Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

A schimbat cursul istoriei


Brașoveanul care l-a înfuriat pe Napoleon

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Brașoveanul Friedrich Hensel
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 14.03.2014
• În 1809, în Munții Alpi, căpitanul Friedrich Hensel din Brașov a ținut piept armatei franceze
• Memoria strategului militar este cinstită și azi de italieni și austrieci, însă în Brașov nu s-a auzit nimic de eroul de la Malborghetto

Acum 205 ani, Napoleon devenise stăpînul absolut al Europei. După victoria de la Austerlitz (1805), cînd a înfrînt armatele aliate ale Prusiei, Austriei și Rusiei, a rămas practic fără niciun inamic. Însă, avea să se lovească de geniul militar al brașoveanului Friedrich Hensel care, în Munții Alpi, a reușit să țină piept armatei franceze mai mult decît se aștepta marele Napoleon. În loc de cîteva ore, bătălia a durat patru zile. Din cauza acestui căpitan curajos și încăpățînat, corpul de armată francez a ajuns prea tîrziu pe cîmpul de luptă de la Aspern-Essling și astfel Napoleon a fost înfrînt. A fost prima din seria înfrîngerilor care aveau să prăbușească imperiul. Practic, decăderea lui Napoleon a început la Malborghetto, în Italia, unde brașoveanul i-a nimicit armata. Nici astăzi, italienii din această comună nu l-au uitat pe eroul brașovean. Aduc flori la monumentul lui, au deschis un muzeu, iar generalii de orice naționalitate, ori de cîte ori trec prin Malborghetto, se opresc să dea onorul căpitanului Friedrich Hensel. O unitate militară și fortul pe care l-a construit îi poartă numele, iar absolvenții Academiei Militare din Viena, cea mai veche din lume, îl declară mentorul lor. Numai în Brașov nu s-a auzit de numele lui Friedrich Hensel. Monitorul Expres își face o datorie de onoare din a vă povesti cine a fost Friedrich Hensel, brașoveanul care a schimbat cursul istoriei mondiale.

Ofițer brașovean în armata austriacă

Malborghetto este o comună în provincia Udine din Italia, la granița cu Austria. Din șoseaua principală, pe drumul care se abate către Alpii Carnic, se pot vedea și astăzi ruinele unei construcții militare, ridicată de căpitanul și inginerul român Friedrich Hensel, în timpul războaielor napoleoniene. Amplasarea construcției pe o coastă abruptă, în trepte, cu cazemate și puncte de tragere îngropate în stîncă, amintește de cetățile transilvănene. Din spatele acestor ziduri, ostașii austrieci conduși de Hensel au reușit să țină în loc armata napoleoniană. Abia la capătul a patru zile de lupte crîncene, francezii au reușit să treacă de Malborghetto, spre disperarea lui Napoleon care aștepta întăriri la Aspern-Essling. Dar cine a fost acest comandant atît de brav și abil? Dacă veți întreba un localnic, vă va spune totul despre eroul lor, Friedrich Hansel. A fost un ofițer de geniu din armata austriacă, dar care s-a născut la Brașov, pe 13 august 1781, într-o casă de pe Strada Nicolae Bălcescu. Ofițerii garnizoanei austro-ungare din Brașov au montat o placă memorială pe această casă, în 1893, însă, cu timpul, plăcuța a dispărut, și o dată cu ea, singura dovadă că Hensel are o legătură cu Brașovul. După ce a absolvit Gimnaziul Honterus, tatăl său a murit. La numai 15 ani, Hansel a plecat la Viena și s-a înscris la Academia de Geniu, pe data de 11 mai 1917. Așa a început o carieră strălucită în domeniul armelor.

