Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Intervenție crucială


Brașoveanul care va dărui sînge întregii lumi

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 21.02.2014
• Cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu a descoperit formula unui substitut de sînge care va revoluționa medicina
• Cu așa-zisul sînge artificial inventat în România, spitalele din întreaga lume nu vor mai duce lipsă de sînge și milioane de vieți vor putea fi salvate

Radu Silaghi-Dumitrescu este un nume cunoscut în științele medicale încă de acum șase ani cînd s-a apucat să caute un substitut pentru sîngele uman. N-a trecut mult și a găsit ceea ce căuta: un înlocuitor viabil pentru sînge, care rezistă mai mult decît orice alt substitut găsit pînă acum, poate fi păstrat pe perioade lungi, este compatibil cu toate grupele sanguine și se obține instant. Descoperirea lui este crucială și e o premieră la nivel mondial, fiindcă, spre deosebire de încercările anterioare, noua substanță nu are efecte secundare și poate fi păstrată pe termen nelimitat. Dacă va trece și de testele pe voluntari umani, sîngele artificial creat de cercetător va revoluționa medicina. Va falimenta băncile de sînge, dar va salva milioane de vieți care astăzi se pierd din cauza lipsei de sînge. Drumul în viață al acestui om de știință din Cluj a început la Brașov, orașul în care s-a născut și pe care îl consider㠄orașul cel mai interesant, cel mai frumos și în care se poate trăi cel mai bine“.

O idee demnă de Premiul Nobel

Radu s-a născut pe 26 octombrie 1974, în Brașov. Deși părinții au decis să se mute la Cluj pe cînd Radu era încă de-o șchioapă, viitorul chimist a revenit în fiecare vacanță în casa bunicilor din Dîrste, de unde pleca în drumeție în Poiana Brașov sau la scăldat la lacul din Noua. Nici acum nu a uitat locurile copilăriei și, ori de cîte ori are ocazia, revine în vizită la unchiul din Brașov. De Cluj însă, îl leagă aventura carierei în chimie. După terminarea facultății, a plecat în America, unde a mai făcut un masterat în chimie, la Athens, Georgia, a predat și a intrat în fascinanta lume a cercetării de avangardă. S-a mutat apoi pe continentul european, la Universitatea Essex, unde a continuat să lucreze în cercetare, în cadrul rețelei „Euro Blood Substitutes“. În prezent, este conferențiar la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj. Are două doctorate, unul obținut în România, în chimie anorganică, și unul în SUA, în chimie bio-anorganică. Și n-are decît 39 de ani. Pe unde l-au purtat pașii, a studiat tot posibilitatea obținerii de sînge artificial. Cum nici cu colegii din America, nici cu cei din Marea Britanie n-a găsit o soluție, a continuat să caute un substitut împreună cu românii din Cluj. În anul 2007, a făcut un proiect și l-a trimis la Ministerul Educației. A intrat în competiție cu alte proiecte, dar al lui a fost cel mai promițător, așa că a primit fonduri. Rezultatele au apărut în numai doi ani. Radu chiar a reușit să obțină un substitut pentru sînge și, în prezent, ministerul a promis că va aloca și restul de bani necesari finalizării testelor. În cel mult cinci ani, România va intra în istoria medicinei moderne cu un succes demn de Premiul Nobel: sîngele artificial.

Proteina lui Radu

În ce constă acest substitut pentru sînge made în Romania? „Ideea de principiu e foarte simplă: o proteină care să transporte oxigen“, explică Radu. Dar care proteină? Aceasta a fost întrebarea la care nu au putut răspunde cercetătorii pînă acum. Radu s-a gîndit la hemeritrină, extrem de rară în lumea animală, motiv pentru care nici n-a atras atenția cercetătorilor. Hemeritrina e prezentă în viermii marini, iar echipa de la Cluj a extras-o din bacterii modificate genetic. Calitățile acestei proteine incolore sînt unice: „refuză să reacționeze cu agenții de stres căreia hemoglobina îi cade pradă în termeni de milisecunde, are mai mult fier decît hemoglobina, astfel încît transportă mai bine oxigenul și prezintă stabilitate la oxidare“. Sîngele creat în laborator conține apă, săruri și hemeritrină. Nu este roșie ca sîngele, ci gălbuie. Partea bună a acestei soluții este că, spre deosebire de substanțele create anterior, nu prezintă efecte adverse. Practic celelalte substitute dădeau reacții agresive (hipertensiune arterială și leziuni de organe) și nu ajutau pacientul mai mult de cîteva minute. Însă preparatul pe bază de hemeritrină este util de la cîteva ore, la o zi, permițînd inimii să bată pînă cînd organismul își regenerează propriul sînge. Desigur, transfuziile sînt o soluție salvatoare, însă nu întotdeauna medicii au la îndemînă sîngele potrivit și în cantitățile necesare. Deseori, atunci cînd e vorba de un accident cu multe victime, e nevoie de mult sînge, dar lichidul vital se degradează după o lună de zile. Cînd stocurile se epuizează, se caută donatori. Pînă se găsesc donatori, pacienții mor.

