Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Un centenar de la premieră


O brașoveancă a jucat în primul film românesc

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 31.08.2012
• Actrița brașoveană Sonia Cluceru, artist emerit, a fost distribuită în „Independența României“, film care împlinește mîine o sută de ani

Primul film în adevăratul sens al cuvîntului din istoria cinematografiei românești împlinește mîine 100 de ani de la premieră. Pelicula „Independența României-Răsboiul româno-ruso-turc 1877“ a stîrnit valuri de admirație în rîndurile publicului din România, dar și peste hotare. Era bine realizat, bine jucat, relata cu realism evenimente vechi de 35 de ani și avea o lungime neobișnuită în epocă: 120 de minute. Practic, a fost primul film de lung metraj din istoria mondială. În această bijuterie cinematografică din 1912, rolurile principale au fost distribuite marilor nume ale Teatrului Național. Unul dintre ele a revenit unei brașovence. Sonia Culceru, artist al poporului, a interpretat-o pe sora de Cruce Roșie care nu-și pierdea firea în fața valului de răniți, oferindu-le îngrijire și cuvinte de îmbărbătare. Iată povestea acestui film care a făcut istorie.

Sonia Cluceru, o mare actriță a scenei românești

„Independența României“ nu a fost prima încercare în arta cinematografică din România. Dar pînă la acest film se făcuseră doar scurte documentare și un filmuleț de ficțiune, „Amor fatal“, un amestec de teatru și cinema. Cinematograful românesc trebuia să treacă la o etapă superioară. Așa a apărut prima noastră capodoperă, „Independența României“, care a rulat sub mai multe titluri: Războiul Independenței, Războiul pentru neatîrnare, Războiul pentru Independență. Filmul istoric, lansat la 35 de ani de la încheierea Războiului de Independență, tratează luptele armatei române împotriva otomanilor, împletite cu povestea de dragoste și eroismul celebrului Peneș Curcanul, din poezia lui George Coșbuc. Una dintre surorile de Cruce Roșie care îngrijea răniții a fost brașoveanca Sonia Cluceru. Născută în 1892, la Cuciulata, la filmări avea doar 20 de ani. Ca actriță, se formase sub îndrumarea Aristizzei Romanescu. Numele ei a rămas în istoria comediei clasice din România prin rolurile din piesele lui Caragiale, Kirițescu și Mușatescu. A mai jucat într-un singur film, „Năbădăile Cleopatrei“, în 1925. A fost distribuită nu doar în primul film românesc, ci și în premiere absolute ale unor capodopere ale teatrului românesc: „Omul cu mîrțoaga“ (1927), alături de George Calboreanu, „Titanic Vals“ (1932), împreună cu George Calboreanu și Ion Finteșteanu. A avut rolul principal din „Gaițele“ (1930). Artist al poporului, actrița brașoveancă considera c㠄noblețea stă în sufletul și mintea omului“. S-a născut și a copilărit într-o familie de plugari săraci, ca fiică a lui Pavel și Maria Strîmbu. Apoi, ca actriță a Teatrului Național din București, și-a schimbat numele de scenă. A fost unul dintre artiștii cei mai populari ai timpului său. Ascensiunea ei în lumea teatrului a fost considerată fulminantă. A murit în 10 februarie 1955, în București.

Un film mut cu 200.000 de actori

Mărturiile vremii arată că inițiativa realizării filmului s-a datorat tînărului Grigore Brezeanu, regizor la Teatrul Național, care a văzut în împlinirea celor 35 de ani de la războiul din 1877 o ocazie unică de a obține sprijin de la autorități pentru realizarea unui film de anvergură. Cei mai mulți bani au venit de la Leon Popescu, „om cu stare, senator și mare iubitor al artelor“, moșier și „proprietar al Teatrului Liric (o frumoasă sală pe care au distrus-o bombardamentele germane din al doilea război mondial)“, după cum spune Călin Căliman în „Istoria filmului românesc“. Omul de afaceri a pus la bătaie o sumă enormă în epocă: 400.000 de lei. Producția a aparținut Societății Cinematografice a Actorilor Teatrului Național București. Aceștia au reușit să atragă fonduri de la instituții ale statului și Casa Regală, adăugînd și din propriul buzunar pentru a putea porni filmul. Ministerul de Război a acordat sprijin logistic, documentație, echipament, armament, regimente întregi de ostași care, împreună cu figuranții, ar fi ajuns la fantasticul număr de 200.000 de persoane. Pe unul dintre afișele de la premieră sînt trecute cîteva detalii: „cu participarea a două sute de mii de persoane", „filmul de 2000 metri lungime va fi reprezentat în 5 acte, durînd 2 oare complete“, „la reconstituirea răsboiului au cooperat cu permisiunea guvernului român cele mai alese trupe ale armatei române în costume și cu armatură istorică“, „rolurile persoanelor istorice sînt susținute de artiști de la Teatrul Național din București“. Brezeanu a angajat doi operatori români (Gheorghe Ionescu și Nicolae Barbelian) și unul francez (Franck Daniau-Johnston). A achiziționat două aparate de filmat sistem „Prevost“, o mașină de copiat și alta de perforat. Pentru scenele de interior, a fost improvizat un studio în curtea Teatrului Liric.

