Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Un scenariu speculativ în SUA


Dolar sau amero?

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 16.01.2009
• În SUA, umblă zvonul că dolarul va fi schimbat începînd cu februarie cu o nouă monedă, mai slabă, numită amero
• Tot în SUA mai circulă o teorie conform căreia criza economică mondială va declanșa o restructurare geopolitică majoră: formarea Uniunii Nord-Americane, replică a Uniunii Europene

Unii experți susțin că actuala criză financiară va detrona dolarul. Supremația bancnotei verzi va rămîne o amintire cît de curînd, spun speculatorii, locul ei urmînd să fie luat de o nouă monedă numită amero. Cînd se va produce această substituire și de ce? Speculațiile conspiraționiștilor au dat naștere la scenarii interesante. În ipoteza că blocul nord-american va trece la amero, ce impact va avea această conversie asupra țărilor europene și a României, dat fiind faptul că se spune că 10 dolari americani vor putea fi schimbați pe numai 10 amero? Analiștii financiari cred că n-avem de ce ne teme. Cu dolari sau amero, România este racordată tot la euro.

O ședință secretă

În SUA, circulă o teorie conform căreia criza economică mondială va declanșa o restructurare geopolitică majoră, deloc surprinzătoare: formarea Uniunii Nord-Americane, replică a Uniunii Europene. Din UNA, ar urma să facă parte SUA, Canada și Mexic. Uniunea continentală va avea o monedă unică, amero, iar de dolar nu va mai fi nevoie pentru simplul motiv că se va deprecia atît de mult încît va dispărea. De unde a pornit acest scenariu? De la un eveniment petrecut pe 13 martie 2007 cînd Senatul American a ținut o ședință secretă, a cincea din istoria sa de 182 de ani. Oficial, s-a discutat despre tehnicile de supraveghere antiteroristă. Neoficial, alta a fost ordinea de zi: iminenta prăbușire a economiei americane, anticipată în septembrie 2008, declinul finanțelor de stat în februarie 2009 și declanșarea unui război civil din cauza colapsului economic. Pentru mînă de lucru ieftină, s-a propus fuziunea cu Mexicul, iar pentru materie primă, fuziunea cu Canada. Astfel, se va crea o uniune continentală care va emite amero, dolarul nemaiavînd nicio acoperire.

Monede continentale

Dacă în 2007 totul părea o psihoză conspiraționistă, azi, cînd criza prevăzută chiar s-a declanșat, lumea se întreabă dacă scenariul se va adeveri pe de-a-ntregul. Se pare că ideea adoptării unei monede unice îi tentează și pe liderii din alte zone ale globului. Pe 23 mai 2008, s-a semnat un tratat între șefii celor 12 state sud-americane de formare a UNASUR (Uniunea Statelor Sud Americane), de asemenea cu o monedă unică. Cîteva luni mai tîrziu, în septembrie, miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor naționale ai statelor care alcătuiesc Consiliul pentru Cooperare în Zona Golfului s-au întîlnit la Jeddah, în Arabia Saudită. Aici s-a decis crearea pînă în 2010 a Băncii Centrale a Golfului care va emite o monedă proprie a lumii arabe, similară cu cea a Băncii Centrale Europene. Ba chiar și președinții statelor din America Centrală au convenit să adopte o monedă unică. Mai există și o Uniune Africană creată în 2002. Practic, nu mai e niciun secret, țările s-au unificat la nivel continental și vor să aibă propriul lor sistem monetar.

Amero există deja?

Anul trecut, un jurnalist american a înregistrat un mesaj în care prezenta o monedă de 20 de amero. Imaginile nu foarte clare au făcut totuși înconjurul Internetului punînd lumea pe gînduri. El anunța că guvernul SUA a transferat în vara anului trecut (cu mult înainte de declanșarea crizei) 800 miliarde de amero către Banca de Dezvoltare a Chinei, pregătindu-se astfel pentru marele colaps care urma să se întîmple. Hal Turner (foto) preciza că moneda pe care o arată face parte din acel transport. Pe revers, scrie North American Union și e inscripționată litera „D“, adică locul unde a fost fabricată: Denver, Colorado. Pe față, e anul 2007. Turner explică de ce guvernul american vrea să treacă la amero. China are de primit de la americani aproximativ 2,3 trilioane de dolari din schimburile comerciale, prea mulți ca SUA să-i poată plăti. Anticipînd prăbușirea bancnotei verzi în februarie 2009, s-a trecut din timp la fabricarea noii monede, amero. Atunci cînd dolarul se va devaloriza, conform spuselor lui Turner, cu 50%, China va rămîne cu jumătate din valoarea scontată. Iar SUA, cu o gaură mai mică în buget.

