14.1 C
Braşov
Acasă Blog

RATBV anunță schimbări în Sânpetru: Se extinde traseul liniei TE 7; orar schimbat la linia 412; schimbare de orar și de traseu pe linia 411

0
RATBV anunță schimbări în Sânpetru: Se extinde traseul liniei TE 7; orar schimbat la linia 412; schimbare de orar și de traseu pe linia 411

RATBV a anunțat mai multe schimbări în Sânpetru: Se extinde traseul liniei TE 7; orarul se schimbă la linia 412; se schimbă orarul și traseul pe linia 411 și se modifică orele de plecare din capetele de linie ale traseelor folosite cu precădere de elevi.

Se extinde traseul liniei TE 7

De joi, 10 octombrie, la decizia Asociației Metropolitane pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov se vor produce mai multe modificări importante în ceea ce privește diverse componente ale serviciului de transport călători realizat de RATBV pe raza comunei Sânpetru.

Astfel, de joi se implementează proiectul pilot de extindere a traseului liniei TE 7 din cap linie ”Rulmentul” până în în stația ”Morii” din comuna Sânpetru, proiect ce se va derula până în 25.10.2024. Traseul extins va avea indicativul TE 7S, iar introducerea lui are în vedere determinarea cât mai exactă a nevoilor de mobilitate ale elevilor din Sânpetru, precum și gradul de încărcare al traseelor TE 8 și TE 9, ambele cu plecare tot din terminalul ”Rulmentul”.

Traseul liniei TE 7 S va fi fi următorul: RULMENTUL – Str.13 Decembrie – DJ 103 – Str. Zaharia Bârsan – Str. Republicii – Str. Morii – MORII (Sânpetru) – Str. Morii – Str. Republicii – Calea Hărmanului – Str. Galaxiei – Str. Galaxiei 2 – Str. Sfântul Andrei – Str. Galaxiei – RESIDENCE (Cap Linie Sânpetru) – Str. Galaxiei – Calea Hărmanului – Str. Zaharia Bârsan – DJ 103 – Str. 13 Decembrie – RULMENTUL.

Orarul liniei TE 7 S va fi următorul, cu mențiunea că în dreptul fiecărei stații îi este înscrisă ora trecerii: RULMENTUL (6.16) – Sfântul Andrei (6.19) – Triajului (6.20) – Cartier (6.22) – Biserica Ortodoxă (6.24) – Centru Sânpetru (6.26) – Rahovei (6.28) – MORII Sânpetru (6.30) – Rahovei (6.31) – Centru Sânpetru (6.33) – Ghiscan (6.34) – Dealului (6.35) – Galaxiei 1 (6.37) – Galaxiei 2 (6.38) – RESIDENCE (Cap linie–6.40) – Galaxiei 1 (6.41) – Calea Hărmanului 2 (6.42) – Calea Hărmanului 1 (6.43) – Triajului (6.45) – Sfântul Andrei (6.46) – RULMENTUL.

„Elevii care au urcat în autobuzul TE 7S nu vor trebui să coboare în terminalul ”Rulmentul”, fiindcă același autobuz își schimbă indicativul în TE 7 și își continuă deplasarea până în centrul vechi al Brașovului. De asemenea, orarul liniei TE 7 nu se schimbă: se menține plecarea din Rulmentul la ora 7.15. Pe acest traseu, însă, de mâine (joi – n.r.) se va opri și în stația Nicolae Labiș, de pe strada 13 Decembrie”, precizează RATBV.

Orar schimbat la linia 412

De asemenea, de joi se schimbă orarul liniei 412, Rulmentul – Spital Sânpetru prin suplimentarea cu o cursă dus – întors. Noul orar este postat în stații și pe site-ul www.ratbv.ro, afișele purtând mențiunea ”Valabil din 10.10.2024”.

Se schimbă orarul și traseul pe linia 411

Mai mult, de joi survine o schimbare de orar și de traseu și pe linia 411, Rulmentul – Sânpetru Residence. Pe 411 se vor efectua de joi două curse dus – întors suplimentar față de ceea ce se realiza până acum, iar orarul poate fi găsit pe stații și pe site-ul societății.

În privința liniei 411, aceasta constă în schimbarea sensului de deplasare pe străzile Zaharia Bârsan și Republicii, noul traseu fiind următorul:
Traseu dus: RULMENTUL (Brașov) – Str.13 Decembrie – DJ 103 – Str. Zaharia Bârsan – Str. Republicii – Calea Hărmanului – Str. Galaxiei – Str.Galaxiei 2- Str. Sfântul Andrei – Str. Galaxiei – RESIDENCE (Cap Linie Sânpetru);
Traseu întors: RESIDENCE (Cap Linie Sânpetru) – Str.Galaxiei – Calea Hărmanului – Str. Zaharia Bârsan – DJ 103 – Str.13 Decembrie – RULMENTUL (Brașov);
Stații dus: RULMENTUL – Sfântul Andrei – Triajului – Cartier – Biserica Ortodoxă – Ghiscan – Dealului – Galaxiei 1 – Galaxiei 2 – RESIDENCE (Cap linie Sânpetru);
Stații întors: RESIDENCE (Cap linie Sânpetru) – Galaxiei 1 – Calea Hărmanului 2 – Calea Hărmanului 1 – Triajului – Sfântul Andrei – RULMENTUL.

Se modifică orele de plecare din capetele de linie ale traseelor folosite cu precădere de elevi

De vineri, 11 octombrie, se modifică orele de plecare din capetele de linie ale traseelor folosite cu precădere de elevi, după cum urmează:
– TE 8 (Rulmentul) va pleca la ora 7.00 în loc de 7.10;
– TE 9 (Rulmentul) va pleca la ora 7.05 în loc de 7.10;
– TE 13 (Stupini – cap linie Fundăturii) va pleca la ora 6.40 în loc de 6.50.

16 puncte de colectare: Brașov reciclează deșeuri electrice în perioada 19 – 20 octombrie 2024

0
16 puncte de colectare: Brașov reciclează deșeuri electrice în perioada 19 – 20 octombrie 2024

Brașov reciclează deșeuri electrice în perioada 19 – 20 octombrie 2024. ECOTIC și Eco Civica Center, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov, organizează în perioada 19 – 20 octombrie 2024 o campanie de colectare deșeuri electrice de la populație. Campania vizează conștientizarea populației în ceea ce privește necesitatea colectării separate a deșeurilor electrice și oferirea de soluții gratuite în acest sens pentru cetățenii Brașovului.

Campanie de colectare, 19 – 20 octombrie 2024

Preluarea gratuită de la domiciliu a deșeurilor voluminoase (minim 20 kg deșeuri electrice, frigider, aragaz, TV, mașină de spălat, uscătoare de rufe etc.) pe baza programării la numărul de telefon 0742.400.404 (apelabil de luni până duminică, între orele 9.00 – 18.00) sau la e-mail-ul comenzi@ecocivicacenter.ro. Pentru comenzi de minim 40 de kg/buc (mașină de spălat, uscător de rufe, frigider sau combină frigorifică) se va oferi o recompensă valorică.