Fortul lui Hensel

Hensel a fost avansat ca locotenent major pe 1 septembrie 1902, iar în ianuarie 1807 era deja căpitan. În 1808, Arhiducele Johann de Austria, comandantul general al trupelor de geniu și fortificații din armata austriacă, a dat ordin să fie construit un fort la Malborghetto. L-a numit șef de șantier pe căpitanul Friedrich Hensel. Valea Canalului și Pasul Predil erau zone cheie la granița de sud a imperiului austriac, unde arhiducele trebuia să se apare împotriva trupelor lui Napoleon I, iar situația politică a momentului anunța izbucnirea iminentă a războiului între Austria și Franța. Lucrările de fortificație au fost întrerupte în iarna anilor 1808/1809, dar au fost reluate la sfîrșitul lunii aprilie 1809, cînd înfrîngerea de la Regensburg a schimbat în mod dramatic situația strategică a monarhiei dunărene, nevoită să-și retragă armata de sud înspre interiorul Austriei. De aceea, lucrările de fortificație la Malborghetto au primit o importanță deosebită pentru asigurarea retragerii și pentru o încetinire a înaintării trupelor napoleonice. Ceea ce s-a și întîmplat. Hensel, care se afla din 11 mai 1809 din nou la Malborghetto, a condus lucrările de fortificație, concepute și executate după planurile sale. Iar la auzul veștii că se apropie francezii, i-a cerut arhiducelui comanda apărării fortului. Arhiducele nu și-a făcut griji: „Hensel a construit fortul, va ști cum să-l apere“.

„Am ordin să mă apăr, nu să negociez“

Brașoveanul avea în subordine doar trei companii, adică 290 de infanteriști și artileriști, dintre care șapte ofițeri și 50 de trăgători. Trupele franceze (cel puțin 50.000 de soldați, 150.000 după unele surse), se aflau sub comanda lui Eugene de Beauharnais, fiul adoptiv al lui Napoleon, vicerege al Italiei. Un prinț care își cîștigase renumele de cuceritor și scandalagiu. Primul atac a venit pe 14 mai 1809, dar austriecii au rezistat, chiar dacă aveau doar 10 obuziere și un singur tun. Poziția strategică a fortului, terenul în pantă le-au oferit un avantaj. Beauharnais i-a trimis vorbă căpitanului Hensel să se predea, avînd în vedere că nici nu apucase să termine construcția fortului, n-avea mari șanse de izbîndă. Dar Hensel i-a răspuns: „Am ordin să mă apăr, nu să negociez“. Nerăbdător și furios, viceregele a încercat mai multe tertipuri și ambuscade, inclusiv atacul nocturn, prin surprindere. Dar vigilentul Hensel i-a dejucat toate planurile. Atacurile repetate ale francezilor erau urmate de retrageri, neputînd să spargă baricadele fortului. Pînă pe 17 mai, adică timp de patru zile, francezii au tot încercat să treacă de Hensel. N-au reușit decît luînd cu asalt cetatea din două părți. Și numai la a treia încercare. Ocuparea fortului a însemnat moartea a 75 de austrieci din cei 290, dar dintre francezi au pierit, numai în ultima zi, 1.300. Se estimează că Eugene de Beauharnais a pierdut la Malborghetto de vreo 50 de ori mai mulți oameni decît Hensel. La apusul soarelui, o treime din oamenii brașoveanului erau morți, o treime erau grav răniți și o treime au căzut prizonieri. Mai tîrziu, morții au fost îngropați în curtea parohiei Malborghetto, unde se odihnesc și astăzi.

Moartea eroică a căpitanului Hensel

Deși cu puține resurse, apărarea s-a dovedit eficientă, întîrziind armata franceză la întîlnirea cu Napoleon, pe cîmpul de la Aspern-Essling. Francezii au pierdut în fața arhiducelui Carol al Austriei. O mare și dureroasă înfrîngere pentru marele general Bonaparte. În ultima zi de lupte la Malborghetto, a pierit și comandantul Hensel. După ce francezii au pătruns în fortăreață, au trecut la masacru. Un glonț l-a nimerit pe Hensel în cap. Chiar și grav rănit, a continuat să comande. Ofițerul inamic care i-a cerut capitularea l-a recunoscut și, deși Hensel era pe moarte, l-a înjunghiat cu baioneta. În ziua următoare a căzut, la Pasul Predil, și prietenul apropiat al brașoveanului, căpitanul de geniu Johann Hermann von Hermannsdorf. O jumătate de secol mai tîrziu, Împăratul Ferdinand I al Austriei le-a dedicat cîte o placă comemorativă (care este îngrijită și astăzi de autoritățile italiene) deoarece, cu curajul lor, au înlesnit prima victoria împotriva lui Napoleon, la Aspern, pe 21 mai 1809. Monumentul este vizitat de două secole nu numai de turiști și localnici, ci și de armata italiană. „Leul din Hensel“ este numele sub care e cunoscută statueta de fier care reprezintă un leu străpuns de o suliță, așa cum a murit și Hensel. Placa de pe monument precizează în limba germană: „În memoria morții eroice a căpitanului de geniu cezaro-crăiesc Friedrich Hensel, în 17 mai 1809, și a tovarășilor lui de luptă, care au căzut cu el. Împăratul Ferdinand I.“

