Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Mereu magic


Lumea teatrului de păpuși

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
foto Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 21.03.2014
• Teatrul pentru copii „Arlechino“ din Brașov împlinește 65 de ani de cînd prezintă micilor spectatori cele mai frumoase povești

Teatrul de păpuși este locul prin care trebuie să fi trecut aproape toți brașovenii. Fie atunci cînd erau de-o șchioapă, fie ca părinți și bunici. Este locul în care păpușile prind viață și ne poartă în lumea magică a poveștilor, experiență pe care n-o uităm toată viața. Aniversăm în acest an 65 de ani de cînd, pentru prima oară, păpușile au urcat pe scena brașoveană și i-au încîntat pe micuți cu frumoasa poveste a „Scufiței Roșii“. Dar teatrul de păpuși din Brașov e mai tînăr ca oricînd și mai plin de putere. O dovedesc numeroasele premii obținute la festivalurile de profil, dar și faptul că Teatrul „Arlechino“ are cel mai bogat repertoriu din România: simultan, se joacă nici mai mult nici mai puțin de 31 de piese. O performanță greu de egalat, care se datorează măiestriei păpușarilor, dar și publicului numeros. Copiii brașoveni vin cu regularitate la întîlnirile cu păpușile care întruchipează personajele lor preferate. Pe 21 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși. La „Arlechino“, se joac㠄Aladin și Lampa Fermecată“. Putem și noi să atingem lampa magică și să redevenim copii pentru o zi, în fascinanta lume a sforilor trase doar pentru bucuria sufletului.

65 de ani de păpuși animate la Brașov

„Duminică, 16 octombrie 1949, ora 11, Teatrul de Păpuși din Brașov își inaugurează stagiunea cu piesa «Scufița Roșie», în Sala Lumina.“ Așa începea articolul din presa brașoveană prin care se anunța actul de naștere a primului teatru de păpuși din Brașov, ca secție a Teatrului de Stat, denumit apoi Teatrul Dramatic, actualul Teatru „Sică Alexandrescu“. Peste numai o lună, chiar de Crăciun, o nouă piesă avea să facă deliciul copiilor: „Tibică și Pufuleanca“, de Ana Vajukova-Vadim. Ambele spectacole au fost regizate de Nella Stroescu, directorul de atunci al teatrului. Prima competiție la care au participat păpușarii brașoveni a fost Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși de la București, în 1956, cu piesa „Traista, turbanul și fluierul“, de Ecaterina Cerniac și Elena Ghilodi. Maria Dimitrescu a primit Premiul I pentru scenografie, iar Vichi Constantinescu, premiul III pentru mînuire. Au urmat tot mai multe prezențe în festivaluri naționale sau în străinătate, cu piesele „Păcală și Tîndală“, „Povestea Porcului“, „Călina Făt-Frumos“, „Comoara“. „Punguța cu doi bani“, de Viorica Filipoiu și Veronica Porumbacu, a obținut în 1978, la Festivalul „Ion Creang㓠al Teatrelor de Păpuși, Animație și Marionete, Premiul pentru cel mai bun spectacol și Premiul I pentru scenografie (Simo Eniko). În 1985, „Povestiri de buzunar“ a fost apreciat cu premiul I pentru regie. Anii comunismului n-au putut otrăvi această artă atît de senină, pentru simplul motiv că micii spectatori au vrut dintotdeauna povești, nu dramaturgie cu mesaj. Poveștile clasice și arta cuminte n-au putut fi interzise. Și asta chiar dacă unele piese puse în scenă la Brașov purtau titluri care păreau să facă trimitere la limbajul epocii omului nou: „Omagiu mîinilor“ (1977) și „Pace Pămîntului“ (1979).

