Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Secrete bine păstrate


Cine a intrat în piramidele de la Șona?

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 16.12.2011
• Monitorul Expres vă prezintă singurele imagini captate în interiorul uneia dintre piramide
• Fotografiile au fost realizate de brașoveanul Radu Tănase

Sătenii din Șona spun că, în decembrie 2009, niște hoți au intrat în piramidele de la Șona. Au săpat cu aparatură sofisticată nopți la rînd, în căutarea comorilor antice despre care se spune că s-ar afla îngropate în movilele de pămînt. Dar braconierii de vestigii arheologice n-au reușit nici ei să deslușească misterul piramidelor, așa cum nu au reușit nici istoricii. Iar localnicii nici atîta nu știu ce să spună despre ele, cine le-a făcut, cu ce scop și de ce tocmai la Șona. De ani buni, oamenii de știință se întreabă oare ce o fi înăuntrul acestor ridicături de pămînt cu formă geometrică perfectă? Investigațiile sumare s-au încheiat fără răspunsuri. Hoții, însă, ne-au oferit primele indicii. Un alpinist a reușit să meargă pe urmele lor și să facă fotografii, înainte ca autoritățile să astupe intrările. Monitorul Expres vă prezintă în premieră imagini din interiorul piramidelor de la Șona.

„Movilițe posibil antropogene“

Sînt opt, ițite din senin în șesul neted ca-n palmă și aliniate pe două rînduri perfect paralele, la marginea satului Șona. E greu de crezut că piramidele de pămînt sînt jocuri întîmplătoare ale naturii. Misterul lor i-a fascinat dintotdeauna pe localnici, care au țesut în jurul lor legende cu tîlc. Oamenii de știință au făcut săpături pe lîngă piramide, dar n-au pătruns în ele. Pentru că sînt acoperite cu vegetație, piramidele au fost comparate cu tumulii sub care celții și sciții își îngropau căpăteniile, alături de podoabe de preț și arme. Cum aceste popoare au trecut și pe plaiurile noastre, arheologii cred că piramidele sînt morminte. Conform Repertoriului Descoperirilor Arheologice din România, aici s-au găsit: o brățară de aur presupus celtă, un inel de bronz, un topor de fier, un vas de ceramică și niște săgeți presupus scitice, un mormînt de incinerație, o rotiță de bronz, două brățări de bronz, mărgele de sticlă și o urnă cu cenușă, din epoca migrațiilor. Toate vestigiile sînt împrăștiate pe la muzeele din Sibiu sau Mediaș, niciuna nu a rămas în Brașov. În același document, se arată că vestigiile de la Șona sînt de tip Wietenberg (epoca bronzului). „Se observă cîteva movilițe posibil antropogene, numite guruieți“. Cam atît se știe despre Șona. Nimic concret, doar presupuneri. Piramidele există și rezistă timpului, întocmai ca surorile lor celebre din Valea Regilor. Și tot ca ele ne uimesc prin precizia unor date astronomice. Valea dintre cele două șiruri de movile piramidale este orientată pe direcția Est-Vest. La momentul echinocțiului de primăvară, soarele răsare dintre movile exact în dreptul acestui culoar. Și cum venirea primăverii astronomice este celebrată de toate semințiile pămîntului, e ușor să ne imaginăm că la Șona, pe malul Oltului, acum 5.000 de ani, se țineau ritualuri dedicate morții și învierii.

Simple alunecări de teren?