Tot mai buni sînt euro

„Toate economiile în dolari vor fi depreciate și singura soluție va fi acceptarea noii monede, însă la o valoare de schimb mult mai mică decît a dolarului“, spune jurnalistul convins că va fi „cea mai mare hoție din istoria mondială“. Protestele populației nu vor mai putea fi aplanate decît cu ajutorul trupelor din Irak.
Ce-i sfătuiește Turner pe americani? „Deschideți-vă conturi în bănci străine și transferați bani în aceste conturi, pentru a fi păstrați în valuta locală, britanică, elvețiană, germană, dar nu în euro. Euro este o monedă complet lipsită de valoare, susținută de nimic și de nimeni“. Fără să fie la curent cu faptul că în Germania circulă tot euro, jurnalistul a trîmbițat un viitor negru, dar fictiv, în filmulețul său de 8 minute: „Poate că guvernul îmi va distruge cariera în radio, dar nu va fi în stare să mă reducă la tăcere“.
Din ceea ce a anticipat Turner, nu s-a adeverit nimic. Încă. Dar dacă acest misterios amero va fi într-adevăr lansat luna viitoare, ce va păți România? Ar trebui să ne panicăm, așa cum o face americanul de rînd? Cerasella Nae, consultant fiscal, crede că românii nici nu vor simți schimbarea: „Această conversie nu ne-ar afecta, economia românească nu mai e de mult legată de dolar. Mai mult de 90% e dependentă de euro. E adevărat că oamenii mai fac mici economii în dolari, dar trecerea la amero se va face treptat și vor avea timp să-i schimbe. Chiar dacă va apărea vreodată acest amero, nu va avea niciun impact asupra noastră“.

O surpriză veche de 17 ani

- 17 decembrie 1992: s-a format N.A.F.T.A. (Zona Comerțului Liber din America de Nord), tratat semnat între SUA, Canada și Mexic.
- 2002: s-a propus crearea unui grup parlamentar nord-american care să supervizeze Congresul SUA, o Curte de Comerț și Investiții care să rezolve disputele din cadrul NAFTA, o comisie nord-americană care s㠄dezvolte un plan continental integrat al transportului și infrastructurii“.
- martie 2005: s-a creat Parteneriatul pentru Securitate și Prosperitate în America de Nord (SPP). SPP pune accept pe mișcarea liberă a oamenilor și a bunurilor în interiorul viitoarei Uniuni Nord-Americane. Granițele cu Mexicul vor fi practic șterse.
- 20-21 august 2007: la summitul de la Montebello, Canada, s-au elaborat planurile de creare a UNA.
- Într-un raport al Consilului pentru Relații Externe intitulat „Construirea unei Comunități Nord-Americane“, se recomanda stabilirea pînă în 2010 a unei „comunități economice și de securitate nord-americane“, cu o piață unică și cu un perimetru exterior de securitate.
- Ideea valutei amero a apărut în 2005, odată cu crearea SPP. În 2007, inițiativa a fost rediscutată la reuniunea de la Quebec. Se pare că proiectul amero a fost propus în 1999 de către economistul canadian Herbert G. Grubel (foto).

Case de schimb virtuale

• De cînd a apărut dezvăluirea lui Turner, au apărut și producătorii de amero contrafăcuți.
Iată un site de pe care naivii pot cumpăra noua valută: http:// www.amerocurrency.com/ 2007ameros.html. Prețurile sînt departe de cele anunțate de Turner: 1 amero egal 9 dolari! Sînt monede cu care nu poți cumpăra nimic, dar care îi încîntă pe amatorii de amulete de senzație.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu a împlinit 51 de ani: "Am trecut prin multe experiențe"


  17.02.2020
 • ➤ Cititori


  Vrei să te bucuri de avantajele unei autorulote? Iată cum să alegi modelul potrivit!


  17.02.2020
 • ➤ Local


  Polițist din Brașov: „Hoți de buzunare pe care-i coboram acum 20 de ani din autobuze au ajuns ”dezvoltatori imobiliari” și politicieni”


  17.02.2020
 • ➤ Local


  Filmul descinderii polițiștilor în casa soției consilierului județean PNL demontează acuzațiile politicianului


  17.02.2020
 • ➤ Local


  De ce au murit gemenii din Apața


  17.02.2020
 • ➤ Cititori


  7 simptome frecvente ale scarlatinei


  17.02.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Activități derulate în cadrul programului "Școala siguranței Tedi"


  17.02.2020
 • ➤ Local


  Compania cehă SOR, singura care a depus o ofertă pentru a livra noul pachet de autobuze electrice, pentru Brașov


  17.02.2020
 • ➤ Prima pagina


  Spune ce crezi despre banii Brașovului


  17.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Anchetă


  Gemenii de la Apața, morți în aceeași zi, locuiau în „condiții de risc“


  17.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Accident lângă Șercaia


  17.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Compartiment complet renovat


  Neonatologia Spitalului de Copii are o față nouă


  17.02.2020
 • ➤ Local


  Primele licitații pentru parcări de reședință în Brașov vor avea loc în luna aprilie


