Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Ipoteze care înfierbîntă mințile


Atlantida există!

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 23.02.2009
• Străzile subacvatice descoperite lîngă Maroc ar putea reprezenta rămășițele legendarului continent dispărut
• Cei care se îndoiesc susțin că Atlantida a existat în Marea Neagră, din continent mai rămînînd doar Insula Șerpilor

Recent lansatul Google Ocean, programul care permite vizualizarea topografiei subacvatice, a și făcut o descoperire epocală. Scrutînd chiar și stratul situat imediat sub fundul mării, un inginer britanic a dat peste o rețea de străzi perfect trasate care nu pot fi făcute decît de mîna omului. Imediat s-a făcut legătura cu continentul dispărut. Și cum descoperirea este situată într-una din locațiile presupuse ale Atlantidei, ipoteza că ar fi vorba tocmai de orașul scufundat a înfierbîntat mințile tuturor. Imaginea subacvatică este însă departe de a a constitui o mărturie covîrșitoare. Susținătorii plasării Atlantidei în Marea Neagră cred mai departe că adevăratele dovezi sînt îngropate în apropierea coastelor României, iar Insula Șerpilor e o rămășiță a înfloritoarei civilizații de acum 10.000 de ani.

O rețea de străzi subacvatice

La circa 1.000 de kilometri de coasta nord-vestică a Africii, lîngă Insulele Canare, s-a descoperit un dreptunghi de circa 20.000 km pătrați, care seamănă cu o hartă aeriană a unui oraș. Străzile subacvatice par a fi trasate printr-o tehnologie umană. Descoperirea a fost făcută de către Bernard Bamford, inginer în aeronautică, care e convins că e vorba de Atlantida. El a obținut imaginea subacvatică la coordonatele 31 15’15.53’’ nord și 24 15’30.53’’ vest, cu ajutorul programului Google Ocean (bazat pe sateliți), o extensie a binecunoscutului Google Earth. Imaginile au aprins imaginația oamenilor de știință, care au început să creadă că e vorba chiar de orașul scufundat din scrierile lui Platon, localizat de gînditorul antic în apropierea Coloanelor lui Hercule (strîmtoarea Gibraltar). Descoperirea se află la șase kilometri în largul coastelor Marocului, în locul cunoscut drept Groapa Abisală Madeira. „Chiar și dacă ar fi doar o formațiune naturală, și tot ar merita o privire apropiată“, susține dr. Charles Orser, profesor de arheologie la Universitatea New York State, fascinat și el de surpriza din fundul oceanului. Și totuși, de-a lungul timpului, de cîte ori cercetătorii n-au crezut că au dat peste legendara Atlantidă și, după verificări, s-a demonstrat că s-au înșelat?

O țară înfloritoare

Platon a pomenit în dialogurile sale de o civilizație înfloritoare care locuia pe un continent, sau insulă, sau cetate, numită Atlantida, cu capitala la Poseidonia (foto). Orașul era înconjurat cu numeroase șanțuri de apă legate cu poduri și tuneluri. Atlantida avea o cîmpie fertilă brăzdată de o mulțime de canale transversale, pe care se ridica „un munte nu prea înalt“, din care țîșneau două izvoare, unul fierbinte și altul cu apă rece. În cetate erau temple, săli de gimnastică, un mare hipodrom, cazărmi, antrepozite care înconjurau Palatul Regal. Se apreciază la 5-6 milioane de oameni populația regatului principal al Atlantidei, o mare forță militară care putea strînge sub drapel 10.000 de care de luptă și 1.200 de corăbii de război. Rege era Evenor, care a avut cu Leucipe o fată, Clito, soția lui Poseidon. Atlas sau Atlant, fiul cel mare, a primit de la Poseidon partea cea mai întinsă și mai bogată, din centru, care, conform calculelor cercetătorului Rousseau-Liesens, avea o suprafață de 160.000 km pătrați. Cam cît cea descoperită zilele trecute.

Zeci de Atlantide

Într-o singură zi și noapte, mari cutremure de pămînt și inundații au distrus Atlantida, scufundînd-o în mare. De zeci de secole, e tot căutată. S-au născut cam 30 de ipoteze cu privire la locul în care s-at fi aflat. A apărut atlantologia, o știință complexă, care studiază teoriile despre continentul dispărut. Pe fundul Oceanului Atlantic, în apropierea Insulelor Azore, nave special dotate au recuperat un inel de aramă. Puținătatea dovezilor i-a făcut pe cercetători să se îndepărteze de Oceanul Atlantic, căutînd Atlantida pe tot globul. A fost „localizat㓠din Groenlanda pînă în Africa de Sud, din Suedia pînă-n Sahara, Insulele Britanice, Palestina și Caucaz, Amazonia, Madagascar și Mongolia. Niciuna dintre aceste ipoteze nu a rezistat însă analizei aprofundate, cu excepția unei Atlantide cretane, în a cărei capitală, Cnossos, s-au găsit vestigiile unor palate monumentale.

