Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Intervenție crucială


Brașoveanul care va dărui sînge întregii lumi

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 21.02.2014
• Cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu a descoperit formula unui substitut de sînge care va revoluționa medicina
• Cu așa-zisul sînge artificial inventat în România, spitalele din întreaga lume nu vor mai duce lipsă de sînge și milioane de vieți vor putea fi salvate

Radu Silaghi-Dumitrescu este un nume cunoscut în științele medicale încă de acum șase ani cînd s-a apucat să caute un substitut pentru sîngele uman. N-a trecut mult și a găsit ceea ce căuta: un înlocuitor viabil pentru sînge, care rezistă mai mult decît orice alt substitut găsit pînă acum, poate fi păstrat pe perioade lungi, este compatibil cu toate grupele sanguine și se obține instant. Descoperirea lui este crucială și e o premieră la nivel mondial, fiindcă, spre deosebire de încercările anterioare, noua substanță nu are efecte secundare și poate fi păstrată pe termen nelimitat. Dacă va trece și de testele pe voluntari umani, sîngele artificial creat de cercetător va revoluționa medicina. Va falimenta băncile de sînge, dar va salva milioane de vieți care astăzi se pierd din cauza lipsei de sînge. Drumul în viață al acestui om de știință din Cluj a început la Brașov, orașul în care s-a născut și pe care îl consider㠄orașul cel mai interesant, cel mai frumos și în care se poate trăi cel mai bine“.

O idee demnă de Premiul Nobel

Radu s-a născut pe 26 octombrie 1974, în Brașov. Deși părinții au decis să se mute la Cluj pe cînd Radu era încă de-o șchioapă, viitorul chimist a revenit în fiecare vacanță în casa bunicilor din Dîrste, de unde pleca în drumeție în Poiana Brașov sau la scăldat la lacul din Noua. Nici acum nu a uitat locurile copilăriei și, ori de cîte ori are ocazia, revine în vizită la unchiul din Brașov. De Cluj însă, îl leagă aventura carierei în chimie. După terminarea facultății, a plecat în America, unde a mai făcut un masterat în chimie, la Athens, Georgia, a predat și a intrat în fascinanta lume a cercetării de avangardă. S-a mutat apoi pe continentul european, la Universitatea Essex, unde a continuat să lucreze în cercetare, în cadrul rețelei „Euro Blood Substitutes“. În prezent, este conferențiar la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj. Are două doctorate, unul obținut în România, în chimie anorganică, și unul în SUA, în chimie bio-anorganică. Și n-are decît 39 de ani. Pe unde l-au purtat pașii, a studiat tot posibilitatea obținerii de sînge artificial. Cum nici cu colegii din America, nici cu cei din Marea Britanie n-a găsit o soluție, a continuat să caute un substitut împreună cu românii din Cluj. În anul 2007, a făcut un proiect și l-a trimis la Ministerul Educației. A intrat în competiție cu alte proiecte, dar al lui a fost cel mai promițător, așa că a primit fonduri. Rezultatele au apărut în numai doi ani. Radu chiar a reușit să obțină un substitut pentru sînge și, în prezent, ministerul a promis că va aloca și restul de bani necesari finalizării testelor. În cel mult cinci ani, România va intra în istoria medicinei moderne cu un succes demn de Premiul Nobel: sîngele artificial.

Proteina lui Radu

În ce constă acest substitut pentru sînge made în Romania? „Ideea de principiu e foarte simplă: o proteină care să transporte oxigen“, explică Radu. Dar care proteină? Aceasta a fost întrebarea la care nu au putut răspunde cercetătorii pînă acum. Radu s-a gîndit la hemeritrină, extrem de rară în lumea animală, motiv pentru care nici n-a atras atenția cercetătorilor. Hemeritrina e prezentă în viermii marini, iar echipa de la Cluj a extras-o din bacterii modificate genetic. Calitățile acestei proteine incolore sînt unice: „refuză să reacționeze cu agenții de stres căreia hemoglobina îi cade pradă în termeni de milisecunde, are mai mult fier decît hemoglobina, astfel încît transportă mai bine oxigenul și prezintă stabilitate la oxidare“. Sîngele creat în laborator conține apă, săruri și hemeritrină. Nu este roșie ca sîngele, ci gălbuie. Partea bună a acestei soluții este că, spre deosebire de substanțele create anterior, nu prezintă efecte adverse. Practic celelalte substitute dădeau reacții agresive (hipertensiune arterială și leziuni de organe) și nu ajutau pacientul mai mult de cîteva minute. Însă preparatul pe bază de hemeritrină este util de la cîteva ore, la o zi, permițînd inimii să bată pînă cînd organismul își regenerează propriul sînge. Desigur, transfuziile sînt o soluție salvatoare, însă nu întotdeauna medicii au la îndemînă sîngele potrivit și în cantitățile necesare. Deseori, atunci cînd e vorba de un accident cu multe victime, e nevoie de mult sînge, dar lichidul vital se degradează după o lună de zile. Cînd stocurile se epuizează, se caută donatori. Pînă se găsesc donatori, pacienții mor.

