Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Amintiri de acasă


Cel mai vechi locuitor din Poiana Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Foto: Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 23.05.2014
• Printre primii brașoveni care s-au stabilit în stațiunea Poiana Brașov a fost și Radu Scârneci, schior de performanță al României
• Acum, la 88 de ani, el povestește despre cum s-a transformat Poiana Brașov dintr-o pășune cu căpițe de fîn într-o stațiune montană de talie internațională

Poiana Brașov este cartierul-stațiune al Brașovului. O zonă cu turism montan de nivel internațional cu care ne mîndrim, fiindcă este cea mai căutată stațiune de schi din România, dar și cea mai frumoasă. Mica așezare cu vile și hoteluri luxoase de astăzi a fost cîndva doar o pășune pentru oile șcheienilor. Nu exista nimic altceva aici, în afară de pichetul grănicerilor austro-ungari. În 1933, după ce sașii au ridicat cabana Ruia, prima clădire din Poiană, un brașovean și-a ridicat o casă de locuit. Era ofițerul Vasile Scârneci, primul brașovean cu reședință permanentă în Poiana Brașov. Fiul lui, Radu Scârneci, locuiește și astăzi tot în casa construită de tatăl lui. Fiindcă și-a trăit viața la înălțime, destinul lui a fost legat de munte. Radu Scârneci, schior de performanță și antrenor de schi, la cei 88 de ani ai săi, este cel mai vechi rezident din Poiana Brașov. Povestea lui este povestea stațiunii, așa cum s-a ridicat ea în trei regimuri politice, pînă la înfățișarea modernă de astăzi.

„Tata m-a adus în Poiană în rucsac“

„Aici am crescut, aici am trăit. Am văzut cum Poiana a crescut sub ochii mei“, spune Radu Scârneci. S-a născut în 1926, în Brașov. Tatăl lui, ofițer vînător de munte, era și un bun sportiv: multiplu campion național la atletism și participant la Olimpiada de Iarnă, la St Moritz, în 1928. Peste 15 ani, și Radu avea să participe la olimpiada din aceeași stațiune de iarnă. Familia Scârneci venea des prin Poiana Brașov, pentru drumeție și schi. Fiindcă iubeau această zonă, ofițerul s-a gîndit să-și facă aici o casă. A muncit la ea mai bine de un an și, în 1934, a fost gata. „Pe vremea aceea, era doar cabana Ruia, casa de odihnă a sașilor. În perioada interbelică au apărut și cîteva restaurante și așa-zise hoteluri. Primul restaurant românesc se numea «La Turcu» și există și azi, dar cu altă denumire. Proprietarul era mare crescător de cai și aducea pește de la Dunăre cu căruța, între paie și gheață. Cînd tata a făcut casa, mai era și căsuța «La Ristea», unde venea lumea la cele mai bune fleici. Deși zona nu era amenajată ca stațiune, să știți că lume era. Oamenii erau pe atunci mari amatori de drumeții. Brașovenii mai ales. Dar veneau și din București. Străini, nu“, povestește seniorul care își amintește că de mic a cunoscut zona. „Prima dată, tata m-a adus în Poiană în rucsac“, își amintește Radu Scârneci. La șase ani a învățat să schieze în Poiană.

Un copil care n-avea cu cine să se joace

Au continuat să trăiască în casa din Șchei, fiindcă micul Radu și surioara lui trebuiau să meargă la școală. Însă locuința din Poiană era a doua lor casă și destinația vacanțelor de vară și de iarnă ale copiilor. Din păcate, acolo nu aveau cu cine să se joace. Singurii copii din Poiană erau ei. „Ne jucam cu cîinii sau cu copiii turiștilor“, își amintește el. Dar acest neajuns era compensat de multe alte bucurii: liniște, natură, sănătate, spațiu de joacă mare cît vezi cu ochii. O fotografie din acei ani îi înfățișează pe membrii familiei Scârneci pe schiuri în pustietatea muntelui. Nu aveau de unde să cumpere alimente sau alte lucruri trebuincioase și le cărau din Brașov pînă la casa din Poiană, cu căruța sau cu sania trasă de cai. Mai tîrziu, ajungeau acasă cu „Șenila“, care urca Drumul Vechi din oră în oră. Dar, în Poiană se descurcau și cu ce le dădeau cele două vaci, porcii, găinile, rațele și gîștele din gospodărie. Curent electric nu aveau.

