Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Sărbători eco


Pastele, în culori naturale

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 21.04.2011
• Ouăle, lumînările, icoanele, prăjiturile pot fi colorate și cu vopsele preparate din plante

Decorul sărbătoresc de Paște înseamnă un ștergar alb întins pe masă, peste care se așează farfuria cu ouă roșii, un bol în care surîd crenguțe înflorite, o lumînare care vestește că Mîntuitorul a înviat. Toate aceste simboluri pascale sînt produse industriale, fără nimic autentic și, mai ales, fără nimic natural. Culorile chimice sînt intense, dar nu atît de frumoase pe cît erau cele de odinioară, preparate de boiangițe din ierburi și prafuri minerale. Dacă vreți să aveți un Paște eco și cu adevărat tradițional, iată cîteva din secretele vopselurilor folosite odinioară de femeile de la țară.

Coloranți dăruiți de natură

Pe vremuri, femeile preparau vopsele din plante, minerale, ingrediente animale, în combinații iscusite, obținînd nuanțe și tonalități aparte. Cu ele se colorau țesăturile, se pictau icoanele și bisericile, se încondeiau ouăle, se pigmentau mîncărurile și rachiul. Femeile se făceau frumoase cu aceste ingrediente culese doar din natură. Azi, în Joia Mare, cînd veți vopsi ouăle, puteți încerca aceste metode vechi. Rețetele au la bază ierburi. O plantă poate conține unul sau mai mulți coloranți în fructe, flori, părțile verzi, scoarță sau în rădăcini. Prin combinația acestora rezultă alte culori. Adăugînd anumiți fixatori, tot naturali, nuanțele se intensifică. Contează și perioada în care a fost culeasă planta, felul cum a fost uscată. Contează materialul care se vopsește și timpul de acțiune al culorii. Vopsirea folosind darurile naturii este curată chimie, însă una sănătoasă.

Înălbitul cu cenușă

Cum se obține un astfel de colorant? Storcînd sucul fructului sau al plantei. Sau mărunțind frunzele uscate, peste care se toarnă apă de ploaie. Vasul se înfășoară într-o cuvertură de lînă și se lasă cîteva zile. Unii coloranți extrași din surse vegetale trebuie să fie utilizați imediat, în timp ce alții pot fi păstrați ani de zile. Înainte de toate, țesăturile trebuie albite, pentru o vopsire uniformă. Femeile fierbeau materialele ca să prindă mai bine culoarea. Cel mai răspîndit procedeu de albire era spălarea sau înmuierea pînzei în apă de var sau în apă fierbinte de cenușă de măr sălbatic sau mesteacăn, urmată de uscarea la soare. Sau la ger, dacă țesătura urma să fie brodată. Existau și niște trucuri. Pentru a vopsi fibrele naturale în roșu, acestea se vopseau mai întîi în galben. Din amestecul de galben și albastru rezultă culoarea verde, galben și roșu dau portocaliu, iar roșu plus negru se folosește pentru culoarea cafenie.

Culorile cojoacelor din Drăguș

Vopsitul a fost inițial meșteșug al femeilor de la țară. Cu timpul, această îndeletnicire s-a transferat în boiangeriile de pe lîngă mănăstiri, case boierești sau de la orașe. Lîna se colora prin soluții fierbinți, pe cînd firele de cînepă, in, bumbac prin soluții la temperatura camerei. Pentru întărirea culorii se foloseau fixatori de culoare: piatra acră, piatra vînătă, borșul de casă, leșia, zerul, oțetul, urina, apa de var, sarea de bucătărie. Iscusitele boiangițe de la sate vopseau și pieile din care cojocarii din zona Brașovului făceau piese de îmbrăcăminte. Decoctul din coajă de corcoduș se folosea drept colorant negru pentru firele de păr de capră, utilizate la producerea aței de cizmărie, a nojițelor și a toartelor pentru desagi. Din decoctul de burete-de-nuc se obținea culoarea galbenă, specifică decorațiilor cojoacelor din Drăguș.

