Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Un cîștig pentru toți


Prima pistă de alergare din România va fi la Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 05.02.2010
• Proiectul asociației „Cetatea Brașovului“, cîștigător al concursului „Țara lui Andrei“, va amenaja o pistă de alergare la poalele Tîmpei

Brașovenii vor putea alerga pe o pistă modernă, prima de acest fel din România. Ideea aparține unor tineri care au făcut un proiect după modelul celor din țările vestice. Circuitul de alergare va avea 2.500 de metri, pe traseul actualei alei de sub Tîmpa, și va avea cinci locuri special amenajate pentru relaxare și exerciții fizice. Proiectul a cîștigat 5.000 de euro la concursul lansat de www.taraluiandrei.ro, fiind votat de o treime din cetățenii acestei țări virtuale. Dar adevărații cîștigători vor fi brașovenii care, începînd cu luna august, se vor putea mîndri cu o pistă de alergare în aer liber ca în marile orașe ale Europei.

Cel mai bun proiect

26 este numărul proiectelor care au concurat pentru cei 5.000 de euro oferiți de Petrom pentru sprijinirea inițiativelor care vor schimba viitorul localităților din România. În luna ianuarie, membrii organizației „Cetatea Brașovului“ au intrat și ei în concurs, cu un proiect de amenajare a unei piste de alergare în aer liber, sub Tîmpa. 33% dintre cei care au intrat pe www.taraluiandrei.ro, adică aproape 7.000 de români, au găsit acest proiect interesant, realist, util și bine conceput, astfel că ideea tinerilor a ieșit cîștigătoare și în curînd va intra în posesia sponsorizării oferite de Petrom. Banii ar trebui să ajungă pentru ceea ce și-au propus, dacă nu, pentru diferență, vor căuta și alți sponsori. Oricum, sînt hotărîți să-și ducă la capăt visul și să amenajeze prima pistă de alergare din România. Cel mai tîrziu în august, proiectul va prinde viață pentru toți iubitorii de mișcare în aer liber, localnici sau turiști. Și - de ce nu? - pentru sportivii de performanță.

Cinci spații pentru exerciții fizice

În ce constă acest proiect? Pista de alergare în aer liber de sub Tîmpa va avea o lungime de 2.500 de metri, pe traseul actualei alei. Noutatea este că pista va fi dotată cu ansambluri din lemn pentru exerciții de gimnastică. Adică, vor fi amenajate puncte în care, alergătorii se vor opri să-și tragă sufletul sau să se antreneze la diferite aparate. „Tot ce vom planta în mijlocul naturii va fi ecologic, de la mobilierul din lemn, la scoarța de copac cu care vom tapeta solul. Menținem astfel mediul natural, îl vom delimita de zonele vecine, dar vom amenaja și aceste cinci puncte. Ideea i-a venit colegei noastre Adela Ioana Bota. Am susținut-o cu toții imediat, mai ales că văzuserăm în străinătate astfel de proiecte. Trebuia să aibă și Brașovul așa ceva, sîntem un oraș turistic important“, spune Răzvan Țițeiu (foto), fondator al organizației „Cetatea Brașovului“. Cele cinci puncte vor fi amplasate în dreptul Bastionului Postăvarilor, al restaurantului „Vînătorul“, la Poarta de piatră, la terenul de fotbal și la părculețul de la centrul de agrement.

Ca în Franța și Elveția

Punctele de pe traseul pistei vor fi dotate cu tot ceea ce e necesar exercițiilor fizice: echipamente de gimnastică, bănci înclinate, paralele, scări fixe, bară pentru tracțiuni, inele, dar și panouri explicative cu instrucțiuni de folosire, de realizare a mișcărilor de încălzire înaintea începerii antrenamentului și cu explicarea traseului întregii piste. În zonele de exerciții, se vor instala pubele de gunoi și avertismente pentru păstrarea curățeniei în spațiul de alergare, precum și încurajări pentru protecția naturii în toată rezervația naturală Tîmpa. Echipamentele și panourile informative vor fi realizate din lemn și designul lor se va integra în peisajul natural. Ca forță de muncă, asociația consideră că va fi nevoie de numai 6 muncitori calificați în construcții, o mînă consistentă de ajutor urmînd să dea chiar membri voluntari de la „Cetatea Brașovului“. „Dorim să realizăm ceva apropiat cu circuitele de alergare pe care le-am văzut în Franța și Elveția, care să se încadreze în buget și să nu aibă un impact negativ vizual sau asupra mediului. Se vor putea bucura de mișcare în aer liber toți brașovenii, de toate vîrstele, sportivii de performanță, dar și vizitatorii orașului nostru. Mișcarea în aer liber merită să devină un obicei pentru toți“, spune Adela (foto), tînăra care a avut originala idee.

