Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

9 mai 1950


Cum s-a născut steagul Uniunii Europene

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Autorul drapelului UE s-a inspirat dintr-o viziune din 1830, cînd Fecioara Maria s-a arãtat unei cãlugãrițe purtînd o aureolã cu 12 stele
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 09.05.2014
• Drapelul care simbolizează Uniunea Europeană a fost creat de un simplu funcționar
• El a recunoscut că a fost inspirat de „Medalia Miraculoas㓠care o înfățișează pe Fecioara Maria cu un nimb format din 12 stele

Astăzi este Ziua Europei. În toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, această zi se celebrează prin arborarea drapelului Uniunii Europene. Cele 12 steluțe aurii pe fond albastru reprezintă un simbol al unității europene și a fost adoptat în 1955. Însă puțini știu că rădăcinile acestui model, cu un desen atît de simplist, de altfel, au semnificații creștine. Cel ce l-a desenat a recunoscut că a fost fascinat de reprezentările Fecioarei Maria, cea care i s-a arătat unei călugărițe din Paris, în 1830. Drapelul UE este inspirat din Medalia Miraculoasă, turnată după săvîrșirea aceluiași miracol. Fondul albastru este de asemenea culoarea Maicii Domnului, iar numărul stelelor, 12, ne duce cu gîndul la cei 12 apostoli. Haloul de 12 stele este menționat și în Apocalipsă. Deși semnificația simbolurilor creștine din drapel nu este aprobată oficial de către UE, creștinii consideră că nimic nu e întîmplător, UE ar fi protejată de însăși Fecioara Maria. Povestea drapelului UE, deși este una recentă, nu este lipsită de mistere și controverse, începînd cu identitatea autorului, Arsene Heitz, despre care nu se știe mare lucru. Iată cum s-a născut acum 59 de ani cercul de stele pe fond albastru.


Steagul „Statelor Unite ale Europei“


Deși steagul este asociat de obicei cu Uniunea Europeană, a fost inițial al Consiliului Europei, pentru a reprezenta acest continent ca un întreg. A fost adoptat la 8 decembrie 1955. La 26 mai 1986, a fost preluat de Comunitatea Europeană. Steagul a ajuns mai departe, la Uniunea Europeană, înființată prin Tratatul de la Maastricht în 1992, în prelungirea Comunității Europene. Ideea unui steag european plutea încă din 1920. Contele austriac stabilit în Japonia Richard Nikolaus von Coudenhove Kalergi a propus, în numele Mișcării Pan-Europa pe care o conducea, primul drapel al Europei: o cruce roșie într-un cerc galben, totul pe fundal albastru. Tot acest conte a propus în 1929 ca „Oda Bucuriei“, finalul Simfoniei a IX-a de Beethoven, să devină imn al Europei unite, ceea ce s-a și întîmplat, dar abia în 1985. În 1930, a apărut o propunere de drapel al Europei pentru ceea ce autorul francez Robert Poucher numea „Statele Unite ale Europei“. Steagul semăna cu cel al SUA. Pe 23 august 1949, proiectul franțuzoaicei Camille Manne înfățișa un drapel în care să fie reprezentate „toate vechile națiuni europene într-un organism comun“, steagul urmînd să reprezinte, prin cele șase culori, „sinteza diferitelor drapele ale națiunilor europene“, prezente și viitoare. Printre acestea, este menționată și România, care este astfel inclusă pentru prima oară în Consiliul Europei, fie și numai teoretic. Alte propuneri: un E de culoare verde pe un fundal alb, 8 cercuri argintii pe un fundal albastru (respins deoarece cercurile semănau cu zerouri), o stea galbenă pe fundal albastru (respins fiindcă semăna cu cel al Republicii Congo).