Sînge instant, pentru toate grupele sanguine

Invenția lui Radu mai are și alte avantaje. Este un sînge instant, sub formă de praf, care nu trebuie depozitat în frigidere speciale, avînd termen de garanție nelimitat. „Poți să îl pui în raniță, dacă ești soldat în Afganistan și îl ai la tine și, în caz de nevoie, adaugi apă și ai sîngele pregătit“, explică el. Pare de domeniul fantasticului, dar, la început, așa arată orice idee care revoluționează știința. Substitutul de sînge uman va salva vieți și eliminînd complet riscul incompatibilității între grupe de sînge. Practic, poate fi transfuzat oricui. Ca să nu mai vorbim de riscul transmiterii unor boli de la donatori, așa cum se mai întîmplă azi, în ciuda tehnologiilor performante. Mai ales virusurile HIV și ale hepatitei sînt cele care pot fi contractate prin transfuzii de sînge, dar Radu se teme mai tare de cele pe care nu le cunoaștem încă. „N-avem destul sînge? Să îl facem în laborator!“, și-a spus brașoveanul, iar acum este bucuros că poate oferi oamenilor o soluție salvatoare. Pînă cînd sîngele artificial va ajunge în toate spitalele din lume e, însă, cale lungă. Deocamdată, testele pe șoareci au dat rezultate promițătoare, semn că invenția este pe drumul spre certificare. „Dacă experimentele vor funcționa așa cum sperăm, în cel mult cinci ani, vom putea oferi sînge praf sau lichid. După testele pe culturi de celule umane, obligatoriu vom testa și pe voluntari umani. Folosind tehnologia din laboratoarele românești, am ajuns departe. Cu protocoalele însă e mai dificil“, mărturisește cercetătorul.

De ce românii nu pot primi Premiul Nobel?

„Trebuie urmați foarte mulți pași. O parte înseamnă publicarea rezultatelor, dar numai după cererea patentului invenției într-o țară dezvoltată tehnologic și administrativ, se poate obține asigurare de la o firmă privată, care să aibă și bani să producă în orice cantitate, pe timp neli-mitat, substanța omologată. Deja am primit oferte din străinătate, dar și din România. Vor veni și altele. Ceea ce nu avem noi este o organizare eficientă, cu care să putem duce singuri lucrurile mai departe“, spune Radu explicînd că Facultatea de Chimie din Cluj e norocoasă. Are la dispoziție un laborator cu dotare exact ca cele din Germania și Anglia, de sute și milioane de euro. De mare ajutor sînt și colaboratorii care pun la dispoziție echipamente scumpe, astfel c㠄ai cu ce să lucrezi, întrebarea e dacă poți să te ridici la înălțimea posibilităților oferite de această instituție“. Mai rar întîlnești o asemenea situație în centrele de cercetare din România. Pe deasupra, Radu a avut noroc și la concursul de proiecte, pentru că al lui a primit un milion de lei. Mai e nevoie de încă pe atîta și am putea să ne mîndrim că România a ajuns pe harta lumii cu o invenție de răscruce. O invenție care, însă, deși are șanse de un Premiu Nobel, nu-l va primi niciodată. „Nu văd un astfel de premiu major în România în viitorul apropiat. Tot din cauza ineficienței administrative“, crede el, amintind cazul biochimistului Gheorghe Benga care, în anii ’80, a detectat în celule o proteină-cărăuș al apei. „Americanii au avut logistică organizată, au confirmat că proteina există, au izolat-o ca substanță pură, au făcut mutații pe ea, în România nu se putea realiza nimic din toate astea“, crede Radu. În 2003, Premiul Nobel pentru descoperire a revenit americanilor Peter Agre și Roderick Mc Kinnon. Românul Gheorghe Benga a primit doar felicitări pentru idee.