„Ouă muncite“

Încondeierea ouălor de Paști folosind doar surse vegetale se menține și în zilele noastre. În Vrancea, Țara Bîrsei, sudul Olteniei și Munteniei, întîlnim ouă acoperite cu ceară și cufundate apoi în vopsea. Motivele cu care sînt pictate sînt preluate de pe scoarțe sau cusături. Ouăle-încondeiate-de-Bran, printre cele mai frumoase din țară, se disting prin decorul geometric. În Argeș, se desenează o linie șerpuită continuă, ca un labirint. La Cîmpulung-Moldovenesc, ouăle încondeiate au ornamente geometrice și sînt păstrate în vase de lemn împodobite cu motive pirogravate. În zona Rădăuților, ouăle sînt pictate cu romburi, triunghiuri, zig-zag-uri, linii drepte punctate, întrerupte, curbe, frînte. Cele mai răspîndite motive sînt crucea și steaua, frunza de stejar, bradul, floarea de măceș, coarnele berbecului, peștele, cerbul. Meșteșugul încondeierii poartă denumiri variate, în funcție de zonă: a înflora (ouă înflorate), a scrie (ouă scrise), a săpa (ouă săpate), a munci (ouă muncite), a închistri (ouă închistrite), a picta (ouă pictate), a împestriți (ouă împestrițite), a împuia (ouă împuiate), a necăji (ouă necăjite).

Ouăle roșii se obțin din ouă galbene

Încondeierea era și mai este o tehnică foarte complicată, utilizînd ceara și aplicînd culorile într-o anumită ordine: mai întîi galbenul, urmat de roșu, apoi negrul. Culoarea galbenă se obține din florile, lăstarii, rădăcinile unor plante ca: laptele-cîinelui, coajă de măr-pădureț, șovîrf și piatră-acră, flori de hamei, coji uscate de ceapă, frunze de dud, borș, vin și depuneri din vin roșu pe doagele butoiului, flori de păpădie. Roșeala se poate obține din șovîrf, frunze de mesteacăn, semințe coapte de floarea-soarelui, foi uscate de ceapă roșie, scoarță de arin negru, frunze de corn, cimbrișor, scoarță de măr-sălbatic. Ouăle vopsite în galben în prealabil se introduc și se mențin în vopsea pînă se obține nuanța roșie dorită. Culoarea verde se făcea din urzică, secară-crudă de primăvară, mentă, semințe de floarea-soarelui cu borș, brîndușă, viță-de-vie, răchițică, fructe coapte de boz. Albastrul se obținea din brîndușă și viorele. În unele regiuni, ouăle pascale se împodobeau cu mărgeluțe de sticlă multicoloră.

Aditivi alimentari ecologici

Coloranții vegetali au fost utilizați și în alimentație, ca aditivi de colorare perfect sănătoși, diferiți de aditivii cancerigeni de astăzi. Zeama din flori de șofran îngălbenește pasca, pîinea, cozonacii, produsele lactate. Uleiul de șofran se utilizează în colorarea în galben a dulciurilor. Clorofila extrasă din urzică dă tonuri de verde. Condimentul roșu numit boia e pregătit din ardei-roșii uscați. Fructele negre de dud, tescuite cu struguri negri, dau o culoare mai închisă vinului. Vinurilor roșietice li se adaugă zeamă de cireșe amare, pentru o culoare roșie-rubinie. Pentru a da vechime vinului alb, adică o culoare galben-limonie, i se adaugă un extract din petale de șofran. Galbenul rachiului se obține cu crenguțe de vîsc. Pentru colorarea băuturilor se mai folosesc cireșe-amare, mure, floare-de-șofran, siropuri de nuci verzi, vișine. Extractul din ace de molid dă nuanțe de verde-brun.

Farduri naturale

Pînă la apariția cosmeticelor industriale, medicina populară se baza pe proprietățile terapeutice ale plantelor din flora spontană. Stejarul, șofranul, arinul, crușinul au fost folosite pentru rujuri de buze și rumeneală de față. Culoarea roșie a obrajilor se făcea și cu morcov, pepene roșu, dovleac, sfeclă, cireșe, vișine. Cojile de nuci se utilizau la vopsitul părului. Mîinile se albeau cu praf alb de calcar sau de var. Pentru îndepărtarea petelor și îmbujorarea tenului era bun sucul de lăptucă. Ca fond de ten (sulemeneli) și farduri (dresuri pentru față) se foloseau: zeamă de castraveți copți, ceapă-ciorească, roibă. Alunițele aplicate, benghiul din fruntea copiilor ca să nu se deoache, părul și sprîncenele se înnegreau cu vopsea preparată din coji de nuci verzi, laptele-cîinelui, funingine. Tatuajele pentru ritualuri tradiționale se realizau cu cărbune pisat, iarbă-mare, soc, boz, stejar.