Sînge instant, pentru toate grupele sanguine

Invenția lui Radu mai are și alte avantaje. Este un sînge instant, sub formă de praf, care nu trebuie depozitat în frigidere speciale, avînd termen de garanție nelimitat. „Poți să îl pui în raniță, dacă ești soldat în Afganistan și îl ai la tine și, în caz de nevoie, adaugi apă și ai sîngele pregătit“, explică el. Pare de domeniul fantasticului, dar, la început, așa arată orice idee care revoluționează știința. Substitutul de sînge uman va salva vieți și eliminînd complet riscul incompatibilității între grupe de sînge. Practic, poate fi transfuzat oricui. Ca să nu mai vorbim de riscul transmiterii unor boli de la donatori, așa cum se mai întîmplă azi, în ciuda tehnologiilor performante. Mai ales virusurile HIV și ale hepatitei sînt cele care pot fi contractate prin transfuzii de sînge, dar Radu se teme mai tare de cele pe care nu le cunoaștem încă. „N-avem destul sînge? Să îl facem în laborator!“, și-a spus brașoveanul, iar acum este bucuros că poate oferi oamenilor o soluție salvatoare. Pînă cînd sîngele artificial va ajunge în toate spitalele din lume e, însă, cale lungă. Deocamdată, testele pe șoareci au dat rezultate promițătoare, semn că invenția este pe drumul spre certificare. „Dacă experimentele vor funcționa așa cum sperăm, în cel mult cinci ani, vom putea oferi sînge praf sau lichid. După testele pe culturi de celule umane, obligatoriu vom testa și pe voluntari umani. Folosind tehnologia din laboratoarele românești, am ajuns departe. Cu protocoalele însă e mai dificil“, mărturisește cercetătorul.

De ce românii nu pot primi Premiul Nobel?

„Trebuie urmați foarte mulți pași. O parte înseamnă publicarea rezultatelor, dar numai după cererea patentului invenției într-o țară dezvoltată tehnologic și administrativ, se poate obține asigurare de la o firmă privată, care să aibă și bani să producă în orice cantitate, pe timp neli-mitat, substanța omologată. Deja am primit oferte din străinătate, dar și din România. Vor veni și altele. Ceea ce nu avem noi este o organizare eficientă, cu care să putem duce singuri lucrurile mai departe“, spune Radu explicînd că Facultatea de Chimie din Cluj e norocoasă. Are la dispoziție un laborator cu dotare exact ca cele din Germania și Anglia, de sute și milioane de euro. De mare ajutor sînt și colaboratorii care pun la dispoziție echipamente scumpe, astfel c㠄ai cu ce să lucrezi, întrebarea e dacă poți să te ridici la înălțimea posibilităților oferite de această instituție“. Mai rar întîlnești o asemenea situație în centrele de cercetare din România. Pe deasupra, Radu a avut noroc și la concursul de proiecte, pentru că al lui a primit un milion de lei. Mai e nevoie de încă pe atîta și am putea să ne mîndrim că România a ajuns pe harta lumii cu o invenție de răscruce. O invenție care, însă, deși are șanse de un Premiu Nobel, nu-l va primi niciodată. „Nu văd un astfel de premiu major în România în viitorul apropiat. Tot din cauza ineficienței administrative“, crede el, amintind cazul biochimistului Gheorghe Benga care, în anii ’80, a detectat în celule o proteină-cărăuș al apei. „Americanii au avut logistică organizată, au confirmat că proteina există, au izolat-o ca substanță pură, au făcut mutații pe ea, în România nu se putea realiza nimic din toate astea“, crede Radu. În 2003, Premiul Nobel pentru descoperire a revenit americanilor Peter Agre și Roderick Mc Kinnon. Românul Gheorghe Benga a primit doar felicitări pentru idee.

