19.1 C
Braşov
Acasă Blog

Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov

0

Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.

Viceprimarul Sebastian Rusu a schimbat astăzi steagurile în locații cheie din Brașov !

0

Viceprimarul Sebastian Rusu a participat astăzi, alături de inspectorul șef, colonel Cristian-Elly Paliștan, comandantul Inspectoratului Județean de Jandarmi „Nicolae Titulescu”- Brașov, la schimbarea steagurilor tricolore de la monumentul eroilor români căzuți în apărarea Gării Bartolomeu, în Primul Război Mondial, dar și al celui de pe dealul Bartolomeu.
„Una dintre activitățile pe care Primăria Municipiului Brașov le desfășoară este aceea de schimbare a steagurilor pe care le avem în diverse locații din municipiul Brașov, cum ar fi steagul de pe Tâmpa sau steagurile de la monumentul din Bartolomeu. Aceasta este o acțiune pe care o gestionăm mult mai rapid acum, cu ajutorul colegilor de la Salvamont și a celor de la Jandarmerie, astfel că de câte ori este nevoie și observăm că trebuie schimbat un steag intervenim prompt și îl schimbăm“, a explicat viceprimarul Sebastian Rusu, care le-a mulțumit atât jandarmilor, cât și salvamontiștilor, pentru implicare.
În ce privește steagul de pe dealul Bartolomeu, odată cu schimbarea drapelului s-a constatat că ar fi nevoie și de recondiționarea catargului, operațiune care se va face în perioada următoare.
Primăria are în acest moment în responsabilitate schimbarea drapelelor de la monumentul eroilor din Bartolomeu, monumentul eroului necunoscut din Piața Unirii, Tâmpa, Cetățuie, Turnul Alb, Parcul Trandafirilor, cele două sedii ale primăriei din centrul vechi și centrul civic, și de la cele cinci intrări în oraș.

Până de Craciun, toate restaurantele din Brașov trebuie să informeze clienții în legătură cu ingredientele, aditivii și declarația nutrițională pentru fiecare preparat

0

Conform Ordinului privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colectivă, au fost stabilite noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparetele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă de și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu de către consumatori. Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022.
Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă. Totodată, pe lângă cele menționate anterior, produsul finit sau preparatul trebuie să fie însoțit de declarația nutrițională, precum și de informațiile explicite cu privire la aditivii folosiți. Aceste informații deosebit de utile pentru fiecare consumator în parte, trebuie să fie accesibile și disponibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse. În ceea ce privește comercializarea la distanță, aceste informații trebuie să fie disponibile înainte de finalizarea comenzii de către consumator.
Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene. Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, aceasta trebuie să conțină informații precum:

-Valoarea energetică;

-Cantitățile de grăsimi

-Acizi grași saturați;

-Zaharuri;

-Sare;

Pentru a veni în sprijinul consmatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, sterse sau greu de citit. Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.
Dacă preparatele oferite de unitățile de restaurație colectivă sunt comercializare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, atunci aceste informații trebuie să fie prezente în fiecare dintre aceste locuri.
De asemenea, în cazul preparatelor expuse spre vânzare prin tehnicile de vânzare la distanță, aceste informații trebuie să fie disponibile pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, dar și în orice material publicitar.
Ordinului privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colectivă intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial, adică pe 21 decembrie 2022.

1.000 de scrisori de bine, sâmbătă, în autobuzele RAT Brașov !

0

”Sâmbătă, 8 octombrie 2022. Dis de dimineață. Urci în autobuz, îți validezi biletul și îți ochești locul tău preferat. Când să te așezi, surpriză! Un card colorat te așteaptă pe scaun. Citești rapid: Ți-am pus gând bun. Te întrebi dacă l-a uitat cineva, te uiți în jur să vezi ce reacție au ceilalți. Totul pare normal. Nimeni nu și-a pierdut nimic. Ești curios, așa că iei cardul și îl inspectezi: pe spate, găsești un mesaj scris de mână. Îți urează cele bune, frumoase și drăgăstoase. Îți transmite încurajări, încredere și speranță. Cineva ți-a pus gând bun!” Acel cineva, sau mai bine spus acei cineva, sunt Simona Ciuraru și Laura Bercean, alături de voluntari creativi și inimoși. Împreună au scris de mână 1000 de gânduri bune și le vor distribui sâmbătă in autobuzele din Brașov.
”Ți-am pus gând bun” a fost inițial o campanie de Crăciun în 2021. Aceeași echipă și în aceeași formulă: Simona, Laura și voluntarii-spiriduși au scris de mână peste 400 de carduri și le-au împărțit în cei 14 brazi din cartierele orașului. În februarie 2022, cele 2 inițiatoare au decis să ofere un gând bun în fiecare zi. O pagină de Facebook și una de Instagram au fost create și ”Ți-am pus gând bun” iese la iveală negreșit.

