Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Descoperire arheologică


Mormîntul unui conducător dac în grota de la Pietrele lui Solomon?

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Cristian Pintilie a descoperit un zid secret într-o grotã de la Pietrele lui Solomon
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 17.01.2014
• Inginerul brașovean pasionat de arheologie Cristian Pintilie a făcut o descoperire care ar putea rescrie istoria locului
• O boltă zidită în stîncă de mîna omului pare a fi intrarea protejată spre un important mormînt dacic sau spre camera unui tezaur

Cetatea dacică de la Pietrele lui Solomon începe să-și dezvăluie misterele. Aproape necunoscută brașovenilor și studiată prea puțin de arheologi, fortificația antică pare să însemne mai mult decît un sistem defensiv, dacă punem la socoteală recenta descoperire a unui brașovean. Pasionat de istorie și arheologie, inginerul Cristian Pintilie a făcut o incursiune în peșterile săpate în stîncă. Într-una dintre ele a găsit o porțiune zidită. A săpat, delimitînd astfel o formațiune boltită. Ce se află în spatele ei, cine și de ce a închis alveola din inima muntelui, ce vechime are sînt întrebări la care nu se poate răspunde încă, însă cu siguranță zidul a fost ridicat pentru a bloca o intrare spre ceva despre care nu s-a știut nimic pînă azi. Numai specialiștii ne pot spune dacă sîntem în fața unei mari descoperiri. Pînă cînd vor străpunge zidul gros și vor scoate la lumină vestigiile din ceea ce bănuim că ar fi o încăpere de piatră, Cristian a lansat cîteva ipoteze cu privire la destinația acelui spațiu subteran. Cel mai probabil, acolo a fost înmormîntată o mare căpetenie dacă. Sau să fie locul de taină în care dacii din Țara Bîrsei au ascuns o comoară? Monitorul Expres vă prezintă în exclusivitate imagini de la intrarea în ceea ce ar putea fi o descoperire istorică.

Cetate cu ziduri groase de 6 metri

În zona de la Pietrele lui Solomon se află situl arheologic „Pietrele lui Solomon“, descoperit în 1913 și studiat de două ori în anii comunismului. Este vorba de o așezare fortificată din Epoca Bronzului, secolul II Î.H. Ceea ce se știe cu siguranță este că în anul 106 d.H., cetatea a fost distrusă, în timpul ultimului război daco-roman. Istoricii spun că în această cetate se adăpostea populația dacă din împrejurimi atunci cînd năvăleau dușmanii. Primele săpături le-a făcut cronicarul sas Julius Teutsch (1867-1936), acum un secol. Geograful Erich Jekelius nota și el că, în trecut, locului i se spunea Cetatea lui Solomon. Alte lucrări au fost făcute în anii ’50 și ’80. S-a constatat o continuă locuire a cetății pe întreaga durată a neoliticului, epocii bronzului și a fierului. Este greu astăzi să identificăm contururile cetății și elementele care o compuneau, dar, cu puțină imaginație și cu ajutorul lui Cristian, putem vedea cu ochii minții faimoasa cetate antică. Se știe că era compusă dintr-o incintă împrejmuită cu ziduri, val de pămînt și palisade, pe care își făceau rondul străjile și unde se organizau lupte. Zidurile sînt impresionante. Conform „Repertoriului arheologic al județului Brașov“ întocmit de Florea Costea, „în total, zidul are o grosime ce depășește șase metri“. Numai stratul care înconjoară umplutura are 1,5 metri.

Sistem defensiv ingenios

S-au mai găsit și urme de stîlpi de lemn verticali, groși de 20-25 cm, care constituiau parapete duble. Cristian explică structura fortificației din bușteni. „Trecerea era blocată de palisade din trunchiuri de copaci de dimensiuni mici și medii, aliniate vertical, fără spații între ele. Trunchiurile erau înfipte în pămînt și erau întărite cu scînduri spre interiorul și exteriorul cetății. Înălțimea lor era de peste trei metri. Apa pîrîului se strecura pe sub palisadă în interiorul cetății“. Capetele palisadelor erau prinse de stînci, astfel că, în fața unei asemenea bariere, orice atacator s-ar fi lăsat păgubaș. „În peretele stîncii dinspre Sud, se pot observa lăcașurile în care erau încastrate scîndurile, pînă la o înălțime de peste trei metri, pe două rînduri, în perechi“, spune Cristian. Aceste amănunte nu sînt descrise în nicio lucrare științifică și, probabil, le-am văzut și noi de multe ori, dar nu am știut ce reprezintă. În cazul în care asediatorii ar fi oprit apa pîrîului să mai pătrundă în incintă, viața în cetate n-ar fi fost afectată. Istoricul Florea Costea arată că, „în stînga pîrîiașului, pe pantele sudice, se văd clar «cisterne» săpate în rocă, probabil locuri de depozitare a rezervelor alimentare pentru că de apă nu era nevoie a se crea rezervă, pîrîul și numeroasele izbucuri permanente fiind suficiente pentru a se rezista la asedii oricît de lungi“.