Un „Dracula“ care dăruiește sînge

De ce în România nu poate ajunge niciun Premiu Nobel, deși avem și noi geniile noastre? Este o întrebare la care Radu răspunde tot cu o întrebare: „Cum poți să faci și medicină, să și predai și să mai faci și cercetare? E o cerință cruntă pentru medicii tineri!“. De aceea, el le recomandă să plece pentru cîteva luni în străinătate, „ca să experimenteze acea senzație ciudată de a apăsa un buton și butonul să funcționeze, pentru că el e buton și e treaba lui să funcționeze. În România, lucrurile nu merg deloc așa. Te întorci de acolo schimbat, experiența din străinătate e de neînlocuit“. Și el s-a întors în România și crede că așa ar trebui să procedeze toți medicii noștri. Ca să recompenseze societatea care a investit în pregătirea lor. „Nu este vorba aici de patriotism, ci de logică foarte simplă: să dai înapoi ce ai primit“. Cercetătorul brașovean spre care se îndreaptă toate speranțele medicinei moderne este căsătorit și are doi băieți. Puțini știu că este pasionat de șah, a fost chiar legitimat la un club cu care a participat la competiții locale și naționale. Din păcate, prototipul sîngelui artificial îi ocupă tot timpul și nu mai are cînd să joace șah. Își petrece întreaga zi în laborator, împreună cu echipa lui. „Sînt mai tineri decît mine, dar foarte valoroși. Pentru succesul unei descoperiri, trebuie să lucrezi și cu oameni din alte specialități: oncologi, fizicieni“, explică el.
Presa internațională a ținut să facă un comentariu ironic: inventatorul sîngelui artificial n-avea cum să fie de altundeva decît din țara lui Dracula. Lui Radu îi place gluma, dar precizează că Dracula lucrează în domeniul sîngelui de 600 de ani. Iar dacă vampirul de la Hollywood consumă sînge, brașoveanul îl produce. Radu Silaghi-Dumitrescu va fi cel mai mare donator din lume.

„Ideea nu e aplicată niciunde și ne definește“

• Invenția lui Radu Silaghi-Dumitrescu e singura soluție originală și eficientă existentă la ora aceasta în lume. „Ideea nu e aplicată niciunde și ne definește“, spune cercetătorul. Ideea sîngelui artificial este o preocupare constantă a oamenilor din știință. Toate încercările de pînă acum au eșuat. În anul 2001, Africa de Sud a lansat Hemopure, provenit din sînge de vacă și produs de o firmă americană. Însă s-a renunțat la acest produs, la fel cum s-a renunțat și la HemAssist, substanță testată pe oameni în S.U.A. Și rușii au încercat o soluție, dar niciodată n-a fost folosită efectiv. Pacienții mureau sau prezentau efecte secundare grave. „Majoritatea ideilor au dat faliment, testele clinice nu au dat rezultatele dorite. Rezistența chimică mărită a proteinei noastre față de cea din sînge poate să asigure succesul alternativei pe care o propunem. Tot timpul se caută substitute pentru sînge, e de așteptat ca, pînă la urmă, cineva să reușească. Sperăm ca aceia să fim noi“, spune cercetătorul.

Preocupat de știința de avangardă

Radu Silaghi-Dumitrescu are peste o sută de articole publicate în zeci de reviste de specialitate. Pe lîngă sîngele artificial, face cercetare și în alte domenii de pionierat:
• Metaloproteine implicate în stress oxidative și nitrosativ
• Activarea moleculelor mici de către centrii metalici biologici
• Stări de oxidare neobișnuite în complecșii metalici biologici
• Biopolimeri-structură și interacțiune cu nano-suprafețe
• Materiale dentare
• Interacțiunea medicamentelor anticancer cu proteinele
• Extracte naturale cu activitate biologică (legată de cancer sau de stresul oxidativ)
• Chimie și biochimie computațională
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Corona Brașov. Primul antrenament, prima încălcare a ordinului MTS și MS


  03.06.2020
 • ➤ National


  Legea educației sexuale în școli devine legea educației sanitare, dar doar cu acordul scris al părinților


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  LPF a anunțat programul primei etape din Liga 1 după pandemie!