Comparat cu Leonida, regele Spartei

Fortul început de Hensel și distrus de francezi a fost terminat în 1866, cînd numele i-a fost schimbat din Malborghetto în Fortul Hensel, în onoarea celui ce l-a apărat cu prețul vieții. A fost reconstruit între 1881-1883 și modernizat în 1906. Construcția e atît de bine gîndită și amplasată, iar zona e de o importanță strategică atît de mare încît și astăzi custodia ruinelor o are tot armata. În timpul Primului Război Mondial, aici s-a construit și o fabrică. Existau pasarele, un restaurant, bucătărie, toalete, sistem de ventilație și bineînțeles, depozite de muniții și locuri de tragere. Garnizoana adăpostea 588 de ofițeri și soldați. Construcția era atît de solidă încît, ziarul Carintia din 17 februarie 1916 scria c㠄la data de 30 iunie a anului precedent, inamicul a tras la Fort Hensel 1.000 de focuri și nici astăzi fortul nu este dărîmat“. Cît despre tînărul căpitan care a preluat sarcina aparent fără speranță de a opri o armată numeroasă și aparent invincibilă, istoricul Heinrich Zillich îl numea în 1967 „un Leonida german“. Leonida I a fost regele Spartei între 490 și 480 î.H. În calitate de comandant, la Termopile, în 480 î. H, a ținut în loc puternica armată persană a lui Xerxes I. Există multe asemănări între Bătălia de la Termopile și cea de la Malborghetto. Ambele au durat patru zile. Cucerirea fortăreței a fost posibilă tot prin atacarea din două direcții. Armata care apăra fortificația era depășită numeric de cea a cuceritorilor. Ambii conducători au murit împreună cu soldații pe care-i conduceau. Se pare că însuși Hensel ar fi spus în prima zi a confruntării, privind fortăreața: „Aici e un mormînt superb pentru Leonida și spartanii săi de la Termopile“.

„Învinșii au cîștigat admirația învingătorilor!“

Scriitorii antici și contemporani folosesc bătălia de la Termopile ca exemplu de situație militară în care o armată mică luptă cu dîrzenie și patriotism pentru apărarea propriului teritoriu. Termopile este și exemplu al avantajelor pe care le oferă pregătirea, echipamentul și folosirea inteligentă a terenului împotriva unei armate superioare ca număr. Termopile și Malborghetto sînt simboluri ale curajului în fața sorții neprielnice. Căpitanul Hensel a rămas în istorie ca o pildă de curaj și ambiție. Chiar inamicul i-a adus un omagiu. Generalul de divizie Jean-Jacques Germain Pelet-Clozeau, un critic al strategiei de la Aspern-Essling, scria în lucrarea sa despre campania franceză din 1809: „Îi cinstesc pe austriacii curajoși, căpitanul Hensel și ofițerii săi, care s-au acoperit de glorie, cu o defensivă genială. Învinșii au cîștigat admirația învingătorilor!“. Generațiile care au urmat nu l-au uitat pe Hensel. O cazarmă din localitatea italiană Villach poartă numele lui încă din 1912. La Academia Militară Tereziană din Viena, prima din lume, care pregătește ofițerii armatei austriece, există o placă memorială care pomenește eroismul lui Hensel. Căpitanul brașovean a fost numit „Nașul“ promoției din 1970, ofițerii alegîndu-l drept călăuză spirituală în carierele lor.

Ce a mîncat căpitanul la ultima cină?

