Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Scenarii și declarații contradictorii


Cele 11 teorii ale atacurilor de la 11 septembrie 2001

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 07.09.2012
• Deși au trecut 11 ani, atentatul care a zguduit lumea nu și-a dezvăluit încă toate misterele

Nici astăzi, la 11 ani de la atacurile care aveau să schimbe istoria, semnele de întrebare n-au dispărut. Cu toate că există și un raport oficial despre cum s-au produs evenimentele din 11 septembrie 2001. Două avioane, la bordul cărora se aflau teroriști, au intrat în plin în World Trade Center. Cei doi mastodonți de oțel din buricul New York-ului s-au prăbușit ucigînd peste 3.000 de suflete, printre care și trei români. Deși timpul a vindecat rănile și a mai potolit din indignarea celor nemulțumiți de explicațiile oficiale, nici astăzi nu se știe exact cine au fost teroriștii și nici cum a fost posibilă o asemenea tragedie în cea mai puternică țară de pe Pămînt. Au apărut scenarii și declarații contradictorii, care nu lămuresc, ci alimentează mai departe teoriile care susțin că povestea oficială e cusută cu ață albă. În căutarea adevărului, s-au născut 11 teorii ale conspirației.

De ce a căzut și al treilea turn?

Comisia Națională privind Atacurile Teroriste asupra SUA, cunoscută drept „Comisia 9/11”, a fost înființată de președintele Bush pentru a studia evenimentele de la 11 septembrie 2001. Pe 22 iulie 2004, comisia a publicat raportul investigațiilor, iar pe 21 august, s-a autodizolvat. Pentru multe dintre nedumeririle oamenilor s-au găsit explicații, pentru altele, însă, cei 10 membri ai comisiei n-au avut niciun răspuns. La 11 ani de la 11 septembrie, au rămas inexplicabile 11 detalii, constituite în tot atîtea teorii ale conspirației. Cea mai cunoscută este cea legată de prăbușirea clădirilor, care semăna izbitor cu demolarea controlată, prin implozie. Filmările din acea zi arată cum blocurile se lasă ușor, etaj cu etaj, pînă la parter. Pînă și sunetul este binecunoscut geniștilor care se ocupă cu demolări. Orice om se întreabă cum de s-a dărîmat atît de ușor un bloc de dimensiunile și structura WTC. Cu niște bombe plasate la baza turnurilor de 110 etaje, spun conspiraționiștii. Mulți martori își amintesc că au auzit explozii în interiorul clădirilor. Și oamenii de pe stradă le-au auzit, printre ei, și reporteri, iar camerele video le-au înregistrat sunetul. Explicația oficială este că structura de oțel s-a încins de la explozia combustilului de avion. Tot ce era de la etajul 93 în sus n-a mai putut fi susținut și blocul s-a fărîmat. Dar arhitecți și oameni de știință susțin că doar combustibilul nu poate produce suficientă căldură pentru topirea oțelului. În plus, spărtura era mult prea sus pentru a afecta întreaga construcție. Un alt amănunt care sprijină teoria imploziei controlate este prăbușirea clădirii WTC7. Acest turn, al treilea pus la pămînt în acea zi, nu era în apropierea Gemenilor și nu a intrat în el niciun avion, practic nu are nicio legătură cu atentatul, nu avea de ce să fie afectat. În schimb, clădirile din vecinătatea Gemenilor au rămas în picioare. Se pare că și WTC7 a fost programat pentru demolare în acea zi, dar nimeni nu înțelege de ce.