Jamboreea cercetașilor din 1936, primul bum al Poienii

„La Jamboreea cercetașilor din 1936, a venit în Poiană chiar Carol al II-lea. Au venit și englezi, polonezi, francezi. A fost primul bum în dezvoltarea zonei, pentru că pentru acel eveniment s-au introdus în Poiană curentul electric și apa curentă. Pînă atunci, stătuserăm cu lămpi pe gaz și apă de la fîntînă“, povestește seniorul. Au apărut și alte case și astfel au început să aibă vecini. Un fost primar, primul doctor român din Șchei, unul dintre frații cărturari Lapedatu. Erau căsuțe arătoase, niciuna nu mai există astăzi, după ce au fost naționalizate, apoi demolate. Doar casa ofițerului Scârneci mai există. Prima ridicată, ultima rămasă în picioare, însă în cea mai bună formă și acum.

Un schior brașovean pe timbrul Olimpiadei tineretului

„Se schia și oamenii veneau cu sutele să vadă săriturile la trambulină. A doua perioadă de dezvoltare a Poienei a fost în 1951, cu ocazia Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă, la care am participat și eu. Atunci, România a avut primul campion, pe Mihai Bâră, iar Poiana a avut primul hotel, «Sportul», patinoarul, primul telescaun, funicularul schi-liftul, pîrtia de bob. S-a amenajat Pîrtia Lupului pentru coborîre, de categoria I“, povestește schiorul și antrenorul de schi, comparînd acea perioadă cu modernizarea stațiunii ultimilor ani, cînd Poiana e de nerecunoscut, dotările sportive punînd Brașovul pe harta centrelor sportive cu standarde internaționale, pentru orice nivel de performanțe în schi. Cu ocazia Jocurilor Mondiale, Poșta Română a tipărit și un timbru dedicat competiției. Pe timbru apare chiar el, Radu Scârneci, singurul schior român căruia i s-a dedicat vreodată o marcă poștală. În același timp, Poiana din anii care au urmat era, ca și astăzi, un loc de distracție. „Nu găseai un loc în hotel pe vremea comuniștilor. Poiana era o mare atracție pentru turiștii germani, și din RFG și din RDG. Azi hotelurile sînt goale. Odinioară, turiștii veneau pentru munte, cu mîncarea în rucsac. Azi, se bagă în cîrciumă sau fac grătare“, spune brașoveanul. El își amintește că, prin 1975, au apărut și un dispensar unde lucrau doi medici, o alimentară, un oficiu poștal. Astăzi, toate aceste utilități sînt desființate. Chiar dacă în Poiană au domiciliul nu cîțiva, ci aproximativ 300 de brașoveni.

„Casa mea e Poiana Brașov“

Poiana Brașov a fost și mai este stațiunea preferată a demnitarilor pentru petrecerea vacanțelor. „Regele Mihai locuia chiar aici, lîngă noi. Venea fără escortă, mă întîlneam cu el pe pîrtie. Gheorghe-Gheorghiu Dej a dormit și el aici, dar pe Ceaușescu nu-mi amintesc să-l fi văzut în Poiană“, mărturisește Radu Scârneci. Era prieten și vecin cu Jacques Vergotti, ofițerul de ordonanță al Regelui Mihai. Casa lui din Poiană s-a numit mai tîrziu Vila „Luminița“, apoi Vila „Camelia“, proprietatea SRI. După ce a ieșit la pensie, Radu Scârneci s-a mutat definitiv în Poiană, în casa construită de tatăl său. Îi place viața la înălțime. În plus, e înconjurat de pădure. E obișnuit cu ursul, care într-o vreme, venea des la poarta lui sau chiar sărea gardul în curte. Cu căprioarele, veverițele, mistreții. Liniște a fost dintotdeauna în Poiană, liniște e și acum, în ciuda puhoaielor de turiști. Aerul e curat. Vara e răcoare, iarna, temperaturile sînt mai blînde decît în oraș. Ce-și poate dori mai mult? „Sînt cel mai vechi locuitor în viață din Poiana Brașov. Doar cu Nicu Gal ce mai pot schimba o vorbă din vechea generație. În Brașov cobor aproape în fiecare zi. Dar casa mea e Poiana Brașov“.