  03.06.2020
 • ➤ National


  Parlamentul a decis dublarea alocațiilor, după ce Guvernul a amânat legea până la 1 august 2020


  03.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  6 noi cazuri COVID 19 la Brașov, 152 noi cazuri de îmbolnăvire în țară


  03.06.2020
 • ➤ National


  CCR: Guvernul organizează alegerile, dar prelungirea mandatelor aleșilor locali prin ordonanță de urgență este neconstituțională


  03.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Primăria Brașov a reluat evaluarea proiectelor culturale. Vor fi finanțate doar evenimente în aer liber, bugetul total fiind tăiat la jumătate


  03.06.2020
 • ➤ Prima pagină


  Parc cultural După Ziduri


  03.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Proceduri prea întortocheate pentru adopție


  03.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Se redeschide Canionul 7 Scări


  03.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Buget suplimentat pentru bursele elevilor din Brașov


  03.06.2020
 • ➤ Actualitate


  Singur nu se poate


  Consiliul Județean pregătește concesionarea Aeroportului Internațional Brașov


  03.06.2020
 • ➤ Actualitate


  RATBV a pierdut 6,5 milioane pe perioada stării de urgență


  03.06.2020
 • ➤ National


  Locuri pe șantiere


  Constructorii de Autostrăzi propun o soluție pentru românii întorși în țară


  03.06.2020
 • ➤ National


  Începe studiul privind imunizarea populației României la coronavirus


  03.06.2020
 • ➤ National


  Vicepreședintele ANRE: „Nu mă aștept la o scădere senzațională a prețurilor la 1 iulie”


  03.06.2020
 • ➤ Life


  O scumpă


  Delia, primele 3 concerte în aer liber


  03.06.2020
 • ➤ Life


  Mădălina Ghenea suferă


  03.06.2020
 • ➤ Life


  Fotografia nud a lui Jennifer Aniston, scoasă la licitație


  03.06.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum să asortezi parchetul gri într-o amenajare modernă


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  Roland Garros s-ar putea disputa cu spectatori


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  Apelul șefului MTS


  Deschideți bazele sportive


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  Marius Constantin și Aby Popa vor fi antrenați de Dușan Uhrin


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  Play-off în Liga a 4-a București pentru desemnarea campioanei


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  Arbitraj


  Brașovenii Marian Barbu și Stelian Slabu dau testele fizice la Pitești


  03.06.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Votul pe inocență


  03.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Reguli ca la mănăstire pentru pescari: Nu au voie să facă grătar, să consume alcool și să socializeze


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul la 54 de morți


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  S-a anulat Festivalul Internațional Cerbul de Aur 2020 de la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Calendarul sesiunilor speciale pentru examenele naționale


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit un polițist de la Secția 5 din Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un nou cutremur lângă Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  4 noi cazuri COVID 19 la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ National


  Oficial. Festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au fost anulate!


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Interviu cu Dr. Luminița Cîmpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brașov


  Îngrijirea pacienților in spitale în perioada pandemiei cu coronavirus


  02.06.2020
 • ➤ Prima pagină


  Azi se redeschid școlile


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Aprobate de CL


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă o expertiză tehnică pentru podul vechi de la Dârste


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre principalii poluatori din Brașov dispare


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Proiectul minicomplexului sportiv de la Tractorul a fost suspendat


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Unu din cinci dispensere puse în autobuzele RATBV a fost furat sau vandalizat


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Relaxare cu registru


  Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Fotografia care a afumat guvernul Orban


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la 1 iulie


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Precauții


  Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Cum se prepar㠄apa japoneză”, băutura care topește grăsime


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Când trebuie să ne ferim de ceaiul de tei


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  10 motive care fac din căpșuni un fruct minune


  02.06.2020
 • ➤ Life


  Fierbinte ca vara


  Anna Lesko a făcut compot de cireșe


  02.06.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  De iubire


  Cum să-ți faci norocul în dragoste?

  Articolul următor

  Seara alegerii


  Cine pleacă la Eurovision, în Danemarca?

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 21 milisecunde, încărcat în milisecunde