Colaborare reușită

Cele trei etape ale realizării proiectului presupun întîi obținerea de autorizație de la municipalitate și Administrația Pădurilor Brașov, apoi amenajarea spațiilor pentru exerciții și montarea echipamentelor, urmate de realizarea materialelor informative pentru promovarea noului circuit de alergare din oraș. Răzvan apreciază că, în luna august, pista va fi gata, și primii brașoveni iubitori de exerciții fizice și natură vor putea să alerge într-un spațiu amenajat ca-n Occident.
Cît despre autorizație, Adela speră că vor primi sprijin de la Primăria Brașov. „Asociația „Cetatea Brașovului“ a mai apelat la autoritățile locale pentru diverse acțiuni realizate la Brașov. Nu am întîmpinat reticență“, spune ea. Primarului George Scripcaru i se pare o idee excelentă: „Și noi avem un proiect de amenajare-reabilitare a zonei de la poalele Tîmpei, căruia îi discutăm posibilitățile de finanțare. Dacă acești tineri au deja un proiect bun, să vină încoace, îi vom sprijini“. După ce vor realiza ce și-au propus, asociația își va îndrepta preocupările către alte zone din Brașov, primul care va fi transformat într-un parc modern urmînd să fie cel din Tractorul. Ce mai, sînt hotărîți să ajute Brașovul să devină un oraș frumos și modern, păstrîndu-i curat mediul natural.

Apreciați în Brașov, dar și în Țara lui Andrei

• Asociația „Cetatea Brașovului“ consideră c㠄potențialul natural al orașului Brașov constituie un atu în atragerea de turiști în regiune. Reversul medaliei: traseele turistice montane poartă de prea multe ori urmele trecerii acestora“. De aceea, membrii asociației și-au propus ca, prin programe de sensibilizare a populației, cu sprijinul instituțiilor locale și al voluntarilor, să organizeze periodic acțiuni de curățare a spațiilor verzi și a traseelor turistice. De asemenea, promovează și sportul în zonele cu activitate turistică intensă, în acest sens fiind deja binecunoscut brașovenilor Duatlon-ul desfășurat în centrul orașului, pe o distanță de 5 km. Anul acesta, concursul va avea loc în septembrie. „www.taraluiandrei.ro este primul program de responsabilitate socială care permite unui număr nelimitat de oameni să interacționeze, să comunice, să se informeze și, mai ales, să schimbe în mod concret lumea în care trăiesc“. Practic, cetățenii acestei țări sînt încurajați să ia atitudine față de viitor prin proiecte serioase care vizează orașul sau chiar întreaga Românie. În fiecare lună, un proiect primește de la societatea Petrom o finanțare în valoare de 5.000 de euro, în funcție de numărul voturilor online.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Am votat mulți și-atât


Dăncilă ajunge în turul 2 cu Iohannis

Ai grijă de votul tău!


Tu decizi cine va fi președintele
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Economic


  Dan Armeanu (ASF): Puterea de cumpărare a românilor a crescut, în ultimii trei ani, cu 25%


  14.11.2019
 • ➤ National


  Florian Stoica, solistul trupei Conexiuni, a murit


  14.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  CJ a semnat proiectul pentru balizajul aeroportului


  14.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Au trecut 32 de ani


  2000 de alergători vor lua startul la Crosul „15 Noiembrie ’87"


  14.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Guvernul verifică șantierul din curtea Spitalului Județean


  14.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Parcări de reședință, atribuite la prețul minim


  14.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Eveniment la Filarmonică


  Vioara lui Enescu, la Brașov


  14.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Coșul minim de consum pentru un trai decent s-a scumpit


  14.11.2019
 • ➤ National


  Vorbește


  Klaus Iohannis anunță o dezbatere electorală fără Viorica Dăncilă


  14.11.2019
 • ➤ Life


  Prea sus


  Gina Pistol a făcut un atac de panică


  14.11.2019
 • ➤ Life


  Iulia Vântur: „Am trăit în 10 ani cât într-o viață”


  14.11.2019
 • ➤ Life


  Amalia Enache se luptă cu caloriile


  14.11.2019
 • ➤ Life


  Raluca Zenga a avut patru torturi de ziua ei


  14.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ghid de supraviețuire: Ce este de făcut în cazul unui cutremur?