În Malborghetto există un restaurant în care găsim un mic muzeu dedicat Fortului Hensel și comandantului lui, cu artefacte din acea vreme, inclusiv masa la care a mîncat brașoveanul pentru ultima oară. La „Trattoria Da Giusi“, se servesc „Meniul Căpitanului“ și „L’ultima cena del Capitano Hensel“. „Supa Căpitanului Hensel“ este o tocană de carne și cereale, foarte picantă, despre care se spune că este preparată conform rețetei originale. Ca desert, se servește, ironic, „Prăjitura lui Napoleon“, cu migdale și ciocolată. Italianul care a avut această inițiativă ar fi vrut să ia în custodie și Fortul Hensel, pentru a-l transforma în obiectiv turistic, dar autoritățile l-au refuzat: „acest fort se află astăzi în posesia militarilor și toate negocierile de a-l reda comunității nu au reușit pînă în prezent. Ar trebui investiți cam un milion de euro pentru a-l consolida“. Tot în Malborghetto, la numărul 71, turiștii mai pot vedea casa care a fost lovită de o ghiulea trimisă spre Fortul Hensel de armata franceză, pe 17 mai 1809. Un alt monument este placa memorială dedicată soldatului Jgnaz Rauch, unul dintre puținii supraviețuitori care au scăpat de masacrul de la Fort Hensel în 1809. Dar cel mai important monument rămîne piramida pe care e scris numele lui Friedrich Hensel. Românii nu știu de Fortul Hensel, nu știu nici măcar că a existat un Hensel care i-a dat o lecție lui Napoleon. Doar sașii brașoveni mai merg în excursie la monumentul din Malborghetto. Faimosul inamic al lui Bonaparte s-a născut în Brașov. Ar trebui să știm că a existat și să ne mîndrim cu el.

Bonaparte, cel mai mare general francez

• Napoleon Bonaparte (15 august 1769, Ajaccio, Corsica-d. 5 mai 1821, insula Sfînta Elena), a fost un lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului XIX. Ofițerul de artilerie a ajuns la putere printr-o lovitură de stat, în 1799, cînd s-a autoproclamat Prim Consul. Cinci ani mai tîrziu s-a încoronat ca împărat al francezilor. A făcut alianțe și a cucerit, pe rînd, toate puterile europene, mai puțin Rusia. În 1814, a fost forțat să abdice și să plece în exil pe insula Elba. În mai puțin de un an, a scăpat de pe Elba și s-a întors la putere, însă a fost învins în bătălia de la Waterloo din iunie 1815. Și-a petrecut ultimii șase ani ai vieții sub supraveghere britanică pe insula Sfînta Elena. Autopsia a arătat că a murit de cancer la stomac, deși mulți oameni de știință continuă să susțină că a fost otrăvit cu arsenic. Napoleon a avut și renume de amorez. Prima lui soție, Josefina, văduva lui Alexandre Beauharnais, a fost înlocuită cu poloneza Maria Walewska, care i-a dăruit un copil, Alexandru Walevski. S-a recăsătorit cu Maria-Luiza, arhiducesă de Austria. Au avut un singur copil, Napoleon Charles Joseph Francois, care a murit fără să domnească vreodată. Napoleon I a condus Franța doar 16 ani, dar, în acest timp, s-a dovedit un geniu militar. În 1810, Imperiul Francez a ajuns la cea mai mare întindere teritorială. În onoarea victoriilor sale, s-a construit Arcul de Triumf din centrul Parisului. Campaniile lui sînt studiate la academii miltare din întreaga lume. Deși considerat un tiran de către oponenții săi, el a rămas în istorie și datorită creării Codului Napoleonian, care a pus fundațiile legislației administrative și judiciare în majoritatea țărilor Europei de Vest.

Bătălia de la Aspern-Essling, începutul sfîrșitului

• Bătălia de la Aspern-Essling (21-22 mai 1809), lîngă Viena, s-a purtat între armata franceză condusă de Napoleon I Bonaparte și armata austriacă. Francezii au încercat să treacă Dunărea, dar fără succes. După două zile de lupte, armata franceză a fost înfrîntă. Ambele tabere au pornit în luptă cu efective aproximativ egale (100.000 de soldați) și au înregistrat același număr de morți (circa 25.000). Austriecii au fost conduși de arhiducele Carol al Austriei. Istoricii consideră că, pe data de 22 mai 1809, a avut loc prima înfrîngere importantă a lui Napoleon. Bătălia se încadrează în ceea ce se numește Războiul celei de-a Cincea Coaliții, din cele șapte care au stat la baza a tot atîtor campanii militare napoleoniene.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Ronan Keating, primul pasager pe aeroportul Brașov


