Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Scenarii și declarații contradictorii


Cele 11 teorii ale atacurilor de la 11 septembrie 2001

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 07.09.2012
• Deși au trecut 11 ani, atentatul care a zguduit lumea nu și-a dezvăluit încă toate misterele

Nici astăzi, la 11 ani de la atacurile care aveau să schimbe istoria, semnele de întrebare n-au dispărut. Cu toate că există și un raport oficial despre cum s-au produs evenimentele din 11 septembrie 2001. Două avioane, la bordul cărora se aflau teroriști, au intrat în plin în World Trade Center. Cei doi mastodonți de oțel din buricul New York-ului s-au prăbușit ucigînd peste 3.000 de suflete, printre care și trei români. Deși timpul a vindecat rănile și a mai potolit din indignarea celor nemulțumiți de explicațiile oficiale, nici astăzi nu se știe exact cine au fost teroriștii și nici cum a fost posibilă o asemenea tragedie în cea mai puternică țară de pe Pămînt. Au apărut scenarii și declarații contradictorii, care nu lămuresc, ci alimentează mai departe teoriile care susțin că povestea oficială e cusută cu ață albă. În căutarea adevărului, s-au născut 11 teorii ale conspirației.

De ce a căzut și al treilea turn?

Comisia Națională privind Atacurile Teroriste asupra SUA, cunoscută drept „Comisia 9/11”, a fost înființată de președintele Bush pentru a studia evenimentele de la 11 septembrie 2001. Pe 22 iulie 2004, comisia a publicat raportul investigațiilor, iar pe 21 august, s-a autodizolvat. Pentru multe dintre nedumeririle oamenilor s-au găsit explicații, pentru altele, însă, cei 10 membri ai comisiei n-au avut niciun răspuns. La 11 ani de la 11 septembrie, au rămas inexplicabile 11 detalii, constituite în tot atîtea teorii ale conspirației. Cea mai cunoscută este cea legată de prăbușirea clădirilor, care semăna izbitor cu demolarea controlată, prin implozie. Filmările din acea zi arată cum blocurile se lasă ușor, etaj cu etaj, pînă la parter. Pînă și sunetul este binecunoscut geniștilor care se ocupă cu demolări. Orice om se întreabă cum de s-a dărîmat atît de ușor un bloc de dimensiunile și structura WTC. Cu niște bombe plasate la baza turnurilor de 110 etaje, spun conspiraționiștii. Mulți martori își amintesc că au auzit explozii în interiorul clădirilor. Și oamenii de pe stradă le-au auzit, printre ei, și reporteri, iar camerele video le-au înregistrat sunetul. Explicația oficială este că structura de oțel s-a încins de la explozia combustilului de avion. Tot ce era de la etajul 93 în sus n-a mai putut fi susținut și blocul s-a fărîmat. Dar arhitecți și oameni de știință susțin că doar combustibilul nu poate produce suficientă căldură pentru topirea oțelului. În plus, spărtura era mult prea sus pentru a afecta întreaga construcție. Un alt amănunt care sprijină teoria imploziei controlate este prăbușirea clădirii WTC7. Acest turn, al treilea pus la pămînt în acea zi, nu era în apropierea Gemenilor și nu a intrat în el niciun avion, practic nu are nicio legătură cu atentatul, nu avea de ce să fie afectat. În schimb, clădirile din vecinătatea Gemenilor au rămas în picioare. Se pare că și WTC7 a fost programat pentru demolare în acea zi, dar nimeni nu înțelege de ce.

