Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Intervenție crucială


Brașoveanul care va dărui sînge întregii lumi

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 21.02.2014
• Cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu a descoperit formula unui substitut de sînge care va revoluționa medicina
• Cu așa-zisul sînge artificial inventat în România, spitalele din întreaga lume nu vor mai duce lipsă de sînge și milioane de vieți vor putea fi salvate

Radu Silaghi-Dumitrescu este un nume cunoscut în științele medicale încă de acum șase ani cînd s-a apucat să caute un substitut pentru sîngele uman. N-a trecut mult și a găsit ceea ce căuta: un înlocuitor viabil pentru sînge, care rezistă mai mult decît orice alt substitut găsit pînă acum, poate fi păstrat pe perioade lungi, este compatibil cu toate grupele sanguine și se obține instant. Descoperirea lui este crucială și e o premieră la nivel mondial, fiindcă, spre deosebire de încercările anterioare, noua substanță nu are efecte secundare și poate fi păstrată pe termen nelimitat. Dacă va trece și de testele pe voluntari umani, sîngele artificial creat de cercetător va revoluționa medicina. Va falimenta băncile de sînge, dar va salva milioane de vieți care astăzi se pierd din cauza lipsei de sînge. Drumul în viață al acestui om de știință din Cluj a început la Brașov, orașul în care s-a născut și pe care îl consider㠄orașul cel mai interesant, cel mai frumos și în care se poate trăi cel mai bine“.

O idee demnă de Premiul Nobel

Radu s-a născut pe 26 octombrie 1974, în Brașov. Deși părinții au decis să se mute la Cluj pe cînd Radu era încă de-o șchioapă, viitorul chimist a revenit în fiecare vacanță în casa bunicilor din Dîrste, de unde pleca în drumeție în Poiana Brașov sau la scăldat la lacul din Noua. Nici acum nu a uitat locurile copilăriei și, ori de cîte ori are ocazia, revine în vizită la unchiul din Brașov. De Cluj însă, îl leagă aventura carierei în chimie. După terminarea facultății, a plecat în America, unde a mai făcut un masterat în chimie, la Athens, Georgia, a predat și a intrat în fascinanta lume a cercetării de avangardă. S-a mutat apoi pe continentul european, la Universitatea Essex, unde a continuat să lucreze în cercetare, în cadrul rețelei „Euro Blood Substitutes“. În prezent, este conferențiar la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj. Are două doctorate, unul obținut în România, în chimie anorganică, și unul în SUA, în chimie bio-anorganică. Și n-are decît 39 de ani. Pe unde l-au purtat pașii, a studiat tot posibilitatea obținerii de sînge artificial. Cum nici cu colegii din America, nici cu cei din Marea Britanie n-a găsit o soluție, a continuat să caute un substitut împreună cu românii din Cluj. În anul 2007, a făcut un proiect și l-a trimis la Ministerul Educației. A intrat în competiție cu alte proiecte, dar al lui a fost cel mai promițător, așa că a primit fonduri. Rezultatele au apărut în numai doi ani. Radu chiar a reușit să obțină un substitut pentru sînge și, în prezent, ministerul a promis că va aloca și restul de bani necesari finalizării testelor. În cel mult cinci ani, România va intra în istoria medicinei moderne cu un succes demn de Premiul Nobel: sîngele artificial.

Proteina lui Radu

În ce constă acest substitut pentru sînge made în Romania? „Ideea de principiu e foarte simplă: o proteină care să transporte oxigen“, explică Radu. Dar care proteină? Aceasta a fost întrebarea la care nu au putut răspunde cercetătorii pînă acum. Radu s-a gîndit la hemeritrină, extrem de rară în lumea animală, motiv pentru care nici n-a atras atenția cercetătorilor. Hemeritrina e prezentă în viermii marini, iar echipa de la Cluj a extras-o din bacterii modificate genetic. Calitățile acestei proteine incolore sînt unice: „refuză să reacționeze cu agenții de stres căreia hemoglobina îi cade pradă în termeni de milisecunde, are mai mult fier decît hemoglobina, astfel încît transportă mai bine oxigenul și prezintă stabilitate la oxidare“. Sîngele creat în laborator conține apă, săruri și hemeritrină. Nu este roșie ca sîngele, ci gălbuie. Partea bună a acestei soluții este că, spre deosebire de substanțele create anterior, nu prezintă efecte adverse. Practic celelalte substitute dădeau reacții agresive (hipertensiune arterială și leziuni de organe) și nu ajutau pacientul mai mult de cîteva minute. Însă preparatul pe bază de hemeritrină este util de la cîteva ore, la o zi, permițînd inimii să bată pînă cînd organismul își regenerează propriul sînge. Desigur, transfuziile sînt o soluție salvatoare, însă nu întotdeauna medicii au la îndemînă sîngele potrivit și în cantitățile necesare. Deseori, atunci cînd e vorba de un accident cu multe victime, e nevoie de mult sînge, dar lichidul vital se degradează după o lună de zile. Cînd stocurile se epuizează, se caută donatori. Pînă se găsesc donatori, pacienții mor.