  24.08.2019
 • ➤ Economic


  Eugen Teodorovici le-a cerut PSD-iștilor să îi aplaude în picioare pe cei un milion de bugetari


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Un șarpe, în raftul cu roșii la Kaufland, în Sfântu Gheorghe


  24.08.2019
 • ➤ Local


  O americancă a avut un accident pe Tâmpa


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Cerbul de Aur rămâne fără telespectatori


  24.08.2019
 • ➤ National


  Două asociații ale magistraților îi solicită lui Klaus Iohannis să nu aprobe numirea judecătoarei Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției pentru că a vrut să desființeze SS. Noul ministru, Dana Gârbovan


  23.08.2019
 • ➤ Local


  Ultima defilare de 23 August din Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi care te ajută să faci cele mai potrivite alegeri când vine vorba de haine pentru bebeluși!


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Agresor cu un cuțit în mână, prins de jandarmi seara trecută pe str. 13 Decembrie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Zgârie nori


  Top 10 cele mai înalte clădiri din lume


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Trenduri


  Ce culori purtăm în toamna asta


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Duel nobil


  Prăjitura „Ducesa”


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Cu un minimum de efort


  Papagalii pot lua decizii economice complexe ca să facă profit


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu regină


  Madonna a dat o petrecere nebună la 61 de ani


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Gyorfi se ține bine alergând în zori


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Nu și-a încheiat socotelile


  Columbeanu i-a intentat proces Monicăi Gabor


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Viața ca un film


  Marea dragoste a lui Vivien Leigh


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primăria face fețe fețe


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show în Piața Sfatului


  Vânătorii de Cerb ochesc a doua oară


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Un pas bun pe șantierul Aeroportului Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean Brașov va avea un centru de prelevare de organe, din 15 septembrie


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă un director din pepiniera PSD


  23.08.2019
 • ➤ National


  Modificări legislative după cazul Caracal


  Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire


  23.08.2019
 • ➤ National


  Copiii români, hărțuiți în școlile din Marea Britanie


  23.08.2019
 • ➤ National


  Pe cine va pune PSD la Ministerul Educației


  23.08.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Un shooting spectaculos


  Inna arată tot


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Surorile Aziz din România i-au dat gata pe libanezi


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Anda Adam, într-un minuscul costum de baie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bălan își selectează nuntașii după look


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  Pentru ce tipuri de lucrări NU ai nevoie de autorizație de construire?


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Leacuri din medicina populară


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Start de sezon în Liga 4 Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Liga3, ediția 2019-2020


  Programul turului Seriei a 3-a


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Începe Liga a 3-a! ACS SR Brașov și Cetate Râșnov, start dificil


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  „Fotbalul este hobby-ul meu“


  ACS SR Brașov, cu Mitroi în frunte


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Surpriză totală în Liga I / Victor Pițurcă este noul manager al Universității Craiova!


  22.08.2019
 • ➤ Local


  Festivalul Pescăresc ,,Delta din Carpați - Doripesco“, la lacul Noua din Brașov


  22.08.2019

 • Ioan Naghi, director tehnic la ACS SR Brașov | Echipa va avea patru antrenori!


  22.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Start pentru Terminalul Aeroportului


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  La admiterea 2019


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show de excepție la herghelia de la Sâmbăta de Jos


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Angajatele de la Protecția Consumatorului nu mai au voie decolteu și fustă mini


  22.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului


  22.08.2019
 • ➤ National


  Ce a primit Iohannis de la Donald Trump


  „Make România great again!“


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu frumoasă, dar și cu muncă


  Ce este fericirea pentru Catrinel Menghia


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Bobby Păunescu a cucerit-o pe sexoasa Alyssa Arce?


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Corina Chiriac repetă de zor pentru show-ul de la Cerb


  22.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  A luptat pentru emanciparea femeii


  Maria Baiulescu, cea mai puternică brașoveancă

  Articolul următor

  Mereu magic


  Lumea teatrului de păpuși

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.238 milisecunde, încărcat în milisecunde