Campania de sâmbătă, 8 octombrie vine la inițiativa Simonei. Iată ce ne-a declarat:”Visez de vreo 2, 3 ani la un astfel de eveniment. În loc de tort sau prăjituri, îmi doresc să ofer un strop de bucurie și de veselie celor din jur. Sâmbătă este ziua mea, iar la întrebarea: ce vrei de ziua ta?, răspunsul a fost: 1000 de gânduri bune în autobuze. Sper să fie o surpriză plăcută pentru călătorii matinali și să le răpesc un zâmbet. Sau mai multe. Oricum, în jur de 1000.”
De aici a fost simplu: Laura, cealaltă jumătate a proiectului ”Ți-am pus gând bun” a zis da, inițiativa a fost acceptată cu entuziasm de cei de la RATBV, comanda la print a fost livrată, voluntarii au răspuns rapid, iar cele 1000 de gânduri bune au fost scrise cu drag și dragoste. Sâmbătă dis de dimineață, vă așteaptă să le găsiți pe scaun, în autobuz. Cu un singur scop: să vă bucure ziua și sufletul.
Proiectul ”Ți-am pus gând bun” este susținut de Simona Ciuraru prin inițiativa #vreiosimonă și Laura Bercean prin asociația BertaLand.
Campania celor 1000 de gânduri bune în autobuze este realizată cu sprijinul RATBV, ”cărora le mulțumim tare mult!”, au declarat cele două doamne cu gânduri bune pentru cei din jurul lor….

FC Brașov. Se strâng amenzile la FRF. Clubul riscă depunctarea și interzicerea dreptului de a face transferuri!

0
Foto: FC Brașov

Sunt probleme uriașe la FC Brașov. Cei de la FRF urmează să depuncteze echipa brașoveană de Liga a 2-a dacă aceasta nu achită mai multe drepturi financiare către foști jucători până la data de 2 noiembrie. Șefii lui FC Brașov trebuie să găsească soluții din mediul privat pentru că amenzile nu pot fi plătite din bugetul asigurat clubului de către Consiliul Local! Iar cum la atragerea sponsorilor, în ciuda declarațiilor pompoase ale președintelui Mitran, clubul stă extrem de prost, FC Brașov riscă cu adevărat depunctarea!

Amenzi de 21.000 de lei!

Fotbaliștii Alin Damian, Marius Manole, Diego Alupoaie, Raul Rusu, Iulian Nechita, Raul Toader și Bogdan Cîrstean se judecă, de luni bune, cu FC Brașov la Comisiile FRF pentru plata restanțelor financiare. Ultima decizie a FRF vine cu amenzi uriașe pentru clubul brașovean. Astfel, FC Brașov are de plătit o amendă de câte 3000 lei pentru fiecare jucător și are termen de grație de 5 zile pentru executarea integrală a obligațiilor de plată! În total 21.000 de lei! Dacă FC Brașov nu va face plata datoriilor până pe 2 noiembrie, clubul riscă interzicerea dreptului de a face transferuri și și depunctarea! „Avem de primit o tranșă pe ultimele două luni și jumătate din sezonul trecut. Din vară ne tot amână. Am depus memorii în luna iulie, acum suntem la mijlocul lunii octombrie și tot nu s-a rezolvat. O situație foarte urâtă“, a spus unul dintre fotbaliștii care așteaptă plata salariilor restante. Până în data de 26 octombrie, FC Brașov trebuie să plătească sumele datorate jucătorilor.

Deciziile Comisiei de Disciplină a FRF:

„Creditor • Damian Alin Constantin Debitor • ACS FC Brașov Steagul Renaște. Sancționează debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște cu penalitate de 3000 lei și acordă un termen de grație de 5 zile pentru executarea integrală a obligațiilor de plată conform art. 85 din RD coroborat cu art. 24 lit. C al. 1. a din RSTJF, față de creditorul Damian Alin Constantin. Acordă termen în data de 02.11.2022, ora 15.00, dată la care debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște să prezinte dovada plății față de creditorul Damian Alin Constantin conform Hotărârii nr. 386/CL/09.08.2022 rămasă definitivă prin nerecurare pentru a evita interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și depunctarea.

Creditor • Manole Marius Alexandru Debitor • ACS FC Brașov Steagul Renaște
Sancționează debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște cu penalitate de 3000 lei și acordă un termen de grație de 5 zile pentru executarea integrală a obligațiilor de plată. conform art. 85 din RD coroborat cu art. 24 lit. C al. 1. a din RSTJF, față de creditorul Manole Marius Alexandru Acordă termen în data de 02.11.2022, ora 15.00, dată la care debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște să prezinte dovada plății față de creditorul Manole Marius Alexandru conform Hotărârii nr. 387/CL/09.08.2022 rămasă definitivă prin nerecurare pentru a evita interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și depunctarea.

Creditor • Alupoaie Diego Marcel Debitor • ACS FC Brașov Steagul Renaște . Sancționează debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște cu penalitate de 3000 lei și acordă un termen de grație de 5 zile pentru executarea integrală a obligațiilor de plată conform art. 85 din RD coroborat cu art. 24 lit. C al. 1. a din RSTJF, față de creditorul Alupoaie Diego Marcel Acordă termen în data de 02.11.2022, ora 15.00, dată la care debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște să prezinte dovada plății față de creditorul Alupoaie Diego Marcel conform Hotărârii nr. 388/CL/09.08.2022 rămasă definitivă prin nerecurare pentru a evita interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și depunctarea.

