17.5 C
Braşov
Acasă Blog

Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov

0

Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.

Altă belea: O tulpină rezistentă la antibiotice care a apărut la porci are capacitatea de a infecta oamenii

0

O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a super-bacteriei stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA), care a apărut la animale din crescătorii în ultimii 50 de ani, se poate transmite la om, sugerează un nou studiu, informează DPA/PA Media.

Tulpina, CC398, a devenit tipul dominant de MRSA la animalele de crescătorie din Europa – probabil ca urmare a utilizării pe scară largă a antibioticelor la porci – şi este, de asemenea, o cauză din ce în ce mai frecventă în cazurile de infectare la om, potrivit cercetătorilor, relatează Agerpres.
CC398 şi-a menţinut rezistenţa la antibiotice de-a lungul deceniilor la porci şi la alte animale de crescătorie, a constatat studiul.
De asemenea, tulpina este capabilă să se adapteze rapid la gazdele umane în timp ce îşi menţine rezistenţa la antibiotice.

O ameninţare pentru sănătatea publică?

Potrivit oamenilor de ştiinţă, constatările evidenţiază potenţiala ameninţare pe care o reprezintă această tulpină la adresa sănătăţii publice. Aceasta a fost asociată cu un număr tot mai mare de cazuri de infectare la om, la persoane care au avut, dar şi care nu au avut, contact direct cu animale din crescătorii.
„Din punct de vedere istoric, este posibil ca nivelurile ridicate de utilizare a antibioticelor să fi condus la evoluţia acestei tulpini foarte rezistente la antibiotice de MRSA din fermele de porci”, a declarat autoarea principală a studiului, doctor Gemma Murray, de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie.
„Am descoperit că rezistenţa la antibiotice la această MRSA asociată animalelor este extrem de stabilă – a persistat de-a lungul mai multor decenii şi pe măsură ce bacteria s-a răspândit la mai multe specii de animale de crescătorie”, a precizat Murray.

Utilizarea antibioticelor la crescătoriile europene, în scădere

Utilizarea antibioticelor la animalele de crescătorie din Europa a scăzut considerabil. Cercetătorii susţin că aplicarea acestei abordări în fermele de porci – datorită unor modificări recente de strategie – este posibil să aibă un impact limitat, deoarece tulpina este foarte stabilă.

Tulpina este cel mai frecvent asociată cu porcii, însă este prezentă la o gamă variată de specii.
Conform cercetătorilor, răspândirea sa a fost deosebit de evidentă la fermele de porci din Danemarca, unde proporţia efectivelor pozitive pentru MRSA a crescut de la mai puţin de 5% în 2008 până la 90% în 2018.
MRSA nu provoacă îmbolnăvire la aceste animale.

MRSA a fost identificată pentru prima dată la oameni în 1960

„Înţelegerea emergenţei şi succesului CC398 la animalele de crescătorie din Europa şi a capacităţii sale de a infecta oamenii are o importanţă vitală în gestionarea riscului pe care îl prezintă pentru sănătatea publică”, a declarat Lucy Weinert de la Departamentul de Medicină Veterinară al Universităţii din Cambridge, autoarea principală a lucrării.
MRSA a fost identificată pentru prima dată la pacienţi umani în 1960.

Din cauza rezistenţei sale la antibiotice, este mult mai greu de tratat comparativ cu alte infecţii bacteriene, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o consideră în prezent una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii umane.
Cercetarea, finanţată de Institutul Wellcome, Consiliul pentru Cercetare Medicală din Regatul Unit şi Fundaţia Beverly Sackler, a fost publicată în jurnalul eLife.

De astăzi, valoarea tichetelor de masă va creşte la 30 de lei

0

De astăzi, valoarea tichetelor de masă va creşte la 30 de lei; pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei
Premierul Nicolae Ciucă anunţă că de vineri intră în vigoare încă două măsuri importante prin care sunt protejaţi românii afectaţi de creşterile de preţuri: valoarea tichetelor de masă va creşte la 30 de lei, iar pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei.
„De astăzi, intră în vigoare încă două măsuri importante din pachetul „Sprijin pentru România”, prin care protejăm românii afectaţi de creşterile de preţuri: 1) Valoarea tichetelor de masă va creşte cu 50%, de la 20 la 30 de lei. 2) Pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei (după cel acordat în ianuarie celor cu pensii sub 1.600 de lei)”, anunţă premierul Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

Săcelean arestat după ce a tăiat anvelopele a 8 autoturisme parcate în Brașov !