Un atentat bun de speculat la bursă

Comercianții din turnuri știau ce urmează să se întîmple, susține o altă teorie. Chiar înainte de atacurile din 11 septembrie, piața afacerilor și firmele de asigurări au trecut prin niște coincidențe aproape imposibile, dar extrem de avantajoase. Companiile de zbor United Airlines și American Airlines, aceleași ale căror avioane aveau să fie deturnate, au scos la vînzare un număr foarte mare de acțiuni cu patru zile înainte de atac, acumulînd rapid sume importante. În trei zile, s-au făcut mai mult de 200 de pariuri la bursă pe scăderea acțiunilor UN, cam de 90 de ori mai multe decît în 3 săptămîni. Cînd piața s-a redeschis pe 17 septembrie, compania aeriană cîștigase 1,9 milioane de dolari. Morgan Stanley și Marsh and McLennan, două imperii financiare care își aveau sediile în WTC, au fost și ele suspectate că au știut cînd să scadă prețurile pentru a cîștiga înainte de atacuri. Un om de afaceri american se pare că s-a îmbogățit cu 4,4 milioane de dolari speculînd la bursă nenorocirea din 11 septembrie. Numele lui e încă secret, cu toate că autoritățile americane declară că se tem că tocmai teroriștii au fost cei care au scos un profit imens pe spatele actelor lor criminale.
Există, de asemenea, temeri că traseul banilor ar putea să dispară într-o rețea bancară subterană, care nu lasă nicio urmă a tranzacțiilor. O astfel de rețea, numită Hawala, folosea însuși Bin Laden. Strigător la cer este și faptul că Gemenii și WTC7 erau de numai șase săptămîni ale magnatului Larry Silverstein. Proprietarul n-a pierdut nimic, recuperînd investiția din polițele de asigurări, încheiate recent pe sume fabuloase: 3,2 miliarde de dolari.

Unde a fost US Air Force?

Apărării aeriene i s-a cerut să nu acționeze, spune a treia teorie conspiraționistă, care se bazează pe faptul că, deși s-a scurs mult timp între atacuri, niciun avion militar n-a survolat cerul Americii. La momentul atacurilor, în cazul în care un avion ar fi fost deturnat, Comandamentul Aerospațial de Apărare Nord American (NORAD) era pregătit să trimită avioane de luptă care să doboare avionul periculos. Dar, pe 11 septembrie 2001, generalii de la NORAD au eșuat lamentabil, Myers, Arnold, Eberhart și Weaver fiind buni de dus în fața Curții Marțiale pentru uciderea a 3.000 de oameni. Aceasta deoarece între atacurile din New York și cel de la Pentagon au fost 40 de minute. Capitala Americii era vulnerabilă. Baza militară Andrews Air Force este la 30 km de Washington. Adică la mai puțin de 90 de secunde, pe calea aerului. Dar niciun avion militar n-a decolat. Piloții instruiți pentru astfel de interceptări au spus că, în acea dimineață fuseseră trimiși în largul Oceanului Atlantic pentru niște exerciții de rutină. Chiar și așa, ar fi ajuns în 8 minute. Cu numai două zile înainte de atacuri, aceleași avioane făcuseră un antrenament cu echipament de luptă complet, într-o simulare de atac terorist. Una dintre țintele scenariului fusese tocmai WTC. Cu cinci luni înainte, se exersase pe clădirea Pentagonului. Nu s-a ridicat niciun deget pentru oprirea tragediei. Incompetență sau așa erau ordinele? Pentru prima oară în istoria SUA, operațiunile de anihilare a teroriștilor erau comandate de către vicepreședintele Dick Cheney, și nu de către armată, schimbare ce fusese făcută cu doar două luni înainte de 11 septembrie. Deși răspunsul armatei a fost evaziv, generalul Richard Myers a fost ulterior decorat. În același timp, înregistrările camerelor de supraveghere ale sistemului de control al traficului aerian de la Federal Aviation Administration au fost distruse și nu s-a mai putut vedea nimic din ceea ce s-a întîmplat în spațiul aerian în acea zi.