Scenariu după adevărul istoric

Primele scene au fost turnate la începutul lui martie 1912. „Trecerea Dunării“ s-a filmat în aceeași lună la Brăila și Măcin, iar partea numit㠄Valea Plîngerii“, în aprilie. În acel timp, între Băneasa și Otopeni era un mare platou de filmare pentru lupte. Acțiunea începe cu imaginea unui sat obișnuit, aflat în sărbătoare, în timp ce la București se decide în Consiliul de Coroană mobilizarea armatei. Hora sătească și idila dintre Peneș și Rodica sînt întrerupte de „executarea mobilizărei“. „Cei nouă și cu sergentul zece“ pleacă la război, în timp ce femeile rămîn cu inima frîntă. În primele scene de război, rușii sînt respinși, iar artileristul Cobuz (unul din cei 10) este ucis la Calafat. Se arată imagini din tabăra românească de la Poiana, apoi secvențe din trecerea Dunării. În tablouri succesive ne sînt prezentate bătăliile de la Plevna și Grivița, situația tragică din Valea Plîngerii și din spitalele de campanie, în care regele și regina împart medalii muribunzilor, căderea Plevnei și capitularea lui Osman. Spre final, Peneș se întoarce acasă decorat, o companie rusească întîlnită pe drum dîndu-i onorul. Filmul se termină cu prezentarea unor secvențe reale, filmate la parada militară din 10 mai 1912, această parte fiind intitulat㠄Dupe 35 de ani-Serbarea Independenței României“. La sfîrșitul anilor 80, s-a constatat că, din filmul păstrat la Arhiva Națională de Film, lipsesc circa 20 de minute. Ulterior, s-au descoperit încă două scene: întîlnirea în cartierul general de la Poradim dintre Carol I și țarul Alexandru al II-lea și ostilitățile româno-turce. Lipsesc însă fragmentele în care erau evocate debarcarea pe malul turcesc, cucerirea redutei Grivița I, o ambuscadă română, urmărirea unui convoi turcesc, Osman comandînd armata sa la Plevna, moartea căpitanului Mărăcineanu, înlocuirea steagului turcesc, capturat de soldatul Grigore Ioan, cu cel românesc, înfipt de Peneș. La developare și montaj, operațiuni executate la Paris, au fost eliminate din film: întîlnirea dintre Osman și Carol pe un drum, plecarea lui Osman după înapoierea spadei sale și o scenă cu un tren.

Succes nemaipomenit în toată Europa

Prima proiecție a filmului mut a avut loc la Castelul Peleș, în 17 iulie 1912, iar primii spectatori au fost membrii Casei Regale. Apoi, pe 30 august, au văzut filmul „toți ofițerii garnizoanei, d. prefect al Capitalei, d. prefect al Poliției și întregul batalion de vînători“. În spatele ecranului, au asigurat coloana sonoră fanfara regimentului II Vînători, două tobe, douăzeci de soldați cu arme și cartușe oarbe, care strigau la fiecare asalt: „Uraaaa!“. Premiera pentru public a fost pe 1 septembrie 1912, la Teatrul-Cinema „Boulevard-Palace“ (sala Eforie) din București, iar sunetul a fost asigurat doar de un clavir și cîteva flașnete. După 22 de zile, cu cîte trei-patru spectacole pe zi difuzate cu sala plină, filmul a trecut și pe la alte săli de cinema din București și din țară. Cel puțin trei ani, a avut un succes nebun, la terminarea proiecției, oamenii porneau chiar manifestații de stradă. Presa a primit și ea cu interes prima mare producție cinematografică românească. De altfel încă din anul 1911, „Rampa“ anunța c㠄la noi, maestrul Nottara este pe cale să facă operă patriotică redînd Războiul României pentru Independență, printr-un film, astfel că generațiile de astăzi vor învăța istoria luptelor de la 1877, iar viitorimii îi va rămîne tabloul viu al vitejiei românești“. „Viitorul“ din 17 septembrie 1912 scria: „Publicul obișnuit al cinematografelor este, de regulă, alimentat cu spectacole melodramatice care au o valoare educativă egală cu un mare zero. Cum n-am saluta un film care e menit a desfășura în fața noastră scenele războiului care ne-a făcut ce suntem azi?“ În 1913, filmul fost achiziționat de către casa de filme „Apollo“ din Budapesta. Aceasta l-a distribuit și în principalele orașe din Transilvania. Entuziasmul „românilor ungureni“ a fost și mai mare. Din Brașov, Petra Popescu scria: „cu filmul acesta facem mai mult decît zece volume în popor. E un delir la reprezentație.“ Aprecierile criticilor au fost și ele pozitive: „o grandioasă înviere a unei pagini de istorie“, „operă de patriotism luminat“. „Le Figaro“ nota c㠄producția este amețitoare, marcînd o epocă nouă în cinematografie“.