Turnuri de veghe și lacuri artificiale

Stîncile erau obstacole naturale, astfel că era nevoie de fortificații mai ales înspre Șchei (Nord). „Pentru locuitorii cetății, stîncile erau poziționate cum nu se putea mai bine, exact în punctele cardinale. Stînca de la Nord reprezintă o adevărată fortăreață. Același lucru se poate spune și despre stînca de la Vest, străjerii avînd la dispoziție o mulțime de cavități unde se puteau adăposti de vremea rea sau de săgețile dușmanilor“, spune Cristian care este de părere că trecerea îngustă prin defileu a fost blocată cu bolovani mari, iar spațiile dintre ei au fost completate cu piatră spartă. „Zidul era supravegheat la interior dintr-un turn îngust a cărui bază e îngropată sub o grămadă de bolovani. Zidul înalt de 4-6 m era străpuns la partea inferioară de pîrîul care iese din cetate. Resturi din zid se pot observa și azi“. Cristian crede că au mai existat cel puțin încă două turnuri, unite între ele prin zid gros de 1 metru. „La baza unuia dintre turnuri se poate observa modul admirabil în care pietrele masive au fost îmbinate ca piesele unui puzzle, fără a se folosi mortar“. Iar într-una din stîncile de lîngă turnuri, se pare că a fost săpată o mică incintă, ceea ce-l duce pe Cristian cu gîndul la un truc ingenios. „Nivelul suprafeței incintei cetății coboară constant pînă la baza acestui zid astfel că, în caz de asediu, acest zid se putea securiza și apa se acumula pe o suprafață de aproximativ 200 mp“. Dacă vreun asediator reușea să escaladeze zidul, nimerea într-o baltă adîncă de cîțiva metri. „Stînca dinspre Sud era un veritabil turn de apărare. Partea superioară este crenelată natural, oferind protecție avansată pe un segment important din drumul care duce spre trecerea dintre stîncile de la Sud și Est. În plus, lipit de piatra stîncii, a fost ridicat un masiv turn-locuință, care supraveghea latura de sud-vest a cetății“, susține iubitorul de enigme arheologice.

Grote-adăposturi

Drumul de strajă era plasat la înălțime, astfel încît santinelele să poată face observații în afara cetății, mai ales către vechiul Drum al Poienii, „singurul care funcționa și în vechime“, după cum precizează Florea Costea. Pentru Cristian, cea mai interesantă este stînca estică. „Are o formă piramidală și prezintă o mulțime de fortificații naturale: grote, adăposturi, iar partea din vîrf e un veritabil turn de observații. Partea dinspre interiorul cetății se prezintă sub forma unui perete aproape vertical pe care sînt amplasate trei grote. Cea aflată la înălțime este amintită în lucrarea «Peșteri din România», ca fiind o peșteră de dimensiuni reduse, care nu prezintă importanță științifică sau turistică prea mare. Însă, la o privire mai atentă, se observă faptul că intrarea în grotă a fost amenajată pentru a trece neobservată“, precizează Cristian, căruia nu-i scapă niciun amănunt. A mai descoperit că în fața grotei sînt două plăci de piatră, care cîndva o ascundeau privirilor indiscrete. Cristian a mers în grota scundă pe genunchi, vreo șase metri. Apoi a ajuns într-o incintă care „asigură condiții prielnice locuirii“. „Focul ar fi încălzit repede spațiul, iar intrarea strîmtă ar fi păstrat căldura în interior. De altfel, pereții grotei, în porțiunea superioară, sînt afumați pe întreaga lungime a grotei, mai ales în porțiunea destinată locuirii“.

