Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Mereu magic


Lumea teatrului de păpuși

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
foto Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 21.03.2014
• Teatrul pentru copii „Arlechino“ din Brașov împlinește 65 de ani de cînd prezintă micilor spectatori cele mai frumoase povești

Teatrul de păpuși este locul prin care trebuie să fi trecut aproape toți brașovenii. Fie atunci cînd erau de-o șchioapă, fie ca părinți și bunici. Este locul în care păpușile prind viață și ne poartă în lumea magică a poveștilor, experiență pe care n-o uităm toată viața. Aniversăm în acest an 65 de ani de cînd, pentru prima oară, păpușile au urcat pe scena brașoveană și i-au încîntat pe micuți cu frumoasa poveste a „Scufiței Roșii“. Dar teatrul de păpuși din Brașov e mai tînăr ca oricînd și mai plin de putere. O dovedesc numeroasele premii obținute la festivalurile de profil, dar și faptul că Teatrul „Arlechino“ are cel mai bogat repertoriu din România: simultan, se joacă nici mai mult nici mai puțin de 31 de piese. O performanță greu de egalat, care se datorează măiestriei păpușarilor, dar și publicului numeros. Copiii brașoveni vin cu regularitate la întîlnirile cu păpușile care întruchipează personajele lor preferate. Pe 21 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși. La „Arlechino“, se joac㠄Aladin și Lampa Fermecată“. Putem și noi să atingem lampa magică și să redevenim copii pentru o zi, în fascinanta lume a sforilor trase doar pentru bucuria sufletului.

65 de ani de păpuși animate la Brașov

„Duminică, 16 octombrie 1949, ora 11, Teatrul de Păpuși din Brașov își inaugurează stagiunea cu piesa «Scufița Roșie», în Sala Lumina.“ Așa începea articolul din presa brașoveană prin care se anunța actul de naștere a primului teatru de păpuși din Brașov, ca secție a Teatrului de Stat, denumit apoi Teatrul Dramatic, actualul Teatru „Sică Alexandrescu“. Peste numai o lună, chiar de Crăciun, o nouă piesă avea să facă deliciul copiilor: „Tibică și Pufuleanca“, de Ana Vajukova-Vadim. Ambele spectacole au fost regizate de Nella Stroescu, directorul de atunci al teatrului. Prima competiție la care au participat păpușarii brașoveni a fost Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși de la București, în 1956, cu piesa „Traista, turbanul și fluierul“, de Ecaterina Cerniac și Elena Ghilodi. Maria Dimitrescu a primit Premiul I pentru scenografie, iar Vichi Constantinescu, premiul III pentru mînuire. Au urmat tot mai multe prezențe în festivaluri naționale sau în străinătate, cu piesele „Păcală și Tîndală“, „Povestea Porcului“, „Călina Făt-Frumos“, „Comoara“. „Punguța cu doi bani“, de Viorica Filipoiu și Veronica Porumbacu, a obținut în 1978, la Festivalul „Ion Creang㓠al Teatrelor de Păpuși, Animație și Marionete, Premiul pentru cel mai bun spectacol și Premiul I pentru scenografie (Simo Eniko). În 1985, „Povestiri de buzunar“ a fost apreciat cu premiul I pentru regie. Anii comunismului n-au putut otrăvi această artă atît de senină, pentru simplul motiv că micii spectatori au vrut dintotdeauna povești, nu dramaturgie cu mesaj. Poveștile clasice și arta cuminte n-au putut fi interzise. Și asta chiar dacă unele piese puse în scenă la Brașov purtau titluri care păreau să facă trimitere la limbajul epocii omului nou: „Omagiu mîinilor“ (1977) și „Pace Pămîntului“ (1979).

