Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Ciudățenii din bucătăria popoarelor


Cele mai extravagante mîncăruri din lume

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 24.08.2012
• Delicatesele culinare din alte țări, pe bază de insecte, ouă stricate și pești otrăvitori, ne taie pofta de mîncare

Arta culinară e diferită de la o cultură la alta, fie că e vorba de țări diferite sau de epoci diferite. Într-un fel mîncau romanii și egiptenii din antichitate, altfel ne alimentăm azi. Anumite feluri de mîncare s-au perpetuat de-a lungul mileniilor, altele au dispărut. Au apărut însă meniuri noi, din cele mai năstrușnice ingrediente. Unele popoare preferă doar gastronomia lor și acceptă cu greu orice alt fel de mîncare. De pildă, străinii înghit cu noduri piftia, sîngeretele și tochiturile mioritice, iar noi nici nu concepem să ne atingem de preparatele asiatice pe bază de gîndaci, cîini sau viermi. Rețetele culinare ale lumii sînt foarte diverse. Iată-le pe cele mai ciudate.

Supă de bufniță sau din cuib de rîndunică

Supa de brînză Kasessuppe este o rețetă tradițională germană, în care brînza e topită în apă alături de ciuperci și diferite legume. Dar britanicii adaugă și bere, mai ales de Crăciun. Australienii și malaiezienii se dau în vînt după supa de cîine, un fel de mîncare inventat de asiatici. Carnea tranșată în felii mărunte este servită alături de o supă de legume și condimente, din care nu lipsesc ceapa verde, usturoiul și ghimbirul. Supa de bufniță este o delicatesă chinezească. Dar chinezii prepară supe nu doar din păsări ciudate, ci și din cuibul lor. Supa din cuib de pasăre, supranumită și „caviarul estului“, se obține din locuința unei anumite specii de rîndunică, care își construiește cuibul cu multă salivă proprie. Rezultă o supă gelatinoasă, cu gust deosebit și foarte scumpă, deoarece cuiburile se recoltează greu, numai din peșteri. În China și Thailanda, se mănîncă supă de liliac. Zburătoarele sînt fierte în lapte de nucă de cocos, cu legume și condimente foarte picante. Liliacul este băgat în cratiță de viu, iar capul este considerat cea mai gustoasă componentă a supei. Tiet Canh este o supă din sînge proaspăt de rață, pipote de gîscă sau orice altă carne fin tăiată, sos de pește, alune și mirodenii. În Vietnam, această mîncare se servește la micul dejun, datorită conținutului ridicat de proteine. Chinezii prepară supa de crocodil astfel: se fierbe carnea de crocodil în supă de pui timp de jumătate de oră, apoi se face un sos din făină, unt, usturoi, lapte, vin alb. Se agită și se fierbe totul din nou. Se condimentează cu nucșoară, sare și piper, se trece prin blender și se fierbe din nou. Chinezii sînt de părere că această supă îmbunătățește performanțele sportivilor, care devin ageri ca niște crocodili și rezistenți sub apă. Și celor care suferă de emfizem pulmonar li se prescrie supă de crocodil.

Pești putreziți, delicatese scandinave

Fugu este un preparat tradițional la mare căutare în Japonia. Cei ce comandă la restaurant așa ceva trebuie să semneze un contract prin care își asumă răspunderea dacă pățesc ceva. Aceasta deoarece fugu se prepară din carnea unui pește ale cărui organe conțin o doză de toxine letală pentru om, otrava fiind de 1.200 de ori mai puternică decît cianura, consumatorul murind lent și sufocat. Dar dacă peștele e preparat de un maestru bucătar autorizat, veți rămîne în viață. Circa 300 de japonezi mor din cauza preparării inadecvate a peștelui mortal. În Yucatan se mănîncă un sos de pește fermentat cu suc de lămîie și chilli. Nimeni nu mănîncă intestine de pește, în afară de filipinezi. Acestea se servesc crude, asezonate cu ou fiert, felii de ceapă și condimente. În Islanda se mănîncă Hakarl. Adică, se ia carne de rechin și se lasă la fermentat timp de 5 luni. Încă din timpul vikingilor, carnea de rechin era un deliciu, mai ales cea a unei specii otrăvitoare. Eschimoșii mănîncă cu plăcere capete de somon putrezite. Peștele este îngropat în pămînt înfășurat în iarbă. După două luni, oasele aproape dispar. Ceva asemănător găsim și în bucătăria tradițională norvegiană: păstrăvul fermentat. Peștele se lasă cîteva luni în camere răcoroase plutind în apă, cu puțină sare și zahăr. Se servește cu pîine, fasole galbenă și alcool tare.