Două intrări către aceeași încăpere?

Cam aceasta este cetatea de la Pietrele lui Solomon. Junii au mai modificat peisajul, mutînd pietrele dacice ca să amenajeze spațiul necesar desfășurării tradiționalelor serbări. Iar locuințele dacice de pe terasele din apropierea cetății au fost distruse la mijlocul secolului XIX. Totuși, bolovanii pe care călcăm azi nu sînt simple pietre, ci resturi de fortificații pe care numai un ochi priceput le poate asambla într-un plan arhitectural imaginar. În urma cercetărilor din anii 1960 și 1984, aici s-au descoperit obiecte din metal, piese din import greco-romane și imitații ceramice. Ceramica e comună, dar și de lux, vasele fiind vopsite cu alb sau cu roșu, cu motive geometrice. Cristian Pintilie a avut curaj să meargă mai departe de ceea ce se vede. Măsurînd distanța dintre cele două grote săpate la baza stîncii din incinta cetății, s-a întrebat ce destinație puteau să aibă și dacă nu cumva comunică între ele, deschizîndu-se, poate, într-o incintă cu o lungime de circa 6 metri. „Nu au fost săpate pentru a îndeplini funcția de silozuri, ar fi avut nivelul în interior mai coborît, ca să asigure o protecție eficientă a alimentelor. Nu au fost săpate nici pentru a fi locuite. S-ar putea spune că au fost începute cu un scop, dar n-au mai fost finalizate“, conchide el. Într-una din grote, Cristian a descoperit ceva ce pare a fi o poartă către inima muntelui.

Mormîntul din stîncă

Iată cum descrie el ceea ce a văzut în grotă: „O porțiune de perete are o culoare mai închisă. Și altă structură. Este evident că reprezintă o porțiune zidită, alcătuită din pietre prinse cu mortar, iar după aspect, este o zidărie foarte veche. Zidul închide o cavitate boltită, care are o înălțime suficientă pentru a permite accesul persoanelor în poziția ghemuit“. Nu era o poziție tocmai comodă, deci acea incintă nu era o locuință. Dar atunci ce trebuia să fie depozitat aici? Și de ce pentru totdeauna, din moment ce intrarea a fost zidită? „După aspect, pare compoziția clasică a mortarului dacic: var, nisip, lut, paie și apă. Se poate observa că a fost adăugată și o importantă cantitate de rocă sedimentară sfărîmată. Cert este că și acum, după mai bine de 2.000 de ani, rezistă uimitor de bine“, observă Cristian, bănuind că aici a fost înmormîntat un prinț dac, „din vremea lui Burebista sau chiar anterior. Și, de ce nu, poate reprezintă chiar mormîntul conducătorului dac Rubobostes, a cărui formațiune politico-militară se întindea pînă în apropierea Sibiului și a cărui capitală se presupune că era în cetatea de la Pietrele lui Solomon“. O altă ipoteză ar fi că în grotă se află înmormîntat un mare preot dac, pentru c㠄Pietrele lui Solomon erau și atunci un loc cu mare încărcătură spirituală, un loc magic pentru daci“. Ipoteza ar explica de ce nu a fost zidită și gura grotei: antecamera mormîntului era locul unde puteau fi lăsate ofrandele pentru preotul venerat.