Preluările de la domiciliu se vor efectua în perioada 14 – 31 octombrie 2024. Predarea la cele 16 puncte temporare de colectare, orar 10:00 – 17:00. Fiecare locuitor care va aduce la punctele de colectare deșeuri electrice va fi înscris automat la tombolă, având oportunitatea de a câștiga unul dintre următoarele premii: 2 x cuptor microunde, 2 x aspirator, 6 x aparat de tuns, 6 x uscător de păr, 8 x trusă de scule.

Extragerea va avea loc duminică, 20 octombrie 2024, ora 18:00 la punctul de colectare amplasat în Livada Poștei.

16 puncte de colectare, amplasate în principalele zone ale orașului:

Astra – Bd. Saturn, lângă Orizont
Bartolomeu – Str. Gospodarilor, la Complex
Calea București – la parcul Somes
Centrul Vechi – Str. Avram Iancu intersecția cu Str. Bisericii Române
Centrul Civic – lângă Sergiana Center
Craiter – Str. Hărmanului, intersecția Lidl
Făget – Str. 13 Decembrie, lângă stația RAT / Carrefour
Florilor – Bd. Alexandru Vlahuță, în față la ITC
Griviței nr. 47 – lângă locul de joacă
Livada Poștei – în parcare, lângă Biblioteca Județeană
Metrom – Str. Carpaților 60, incinta Metrom, depozit Eco Civica Center
Noua – Str. Prunului nr. 9, lângă stația RAT
Prund – Piața Unirii, lângă Troița
Răcădău – Parcul Trandafirilor, lăngă Magnolia
Tractorul – la Piața Tractorul, intrarea din Str. Olteț
Stupini – Str. Bârsei, în stația RAT

Proiecte pentru o calitate mai bună a vieții în comuna Sânpetru: primarul Marian Arhire investește constant în modernizarea comunei și în mobilitate

0
Proiecte pentru o calitate mai bună a vieții în comuna Sânpetru: primarul Marian Arhire investește constant în modernizarea comunei și în mobilitate

Comuna Sânpetru se dezvoltă și se modernizează sistematic, stradă cu stradă. Se lucrează intens la modernizarea drumurilor din Lotul 2, astfel încât până la iarnă să se înainteze cât mai mult cu lucrările. Continuă programul de extindere a iluminatului stradal. Lucrările se desfășoară etapizat, conform planului și conform alocărilor bugetare făcute la început de an. Cât privește programul început de primarul Marian Arhire pentru creșterea gradului de utilizare a transportului public, acesta pare a fi un real succes, iar noi măsuri sunt gata să fie puse în aplicare.

Modernizare drumuri

Se lucrează intens la proiectul de modernizare a celor 6 străzi din lotul 2, în lungime de 3.7 km, lucrări cu finanțare nerambursabilă prin programul Anghel Saligny. Lucrările de modernizare presupun nu numai asfaltare, ci și toate amenajările conexe precum canalizare pluvială, trotuare, acces în curți, spații verzi, indicatoare și marcaje rutiere. Conform contractului, durata lucrărilor este de 14 luni, dar sunt șanse reale ca lucrările să fie finalizate până la sfârșitul acestui an, adică în numai 8 luni.
Proiecte pentru o calitate mai bună a vieții în comuna Sânpetru: primarul Marian Arhire investește constant în modernizarea comunei și în mobilitate
Iluminat stradal

Și programul de extindere a iluminatului stradal înaintează în ritm susținut. Acesta însumează 46 de străzi în lungime de 17 km, din care 9.5 km au fost planificați pentru acest an. Etapa întâi, de 4.9 km, s-a executat în prima parte a anului, iar până la mijlocul lunii octombrie se va finaliza și etapa a doua, de 4.6 km, odată cu ultimul km la care se lucrează în prezent.
Proiecte pentru o calitate mai bună a vieții în comuna Sânpetru: primarul Marian Arhire investește constant în modernizarea comunei și în mobilitate
Transport public

În urma solicitărilor venite din partea locuitorilor comunei, primarul Marian Arhire a avut o serie de discuții cu reprezentanții RAT BV, în urma cărora s-au stabilit mai multe măsuri de îmbunătățire a programului curselor RAT BV, măsuri ce vor fi implementate începând cu data de 10 octombrie.
Proiecte pentru o calitate mai bună a vieții în comuna Sânpetru: primarul Marian Arhire investește constant în modernizarea comunei și în mobilitate
Astfel, primarul Marian Arhire a anunțat că vor fi introduse 5 curse noi la orele de vârf:
– ora 6.20 – linia 411 Residence – Rulmentul
– ora 6.30 – cursa elevi TE7 S Morii – Republicii – Residence – Rulmentul – Livadă Poștei – Șaguna
– ora 15.20 – linia 412 Rumentul – Spital
– ora 16.30 – linia 412 Spital – Rulmentul
– ora 17.30 – linia 411 Rulmentul – Zaharia Bârsan – Republicii – Residence

Tot de pe 10 octombrie, se va modifica traseul liniei 411, ca urmare a faptului că blocajele din trafic au crescut foarte mult durata cursei spre Brașov. Autobuzele vor pleca din Residence direct spre Rulmentul, iar returul va fi pe Republicii, Calea Hărmanului – Residence.

“Am citit opiniile exprimate pe rețelele de socializare și am aflat că doriți mai multe curse la orele de vârf și linii în toate cartierele comunei, pe lângă cursele speciale pentru elevii care merg la școli în Brașov. Este un lucru îmbucurător, având în vedere ca sunt numai 4 ani de când RAT BV operează cu 3 linii în Sânpetru.” a scris pe pagina sa de FB primarul Marian Arhire.

Acesta a mai explicat faptul că există o serie de factori care limitează posibilitatea de a implementa toate modificările solicitate într-un termen scurt, precum faptul că RAT Brașov nu are momentan autobuze disponibile, chiar dacă și-a mărit considerabil flota în ultimii ani, sau costul ridicat al serviciilor RAT, care nu poate fi acoperit doar din bilete și abonamente, diferența fiind plătită din bugetul local. Doar pentru primele 6 luni ale anului în curs, UAT Sânpetru a achitat către RAT BV aproximativ 1 milion de lei compensație.

Primarul Marian Arhire are, însă, în vedere mai multe soluții pe termen mediu și lung.

“Baza auto a RAT BV urmează să mai crească din finanțările nerambursabile câștigate anul trecut. Astfel, pentru anii următori, ne gândim atât la curse mai dese, cât și la linii prin restul cartierelor, dar mai întâi trebuie să creștem considerabil încasările pe cursele actuale, deoarece bugetul local nu poate suporta compensații atât de mari. Pe de altă parte, am informat primăria Bod și RAT Brașov ca e nevoie de o regândire a curselor liniei 420 pentru a ramane utilă și comunei Sânpetru, la orele de varf. Nu în ultimul rând, Poliția locală se va implica în fluidizarea traficului pentru autobuzele RATBv, la orele de vârf.” a încheiat primarul Marian Arhire.