Doar ceea ce-și doresc copiii

„Arlechino“ a devenit instituție profesionistă independentă în 1991, după ce s-a desprins de Teatrul Dramatic. Tot pe atunci, a venit în teatru și Mihaela Soloceanu, directorul de astăzi al teatrului de păpuși. „Cînd eram mică, veneam cu bunicii la teatru și îmi plăcea să mă joc cu păpuși pe mînă. Pentru mine, teatrul și lumea lui sînt un viciu, dar unul minunat, care îți creează dependență și de care nu mai poți scăpa odată ce te-a prins, indiferent unde te afli: pe scenă, în spatele ei, în culise, foaier, sală, ori în spatele unui banal birou de director“, mărturisește Mihaela, unul dintre puținii directori din România care se pot lăuda că instituțiile pe care le conduc merg incredibil de bine. Care să fie explicația? În primul rînd repertoriul divers. Copiii pot alege dintr-o gamă impresionantă de spectacole, n-au cum să se plictisească. „Noi nu avem regizor, scenograf și compozitor. La început, asta m-a speriat, dar apoi am descoperit că, prin colaborarea cu diverși maeștri, fiecare spectacol are stilul lui, ceea ce înseamnă un repertoriu transpus în maniere diferite. Un suflu nou, la fiecare piesă. În plus, și pentru echipa de actori e interesant, fiindcă au de învățat tot timpul tehnici noi, maniere noi de abordare a personajelor“, spune Mihaela. Sala de la „Arlechino“ e mereu plină și fiindcă poveștile puse în scenă sînt printre cele mai dorite de copii. Se fac sondaje printre cei mici și sînt identificate preferințele lor. Astfel s-a născut „Frumoasa Rapunzel“, în perioada cînd toți copiii urmăreau cu sufletul la gură desenul animat. Chiar dacă le plac și desenele animate cu roboți, la teatru nu vor să vadă păpuși roboți. „Nici nu cred că ar avea succes astfel de spectacole. Copiii vor basme clasice, vor să vadă animate acele povești pe care le-au citit sau le-au auzit de la cei mari“, explică directorul.

„Nu oricine poate fi actor mînuitor“

Un alt ingredient care contribuie la succesul teatrului de păpuși din Brașov este talentul artiștilor. Sînt 10 și sînt tineri, absolvenți ai facultăților de profil, îndrăgostiți de ceea ce fac, astfel că personajele cărora le dau viață sînt pur și simplu adorate de micii spectatori. „Munca actorului mînuitor e mai complexă decît cea a actorului de dramă. Practic, ai în mînă un obiect pe care trebuie să-l însuflețești. Asta nu-ți reușește decît cu pasiune, afinitate pentru lumea copilăriei, dragoste și multă muncă. Nu oricine poate face asta. Ca să fii un bun păpușar, trebuie să fii în primul rînd tu copil, să-ți placă să te joci“, recunoaște Mihaela. La fel de important ca talentul, colaborarea, repertoriul divers, este și publicul. Micii consumatori de teatru de păpuși au prins drag de aceste spectacole de la părinții lor. Aceștia, fie au fost ei înșiși spectatori în copilărie, fie n-au putut să vadă nicio piesă cu marionete și vor să-și împlinească acest vis prin copiii lor. Oricare ar fi motivul, generațiile s-au îndemnat unele pe altele să meargă la teatrul de păpuși. „Cu toată tehnologia de azi, atmosfera sălii de spectacol e cu totul altceva decît privitul unei piese în fața calculatorului sau a televizorului. Prin acest exercițiu, se formează consumatorii de mîine de teatru dramatic și de cultură, în general. Deseori, arta mînuirii păpușilor este clasificată greșit drept una de divertisment. Noi nu ne maimuțărim, ci facem artă. Dar facem și educație, teatrul de păpuși dezvoltă fundamental personalitatea copilului. Lecțiile de viață vin chiar de la prietenul copilului, păpușa“, spune Mihaela, amintind că publicul care umple sala de la „Arlechino“ are de la nici doi anișori, la cel mult 10-11 ani.