În așteptarea rezultatelor de laborator

A doua ipoteză ar fi că, între cele două grote și cea aflată la înălțime, pe partea opusă a stîncii, există un tunel către exteriorul cetății. Pentru evacuarea oamenilor sau pentru a transfera armata într-un punct surpriză pentru inamic. „Lungimea tunelului ar fi de 50-60 m, iar diferența de nivel între intrare și ieșire este de circa 30 m. Intrarea în tunel a fost zidită, probabil după căderea cetăților din Munții Orăștiei și apropierea trupelor romane, ca măsură de siguranță“, crede Cristian care nu exclude nici posibilitatea ca acel zid ascuns în grotă să fie o construcție a naturii, care a așezat bolovanii într-o formațiune uimitor de regulată. Stelian Coșuleț, șeful secției de Arheologie a Muzeului de Istorie Județean Brașov, a văzut cîteva imagini cu misteriosul zid și crede că este vorba despre ceva făcut de mîna omului. „Pare o intervenție antropică, natura nu lucrează cu forme regulate. La ce servea, e greu de spus“, spune istoricul. Ceea ce știm cu siguranță e că fortificația de la Pietrele lui Solomon avea caracter militar, politic, administrativ și religios, ocupa mai bine de 3 hectare și adăpostea cel puțin un detașament de militari, de 250-300 de soldați. În jurul fortăreței locuiau civilii. Acum 2.000 de ani, la Pietrele lui Solomon a înflorit o așezare dacă puternică, cu atît mai mult putem să ne așteptăm la măsuri speciale de securitate, pe care le cunoșteau doar militarii. Descoperirea lui Cristian Pintilie ar putea fi intrarea într-un buncăr, într-un mormînt al unui comandant sau o cameră de tezaur. Norocosul arheolog amator a luat probe de mortar din grotă, ca să le trimită la analize, la Cluj. Dacă se va dovedi că zidul are o vechime considerabilă cu conotații istorice, arheologii vor dărîma zidul și vor pătrunde în camera secretă din stîncă. Ceea ce va fi, sperăm, descoperirea, secolului pentru istoria românilor. (Fotografii din colecția Cristian Pintilie)

Morminte speciale pentru nobilii daci

• Dacii nu credeau în moarte, nici măcar în reîncarnare, erau convinși că sînt nemuritori. „Credința lor este că nu mor, ci că acela care piere se duce la Zalmoxis“, spunea Herodot. Ca ritual de înmormîntare, dacii au practicat incinerarea în perioada veche a fierului. După trei zile de ospăț, corpul era ars în cuptoare speciale sau pe locul înmormîntării. Mai tîrziu, în secolul I î.Hr., au început să-și înhumeze morții, dar numai copiii și persoanele cu statut social important (tarabostes). Urna cu cenușă sau corpul decedatului erau așezate într-o groapă alături de vase cu mîncare, animale și diferite obiecte folositoare celui înmormîntat în viața de apoi: arme, bani, podoabe. Dacă defunctul era războinic, preot sau aristocrat, peste groapă se ridica o movilă de pămînt (tumul). Deasupra, se spărgeau vasele folosite la ceremonial. Un astfel de mormînt descoperit la Agighiol, Tulcea, are trei încăperi: una pentru bărbat, cealaltă pentru femeia lui (care, uneori, putea fi îngropată de vie) și a treia pentru calul decedatului. Au fost descoperite sute de morminte dacice, însă cele din perioada preromană sînt extrem de puține. Cu atît mai mult, dacă grota de la Pietrele lui Solomon ascunde un mormînt, acesta e extrem de valoros pentru istorici.

Enigma comorii lui Decebal

• Unul dintre cele mai căutate și mai enigmatice tezaure antice este cel al regelui Decebal. Legenda spune că, atunci cînd Decebal a înțeles că a pierdut războiul, și-a ascuns bogățiile, ca să nu cadă în mîna romanilor. Cu ajutorul a mii de prizonieri, a deviat cursul rîului Sargetia (azi, Strei), a săpat gropi lungi de 35,5 m și adînci de „două staturi de om“ și a îngropat aici sute de lăzi din lemn masiv de fag, cu balamale de bronz, în care a ascuns circa 3,2 tone de aur, 6,5 tone de argint și o mulțime de pietre prețioase. Gropile le-a plasat la 2 kilometri distanță unele de altele, le-a acoperit cu bolovani, apoi a readus rîul în albia originală și a omorît toți prizonierii. Istoricul grec Dio Cassios scria că un prizonier roman, Bicilis (de unde ar proveni și cuvîntul bicisnic), a supraviețuit, destăinuindu-i împăratului Traian locul unei singure gropi, deoarece nu știa unde sînt celelalte. Cronicile vremii spun că, într-adevăr, romanii au pus mîna pe comoară, dar celelalte lăzi n-au fost niciodată găsite. Mulți căutători de comori au săpat după ele, în toate timpurile, inclusiv naziștii și rușii. Legenda mai spune că Decebal a ascuns o parte din tezaur departe de Sarmizegetusa, în peșteri, dar nu există niciun indiciu în care parte a Carpaților.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  O brașoveancă va fi procurorul general al României


  Azi 09:29
 • ➤ Eveniment


  Merge greu


  Lucrările la pasajul Fartec trebuie să fie gata în prima jumătate a anului


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Casa Județeană a Asigurări de Sănătate a decontat 3 milioane de lei pentru tratamente medicale în străinătate