Primul rezident, erou în două războaie mondiale

• Vasile Scârneci (foto), tatăl lui Radu, a fost un ofițer erou al armatei române, luptător în două războaie mondiale. Născut în Cohalm, lîngă Rupea, el a intrat în armata română în 1916, ca simplu soldat. Înrolat în Regimentul 3 Vînători, a fost rănit de două ori și decorat cu „Virtutea Militară“. A fost avansat sublocotenent în rezervă, la propunerea ofițerilor din regiment. În anul 1918, a devenit ofițer activ la Regimentul Vînători de Munte. În al Doilea Război Mondial, a luptat în linia întîi, participînd la eliberarea nordului Bucovinei, la forțarea Nistrului, la urmărirea forțelor sovietice pe direcția sud-est, peste Bug și Nipru, la bătălia defensivă din Stepa Nogai, la pătrunderea în Crimeea și la asediul Sevastopulului. A devenit comandant plin al Batalionului 3 VM și a fost avansat locotenent-colonel, decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul“ clasa a III-a și cu „Crucea de Fier“, clasele I și a II-a. În 1945 a fost avansat colonel. Memoriile acestui erou sînt descrise pe larg și bogat ilustrate în cartea „Viața în linia întîi“, apărută la Editura Militară. De fapt, este un jurnal de front plin de suspans, stil pentru care colonelul brașovean a fost numit un Sven Hassel al românilor. Ca militar, generalul Gheorghe Avrămescu îl descria astfel: „Săvîrșește cu batalionul său fapte de arme excepționale. Dotat cu calități rar întîlnite, cîștigă atît deplina încredere a șefilor, dar mai ales cîștigă sufletele ostașilor săi, care merg orbește la ordinul șefului, mereu pildă de vitejie și bravură“.

Se știe despre Poiana Brașov că...