Micii spectatori pot urca pe scenă

„Arlechino“ deține cel puțin două atu-uri. Este singurul teatru din țară în care copiii urcă pe scenă după terminarea spectacolului, pot îmbrățișa păpușile, le pot mînui chiar ei, învață de la actori cum se animă o marionetă cu fir, una cu tije sau una pe mînă. Pentru micuți, momentul e magic, fiindcă se pot apropia de eroii din povestea pe care tocmai au văzut-o. Tot la teatrul din Brașov, se joacă o piesă cu păpuși în mărime naturală, ceea ce nu s-a mai întîmplat în România de pe vremea cînd Țăndărică avea înălțimea unui stat de om. Este vorba de spectacolul „Frumoasa Rapunzel“, în care cele două personaje principale sînt păpuși mari, mînuite de doi actori. Iar ca seria recordurilor să fie completă, brașovenii trebuie să fie mîndri că au teatrul de păpuși cu cel mai bogat repertoriu din România. Anul acesta, se joacă 31 de piese! În condițiile în care, celelalte teatre au între 12 și 20 de titluri pe afișe. La 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, va avea loc premiera piesei „Frumoasa și bestia“, iar de Crăciun, cei mici să se aștepte la un spectacol surpriză. La anul, însă, spectatorii de-o șchioapă, dar și cei mari, se vor delecta cu un maraton de piese cu păpuși, fiindcă Brașovul va găzdui un festival al teatrului pentru copii. Cea mai mare împlinire a celor ce trudesc pentru bucuria copiilor este să-i vadă fericiți. Suferă atunci cînd în ochii micuților sînt lacrimi de ciudă că n-au mai prins bilet la spectacol. Brașovenii iubesc teatrul de păpuși, singurul loc în care manipularea nu e rău-voitoare.

Păpuși celebre

• Unele păpuși au devenit celebre: Pulcinella și Burattino, la italieni, Karagotz (Ochi negru) la turci, Polichinelle la francezi, Punch la englezi, Hanswurst la nemți, Petrouchka la ruși. În România, cel mai cunoscut e Țăndărică. Păpușa cu cap mare, rotund, ochi veseli, expresie nostimă, un tricou cu dungi orizontale, de marinar, și pantaloni scurți, a devenit emblema teatrului de păpuși din România, timp de mai multe generații. Dintre păpușile pe mînă, cu siguranță, cea mai cunoscută rămîne broscoiul Kermit.

Palmares de invidiat

• Dup㠒89, teatrele de păpuși din România au luat contact cu valorile acestei arte din toată lumea și, arta mînuirii păpușilor s-a îmbogățit, la rîndul ei, cu experiența maeștrilor români. „Arlechino“ a participat la festivaluri naționale și internaționale de renume și a făcut turnee în întreaga Europă. Iată ultimele recunoașteri ale colectivului de actori-păpușari brașoveni, din seria palmaresului cu zeci de premii:
2011: Cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru Pentru Copii și Tineret, Cernavodă, Ediția a III-a: „Alina și Gîscănelul“
2012: Premiul pentru expresivitatea relației actor-păpușă-obiecte și material sonor la Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck“, Cluj-Napoca: „Frumoasa Rapunzel“
2012: Premiul pentru pitorescul personajelor și calitatea muzicală a spectacolului la Festivalul Internațional al Teatrului de Animație „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecție“, ediția a VIII-a, București: „Frumoasa Rapunzel“
2013: Premiul pentru scenografie la Festivalul Internațional de Animație Gulliver, ediția a XXI-a, Galați: Ildikó LUCKÁCSY, pentru spectacolul „Dragostea celor trei portocale“.