Doar ceea ce-și doresc copiii

„Arlechino“ a devenit instituție profesionistă independentă în 1991, după ce s-a desprins de Teatrul Dramatic. Tot pe atunci, a venit în teatru și Mihaela Soloceanu, directorul de astăzi al teatrului de păpuși. „Cînd eram mică, veneam cu bunicii la teatru și îmi plăcea să mă joc cu păpuși pe mînă. Pentru mine, teatrul și lumea lui sînt un viciu, dar unul minunat, care îți creează dependență și de care nu mai poți scăpa odată ce te-a prins, indiferent unde te afli: pe scenă, în spatele ei, în culise, foaier, sală, ori în spatele unui banal birou de director“, mărturisește Mihaela, unul dintre puținii directori din România care se pot lăuda că instituțiile pe care le conduc merg incredibil de bine. Care să fie explicația? În primul rînd repertoriul divers. Copiii pot alege dintr-o gamă impresionantă de spectacole, n-au cum să se plictisească. „Noi nu avem regizor, scenograf și compozitor. La început, asta m-a speriat, dar apoi am descoperit că, prin colaborarea cu diverși maeștri, fiecare spectacol are stilul lui, ceea ce înseamnă un repertoriu transpus în maniere diferite. Un suflu nou, la fiecare piesă. În plus, și pentru echipa de actori e interesant, fiindcă au de învățat tot timpul tehnici noi, maniere noi de abordare a personajelor“, spune Mihaela. Sala de la „Arlechino“ e mereu plină și fiindcă poveștile puse în scenă sînt printre cele mai dorite de copii. Se fac sondaje printre cei mici și sînt identificate preferințele lor. Astfel s-a născut „Frumoasa Rapunzel“, în perioada cînd toți copiii urmăreau cu sufletul la gură desenul animat. Chiar dacă le plac și desenele animate cu roboți, la teatru nu vor să vadă păpuși roboți. „Nici nu cred că ar avea succes astfel de spectacole. Copiii vor basme clasice, vor să vadă animate acele povești pe care le-au citit sau le-au auzit de la cei mari“, explică directorul.

„Nu oricine poate fi actor mînuitor“

Un alt ingredient care contribuie la succesul teatrului de păpuși din Brașov este talentul artiștilor. Sînt 10 și sînt tineri, absolvenți ai facultăților de profil, îndrăgostiți de ceea ce fac, astfel că personajele cărora le dau viață sînt pur și simplu adorate de micii spectatori. „Munca actorului mînuitor e mai complexă decît cea a actorului de dramă. Practic, ai în mînă un obiect pe care trebuie să-l însuflețești. Asta nu-ți reușește decît cu pasiune, afinitate pentru lumea copilăriei, dragoste și multă muncă. Nu oricine poate face asta. Ca să fii un bun păpușar, trebuie să fii în primul rînd tu copil, să-ți placă să te joci“, recunoaște Mihaela. La fel de important ca talentul, colaborarea, repertoriul divers, este și publicul. Micii consumatori de teatru de păpuși au prins drag de aceste spectacole de la părinții lor. Aceștia, fie au fost ei înșiși spectatori în copilărie, fie n-au putut să vadă nicio piesă cu marionete și vor să-și împlinească acest vis prin copiii lor. Oricare ar fi motivul, generațiile s-au îndemnat unele pe altele să meargă la teatrul de păpuși. „Cu toată tehnologia de azi, atmosfera sălii de spectacol e cu totul altceva decît privitul unei piese în fața calculatorului sau a televizorului. Prin acest exercițiu, se formează consumatorii de mîine de teatru dramatic și de cultură, în general. Deseori, arta mînuirii păpușilor este clasificată greșit drept una de divertisment. Noi nu ne maimuțărim, ci facem artă. Dar facem și educație, teatrul de păpuși dezvoltă fundamental personalitatea copilului. Lecțiile de viață vin chiar de la prietenul copilului, păpușa“, spune Mihaela, amintind că publicul care umple sala de la „Arlechino“ are de la nici doi anișori, la cel mult 10-11 ani.

Micii spectatori pot urca pe scenă

„Arlechino“ deține cel puțin două atu-uri. Este singurul teatru din țară în care copiii urcă pe scenă după terminarea spectacolului, pot îmbrățișa păpușile, le pot mînui chiar ei, învață de la actori cum se animă o marionetă cu fir, una cu tije sau una pe mînă. Pentru micuți, momentul e magic, fiindcă se pot apropia de eroii din povestea pe care tocmai au văzut-o. Tot la teatrul din Brașov, se joacă o piesă cu păpuși în mărime naturală, ceea ce nu s-a mai întîmplat în România de pe vremea cînd Țăndărică avea înălțimea unui stat de om. Este vorba de spectacolul „Frumoasa Rapunzel“, în care cele două personaje principale sînt păpuși mari, mînuite de doi actori. Iar ca seria recordurilor să fie completă, brașovenii trebuie să fie mîndri că au teatrul de păpuși cu cel mai bogat repertoriu din România. Anul acesta, se joacă 31 de piese! În condițiile în care, celelalte teatre au între 12 și 20 de titluri pe afișe. La 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, va avea loc premiera piesei „Frumoasa și bestia“, iar de Crăciun, cei mici să se aștepte la un spectacol surpriză. La anul, însă, spectatorii de-o șchioapă, dar și cei mari, se vor delecta cu un maraton de piese cu păpuși, fiindcă Brașovul va găzdui un festival al teatrului pentru copii. Cea mai mare împlinire a celor ce trudesc pentru bucuria copiilor este să-i vadă fericiți. Suferă atunci cînd în ochii micuților sînt lacrimi de ciudă că n-au mai prins bilet la spectacol. Brașovenii iubesc teatrul de păpuși, singurul loc în care manipularea nu e rău-voitoare.