0

Polițiști din cadrul Secţiei 5 Poliţie Braşov, au reţinut pentru 24 ore un bărbat în vârstă de 54 ani din municipiul Săcele, județul Braşov. Din cercetări poliţiştii brașoveni au stabilit că individul ar fi provocat distrugeri, prin înțeparea anvelopelor a 8
autovehicule ce erau parcate pe raza municipiului Brașov. Bărbatul bănuit de săvârșirea faptelor a fost depistat pe raza
municipiului Săcele, județul Brașov, iar în baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “distrugere”, în formă continuată – 8 acte materiale, dosar instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea
anchetei.

Polițiștii locali din Brașov, educați anticorupție…

0

Ofițerii de poliție ai Direcției Generale Anticorupție- Serviciul Județean Anticorupție Brașov au desfășurat în cursul lunii iunie a.c. șase activități de educație anticorupție și de promovare a integrității cu lucrători din cadrul acestei instituții.
În cadrul acestor activități au fost prezentate aspecte referitoare la atitudinea ce trebuie adoptată în cazul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și obligațiile legale ce revin fiecăruia, precum și consecințele implicării acestora în fapte de corupție și importanța semnalării acestora. Au fost prezentate mai multe aspecte teoretice cât și practice, fiind prezentate spețe specifice domeniului de activitate.
Totodată, participanților la aceste activități le-au fost aduse la cunoștință atribuțiile și competențele Direcției Generale Anticorupție, precum și modalitățile de semnalare a faptelor de corupție, punându-li-se la dispoziție modalitățile de contact ale Serviciului Județean Anticorupție Brașov, sistemul telefonic gratuit Call-center Anticorupție 0800.806.806 și adresa de e-mail brasov.dga@mai.gov.ro.
Activitățile s-au desfășurat la sediul Poliției Locale Brașov unde au participat 157 de persoane din cadrul acestei instituții.

Prins la volan,în Brașov, după ce s-a ,,tratat” cu cannabis. Altul conducea beat prin Râșnov

0

Un bărbat în vârstă de 37 ani care conducea un autovehicul, ieri, la amiază, pe strada Calea Făgărașului din Brașov, este cercetat penal, după ce s-a constatat că ar fi consumat cannabis.
„Procedându-se la testarea conducătorului auto cu aparatul Drgutest rezultatul a fost pozitiv la cannabis. În consecință, acesta a fost condus la o unitate medicală autorizată pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a substanței psihoactive în organism.
În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, comisar Alina-Maria Ivan.

Un alt bărbat, în vârstă de 53 ani, a fost depistat conducând băut, ieri după-amiază, pe DN 73A, prin Râșnov, un utilaj agricol pe DN73A.
„La testarea conducătorului auto din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul a fost 0,64 mg/l alcool pur. Prin urmare, acesta a fost condus la o unitate medicală autorizată pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
De asemenea, în urma verificărilor documentelor vehiculului condus, polițiștii au constatat faptul că utilajul agricol nu deține poliță RCA și inspecție tehnică periodică”, a explicat comisarul Alina-Maria Ivan

Două firme se ,,bat” pentru proiectul de extindere a iluminatului public pe străzile noi din Bartolomeu Nord și Stupini