Transport elevi

Tot la capitolul mobilitate, Primăria Sânpetru a achiziționat recent un microbuz care îi va duce în fiecare zi la școală pe copiii care învață în comună. Noul microbuz de 27+1+1 locuri a ajuns deja la Sânpetru, urmând să fie donat Şcolii Gimnaziale și înmatriculat, iar până la jumătatea lunii octombrie, să intre în circulație. Traseul și orarul microbuzului școlar vor fi stabilite de către conducerea şcolii împreună cu reprezentanții părinților.
Proiecte pentru o calitate mai bună a vieții în comuna Sânpetru: primarul Marian Arhire investește constant în modernizarea comunei și în mobilitate
Primarul Marian Arhire caută soluții pentru a putea folosi și vechiul microbuz, de capacitate mai mică, în condițiile în care Inspectoratul Școlar nu asigură angajarea încă unui șofer. De asemenea, primarul este în discuții cu reprezentanții RAT BV pentru o cursă dedicată copiilor din Sânpetru care învață la școli din Brașov.

*Articol al USR Brașov (P)

Propusă în noul Plan Urbanistic General (PUG): Reducerea intravilanului Brașovului cu 4.288,8 hectare

0
Propusă în noul Plan Urbanistic General (PUG): Reducerea intravilanului Brașovului cu 4.288,8 hectare

Propusă în noul Plan Urbanistic General (PUG): Reducerea intravilanului Brașovului cu 4.288,8 hectare. Până pe 20 noiembrie, brașovenii pot consulta pe site-ul Primăriei Planul Urbanistic General (PUG), un document esențial pentru dezvoltarea viitoare a orașului.

Documentul, disponibil integral online, include memoriul general, regulamentul local de urbanism și planșele de reglementări urbanistice, oferind detalii despre toate zonele din municipiu.

Primarul Allen Coliban invită cetățenii, agenții economici, specialiștii în urbanism și alte părți interesate să își exprime punctul de vedere cu privire la acest document. „PUG-ul propus de experți este deschis pentru sugestii și modificări. Este un moment important în care fiecare brașovean poate contribui la modelarea viitorului orașului nostru”, a declarat acesta.

Noul PUG include o serie de modificări majore față de versiunea anterioară, adoptată în 2011. Una dintre cele mai notabile propuneri este reducerea intravilanului municipiului cu 4.288,8 hectare, măsură necesară pentru a scoate din intravilan pădurile, zonele naturale valoroase și cele cu risc de inundații.

De asemenea, documentul stabilește politici urbanistice clare pentru reabilitarea și protejarea fondului construit, precum și pentru gestionarea terenurilor disponibile în interes public. Sunt introduse și constrângeri urbanistice în zonele afectate de riscul de inundații și pe versanții munților care înconjoară orașul.

PUG-ul oferă o serie de priorități de dezvoltare, de la organizarea traficului și transportului, până la protejarea patrimoniului cultural și natural, propunând măsuri pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. Documentul poate fi consultat atât online, pe site-ul Primăriei Brașov, cât și fizic, la sediul instituției.

Primăria va organiza și o serie de întâlniri publice, pe 14 octombrie cu specialiștii în urbanism, pe 28 octombrie cu instituțiile avizatoare, și pe 31 octombrie cu cetățenii și dezvoltatorii imobiliari, pentru a facilita dialogul și colectarea de propuneri pentru PUG.

Etapa se finalizează prin însușirea, de către Consiliul Local al Municipiului Brașov, a raportului elaborat de Primărie și prin transmiterea acestuia către elaboratori. Urmează obținerea avizelor și acordurilor necesare, elaborarea formei finale a Planului Urbanistic General, etapa de transparență decizională, iar la final, după aprobare, predarea și integrarea PUG în Sistemul Informațional Geografic – GIS.

Retroparada Toamnei aduce o călătorie în timp în Piața Sfatului

0
Retroparada Toamnei aduce o călătorie în timp în Piața Sfatului
Foto: Facebook Retromobil Brașov

Retroparada Toamnei aduce o călătorie în timp în Piața Sfatului. Sâmbătă, 13 octombrie, Piața Sfatului din Brașov va deveni un muzeu auto în aer liber, odată cu desfășurarea Retroparadei Toamnei, un eveniment dedicat pasionaților de automobile clasice. Începând cu ora 11:00, brașovenii și turiștii sunt invitați să admire o colecție impresionantă de vehicule de epocă, organizată de Retromobil Club România Filiala Brașov.

Evenimentul, care marchează finalul sezonului retromobilistic din acest an, va aduce în fața publicului bijuterii auto rare, de la elegante mașini americane până la robuste vehicule europene, fiecare cu o poveste unică.

Intrarea este gratuită, iar vizitatorii vor putea interacționa cu proprietarii mașinilor de colecție și vor avea ocazia să facă fotografii cu aceste vehicule de epocă care au marcat istoria industriei auto. Organizatorii promit o atmosferă nostalgică și plină de bună dispoziție

Ina Schaeffler ar putea concedia 800 de angajați de la fabrica din Cristian până la finalul anului

0
Ina Schaeffler ar putea concedia 800 de angajați de la fabrica din Cristian până la finalul anului

Ina Schaeffler ar putea concedia 800 de angajați de la fabrica din Cristian până la finalul anului. Compania germană Schaeffler este pe cale să concedieze până la 800 de angajați din cei aproximativ 5.000 care lucrează la fabrica sa din Cristian, potrivit surselor citate de BizBrașov. Problemele au început în această vară, când aproape 1.000 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic timp de două luni consecutive.

Fabrica din Cristian este dependentă de comenzile venite din Germania, țară care traversează o criză economică semnificativă. Schaeffler, producător de componente auto, a anunțat recent finalizarea fuziunii cu producătorul de componente pentru vehicule electrice Vitesco Technologies, inclusiv în România. Fuziunea, anunțată acum un an, face ca Schaeffler să opereze patru locații în România – Brașov, Timișoara, Iași și Sibiu – cu peste 8.500 de angajați.

Compania a recunoscut provocările din mediul de afaceri, în special pentru divizia de Rulmenți și Soluții Industriale, și a declarat că explorează toate opțiunile disponibile pentru a rămâne competitivă pe termen lung, inclusiv măsuri voluntare și fluctuația naturală a personalului.

Pentru a evita concedierile colective, Schaeffler implementează un plan de pensionări și „plecări voluntare”, prin care angajații care optează pentru aceasta vor primi un salariu compensatoriu.