Film despre film

Casa Regală a recunoscut meritele realizatorilor, conferindu-i lui Gheorghe Brezeanu, în octombrie 1912, medalia Bene-Merenti, clasa a II-a. Ironia sorții, toți cei care au făcut acest mare film n-au mai continuat pe drumul pe care l-au deschis în istoria cinematografiei mondiale. Unii au murit, alții au încercat să mai facă filme, dar de slabă calitate. În 1917, la Teatrul Liric, a izbucnit un incendiu care a distrus toate peliculele stocate, cu excepția unei copii a „Independenței României“, cea care a ajuns pînă la noi. Dar, încă din 1912, multe țări s-au arătat interesate să achiziționeze un film atît de lung, „de 2.000 de metri“. De exemplu, rușii au cerut 20 de copii, oferind 2,50 Fr/metru. Casa de producție cinematografică Pathé a solicitat inițial 25 de exemplare, cu prețul de 3,25 Fr/metru. Din păcate, deși se putea face o avere de pe urma peliculei, nici măcar o copie n-a putut fi vîndută, din cauza tărăgănării unor negocieri cu Leon Popescu. Întreaga poveste a filmărilor, din martie pînă pe 23 mai 1912, cînd s-au încheiat, a fost transpusă pe marele ecran de către regizorul Nae Caranfil. Filmul „Restul e tăcere“, avînd ca subiect turnarea Independenței României, a fost lansat în martie 2008 și a cîștigat 9 premii Gopo. După doi ani de filmări, în martie 2007, peliculei i s-a realizat mixajul sonor la Hollywood, după care a revenit în țară pentru ultimul montaj. Cu un buget de 2,4 milioane de euro, filmul îi are ca protagoniști principali pe Marius Florea Vizante (G. Brezeanu), Ovidiu Niculescu (L. Popescu), Ioana Bulcă (A. Romanescu), Valentin Popescu (Catargiu), Florin Zamfirescu. „Restul e tăcere“ ne arată peripețiile din spatele primului film românesc, cu bune și cu rele, așa cum au putut fi reconstituite din ziarele vremii și mărturiile celor ce au fost pe platourile de filmare.