Păpuși celebre

• Unele păpuși au devenit celebre: Pulcinella și Burattino, la italieni, Karagotz (Ochi negru) la turci, Polichinelle la francezi, Punch la englezi, Hanswurst la nemți, Petrouchka la ruși. În România, cel mai cunoscut e Țăndărică. Păpușa cu cap mare, rotund, ochi veseli, expresie nostimă, un tricou cu dungi orizontale, de marinar, și pantaloni scurți, a devenit emblema teatrului de păpuși din România, timp de mai multe generații. Dintre păpușile pe mînă, cu siguranță, cea mai cunoscută rămîne broscoiul Kermit.

Palmares de invidiat

• Dup㠒89, teatrele de păpuși din România au luat contact cu valorile acestei arte din toată lumea și, arta mînuirii păpușilor s-a îmbogățit, la rîndul ei, cu experiența maeștrilor români. „Arlechino“ a participat la festivaluri naționale și internaționale de renume și a făcut turnee în întreaga Europă. Iată ultimele recunoașteri ale colectivului de actori-păpușari brașoveni, din seria palmaresului cu zeci de premii:
2011: Cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru Pentru Copii și Tineret, Cernavodă, Ediția a III-a: „Alina și Gîscănelul“
2012: Premiul pentru expresivitatea relației actor-păpușă-obiecte și material sonor la Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck“, Cluj-Napoca: „Frumoasa Rapunzel“
2012: Premiul pentru pitorescul personajelor și calitatea muzicală a spectacolului la Festivalul Internațional al Teatrului de Animație „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecție“, ediția a VIII-a, București: „Frumoasa Rapunzel“
2013: Premiul pentru scenografie la Festivalul Internațional de Animație Gulliver, ediția a XXI-a, Galați: Ildikó LUCKÁCSY, pentru spectacolul „Dragostea celor trei portocale“.

Păpușarii brașoveni, de-a lungul timpului

• Actorii-păpușari nu sînt vedete, în general, numele lor nu rămîne în memoria publicului așa cum e cazul actorilor de cinema sau de teatru dramatic. Iată numele tuturor celor ce au animat păpușile pentru copiii din Brașov, de-a lungul timpului.
Nella Stroescu - director și regizor (1949-1950)
Carol Fleishman - director și regizor artistic (1951-1953)
Eufrosin Mihăilă Brașoveanu - director (1953-1954 și 1968-1970)
Isidor Schonwetter - șef secție (1955-1964)
Eugen Naum - director (1964-1966)
Francisc Adler - director (1967-1968)
Viorica Weber - director (1971-1977)
Ștefan Dedu Farca - actor, șef de secție și secretar literar (1977-1990)
Liviu Steciuc - actor, regizor, director (1990-2010)
Mihaela Soloceanu - director (2010-prezent)
Maria Dimitrescu - scenograf (1949-1969)
Simo Eniko - scenograf (1972 )
Eustațiu Gregorian, Marian Sandu, Mihai Pastramagiu, Viorica Perju, Ildiko Lukácsy, Gelu Rîșcă - scenografi colaboratori
Zeno Apostolache Kiss, Cătălin Crețu, Dan Bălan, Laura Borodan, Alin Macovei - compozitori colaboratori
Viorel Varlan, Georgeta Lozincă, Adrian Găzdaru, Traian Savinescu, Gheorghe Balint, Gavril Borodan, Valentin Dobrescu, Ștefan Dedu Farca - regizori colaboratori
Ramona Rotaru - secretar literar (prezent)
Actori: Margareta Moraru, Liliana Almăjan, George Muscanu, Gheorghe Popița, Traian Sevestreanu, Vladimir Zapareniuc, Alexandrina Hribiuc, Liviu Flora, Mihaela Steciuc, Gheorghe Cucu, Ion Mar, Victoria Constantinescu, Marta Apostol, Alina Naum, Andrei Armancu, Vally Voiculescu, Cotty Hociug, Ermioni Cucu, Mihaela Nestorescu, Teodor Silviu Gomboș, Adrian Farca, Mariana Costea, Mugurașa Țiu, Alexandrina Țirachi, Anca Șerban, Alex Georgescu, Eliza Oancea, Alex Milea, Erhard Wechter, Vasile Moise, Alina Tepordei, Stela Dinu, Livia Flora, Szas Bela, Miriana Brînduș, Mugurașa Loghin, Emilia Nechita, Adrian Băcăran, Sorin Coman, Maria Suciu, Miruna Vâju, Eliza Vizitiu, Silvian Duică, Mihail Milea
Actorii de astăzi: Petronela Rujan, Manuela Zaharie, Adrian Dobrescu, Marius Stroe, Eliza Muraru, Alexandru Dobrescu, Cecilia Negru, Adrian Iuga, Erika Mihaly, Florența Vătavu, Dan Zorilă.