Un atentat bun de speculat la bursă

Comercianții din turnuri știau ce urmează să se întîmple, susține o altă teorie. Chiar înainte de atacurile din 11 septembrie, piața afacerilor și firmele de asigurări au trecut prin niște coincidențe aproape imposibile, dar extrem de avantajoase. Companiile de zbor United Airlines și American Airlines, aceleași ale căror avioane aveau să fie deturnate, au scos la vînzare un număr foarte mare de acțiuni cu patru zile înainte de atac, acumulînd rapid sume importante. În trei zile, s-au făcut mai mult de 200 de pariuri la bursă pe scăderea acțiunilor UN, cam de 90 de ori mai multe decît în 3 săptămîni. Cînd piața s-a redeschis pe 17 septembrie, compania aeriană cîștigase 1,9 milioane de dolari. Morgan Stanley și Marsh and McLennan, două imperii financiare care își aveau sediile în WTC, au fost și ele suspectate că au știut cînd să scadă prețurile pentru a cîștiga înainte de atacuri. Un om de afaceri american se pare că s-a îmbogățit cu 4,4 milioane de dolari speculînd la bursă nenorocirea din 11 septembrie. Numele lui e încă secret, cu toate că autoritățile americane declară că se tem că tocmai teroriștii au fost cei care au scos un profit imens pe spatele actelor lor criminale.
Există, de asemenea, temeri că traseul banilor ar putea să dispară într-o rețea bancară subterană, care nu lasă nicio urmă a tranzacțiilor. O astfel de rețea, numită Hawala, folosea însuși Bin Laden. Strigător la cer este și faptul că Gemenii și WTC7 erau de numai șase săptămîni ale magnatului Larry Silverstein. Proprietarul n-a pierdut nimic, recuperînd investiția din polițele de asigurări, încheiate recent pe sume fabuloase: 3,2 miliarde de dolari.

Unde a fost US Air Force?

Apărării aeriene i s-a cerut să nu acționeze, spune a treia teorie conspiraționistă, care se bazează pe faptul că, deși s-a scurs mult timp între atacuri, niciun avion militar n-a survolat cerul Americii. La momentul atacurilor, în cazul în care un avion ar fi fost deturnat, Comandamentul Aerospațial de Apărare Nord American (NORAD) era pregătit să trimită avioane de luptă care să doboare avionul periculos. Dar, pe 11 septembrie 2001, generalii de la NORAD au eșuat lamentabil, Myers, Arnold, Eberhart și Weaver fiind buni de dus în fața Curții Marțiale pentru uciderea a 3.000 de oameni. Aceasta deoarece între atacurile din New York și cel de la Pentagon au fost 40 de minute. Capitala Americii era vulnerabilă. Baza militară Andrews Air Force este la 30 km de Washington. Adică la mai puțin de 90 de secunde, pe calea aerului. Dar niciun avion militar n-a decolat. Piloții instruiți pentru astfel de interceptări au spus că, în acea dimineață fuseseră trimiși în largul Oceanului Atlantic pentru niște exerciții de rutină. Chiar și așa, ar fi ajuns în 8 minute. Cu numai două zile înainte de atacuri, aceleași avioane făcuseră un antrenament cu echipament de luptă complet, într-o simulare de atac terorist. Una dintre țintele scenariului fusese tocmai WTC. Cu cinci luni înainte, se exersase pe clădirea Pentagonului. Nu s-a ridicat niciun deget pentru oprirea tragediei. Incompetență sau așa erau ordinele? Pentru prima oară în istoria SUA, operațiunile de anihilare a teroriștilor erau comandate de către vicepreședintele Dick Cheney, și nu de către armată, schimbare ce fusese făcută cu doar două luni înainte de 11 septembrie. Deși răspunsul armatei a fost evaziv, generalul Richard Myers a fost ulterior decorat. În același timp, înregistrările camerelor de supraveghere ale sistemului de control al traficului aerian de la Federal Aviation Administration au fost distruse și nu s-a mai putut vedea nimic din ceea ce s-a întîmplat în spațiul aerian în acea zi.