„Vitejii mei! Săriți nițel mai la dreapta!“

După ce a trecut entuziasmul, filmului i s-au găsit și greșeli. Ziarul „Viitorul“ a subliniat minusurile filmului: figurația neconvingătoare, șarjele reduse la 10-20 de călăreți, morții care învie doar pentru a muri din nou, după ce se feresc din calea cavaleriei. În revista de umor „Furnica“, din 12 aprilie 1912, s-a publicat un articol despre evenimentele de pe platoul de filmare. Dintre acestea, unele sînt absolut savuroase. Majoritatea au fost tăiate la montaj. Una dintre aceste secvențe a fost aceea în care caii, speriați de zgomotul obuzelor, s-au ridicat pe picioarele dinapoi. Bravii soldați s-au speriat și ei, ascunzîndu-se pe sub căruțe. În tabloul în care armata turcă se retrage în dezordine peste rîul Vidin, trebuia ca voluntarii să sară disperați de pe pod în apă. Dar primul ostaș a sărit prea aproape de stîlpul podului, accidentîndu-se. Ceilalți voluntari nu mai aveau curaj să se arunce în apă. Atunci, actorul Ion Merișescu, îmbrăcat în uniforma generalului Davilla, a avut prezența de spirit să-și îmbărbăteze soldații: „Nu vă fie teamă, vitejii mei! Săriți nițel mai la dreapta!“ Filmul fiind mut, îndemnul n-a ajuns la urechile publicului. Osman-Pașa, interpretat magistral de Constantin Nottara, în momentul predării, trebuia să rostească niște cuvinte pline de amărăciune. Nottara a improvizat o turcă atît de expresivă, încît actorii și figuranții au izbucnit în rîs. Scena a trebuit să fie filmată din nou, într-o epocă în care „dubla“ era un lucru neobișnuit. Tot într-o scenă cu Osman, au fost camuflate cu paie șinele de tramvai, deoarece se filmase în fața unei case din București. Dar, se pare că treaba n-a fost bine făcută, astfel că scena a fost tăiată la montaj. Marea problemă pe parcursul întregului film au fost figuranții care se uitau tot timpul în camera de filmat. Mai aflăm că Aurel Athanasescu (Peneș Curcanul) s-a împușcat din imprudență în plină filmare. Cu toate aceste neajunsuri, criticii celei de-a șaptea arte au găsit în „Independența României“ scene memorabile. Toți istoricii de astăzi consideră că este uimitor ce s-a putut realiza în condițiile de acum un secol și cu regizori complet lipsiți de experiență.

•Fragment din manuscrisul scenariului

„Vineri 13 aprilie - scenă de spital: 40 de soldați răniți, cu bonete în cap albe. 8 paturi în baracă spital complete, 4 doctori țivili cu uniforma de spital, Regina și opt doamne, la cap cu voal lung pe spate. Pansamente, instrumente de chirurgie și cele necesare unui spital. Feșile cu crucea roșie pentru brațe: 15. Peneș care moare în spital.“

•Începuturile filmului românesc

• 1897 - Prima filmare: „Parada regală de la 1897“
• 1897 - „Primele vederi filmate românești“ realizate de către operatorul francez Menu
• 1898 - Dr. Gheorghe Marinescu realizează cu ajutorul fraților Lumiere cîteva filmulețe pe teme medicale, primele din istorie
• 1901 - Apare prima sală de cinema din Transilvania, la Brașov
• 1096-1907 - la Circul Sidoli din Iași se înființează prima sală destinată exclusiv proiecțiilor cinematografice
• 1911 - Primul film românesc de ficțiune „Amor fatal“, cu Lucia Sturdza, Tony Bulandra, Aurel Barbelian
• 1 septembrie 1912 - Are loc premiera filmului istoric „Independența României“
• 1914 - Apare „Dragoste la mănăstire“, după scenariul scris de Victor Eftimiu și Emil Gârleanu
• Primul Război Mondial - Sînt filmați pe front Ferdinand I împreună cu generalii Constantin Prezan și Alexandru Averescu, imagini ce vor fi folosite în filmul „Ecaterina Teodoroiu“ (1930)
• 1921 - Primul film de animație românesc „Păcală pe lună!
• 1934 - Apare „Insula șerpilor“, primul film românesc sonor
• 1948 – Naționalizarea producțiilor cinematografice
• 1948-1989 – Printre numeroasele filme de propagandă comunistă, apar și filme apreciate de public: „Dacii“, „Mihai Viteazul“, „Veronica“, „Liceenii“.

•Distribuția

Constantin Nottara - Osman-Pașa
Aristide Demetriade - Domnitorul Carol (foto)
Ion Brezeanu - un țăran (foto)
Aurel Athanasescu - Peneș Curcanul
Ion Niculescu - Mihail Kogălniceanu
Vasile Toneanu - un flăcău
Nicolae Soreanu - un flăcău
Aurel Barbelian - un țăran
Gheorghe Ciprian - un țăran
Cristian Duțulescu – un țăran
Ion Dumitrescu - generalul Cernat
Ion Merișescu - generalul doctor Carol Davilla
Pepi Machauer - țarul Rusiei
Ghiță Popescu - generalul Arion
Constantin Orologea – Mitropolitul și generalul Totleben
Alexandru Mihalescu - un doctor
Achille Georgescu - un doctor
Jeni Metaxa-Doro - Rodica
Constanța Demetriade - Doamna Elisabeta
Aristizza Romanescu - Maria Ciucurescu
Agepsina Macri, Ecaterina Zimniceanu, Olimpia Bîrsan, Sonia Cluceru, Neli Santa, Angela Luncescu - doamnele de la Crucea Roșie
Maria Giurgea, Maria Filotti, Elvira Popescu, Marioara Fărcășanu, Alexandrina Liniver-Gusty, Adelina Mărculescu, Lulu Cruceanu - țărănci
La reconstituirea scenelor de asalt au fost consultați locotenent-colonelul Scărlătescu, căpitan Tomiță Dumitrescu și locotenent Aslan, precum și oameni care cu 35 de ani în urmă luptaseră pe front împotriva otomanilor.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Percheziții la o firmă de construcții din Brașov


  Azi 12:47
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur în handbal


  Cine este de vină pentru scandalul dopajului de la Corona Brașov?