Un avion prea mare pentru o gaură atît de mică

Atacul de la Pentagon nu rezistă în fața probelor științifice, sînt convinși conspiraționiștii. Dintre toate evenimentele zilei, cel de la Pentagon este poate cel mai enigmatic. Unii susțin că orificiile de impact din clădire au fost mult mai mici decît un avion comercial american. Cum putea să încapă o aeronavă de 38 de metri lățime într-o gaură cu diametrul de 22 de metri? Sediul Comandamentului Departamentului de Apărare al USA n-a avut nici măcar o armă capabilă să doboare un intrus în propriul spațiu aerian? O altă întrebare este cum de avionul teroriștilor a lovit tocmai acea aripă a clădirii în care nu era nimeni, fiind închisă pentru renovări? În timp ce la WTC oțelul s-a topit și clădirea s-a prăbușit, la Pentagon au scăpat întregi chiar și computerele și cărțile. Pagubele au fost nesemnificative. Explicația a fost următoarea: acea aripă a clădirii tocmai fusese consolidată, de aceea a rezistat unui Boeing. „În 11 septembrie, avioane fără piloți au fost teleghidate către Turnurile Gemene. Nu un avion, ci o rachetă a lovit Pentagonul. Forțele Aeriene Americane nu au încercat niciun moment să intercepteze avioanele ucigașe pentru că tocmai Casa Albă a fost în spatele evenimentelor”, s-a spus la știrile din 29 octombrie 2003, la postul de televiziune CBS News. O altă teorie explică dimensiunile mici ale zonei de impact prin aceea că, de fapt, în clădire a intrat un avion mic. Susan McIlwain, aflată la un kilometru de locul impactului, a văzut cu cîteva minute mai devreme, un mic avion care se îndrepta spre Pentagon, „puțin mai mare decît mașina mea”. A rămas uimită cînd a auzit la televizor că s-a prăbușit un Boeing 757. O altă teorie consideră că și zborul 93 a fost complet regizat. Este vorba despre al patrulea avion deturnat, prăbușit în Shanksville, Pennsylvania, după o oră de la atacul asupra primului turn din New York. Scepticii cred că zborul 93 a aterizat în condiții de siguranță, în timp ce un alt avion a fost doborît pe cer. Există martori, printre care și un fost angajat în aviație, care spun că au văzut o flacără imensă în aer, ceea ce ar însemna că avionul a explodat înainte de aterizare. Cît despre pasagerii din avionul cu teroriști, aceștia ori au fost uciși, ori li s-au schimbat identitățile.

Pașaportul indestructibil

Teroriștii au rămas în viață, deoarece și pașapoartele lor au rămas intacte, supraviețuind cumplitei explozii care a făcut scrum un colos de oțel și sticlă. Conform raportului oficial, pașaportul lui Satam Al Suqami a ieșit din buzunarul teroristului, a zburat prin explozie vreo 90 de etaje și a aterizat la două blocuri distanță cu toate paginile la locul lor. În ciuda faptului că oamenii au fost pur și simplu vaporizați, corpurile lor fiind imposibil de găsit. Doar 293 de cadavre au fost descoperite intacte, din cele 3.000. E posibil ca un document de hîrtie să aibă atît de mult noroc? Nu, spun conspiraționiștii, pașaportul a fost plantat în moloz, iar posesorul lui e bine, mersi. Această teorie e susținută și de documentarul „Loose Change”, care a demonstrat că absolut toți presupușii teroriști erau vii pe 11 septembrie, dar în alte țări. Satam Al Suqami e un saudit cu același nume și aceeași înfățișare cu a teroristului. Omul a fost susprins de camerele unui aeroport din Maroc, exact la ora atacului. FBI a explicat aceasta coincidență: pașapoartele fuseseră furate. Și mai bizar, conform BBC, cinci dintre teroriștii aflați pe lista comisiei 9/11 erau la acea oră cazați într-un motel, peste drum de sediul NSA (Agenția Națională de Securitate) din Florida. Oricum, în raportul legiștilor, n-a fost autopsiat niciun trup de terorist. Există o teorie și despre participarea Al Quaida la acest atentat. Lumea uită, dar, timp de trei luni, Bin Laden a negat că ar fi în spatele acțiunii. De ce ar fi făcut asta, dacă principalul scop este chiar revendicarea atentatului, cu atît mai mult cu cît a fost unul de mare răsunet? În decembrie 2001, însă, au apărut numeroase înregistrări cu Bin Laden recunoscînd ceea ce negase mai devreme. Însă nu era același Bin Laden cu cel din videoclipurile anterioare. Nici nu semăna, nici nu era stîngaci, cum scria pe site-ul FBI-ului. Scepticii cred că numele teroristului numărul 1 al lumii a fost legat forțat de tragedie, în lipsa unui țap ispășitor.