Geologii au încercat să explice formarea lor, în cazul în care piramidele ar fi formațiuni naturale. Ei au ajuns la concluzia că movilele au rezultat în urma alunecării în trepte a unui versant, proces combinat cu acțiunea torentelor care au individualizat aceste dîmburi. Totul s-a petrecut acum 12.000 de ani, între Pleistocenul Tîrziu și Holocenul Timpuriu. Forma piramidelor e creația agenților externi, eroziunea de suprafață și microalunecările. Rocile au durități diferite. La suprafață e argilă, care nu permite infiltrarea apei în straturile interioare, despre care se presupune că ar fi un amestec mai dur de argile, marne, nisipuri cimentate. Ipoteza geologilor nu-i poate liniști însă pe curioși, care cred în misterul absolut al piramidelor de la Șona. Pentru că, dacă formarea lor poate fi explicată geologic, mai greu poate fi explicată unicitatea complexului de piramide. De ce nu e presărată întreaga Transilvanie cu astfel de formațiuni? În toponimia locală există o denumire ciudată și aparent ilogică, dar care face trimitere tot la piramidele înălțate în mijlocul cîmpiei: Dealul Șesului. Sătenii le spun guruiete sau guruieți, termeni care se folosesc numai la Șona, nefiind prezenți în niciun dicționar. Tot referitor la toponimia locală, mai merită amintit și că la 6 kilometri de piramide se află vîrful La Comoara (637 m), denumire care face trimitere la legendarul tezaur pe care l-ar ascunde piramidele în pîntecele lor.

Morminte de căpetenii scite

Sătenii au explicații mai simple, nu-și bat capul cu teorii științifice, preferă legendele. Se povestește că din terenul mlăștinos de pe malul Oltului s-a ridicat un balaur care a scuipat pămînt, creînd astfel ridicăturile de astăzi. O altă legendă vorbește de o frumoasă prințesă pe nume Șona care stăpînea peste acest ținut. Într-o zi, niște uriași au venit de peste Munții Făgăraș, trecînd prin apa Oltului, și au atacat regatul. Cînd au ajuns, și-au scuturat noroiul de pe picioare și astfel au apărut movilele. Se mai spune că guruieții ar fi fost făcuți de turci, care și-au lăsat aici pămîntul cărat de acasă în turbane. Oricum, localnicii sînt convinși că nu-s făcute de Dumnezeu, ci de mîna omului. Și, în absolut toate variantele, în adîncurile piramidelor trebuie să fie ascunse comori. Istoricii amintesc de faptul că sciții obișnuiau să-și îngroape sub movile mari de pămînt conducătorii și averile lor. Iar ca tezaurul să nu fie descoperit și somnul căpeteniilor să rămînă netulburat, ridicau mai multe movile, ca să-i deruteze pe jefuitori. Poate că din acest motiv căutătorii de comori din decembrie 2009 n-au găsit niciun gram de aur. În schimb, au lăsat în urma lor un guruiete perforat de tuneluri. Interiorul piramidelor de la Șona a fost dintotdeauna un vis la care au sperat și oamenii simpli, și cercetătorii. Cu toții și-au imaginat acest spațiu, dar nimeni nu a ajuns înăuntru. Hoții de obiecte arheologice au reușit. N-au dat peste morminte scite, nici peste comori. Dar, din tunelurile săpate în toate direcțiile, se vede că le-au căutat cu îndîrjire.

Nu există jefuitori de comori, doar urmele lor

Fotografiile din interiorul piramidei au fost făcute de Radu Tănase, speolog, alpinist și salvamontist brașovean. În decembrie 2009, sătenii din Șona i-au povestit că, în urmă cu cîteva zile, hoții ar fi dat iama la piramide. Veneau seara și plecau la prima geană de lumină. Oamenii au vrut să afle ce fac străinii la guruieții lor. Au văzut vreo cinci mașini de teren, 15-20 de persoane, două generatoare de curent și niște utilaje. Imediat au anunțat autoritățile. Au venit jandarmi și polițiști, care i-au prins pe infractori. Aceasta este versiunea lui Radu Tănase, așa cum a auzit-o de la localnici. Dar Inspectoratul Județean de Poliție Brașov nu confirmă că ar fi fost vreun jaf la Șona în decembrie 2009. „A existat o reclamație, dar conflictul a fost aplanat. Nu s-a întocmit niciun dosar penal pentru niciun fel de hoți de comori“, spune comisarul-șef Liviu Naghi, purtător de cuvînt al Poliției Brașov. Orice s-ar fi petrecut, atunci cînd brașoveanul a ajuns cu familia să facă poze la piramide, intrările fuseseră acoperite. Un ciobănel s-a oferit să-i fie ghid. „Mi-a arătat exact pe unde s-a dat spargerea în urmă cu o săptămînă. Greutatea lutului prăbușise intrarea, eram gata să renunț. Am riscat mult, dar am intrat. La început, pe burtă, apoi spațiul s-a lărgit. Mi-a fost foarte greu să respir, aerul era închis. Pe bîjbîite, doar cu o lanternă, am înaintat pînă la capătul tunelului și am făcut pozele pe care le vedeți“, povestește Tănase. Cînd a ieșit, înțelegînd că interiorul piramidelor e un pericol pentru oricine ar intra nepregătit, alpinistul a astupat intrarea. Peste doi ani, revenind la Șona, a văzut c㠄natura sau altcineva a astupat-o și mai bine“.