Un avion prea mare pentru o gaură atît de mică

Atacul de la Pentagon nu rezistă în fața probelor științifice, sînt convinși conspiraționiștii. Dintre toate evenimentele zilei, cel de la Pentagon este poate cel mai enigmatic. Unii susțin că orificiile de impact din clădire au fost mult mai mici decît un avion comercial american. Cum putea să încapă o aeronavă de 38 de metri lățime într-o gaură cu diametrul de 22 de metri? Sediul Comandamentului Departamentului de Apărare al USA n-a avut nici măcar o armă capabilă să doboare un intrus în propriul spațiu aerian? O altă întrebare este cum de avionul teroriștilor a lovit tocmai acea aripă a clădirii în care nu era nimeni, fiind închisă pentru renovări? În timp ce la WTC oțelul s-a topit și clădirea s-a prăbușit, la Pentagon au scăpat întregi chiar și computerele și cărțile. Pagubele au fost nesemnificative. Explicația a fost următoarea: acea aripă a clădirii tocmai fusese consolidată, de aceea a rezistat unui Boeing. „În 11 septembrie, avioane fără piloți au fost teleghidate către Turnurile Gemene. Nu un avion, ci o rachetă a lovit Pentagonul. Forțele Aeriene Americane nu au încercat niciun moment să intercepteze avioanele ucigașe pentru că tocmai Casa Albă a fost în spatele evenimentelor”, s-a spus la știrile din 29 octombrie 2003, la postul de televiziune CBS News. O altă teorie explică dimensiunile mici ale zonei de impact prin aceea că, de fapt, în clădire a intrat un avion mic. Susan McIlwain, aflată la un kilometru de locul impactului, a văzut cu cîteva minute mai devreme, un mic avion care se îndrepta spre Pentagon, „puțin mai mare decît mașina mea”. A rămas uimită cînd a auzit la televizor că s-a prăbușit un Boeing 757. O altă teorie consideră că și zborul 93 a fost complet regizat. Este vorba despre al patrulea avion deturnat, prăbușit în Shanksville, Pennsylvania, după o oră de la atacul asupra primului turn din New York. Scepticii cred că zborul 93 a aterizat în condiții de siguranță, în timp ce un alt avion a fost doborît pe cer. Există martori, printre care și un fost angajat în aviație, care spun că au văzut o flacără imensă în aer, ceea ce ar însemna că avionul a explodat înainte de aterizare. Cît despre pasagerii din avionul cu teroriști, aceștia ori au fost uciși, ori li s-au schimbat identitățile.

Pașaportul indestructibil

Teroriștii au rămas în viață, deoarece și pașapoartele lor au rămas intacte, supraviețuind cumplitei explozii care a făcut scrum un colos de oțel și sticlă. Conform raportului oficial, pașaportul lui Satam Al Suqami a ieșit din buzunarul teroristului, a zburat prin explozie vreo 90 de etaje și a aterizat la două blocuri distanță cu toate paginile la locul lor. În ciuda faptului că oamenii au fost pur și simplu vaporizați, corpurile lor fiind imposibil de găsit. Doar 293 de cadavre au fost descoperite intacte, din cele 3.000. E posibil ca un document de hîrtie să aibă atît de mult noroc? Nu, spun conspiraționiștii, pașaportul a fost plantat în moloz, iar posesorul lui e bine, mersi. Această teorie e susținută și de documentarul „Loose Change”, care a demonstrat că absolut toți presupușii teroriști erau vii pe 11 septembrie, dar în alte țări. Satam Al Suqami e un saudit cu același nume și aceeași înfățișare cu a teroristului. Omul a fost susprins de camerele unui aeroport din Maroc, exact la ora atacului. FBI a explicat aceasta coincidență: pașapoartele fuseseră furate. Și mai bizar, conform BBC, cinci dintre teroriștii aflați pe lista comisiei 9/11 erau la acea oră cazați într-un motel, peste drum de sediul NSA (Agenția Națională de Securitate) din Florida. Oricum, în raportul legiștilor, n-a fost autopsiat niciun trup de terorist. Există o teorie și despre participarea Al Quaida la acest atentat. Lumea uită, dar, timp de trei luni, Bin Laden a negat că ar fi în spatele acțiunii. De ce ar fi făcut asta, dacă principalul scop este chiar revendicarea atentatului, cu atît mai mult cu cît a fost unul de mare răsunet? În decembrie 2001, însă, au apărut numeroase înregistrări cu Bin Laden recunoscînd ceea ce negase mai devreme. Însă nu era același Bin Laden cu cel din videoclipurile anterioare. Nici nu semăna, nici nu era stîngaci, cum scria pe site-ul FBI-ului. Scepticii cred că numele teroristului numărul 1 al lumii a fost legat forțat de tragedie, în lipsa unui țap ispășitor.