Culorile icoanelor din Șchei

Unul dintrele centrele renumite de pictură pe sticlă din secolul XVIII era Șcheii-Brașovului. Materialele folosite de artiști erau în întregime naturale. Icoanele din Șchei erau renumite pentru tonurile tari ale culorilor roșu, galben, verde-crud, alb, auriu. Gălbenușul de ou stătea la baza culorilor galben și portocaliu. Negrul cu care se trasa conturul icoanelor pe sticlă era obținut din negru de fum dizolvat în clei sau într-o soluție diluată de gălbenuș de ou. Prin granulația fină a aurului se obținea un pigment auriu care, amestecat cu gumă arabică, dădea vopseaua pentru aureolele sfinților. La sfîrșit, icoana era dată cu propolis, care juca rolul unui strat incolor protector. Cîndva, oamenii dezvoltaseră o întreagă știință a vopselelor naturale cu care își colorau universul. Nuanțele erau mai vii, sărbătoarea Paștelui era mai vie, și parcă însuși Iisus învia mai frumos în vechea lume a satului românesc.

Alb ca Floarea Paștelui

• Unii coloranți naturali au fost botezați după numele plantei din care au fost obținuți: castaniu, cînepiu, fistichiu, liliachiu, morcoviu, prăzuriu, zmeuriu. Mineralele au dat naștere la alte denumiri de culori: arămiu, auriu, azuriu, nisipiu, rubiniu. Și localitățile și-au pus amprenta asupra nuanțelor cromatice: alb-de-Maramureș, albastru de Voroneț. Românii au construit expresii originale pentru nuanțe: alb-de-icoane, alb ca laptele, ca zăpada, ca hîrtia, ca gîsca, ca ghiocelul, ca peretele, ca varul, ca spuma laptelui, ca Floarea Paștelui. La polul opus, negrul poate fi ca fundul ceaunului, ca noaptea, ca penele corbului, ca tăciunii.

Coloranți din plante

• Paleta cromatică obținută din plante este extrem de largă. Iată cîteva culori și ierburile din care provin:
- roșu: șovîrf, scorțișoară și pojarniță, în prezența pietrei vinete; frunze de șovîrf și de măr pădureț, flori de tei cu frunze de ceapă-roșie
- verde: semințe de floarea soarelui, brîndușă, urzică, borș acru sau moare, semințe de păducel și coajă de fag, troscot, leuștean, ștevie
- negru: coajă de nucă coaptă, scoarță de stejar, arin, dud, ghindă de stejar
- galben: frunze sau coajă de măr pădureț, răchită, coajă de ceapă, șofran, rădăcini de măcriș, flori de garoafe, salcie, păpădie
- albastru: albăstriță, limba-boului, crușin, frasin
- violet: nalbă mare, flori și rădăcini de iarba-șarpelui, fructe de soc.

Lumînări pictate

• Ceara albinelor era folosită la fabricarea lumînărilor galbene, dar se utiliza și ceară albă sau colorată. Făcliile de sărbătoare erau nu numai colorate, ci chiar pictate cu migală. Ceara neagră rezulta dintr-un amestec de ceară albă cu funingine, și cu ea se „scriau“ ouăle încondeiate sau se umpleau inciziile ornamentale de pe fluiere.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagină


  Medic găsit mort în casă la Brașov


  Azi 09:32
 • ➤ Eveniment


  SC RATBV SA primește peste 58 de milioane de lei finanțare de la buget


  Azi 09:29
 • ➤ Eveniment


  FDGR vine cu nume noi la alegerile locale


  Azi 09:27
 • ➤ Eveniment


  Aproape 500 de cazuri de gripă într-o săptămână, la Brașov


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Proiect de regulament


  Primăria Brașov va elibera autorizații de construire „de urgență“


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  PLUS Brașov propune un candidat pentru președinția Consiliului Județean