Din piramidă ies gaze și sunete

Galeriile par făcute de mîna omului, ceea ce confirmă spusele sătenilor despre tehnologia avansată a celor ce au explorat piramida. Iar faptul că sînt scurte și au direcții diferite demonstrează că s-au făcut măsurători și direcția a fost corectată din mers. Aceasta este părerea speologului care e convins c㠄au fost foarte aproape să găsească acea cameră de care se tot vorbește, dar n-au avut noroc“. El crede că piramida nu e un joc al naturii, ci o construcție făcută cu un scop. Este treaba arheologilor să deslușească enigma piramidelor de la Șona, dar pînă acum, nu au publicat nimic. „Încă de pe vremea colectivului, s-a încercat pătrunderea în movilă. După primele săpături, au ieșit niște gaze urît mirositoare care au împînzit tot satul. Și a început să se audă un vuiet. După ce au astupat, s-a terminat cu vuietul. Asta mi-au povestit sătenii“, mărturisește Tănase. Stelian Coșuleț, șeful secției de Arheologie a Muzeului de Istorie Județean Brașov, apreciază că în fotografiile lui Tănase se vede o grotă săpată de mîna omului în gresie. Ceea ce ar contrazice ipoteza geologilor care afirmă că piramidele sînt din argilă. Cercetări nu s-au făcut. În schimb, arheologul confirmă c㠄unii autori consideră aceste formațiuni de la Șona ca fiind de natură antropică și le leagă de religia și astronomia dacilor. În acest caz, ar data din secolele V î.H.- I d.H. Certe sînt doar așezările din epoca bronzului, de pe malul Oltului“.

Și totuși, piramidele sînt cunoscute pe dinăuntru

Umblă o vorbă prin Șona că, în preajma piramidelor, trebuie să mergi cu grijă, ca nu cumva să-i trezești pe uriași. Iar dacă încerci să sapi mai adînc te apucă o frică de moarte și o rupi la fugă. Vulpile care găsesc intrările în piramide nu mai ies niciodată. Și încă multe alte povești deapănă localnicii despre Complexul de la Șona. Unii, însă, au păreri mai serioase. Că piramidele lor au legătură cu sanctuarul de la Sarmizegetusa și cu cetatea Rîșnovului. Cercetătorul Andrei Vartic a unit punctul unde se află piramidele cu punctul sanctuarului dacic de la Racoș și cu vîrful Omu. A obținut un triunghi dreptunghic cu unghiurile de 30 și 60 de grade. Pe linia Șona-Omu se află templul dacic de la Șinca Veche. Se pare că zona este încărcată de istorie antică, dar încă nedescoperită. Cum este cazul comorii lui Decebal, pe care toată lumea o caută de cîteva decenii încoace fără rezultat. Brașoveanul Valentin Thrcaar, pasionat de paleoastronautică, conspirații și tot ce e încă nedescoperit, a spus că la Șona este îngropat însuși Decebal. Este convins că acei căutători de comori au fost stimulați de afirmația lui, publicată în august 2009 în Monitorul Expres, iar în decembrie au încercat să dea lovitura. Din moment ce nu există hoți, nu putem găsi nici răspunsuri. Dar dovezi există. Fotografiile lui Radu Tănase, primul și singurul care a imortalizat interiorul unei piramide de la Șona, demonstrează că misterioasele construcții nu sînt chiar atît de neexplorate pe cît se susține oficial. Dacă oamenii de știință au aflat ce este aici, de ce rezultatele cercetărilor rămîn secrete?
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Simona Halep câștigă dramatic primul meci de la Praga