  Azi 09:18
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa înlocuiește țevile vechi de 40 de ani de pe b-dul Saturn


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Explozie într-un bloc din Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  60.000 de lei lunar, pentru stimulentele salariale în spitalele brașovene


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Peste 200 de elevi în învățământul dual, la Săcele


  Azi 09:11
 • ➤ Eveniment


  Ervin Albu, candidatul PNL la Primăria Codlea


  Azi 09:09
 • ➤ Actualitate


  Noi cazuri de gripă, confirmate în județul Brașov


  Azi 09:02
 • ➤ National


  Întâi bani și pe urmă dreptate


  Blocaj în sălile de judecată


  Azi 08:55
 • ➤ National


  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului îl cercetează pe Meleșcanu


  Azi 08:48
 • ➤ National


  Liviu Dragnea rămâne în închisoare și este obligat să plătească și cheltuieli de judecată


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Ca o divă în Republica Dominicană


  Mădălina Ghenea a făcut furori la „Cana Dorada”


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Românii au Talent, sezonul 10 la PRO TV


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Laurette s-a combinat cu fostul soț al unei vedete?!


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  „Mama” lui Așchiuță a împlinit 78 de ani


  Azi 08:27
 • ➤ Cititori


  E bine de știut


  Cum să ne ferim de indigestie


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Mirel Rădoi pune piciorul în prag la Națională


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Patinaj viteză


  Obiective mari pentru patinatorii Coronei Brașov


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Primul amical al iernii pentru ACS SR Brașov


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Simona Halep, în turul 2 la Australian Open 2020


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  „Fierul se repară...“


  Fotbalistul Marian Constantinescu a trecut prin clipe de coșmar


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Timișoara va avea un nou stadion! Brașovul rămâne codaș la acest capitol


  21.01.2020
 • ➤ Local


  Brașovul a prezentat stadiul de implementare a Planului de Calitate a Aerului


  21.01.2020
 • ➤ Local


  Un procuror de la Parchetul Curții de Apel Brașov, propunerea pentru șefia Parchetului General


  21.01.2020
 • ➤ Sport


  Reacția Simonei Halep după victoria de la Australian Open: "Am fost mai puternică"


  21.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Ce se întâmplă cu pensiile


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Va fi a orașului


  Marca FC Brașov va fi înregistrată la OSIM, pentru Municipalitate


  21.01.2020
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Invitație pentru copii la Opera Brașov, la musical-ul „Frumoasa din Pădurea Adormită”


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  PSD nu prea are candidat pentru Primăria Brașov


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  De la cenușăreasă la vedetă


  Spitalul din Săcele are dotări unice în județul Brașov


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitația pentru căminul Școlii Profesionale Kronstadt așteaptă ok-ul ANAP


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Se caută soluții pentru descongestionarea traficului spre Sânpetru


  21.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Ministrul Mediului cere Brașovului un raport privind starea de sănătate a populației


  21.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Din toamnă, elevii au transportul gratuit


  21.01.2020
 • ➤ National


  Primul pas spre anticipate?


  Guvernul apasă butonul alegerii primarilor în două tururi


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Sondaj


  Schimbarea jobului în 2020, în topul priorităților pentru cei mai mulți români


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Șefa FMI: Economia globală riscă o reîntoarcere la Marea criză economică


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Pensia minimă, garantată de stat este 704 lei


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Programul Rabla pentru electrocasnice va continua în 2020


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  De ce să bem lapte de capră


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cea mai bună dietă în 2020: cum te ajută să slăbești


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  Castravetele amar, o comoară naturală, mai ales pentru diabetici


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  Potrivit cu iarna


  Prazul luptă cu afecțiunile respiratorii


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  La ce vârstă suntem cel mai nefericiți?


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  41% dintre români și-ar schimba dieta


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cât de sigur este paracetamolul?


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  O noapte nedormită crește riscul de Alzheimer


  21.01.2020
 • ➤ Life


  Din nou la Kanal D


  Adelina Pestrițu revine în televiziune


  21.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Ce spun astrele


  2014, un an bun pentru toate zodiile

  Articolul următor

  Semnele Astrelor


  Intrăm în Anul Calului de Lemn

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.692 milisecunde, încărcat în milisecunde