Turcia voia și o semilună

Diplomatul spaniol Salvador de Madariaga este cel care a așezat România în UE pentru a doua oară. În decembrie 1951, a venit cu ideea unui steag asemănător cu cel de azi: pe fundal albastru, fiecare capitală a Europei, inclusiv Bucureștiul, era reprezentată de o bulină aurie, plasată exact în locul pe care l-ar fi ocupat pe hartă. Steagul-hartă nu avea desenate frontiere, motiv pentru care a început să circule gluma că e o singură țară, foarte mare, posibil URSS. Un an mai tîrziu, cel ce avea să fie recunoscut drept părintele drapelului UE, Arsene Heitz, a venit cu primul lui desen: un steag verde, cu colțuri, similar celui adoptat de Papa Leon al III-lea. Peste puțin timp, a desenat o cruce roșie pe fond verde. În același an, 1952, a avut, de fapt, cinci propuneri, trei dintre ele prefigurînd modelul consacrat. Stelele aurii, în număr de 15, erau dispuse în două cercuri concentrice, însă într-un colț, figura fie steagul Franței, fie al Marii Britanii, fie al Turciei, țară care de cîteva ori se opusese drapelelor anterioare cu tentă creștină și care voia adăugarea unei semiluni. Înainte de a ajunge la forma finală, Heitz a încercat și o roză a vînturilor în roșu și albastru și o stea galbenă în cerc roșu. Prolificul Heitz a venit cu alte 20 de propuneri în anul 1955. Versiunea aleasă a fost cea pe care o știm, însă în mijloc era o a 13-a stea, mai mare. La 24 aprilie 1955, deputații au respins steagul lui Salvador de Madariaga, preferîndu-l pe cel cu 12 stele în cinci colțuri, dar fără cea din mijloc, adoptat oficial în 8 decembrie 1959 ca drapel al Consiliului Europei, din peste 100 de propuneri înregistrate de-a lungul timpului.

„Iar pe capul ei, o coroană de douăsprezece stele“

Pe parcursul anilor, Consiliul Europei a încurajat proaspetele instituții europene să adopte, la rîndul lor, acest drapel, astfel că există în prezent zeci de versiuni ale design-ului de bază, adaptate logo-ului fiecărei instituții europene. Cît despre simbolistică, albastrul reprezintă pacea, iar cercul de stele uniunea statelor componente. Indiferent de numărul acestora, pe steag rămîn doar 12 steluțe. Acestea sînt plasate vertical, exact ca orele pe cadranul unui ceas și trebuie să fie identice și la distanțe egale, pentru a simboliza egalitatea dintre toate statele europene. Mulți s-au întrebat de ce 12? De la numărul zodiilor, de la numărul lunilor anului sau numărul gradațiilor de pe cadranul ceasului, cei 12 cezari menționați de istoricul Suetonius, cele 12 table ale Legii romane? Inițial, propunerea lui Heitz conținea 15 stele, fiindcă în 1953, Consiliul Europei avea 15 state membre. Însă 12 a fost considerat „simbol al perfecțiunii și plenitudinii“, fără conotații politice, „respectînd și criteriul laicității“, după cum se precizează pe site-ul UE, oficialii preferînd să nu recunoască vreun înțeles creștin în acest drapel. Însă autorul proiectului a declarat că s-a inspirat din cultul sfintei Fecioare Maria. Arsene Heitz a recunoscut că, de fapt, Cartea Apocalipsei (unde haloul de 12 stele al Fecioarei Maria a fost menționat prima dată) l-a ajutat să se inspire în realizarea steagului.
„Un mare semn s-a arătat pe cer, o femeie îmbrăcată în Soare, și cu Luna la picioarele ei, iar pe capul ei, o coroană de douăsprezece stele“, este precizat în textul sacru. A fost ușor să se descopere această legătură, atîta timp cît chiar ziua adoptării drapelului a fost legată de Fecioara Maria. Pe 8 decembrie, ziua aprobării drapelului, catolicii sărbătoresc Imaculata Concepție a Binecuvîntatei Fecioare Maria, sărbătoare decretată în 1854 de Papa Pius al IX-lea. În plus, albastrul din drapel a fost asociat cu culoarea cerului, iar în cele mai multe picturi, Maria apare cu o mantie albastră, simbol al lucrării Duhului Sfînt.

Apariția Mariei cu nimb de 12 stele

Papa Ioan Paul al II-lea spunea în octombrie 2004: „Cu toate că din Constituția UE lipsește orice referire la rădăcinile creștine care stau la baza culturii tuturor națiunilor UE de astăzi, eu sînt sigur că valorile Evangheliei vor inspira în continuare eforturile acelor oameni care sînt răspunzători de imaginea UE. Și sper ca Europa să păstreze această moștenire spirituală ca bază a unității ei“. În iconografia catolică, Fecioara Maria are un nimb format din 12 stele pe ceea ce se numește „Medalia Miraculoasă“. Aceasta a fost realizată după apariția sfintei în iulie și noiembrie 1830. Se spune că Maica Domnului s-a arătat unei călugărițe din Mănăstirea Fiicelor Carității din Paris. Într-o noapte, Ecaterina Labouré a auzit glasul îngerului său păzitor care o chema în capelă. Aici, i s-a arătat Fecioara Maria, înconjurată de lumină. Apariția a durat aproape două ore. În noiembrie 1830, a apărut din nou, într-un oval de lumină. Fecioara stătea în picioare pe un glob pamîntesc, zdrobind șarpele încolăcit pe glob. În mîini ținea o sferă aurită. Ea i-a spus Ecaterinei: „În acest glob stă întreaga lume“. În partea superioară a ovalului care o încadra, a apărut o inscripție: „O, Marie, concepută fără păcat, roagă-te pentru noi care alergăm la tine“. Maria purta pe cap 12 stele strălucitoare, exact ca în viziunea Sfîntului Ioan descrisă în Apocalips. Ecaterina a auzit o voce: „Vreau să se bată o medalie așa cum ai văzut această imagine. Persoanele care o vor purta cu încredere, vor primi haruri deosebite!“. După doi ani, au apărut primele medalii. Treptat, din Franța, s-au răspîndit în toată lumea. Se spune că și azi, medalia e la fel de puternică, prin aceasta, s-au produs multe vindecări și convertiri. Pe medalie sînt gravate cuvintele auzite de călugăriță: „O Marie, concepută fără de păcatul strămoșesc, roagă-te pentru noi care alergăm la tine“.