Sînge instant, pentru toate grupele sanguine

Invenția lui Radu mai are și alte avantaje. Este un sînge instant, sub formă de praf, care nu trebuie depozitat în frigidere speciale, avînd termen de garanție nelimitat. „Poți să îl pui în raniță, dacă ești soldat în Afganistan și îl ai la tine și, în caz de nevoie, adaugi apă și ai sîngele pregătit“, explică el. Pare de domeniul fantasticului, dar, la început, așa arată orice idee care revoluționează știința. Substitutul de sînge uman va salva vieți și eliminînd complet riscul incompatibilității între grupe de sînge. Practic, poate fi transfuzat oricui. Ca să nu mai vorbim de riscul transmiterii unor boli de la donatori, așa cum se mai întîmplă azi, în ciuda tehnologiilor performante. Mai ales virusurile HIV și ale hepatitei sînt cele care pot fi contractate prin transfuzii de sînge, dar Radu se teme mai tare de cele pe care nu le cunoaștem încă. „N-avem destul sînge? Să îl facem în laborator!“, și-a spus brașoveanul, iar acum este bucuros că poate oferi oamenilor o soluție salvatoare. Pînă cînd sîngele artificial va ajunge în toate spitalele din lume e, însă, cale lungă. Deocamdată, testele pe șoareci au dat rezultate promițătoare, semn că invenția este pe drumul spre certificare. „Dacă experimentele vor funcționa așa cum sperăm, în cel mult cinci ani, vom putea oferi sînge praf sau lichid. După testele pe culturi de celule umane, obligatoriu vom testa și pe voluntari umani. Folosind tehnologia din laboratoarele românești, am ajuns departe. Cu protocoalele însă e mai dificil“, mărturisește cercetătorul.

De ce românii nu pot primi Premiul Nobel?

„Trebuie urmați foarte mulți pași. O parte înseamnă publicarea rezultatelor, dar numai după cererea patentului invenției într-o țară dezvoltată tehnologic și administrativ, se poate obține asigurare de la o firmă privată, care să aibă și bani să producă în orice cantitate, pe timp neli-mitat, substanța omologată. Deja am primit oferte din străinătate, dar și din România. Vor veni și altele. Ceea ce nu avem noi este o organizare eficientă, cu care să putem duce singuri lucrurile mai departe“, spune Radu explicînd că Facultatea de Chimie din Cluj e norocoasă. Are la dispoziție un laborator cu dotare exact ca cele din Germania și Anglia, de sute și milioane de euro. De mare ajutor sînt și colaboratorii care pun la dispoziție echipamente scumpe, astfel c㠄ai cu ce să lucrezi, întrebarea e dacă poți să te ridici la înălțimea posibilităților oferite de această instituție“. Mai rar întîlnești o asemenea situație în centrele de cercetare din România. Pe deasupra, Radu a avut noroc și la concursul de proiecte, pentru că al lui a primit un milion de lei. Mai e nevoie de încă pe atîta și am putea să ne mîndrim că România a ajuns pe harta lumii cu o invenție de răscruce. O invenție care, însă, deși are șanse de un Premiu Nobel, nu-l va primi niciodată. „Nu văd un astfel de premiu major în România în viitorul apropiat. Tot din cauza ineficienței administrative“, crede el, amintind cazul biochimistului Gheorghe Benga care, în anii ’80, a detectat în celule o proteină-cărăuș al apei. „Americanii au avut logistică organizată, au confirmat că proteina există, au izolat-o ca substanță pură, au făcut mutații pe ea, în România nu se putea realiza nimic din toate astea“, crede Radu. În 2003, Premiul Nobel pentru descoperire a revenit americanilor Peter Agre și Roderick Mc Kinnon. Românul Gheorghe Benga a primit doar felicitări pentru idee.