Creveți beți și meduze

Meduzele stau la baza unui fel de mîncare foarte apreciat, care seamănă la textură cu ciupercile albe și are o valoare nutrițională ridicată. Animalele se fierb în apă cu sare pentru a reduce efectul toxinelor. Carnea de meduză este benefică pentru cei cu o dietă săracă în iod, pentru normalizarea presiunii și fluxului sanguin sau pentru cei ce suferă de astm. Ikizukuri este o mîncare cu specific japonez bazată pe carne crudă de pește și fructe de mare vii, octopus, crevete și crustacee. Cheia succesului acestui meniu e ca fructele de mare să fie foarte proaspete. În China, se mănîncă și creveți vii, îmbibați într-un lichior puternic numit Baiju, pentru a face preparatul mai apetisant. Coreenii preferă caracatița vie. Această specialitate poartă numele de Sannakji, iar caracatița este adusă la masă vie, cît încă mai dă din tentacule. Uneori, este servită întreagă. Guinlinggao este numele unui jeleu din carapace de țestoasă, foarte apreciat în bucătăria asiatică, dar și în medicina tradițională chineză, pentru tratarea bolilor infecțioase. Se servește asortat cu Ginseng. Există delicatese culinare din carne de iguană. În Mexic, acest animal de companie e consumat ca leac în caz de gripă, răceală și impotență. Tot la asiatici, putem să găsim la restaurant melci de mare în sos. Este vorba de specia numită rapană, o moluscă întîlnită pe fundul mărilor. Melcii de mare sînt bogați în proteine și conțin foarte puțină grăsime.

Hrana care mișcă

Mîncarea vie este considerată tabu pentru multe culturi. Creierul viu de maimuță este unul din ele. Creierul de porc nu e o ciudățenie pentru români, dar americanii nici nu pot să conceapă să mănînce așa ceva. În restaurantele cu specific cambodgian este servit crud, cu frunze proaspete de salată, piper și zeamă de lămîie. În sudul SUA, găsim creier de veveriță și, uneori, veveriță întreagă la rotisor. Se pare că și organele sexuale sînt ingrediente delicioase la unele popoare. Ovarele de broască, numite în arta culinară engleză și „hasma“, le lasă gura apă chinezilor, care le mănîncă sub formă de supă. Un restaurant din China este celebru pentru penisurile de animale, gătite cu sos și ierburi aromatice. Cele mai gustate sînt penisul de iac și cel de bivol. Organele genitale de bou se pot consuma și crude. Se spune că au gust de calamar și efect afrodisiac. În India, se consumă urină de vacă, considerată un tonic fără egal. La Hong Kong, se mănîncă pisici prăjite. Meniul se numește Siopao și e servit în regim de fast-food, cu chifle de orez fierte. Carnea de cămilă este consumată cu plăcere atît în Franța, cît și în China. Francezii preferă membrele, pe cînd asiaticii, tendoanele și cocoașa. În Scoția, o mîncare tradițională se pregătește din stomac de oaie umplut cu fulgi de ovăz.

Plăcintă umplută cu bere

Danezii mănîncă bere pe pîine. Mai bine zis, jeleu de bere, cu care se unge felia de pîine. Acest fel de mîncare se asortează cu fructe. Românii fac vin din orice fruct, din surcele, din pufoaică. Dar chinezii îl fac din șoareci și îl consumă pe post de tonic. Șoarecii sînt puși la fermentat în sticle cu vin de orez. În Tibet, se bea ceai cu unt de iac. Lăsînd la fermentat pîinea veche în apă, rușii obțin o bere foarte căutată vara. Deși se află pe lista alimentelor interzise în Asia, cobra este un ingredient principal în prepararea unei delicatese în Vietnam: cocteil din sînge de cobră asortat cu cobră prăjită. Otrava se scurge din șarpe în vinul de orez și se consumă ca medicament. În anumite state americane, înghețata de vită se prepară din carne de vită marinată, piure, brînză și roșii cherry. În Florida, înghețata de vanilie asortează gustul de hamburger obișnuit. În Texas, s-a inventat berea prăjită. Este vorba de o plăcintă umplută cu bere și prăjită. Ciudățenia gastronomică a englezilor este budinca neagră, care e un fel de salam cu sînge de vită sau porc, plus cartofi dulci, castane, ceapă, fulgi de ovăz. În Sardinia, se mănîncă brînză de oaie putrezită, în care s-au dezvoltat larve de muște de cașcaval. Acest aliment ciudat se numește Casu Marzu și se consumă cu tot cu larve sau după ce au fost îndepărtate. Cobaii sînt și ei sacrificați, dar nu în laboratoare, ci pentru poftele gastronomice. Peruanii consideră cobaiul la grătar o sursă importantă de proteine și spun că gustul este asemănător cu carnea de iepure.