Liga 3, etapa 7 | SR Brașov – Olimpic Zărnești e derbiul rundei. Liviu Nicolae și Mihai Stere au prefațat meciul de pe Tineretului

0
Liga 3, etapa 7 | SR Brașov – Olimpic Zărnești e derbiul rundei. Liviu Nicolae și Mihai Stere au prefațat meciul de pe Tineretului
Foto: Roxee

La finalul acestei săptămâni sunt programate meciurile etapei a 7-a din Liga 3. Derbiul etapei în C6 este meciul SR Brașov – Olimpic Zărnești. „Este un meci de campionat, ei au o echipă omogenă iar noi suntem o echipă în formare. Cred că va fi un meci echilibrat “, a spus Liviu Nicolae, antrenorul lui SR Brașov, echipă care în ultimele trei etape a obținut 7 puncte. De cealaltă parte, zărneștenii vin după o victorie clară cu CS Gheorgheni, scor 4-1.

„Este un meci ca oricare altul. Mergem pe Tineretului să încercăm să obținem punct sau puncte“, a spus Mihai Stere. Înaintea duelului de sâmbătă, cele două echipe au același număr de puncte, 10, dar brașovenii au un golaveraj superior. Ciucaș Tărlungeni, Kids Tâmpa Brașov și Cetate Râșnov au meciuri dificile în deplasare. În C7, ACSM Codlea va juca pe teren propriu cu ACS Tg. Mureș.

Liga 3, seria 3, etapa 7

Vineri, ora 15.00:
AFC Odorheiu Secuiesc – Ciucaș Tărlungeni

Sâmbătă, ora 17.00:
Tricolorul Breaza – Kids Tâmpa Brașov
CSO Plopeni – CSO Băicoi
CS Gheorgheni – Cetate Râșnov
SR Brașov – Olimpic Zărnești

Clasament: 1. CSO Băicoi 14 p, 2. AFC Odorheiu Secuiesc 11p, 3. SR Brașov 10p (12-7), 4. Tricolorul Breaza 10p (10-8), 5. Olimpic Zărnești 10p ( 9-11), 6. CSO Plopeni 8p, 7. Kids Tâmpa Brașov 7p ( 6-6), 8. CS Gheorgheni 7 p (8-9), 9. Cetate Râșnov 7p (3-7), 10. Ciucaș Tărlungeni 0p ( 0-20).

Liga 3, seria 7, etapa 7

Vineri, ora 15.00:
Gloria Bistrița – ACS Mediaș
CIL Blaj – CSM Unirea Alba Iulia
Unirea Dej – Avântul Reghin
ACSM Codlea – ACS Tg. Mureș
CSU Alba Iulia – Metarlurgistul Cugir

Clasament: 1. ACSM Mediaș 14p, 2. Unirea Alba Iulia 14p, 3. Gloria Bistrița 13p, 4. CSU Alba Iulia 11p, 5. CIL Blaj 10p, 6. Unirea Dej 7p, 8. ACS Tg. Mureș 7p, 9. Avântul Reghin 3p, 10. ACSM Codlea 0p ( 1-18).

„Rovinieta de Brașov” intră în vigoare din 1 ianuarie 2025

0
„Rovinieta de Brașov” intră în vigoare din 1 ianuarie 2025

„Rovinieta de Brașov” intră în vigoare din 1 ianuarie 2025: Taxă anuală de 1.500 lei pentru vehiculele de mare tonaj pe 16 drumuri județene.

Începând cu 1 ianuarie 2025, vehiculele de mare tonaj care circulă pe 16 drumuri județene din Brașov vor trebui să achite o taxă anuală de 1.500 de lei, anunță Bzb.ro. Aceste drumuri, administrate de Consiliul Județean Brașov, vor fi accesibile doar pe baza unor permise de liberă trecere și a unei „taxe de drum.”

Regulamentul privind noile taxe a fost inițiat de vicepreședintele USR al Consiliului Județean Brașov Szenner Zoltan și a fost aprobat în primăvara acestui an. Implementarea sa a fost amânată până la 31 decembrie 2024, când expiră permisele de liberă trecere gratuite eliberate până la data adoptării regulamentului.

Conform hotărârii Consiliului Județean din 25 aprilie 2024, taxele se vor aplica pe drumuri din trei zone: Brașov, Făgăraș și Rupea. Vehiculele cu o masă maximă autorizată între 24 și 40 de tone vor plăti 1.500 de lei pe an pentru a circula pe aceste drumuri.

Vehiculele instituțiilor publice din domenii precum apărarea națională, siguranța publică, situații de urgență, ambulanțele, vehiculele destinate transportului școlar și utilajele agricole înmatriculate în județul Brașov sunt exceptate de la plata acestei taxe

Povești adevărate: Ileana, domniţa inimilor din Şchei

0
Povești adevărate: Ileana, domniţa inimilor din Şchei
Fotografia care stă mărturie cununiei din Şchei la care a fost naşă Principesa Ileana - Foto: Bogdan Bălaş

• În 1945, Principesa Ileana a cununat la Brașov un şcheian întors de pe front cu o moaşă care lucra la Spitalul „Inima Reginei“ din Bran
• Nunta braşovenilor a rămas în inima principesei drept „cea mai fericită amintire din România“

Pe 10 octombrie se împlinesc 110 ani de la moartea primului rege al românilor, Carol l, făuritor al Statului Român independent. În aceeași zi, i-a succedat la tron Ferdinand l, Întregitorul, numit și Ferdinand cel Loial. Împreună, Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regina Inimilor”, au dat dovadă de un devotament cu adevărat regal faţă de ţar. Astfel, sub domnia lor s-a realizat visul străvechi al românilor, Marea Unire din 1918. Poate că, dintre copiii lor, Principesa Ileana, fiica cea mai mică și mai iubită a cuplului regal, a moștenit și cel mai mult dragostea pentru pământul și oamenii acestei țări. A fost îndrăgostită cel mai tare de Bran, dar și de Şcheiul Brașovului, despre care spunea că e un „paradis al grădinilor“. Oamenii din vechiul cartier braşovean i se păreau „profund români, profund ortodocşi şi revoluţionari“. Din această comunitate şi-a ales domniţa Ileana şi prieteni, colaboratori şi chiar o pereche de fini. În 1945, a cununat doi tineri şcheieni. A fost pentru prima şi ultima oară când principesa a ales să fie naşă de cununie în Braşov.

Monitorul Expres a găsit cu ani în urmă fotografia din ziua nunţii pe peretele unei case din Şchei. Iar astăzi, reînvie amintirea acestei încercate principese care purta cu mândrie ia și fota, îngrijea răniți la spitalul fondat de ea la Bran, a supraviețuit exilului și și-a închinat ultimii ani de viață lui Dumnezeu sub numele de Maica Alexandra. A murit departe de țară, dar a cerut să fie îngropată cu caseta în care păstrase ţărână din România, iar pe mormântul ei să fie pusă o cruce de lemn, ca-n cimitirele româneşti.

Dedicată muncii de caritate

Principesa Ileana a rămas în memoria românilor drept un suflet generos, care şi-a dedicat viaţa ajutorării semenilor. A înfiinţat un spital la Bran şi a lucrat ca infirmieră, cot la cot cu celelalte doamne care îngrijeau răniţii de război. A fost o perioadă în care Branul şi Braşovul au fost viaţa ei. Povestea acestei principese atât de iubite e cunoscută şi din autobiografia „Trăiesc din nou“ (1951), carte pe care a scris-o şi a ilustrat-o cu desene proprii, tipărită şi în România (2005).