Înscenări la telefon

Conspiraționiștii au descoperit că și apelurile telefonice din avioanele deturnate sînt niște falsuri. Specialiștii în telefonie mobilă au demonstrat că aparatele nu puteau avea semnal la altitudinea la care zbura avionul. Șansele ca o convorbire să aibă loc erau, conform estimărilor, de 0,006. Adică aproape nule. Cu toate acestea, o însoțitoare de zbor a vorbit 23 de minute cu turnul de control, însă s-au înregistrat doar 4 minute. Femeia spunea că trei pasageri au fost uciși, dar înregistrarea e greu credibilă, din moment ce e o liniște desăvîrșită, nimeni nu țipă. Un tînăr și-a sunat mama pentru ultima oară, dar s-a prezentat cu nume și prenume, un amănunt care face convorbirea la fel de neverosimilă. În anul 2004, American Airlines a cheltuit milioane de dolari pentru tehnologii care să sigure pasagerilor posibilitatea de a vorbi la telefon. De ce atîta risipă, dacă în 2001 semnalul era atît de bun? Și cutiile negre rămîn un mister. Doar trei au fost recuperate, din care numai una e în stare mai bună, dar conținutul ei a rămas secret. Despre cea descoperită în interiorul Pentagonului, Secretarul de Stat Donald Rumsfeld a declarat că datele au fost irecuperabile. O premieră în ultimii 40 de ani, nicio cutie neagră nu a mai fost declarată irecuperabilă total. O altă teorie, cu iz antisemit, constată că 4.000 de angajați evrei n-au fost la muncă pe 11 septembrie 2001. Cu toții ar fi primit un SMS în acea dimineață prin care erau înștiințați să rămînă acasă. De aici, un complot care ar demonstra că atacurile n-au fost surprinzătoare pentru toată lumea. În fine, ultima teorie susține că avioanele sînt făcute dintr-un aluminiu ușor care în niciun caz nu ar fi putut penetra peretele de oțel al blocurilor gemene. Avioanele ar fi trebuit să rămînă, cel mult, cu boturile înfipte în scheletul de metal, dacă nu cumva s-ar fi făcut praf, cum vedem că pățesc elicopterele în filme. În niciun caz, un avion nu poate ieși pe partea cealaltă a clădirii. S-a spus că, la 4 secunde de la impact, a explodat kerosenul. Și acest lucru e discutabil, deoarece combustibilul arde cu flacără galbenă. Or, la WTC, s-au văzut flăcări roșii, culoare specifică explozibilului pe bază de napalm.

•Teoria holografică

Cea mai surprinzătoare teorie explică întîmplările de la WTC astfel: atentatele n-au avut loc, totul a fost o imensă proiecție holografică. Adică, turnurile au fost demolate prin implozie, avioanele au fost doar un efect vizual. Autorul teoriei, americanul Stefan Grossmann, crede că astfel se pot explica multe ciudățenii: intrarea avionului în clădire, fără nicio avarie, ca și cum coliziunea între cele două obiecte solide nici n-ar fi existat, ferestrele clădirii rămase intacte după impact, faptul că aeronava a reușit să străpungă clădirea în loc să se sfărîme. Tot prin teoria holografică s-ar explica și de ce US Air Force n-a reușit să intercepteze cele două zboruri, de ce presupușii teroriști nu apar pe listele de pasageri, nici pe înegistrările video din aeroport, de ce nu s-a găsit decît o cutie neagră. În arhivele armatei americane s-au găsit două proiecte cu numele de „Arma fantom㓠și „Raza albastră“. Tehnologia 3D folosită de US Army în colaborare cu MIT nu mai e un secret. În manualele după care se pregătesc piloții la Air Force, se studiaz㠄proiectorul holografic aerian“ care proiectează în aer nori, munți, trupe, tancuri și avioane. Aparatul este folosit încă din 1990. Teoria holografică ar explica și de ce seismografele au înregistrat doar exploziile ulterioare, nu și ciocnirea avionului de peretele clădirii.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Proiectul WC- ului de 1 milion de lei a fost retras de pe ordinea de zi a CL Brașov


  Azi 11:25
 • ➤ National


  A fost găsit leacul care oprește răceala


  Azi 10:43
 • ➤ Prima pagina


  Coplată: 15 lei de la părinți, 70 de lei de la buget


  Elevii nu vor mai avea 100% gratuitate pe liniile RATBV


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  De azi se pot depune dosarele pentru ajutoarele de încălzire


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  De la 1 octombrie se scumpește apa și canalizarea


  Azi 09:18
 • ➤ Eveniment


  În 27 octombrie trecem la ora de iarnă


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Luptător și la 81 de ani


  Octav Bjoza a fost reales președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Firmele care transportă angajații în jurul Brașovului nu se înghesuie să intre în legalitate


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  Peste 3,5 milioane de lei de la buget pentru închiderea șantierului de la Colegiul de Informatică