Atlantidă românească

Etnograful Adrian Bucurescu arată că fabuloasa țară s-a scufundat în marea denumită de egipteni Siriath, adică Marea Neagră. În cinstea lui Orpheus, împăratul-zeu numit de atlanți, și urmașii lor direcți, tracii, egiptenii au ridicat acum mai mult de 5.000 de ani, la Giseh, enigmaticul Sfinx. În 1913, în „Dacia preistorică“, Nicolae Densușianu localiza Atlantida între Porțile de Fier și Sfinxul din Bucegi. „Atlantis“ este tradus de unii lingviști prin „Fericire“, iar grecii antici denumeau actuala Insulă a Șerpilor din Marea Neagră, Makaron, adic㠄A fericiților“. Nu departe de ea, arheologii ruși au descoperit impresionante ruine subacvatice atribuite, după unii, atlanților. În apropiere, la Hamangia, au fost găsite uimitoarele figurine din lut, intitulate generic „Gînditorul“ și datate 5000-3000 î.Hr., într-o perioadă cînd de gîndire abstractă nu putea fi vorba. Însăși cetatea Histria conține o ciudățenie: pare a fi construită pe role.

Insula Șerpilor, rămășița unui continent

Conform ipotezei susținute de tot mai mulți adepți, din străvechea Atlantidă a rămas doar Insula Șerpilor (foto). Certitudine este doar faptul că pe colțurile de stîncă azi pustii se ridica pe vremuri un superb templu închinat zeului Apollo. Puțini știu că însuși Mihai Eminescu a vorbit în versurile sale de enigmatica Atlantidă din Marea Neagră. „Din Fundul Mării Negre, din înalte-adînce hale/ Dintre stînce arcuite, din gigantice portale/ Oastea zeilor Daciei în lungi șiruri au ieșit“. Locuitorii Insulei Șerpilor din antichitate era numiți Blajini sau Preafericiți și erau considerați urmașii atlanților. Ipoteza existenței unei Atlantide pe teritoriul actualei Mări Negre a fost îmbrățișată și de Robert Ballard, descoperitorul Titanicului. Acesta susține că, în urmă cu circa 7.000 de ani, fîșia de pămînt care separă Mediterana de lacul Mării Negre a cedat sub presiunea apei, distrugînd civilizația momentului respectiv. Un argument în sprijinul localizării continentului dispărut în spațiul românesc este și acela că, în faza de descompunere a imperiului, atlanții practicau intens sacrificiile umane, obicei sîngeros și crud pe care-l aveau geto-dacii.

Atlanți la Șinca Veche?

Charles Berlitz a publicat într-una din cărțile sale, „Atlantis, al optulea continent“, o hartă modernă a planșeului Oceanului Atlantic. În zona Insulelor Canare, el arată că există și azi, acoperit de ape, un masiv muntos numit Dacia (foto). De aici, presupunerea că atlanții au plecat către zona Carpato-Danubiană, iar tracii ar fi urmașii atlanților. Poate au ajuns în Insula Șerpilor (Albă) unde exista acel templu al Zeului Soare (atlanții aveau o religie bazată pe cultul Soarelui), apoi unul închinat lui Ahile sau chiar mormîntul semizeului. Edificiul antic avea formă pătrată, fiecare latură avînd 29,87 m și se pare că avea nouă altare. Funcționa și ca oracol și se spune că aproape totul era din aur, marmură albă și mărgăritare. Legendele romane spuneau că templul alb nu a fost construit de mîna oamenilor, ci era de origine divină. Motiv pentru care întreaga insulă a fost numită Insula Sfîntă. Atlanții e posibil să fi ajuns și prin părțile Brașovului, dacă ar fi să dăm crezare ipotezei care susține că enigmaticul Templu al Ursitelor de la Șinca Veche a fost întemeiat de aceeași civilizație care a ridicat și Templul Alb din Insula Șerpilor. Un lucru e sigur și uimitor: tracii au avut cunoștințe extraordinar de avansate pe care nu prea avea de unde să le ia decît de la niște colonizatori, necunoscuți deocamdată.

Din ce cauză s-a scufundat?

• Astronomul polonez M.M. Kamienski a apreciat că așa-numita Cometă a lui Galilei s-a ciocnit cu Terra ( 9541 î.Hr.) și a produs scufundarea Atlantidei. Inginerul german Otto Muck susține că în Oceanul Atlantic ar fi căzut cu o viteză de 20 km/secundă un meteorit gigant cu diametrul de 10 km. Legenda potopului este arhicunoscută. Această faimoasă catastrofă a lumii antice poate fi întîlnită la majoritatea popoarelor, cu excepția aborigenilor australieni, a laponilor și eschimoșilor. Oamenii de știință admit faptul că la baza mitului a stat un fenomen real, verificabil istoric și arheologic, uriașele inundații fiind o consecință a încălzirii climei după ultima glaciațiune. Potopul menționat și în Vechiul Testament și apreciat de Vatican că a avut loc acum 13.100 de ani, a lăsat din Atlantida numai „Insula celor 7 cetăți“.