  11.08.2020
 • ➤ National


  Senatul a respins OUG care majora etapizat alocațiile copiilor


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Cum porți pantofii stiletto la birou, în ținută casual și la ocaziile speciale


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Analize și investigații medicale pe care trebuie să le facă orice persoană de peste 60 de ani


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Allen Coliban: Brașov, orașul de la munte unde 40% din locuitori nu au acces la spații verzi


  11.08.2020
 • ➤ National


  Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru învățământul online în anul școlar 2020-2021


  11.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Nu le dați ocazia infractorilor să acționeze!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  La mulți ani, Octav Bjoza!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  1215 noi cazuri de coronavirus depistate în România, doar 27 la Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Iar „adunăm“ singurele 15 paturi ATI din Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Cifre grele


  43% din pacienții care au ajuns la Secția ATI COVID din Brașov au murit


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  „Smart-City“


  Primii senzori pentru măsurarea calității aerului în Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ialomițianu și Căncescu, de la suduieli, la o „echipă pentru Brașov”


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Coronavirusul, sub control?


  Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Dosarul 10 August: Curtea de Apel și-a declinat competența


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni care pot cauza dureri în piept


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  TERAPII


  Ceaiul boldo: medicament natural pentru ficat


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Asimptomaticii au aceeași cantitate de coronavirus ca pacienții simptomatici


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Detox cu ceai de sunătoare, păpădie și gălbenele


  11.08.2020
 • ➤ Life


  „Libelula” nu stă degeaba


  Iubita lui Speak s-a lansat în afaceri


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Ana Baniciu s-a pus pe zugrăvit


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Irina Rimes, surpriză în vârful muntelui


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi utile pentru decorarea casei


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Medicamentele anti colesterol sunt toxice pentru ficat?


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  După Praga, Halep va decide dacă joacă la US Open


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  Brașovul va avea două echipe U16 în sezonul viitor al Ligii Elitelor


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL – CUPELE EUROPENE


  Dinamo Zagreb, în calea CFR-ului către grupele Champions League


  11.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Nevoia de adevăr


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Fostul lider al grupului PSD din CJ, candidează la primăria Făgăraș din partea ALDE


  10.08.2020
 • ➤ National


  Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Invitație la Opera Brașov


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Antonio Banderas anunță că a fost diagnosticat cu COVID-19


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Angajații DRDP Brașov au adunat gunoiul lăsat de turiști


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  44 de noi cazuri de COVID la Brașov, 779 în țară


  10.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Vom avea vaccinul împotriva COVID-19 până la sfârșitul anului?


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ieri, 60 de noi cazuri în județ


  Primarul din Sânpetru are COVID 19


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Se caută constructor pentru trei trasee de down-hill în Postăvarul


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Polițiștii locali au găsit o fetiță de trei ani pierdută de părinți


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  S-au întors cu COVID din tabăra de la Brașov


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De miercuri


  Locuitorii din zona nouă a cartierului Tractorul vor avea autobuze


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Firma spaniolă care a întârziat lucrările de la Informatică va plăti daune


  10.08.2020
 • ➤ Actualitate


  La doi ani de la obținerea finanțării


  Drumul interjudețean dintre Brașov și Covasna intră în șantier


  10.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Când va fi gata, de fapt, autostrada Comarnic-Brașov?


  10.08.2020
 • ➤ National


  Plin de nimicuri


  Încă un transfer de la PSD la PNL


  10.08.2020
 • ➤ National


  Cîțu: România are cea mai mică creștere e deficitului bugetar față de estimarea inițială


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Se mărită


  Cătălina Ponor a primit inelul de nuntă


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Imaginea cu care Anda Adam a strâns peste 20.000 de like-uri


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana Chivu și-a pus cele mai mari silicoane din România


  10.08.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  A apărut un nou număr din Historia


  10.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Comorile Brașovului


  Cea mai veche casă din Țara Bîrsei

  Articolul următor

  Ca la mama acasă


  Bucate de Crăciun ca-n Țara Bîrsei

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 74 milisecunde, încărcat în milisecunde