  14.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  14.11.2019
 • ➤ Sport


  Baschet


  Luca Illeș (Transilvania Brașov), MVP la turneul de la Târgu Mureș


  14.11.2019
 • ➤ Sport


  UEFA Regions Cup


  Bogdan Roșu, decisiv în victoria Brașovului cu Prahova


  14.11.2019
 • ➤ Sport


  Transilvania Brașov va reprezenta Brașovul la Cupa României de gimnastică


  14.11.2019
 • ➤ Sport


  Corona, victorie pe final cu AHCM Slobozia


  14.11.2019
 • ➤ Sport


  Vești bune


  ACS SR Brașov a evitat în ultimul moment depunctarea


  14.11.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a trecut de AHCM Slobozia / Ion Crăciun: "De ce să nu avem emoții până la final?"


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  Marius Baciu, antrenorul lui Turris Turnu Măgurele, reținut de trupele DIAS direct de la stadion


  13.11.2019
 • ➤ Local


  CJ Brașov a semnat proiectul pentru balizajul aeroportului de la Ghimbav


  13.11.2019
 • ➤ Local


  Concert extraordinar „Vioara lui Enescu“ la Brașov


  13.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Șcheiul, amenințat de un nou complex rezidențial


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Tensiuni după urne


  Deputatul brașovean Tudor Benga cere demisia lui Dan Barna


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Cărți de identitate provizorii, eliberate pe loc în weekend-ul alegerilor


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Circulația în zona Patria, restricționată până vineri


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Tractorul va fi racordat la sistemul public de încălzire


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Apă caldă din energie verde, în rețeaua de termoficare a Brașovului


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Acțiune de ecologizare în Parcul Național Piatra Craiului


  13.11.2019
 • ➤ Local


  Procurorul Ramona Diaconu iese la pensie


  13.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Suport și informații


  Onco-plan.ro, prima platformă online destinată persoanelor cu cancer


  13.11.2019
 • ➤ National


  Circ și lacrimi la CEX


  „PSD nu poate câștiga alegerile cu o proastă“


  13.11.2019
 • ➤ National


  Iohannis nu acceptă dezbatere cu un candidat care a guvernat împotriva românilor


  13.11.2019
 • ➤ Life


  El se mândrește cu Babs


  Iubita lui Dorian Popa e tunată toată


  13.11.2019
 • ➤ Life


  Fiica Andreei Esca e nemulțumită de viața de student la Londra


  13.11.2019
 • ➤ Life


  Solistul trupei Carla’s Dreams a rămas fără mască


  13.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum ne ferim de teroriști


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  Culise: Leo Grozavu, susținut la Sepsi OSK de Hadnagy și Șfaițer


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  UEFA Regions Cup


  Meciul Brașov - Prahova a fost mutat pe stadionul Carpați


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov joacă azi, la Brașov, cu AHCM Slobozia


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  FRF a decis!


  ACS SR Brașov, amendată pentru showul fanilor de la Râșnov


  13.11.2019
 • ➤ Local


  10 ha de vegetație ard la Vlădeni, lângă Brașov


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Sepsi OSK are un nou antrenor! Csaba Laszlo, out!


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța tinerilor în mediul on-line!


  12.11.2019
 • ➤ National


  Mai mulți lideri USR, printre care și brașoveanul Tudor Benga, au cerut demisia lui Dan Barna


  12.11.2019
 • ➤ National


  Liviu Dragnea și-a ras mustața și cere eliberarea


  12.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Procesul în care Hrebenciuc si Adam au fost condamnați se rejudecă


  12.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Un prim pas

  Articolul următor


  Șansa tinerilor

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.822 milisecunde, încărcat în milisecunde