S-a născut pe 5 ianuarie 1909 (23 decembrie 1908, pe stil vechi), la Bucureşti, ca al cincilea copil al cuplului regal. A frecventat Colegiul din Heathfield-Ascot din Marea Britanie, dar a fost crescută cu dragoste pentru România, poporul, tradiţiile şi limba română. Îndrumată de regina-mamă Maria, cea mai mică fiică a regelui Ferdinand a învăţat engleză, franceză, germană, a studiat pictură cu Jean Al. Steriadi şi sculptură cu Ion Jalea. Dar era atrasă şi de înot, călărie şi iahting. A fost singura femeie din România care a obţinut brevetul de căpitan de cursă lungă, la cârma vasului „Isprava“. Deşi era răsfăţata familiei, Ileana s-a dedicat muncii de caritate. Avea doar 9 ani când, refugiată la Iaşi cu familia regală, împărţea ajutoare sinistraţilor. La 22 de ani a fondat Asociaţia Creştină a Femeilor Române şi Asociaţia Ghidelor şi Ghizilor din România.

Povești adevărate: Ileana, domniţa inimilor din Şchei
La fel ca mama ei, Regina Maria, Principesa Ileana purta cu drag portul popular

A înfiinţat la Bran un spital pentru răniţi

S-a logodit la 21 de ani, cu contele german Alexandru (Lexel) de Hochberg, dar în scurt timp, logodna a fost ruptă, din cauza reputaţiei îndoielnice a contelui. În timpul unei vizite la Barcelona, l-a cunoscut pe arhiducele Anton de Habsburg Toscana, „un băiat foarte frumos, înalt, blond, sportiv, distins“, care câştigase câteva concursuri aviatice internaţionale. S-au căsătorit pe 26 iulie 1931, la Pelişor. A fost ultima căsătorie oficială încheiată în ţară pentru un membru al familiei regale române. Pentru că Regele Ferdinand murise în 1927, a fost condusă la altar de fratele ei mai mare, Regele Carol al II-lea.

Când frumoasa Ileana a rămas însărcinată cu primul copil, Carol i-a cerut însă să plece din ţară. S-au stabilit lângă Viena, la castelul Sonnberg. Au avut şase copii. În exil, Ileana a pus bazele unui dispensar pentru săraci şi a înfiinţat o cantină socială pentru 30 de sărmani. Organiza tabere pentru cercetaşe, în grădina castelului. La izbucnirea războiului a transformat dispensarul în spital pentru răniţi. Arhiducele Anton s-a înrolat voluntar. În 1938, a murit și Regina Maria, moment peste care principesa a trecut cu greu. Au revenit cu familia în România în 1944 şi s-au stabilit la Bran, unde Ileana a înfiinţat Spitalul „Inima Reginei“. Spre uimirea ei, a primit sprijin material de la autorităţile comuniste, prin Emil Bodnăraş, copleşit şi el de hotărârea şi bunătatea domniței cu sânge albastru.

Povești adevărate: Ileana, domniţa inimilor din Şchei
Frumoasa și blânda Ileana, copilul cel mai iubit al cuplului regal

S-a întors acasă ca Maica Alexandra

După abdicarea cerută de comuniști, principesa a fost obligată să-şi părăsească iar ţara, împreună cu nepotul ei, regale Mihai I, pe 8 ianuarie 1948. A luat cu ea o cutie cu pământ românesc. Principesa Ileana şi familia ei s-au stabilit în Elveţia şi apoi în Argentina. La Buenos Aires, soţul ei nu a avut succes în afaceri. Însă domniţa a înfiinţat un cămin pentru refugiaţii politici români, „Regina Maria“. În 1950, s-a mutat la Boston, unde a dus o viaţă modestă, fără Anton. Au divorţat după 23 de ani de căsnicie. Principesa şi-a crescut copiii din banii cu care era plătiță să țină conferinţe despre pace şi despre situația din România intrată sub dominația rușilor. S-a spus că, tot atunci, a fost nevoită să vândă celebra tiară pe care o purtase mama ei, Regina Maria.

S-a recăsătorit în Newton (Massachussets), în 1956, cu doctorul Ştefan Issărescu, eveniment care a ajutat-o să primească cetăţenia americană. În 1959, fiica ei, Maria Ileana (Minola), care era însărcinată, a murit într-un accident aviatic în Brazilia, împreună cu soţul ei, contele Jaroslav Kottulink. Tragedia s-a petrecut imediat după decolare, sub ochii principesei. La scurt timp după prima nenorocire, băiatul cel mare a căzut de pe cal, s-a lovit la cap şi a intrat în comă.

La 52 de ani, Ileana a intrat la Mănăstirea Ortodoxă ,,Acoperământul Maicii Domnului“ din Bussy, Franţa. A divorţat și de al doilea soţ în 1965, iar în 1967, a devenit Maica Alexandra. A ctitorit mănăstirea de maici din Ellwood City (Pennsylvania) cu hramul „Schimbarea la faţă“. A reuşit să mai vadă o dată România la vârsta de 81 de ani, în septembrie 1990. După patru luni, pe 21 ianuarie 1991, s-a stins din viaţă la Spitalul St. Elizabeth din Youngstown, Ohio, ca urmare a unor complicaţii survenite în urma unei fracturi de bazin. Căzuse în chilie. A cerut să fie îngropată cu caseta în care păstrase ţărână din România, iar pe mormântul ei să fie pusă o cruce de lemn, ca-n cimitirele româneşti.

„Am fost persona grata în Şchei“

În anul 1954, pe când locuia în America şi îşi creştea singură copiii, Principesa Ileana a scris cartea „Spitalul Inima Reginei“, în care, pe baza jurnalului ţinut în acea perioadă, a povestit întâmplările din anii petrecuţi la Bran. Capitolul 9 este în întregime dedicat Şcheiului şi unui eveniment care i-a fost foarte drag principesei: căsătoria a doi tineri braşoveni cărora a ales să le fie naşă de cununie.

Iată ce scria Ileana: „Oamenii din Şchei sunt profund români, profund ortodocşi şi revoluţionari. I-au respins pe comunişti. Am fost persona grata în Şchei, nu numai pentru că localnicii erau regalişti ardenţi, ci pentru că în vara lui 1944, am trimis acasă mulţi răniţi, ca să fie îngrijiţi de familiile lor, atunci când am evacuat spitalul Crucii Roşii din Braşov, în timpul bombardamentelor“.