  Azi 09:01
 • ➤ Actualitate


  Pentru al doilea an


  CJ finanțează nerambursabil proiecte de asistență socială


  Azi 08:56
 • ➤ National


  La Consiliul UE


  Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineață


  Azi 08:50
 • ➤ National


  O nouă înfrângere: numirea Adinei Florea la Șefia Secției Speciale de anchetare a magistraților a fost amânată pentru a cincea oară


  Azi 08:48
 • ➤ National


  Eugen Teodorovici a întors-o cu pușcăria


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  S-a dezlănțuit


  Dana Budeanu îi face marțafoi pe bărbații fără șosete


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Un milionar român are cel mai tare Ferrari


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Lidia Buble crede că nu mai are mult de trăit


  Azi 08:30
 • ➤ Life


  Alexandra Stan a închis sezonul estival tot topless


  Azi 08:27
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Politețea, obligatorie într-o scrisoare


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  FRF îi acordă credit selecționerului Cosmin Contra


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  PSG, fără Mbappe și Neymar în derbiul cu Real Madrid


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Liga I


  Hagi e mulțumit


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Cristina Neagu revine la Națională în meciul cu Ucraina de la Brașov


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Cadoul pe care îl așteaptă de la fani


  Horia Popa, despre trecut, prezent și viitor la ACS SR Brașov


  Azi 08:05
 • ➤ Local


  Accident cu 3 victime și o Ambulanță lovită, între Rupea și Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Brașoveanul Octav Bjoza a fost reales Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Elevii nu vor mai avea gratuitate 100% pe transportul RATBV, însă vor beneficia de reducere pe tot timpul anului și indiferent de absențe


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Proiectele a 4 ONG-uri de servicii sociale vor fi finanțate de Consiliul Județean Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Școala informală de IT reunește comunitatea pasionaților de tehnologie la Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  De mâine, la Brașov, se pot depune cereri pentru ajutorul de încălzire a locuinței


  17.09.2019
 • ➤ National


  Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineață de Consiliul UE


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Teodorovici renunță la proiectul privind închisoarea pentru datornici


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Ziua de Curățenie Națională și la Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Compania Apa Brașov scumpește apa, canalizarea și epurarea în toate localitățile deservite


  17.09.2019
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Managementul bazinului hidrografic Tărlung amonte de acumularea Săcele din perspectiva schimbărilor climatice


  17.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Deputatul minorității germane: Nu am semnat niciun pact cu Dăncilă și refuz să discut cu ea până când nu-și cere scuze public minorității germane pentru calomniile debitate de diverși reprezentanți PSD


  17.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Așa poftește PSD


  Cine nu-și plătește impozitul merge la pușcărie


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Afară-i vopsit gardul


  Record de amenzi la Festivalul Cultural Maghiar din Piața Sfatului


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  A încercat să-și șantajeze șeful milionar


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Au deranjat


  Doi procurori din Brașov au ajuns în vizorul Inspecției Judiciare, după ce au criticat modificările din Justiție


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Două drumuri județene care vor susține turismul din Țara Făgărașului intră în reabilitare


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți va avea loc pe 18 octombrie


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Modernizarea WC-ului din Piața Sfatului va costa peste 1 milion de lei


  17.09.2019
 • ➤ Actualitate


  După 20 de ani


  Brașovul va găzdui prima ediție a Cupei României la înot


  17.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Liniile 34B și 19 vor circula pe trasee deviate din cauza lucrărilor la calea ferată


  17.09.2019
 • ➤ National


  Ce mai face Opoziția


  USR solicită urgentarea depunerii moțiunii de cenzură


  17.09.2019
 • ➤ National


  PSD vrea să securizeze pensiile speciale și salariile uriașe ale privilegiaților


  17.09.2019
 • ➤ Economic


  Președintele ASF: Decontarea directă pentru asigurarea RCA ar putea avea caracter obligatoriu


  17.09.2019
 • ➤ Doctor


  Sănătatea ochilor


  Nouă probleme oculare care îți pot afecta vederea


  17.09.2019
 • ➤ Doctor


  Dieta fără cereale are și riscuri, și beneficii


  17.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Un centenar de la premieră


  O brașoveancă a jucat în primul film românesc

  Articolul următor

  Scurtă istorie a ținutei elevului brașovean


  Uniforma, haina vîrstei de școlar

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 36.043 milisecunde, încărcat în milisecunde