Un român slujind în Capela Medaliei Miraculoase

Medalia Miraculoasă este hramul mai multor biserici și mănăstiri catolice, însă cea care este legată direct de miracol este Mănăstirea surorilor „Sfîntului Vincentiu de Paul“ de pe strada du Bac din Paris, acolo unde s-a produs viziunea. De această mănăstire este legat și destinul Monseniorului Ghika, românul beatificat anul trecut de Papa Francisc. El a fondat un spital gratuit pentru toți românii, astăzi Institutul de endocrinologie „C.I. Parhon“, și a introdus în România, la București, ordinul acestei mănăstiri. După ce a fost hirotonit preot catolic la Paris, a ținut prima Liturghie chiar în Capela Medaliei Miraculoase. Că drapelul european este creștin o dovedesc și declarațiile oamenilor politici. În decembrie 2009, europarlamentarul polonez Miroslaw Piotrowski a făcut o nouă legătură între creștinism și drapelul UE. El a observat că fondatorii Uniunii au fost creștin-democrați: Konrad Adenauer, Alcide De Gasperi, Robert Schuman și Jean Monnet. De altfel, pentru Robert Schuman, primul președinte al Parlamentului European, există un proces de beatificare aflat în desfășurare. „Vă reamintesc că drapelul adoptat de Uniunea Europeană se referă la cele 12 stele de deasupra capului Sfintei Fecioare Maria – Revelația Sfîntului Ioan, capitolul 12:1“, a mai spus Piotrowski. Și fostul secretar general al Consiliului Europei, Leon Marchal, i-a susținut punctul de vedere: „Este vorba despre «corona stellarum duodecim» (coroana din 12 stele) a Femeii din Apocalipsă“. Deși nu este membru UE, toate monedele euro emise de statul Vatican, indiferent de valoarea lor, poartă pe una din fețe chipul Papei Ioan Paul al II-lea, înconjurat de 12 stele. Papa Pius al XII-lea o numea pe Fecioara Maria „mama națiunilor“, iar dacă drapelul Europei stă sub patronajul Ei, atunci nu putem fi decît binecuvîntați.

Părintele drapelului UE, un om cu o singură poză

Există multe alte povești despre steagul UE. Una dintre ele vorbește despre un european stabilit în Asia care, de cîte ori privea steaua Venus, se gîndea la casa lui din Europa. Așa ar fi apărut prima stea pe o propunere de drapel. Dar cea mai mare enigmă rămîne Arsene Heitz (1908-1989), modestul funcționar la Consiliul Europei, autorul drapelului. Se știe doar că era curier și nu avea mai deloc talent la desen, ceea ce se și poate observa din schițele lui. Probabil a fost și el mînat de o inspirație divină cînd a creat steagul. Într-un interviu acordat revistei franceze Lourdes, în iulie 2004, el a spus că a creat „brand-ul european“ inspirat de versete ale Apocalipsei și Medalia Miraculoasă. Originar din Strasbourg, Heitz a intrat în competiția lansată de Consiliul Europei cu peste 20 de modele de drapel. Pînă la forma finală, a muncit cinci ani. De ce așa de mult pentru o reprezentare atît de simplă s-au întrebat mulți. Și cum de a cîștigat tocmai desenul lui stîngaci? Se vorbește că atu-ul lui Heitz era Paul M.G. Levy, directorul de atunci al Serviciului de Presă al Consiliului Europei, cu care era bun prieten. Se spune despre acest baron evreu din Belgia că ar fi jurat că se convertește la creștinism dacă scapă cu viață din război. Ceea ce s-a și întîmplat. El ar fi fost fascinat de o statuie a Fecioarei Maria care avea deasupra capului coroana respectivă. Levy a spus mai tîrziu că totul e doar o legendă, de fapt, a aflat despre coroana din Cartea Apocalipsei mult după ce a fost ales steagul cîștigător. Tot o legendă pare să fie însuși Heitz, despre care se scria prin ziare că, în ciuda faimei sale, nu se știe unde locuiește. Misterul e întărit și de faptul că nu s-a publicat decît o singură poză cu Heitz, și aceea pe cartea poștală care aniversa împlinirea a 20 de ani de la adoptarea steagului UE. În aprilie 2004, acest steag a ajuns în cosmos, purtat de astronautul André Kuipers, la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Ziua Schuman