Printre angajaţii spitalului din Bran s-au numărat mai mulţi braşoveni, principesa acordându-le fiecăruia, cu dragoste, câteva rânduri în cartea sa. Una dintre surori era moaşa Marioara Şteblea, dar principesa i-a spus în carte Ioana. A ales să schimbe mai multe nume, pentru a nu le crea probleme în regimul comunist. „Moaşa spitalului a venit la noi la sfârşitul lunii septembrie 1944, ca asistentă medicală de noapte. Avea cam 26 de ani, era brunetă şi minionă. Ochii ei erau enormi şi extrem de expresivi. Nu avea nevoie de cuvinte, ochii vorbeau pentru ea. Era o fată educată, formată la şcoala medicală de la Universitatea din Bucureşti“, scria Ileana.

Aprecieri pentru moaşa din Şchei

Principesa a apreciat-o pe Marioara, pe care o considera mâna ei dreaptă. „Am întâlnit-o la spitalul Crucii Roşii Braşov, în primăvara anului 1944. Amândouă acordasem acolo îngrijiri. În aceeaşi vară, m-a ajutat să evacuăm răniţii, în timpul bombardamentelor. În cele din urmă, atunci când am avut propriul meu spital în Bran, câteva luni mai târziu, a venit la noi. Am fost foarte încântată să o am în personalul meu, nu numai pentru că ne-am format o simpatie sinceră una pentru cealaltă, ci şi pentru că era o persoană în care puteam avea încredere şi pe care mă puteam baza. Am dormit liniştită noaptea, după ce Ioana (n.r. Marioara) a preluat îndatoririle asistentei de noapte. După ce mai târziu a sosit Ginia, calificarea Ioanei a fost mult mai necesară în maternitate decât în ceasurile de noapte, astfel că a devenit moaşa oficială a spitalului, iar Ginia asistentă de noapte“. Marioara nu mai trăieşte ca să povestească din vremea când îngrijea răniţi împreună de domniţa Ileana, însă fiica ei, Ana-Maria Bauman, îşi amintea ce-i spunea mama ei: „Principesa lucra cot la cot cu infirmierele şi asistentele, purta aceeaşi uniformă, la care îşi puneau o insignă cu inima reginei. Singura distracţie era seara, când se strângeau la bazin, dispărut între timp, şi făceau baie sau dansau vals. Principesa era mai înaltă ca tata“.

Povești adevărate: Ileana, domniţa inimilor din Şchei
Principesa Ileana, asistenta dedicată răniților, în 1946

Prizonierul pacient

„În 1946, Ioana, micuţa noastră moaşă, s-a căsătorit cu unul dintre soldaţii noştri convalescenţi, Vasile Stan (n.r. Vasile Pitiş), iar nunta a avut loc nu în bisericuţa din Bran, ci într-un extraordinar oraş, din care erau originari mirii, o suburbie a Braşovului numit Şchei. Are o populaţie de aproximativ o mie de oameni înghesuiţi într-o crăpătură între doi munţi, cu străzi neasfaltate şi înguste, un adevărat paradis al grădinilor mici“, scria Ileana. În realitate, Vasile Stan era Vasile Pitiş, tatăl Anei-Maria. „Tata fusese luat prizonier la Cotul Donului, a fost doi ani în Siberia, de unde s-a întors rănit. A ajuns la Spitalul «Inima Reginei», unde lucra mama. Aşa s-au cunoscut şi s-au căsătorit mai târziu“, a povestit şcheianca. Ana-Maria, Care a fost muzeograf la Castelul Bran timp de 27 de ani. Principesa relatează întâlnirea dintre cei doi cu mai multe amănunte: „Ioana şi Vasile se născuseră şi crescuseră în Şchei, dar nu se cunoşteau. Vasile a fost prizonier la ruşi începând cu 1940. Românii din Divizia Tudor Vladimirescu au fost îndoctrinaţi de comunişti. Ei s-au întors în România odată cu invazia trupelor ruseşti din 1944. Vasile a fost unul dintre aceşti români cu dor de casă. În viclenia lor, ruşii au folosit acest regiment în linia întâi în luptele de la Debrecen. O parte din supravieţuitori au fost trimişi la spitalul din Braşov, şi de aici la Bran. Aceşti români au fost o mare problemă pentru noi, creau animozităţi, îi provocau pe ceilalţi soldaţi care, la rândul lor, îi considerau trădători. Vasile nu era un astfel de om. Era bine educat, un gentleman rezonabil, plăcut şi ne mulţumea politicos pentru tot ce făceam pentru el. Ne privea cu ochii lui negri, adânciţi în orbite şi ne zâmbea liniştit“.

Povești adevărate: Ileana, domniţa inimilor din Şchei
Ana-Maria Bauman, fiica soţilor Pitiş, povestea pentru Monitorul în anul 2016, că în vremea comunismului familia a ținut secret evenimentul legat de principesă – Foto: Bogdan Bălaş

Fotografia de la Tanti Miţa

În carte, principesa spune că Marioara fusese logodită cu un alt şcheian, dispărut în război. Îi rămăsese credincioasă timp de doi ani, sperând că se va întoarce. „Dar când a auzit că un om din Şchei a ajuns pacient la noi în spital şi că a luptat în acelaşi regiment cu logodnicul ei, s-a dus îndată la el ca să afle veşti. I-a spus numele logodnicului. Da, Vasile îl ştia, dar ştia de asemenea că acel bărbat se căsătorise şi acum servea în alt regiment. De fapt, el, Vasile, îi fusese naş de cununie. Biata Ioana a fost şocată şi aproape că a leşinat, iar lui Vasile i-a părut rău că a fost mesagerul unor astfel de veşti. Cu timpul, însă, au devenit prieteni până s-au logodit“. Ana-Maria păstrează o fotografie-document care îi înfăţişează pe fericiţii miri alături de naşii lor, Principesa Ileana şi fiul ei, Ştefan. Fotografia a fost făcută la Foto Regal, studioul de pe Republicii condus de Tanti Miţa. Tot ca o mărturie stă şi invitaţia la ceremonia religioasă de la Biserica „Sfânta Treime“ din Şchei, oficiată de părintele Valeriu Voineag. Un înscris al bisericii arată că evenimentul a avut loc în data de 13 mai 1945. „Principesa este menţionată cu titlul A.S. Arhiducesă, pentru că era căsătorită, însă arhiducele Anton nu a avut voie să vină, fiindcă avea domiciliul forţat la Bran, aşa că principesa a venit cu fiul ei, Prinţul Ştefan“, explică Ana-Maria.

Cununaţi de arhiducesă

Principesa a acordat un spaţiu generos descrierii acestei nunţi, singura din Braşov la care a fost naşă. „S-au căsătorit în primăvară, în frumosul Şchei. Am fost naşa Ioanei şi nu am mai participat la o nuntă ţărănească mai frumoasă şi mai veselă. Ziua a fost perfectă, pregătită de natura însăşi. Ceremonia de căsătorie a avut loc într-o frumoasă bisericuţă din Şchei, care-şi avea propriul cimitir liniştit. Părul de la poartă arunca petalele sale albe pe alee, ca un covor pe care să păşească mirii. Când am ieşit în soare după ceremonie, clopotele de nuntă au răsunat într-o frenezie tonifiantă, ricoşând înainte şi înapoi din munţi, ecou şi răspuns la ecou a bucuriei noastre. Ioana şi Vasile, amândoi oameni frumoşi, tineri, străluceau de fericire, iar prietenii lor s-au bucurat împreună cu ei, din toată inima şi mult. Nunta a trecut din poartă în poartă. S-au ţinut discursuri, s-au prezentat cadourile, au fost doine şi hore tradiţionale toată după-amiaza şi până în noapte“. După nuntă, Marioara şi Vasile s-au întors la spital, ea ca soră, el ca angajat.