Înscenări la telefon

Conspiraționiștii au descoperit că și apelurile telefonice din avioanele deturnate sînt niște falsuri. Specialiștii în telefonie mobilă au demonstrat că aparatele nu puteau avea semnal la altitudinea la care zbura avionul. Șansele ca o convorbire să aibă loc erau, conform estimărilor, de 0,006. Adică aproape nule. Cu toate acestea, o însoțitoare de zbor a vorbit 23 de minute cu turnul de control, însă s-au înregistrat doar 4 minute. Femeia spunea că trei pasageri au fost uciși, dar înregistrarea e greu credibilă, din moment ce e o liniște desăvîrșită, nimeni nu țipă. Un tînăr și-a sunat mama pentru ultima oară, dar s-a prezentat cu nume și prenume, un amănunt care face convorbirea la fel de neverosimilă. În anul 2004, American Airlines a cheltuit milioane de dolari pentru tehnologii care să sigure pasagerilor posibilitatea de a vorbi la telefon. De ce atîta risipă, dacă în 2001 semnalul era atît de bun? Și cutiile negre rămîn un mister. Doar trei au fost recuperate, din care numai una e în stare mai bună, dar conținutul ei a rămas secret. Despre cea descoperită în interiorul Pentagonului, Secretarul de Stat Donald Rumsfeld a declarat că datele au fost irecuperabile. O premieră în ultimii 40 de ani, nicio cutie neagră nu a mai fost declarată irecuperabilă total. O altă teorie, cu iz antisemit, constată că 4.000 de angajați evrei n-au fost la muncă pe 11 septembrie 2001. Cu toții ar fi primit un SMS în acea dimineață prin care erau înștiințați să rămînă acasă. De aici, un complot care ar demonstra că atacurile n-au fost surprinzătoare pentru toată lumea. În fine, ultima teorie susține că avioanele sînt făcute dintr-un aluminiu ușor care în niciun caz nu ar fi putut penetra peretele de oțel al blocurilor gemene. Avioanele ar fi trebuit să rămînă, cel mult, cu boturile înfipte în scheletul de metal, dacă nu cumva s-ar fi făcut praf, cum vedem că pățesc elicopterele în filme. În niciun caz, un avion nu poate ieși pe partea cealaltă a clădirii. S-a spus că, la 4 secunde de la impact, a explodat kerosenul. Și acest lucru e discutabil, deoarece combustibilul arde cu flacără galbenă. Or, la WTC, s-au văzut flăcări roșii, culoare specifică explozibilului pe bază de napalm.

•Teoria holografică

Cea mai surprinzătoare teorie explică întîmplările de la WTC astfel: atentatele n-au avut loc, totul a fost o imensă proiecție holografică. Adică, turnurile au fost demolate prin implozie, avioanele au fost doar un efect vizual. Autorul teoriei, americanul Stefan Grossmann, crede că astfel se pot explica multe ciudățenii: intrarea avionului în clădire, fără nicio avarie, ca și cum coliziunea între cele două obiecte solide nici n-ar fi existat, ferestrele clădirii rămase intacte după impact, faptul că aeronava a reușit să străpungă clădirea în loc să se sfărîme. Tot prin teoria holografică s-ar explica și de ce US Air Force n-a reușit să intercepteze cele două zboruri, de ce presupușii teroriști nu apar pe listele de pasageri, nici pe înegistrările video din aeroport, de ce nu s-a găsit decît o cutie neagră. În arhivele armatei americane s-au găsit două proiecte cu numele de „Arma fantom㓠și „Raza albastră“. Tehnologia 3D folosită de US Army în colaborare cu MIT nu mai e un secret. În manualele după care se pregătesc piloții la Air Force, se studiaz㠄proiectorul holografic aerian“ care proiectează în aer nori, munți, trupe, tancuri și avioane. Aparatul este folosit încă din 1990. Teoria holografică ar explica și de ce seismografele au înregistrat doar exploziile ulterioare, nu și ciocnirea avionului de peretele clădirii.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagină


  Medic găsit mort în casă la Brașov


  Azi 09:32
 • ➤ Eveniment


  SC RATBV SA primește peste 58 de milioane de lei finanțare de la buget


  Azi 09:29
 • ➤ Eveniment


  FDGR vine cu nume noi la alegerile locale


  Azi 09:27
 • ➤ Eveniment


  Aproape 500 de cazuri de gripă într-o săptămână, la Brașov


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Proiect de regulament


  Primăria Brașov va elibera autorizații de construire „de urgență“


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  PLUS Brașov propune un candidat pentru președinția Consiliului Județean