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Alarmă!


  Trei focare de hepatită A, în evoluție, în județul Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de aur“ se sărbătorește în decembrie


  Azi 09:11
 • ➤ Local


  Un urs lovit pe DN13 s-a retras în pădure, înainte de sosirea echipajelor de intervenție


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Cu finanțare de la CJ


  Investigații de cardiologie la ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Ambasadori


  Un brașovean, în delegația culturală în Japonia, la Jocurile Olimpice și Paralimpice


  Azi 09:03
 • ➤ National


  Înainte de votul final


  Klaus Iohannis: Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt


  Azi 08:59
 • ➤ National


  Viorica Dancilă crede că aria cercului este R2 și că luni va fi președinte


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Frumoasa avocată


  Va reprezenta România la Miss Univers 2019


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Lidia Buble, plină de vânătăi


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Mara Georgescu, adolescenta care promite să ajungă ca Rihanna


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Secrete culinare


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, urmărit penal de către DNA


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  S-a văzut diferența de valoare


  Sepsi OSK a învins amical ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  Primele reacții oficiale după apariția scandalului de dopaj de la Corona Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Ludovic Orban anunță cu cât va crește salariul minim în 2020


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR BRAȘOV a pierdut la scor de tenis amicalul cu Sepsi OSK


  19.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur cu epicentrul la Brașov


  Trei jucătoare de la Corona Brașov sunt acuzate de dopaj


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Alte trasee pentru șoferi


  Lucrările de pe strada N. Titulescu intră pe tronsonul patru


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  Primăria a cumpărat bunurile FC Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Local


  Opera Brașov a rămas fără manager


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean Brașov își cumpără dronă


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Copil de 10 ani, supus la perversiuni


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiții pentru piețele din Brașov


  Piața de Miercuri va avea un sistem de încălzire propriu


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Ordinul de ministru privind Spitalul Regional Brașov, retras de pe site-ul Ministerului Sănătății


  19.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Deocamdată intenții


  Ministrul Educației schimbă Bacul?


  19.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Teatrul Elisabeta din București revine la Brașov pentru o „ședință de spiritism” într-o notă amuzantă


  19.11.2019
 • ➤ National


  Manipularea este strategia PSD


  PNL acuză PSD de fake news și sesizează BEC


  19.11.2019
 • ➤ National


  Rareș Bogdan: Dezbaterea lui Iohannis va fi după model american


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  N-ar fi semne de îngrijorare


  Euro atinge un nou maxim istoric: 4,7729 lei/euro


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Mugur Isărescu: „Se vorbește de reducerea impozitării, dar unde să le mai reduci, măi nene?”


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Consiliul Concurenței: România are cea mai abruptă creștere a prețurilor din UE


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Nou șef la Comisia Națională de Strategie și Prognoză


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Cum se elimin㠄deșeurile” din creierul nostru în timpul somnului


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  7 beneficii ale ceaiului de scorțișoară


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Fructele de ienupăr, medicamentele sezonului rece


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ajută-te singur


  Dezechilibru hormonal? Ce ar trebui să mănânci


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Un inginer a descoperit o metodă de curățare a sângelui cu magneți


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Două mere pe zi te feresc de infarct


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de măceșe e leac vechi


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Gospodina de la Gospodar


  Geanina Ilieș are un iubit secret


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Daniela Crudu e din nou singură


  19.11.2019
 • ➤ Life


  „Vlad“ se iubește cu actrița Lia Bugnar


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Nicole Cherry, imagine obraznică la Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  Cum putem reduce cheltuielile cu energia?


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  D’ale iernii


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  Ion Crăciun, după calificarea Coronei în grupele Cupei EHF


  19.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Ciudățenii din bucătăria popoarelor


  Cele mai extravagante mîncăruri din lume

  Articolul următor

  Scenarii și declarații contradictorii


  Cele 11 teorii ale atacurilor de la 11 septembrie 2001

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 44.633 milisecunde, încărcat în milisecunde