0

Joi, 30 iunie a fost termenul limită pentru depunerea ofertelor în cadrul procedurii de achiziție pentru proiectul tehnic și execuția necesare modernizării şi extinderii sistemului de iluminat public din municipiul Braşov – Etapa a III-a, investiție ce cuprinde în principal străzile noi din cartierele Bartolomeu Nord și Stupini. Valoarea estimată a acestei achiziții este de aproximativ 15 milioane de lei, fondurile fiind asigurate din bugetul local. Până la data limită au fost depuse două oferte, ale firmelor Flash Lighting Services SA și UrbioLED. În primă fază se vor verifica Documentele Unice de Achiziție Europene și garanțiile de participare, după care se va trece la evaluarea tehnică a ofertelor.
Această investiție presupune extinderea rețelei de iluminat public pe 38 de străzi sau tronsoane de străzi noi, majoritatea din cartierele Bartolomeu Nord și Stupini. La acestea se adaugă instalarea sistemului de iluminat pe str. Carpaților și Zizinului (tronsonul între Gemenii și pasaj) și pe celălalt trotuar, precum și modernizarea iluminatului pe str. Berzei și Sitarului, inclusiv coborârea în subteran a rețelei electrice, și iluminatul perimetral al cimitirului Șprenghi.
În total, această investiție presupune instalarea aproximativ a 22 de kilometri de rețea, 871 de stâlpi noi, 917 corpuri de iluminat tip LED și 917 module de telegestiune. La acestea se adaugă iluminatul suplimentar al trecerilor de pietoni.
,,Fiecare brașovean, indiferent de zona în care locuiește sau lucrează, trebuie să simtă că se află într-un oraș civilizat, modern, sigur, european, iar o parte importantă din acest obiectiv vizează infrastructura publică, fie că vorbim de străzi și trotuare asfaltate, zone verzi, locuri de joacă, creșe și grădinițe sau iluminat public. Suntem în faza de achiziție a lucrărilor pentru extinderea iluminatului public în zonele noi dezvoltate din Bartolomeu Nord și Stupini. Străzile de aici erau ultimele care nu au beneficiat de acest serviciu public. Dacă prin această investiție, am rezolvat cea mai mare parte a iluminatului din oraș, vom trece la următoarea etapă, cea de înlocuire a becurilor clasice cu cele LED. Dacă în acest moment, aproximativ 35% din sistemul de iluminat se face cu becuri cu LED, în următorii ani sper să ne apropiem de un procent de 100%. Chiar acum pregătim documentația necesară pentru accesarea de fonduri de la Administrația Fondului de Mediu pentru această investiție, astfel încât să fim pregătiți pentru apelul de finanțare. În acest fel, vom avea un oraș nu doar bine iluminat, ci și unul prietenos cu mediul”, declara primarul Allen Coliban, la lansarea licitației.
Lucrările se vor executa pe următoarele străzi: str. Candid Muslea, str. Valeriu Braniște, str. Constantin Lecca, str. Iulius Romer, str. Brădetului, str. Căliman, str. Coștila, Aleea Cioplea, str. Defileului, str. Cercelușului, str. Garofiței, aleea Cornișei, Cimitir Sprenghi – iluminat perimetral de siguranță, str. Capra Neagră, str. Cavalului 2D1-2 D10, str. Pârâul Rece, str. Dascălul Costea, str. Parcul Verde, str. Lânii zona Ocolitoare – pârâul Ghimbășel (tronson principal și tronson secundar), Drumul de SE – (Pasaj CFR – Ocolitoare), str. Zizinului tronson Gemenii- pasaj rutier (1 latură), str. Lemnarilor, str. Nicovalei 33, str. Carpaților – Urban Plaza, str. Molidului nr.43A (parcare imobile bloc A, bloc B, bloc C), str. Camil Petrescu – etapa a II-a, str. de legătură între str. Turnului și str. Camil Petrescu, str. Tismana, str. Plugarilor 3A, str. Plugarilor, str. Surlașului, str. Nicovalei 42-92, str. Carpaților, str. Colonia Metrom, str. Lotusului, str. Salciei, str. Sitarului, str. Nicolae Orghidan, str. Fluierașului, str. Morarului, str. Berzei.
Valoarea estimată a achiziției este de 14.821.318,40 lei fără TVA, având ca durată a lucrărilor de proiectare și execuție de 15 luni, dintre care 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic și 12 luni pentru execuția lucrărilor.
Prima etapă a proiectului de extindere și modernizare a iluminatului public a vizat modernizarea rețelei de iluminat existent pe 15 străzi din Brașov, iar cea de a doua etapă s-a concentrat pe extinderea iluminatului public în zona nouă a cartierului Tractorul.
În paralel, se lucrează la documentația necesară lansării procedurii de achiziție a elaborării studiului de fezabilitate pentru etapa a IV-a proiectului de extindere și modernizare a iluminatului public, care va avea două componente, una care vizează extinderea iluminatului public pe străzile sau tronsoanele de străzi noi, care au intrat în domeniul public, și cea de a doua este cea de modernizare a iluminatului public din curțile unităților de învățământ din Brașov.