Creditor • Rusu Raul Ioan Debitor • ACS FC Brașov Steagul Renaște. Sancționează debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște cu penalitate de 3000 lei și acordă un termen de grație de 5 zile pentru executarea integrală a obligațiilor de plată conform art. 85 din RD coroborat cu art. 24 lit. C al. 1. a din RSTJF, față de creditorul Rusu Raul Ioan Acordă termen în data de 02.11.2022, ora 15.00, dată la care debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște să prezinte dovada plății față de creditorul Rusu Raul Ioan conform Hotărârii nr. 389/CL/09.08.2022 rămasă definitivă prin nerecurare pentru a evita interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și depunctarea.

Creditor • Nechita Meiu Iulian Debitor • ACS FC Brașov Steagul Renaște. Sancționează debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște cu penalitate de 3000 lei și acordă un termen de grație de 5 zile pentru executarea integrală a obligațiilor de plată conform art. 85 din RD coroborat cu art. 24 lit. C al. 1. a din RSTJF, față de creditorul Nechita Meiu Iulian Acordă termen în data de 02.11.2022, ora 15.00, dată la care debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște să prezinte dovada plății față de creditorul Nechita Meiu Iulian conform Hotărârii nr. 390/CL/09.08.2022 rămasă definitivă prin nerecurare pentru a evita interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și depunctarea.

Creditor • Toader Raul Andrei Debitor • ACS FC Brașov Steagul Renaște. Sancționează debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște cu penalitate de 3000 lei și acordă un termen de grație de 5 zile pentru executarea integrală a obligațiilor de plată conform art. 85 din RD coroborat cu art. 24 lit. C al. 1. a din RSTJF, față de creditorul Toader Raul Andrei Acordă termen în data de 02.11.2022, ora 15.00, dată la care debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște să prezinte dovada plății față de creditorul Toader Raul Andrei conform Hotărârii nr. 391/CL/09.08.2022 rămasă definitivă prin nerecurare pentru a evita interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și depunctarea.

Creditor • Cirstian Bogdan Liviu Debitor • ACS FC Brașov Steagul Renaște.Sancționează debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște cu penalitate de 3000 lei și acordă un termen de grație de 5 zile pentru executarea integrală a obligațiilor de plată conform art. 85 din RD coroborat cu art. 24 lit. C al. 1. a din RSTJF, față de creditorul Cirstian Bogdan Liviu Acordă termen în data de 02.11.2022, ora 15.00, dată la care debitorul ACS FC Brașov Steagul Renaște să prezinte dovada plății față de creditorul Cirstian Bogdan Liviu conform Hotărârii nr. 400/CL/09.08.2022 rămasă definitivă prin nerecurare pentru a evita interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și depunctarea“, sunt deciziile Comisei de Disciplină a FRF.

Septuagenari, prinși la volan fără permis !

0

Ieri în jurul orei 08.30, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Făgăraș au oprit în trafic, pentru control, un bărbat, în vârstă de 77 ani, care conducea un autovehicul pe strada 13 Decembrie, din municipiul Făgăraș, județul Brașov. În urma verificărilor efectuate în baza de date a Poliției Române a documentelor personale și ale autovehiculului condus, polițiștii au constatat faptul că bărbatul are suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice.
Tot ieri, în jurul orei 13.45, un bărbat, în vârstă de 70 ani, care conducea un autovehicul pe DJ103A, având direcție de deplasare dinspre localitatea Vama Buzăului către localitatea Tărlungeni, din județul Brașov, a fost oprit, în trafic, pentru control. În urma verificărilor efectuate în baza de date a Poliției Române a documentelor personale și ale autovehiculului condus, polițiștii au constatat faptul că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Ambii șoferi s-au ales cu dosare penale pentru conducerea unui autovehicul fără permis.

Și brașovenii au trecut prin infernul flăcărilor: 43 de ani de la explozia de la Uzina Tractorul (acum dezvoltare rezidențială)

0
Foto: orasulmemorabil.ro

În 1979, flacăra exploziei de la turnătoria din Tractorul a ucis 35 de femei și 12 bărbați și a mutilat alți 46 de muncitori. Dezastrul de la Brașov a rămas în istorie drept cel mai mare accident colectiv de muncă din România