Astăzi, de Ziua Europei, este celebrat și Robert Schuman, în memoria declarației istorice a acestui ministrul de externe francez. Prin declarația lui de la 9 mai 1950, Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbune ale Franței și Germaniei de Vest în Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului. El a rostit atunci propunerea realizării „unei solidarități de facto“ prin punerea bazelor concrete ale „unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii“. Germania și-a dat acordul de a deveni partenerul Franței. La ora 16,00, în aceeași zi de 9 mai 1950, în Salonul Orologiului din Quai d’Orsay, Robert Schuman citea proclamația care prin îndrăzneala ei avea să schimbe destinul Europei. Franța și Germania decideau să pună în comun rezervele de cărbune și oțel și invitau toate țările europene interesate să li se alăture. Printre fondatori s-au numărat și Belgia, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. Pentru unii, planul Schuman era utopia unui „aventurier politic“, pentru alții un vis nebunesc, astăzi însă este o realitate pe care o trăim cu toții. Cert este că acea primă formațiune a UE și-a îndeplinit obiectivul: s-a pus capăt războaielor dintre națiunile europene. Data de 9 mai a fost aleasă drept Ziua Europei de către Consiliul European de la Milano, din 1985, iar Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008. Această zi este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale UE, dar și în Turcia, prin acțiuni și festivități menite să apropie UE de cetățenii ei, dar și pe cetățenii uniunii între ei.

Noul steag n-a fost aprobat

• În 2002, președintele Comisiei Europene de atunci Romano Prodi a lansat ideea reinventării simbolurilor Uniunii Europene. Modelul propus atunci de arhitectul olandez Rem Koolhaas, semăna cu un cod de bare (foto 1) și era format din culorile drapelelor din cele 15 state membre. Ideea e fost respinsă, dar modelul a fost folosit în 2006 ca logo al președinției austriece a UE. Spre deosebire de steagul clasic cu 12 stele, steagul danezului se schimba la aderarea fiecărei noi țări. Tot din Olanda, Fundația Den Haag a organizat în 2010 un concurs de drapele ale UE. S-au primit peste 1.400 de modele din 63 de țări, inclusiv România, de unde au fost trimise 10 propuneri din partea a 7 autori. Un juriu internațional a selectat 12 desene (foto 2), care vor fi expuse prin capitalele Europei, iar desenul cîștigător va fi anunțat în 2018.

Uniunea Europeană

• Uniunea Europeană este o uniune economică și politică, dezvoltată în Europa începînd cu anul 1949. Astăzi este compusă din 28 state: Olanda, Irlanda, Belgia, Bulgaria, Germania, Grecia, Spania, Italia, Finlanda, Austria, Cipru, Lituania, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România (1 ianuarie 2007), Slovenia, Croația, Danemarca, Suedia și Slovacia. Originile Uniunii Europene se trag din Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) și Comunitatea Economică Europeană (CEE). În anii următori Uniunea Europeană s-a lărgit prin aderarea unor noi state membre. Sub actuala denumire, Uniunea Europeană a fost înființată în 1993 prin tratatul de la Maastricht. Uniunea funcționează printr-un sistem de instituții supranaționale independente și interguvernamentale care iau decizii prin negociere între statele membre. Cele mai importante instituții ale UE sînt Comisia Europeană, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeană de Justiție și Banca Centrală Europeană. Parlamentul European este ales la fiecare 5 ani de către cetățenii europeni. Politicile UE sprijină și garantează libera mișcare a persoanelor, bunurilor, serviciilor și a capitalului și are politici comune în domeniul comerțului, agriculturii, pescuitului și al dezvoltării regionale. A fost înființată și o uniune monetară, Zona Euro, care este compusă în prezent din 17 state. Începînd cu 1 decembrie 2009, Uniunea Europeană are personalitate juridică internațională și poate încheia tratate. În 2012 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, pentru contribuția de peste șase decenii la progresul păcii și reconcilierii, democrației și drepturilor omului în Europa.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  CFR Cluj s-a încurcat cu Astra! U Craiova e noul lider în Liga 1