  17.02.2020
 • ➤ Local


  Brașov. Apar din nou limitatoarele de viteză la trecerile de pietoni


  17.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Vârstnicii brașoveni, așteptați în „Academia Seniorilor“


  17.02.2020
 • ➤ Actualitate


  Legea e lege


  Pensiile se vor majora cu 40 la sută de la 1 septembrie


  17.02.2020
 • ➤ National


  Comisia Europeană nu ne mai amână


  România a intrat în procedura de deficit excesiv


  17.02.2020
 • ➤ National


  Parlamentarii liberali se vor abține de la votul de învestire a Guvernului


  17.02.2020
 • ➤ National


  Florin Cîțu anunță o „bomb㔠la audierea sa din Parlament


  17.02.2020
 • ➤ Life


  Atât le duce capul


  Cruduța a ieșit ,,pe plus“ după ce a fost bătută


  17.02.2020
 • ➤ Life


  Elena Gheorghe, weekend romantic la Paris


  17.02.2020
 • ➤ Life


  Sonny Flame are o soție supersexy


  17.02.2020
 • ➤ Life


  Lidia Buble a zis doar Da


  17.02.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Ce boli poate vindeca slănina cu ceapă!


  17.02.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  17.02.2020
 • ➤ Sport


  Poloiștii Coronei, pe podium la Cupa României!


  17.02.2020
 • ➤ Sport


  Ania Caill, din nou în top la Cupa Europei la schi


  17.02.2020
 • ➤ Sport


  Patinaj viteză


  Mihaela Hogaș, brașoveanca de aur


  17.02.2020
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, neînvinsă în amicale


  17.02.2020
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. CSM Corona, final de cantonament


  17.02.2020
 • ➤ Sport


  Goluri la foc automat


  Și-au refăcut moralul: ACS SR Brașov - CS Ciorogârla 10-0!


  17.02.2020
 • ➤ Sport


  Brașoveanca e numărul 1 mondial!


  Aur pentru România! Mihaela Hogaș, medalie de aur în finala de 500 m de la Cupa Mondială de la Minsk


  16.02.2020
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  A murit fostul ziarist Ovidiu Bufnilă


  15.02.2020
 • ➤ Local


  O femeie a căzut de la etajul patru al unui bloc din Brașov


  15.02.2020
 • ➤ Local


  Expoziție dedicată luptătorilor împotriva regimului comunist, vernisată la Casa Sfatului din Brașov


  15.02.2020
 • ➤ Economic


  Prețul benzinei a scăzut sub 5 lei / litru la mai multe benzinării din țară


  15.02.2020
 • ➤ International


  Primul deces provocat de coronavirus pe teritoriul Europei. Un turist chinez a murit în Franța


  15.02.2020
 • ➤ Sport


  Foto. ACS SR Brașov, festival de goluri cu CS Ciorogârla / Cetate Râșnov, egal cu Aerostar Bacău


  15.02.2020
 • ➤ Sport


  Patinaj viteză


  Brașoveanca Mihaela Hogaș, argint la Cupa Mondială de la Minsk / "Sunt fericită că am mai terminat încă o cursă pe podium"


  15.02.2020
 • ➤ Local


  Cinci persoane reținute la Brașov în cazul grupării care fura din bancomate în America


  14.02.2020
 • ➤ Sport


  Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, despre cazul de dopaj de la Corona Brașov: „Dacă un club de talia Coronei apelează la un medic fără rezidențiat...“


  14.02.2020
 • ➤ Local


  Neonatologie și spălătoria Spitalului de Copii Brașov, reparate și igienizate. Investiții de 1,2 milioane de lei


  14.02.2020
 • ➤ Prima pagina


  Spitalul din Constanța, unde o femeie a murit după ce a așteptat 16 ore la Urgență, recidivează: Un bărbat a murit după ce a așteptat ore în șir la Urgență, a fost plimbat între spitale


  14.02.2020
 • ➤ Cititori


  Cum să-ți personalizezi curtea din spatele casei


  14.02.2020
 • ➤ Life


  Cei mai longevivi


  Unde se trăiește mai mult și mai bine în Europa


  14.02.2020
 • ➤ Life


  Pregătiri


  Piese cheie pentru garderoba de primăvară


  14.02.2020
 • ➤ Life


  Trucuri simple


  Secretul orezului bine gătit


  14.02.2020
 • ➤ Life


  Unice


  Cum supraviețuiesc ciocănitorile lovind copacii de 20 de ori pe secundă


  14.02.2020
 • ➤ Life


  Comerț cu inimioare


  Ziua îndrăgostiților, o sărbătoare de import


  14.02.2020
 • ➤ Life


  Iubire adevărată


  Poveste de dragoste ca-n filme dintre Kirk Douglas și soția lui


  14.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Poveste de succes


  O brașoveancă în acceleratorul de particule

  Articolul următor

  Campiona are acum 90 de ani


  Artista gheții brașovene

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.848 milisecunde, încărcat în milisecunde