Arta străveche a mînuirii păpușii

• Teatrul de păpuși este acel spectacol în care personajele sînt păpuși manevrate de actori. Este o artă străveche, care a apărut inițial pentru adulți. Cuvîntul marionetă este împrumutat din limba franceză, unde, la origine, era un diminutiv pentru Maria (Marionnette), adic㠄Maria cea mică“. Treptat, a fost folosit pentru figurinele reprezentînd-o pe Fecioara Maria, în cadrul ceremonialurilor religioase. Marioneta a început să fie un cuvînt folosit doar pentru păpuși începînd cu secolul XVI. Păpușile din lut sau fildeș și acționate de sfori au fost folosite încă din Egiptul antic, în temple. Populațiile amerindiene se foloseau de marionete pentru a invoca ploaia. În Japonia, există și marionete uriașe, pe sub care încap uneori chiar și trei păpușari. În categoria teatrului de păpuși este asimilat și teatrul de umbre, de origine asiatică. În Evul Mediu, teatrul de marionete era dezagreat de nobili, deoarece păpușile îi criticau pe ei. În secolul XIX, marionetele au început să fie utilizate pentru amuzamentul copiilor. În lume, există mai multe muzee de marionete, unul dintre cele mai cunoscute fiind cel din orașul elvețian Fribourg. Aici sînt expuse peste 3.000 de păpuși, decoruri, accesorii, din diverse culturi. Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși se sărbătorește în fiecare an, pe 21 martie, începînd cu anul 2002, cînd la Atlanta, la întîlnirea marionetiștilor, s-a stabilit ca această sărbătoare să aibă loc în prima zi de primăvară.

De la teatru ambulant, la „Țăndărică“

• În spațiul românesc, păpușile au făcut parte din folclor din cele mai vechi timpuri. Primele au fost capra și cerbul, ca animale cu conotații mistice. Personajele comice erau confecționate din stuf, cele sacre erau decorate cu mărgele, panglici și materiale scumpe. Jocul păpușilor, una dintre cele mai vechi forme de spectacol românesc, poartă denumirea de Vicleim și are semnificație religioasă, fiind practicat în timpul sărbătorilor de iarnă. Reprezentațiile ambulante pentru public se dădeau în bîlciuri, în spatele unei pînze. Primul teatru stabil de păpuși a apărut în 1929, la Cernăuți, iar peste doi ani, la București, cînd s-a jucat „Motanul încălțat“. În România, cel mai cunoscut teatru de marionete este „Țăndăric㓠din București, înființat în 1945. În 1989, existau în România peste 40 de teatre de profil finanțate de stat. România e una dintre cele cinci țări fondatoare a organizației mondiale a păpușarilor, în 1929, la Praga.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Liberalii nu cred în voturile ALDE și ProRomania la moțiunea de cenzură


  Azi 11:19
 • ➤ Local


  O casă din Scheiul Brașovului a luat foc


  Azi 10:43
 • ➤ Local


  Un autobuz cu pasageri a luat foc la Teliu, lângă Brașov


  Azi 10:32
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, egal nebun cu Vedița Colonești/ Cetate Râșnov, victorie cu Baloteștiul