Un „Dracula“ care dăruiește sînge

De ce în România nu poate ajunge niciun Premiu Nobel, deși avem și noi geniile noastre? Este o întrebare la care Radu răspunde tot cu o întrebare: „Cum poți să faci și medicină, să și predai și să mai faci și cercetare? E o cerință cruntă pentru medicii tineri!“. De aceea, el le recomandă să plece pentru cîteva luni în străinătate, „ca să experimenteze acea senzație ciudată de a apăsa un buton și butonul să funcționeze, pentru că el e buton și e treaba lui să funcționeze. În România, lucrurile nu merg deloc așa. Te întorci de acolo schimbat, experiența din străinătate e de neînlocuit“. Și el s-a întors în România și crede că așa ar trebui să procedeze toți medicii noștri. Ca să recompenseze societatea care a investit în pregătirea lor. „Nu este vorba aici de patriotism, ci de logică foarte simplă: să dai înapoi ce ai primit“. Cercetătorul brașovean spre care se îndreaptă toate speranțele medicinei moderne este căsătorit și are doi băieți. Puțini știu că este pasionat de șah, a fost chiar legitimat la un club cu care a participat la competiții locale și naționale. Din păcate, prototipul sîngelui artificial îi ocupă tot timpul și nu mai are cînd să joace șah. Își petrece întreaga zi în laborator, împreună cu echipa lui. „Sînt mai tineri decît mine, dar foarte valoroși. Pentru succesul unei descoperiri, trebuie să lucrezi și cu oameni din alte specialități: oncologi, fizicieni“, explică el.
Presa internațională a ținut să facă un comentariu ironic: inventatorul sîngelui artificial n-avea cum să fie de altundeva decît din țara lui Dracula. Lui Radu îi place gluma, dar precizează că Dracula lucrează în domeniul sîngelui de 600 de ani. Iar dacă vampirul de la Hollywood consumă sînge, brașoveanul îl produce. Radu Silaghi-Dumitrescu va fi cel mai mare donator din lume.

„Ideea nu e aplicată niciunde și ne definește“

• Invenția lui Radu Silaghi-Dumitrescu e singura soluție originală și eficientă existentă la ora aceasta în lume. „Ideea nu e aplicată niciunde și ne definește“, spune cercetătorul. Ideea sîngelui artificial este o preocupare constantă a oamenilor din știință. Toate încercările de pînă acum au eșuat. În anul 2001, Africa de Sud a lansat Hemopure, provenit din sînge de vacă și produs de o firmă americană. Însă s-a renunțat la acest produs, la fel cum s-a renunțat și la HemAssist, substanță testată pe oameni în S.U.A. Și rușii au încercat o soluție, dar niciodată n-a fost folosită efectiv. Pacienții mureau sau prezentau efecte secundare grave. „Majoritatea ideilor au dat faliment, testele clinice nu au dat rezultatele dorite. Rezistența chimică mărită a proteinei noastre față de cea din sînge poate să asigure succesul alternativei pe care o propunem. Tot timpul se caută substitute pentru sînge, e de așteptat ca, pînă la urmă, cineva să reușească. Sperăm ca aceia să fim noi“, spune cercetătorul.

Preocupat de știința de avangardă

Radu Silaghi-Dumitrescu are peste o sută de articole publicate în zeci de reviste de specialitate. Pe lîngă sîngele artificial, face cercetare și în alte domenii de pionierat:
• Metaloproteine implicate în stress oxidative și nitrosativ
• Activarea moleculelor mici de către centrii metalici biologici
• Stări de oxidare neobișnuite în complecșii metalici biologici
• Biopolimeri-structură și interacțiune cu nano-suprafețe
• Materiale dentare
• Interacțiunea medicamentelor anticancer cu proteinele
• Extracte naturale cu activitate biologică (legată de cancer sau de stresul oxidativ)
• Chimie și biochimie computațională
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Peste 500 de brașoveni testați cu COVID se află izolați la domiciliu


  08.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  32 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1350 de cazuri în țară


  08.08.2020
 • ➤ National


  Pui de urs, omorât pe DN 1, lângă Brașov


  08.08.2020
 • ➤ Economic


  Germania a schimbat condițiile petru străini: 7 județe din România sunt pe lista ”zonelor de risc”


