Paris, a lui Julio Iglesias, artist pe care îl prețuiește profund. Tot la o aniversare l-a cunoscut și pe Yannik Noah, fosta glorie a tenisului francez, căruia i-a cîntat de ziua sa. „Acolo am băut o noapte întreagă bere cu Joe Cocker. Un personaj fabulos“, își amintește Mircea rîzînd.

Mai mult pentru muzică și pentru Brașov

Spune că dacă ar fi să-și retrăiască viața, ar face aceleași alegeri. „Aș încerca probabil să fac mai puține greșeli, deși nu cred că ar fi posibil, pentru că eu cred că sîntem setați să facem mereu aceleași alegeri. Mă întrebați ce mi-aș dori mai mult? Să fie pace și bine în România și ... ar fi bine să mai facem muzică de calitate prin locurile acestea, fiindcă, slavă Domnului, nu ducem lipsă de talente. Poate un pic mai multă omenie ar ajuta! Vine o vreme cînd viața de zi cu zi ți-e umplută de amintiri pe care le împărtășești cu prietenii. Nu vreau să spun prin asta că trăiesc din amintiri, pentru că sînt o persoană activă. De aceea îmi doresc mult ca, într-o zi, să pot face mai mult pentru comunitatea brașoveană, în sensul promovării muzicii clasice și a operei în special, care nu cred că este suficient de mult promovată în orașul nostru“, a mai spus muzicianul.

S-a întors acasă pentru mama

• După aproape 30 de ani de la momentul în care a rămas fără cetățenia română, Mircea Vanca a considerat că este vremea să se întoarcă acasă. Aici, la Brașov, pe strada Lămîiței, lîngă persoana care îi este cea mai dragă din lume: mama lui. Se luminează la față ori de cîte ori vorbește despre ea și nu trece zi fără s-o îmbrățișeze. Măcar o dată. „Deocamdată sînt în România și mă bucur că sînt lîngă mama, care are 87 de ani. Și mă bucur de prieteni. Consider că nu am fost plecat vreodată cu adevărat de aici. Am fost absent o vreme, dar nu am plecat, cum nu consider că sînt plecat acum nici din Franța. Sînt legat profund și de locul unde m-am născut, dar și de cea de-a doua mea patrie, Franța, care la timpul ei m-a ajutat să fiu omul de astăzi“, a spus tenorul. Se împarte între Franța și România, pînă va veni vremea pensionării, cînd, cu siguranță, va sta mai mult în țară. Următorul concert este programat în septembrie, la Nissa, în cadrul Festivalului de Artă Lirică. Apoi, se va întoarce în București, pentru a fi prezent, în octombrie, la un concert la Sala Radio cu doamnele operei românești care i-au influențat viața și cariera, Viorica Cortez și Leontina Văduva.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Corona Brașov s-a distrat cu CSM Slatina /Ion Crăciun: „Un joc bun“


  Azi 12:41
 • ➤ Local


  Liberalii nu cred în voturile ALDE și ProRomania la moțiunea de cenzură


  Azi 11:19
 • ➤ Local


  O casă din Scheiul Brașovului a luat foc


  Azi 10:43
 • ➤ Local


  Un autobuz cu pasageri a luat foc la Teliu, lângă Brașov


  Azi 10:32
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, egal nebun cu Vedița Colonești/ Cetate Râșnov, victorie cu Baloteștiul


  14.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Surpriză la Zărnești/Precizia Săcele, scorul etapei


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Corul din Cambridge, în concertul de Crăciun de la Biserica Neagră din Brașov


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Spitalul Regional Brașov ar putea fi finanțat după rețeta poloneză


  14.09.2019
 • ➤ National


  Dăncilă lasă Guvernul în plină criză și pleacă la New York pentru fotografii de campanie


  14.09.2019
 • ➤ Local


  2 membri USR, în cursa internă pentru candidatura la Primăria Brașov și 4 pentru președinția Consiliului Județean


  13.09.2019
 • ➤ Local


  ISU Brașov va avea un elicopter ușor, făcut de Airbus Brașov


  13.09.2019
 • ➤ Life


  NASA confirmă


  Cinci situri antice care ar putea fi portaluri către alte lumi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Ieftină și bună


  10 întrebuințări ale cremei de gălbenele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Moștenire din strămoși


  Plăcinta mocanilor din Săcele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Girafele primesc protecție internațională sporită


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Divorț


  Trista poveste de dragoste a țestoaselor Bibi și Poldi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Dezvăluiri


  Lisei-Marie Presley c㠄i-a fost team㓠să aibă copii cu Michael Jackson


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Era talentată și frumoasă


  I s-a propus să joace la Hollywood, dar a refuzat


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Adevărul nespus din viața vedetei


  Celebra Elizabeth Taylor a fost un copil abuzat


  13.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Centre culturale în fostele cinematografe Astra și Popular


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Puțină grijă


  Haine și încălțăminte pentru pacienții cronici de la Psihiatrie


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Voluntari la Zidul Cetății


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Experimente trăznite la Noaptea Cercetătorilor


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  30 de pacienți, folosiți drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente?


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Linia 28 nu va mai ajunge azi în cartierul Avantgarden


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Linia 110 Brașov - Cristian „ajustat㓠la buget


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Ceas solar, roza vânturilor și șotron pentru copii, pe trotuarul de la Parcul Central


  13.09.2019
 • ➤ Religie


  Sărbătoare la creștini


  Ziua Inălțării Sfintei Cruci


  13.09.2019
 • ➤ National


  Schimb dur de replici între palate


  Iohannis: Remanierea cerută de premier este neavenită, nepotrivită și o refuz


  13.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Va avea un băiețel


  Ramona Bădescu este însărcinată la 50 de ani


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Ana Baniciu nu are iubit din cauza lui Titi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Nadia Comăneci, pe podiumul de la New York Fashion Week


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Fuego a slăbit 18 kilograme într-o lună


  13.09.2019
 • ➤ Cititori


  Alimente care îți ajută vederea


  13.09.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să știi înainte să donezi sânge


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Cornel Șfaițer este noul manager general la Sepsi OSK


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  HANDBAL


  Corona își așteaptă fanii la meciul cu CSM Slatina


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Liderul, misiune ușoară


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, duel pe teren propriu cu CS Balotești


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Premieră


  ACS SR Brașov în formulă completă pentru meciul cu Vedița Colonești


  13.09.2019
 • ➤ Economic


  BNR modifică regulile după care calculează ROBOR


  12.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Parlamentul European a decis pe cine va trimite la negocierile pentru funcția de procuror-șef european


  12.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis: Această remaniere cerută de premierul Dăncilă este neavenită, nepotrivită și o refuz clar.


  12.09.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Darren Cahill este noul antrenor al Simonei Halep


  12.09.2019
 • ➤ Sport


  Alex Chipciu a fost antrenat de Pep Guardiola!


  12.09.2019
 • ➤ Sport


  Lovitură. Cornel Șfaițer, manager general la Sepsi OSK / „Am analizat bine, nu m-am grăbit“


  12.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primii zimbri liberi din Munții Făgăraș


  12.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Cort USR vandalizat a doua oară la Brașov


  12.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Incubator


  Micii antreprenori din Țara lui Andrei

  Articolul următor

  Oameni cu care ne mîndrim


  Mari ingineri ai Brașovului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 30.944 milisecunde, încărcat în milisecunde