La 1 septembrie 1979, turnătoria de la Uzina Tractorul a sărit în aer. Muncitorii au fost arși de suflul exploziei. Trupurile carbonizate, mirosul de carne arsă, strigătele disperate și fumul au transformat secția într-un infern. 47 de muncitori au murit, alți 46 au scăpat cu viață, dar mutilați de flăcări. Brașovenii au sărit în ajutorul accidentaților cu mașini sau donând sânge. Medicii din toate spitalele și-au unit forțele pentru a salva vieți. Cu toate eforturile, în fiecare zi, pe ușa morgii din Spitalul Județean ieșeau trupuri neînsuflețite, în timp ce lungi cortegii funerare străbăteau orașul în drumul spre cimitir. Nici până astăzi nu s-au elucidat cauzele dezastrului, cu toate că specialiști și securiști au făcut o anchetă minuțioasă. Ziarele n-au avut voie să scrie niciun cuvânt.Acest dezastru a rămas în cărți drept cel mai grav accident de muncă colectiv din România. După zeci de ani, incendiul „Colectiv“ a pus la grea încercare autoritățile din București, care s-au văzut, din nou, depășite de situație în fața a zeci de victime arse. La fel ca în Brașov, acum 43 de ani. Însă la Brașov am fost nevoiți să trecem prin toate doar cu câțiva medici, puține ambulanțe, dotări primitive și, mai ales, sub interdicția de a pune întrebări. Astăzi putem s-o facem. Dar numai după ce au mai murit oameni în flăcări și au trecut mai multe revoluții în care ne-am cerut dreptul de a afla adevărul și ne-am ales doar cu promisiuni.  Monitorul Expres vă prezintă acum, frânturi din ce s-a întâmplat atunci, la Brașov.


O flacără care a topit aluminiul

În 1979, Uzina Tractorul era în perioada ei de glorie. Secția T 32 producea a șasea parte din totalul pieselor turnate în România. În turnătoria veche lucrau 1.270 de oameni, din care peste 300 în atelierul de miezuri, din care 80% erau femei. Sâmbătă, în dimineața zilei de 1 septembrie 1979, la ora 7,22, în această secție avea să se producă o cumplită explozie, cu 93 de victime. Era ora la care se făcea predarea schimbului. Muncitorii din schimbul I ieșiseră de la ședința operativă, erau deja la posturi, iar cei de la schimbul III se îndreptau către dușuri. Nimeni nu bănuia cumplita catastrofă care avea să zguduie hala. Martorii au povestit aceleași scene de coșmar. S-au spart geamurile și utilajele au fost deteriorate. Au ars în întregime învelișurile de plexiglas ale comenzilor de la mașini. Suflul puternic a spart luminatoarele din tavan și a ieșit deasupra halei, ca o limbă de foc pe care a văzut-o tot cartierul. Abajururile din aluminiu ale lămpilor din plafon s-au topit. După acest indiciu s-a calculat că jetul a avut mai mult de 620 grade Celsius. Cazanul cu cei 20 litri de sare lichidă a sărit în aer, perforând banda transportoare aflată la 4 metri deasupra. Paguba materială nu s-a ridicat la mai mult de 60.000 de lei.

Cazanul de sare a sărit în aer

„Am văzut o flacără uriașă deasupra turnătoriei vechi. Era exact ca ciuperca de la Hiroshima. Înaltă cât un bloc de 10 etaje“, își amintea Gheorghiță Gheorghe. Zgomotul obișnuit al uzinei a acoperit bubuitura, dar „am văzut oameni arși, care se tăvăleau pe pavaj. Macaragița ieșise afară și țipa. Toți alergau încolo și încoace. O fată de 16 ani, care venise în vizită pe ascuns la mătușa ei, a ieșit din hală pur și simplu coaptă“. „Eram la ședința operativă, ultima din luna august. Producția mersese bine. Am dat drumul oamenilor mai repede. Începuseră să se împrăștie prin hală“, povestea în 2001 Simion Moraru, coordonatorul secției. Femeile obișnuiau să stea cu spatele la cazanul cu sare. Era singurul loc cald din secție. Sarea trebuia menținută la temperatura de topire prin foc continuu. Colegii le făceau glume proaste. Aruncau în foc substanțe fumigene să le sperie. Cineva a presărat o substanță în foc, nu se știe cine. Pulberea a declanșat imediat un fum alb, înecăcios, care s-a degajat în hală. „Cel care a făcut asta este, probabil, printre cei care au murit, fiind foarte aproape de locul exploziei. A luat secretul cu el în mormânt“, credea Moraru. 

Au intrat în foc de trei ori

Mihai Tătărășanu fusese numit cu puțin timp în urmă șef de echipă la turnătorie. În dimineața exploziei, se pregătea să plece acasă, la Prejmer, lucrase de noapte. Îl aștepta o zi de muncă la câmp. Avea trei băieți și o fată. În momentul exploziei, se afla cel mai aproape de sursă și a murit primul. Încercase să scoată din foc praful fumigen cu lingura cu care se turna metalul. Manevrele lui au produs scântei. Avea 44 de ani. În aceeași secție, muncea și fratele lui mai mare, Constantin, care a scăpat nevătămat. „Făceam socotelile de închidere de lună. Atunci am auzit zgomotul geamurilor sparte“, își amintea Simion Moraru, fostul șef de secție. Împreună cu maistrul Marin Cățeanu, a intrat de trei ori în hală și tot de atâtea ori s-a întors purtând pe brațe trupurile accidentaților. Pielea arsă a unei victime a rămas lipită de hainele lui Moraru. „Nu se vedea nimic. Pe bâjbâite, ne îndreptam acolo unde auzeam un geamăt sau ne împiedicam de vreun trup căzut. A murit și o fată, care nu era angajata noastră. Venise în acea dimineață să ceară ceva de lucru“.