  14.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Surpriză la Zărnești/Precizia Săcele, scorul etapei


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Corul din Cambridge, în concertul de Crăciun de la Biserica Neagră din Brașov


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Spitalul Regional Brașov ar putea fi finanțat după rețeta poloneză


  14.09.2019
 • ➤ National


  Dăncilă lasă Guvernul în plină criză și pleacă la New York pentru fotografii de campanie


  14.09.2019
 • ➤ Local


  2 membri USR, în cursa internă pentru candidatura la Primăria Brașov și 4 pentru președinția Consiliului Județean


  13.09.2019
 • ➤ Local


  ISU Brașov va avea un elicopter ușor, făcut de Airbus Brașov


  13.09.2019
 • ➤ Life


  NASA confirmă


  Cinci situri antice care ar putea fi portaluri către alte lumi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Ieftină și bună


  10 întrebuințări ale cremei de gălbenele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Moștenire din strămoși


  Plăcinta mocanilor din Săcele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Girafele primesc protecție internațională sporită


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Divorț


  Trista poveste de dragoste a țestoaselor Bibi și Poldi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Dezvăluiri


  Lisei-Marie Presley c㠄i-a fost team㓠să aibă copii cu Michael Jackson


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Era talentată și frumoasă


  I s-a propus să joace la Hollywood, dar a refuzat


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Adevărul nespus din viața vedetei


  Celebra Elizabeth Taylor a fost un copil abuzat


  13.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Centre culturale în fostele cinematografe Astra și Popular


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Puțină grijă


  Haine și încălțăminte pentru pacienții cronici de la Psihiatrie


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Voluntari la Zidul Cetății


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Experimente trăznite la Noaptea Cercetătorilor


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  30 de pacienți, folosiți drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente?


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Linia 28 nu va mai ajunge azi în cartierul Avantgarden


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Linia 110 Brașov - Cristian „ajustat㓠la buget


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Ceas solar, roza vânturilor și șotron pentru copii, pe trotuarul de la Parcul Central


  13.09.2019
 • ➤ Religie


  Sărbătoare la creștini


  Ziua Inălțării Sfintei Cruci


  13.09.2019
 • ➤ National


  Schimb dur de replici între palate


  Iohannis: Remanierea cerută de premier este neavenită, nepotrivită și o refuz


  13.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Va avea un băiețel


  Ramona Bădescu este însărcinată la 50 de ani


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Ana Baniciu nu are iubit din cauza lui Titi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Nadia Comăneci, pe podiumul de la New York Fashion Week


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Fuego a slăbit 18 kilograme într-o lună


  13.09.2019
 • ➤ Cititori


  Alimente care îți ajută vederea


  13.09.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să știi înainte să donezi sânge


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Cornel Șfaițer este noul manager general la Sepsi OSK


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  HANDBAL


  Corona își așteaptă fanii la meciul cu CSM Slatina


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Liderul, misiune ușoară


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, duel pe teren propriu cu CS Balotești


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Premieră


  ACS SR Brașov în formulă completă pentru meciul cu Vedița Colonești


  13.09.2019
 • ➤ Economic


  BNR modifică regulile după care calculează ROBOR


  12.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Parlamentul European a decis pe cine va trimite la negocierile pentru funcția de procuror-șef european


  12.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis: Această remaniere cerută de premierul Dăncilă este neavenită, nepotrivită și o refuz clar.


  12.09.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Darren Cahill este noul antrenor al Simonei Halep


  12.09.2019
 • ➤ Sport


  Alex Chipciu a fost antrenat de Pep Guardiola!


  12.09.2019
 • ➤ Sport


  Lovitură. Cornel Șfaițer, manager general la Sepsi OSK / „Am analizat bine, nu m-am grăbit“


  12.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primii zimbri liberi din Munții Făgăraș


  12.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Cort USR vandalizat a doua oară la Brașov


  12.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Tratamente împotriva căpușelor în zonele de agrement și pe domeniul public din Brașov


  12.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  A schimbat cursul istoriei


  Brașoveanul care l-a înfuriat pe Napoleon

  Articolul următor

  Fapte bune în tăcere


  Salvatorii anonimi ai cățeilor de pripas

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.872 milisecunde, încărcat în milisecunde