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  „Cerbul de Aur“ va avea loc în perioada 20 – 23 august


  Azi 09:10
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Soluție în ceasul al doisprezecelea


  Muzeul Satului din Bran a scăpat de evacuare


  Azi 09:01
 • ➤ National


  Parlamentul e al lor


  PSD blochează tot


  Azi 08:53
 • ➤ National


  Partidul lui Tăriceanu rămâne fără parlamentari


  Azi 08:49
 • ➤ Life


  Colecție de frumuseți


  Manuela Harabor joacă în serialul «Vlad»


  Azi 08:44
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Andreea Berecleanu părăsește Antena 1


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Diana Munteanu a schimbat 8 rochii de mireasă într-o zi


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Trăiește cu 130 de pisici în casă


  Azi 08:30
 • ➤ Cititori


  Cum se face ginul


  Azi 08:28
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Spondiloza cervicală se vindecă total cu frunză de brusture


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Sergiu Pîrvulescu, integralist în al doilea amical cu Israel


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Oficial


  Cristina Neagu și-a prelungit contractul cu CSM București


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov a câștigat amicalul cu FC Voluntari 2


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Baraj - Liga 3


  Cornel Țălnar o vede favorită pe campioana Brașovului


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Florin Stîng㠄inventeaz㓠un atacant


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în sferturi la Dubai după un meci istovitor cu Ons Jabeur


  19.02.2020
 • ➤ Local


  70 de ani de la deschiderea primei Pinacoteci a Brasovului


  19.02.2020
 • ➤ International


  Marea Britanie închide granița pentru muncitorii români. 10 noi reguli pentru a fi acceptat


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Baraj, Liga 3. Duel Brașov - Alba! Dubla pentru promovare va avea loc în 13 și 20 iunie


  19.02.2020
 • ➤ Local


  Medic găsit mort în casă la Brașov


  19.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  CJ susține „Cerbul de Aur“ 2020 cu 550.000 de lei


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Căncescu și Scripcaru, achitați în dosarul Farmacia


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă șapte treceri de pietoni, „protejate“ de limitatoare de viteză


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean a împărțit la primării, cele 27,3 milioane de lei din cota de impozit pe venit


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Prefectul vrea o procedură clară pentru situațiile de risc pe lanțul alimentar


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Prima aplicație de parksharing din România, disponibilă și în Brașov


  19.02.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Scripcaru a luat în colimator instituțiile de cultură din subordinea Primăriei


  19.02.2020
 • ➤ Actualitate


  A ajuns la cea de a XV-a ediție


  Invitație la Carnavalul cu clătite de la Prejmer


  19.02.2020
 • ➤ National


  Cine pune piedică anticipatelor


  PSD vrea să blocheze votul pe Guvernul Orban II din 24 februarie


  19.02.2020
 • ➤ National


  Asztalos Csaba: Ungaria preia din atribuțiile statului român în Transilvania


  19.02.2020
 • ➤ Life


  Prea pasional


  Loredana Groza a făcut un clip interzis minorilor


  19.02.2020
 • ➤ Life


  Amna își reface viața


  19.02.2020
 • ➤ Life


  DJ Wanda a primit cadou o expediție la Polul Nord


  19.02.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Idei de cadouri pe care le poți face copiilor de ziua lor de naștere


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  România a câștigat la ”masa verde” play-off-ul Grupei Mondiale 1 din Cupa Davis


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  VAR la meciul CFR Cluj - FC Sevilla!


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Revenire


  Kim Clijters, primul meci după șapte ani de pauză


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Mutu a semnat


  CSM Corona Brașov transfer pentru Liga a 3-a


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Lupii, victorie clară în Erste Liga


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, încă în perioada de căutări


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  E oficial! Cristina Neagu a semnat contractul! "Sunt fericită"


  18.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Eșec în amicalul cu Aerostar Bacău


  18.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Visul lui George Barițiu


  Cea mai veche gară a Brașovului

  Articolul următor

  Destine


  Nunțile regilor României

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 29.965 milisecunde, încărcat în milisecunde