„Carnea îi cădea de pe față“ 

După explozie, din dogoare, au început să apară oameni răniți. Primul care a ieșit a fost maistrul Sava. Carnea îi cădea de pe față, era sânge amestecat cu negreală. Avea să moară la câteva zile, pe patul de spital. „Mi se pare că au fost chiar două bubuituri. A fost dezastru. Îmi amintesc că o femeie gravidă a ieșit în pielea goală, complet arsă. L-am văzut pe directorul general Vasile Sechel cum a acoperit-o cu sacoul de la costum. Am auzit apoi că femeia a murit, dar fetița ei a supraviețuit. Orori pe care nu le poți uita“, povestestea Corneliu Bălan, inginer la T 42 axe și pinioane, o secție aflată la 150 de metri de locul tragediei. 

Cărau arșii cu electrocare

„A fost o mobilizare exemplară, toate secțiile am sărit să ajutăm. Salvări erau foarte puține, căram victimele cu electrocarele, dar nu stăteam“, își amintește Bălan. Cei scăpați teferi au început acțiunea de salvare. Primii accidentați au ajuns la Spitalul Județean cu remorci trase de celebrele tractoare U 650, cu care uzina obținuse medalia de aur la Leibnitz. La intersecția străzii Aurel Vlaicu cu B-dul Gării, un milițian a oprit circulația, lăsând să treacă doar mașinile care duceau răniți. S-au oferit să transporte răniții mulți taximetriști care staționau în gară și chiar șoferii cu autoturisme personale. În jumătate de oră, toate cele 93 de victime erau deja la Spitalul Județean. Când s-a dat alarma, cadrele medicale erau la raportul de gardă. „Nu ne-au anunțat câți răniți urmau să sosească. Știam doar că se îndreaptă spre spital zeci de mașini, camioane, salvări“, își amintea regretatul dr. Valentin Aburel, fostul șef al secției de Chirurgie plastică din Spitalul Județean. Toate cele 14 săli de operație au fost pregătite, iar farmacia spitalului a fost aprovizionată cu mai multe medicamente din oraș. În zilele următoare, Ministerul Sănătății a trimis de la București medicamente și echipament medical aduse din străinătate. Au venit în ajutor și alți medici din Brașov, printre ei și pensionari. Brașovenii au făcut coadă să doneze sânge.

Triaj ca la război

Doctorița Irina Vișa avea pe atunci 32 de ani și își începuse cariera medicală de numai doi ani. Situația era fără precedent în practica medicală românească. „Am lucrat ca o echipă unitară. Indiferent de specialitate. Indiferent din care spital proveneam. Au fost momente când am simțit că ne depășește situația. Dar ne încurajam unii pe alții“, spunea dr. Vișa. Trierea victimelor a fost făcută de doctorii Valentin Aburel și Mircea Bleahu. „Am luat decizia de viață și de moarte. Ca la război“. Prioritate au avut cei cu arsuri grave, dar cu șanse de supraviețuire. Au fost primii trimiși în operație. Apoi, cei cu arsuri grave și puține șanse. La urmă erau cei cu arsuri superficiale. În secție erau 60 de paturi, dintre care doar 15 pentru pacienții cu arsuri. S-au eliberat paturile și din alte saloane pentru cei 82 de arși, 11 dintre ei fuseseră trimiși acasă, nefiind necesară internarea lor. În primele 21 de ore nimeni nu a dormit. Bolnavii erau consultați de trei ori pe zi. „Toată conducerea era în alertă: minister, partid, securitate“, povestea dr. Aburel. Rudelor celor internați nu li s-a permis să intre în spital în ziua accidentului. Doar cei care au fost transferați la Spitalul Tractorul au putut să primească vizite. În primele 10 zile au fost externați cei cu arsuri ușoare. În următoarele 15 de zile au fost externați ceilalți supraviețuitori. După tratarea arsurilor, bolnavii au fost mutați în alte secții pentru afecțiuni generate de inhalarea de fum. Trei bolnavi cu șoc posttraumatic au fost transferați la Spitalul de Neuropsihiatrie. 

Dezgropați pentru necropsie

Au murit 35 de femei și 12 bărbați. Mulți răniți s-au zbătut între viață și moarte luni întregi. Elena Bahrin, în vîrstă de 48 de ani, a murit în a 56-a zi de spitalizare. 70% din victime au fost femei. Cele mai afectate au fost cele care purtau lenjerie sintetică. Primele două victime au decedat imediat după ce au ajuns la spital. Cei mai mulți și-au găsit sfârșitul din cauza complicațiilor respiratorii. Dintre cele cinci femei gravide, niciuna nu a supraviețuit. A doua zi după accident, Doina și Vasile Tătărășanu au fost chemați la morgă pentru identificarea corpului neînsuflețit al lui Mihai. „Era carbonizat complet. Avea un dinte de aur. L-am recunoscut după dantură și după faptul că degetul de la picior, de lângă cel mare, era mai lung, la fel cum îl am și eu“, își amintește Vasile, fiul. La 19 ani, a devenit capul familiei. Odată cu primii morți s-au făcut și primele autopsii, dar rezultatele n-au fost comunicate familiilor. Uneori, dacă anchetatorii aveau dubii, morții erau dezgropați și autopsiați din nou. Somnul de veci a lui Mihai Tătărășanu a fost tulburat la nici o lună de la înmormântare. O comisie de la București a venit să recolteze probe de organe. Văduva s-a opus din răsputeri și s-a întins peste mormânt. Miliția și Securitatea au înconjurat cimitirul și au exhumat în cele din urmă cadavrul. Au recoltat probe de țesut și din toate organele interne, după care l-au îngropat la loc. „L-au făcut felii“, spune Vasile. 