  08.08.2020
 • ➤ Economic


  Fiscul strânge informații privind cardurile, conturile și casetele de valori ale persoanelor fizice


  07.08.2020
 • ➤ Religie


  De Sf Maria


  Pelerinii nu vor avea voie să se apropie de icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Se apropie un spectacol ceresc: ploaia de stele. Perseidele pot fi văzute în noaptea de 12/13 august


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Drumul care leagă comunele Măieruș, Apața și Augustin de județul Covasna, modernizat de CJ Brașov


  07.08.2020
 • ➤ National


  Intră în vigoare legea care pedepsește hărțuirea la locul de muncă. Sancțiuni, între 10.000 și 15.000 de lei


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De miercuri, brașovenii din zona nouă a cartierului Tractorul vor avea transport în comun în cartier


  07.08.2020
 • ➤ Cititori


  6 detalii de luat în calcul atunci când cumperi un lampadar


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  79 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1378 în țară. Record de decese: 50 în 24 de ore


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Biciclist lovit pe Bulevardul Griviței din Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Câte paturi ATI COVID va avea spitalul modular?


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Mereu în alertă


  Încă un focar de COVID în județul Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  ARR a dat aviz negativ mai multor autobuze Transbus


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Crucea Roșie din Brașov a primit un nou sediu


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sporuri de 40% pentru directorii DSP-urilor și de 30% pentru funcționari


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Investiții de 43 de milioane de lei în rețelele de apă și canalizare la Săcele


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  În caz de urgență


  Sprijin pentru părinți și în noul an școlar


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Căminul și sala de sport de la Colegiul Tehnic de Transporturi intră în șantier


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Noi locuri de parcare


  07.08.2020
 • ➤ National


  În două etape


  Ce restaurante vor avea prioritate la redeschidere?


  07.08.2020
 • ➤ National


  ANOFM a atras peste 294 de milioane de euro, bani europeni, pentru susținerea șomajului tehnic


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Vacanța de lângă casă


  Vulcanii noroioși, oftatul Pământului


  07.08.2020
 • ➤ Life


  12.000 de like-uri


  Iulia Albu a pozat îndrăzneț


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Claudia Pavel se descurcă și fără concerte


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Vica Blochina, alintată de un grec milionar


  07.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum creștem pisoii mici


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Florinel Coman, numărul unu în Liga 1


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Mai joacă sau nu Astra?


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Decizie așteptată


  Răspuns final: Liga 1 cu 16 echipe


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Momentan, Halep e principala favorită la US Open


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Un fundaș din naționala Franței se alătură lotului „lupilor”


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Au închis robinetul


  Clubul Corona desființează echipa de polo seniori


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Primăria Viștea s-a închis din cauza COVID, iar la Beclean un sătean infectat a murit


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Arafat: în două zile de la finalizarea lucrărilor, dotăm spitalul modular din Brașov


  06.08.2020
 • ➤ Sport


  FRF a făcut cărțile: Liga 1 merge cu 16 echipe, Dinamo scapă de retrogradare


  06.08.2020
 • ➤ Cititori


  Băuturile alcoolice: minunate la petreceri și benefice pentru sănătate. Iată ce efecte au!


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Orban: Guvernul va acorda părinților un sprijin de 75% din salariu în cazul suspendării cursurilor într-o școală


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  55 de cazuri noi de coronavirus la Brașov, 1345 în țară


  06.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Viața fără droguri, informații utile părinților!


  06.08.2020
 • ➤ Comunicate


  DS Smith, lider în producția de ambalaje, a atins trei obiective globale în materie de sustenabilitate


  06.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Școala începe pe 14 septembrie


  06.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Cifre îngrijorătoare


  431 pacienți cu COVID internați la Brașov


  06.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașov Heroes a ajuns la ediția 7


  06.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Florin Orțan, lansat de PSD în cursa pentru Primăria Brașov


  06.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Poate în septembrie


  Cine dotează spitalul modular COVID din Brașov


  06.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății a emis ordinul pentru Spitalul regional Brașov


  06.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  De iubire


  Cum să-ți faci norocul în dragoste?

  Articolul următor

  Seara alegerii


  Cine pleacă la Eurovision, în Danemarca?

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 82 milisecunde, încărcat în milisecunde