Greierii au gust de pui

Insectele sînt consumate în foarte multe regiuni ale lumii. Unii sînt de părere că insectele vor constitui hrana noastră în secolul XXI. În Malawi, clătitele cu muște sînt foarte populare, iar gîndacii prăjiți din Thailanda sînt adevărate delicatese pentru localnici. Larvele albinelor sînt la mare căutare în China și Japonia, ca alternativă la carne, pentru proteine. Larvele se gătesc în sos de soia. Japonezii sînt înnebuniți după fursecuri cu
viespi întregi. Americanul în vîrstă de 70 de ani Larry Peterman a avut ideea originală de a îmbrăca insectele în ciocolată. Dulciurile au un succes nebun, mai ales scorpionii glazurați. Păianjenii din Cambodgia nu sînt omorîți, ci prăjiți, cu usturoi și sare. Se spune că seamănă la gust cu crabii. Cea mai gustoasă parte este capul. Greierii prăjiți sînt o mîncare exotică bogată în proteine și cu foarte puține grăsimi. Greierii sînt considerați de către cercetătorii în nutriție drept hrana viitorului. La gust, seamănă cu carnea prăjită de pui. Pot fi preparați sub formă de crochete sau incluși în aluatul de pîine. Se spune că și Aristotel ar fi degustat greieri crocanți. În Seul, se vînd pe străzi beandegi, adică larve de viermi de mătase preparate la aburi. Cambodgia este țara unde se mănîncă și tarantule prăjite cu usturoi. Este vorba de o specie de tarantulă neagră, numită a-ping, care poate ajunge cît o palmă de mare. Creatura este crescută în adăposturi subterane speciale. Escamoles sînt ouăle unei specii de furnică neagră extrem de veninoasă, care se mănîncă în Mexic. Cei ce le-au gustat spun că au consistența brînzei de vaci și gust de nuci.

Cele mai dezgustătoare meniuri

Baalut este poate cel mai respingător fel de mîncare și extrem de controversat, apărătorii drepturilor animalelor protestînd față de modul inuman în care sînt tratați bieții pui de rață. Însă, în Filipine și Cambogia, baalut sau „ou cu picioare“, găsești la orice colț de stradă, unde se vinde din găleți de nisip. Se ia un ou de rață fecundat, cu puiul deja format, și se îngroapă în pămînt cîteva săptămîni. În altă variantă, se fierbe în vin. Gustul unic este dat de oasele crocante. Ouăle învechite de rață sau de găină sînt consumate de chinezi după ce sînt scufundate într-o soluție salină (15 zile vara sau 20 zile iarna). Nu este nevoie de fierbere. Pentru a afla dacă ouăle s-au făcut, se testează sunetul cojii de ou. Cu cît camera de aer este mai mare, cu atît ouăle sînt mai bune de mîncat. Conținutul trebuie să aibă culoarea gri-verzui translucid și de o textură gelatinoasă. Aceste ouă, cunoscute sub denumirea de ouă milenare, sînt servite cu orez, la care se adaugă brînză tofu sau carne de porc, ceapă verde și ghimbir. În Indonezia există un sat în care oamenii gătesc pămînt. Gustarea denumită Ampo are și proprietăți medicinale. Pămîntul comestibil este extras din solurile plantațiilor de orez sub formă de rulouri. Acestea se afumă timp de o oră și se consumă pentru a avea piele sănătoasă.
Kopi Luwac este cea mai scumpă cafea din lume. Aceasta deoarece se obține din excrementele unui animal de mărimea unei pisici, numit Asian Palm Civet. „Boabele“ sînt colectate, spălate și prăjite cu grijă pentru a nu-și pierde forma. Kopi Luwac are o textură tare și gusturi diferite în funcție de dieta animalelor furnizoare. Cafeaua este ceva obișnuit pentru localnicii din Sumatra, Java, Bali și Filipine.