Orice supraviețuitor era inculpat

S-a creat un comandament de criză. Familiile decedaților au primit de la întreprindere coșciuge. 200 de muncitori au fost anchetați, iar de cei care aveau funcții de răspundere, inclusiv directorul Vasile Sechel, s-a ocupat Securitatea, care era convinsă că a fost un sabotaj. Securiștii treceau pe la căpătâiul răniților și-i băteau pe umăr, urându-le însănătoșire grabnică, după care îi interogau. Niciun ziarist de la oficioasele de partid nu a avut voie să pătrundă în spitale. Au fost interogați și accidentații, și cei care au scăpat fără arsuri. șeful secției turnătorie, Moraru, a fost ridicat după o lună. În beciurile Securității a răspuns la aceleași întrebări vreme de trei luni. Anchetatorul, căruia îi plăcea să i se spună domn, nu tovarăș, primea pe sub ușă bilețele cu alte și alte întrebări. Moraru era obligat să-și semneze declarațiile ca inculpat. Pe data de 6 decembrie 1979, i s-a adus un avocat. Acesta i-a permis să semneze pentru prima oară ca martor. Securitatea a admis cu mare greutate că oamenii aceia au fost victime și nu criminali. În lipsa unei explicații clare, au început să circule zvonuri. Că sacii cu săruri de la Combinatul din Făgăraș conțineau azotați în amestec cu substanțe explozive. Cercetările la combinat nu au condus la niciun rezultat. S-a emis ipoteza aluminotermiei, fenomenul prin care oxizii de fier și aluminiu, la temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius, degajă o energie uriașă. Dar acel cazan funcționase fără probleme timp de 10 ani. 

Cauze „pur întâmplătoare“ 

Colonelul de Securitate Filip, venit de la București special pentru acest caz, a ajuns la concluzia că accidentul a avut cauze pur întâmplătoare. Cunoscutul chimist C.D. Nenițescu a dat exemple de explozii neașteptate: incendii de la o moară și în bucătăria unei gospodine, provocate de pulberile de făină și, respectiv, zahăr pudră. S-a încercat simularea unei explozii pe malul Timișului. Cele 7 kilograme de dinamită n-au avut nici pe sfert efectul devastator al catastrofei de la Tractorul. La experimentul de reconstituire a exploziei a fost prezent chiar Ion Avram, ministrul de atunci al Industriei Constructoare de Mașini. „O dată la 100 de ani se pot întruni asemenea condiții“, s-a tras concluzia în raportul de anchetă. Într-o turnătorie aerul este îmbâcsit de praf. Particulele de grafit coloidal și stearați de calciu sunt foarte dense, îngreunând respirația. Fumul alb provocat de substanța necunoscută aruncată în foc, în combinație cu oxigenul din aer și cu celelalte impurități, a creat un amestec exploziv. „Am citit într-o revistă străină că în toate turnătoriile vechi din lume, în câțiva zeci de ani se acumulează energii, tension, care pot răbufni. Ne-am mulțumit cu această explicație“, spune inginerul Bălan. 

Foto: Bogdan Bălaș

Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat

Cu toate efectele devastatoare ale exploziei, producția de tractoare nu s-a oprit în loc. „Noi, celelalte secții, ne-am continuat munca. Pentru turnători, comuniștii au găsit o soluție rapidă, dar foarte eficientă. Au mutat imediat tehnologia la turnătoria de fontă nouă, așa că producția la puntea mare a Tractorului U650, element extrem de important, nu s-a oprit nicio clipă. A fost mutată înapoi în 2-3 zile. Problema s-a remediat foarte repede, nu era loc de întârzieri“, își amintește Bălan. În timp record, hala arăta ca și cum acolo nu s-ar fi întâmplat nimic. Pe 10 ianuarie 1980, a venit în vizită Nicolae Ceaușescu. La ușă l-a întâmpinat chiar Moraru, cu o garoafă roșie, „sterilizată“. A avut atunci curajul să-i înmâneze președintelui o scrisoare cu 12 sesizări. Muncitorii cereau condiții mai bune de muncă în turnătorie și scăderea limitei de pensionare. Ceaușescu i-a răspuns: „Toate propunerile sunt corecte, tovarășe. Rămâne Bobu cu o echipă și nu pleacă de aici până nu rezolvă toate problemele!“. Mărinimos, a aprobat toate cererile muncitorilor, numai să nu i se ceară socoteală pentru viețile pierdute. În urma catastrofei de la Tractorul, în data de 28 decembrie 1979, Consiliul de stat al R.S.R. a elaborat Decretul 466 privind regimul produselor și substanțelor toxice în unitățile socialiste. A rămas în vigoare până în 2005, când a fost înlocuit cu Legea nr. 263/2003. A fost un decret bine gândit, dar a venit prea târziu.