Păpușarii brașoveni, de-a lungul timpului

• Actorii-păpușari nu sînt vedete, în general, numele lor nu rămîne în memoria publicului așa cum e cazul actorilor de cinema sau de teatru dramatic. Iată numele tuturor celor ce au animat păpușile pentru copiii din Brașov, de-a lungul timpului.
Nella Stroescu - director și regizor (1949-1950)
Carol Fleishman - director și regizor artistic (1951-1953)
Eufrosin Mihăilă Brașoveanu - director (1953-1954 și 1968-1970)
Isidor Schonwetter - șef secție (1955-1964)
Eugen Naum - director (1964-1966)
Francisc Adler - director (1967-1968)
Viorica Weber - director (1971-1977)
Ștefan Dedu Farca - actor, șef de secție și secretar literar (1977-1990)
Liviu Steciuc - actor, regizor, director (1990-2010)
Mihaela Soloceanu - director (2010-prezent)
Maria Dimitrescu - scenograf (1949-1969)
Simo Eniko - scenograf (1972 )
Eustațiu Gregorian, Marian Sandu, Mihai Pastramagiu, Viorica Perju, Ildiko Lukácsy, Gelu Rîșcă - scenografi colaboratori
Zeno Apostolache Kiss, Cătălin Crețu, Dan Bălan, Laura Borodan, Alin Macovei - compozitori colaboratori
Viorel Varlan, Georgeta Lozincă, Adrian Găzdaru, Traian Savinescu, Gheorghe Balint, Gavril Borodan, Valentin Dobrescu, Ștefan Dedu Farca - regizori colaboratori
Ramona Rotaru - secretar literar (prezent)
Actori: Margareta Moraru, Liliana Almăjan, George Muscanu, Gheorghe Popița, Traian Sevestreanu, Vladimir Zapareniuc, Alexandrina Hribiuc, Liviu Flora, Mihaela Steciuc, Gheorghe Cucu, Ion Mar, Victoria Constantinescu, Marta Apostol, Alina Naum, Andrei Armancu, Vally Voiculescu, Cotty Hociug, Ermioni Cucu, Mihaela Nestorescu, Teodor Silviu Gomboș, Adrian Farca, Mariana Costea, Mugurașa Țiu, Alexandrina Țirachi, Anca Șerban, Alex Georgescu, Eliza Oancea, Alex Milea, Erhard Wechter, Vasile Moise, Alina Tepordei, Stela Dinu, Livia Flora, Szas Bela, Miriana Brînduș, Mugurașa Loghin, Emilia Nechita, Adrian Băcăran, Sorin Coman, Maria Suciu, Miruna Vâju, Eliza Vizitiu, Silvian Duică, Mihail Milea
Actorii de astăzi: Petronela Rujan, Manuela Zaharie, Adrian Dobrescu, Marius Stroe, Eliza Muraru, Alexandru Dobrescu, Cecilia Negru, Adrian Iuga, Erika Mihaly, Florența Vătavu, Dan Zorilă.

Arta străveche a mînuirii păpușii

• Teatrul de păpuși este acel spectacol în care personajele sînt păpuși manevrate de actori. Este o artă străveche, care a apărut inițial pentru adulți. Cuvîntul marionetă este împrumutat din limba franceză, unde, la origine, era un diminutiv pentru Maria (Marionnette), adic㠄Maria cea mică“. Treptat, a fost folosit pentru figurinele reprezentînd-o pe Fecioara Maria, în cadrul ceremonialurilor religioase. Marioneta a început să fie un cuvînt folosit doar pentru păpuși începînd cu secolul XVI. Păpușile din lut sau fildeș și acționate de sfori au fost folosite încă din Egiptul antic, în temple. Populațiile amerindiene se foloseau de marionete pentru a invoca ploaia. În Japonia, există și marionete uriașe, pe sub care încap uneori chiar și trei păpușari. În categoria teatrului de păpuși este asimilat și teatrul de umbre, de origine asiatică. În Evul Mediu, teatrul de marionete era dezagreat de nobili, deoarece păpușile îi criticau pe ei. În secolul XIX, marionetele au început să fie utilizate pentru amuzamentul copiilor. În lume, există mai multe muzee de marionete, unul dintre cele mai cunoscute fiind cel din orașul elvețian Fribourg. Aici sînt expuse peste 3.000 de păpuși, decoruri, accesorii, din diverse culturi. Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși se sărbătorește în fiecare an, pe 21 martie, începînd cu anul 2002, cînd la Atlanta, la întîlnirea marionetiștilor, s-a stabilit ca această sărbătoare să aibă loc în prima zi de primăvară.

De la teatru ambulant, la „Țăndărică“

• În spațiul românesc, păpușile au făcut parte din folclor din cele mai vechi timpuri. Primele au fost capra și cerbul, ca animale cu conotații mistice. Personajele comice erau confecționate din stuf, cele sacre erau decorate cu mărgele, panglici și materiale scumpe. Jocul păpușilor, una dintre cele mai vechi forme de spectacol românesc, poartă denumirea de Vicleim și are semnificație religioasă, fiind practicat în timpul sărbătorilor de iarnă. Reprezentațiile ambulante pentru public se dădeau în bîlciuri, în spatele unei pînze. Primul teatru stabil de păpuși a apărut în 1929, la Cernăuți, iar peste doi ani, la București, cînd s-a jucat „Motanul încălțat“. În România, cel mai cunoscut teatru de marionete este „Țăndăric㓠din București, înființat în 1945. În 1989, existau în România peste 40 de teatre de profil finanțate de stat. România e una dintre cele cinci țări fondatoare a organizației mondiale a păpușarilor, în 1929, la Praga.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Cartea electronică de identitate sau pașaportul sunt obligatorii pentru călătoria în UE din 3 august 2021