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  „Cerbul de Aur“ va avea loc în perioada 20 – 23 august


  Azi 09:10
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Soluție în ceasul al doisprezecelea


  Muzeul Satului din Bran a scăpat de evacuare


  Azi 09:01
 • ➤ National


  Parlamentul e al lor


  PSD blochează tot


  Azi 08:53
 • ➤ National


  Partidul lui Tăriceanu rămâne fără parlamentari


  Azi 08:49
 • ➤ Life


  Colecție de frumuseți


  Manuela Harabor joacă în serialul «Vlad»


  Azi 08:44
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Andreea Berecleanu părăsește Antena 1


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Diana Munteanu a schimbat 8 rochii de mireasă într-o zi


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Trăiește cu 130 de pisici în casă


  Azi 08:30
 • ➤ Cititori


  Cum se face ginul


  Azi 08:28
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Spondiloza cervicală se vindecă total cu frunză de brusture


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Sergiu Pîrvulescu, integralist în al doilea amical cu Israel


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Oficial


  Cristina Neagu și-a prelungit contractul cu CSM București


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov a câștigat amicalul cu FC Voluntari 2


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Baraj - Liga 3


  Cornel Țălnar o vede favorită pe campioana Brașovului


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Florin Stîng㠄inventeaz㓠un atacant


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în sferturi la Dubai după un meci istovitor cu Ons Jabeur


  19.02.2020
 • ➤ Local


  70 de ani de la deschiderea primei Pinacoteci a Brasovului


  19.02.2020
 • ➤ International


  Marea Britanie închide granița pentru muncitorii români. 10 noi reguli pentru a fi acceptat


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Baraj, Liga 3. Duel Brașov - Alba! Dubla pentru promovare va avea loc în 13 și 20 iunie


  19.02.2020
 • ➤ Local


  Medic găsit mort în casă la Brașov


  19.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  CJ susține „Cerbul de Aur“ 2020 cu 550.000 de lei


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Căncescu și Scripcaru, achitați în dosarul Farmacia


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă șapte treceri de pietoni, „protejate“ de limitatoare de viteză


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean a împărțit la primării, cele 27,3 milioane de lei din cota de impozit pe venit


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Prefectul vrea o procedură clară pentru situațiile de risc pe lanțul alimentar


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Prima aplicație de parksharing din România, disponibilă și în Brașov


  19.02.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Scripcaru a luat în colimator instituțiile de cultură din subordinea Primăriei


  19.02.2020
 • ➤ Actualitate


  A ajuns la cea de a XV-a ediție


  Invitație la Carnavalul cu clătite de la Prejmer


  19.02.2020
 • ➤ National


  Cine pune piedică anticipatelor


  PSD vrea să blocheze votul pe Guvernul Orban II din 24 februarie


  19.02.2020
 • ➤ National


  Asztalos Csaba: Ungaria preia din atribuțiile statului român în Transilvania


  19.02.2020
 • ➤ Life


  Prea pasional


  Loredana Groza a făcut un clip interzis minorilor


  19.02.2020
 • ➤ Life


  Amna își reface viața


  19.02.2020
 • ➤ Life


  DJ Wanda a primit cadou o expediție la Polul Nord


  19.02.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Idei de cadouri pe care le poți face copiilor de ziua lor de naștere


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  România a câștigat la ”masa verde” play-off-ul Grupei Mondiale 1 din Cupa Davis


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  VAR la meciul CFR Cluj - FC Sevilla!


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Revenire


  Kim Clijters, primul meci după șapte ani de pauză


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Mutu a semnat


  CSM Corona Brașov transfer pentru Liga a 3-a


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Lupii, victorie clară în Erste Liga


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, încă în perioada de căutări


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  E oficial! Cristina Neagu a semnat contractul! "Sunt fericită"


  18.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Eșec în amicalul cu Aerostar Bacău


  18.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Un centenar de la premieră


  O brașoveancă a jucat în primul film românesc

  Articolul următor

  Scurtă istorie a ținutei elevului brașovean


  Uniforma, haina vîrstei de școlar

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 30.587 milisecunde, încărcat în milisecunde