Metoda Aburel

Doctorul Valentin Aburel a folosit în tratarea accidentaților o metodă care acum îi poartă numele. „Este simplă, ieftină și ușor de aplicat. Constă în aplicarea locală de nitrat de argint în concentrații selectiv coagulante“. Cu o concentrație optimă de nitrat, țesuturile sănătoase nu sunt agresate, iar cele arse se coagulează. Metoda a fost omologată după 1990. Secția de Chirurgie plastică și reconstructivă a Spitalului Județean Brașov s-a înființat la 1 septembrie 1973. A fost prima cu acest profil din România, după clinica din București existentă încă din 1948.

Misterul morții unui director

Niciodată însă nu s-a putut spune cu exactitate care au fost cauzele tragediei. Misterul plutește și asupra circumstanțelor în care, la cinci ani după incendiu, Vasile Sechel a murit într-un accident de circulație. Pe 23 ianuarie 1984, se întorcea de la o ședință care avusese loc la Miercurea-Ciuc. În apropierea localității Sânicolaul Mare, mașina a izbit singurul copac de pe marginea șoselei. Sechel a murit, șoferul a scăpat nevătămat, iar fiul și nora, aflați pe bancheta din spate, au suferit fracturi ale membrelor inferioare. Teodora Sechel, văduva fostului director, povestea că, mulți ani după nenorocire, la mormântul lui Vasile Sechel s-au tot adunat muncitorii. În uzină s-a vorbit cu respect de el, fiindcă toți erau convinși că treaba a mers cel mai bine în perioada în care Sechel a fost director. De altfel, concernul Fiat a renunțat la colaborarea cu Tractorul la scurt timp după moartea sa. În semn de omagiu, muncitorii din Secția T32 de la Tractorul au realizat un chip din bronz cu chipul directorului și l-au montat pe cruce.

Explozia de la „6 Martie“ Zărnești

O altă catastrofă care a zguduit România s-a întâmplat tot în județul Brașov. În ziua de 5 mai 1983, ora 12,37, s-a produs o explozie la Uzina „6 Martie“ Zărnești. Două secții au sărit în aer, cu oameni și utilaje, lăsând în urmă doar niște gropi. Explozia a ridicat un nor de praf, dar nu a ajuns la depozitul de rachete, cruțând astfel populația din Zărnești, Tohan, Râșnov, Cristian poate chiar și Brașov. Au murit atunci 37 de muncitori și soldați și au fost spitalizați circa 300 de răniți. Trupurile celor mai mulți n-au mai putut fi recuperate. După 1990, în zonă a fost ridicat un monument în memoria victimelor, dar în regimul Ceaușescu, nimeni n-avea voie să vorbească despre tragedie. Aceasta pentru că, deși la „6 Martie“ Zărnești se fabrica armament greu, oficial pe poarta uzinei ieșeau doar motorete „Mobra“ și biciclete „Pegas“.

Târg de toamnă, sâmbătă și duminică, la Piața Star

0

Ziua Națională a produselor agroalimentare românești va fi sărbătorită sâmbătă și duminică în Piața Star din Brașov printr-un „târg de toamnă” organizat de Direcția Județeană pentru Agricultură și Serviciul Administrare Piețe din Primăria Brașov. Târgul va avea loc în cele două zile între orele 9:30 – 17:00. ”În Piața Star vă vor aștepta peste 35 de producători locali autentici cu o ofertă diversificată de produse: de la fructe și legume proaspete, sucuri naturale, murături, la produse lactate,  brânzeturi și produse apicole. Vă invităm nu doar să vă bucurați de produse, dar să-i și încurajăm, împreună, pe producători, să revină în fața noastră cu roadele acestui pământ și ale muncii lor”, au spus organizatorii.

Joacă…sau știință? Cum ar fi arătat Michael Jackson, Prințesa Diana sau Freddie Mercury în prezent?

0
John Lennon, Freddie Mercury, Michael Jackson, Prințesa Diana, Heath Ledger, Paul Walker

Inteligență artificială

Din păcate, Michael Jackson, Prințesa Diana și Freddy Mercury, alături de mulți alți artiști legendari sau figuri marcante din istorie, s-au stins din viață mult prea devreme. Iată însă cum ar fi arătat în prezent, dacă lucrurile ar fi stat altfel. Au trecut ani buni de când legende precum Michael Jackson, Prințesa Diana sau Freddie Mercury au dispărut. Cu toate astea, ei sunt prezenți încă, în memoria colectivă. Ni-i amintim cu drag și poate mulți și-ar fi dorit ca lucrurile să ia o altă turnură, iar ei să fie în viață acum. Din păcate, acest lucru nu se poate întâmpla. Cu ajutorul inteligenței artificiale, însă, putem afla cum ar fi arătat ei în prezent. Fotograful turc Alper Yesiltas a realizat un proiect intitulat „„As If Nothing Happened”. Pe românește, „Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”. Acest proiect include fotografii ale starurilor și figurilor legendare ce s-au stins din viață prea repede. Cu ajutorul unui soft, aceste fotografii au fost trecute prin testul timpului. Așa, aflăm cum ar fi arătat ei în prezent.