Un „Dracula“ care dăruiește sînge

De ce în România nu poate ajunge niciun Premiu Nobel, deși avem și noi geniile noastre? Este o întrebare la care Radu răspunde tot cu o întrebare: „Cum poți să faci și medicină, să și predai și să mai faci și cercetare? E o cerință cruntă pentru medicii tineri!“. De aceea, el le recomandă să plece pentru cîteva luni în străinătate, „ca să experimenteze acea senzație ciudată de a apăsa un buton și butonul să funcționeze, pentru că el e buton și e treaba lui să funcționeze. În România, lucrurile nu merg deloc așa. Te întorci de acolo schimbat, experiența din străinătate e de neînlocuit“. Și el s-a întors în România și crede că așa ar trebui să procedeze toți medicii noștri. Ca să recompenseze societatea care a investit în pregătirea lor. „Nu este vorba aici de patriotism, ci de logică foarte simplă: să dai înapoi ce ai primit“. Cercetătorul brașovean spre care se îndreaptă toate speranțele medicinei moderne este căsătorit și are doi băieți. Puțini știu că este pasionat de șah, a fost chiar legitimat la un club cu care a participat la competiții locale și naționale. Din păcate, prototipul sîngelui artificial îi ocupă tot timpul și nu mai are cînd să joace șah. Își petrece întreaga zi în laborator, împreună cu echipa lui. „Sînt mai tineri decît mine, dar foarte valoroși. Pentru succesul unei descoperiri, trebuie să lucrezi și cu oameni din alte specialități: oncologi, fizicieni“, explică el.
Presa internațională a ținut să facă un comentariu ironic: inventatorul sîngelui artificial n-avea cum să fie de altundeva decît din țara lui Dracula. Lui Radu îi place gluma, dar precizează că Dracula lucrează în domeniul sîngelui de 600 de ani. Iar dacă vampirul de la Hollywood consumă sînge, brașoveanul îl produce. Radu Silaghi-Dumitrescu va fi cel mai mare donator din lume.

„Ideea nu e aplicată niciunde și ne definește“

• Invenția lui Radu Silaghi-Dumitrescu e singura soluție originală și eficientă existentă la ora aceasta în lume. „Ideea nu e aplicată niciunde și ne definește“, spune cercetătorul. Ideea sîngelui artificial este o preocupare constantă a oamenilor din știință. Toate încercările de pînă acum au eșuat. În anul 2001, Africa de Sud a lansat Hemopure, provenit din sînge de vacă și produs de o firmă americană. Însă s-a renunțat la acest produs, la fel cum s-a renunțat și la HemAssist, substanță testată pe oameni în S.U.A. Și rușii au încercat o soluție, dar niciodată n-a fost folosită efectiv. Pacienții mureau sau prezentau efecte secundare grave. „Majoritatea ideilor au dat faliment, testele clinice nu au dat rezultatele dorite. Rezistența chimică mărită a proteinei noastre față de cea din sînge poate să asigure succesul alternativei pe care o propunem. Tot timpul se caută substitute pentru sînge, e de așteptat ca, pînă la urmă, cineva să reușească. Sperăm ca aceia să fim noi“, spune cercetătorul.

Preocupat de știința de avangardă

Radu Silaghi-Dumitrescu are peste o sută de articole publicate în zeci de reviste de specialitate. Pe lîngă sîngele artificial, face cercetare și în alte domenii de pionierat:
• Metaloproteine implicate în stress oxidative și nitrosativ
• Activarea moleculelor mici de către centrii metalici biologici
• Stări de oxidare neobișnuite în complecșii metalici biologici
• Biopolimeri-structură și interacțiune cu nano-suprafețe
• Materiale dentare
• Interacțiunea medicamentelor anticancer cu proteinele
• Extracte naturale cu activitate biologică (legată de cancer sau de stresul oxidativ)
• Chimie și biochimie computațională
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 9-a din C3


  ACS SR Brașov, victorie după un meci nebun la Balotești / Horia Popa (2) și Rența au marcat golurile victoriei


  18.10.2019
 • ➤ National


  Ministerul Fondurilor Europene anunță că Aeroportul Brașov poate primi până la 70 de milioane de euro


  18.10.2019
 • ➤ National


  Suspiciune de pestă porcină africană, în Homorod


  18.10.2019
 • ➤ National


  Rămășițele pământești ale Reginei mamă Elena au ajuns în România


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  IN MEMORIAM


  Un an fără marele Csaba Gyorffy


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Echipa națională. Când se pun în vânzare biletele pentru meciul România- Suedia