Reclamată la Securitate că e „fină de prinţesă“

Ileana a decis să facă angajări şi astfel, Vasile a devenit un ajutor preţios. „Am cooptat un nou membru în conducere, pe ofiţerul de marină Boeru, pe care-l cunoscusem pe vremea când preda la Predeal, la şcoala lui Ştefan. Căpitanul fusese epurat din armata română de comunişti. Dar era un domn extrem de talentat la menţinerea lucrurilor în ordine. El a reorganizat conturile şi contabilitatea într-un sistem adecvat şi totuşi atât de simplu. Vasile a devenit asistent şi secretar al căpitanului Boeru. Astfel a fost de folos spitalului, care acum avea în administraţie un membru al celebrului regiment comunist Tudor Vladimirescu, contracarând acceptarea unui ofiţer epurat în organizaţia noastră. De asemenea, fiind din Şchei, Vasile a fost nepreţuit pentru noi ca recepţioner şi ofiţer de legătură. Adepţii tuturor facţiunilor politice aveau încredere în el. S-au adăugat şi talentul său de a lucra cu oamenii, cunoştinţele din ambele tabere, diplomaţia şi bunătatea, cu care deseori a liniştit apele înainte de a deveni furtunoase“.

Aceasta este povestea Principesei Ileana şi a celor doi şcheieni care i-au fost fini şi colegi la spital. N-au avut ocazia să se bucure prea mult de şansa de a fi cununaţi de o membră a familiei regale. Ba dimpotrivă. Mărioara fost ,,turnată” de o colegă. Și a avut parte de persecuții din partea Securității. După despărţirea din ianuarie 1948, niciodată finii şi naşii nu s-au mai întâlnit. La venirea în ţară a principesei, Marioara nu mai trăia, iar Vasile era bolnav şi n-a putut ajunge la Bran. Însă, în memoria principesei, amintirea nunţii din Şchei a lăsat impresii puternice. „Uneori o retrăiesc şi o savurez, aici, în mijlocul New England-ului. Fericita nuntă de primăvară din Şchei este amintirea mea din România cea mai idilică, cea mai tradiţională şi cea mai fericită.“, mărturisea principesa în cartea „Spitalul Inima Reginei“.

Povești adevărate: Ileana, domniţa inimilor din Şchei
Maica Alexandra, fosta principesă a României, în anul în care a revăzut România

Zărnești, ultima rugăciune în drumul spre exil

Când a fost obligată de comuniști să părăsească țara odată cu nepotul ei, Regele Mihai, despărțirea de Bran, de spital și de prieteni a fost grea pentru principesa Ileana. Toată lumea a venit să-și ia adio, inclusiv cârciumarul satului, despre care Ileana spunea că fusese avertizată că era comunist. Omul a venit la ea să o sărute și i-a spus plângând: „Să-ți amintești că tu ești Ilenuța noastră dragă: nimic nu o să poată schimba asta: copilul nostru drag!”. S-au adunat în ziua plecării sale o mulțime de țărani din sat, dar și din sate mai îndepărtate, pe care comuniștii n-au putut să-i oprească să vină. Ilenei i s-au oferit, ca ultim dar, ramuri de brad, simbol al eternității dragostei, al vieții și al credinței. Odată plecați din Bran, din cauza troienelor grupul a făcut un ocol cu mașinile pe la Tohan, sat considerat „roșu”. Au rămas înzăpeziți, așa că Ileana s-a dus să ceară ajutor de la muncitorii care tocmai plecau de la fabrică, deși gărzile comuniste i-au spus că este imprudent. Oamenii au ajutat-o, iar la final, când s-a dus să le mulțumească – din nou, în pofida avertismentelor gărzilor – a vrut să le ofere un ultim dar. Iată cum descrie Ileana ce s-a întâmplat atunci, la Zărnești: „Vă rog luați banii aceștia și împărțiți-i între voi. Știu că este puțin, dar asta este tot ce am. – Și le-am întins toți banii care îmi fuseseră lăsați. Oamenii s-au uitat unii la alții și apoi unul a pășit în fața mulțimii. – Nu, domniță, mi-a spus el trist. Nu luăm noi astăzi bani de la dumneavoastră. Oare nu ați răspuns chemărilor noastre zi și noapte? Nimeni nu a bătut la ușa dumneavoastră fără să fie primit. V-am făcut un bine mic, dar atât de trist – vedeți, nici pământul nu vă lasă să plecați. Mai avem însă o rugăminte la dumneavoastră. Vreți să îngenuncheați cu noi ca să spunem o rugăciune pentru rege și țară și pentru ca să vă reîntoarceți.”

Cum să determini cantitatea corectă de detergent de rufe de utilizat

0
Cum să determini cantitatea corectă de detergent de rufe de utilizat

Cum să determini cantitatea corectă de detergent de rufe de utilizat. Pentru a scăpa de pete, mirosuri sau rigiditate din haine, este esențial să știi cât detergent de rufe să folosești. Utilizarea corectă a cantității de detergent asigură haine curate și proaspete fără a le uza excesiv, dar cum îți dai seama dacă folosești prea mult sau prea puțin detergent?

Cât detergent de rufe ar trebui să folosești?

Pentru o încărcătură medie de rufe murdare, este recomandat să folosești 15 ml de detergent pentru mașinile de spălat cu eficiență ridicată (HE) și 30 ml pentru mașinile tradiționale. Totuși, cantitatea exactă de detergent depinde de mai mulți factori, cum ar fi:
• Tipul de detergent
• Mărimea încărcăturii
• Gradul de murdărie al hainelor
• Dureza apei
• Tipul de mașină de spălat

Dacă folosești capsule predozate de detergent, acestea sunt optimizate pentru încărcături standard de rufe. Totuși, în funcție de dimensiunea încărcăturii și gradul de murdărie, poate fi necesar să ajustezi cantitatea.

Dimensiunea încărcăturii și nivelul de murdărie

Încărcăturile mari de rufe foarte murdare vor necesita mai mult detergent, în timp ce o încărcătură mică de haine puțin murdare va avea nevoie de cantitatea minimă recomandată de pe eticheta produsului.

Apa dură sau moale

Duritatea apei influențează și cantitatea de detergent necesară. Apa dură reduce performanța detergentului, așa că în acest caz este necesară o cantitate mai mare. În schimb, pentru apa moale, nu este necesar să reduci cantitatea recomandată, deoarece majoritatea produselor sunt formulate pentru apa moale.