  17.01.2020
 • ➤ Local


  Dezvoltatorii imobiliari din Brașov, obligați să aleagă sisteme de încălzire mai puțin poluante


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Lotul convocat de Bogdan Burcea, noul selecționer al naționalei feminine


  17.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  PSD anunță duminică cine va candida pentru președinția CJ Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Cu gândul la vacanță


  Cele mai frumoase 8 lacuri din România


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Ce purtăm în 2020


  Genți în trend, chic și practice


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Mănâncă sănătos în fiecare zi


  Cinci cereale integrale pe care să le incluzi în meniu


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Prieteni nobili


  25 de curiozități despre cai


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Semnul egal ar putea să își schimbe înțelesul


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Leacuri


  Prima farmacie de poezie din lume care prescrie versuri în loc de medicamente


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Mărturisire


  De ce nu se căsătorește Shakira cu tatăl copiilor ei


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Justin Bieber suferă de boala Lyme


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Paradă la gală


  Anne Hathaway, cel mai sexy decolteu de la Premiile Critics’ Choice


  17.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  „Brașovul construiește unul din primele trei aeroporturi, la nivel național“


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Cinematograful Astra va fi gata în acest an


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul cămin școlar al Liceului Astra va fi transformat în cămin pentru persoane fără adăpost


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Touroperatorii, interesați de curse aeriene spre Brașov, din 2021


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  RATBV reintroduce linia 110 Brașov – Cristian, dar numai în zilele lucrătoare


  17.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Ori, ori


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  17.01.2020
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Nonconformistă și cool


  DJ Wanda va avea reality show în Anglia


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Ramona Bădescu se plimbă cu bebelușul, bona și cățelul


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Andreea Bălan, dezamăgită de vacanța în Mauritius


  17.01.2020
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Azawakh


  17.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Mirosuri persistente


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  România ar putea organiza Europenele de atletism pentru juniori din 2023


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  JOT 2020


  Ramona Ionel, prima reacție după câștigarea medaliei


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep vorbește despre Australian Open


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  A murit fostul arbitru Ilie Coț. A jucat timp de 3 ani la Carpați Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Reunire la balon


  Dezgheț la ACS SR Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Local


  Autostrada A3 Comarnic - Brașov: procedurile de Parteneriat Public-Privat vor fi anulate


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Hoții îți invadează intimitatea!


  16.01.2020
 • ➤ National


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  16.01.2020
 • ➤ Local


  Un medic fals, programator IT, dă consultații la Predeal


  16.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Brașovenii nu știu la ce folosesc butoanele de panică


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pentru un transport mai sigur


  Protecția Consumatorilor vrea testări psihologice anuale pentru șoferii de taxi


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pachete cu produse de igienă, pentru persoanele aflate în situații critice


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Al doilea băiat dispărut la Hoghiz, găsit mort în apele Oltului


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Idei pentru orașul tău


  Peste 40 de proiecte în competiția pentru 100.000 de euro


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Luna viitoare, licitație pentru Piața Prefecturii


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Protecția Consumatorului vrea să conteste autorizația de construire a Hotelului Radisson Blu


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Guvernul reglementează circulația cu trotinete electrice


  16.01.2020
 • ➤ Actualitate


  România are unul din cele mai mici salarii minime pe economie din lume


  16.01.2020
 • ➤ National


  Lasă presa pentru politică


  Moise Guran se alătură USR-PLUS


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Șochează din nou


  Loredana Groza nu mai are secrete


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Doi tătici topiți după fiicele lor


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Sore și-a regizat intrarea la închisoare


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Un manelist, trimis în judecată pentru o melodie care jignește femeile


  16.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum îngrijim buchetele de flori tăiate


  16.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  A schimbat cursul istoriei


  Brașoveanul care l-a înfuriat pe Napoleon

  Articolul următor

  Fapte bune în tăcere


  Salvatorii anonimi ai cățeilor de pripas

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.658 milisecunde, încărcat în milisecunde