”Ambulanții” din zona piețelor brașovene, amendați de Poliția Locală !

0

În decursul lunii iunie, Poliția Locală Brașov a aplicat, în zonele piețelor din municipiu, un număr de 290 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 159.940 lei. Faptele sancționate au fost practicarea de comerț ambulant neautorizat, consumul de alcool pe domeniul public și pe perimetrul piețelor, apelarea la mila publică, parcare neregulamentară, etc.
Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru practicarea, de către persoane fizice, a comerțului ambulant neautorizat, atât în incinta piețelor publice din municipiu, cât și în proximitatea lor.
”Putem vorbi, în cazul acestor ”comercianți”, de o determinare în a ignora și/ sau a nu respecta legislația în vigoare. Astfel, unii dintre aceștia, deși au fost sancționați de polițiștii locali chiar și de 2 sau de 3 ori pentru aceeași faptă, și au fost somați să părăsească locul, revin și își continuă activitatea.
Urmare a abrogării, în 2020, a Legii nr. 12/1990, care reglementa confiscarea produselor comercializate în locuri neautorizate, amenda contravențională reprezintă singura sancțiune pe care polițiștii locali sunt îndrituiți să o aplice, în aceste cazuri.
Ținem să precizăm faptul că practicanții comerțului ambulant neautorizat nu sunt persoane în vârstă/ neputiincioase, cu o pensie mizeră/ fără venit, care încearcă să supraviețuiască. Sunt oameni în putere, apți de muncă, care au ales să obțină venituri încălcând legea și sfidând reprezentanții legiuitorului. Produsele pe care le comercializează sunt, de cele mai multe ori, perisabile, înșirate pe paviment, în praf și căldură, în picioarele trecătorilor de pe aleile pietonale sau ale cumpărătorile din piețe.
Recomandăm cetățenilor să descurajeze acest tip de comerț și să achiziționeze produsele care se regăsesc pe mesele/ în vitrinele producătorilor agricoli, ale reprezentanților cooperativelor agricole, gospodăriilor țărănești, agenților economici, etc. care desfășoară comerț licit în piețele publice din Municipiul Brașov. Aceste produse au acte de proveniență verificate și sunt depozitate și comercializate în spații special amenajate, în condiții reglementate de actele normative în vigoare.
Poliția Locală Brașov întreprinde toate demersurile necesare pentru soluționarea tuturor problemelor semnalate de cetățeni, conform atribuțiilor statuate. Pentru o colaborare eficientă, recomandăm sesizarea aspectelor din sfera de competență a Poliției Locale către Dispecerat, telefon 0268/954, disponibil 24/24 ore ”
, au transmis reprezentanții Poliției Locale Brașov

Caută banii negri: ANAF pornește de azi controale masive la persoane fizice, dar și la companii

0

ANAF va avea câteva serii de controale în luna iulie, cea mai cunoscută fiind la persoane fizice unde șeful instituției a spus că vor fi masive și încep chiar de azi. Practic, Fiscul a făcut o analiză pe 20 de milioane de CNP-uri (nu sunt incluși copii) pe o perioadă de câțiva ani (2020 și 2021 încă nu sunt încă finalizate). Numărul CNP-urilor este mai mare decât populația datorită perioadei, potrivit președintelui ANAF Lucian Heiuș: Unii au ieșit, alții au intrat. E o analiză mai vastă.
561.000 de persoane au acumulat în 2016-2019 o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro, scrie hotnews.ro.
ANAF va merge de sus în jus, adică de la persoana pe care o suspectează că are mai mulți bani. Șeful ANAF spunea că sumele provenite și care se găsesc acolo, în marea majoritate sunt pe marea evaziune fiscală.
„Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze”, spunea Heiuș.
Legea spune că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și cel declarat dar nu mai puțin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanță la declarare. Există deja un risc în acest domeniu. Se vor folosi inclusiv rețelele de socializare.