Gastronomia, o artă veche de cînd lumea

• 1.500 î.H: oamenii mîncau ciocolată.
• 1.200 î. H: a fost descoperit zahărul.
• 1.000 î.H.: primele murături.
• 500 î. H.: primii cîrnați și primele produse de patiserie.
• Antichitatea romană: se mîncau pe post de delicatese limbi de papagal, sfîrcuri de scroafe, cocori, flamingo, creier cu petale de trandafir, pîrși (mici rozătoare) și garum (măruntaie de scrumbie macerate cu sare, ținute la cald, în vase închise, vreme de cîteva săptămîni).
• Antichitatea greacă: spartanii mîncau ciorbă neagră, din carne de porc, sare, oțet și sînge. Bucătarii medievali puneau păsari vii în plăcinte.
• Secolul I: a fost tipărită De Re Coquinaria, singura carte de bucate care ni s-a păstrat din Antichitate. Cuprinde circa două sute de rețete.
• Secolul XVII: în Țările Române, mămăliga de mei a fost înlocuită cu cea de porumb.
• 1800: la Boston s-a înființat prima școală de gătit care preda arta culinară americană.
• 1896: a fost publicată prima carte de bucate, semnată de Fannie Merrit Farmer.
• 1946: s-a înființat Institutul de Artă Culinară, prima școală pentru maeștri și șefi bucătari.
• 1969: apare termenul gastronomie moleculară, lansat de ungurul Nicholas Kurti, bazată pe reacții chimice.
• 1972: apare mișcarea Nouvelle Cuisine, care recomanda alimente proaspete, gătite simplu.
• Anii ’80: apare mișcarea slow-food, ca reacție la mania fast-food.
• Sfîrșitul secolului XX: apare bucătăria fusion, care combină elemente ale mai multor tradiții culinare, fără a se identifica însă cu vreuna anume.

Brașovenii mîncau raci și melci

• Pe vremea lui Sextil Pușcariu, la începutul secolului XX, brașovenii mîncau multe prăjeli și grăsimi, în special jumări și untură, slănină, lapte de bivoliță, supă grasă de găină, „ciorbă de mațe de vițel cu usturoi, îngroșată cu ou“, dar și cartofi, morcovi și, mai ales, varză. Săcelele era „patria sarmalelor“, după cum spune cărturarul în „Brașovul de altădată“. Specifice Șcheiului erau gogoșile numite crapfăne. Iată și cîteva ciudățenii care se puneau pe masa brașovenilor acum 100 de ani. „Printre sarmale, găseai bucățile de carne grasă, uneori și slănină rîncedă, care dădea mîncării un gust particular, cu care trebuia să te obișnuiești. Amestecul cu rîncezeală era învățat de la sași, care puneau slănina anume ca să rîncezească, iar cînd era bine galbenă o făceau sul și o țineau cu anii“. Cîrnații și caltaboșii conțineau stafide. „În copilărie mîncam și mere umplute. Se alegeau mere mari, la care se scotea coceanul și în locul lui se băga umplutură de carne.“ La ciorba de miel, copiii se certau care să ia creierul, limba și ochii. Pîinea era cu cartofi sau chimen. La cină, cei mici se dădeau în vînt după cașcaval cu mere. Se mai mînca iahnie de crap sau supă de raci prinși la Olt. „Melci mîncam rar și numai primăvara, cu hrean și oțet și untdelemn.“ „Icre verzi“ se zicea la salata de vinete. „Carne de animale și păsări sălbatice se mînca relativ puțină la Brașov; și cînd atîrna la prăvălia lui Kuschmann cîte o căprioară sau un mistreț la ușă, trecătorii se opreau să-l admire.“
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagină


  Cum se păzește România de coronavirus


  Azi 09:46
 • ➤ Eveniment


  Sub rafale


  Vântul puternic a făcut ravagii în județul Brașov


  Azi 09:33
 • ➤ Eveniment


  Măsurăm


  Mini-stații meteo pe stâlpii de iluminat din oraș


  Azi 09:27
 • ➤ Eveniment


  Primele autobuze electrice și troleibuze noi sosesc în luna aprilie


  Azi 09:24
 • ➤ Eveniment


  3 școli din județe, închise din cauza vântului puternic și alte 11, parțial afectate de gripă


  Azi 09:22
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  A cincea ediție Alpin Film Festival