Tipul de mașină de spălat

Mașinile de spălat cu încărcare superioară folosesc de obicei mai multă apă decât cele cu încărcare frontală, ceea ce poate necesita o cantitate mai mare de detergent. Pentru mașinile cu încărcare superioară, este bine să adaugi detergentul înainte de a introduce rufele, pentru a permite dizolvarea completă a acestuia.

Semne că folosești prea puțin sau prea mult detergent

Dacă folosești prea puțin detergent, hainele vor părea murdare, grase sau vor avea mirosuri neplăcute. Pe de altă parte, folosirea excesivă de detergent poate face hainele rigide, aspre sau lipicioase. Detergenții în exces pot lăsa urme și nu se vor clăti corect, afectând astfel hainele.

Costurile utilizării excesive de detergent

Folosirea prea multor detergenți este risipitoare și scumpă, ducând la achiziționarea mai frecventă a detergentului. De asemenea, poate cauza acumularea de detergent în mașina de spălat, ceea ce poate bloca furtunurile și valvele, provocând deteriorări și scăzând performanța.

Cum să elimini acumularea de detergent

Pentru a elimina acumularea de detergent, poți adăuga un ciclu suplimentar de clătire pentru a te asigura că hainele sunt bine curățate. De asemenea, poți încerca „stripping-ul” hainelor — înmuierea acestora în apă fierbinte cu borax pentru a elimina reziduurile de detergent și alte impurități.

SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă soluții complete și de înaltă calitate pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, cu respectarea normelor în vigoare și a condițiilor de siguranță impuse prin LEGEA ARHIVELOR NAȚIONALE NR. 16/1996.

Arhivare și depozitare documente în maximă siguranță

Firma dispune de două depozite proprii, situate în București și Brașov, echipate cu spații de arhivare documente și depozitare conform standardelor internaționale. În plus, SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă servicii complete de arhivare, inclusiv depozitarea documentelor, prelucrarea arhivistică, scanarea documentelor, transportul și distrugerea securizată a acestora.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare pune la dispoziția clienților săi spații de depozitare dotate cu sisteme automate de supraveghere video, alarmare și stingere a incendiilor, controlul umidității și microclimatului, pază umană asigurată de echipe specializate 24/24h. De asemenea, soluția software complexă și echipamentele IT de ultimă generație monitorizează în permanență parametrii mediului de depozitare și asigură trasabilitatea, securitatea și integritatea documentelor.

Consultarea rapidă a documentelor arhivate

Documentele pot fi consultate fie în mod electronic – acestea fiind trimise prin e-mail- fie în format fizic la sediul SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare, fie la sediul clientului. În acest ultim caz, documentele sunt expediate pentru consultare prin servicii de curierat sau transport prin flotă proprie cu vehicule specializate și monitorizate prin GPS. În plus, compania oferă sali individuale de consultare documente echipate cu tehnologie de ultimă generație pentru copierea și scanarea documentelor.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare are în vedere dezvoltarea continuă și inovația tehnologică pentru a asigura un parteneriat de durată cu clienții săi. Firma are certificat Sistemului de Management al Securității Informației conform standardului internațional SR ISO/IEC 27.001: 2018, fiind de asemenea certificată conform standardelor ISO 9001:2015 – Sistemul de Management al Calității, ISO 14.001: 2016 – Sistemul de Management de Mediu și ISO 45.001:2018 – Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale.

Prin certificarea conform standardelor ISO mentionate mai sus, SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare demonstrează preocuparea pentru dezvoltare și inovație tehnologică continuă, precum și angajamentul pentru calitate, mediu, sănătate și securitate ocupatională.

SDA – SERVICII DE DEPOZITARE ȘI ARHIVARE se remarcă prin soluții complete, securizate și accesibile pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, fiind un partener de încredere pentru orice business care își dorește să aibă acces rapid și sigur la informațiile sale.

De ce sa apelezi la un detectiv particular Iasi ? Pentru ca viata este scurta si nu merita sa te framanti, sa iti faci zile amare si sa nu ajungi la niciun rezultat. Pentru ca un detectiv particular Iasi are experienta, metodologia si gadgeturile necesare pentru a descoperi raspunsurile la intrebarile tale si, uneori, chiar si solutiile.

Esti persoana fizica si o problema cu una sau mai multe necunoscute nu te lasa sa dormi? Apeleaza la un detectiv particular Iasi! Esti o companie si crezi ca cineva iti spioneaza afacerea sau ai o oferta care te intriga? Apeleaza la un detectiv privat Iasi! Esti avocat si clientul tau are nevoie de dovezi? Apeleaza la un detectiv Iasi! Stii zicala “a nu vedea padurea de copaci”? Uneori avem nevoie de o viziune noua, din exterior.

In plus, cautand adevarul de unul singur, mai ales in cazurile personale, esti subiectiv. Un detectiv privat este obiectiv, el nu este afectat emotional de cazul pe care il preia. Ramane mereu focusat pe obiectivul anchetei si pe rezultate.

Salvezi timp si resurse cu un detectiv particular Iasi

Munca de detectiv particular Iasi implica mai mult decat urmarirea suspectilor, implica tactici moderne si o inalta pregatire, inclusiv in investigatie digitala. Astazi, o parte din infractiuni sau actiuni care iti pot aduce prejudicii sunt operate din spatele unui telefon, a unei tablete sau a unui computer. Tocmai de aceea, cu experienta si profesionalismul dobandite in ani de studii si practica, detectivii particulari descopera rapid ADEVARUL.

In plus, tu ramai anonim. Detectivul, care poate fi un barbat sau o femeie, in fuctie de natura cazului, este bine pregatit si va obtine informatii fara ca cei vizati sa banuiasca vreo clipa ceva. Tocmai de aceea este important sa iti alegi un detectiv particular Iasi cu experienta si o conduita profesionala fara cusur.

Care este cea mai buna agentie de detectivi particulari din Iasi?

Raspunsul este simplu. Este aceea care iti rezolva cazul repede si cu tarife onorabile. Indiferent de natura spetei, experienta, reputatia si integritatea sunt cele ma bune unitati de masura.

Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin sunt suplimente alimentare cu rezultate confirmate de clienti.

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în regim hotelier Brașov.

Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.

Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.

Lux și bun gust

Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.

Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului.

Electocasnice hi-tech în bucătărie

Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești.

Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.

Dormitor cu parfum de somn ușor

Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.

Baie mare cu produse de igienă

Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.

Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș muta câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.

Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.

Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.

Apartamente 3 camere Brașov finalizate și gata de mutare

În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.

Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.

Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.

Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar

Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.

Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.

Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Brazi în ghiveci sau brazi tăiați de Craciun? Iată o întrebare care pe care și-o pun cei care nu sunt interesați de brazii de palstic și preferă naturalul.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.

Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.

Brazi tăiați livrați la domiliu

Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).

Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…

Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.

Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.

De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.

Brazi în ghiveci pentru Crăciun

De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.

Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.

Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.