- Se mai numește și Poiana Soarelui, iar pe vremea comuniștilor s-a numit Poiana Stalin.
- Prima mențiune documentară a acestei zone a apărut în anul 1427. Într-un act, pășunea Polyan era disputată între locuitorii comunei Cristian și cei ai Brașovului. Judecătorul a dat terenul brașovenilor.
- Prima excursie românească pomenită în pergamente datează din 14 iunie 1427 și a avut loc pe Drumul Vechi, din Șchei pînă în Poiană.
- Începînd cu secolul XVI, elevii gimnaziului Honterus veneau anual în excursie în Poiană pentru ceremonia botezării bobocilor din luna august.
- În anul 1807, inginerul Maetz Karoly a întocmit o hartă în care sînt menționate detaliat toate pajiștile din Poiana Brașov.
- Primii schiori sînt menționați în anul 1895, an considerat cel al înființării Poienei Brașov.
- Înainte să apară construcții, terenurile aparțineau fie orașului, fie unor persoane particulare (Bobiț, Lupan, Căpățînă, Toropoiu, Govna, Ristea), fie unor instituții (Biserica Sf. Nicolae).
- Prima cabană a fost construită în 1904, în apropierea actualei Cabane Căprioara, iar cea de-a doua chiar pe locul actualei vile Ruia (1927).
- În 1906, a fost recunoscută ca stațiune de iarnă.
- În iarna anului 1909 s-a organizat primul concurs de schi din aceasta zonă, pe traseul actualului Drum al Poienei, cu sosire în Livada Poștei.
- În 1951, stațiunea a intrat în circuitul turistic național și internațional, cu prilejul Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă.
- Este stațiune de odihnă, dar puțini știu că e recomandată și ca stațiune de tratament cu sezon permanent. Aerul curat și puternic oxigenat, presiunea atmosferică relativ scăzută și ionizarea intensă sînt factori naturali în tratamentul nevrozei astenice, pentru stări de epuizare și surmenaj fizic și intelectual, anemii secundare și boli endocrine, boli ale aparatului respirator.
- Este situată la poalele versantului de nord al munților Postăvarul, la 12 km sud-vest de municipiul Brașov, la o altitudine de 1.020 m.
- Are cea mai modernă dotare turistică montană din țara noastră: hoteluri de lux, de 2 și 3 stele, un sat de vacanță, săli de spectacole și conferințe, debarcader, centru de echitație, baze sportive, stînă turistică, un lac, bazine acoperite, săli de gimnastică medicală, discoteci, baruri și restaurante, centru de echitație și de zbor cu parapanta și motodeltaplanul.
- Două linii de telecabină și una de telegondolă asigură accesul turiștilor spre culmile Postăvarului, la care se adaugă sezonier mai multe linii de teleschi.
- Clima montană este tonifiantă, cu o temperatură medie anuală de 50 C (media temperaturii în iulie este de 14,50 C, în ianuarie este de
-50 C).
- Stratul de zăpadă durează circa 120 de zile pe an, are o grosime medie de 50 cm și 100 cm pe munte.
- Are 12 pîrtii de schi, cu grade diferite de dificultate (o pîrtie olimpică, trei pîrtii pentru coborîre și slalom uriaș, o pîrtie pentru slalom special, două trambuline). Lungimea totală a pîrtiilor este de circa 20 km.
- Principalele obiective turistice: biserica ortodoxă de lemn în stil maramureșean Sfîntul Ioan, rezervațiile naturale masivul Postăvarul, Stejărișul Mare și Peștera Valea Cetății.

Aghiotantul regelui, locatar în Poiană

• Jacques Vergotti a fost aghiotantul Regelui Mihai. Familia lui a locuit la Hotelul Coroana, însă după moartea tatălui, au cumpărat o casă în Poiana Brașov. Meșotistul a luptat pe front, în Basarabia, sub comanda generalului Dragalina, pe care-l cunoștea de pe vremea cînd era comandantul Corpului 5 de la Brașov. După abdicarea forțată a regelui, i s-a impus să își dea demisia din armată și să renunțe la pensie. I s-a dat și un pașaport cu mențiunea „Fără drept de înapoiere în țară“. Vergotti a părăsit țara în același tren cu familia regală. La Lausanne, a cunoscut-o pe Catherine Maher, ziaristă la The New York Times, cu care s-a căsătorit la Florența. Au avut o fetiță, Lilli Maria Emilia Vergotti, și un băiat, Neculai. În 1950, s-au stabilit în Bridgeport, statul Connecticut. Părinții lui n-au vrut să părăsească Brașovul. Tot timpul a păstrat legătura cu prietenii din România și cu regele. Pe 16 decembrie 1989, a vorbit la Radio Europa Liberă, timp de 20 de minute, despre Regele Mihai, amintind intervențiile suveranului pe lîngă Bush, Papă și Gorbaciov. S-a stins la Bridgeport, la vîrsta de 85 de ani. Niciodată n-a mai revenit la Brașov, dar a scris o carte în care a povestit cum venea cu prietenii în Poiană, la schi, cum a ajuns antrenor al echipei române de schi la Olimpiada de Iarnă de la Garmisch-Partenkirchen din Germania, în 1936. Vergotti a concurat pentru brevetul de atlet cu Corneliu Zelea Codreanu, șeful Gărzii de Fier. „Căpitanul“ n-a luat brevetul.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Regina Științelor


  Olimpiada Internațională de Matematică s-a născut la Brașov

  Articolul următor

  De ziua lor


  Filmele cu care copiii cresc frumos

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.148 milisecunde, încărcat în milisecunde