Meghan Markle susține că Palatul Buckingham a mușamalizat cearta dintre ea și Kate Middleton: „Am fost învinovățită pe nedrept”

0

Meghan Markle nu a fost primită cu brațele deschise în familia regală, iar acest lucru s-a aflat încă din primul ei an petrecut alături de prințul Harry. Unul dintre primele scandaluri cu cumnata sa, Kate Middleton, a pornit înainte de ziua nunții ei, în 2018. Fosta actriță susține că Palatul Buckingham a mușamalizat cearta dintre cele două, dând de înțeles că Meghan a fost cea vinovată.  În timpul nunții ducilor de Sussex, care a avut în 2018, la Windsor, prințesa Charlotte, fiica lui Kate Middleton și a prințului William, a fost una din domnișoarele de onoare, alături de nepoatele lui Meghan, Rylan și Remi Litt, și nepoatele lui Harry, Zalie Warren și Florence van Cutsem. Cu puțin înainte ca nunta să aibă loc, Meghan și Kate au avut parte de un incident, care nu a fost niciodată explicat pe deplin, certându-se în legătura cu rochia purtată de micuța Charlotte, de unde a reieșit că Meghan ar fi făcut-o pe Kate să plângă. Cu toate acestea, în interviul oferit pentru Oprah în 2021, Meghan a declarat că cea care a plâns a fost ea, și nu Kate. „Cea mai grea parte a fost să fiu învinovățită pentru ceva ce nu numai că nu am făcut, dar mi s-a întâmplat mie. Oamenii care au fost prezenți la nunta noastră știu adevărul și că nu s-a întâmplat deloc cum s-a spus în presă. Știu că și Kate ar fi spus adevărul dacă i s-ar fi dat ocazia. Dar ei nu au vrut să vorbim despre asta, așa că au lăsat să se înțeleagă că eu am fost de vină”, a declarat Meghan Markle în timpul interviului cu Oprah.  În cartea „Courtiers: The Hidden Power Behind The Crown”, scrisă de Valentine Low, autorul a declarat că Meghan a devenit „obsedată” după incident și a dorit ca Palatul Buckingham să clarifice lucrurile. „Ei (Palatul) au considerat că ar fi o greșeală gravă să înceapă să vorbească despre lucrurile personale legate de diferențele dintre membrii Familiei Regale. Nu doar că nu au vrut să se vorbească despre membrii familiei regale, dar s-au temut că acest subiect va crea un precedent, ceea ce va face pe viitor să nu mai poată să evite să comenteze despre lucrurile personale. Acesta a devenit un punct major de dispută între Meghan și consilierii ei de presă”, relatează Valentine Low. 

Meghan a vrut să fie „respinsă” de Palatul Buckingham, pentru a putea pleca alături de prințul Harry

De asemenea, în aceeași carte , Valentine Low a declarat că planul lui Meghan Markle de a părăsi familia regală a fost pus în aplicare de la bun început. Fosta actriță și-a dorit să nu fie plăcută de Palatul Buckingham, pentru a putea pleca cât mai ușor alături de prințul Harry. Cei doi și-a anunțat plecarea din familia regală în 2020. Într-o declarație de la acea vreme, Harry și Meghan au spus că intenționează să „lucreze pentru a deveni independenți financiar”, în timp ce își împart timpul între Marea Britanie și America de Nord. Ei au continuat să discute despre tânărul lor fiu Archie și despre planurile lor de a-l crește cu o „apreciere pentru tradiția regală în care s-a născut”. Un fost membru al personalului familiei regale a fost citat în cartea menționată , declarând că: „Ea căuta atenție și noi asta i-am dat. Trebuia să dovedim că instituția se va apleca în fața ei pentru a o face fericită. S-a simțit că nu asta își dorea, ci că voia să fie respinsă. O mulțime de oameni cumsecade, care au crezut în Meghan la început și doreau să o facă să se simtă bine și apreciată, au ajuns să fie atât de dezamăgiți, încât au început să creadă că orice făcea sau spunea, făcea parte dintr-un plan deliberat, dintr-o strategie care avea ca finalitate plecarea ei din familia regală. Poate, spuneau ei, nimic din ce făcea Palatul nu ar fi fost vreodată suficient de bun pentru ea”, a declarat Valentine Low.

Cugetări

0

Marcel Proust: „Suntem vindecați de suferință numai atunci când am trăit-o total”

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în rezim hotelier Brașov.
Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.
Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.
Lux și bun gust
Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.
Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului. 
Electocasnice hi-tech în bucătărie
Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești. 
Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.
Dormitor cu parfum de somn ușor
Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.
Baie mare cu produse de igienă
Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.
Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș mută câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.
Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.
Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.
În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.
Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.
Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.
Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar
Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.
Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.
Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.
Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.
Brazi tăiați livrați la domiliu
Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).
Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…
Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.
Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.
De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.
Brazi în ghiveci pentru Crăciun
De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.
Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.
Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.