Misterioasele Insule Canare

• Canare sînt singurele insule unde populația autohtonă, guanșii, au fost exterminați acum cinci secole de cuceritori. Originea lor nu este încă lămurită. Guanșii aveau o mare aversiune față de ocean, nici măcar unul dintre ei nu știa să înoate. Lucru ciudat la un popor insular. Specialiștii îl explică prin groaza față de ceva ce s-a întîmplat în vremuri străvechi, din cauza unui cataclism. În plus, scrierea lor a rămas nedescifrată.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Primăria Brașov a reluat evaluarea proiectelor culturale. Vor fi finanțate doar evenimente în aer liber, bugetul total fiind tăiat la jumătate


  Azi 10:45
 • ➤ Prima pagină


  Parc cultural După Ziduri


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Proceduri prea întortocheate pentru adopție


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  Se redeschide Canionul 7 Scări


  Azi 08:56
 • ➤ Eveniment


  Buget suplimentat pentru bursele elevilor


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Singur nu se poate


  Consiliul Județean pregătește concesionarea Aeroportului Internațional Brașov


  Azi 08:51
 • ➤ Actualitate


  RATBV a pierdut 6,5 milioane pe perioada stării de urgență


  Azi 08:45
 • ➤ National


  Locuri pe șantiere


  Constructorii de Autostrăzi propun o soluție pentru românii întorși în țară


  Azi 08:42
 • ➤ National


  Începe studiul privind imunizarea populației României la coronavirus


  Azi 08:36
 • ➤ National


  Vicepreședintele ANRE: „Nu mă aștept la o scădere senzațională a prețurilor la 1 iulie”


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  O scumpă


  Delia, primele 3 concerte în aer liber


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Mădălina Ghenea suferă


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Fotografia nud a lui Jennifer Aniston, scoasă la licitație


  Azi 08:23
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum să asortezi parchetul gri într-o amenajare modernă


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Roland Garros s-ar putea disputa cu spectatori


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Apelul șefului MTS


  Deschideți bazele sportive


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Marius Constantin și Aby Popa vor fi antrenați de Dușan Uhrin


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Play-off în Liga a 4-a București pentru desemnarea campioanei


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Arbitraj


  Brașovenii Marian Barbu și Stelian Slabu dau testele fizice la Pitești


  Azi 08:08
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Votul pe inocență


  Azi 08:01
 • ➤ Știri Brasov


  Reguli ca la mănăstire pentru pescari: Nu au voie să facă grătar, să consume alcool și să socializeze


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul la 54 de morți


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  S-a anulat Festivalul Internațional Cerbul de Aur 2020 de la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Calendarul sesiunilor speciale pentru examenele naționale


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit un polițist de la Secția 5 din Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un nou cutremur lângă Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  4 noi cazuri COVID 19 la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ National


  Oficial. Festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au fost anulate!


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Interviu cu Dr. Luminița Cîmpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brașov


  Îngrijirea pacienților in spitale în perioada pandemiei cu coronavirus


  02.06.2020
 • ➤ Prima pagină


  Azi se redeschid școlile


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Aprobate de CL


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă o expertiză tehnică pentru podul vechi de la Dârste


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre principalii poluatori din Brașov dispare


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Proiectul minicomplexului sportiv de la Tractorul a fost suspendat


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Unu din cinci dispensere puse în autobuzele RATBV a fost furat sau vandalizat


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Relaxare cu registru


  Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Fotografia care a afumat guvernul Orban


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la 1 iulie


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Precauții


  Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Cum se prepar㠄apa japoneză”, băutura care topește grăsime


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Când trebuie să ne ferim de ceaiul de tei


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  10 motive care fac din căpșuni un fruct minune


  02.06.2020
 • ➤ Life


  Fierbinte ca vara


  Anna Lesko a făcut compot de cireșe


  02.06.2020
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu și-a mai făcut un tatuaj


  02.06.2020
 • ➤ Life


  Silvia Dumitrescu suferă de o boală rară


  02.06.2020
 • ➤ Cititori


  Un mic dejun bogat în grăsimi contribuie la pierderea în greutate


  02.06.2020
 • ➤ Cititori


  Arpagicul alungă ghinionul


  02.06.2020
 • ➤ Sport


  Dan Bona, urmașul dacilor liberi la Sarmizegetusa


  02.06.2020
 • ➤ Sport


  Restart


  Marian Ivan cere reînființarea FC Brașov


  02.06.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  „Loz în plic - dai trei lei, Și iei nimic“


  Vînzătoarea de noroc

  Articolul următor

  „Italianul să stea în Italia, eu stau aici“


  „Mi piaci Romania!“

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 74 milisecunde, încărcat în milisecunde