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Incendiu în Cetatea Rîșnov. A fost afectată structura veche din lemn a acoperișului


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Accident cu 5 victime la Predeal


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  43 de cazuri noi de COVID la Brașov, 391 în țară


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă două medii de 10 la BAC, la Brașov, după contestații


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  sondaj IRES:7 din 10 români nu au încredere în romi și doar unul din zece i-ar accepta în familie


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  36 de cazuri noi deCOVID la Brașov, 416 în țară


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Puțini pacienți cu COVID-19 din Brașov au solicitat externarea, a anunțat DSP


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Ministrul Boloș promite sprjin guvernamental pentru Aeroportul Brașov


  04.07.2020
 • ➤ Sport


  Sergiu Buș, strigăt de disperare: ”Avem voie în România să fim neplătiți? Să fim mințiți?


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Efectele deciziei CCR: De ieri, pacienții cu COVID pot pleca la cerere din spitale


  04.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Inter Cristian – Olimpic Zărnești, derbiul optimilor Cupei României. Programul meciurilor


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Școala Profesională Kronstadt din Brașov, model pentru ministrul fondurilor europene


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Jean Castex, nominalizat de Macron în funcția de premier al Franței


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALARMANT! 62 de cazuri noi de COVID la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ International


  Criză în Franța:Guvernul condus de premierul Edouard Philippe a demisionat


  03.07.2020
 • ➤ Comunicate


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Considerații privind managementul bazinului hidrografic Tărlung, amonte de acumularea Săcele, în contextul schimbărilor climatice


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  684 pacienți COVID vindecați și 78 de decese, la Brașov. Niciun pat liber la ATI


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  După un de pauză, Ana Berbece va juca din nou handbal la Corona . „Îmi este dor de handbal”


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  10 străzi din Brașov rămân fără apă


  03.07.2020
 • ➤ Cititori


  Unde găsim pompe și hidrofoare pentru o apă mai curată


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov decide campioana din Liga 4 pe teren. Sistemul adoptat și datele de disputare ale meciurilor


  03.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistemul inteligent de acces de pe str. Postăvarului, fraudat de șmecheri


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul primar din Cristian a fost condamnat pentru pedofilie


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Pe cont propriu


  Spitalul Regional Brașov nu este în vederea Guvernului


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministrul Fondurilor Europene va fi azi la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Albinele și viespile au invadat Brașovul


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  A fost, dar n-a fost


  DSP Brașov nu permite deschiderea Centrului de Agrement din Poiana Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  7 ani de la despărțirea de Octavian Căpitanu


  03.07.2020
 • ➤ National


  Un pas


  Guvernul pregătește redeschiderea restaurantelor


  03.07.2020
 • ➤ National


  România primește din nou cartonaș galben din cauza tăierilor ilegale și a poluării


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Protejată de lege


  „Floarea de colț“, minunea care unește Munții Făgărașului cu Himalaya


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Viața, ca în telenovele


  Victoria Răileanu a divorțat


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Adelina își vinde rochia de mireasă și donează banii


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Șerban Copoț, tată pentru a treia oară


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SFAT EXPRES


  Nectarina previne anemia și obezitatea


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Vlad Mitrea a semnat cu Sepsi OSK


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Veste șoc la Petrolul


  Coronavirusul lovește Liga 2


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov


  Telenovela Alexandru David


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Centrul de Agrement din Poiana Brașov nu se redeschide! DSP nu a dat avizul


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Focar de corononavirus la Petrolul! Meciul UTA - Petrolul, amânat! Și un arbitru a fost testat pozitiv!


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un fost fotbalist din Făgăraș s-a aruncat în fața trenului


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Explozie a numărului de îmbolnăviri: 56 de cazuri noi de COVID în Brașov, 450 în țară


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov a transferat o internațională din Muntenegru


  02.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Un copil de 3 ani, infectat cu COVID-19


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fiul unui primar brașovean i-a tăiat degetul unui orfan și i l-a aruncat la câini


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  După doi ani de șantier


  Fosta bancă săsească de pe str. Michael Weiss a ajuns la finisaje


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Tronsonul Cristian – Râșnov al autostrăzii, la jumătate


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitație de peste 65 de milioane de lei pentru modernizarea drumului de la Rupea la Jimbor


  02.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  La început de drum


  Trupe brașovene la Zilele Brașovului

  Articolul următor

  Regina Științelor


  Olimpiada Internațională de Matematică s-a născut la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 84 milisecunde, încărcat în milisecunde