  Șapte zile dedicate filmului și culturii montane la Brașov, Bușteni și Predeal


  Azi 09:14
 • ➤ National


  La noi, ca la nimeni


  CCR face jocuri mai presus de Constituție


  Azi 09:10
 • ➤ Doctor


  7 alimente pe care Regina Elisabeta le mănâncă zilnic


  Azi 09:05
 • ➤ Doctor


  Cum să-ți crești flexibilitatea corpului indiferent de vârstă


  Azi 09:04
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni care pot cauza dureri în piept


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  Cuișoarele, leacul din bucătărie


  Azi 08:59
 • ➤ Doctor


  Ashwagandha reduce stresul, anxietatea și infertilitatea la bărbați


  Azi 08:55
 • ➤ Doctor


  Leurda, frunza de leac a primăverii


  Azi 08:52
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de urzici oprește căderea părului


  Azi 08:51
 • ➤ Doctor


  Leac rapid pentru migrene


  Azi 08:50
 • ➤ Doctor


  4 reguli simple pentru păstrarea sănătății în timpul epidemiei de coronavirus


  Azi 08:48
 • ➤ Life


  Senzație la Milano


  Cizmele Adelinei Pestrițu costă 10.324 de euro


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Românca posesoare a celui mai sexy fund mare, interzisă de Instagram


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Cel mai mare diamant din România, scos la vânzare


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  E bine de știut


  Mirodenii cu funcții terapeutice


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  „Extratereștrii“ Barcelonei au fost testați pe aeroportul din Napoli


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Un tânăr fotbalist de la CSM Oradea a semnat cu AS Roma


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  „Doamne ferește!“


  Psiholog la FCSB?


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Seria a 3-a din Liga a 3-a, doar cu 15 echipe!


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical tare cu Sepsi OSK


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Ghinion teribil pentru puștiul lui ACS SR Brașov


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  Liga2. UTA, echipa antrenată de Laszlo Balint, demonstrație de forță la Miercurea Ciuc


  24.02.2020
 • ➤ National


  Iohannis, întrebat ce șanse mai sunt pentru anticipate: Tocmai au scăzut


  24.02.2020
 • ➤ National


  CCR dă dreptate PSD. Iohannis trebuie să desemneze alt premier


  24.02.2020
 • ➤ International


  Coronavirusul în Italia: A fost raportat al cincilea deces. 10 orașe din nord sunt în carantină


  24.02.2020
 • ➤ Local


  O familie venită din Italia, izolată preventiv la Întorsura Buzăului, la 43 de km de Brașov


  24.02.2020
 • ➤ Local


  FOTO. Izolația unui bloc de pe str. 13 Decembrie a fost luată de vânt. Arbori doborâți de vânt, pe străzile din Brașov.


  24.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Ministrul Mediului zice că respirăm aer bun


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  A ieșit din politică pe ușa din dos. Așa cum a intrat


  Kadas nu mai este membru PNL


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Cod roșu de vânt la Brașov


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Kit anti-urși pentru brașovenii de la munte


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Șantierul în zona Onix va afecta și locurile de parcare


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Liderul PNL, Adrian Veștea, îl dă în judecată pe liderul PSD, Marius Dunca


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Limitatoare de viteză în alte două zone intens circulate din Brașov


  24.02.2020
 • ➤ Actualitate


  A cincea ediție


  S-a aprobat Ghidul de finanțare pentru proiectele culturale


  24.02.2020
 • ➤ International


  Virusul lovește în inima economiei italiene


  Coronavirusul cuprinde Italia: 3 morți și sute de infectați


  24.02.2020
 • ➤ National


  Anticipatele par să fie blocate


  24.02.2020
 • ➤ Life


  „Contesa Digitală”, la spital


  Ana Morodan și-a amputat singură un deget


  24.02.2020
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu, amenințată de coronavirus


  24.02.2020
 • ➤ Life


  Divorțează Andreea Bălan?


  24.02.2020
 • ➤ Life


  Iulia Vântur, apariție la Smule Mirchi Music Awards


  24.02.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Aproape totul despre Dragobete


  24.02.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  24.02.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep a cucerit la Dubai primul titlu din 2020


  24.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Videoconferință despre o misiune istorică


  Brașoveni în direct cu NASA

  Articolul următor

  Un centenar de la premieră


  O brașoveancă a jucat în primul film românesc

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 31.637 milisecunde, încărcat în milisecunde