Marii contribuabili vor fi vizitați de inspectorii ANAF

Se vor demara controale la 140 de mari contribuabili, ca urmare a unei analize de risc.
“De obicei noi verificăm modalitatea de înregistrare a veniturilor în contabilitate și analizăm cheltuielile care sunt înregistrate în scopul de a-și reduce profitul. În final cam aici se discută. Analizăm și rambursări de TVA, dacă e cazul. Un control la un mare contribuabil durează câteva luni bune. Discutăm de o activitate foarte intensă”, a afirmat președintele ANAF, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Controale pe litoral la șezlonguri fără bon fiscal

Operatorii economici care oferă șezlonguri spre închiriere se vor trezi cu echipe ANAF. Instituția a primit mai multe plângeri din partea clienților pe motiv că nu au primit bonuri fiscale.
O parte dintre plângeri s-au făcut prin mesaje private prin intermediul Facebook, unele chiar direct către Lucian Heiuș. Direcția care se ocupă de aceste operațiuni a fost suplimentată cu 100 de persoane.

Operațiunea Cronos repornește

Președintele ANAF a declarat pentru hotnews.ro că s-au făcut analize de risc, s-au stabilit niște zone și agenți economici care sunt cu risc de a practica această muncă la negru, astfel că Operațiunea Cronos va continua.

Această operațiune privind identificarea muncii la negru este făcută în colaborare cu ITM.

Va fi verificat un eșantion de firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HORECA, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie ș.a.

Astfel, sunt vizate societățile care plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri.

Controalele ANAF pe zona produselor legume, fructe și produse agroalimentare vor continua
Începute luna trecută, controalele ANAF și ANSVSA la comercianții en-gros de legume, fructe și produse agroalimentare vor continua.

Șeful ANAF ne spunea că dacă se descoperă probleme într-un anumit loc, după 2-3 săptămâni mai verifică o dată să vadă dacă s-au conformat.

Expoziţie/concurs de feline, la Castelul Bran. Intrarea este gratuită

0

Sâmbătă, 2 iulie, şi duminică, 3 iulie, la Castelul Bran va avea loc expoziţia de feline „Chat Noir, Chat Blanc au Chateau Bran”, care se desfăşoară sub auspiciile proprietarului domeniului, Dominic Habsburg, arhiduce de Austria, informează Bună Ziua Brașov.
„La această ediţie vor participa 135 de feline, din toată Europa, cel mai mare număr înregistrat vreodată la acest eveniment. Vizitatorii Castelului Bran trebuie să ştie că este o expoziţie şi, totodată, un concurs. Intrarea este gratuită”, a declarat Alexandru Prişcu, marketing manager Castelul Bran. Evenimentul se desfăşoară în intervalul orar 10.00-18.00, în Parcul Regal.

Coliban a pierdut alegerile primare in grupul CURAJ pentru desemnarea candidatului la președinția USR

0

În urmă cu puțin timp, s-a închis votul pentru desemnarea candidatului facțiunii CURAJ din USR la președinția partidului. Primarul Brașovului, Allen Coliban, a ieșit pe locul 2, deci nu va putea candida la funcția respectivă. Cătălin Teniță este alesul membrilor de partid care au aderat la grupul CURAJ. Iată comunicatul comisiei de numărare a voturilor :

”În numele comisiei electorale Curaj, aș vrea să comunicăm rezultatul primaries desfășurat pe perioada ultimelor trei săptămâni.
Până azi dimineață la ora 6, la închiderea votării, electorii Curaj au putut participa la cursa democratică de desemnare a candidatului pentru președinția USR PLUS.
Procentul de participare din corpul electoral anunțat: 58.52%, reprezentând 982 voturi valabil exprimate.
Sistemul de vot utilizat: STV
Ordinea rezultatelor:

Cătălin Teniță: 519 voturi, 52.85 %
Allen Coliban: 351 voturi, 35.74 %
Mihai Polițeanu: 112 voturi, 11.41 %

În condițiile depășirii procentului de 50% de către unul din candidați, câștigătorul cursei electorale este domnul Cătălin Teniță.
Ordinea de pe buletinele de vot a fost aleatorie pentru fiecare votant. Nu există posibilitatea ca rezultatul să fi fost influențat de simpla ordine inițială.
Le mulțumim candidaților și mai ales votanților și susținătorilor Curaj.
Deși desfășurat în condiții grele, determinate de scurtarea radicală a campaniei USR PLUS de către BNul partidului, Curaj a arătat cum poate organiza un proces electoral curat, deschis și transparent, exact așa cum ar trebui să se desfășoare toate alegerile din partid.”