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Despre viață și moarte


  10 povești cutremurătoare de pe Everest


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Investește în clasic


  Top 10 jachete de toamnă pe care le vei purta multă vreme de acum înainte


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Rețete simple și bune


  Dovleac pe masa de toamnă


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Spaima


  „Cel mai curajos animal din lume” este un bursuc


  18.10.2019
 • ➤ Life


  S-au găsit


  Miley Cyrus are un nou iubit


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Alice cea cochetă


  Povestea fabuloasă a modelului de 96 de ani, din Hong Kong


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Doar 5


  Cele mai bune filme cu Nicole Kidman


  18.10.2019
 • ➤ Prima pagina


  „O șansă ratată de România“


  Gigantul aeronautic Airbus renunță la fabrica de elicoptere din Brașov


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Au prezentat conceptul


  Cum va arăta pietonalul dintre Modarom și magazinul Star


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Pachete de îngrijire pentru vârstnicii brașoveni


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Restricții de circulație la Raliul Brașovului


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Salvată de la ruină


  Clădirea „Jugendtstil“ ar putea fi gata până la finalul anului viitor


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Gabriel Andronache: PNL vrea să aducă legea primarilor în două tururi în Parlament


  18.10.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașovul, epicentrul artelor vizuale, timp de o lună


  18.10.2019
 • ➤ Eveniment


  „Mari geografi brașoveni“, simpozion la Muzeul Casa Mureșenilor


  18.10.2019
 • ➤ National


  Acuzația fostului director TAROM


  Cuc a vrut să țină avioanele la sol, ca parlamentarii să nu ajungă la votul moțiunii


  18.10.2019
 • ➤ National


  Orban: Opțiunea noastră este pentru un guvern monocolor


  18.10.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Suflete pereche


  Mădălina Ghenea se iubește cu un alt miliardar


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Anna Lesko își renovează casa


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Ramona Bădescu a născut în secret


  18.10.2019
 • ➤ Life


  Cine cere 2.500 de euro să vină la Balul Bobocilor


  18.10.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Trucuri utile pentru îndepărtarea petelor


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Start în Raliul Brașovului


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Liga a 4-a Brașov. CSM Corona Brașov și Colțea stau în runda a 12-a


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Cupa EHF / Super Amara Bera Bera - Corona Brașov


  Ion Crăciun: „Nu vrem să ne culcăm pe o ureche“


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Sorin Strătilă spune „adio“ burlăciei


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Râșnovenii, decimați pentru meciul cu Astra II


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov, fără Tălmaciu la Balotești


  18.10.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov își prezintă echipa de polo la Bazinul Olimpic


  17.10.2019
 • ➤ Sport


  LNBF. Olimpia CSU Brașov, victorie facilă cu CSM Alexandria


  17.10.2019
 • ➤ Local


  Airbus ar putea renunța la construcția fabricii din Brașov! "Nu am avut cu cine să negociem!"


  17.10.2019
 • ➤ Cititori


  Trei pensule de machiaj pentru un Smokey Eyes impecabil


  17.10.2019
 • ➤ Prima pagina


  Scripcaru chiar s-a suit pe acoperiș!


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Conferința Great People Inside - „Visionary HR”, 09-10 Octombrie 2019


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Discuții despre rute aeriene


  Lufthansa, interesată de aeroportul de la Brașov


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Festivalul de Sport Montan, cu 9 probe de munte la Săcele


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Liderii comunității maghiare vor o instituție de cultură în limba maternă la Brașov


  17.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Eveniment


  La Brașov a început ediția a VII-a Dracula Film Festival


  17.10.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Festivalul de Teatru Maghiar, la a treia ediție la Brașov


  17.10.2019
 • ➤ National


  Nimic sigur


  Schița guvernului cu care Ludovic Orban intră în negocierile cu partidele


  17.10.2019
 • ➤ National


  Ce cântă Cuc: „Avem autostrăzi construite, șantierele duduie“


  17.10.2019
 • ➤ National


  Parlamentul European a confirmat-o oficial pe Laura-Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european


  17.10.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  De iubire


  Cum să-ți faci norocul în dragoste?

  Articolul următor

  Seara alegerii


  Cine pleacă la Eurovision, în Danemarca?

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 30.102 milisecunde, încărcat în milisecunde