Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Un cîștig pentru toți


Prima pistă de alergare din România va fi la Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 05.02.2010
• Proiectul asociației „Cetatea Brașovului“, cîștigător al concursului „Țara lui Andrei“, va amenaja o pistă de alergare la poalele Tîmpei

Brașovenii vor putea alerga pe o pistă modernă, prima de acest fel din România. Ideea aparține unor tineri care au făcut un proiect după modelul celor din țările vestice. Circuitul de alergare va avea 2.500 de metri, pe traseul actualei alei de sub Tîmpa, și va avea cinci locuri special amenajate pentru relaxare și exerciții fizice. Proiectul a cîștigat 5.000 de euro la concursul lansat de www.taraluiandrei.ro, fiind votat de o treime din cetățenii acestei țări virtuale. Dar adevărații cîștigători vor fi brașovenii care, începînd cu luna august, se vor putea mîndri cu o pistă de alergare în aer liber ca în marile orașe ale Europei.

Cel mai bun proiect

26 este numărul proiectelor care au concurat pentru cei 5.000 de euro oferiți de Petrom pentru sprijinirea inițiativelor care vor schimba viitorul localităților din România. În luna ianuarie, membrii organizației „Cetatea Brașovului“ au intrat și ei în concurs, cu un proiect de amenajare a unei piste de alergare în aer liber, sub Tîmpa. 33% dintre cei care au intrat pe www.taraluiandrei.ro, adică aproape 7.000 de români, au găsit acest proiect interesant, realist, util și bine conceput, astfel că ideea tinerilor a ieșit cîștigătoare și în curînd va intra în posesia sponsorizării oferite de Petrom. Banii ar trebui să ajungă pentru ceea ce și-au propus, dacă nu, pentru diferență, vor căuta și alți sponsori. Oricum, sînt hotărîți să-și ducă la capăt visul și să amenajeze prima pistă de alergare din România. Cel mai tîrziu în august, proiectul va prinde viață pentru toți iubitorii de mișcare în aer liber, localnici sau turiști. Și - de ce nu? - pentru sportivii de performanță.

Cinci spații pentru exerciții fizice

În ce constă acest proiect? Pista de alergare în aer liber de sub Tîmpa va avea o lungime de 2.500 de metri, pe traseul actualei alei. Noutatea este că pista va fi dotată cu ansambluri din lemn pentru exerciții de gimnastică. Adică, vor fi amenajate puncte în care, alergătorii se vor opri să-și tragă sufletul sau să se antreneze la diferite aparate. „Tot ce vom planta în mijlocul naturii va fi ecologic, de la mobilierul din lemn, la scoarța de copac cu care vom tapeta solul. Menținem astfel mediul natural, îl vom delimita de zonele vecine, dar vom amenaja și aceste cinci puncte. Ideea i-a venit colegei noastre Adela Ioana Bota. Am susținut-o cu toții imediat, mai ales că văzuserăm în străinătate astfel de proiecte. Trebuia să aibă și Brașovul așa ceva, sîntem un oraș turistic important“, spune Răzvan Țițeiu (foto), fondator al organizației „Cetatea Brașovului“. Cele cinci puncte vor fi amplasate în dreptul Bastionului Postăvarilor, al restaurantului „Vînătorul“, la Poarta de piatră, la terenul de fotbal și la părculețul de la centrul de agrement.

Ca în Franța și Elveția

Punctele de pe traseul pistei vor fi dotate cu tot ceea ce e necesar exercițiilor fizice: echipamente de gimnastică, bănci înclinate, paralele, scări fixe, bară pentru tracțiuni, inele, dar și panouri explicative cu instrucțiuni de folosire, de realizare a mișcărilor de încălzire înaintea începerii antrenamentului și cu explicarea traseului întregii piste. În zonele de exerciții, se vor instala pubele de gunoi și avertismente pentru păstrarea curățeniei în spațiul de alergare, precum și încurajări pentru protecția naturii în toată rezervația naturală Tîmpa. Echipamentele și panourile informative vor fi realizate din lemn și designul lor se va integra în peisajul natural. Ca forță de muncă, asociația consideră că va fi nevoie de numai 6 muncitori calificați în construcții, o mînă consistentă de ajutor urmînd să dea chiar membri voluntari de la „Cetatea Brașovului“. „Dorim să realizăm ceva apropiat cu circuitele de alergare pe care le-am văzut în Franța și Elveția, care să se încadreze în buget și să nu aibă un impact negativ vizual sau asupra mediului. Se vor putea bucura de mișcare în aer liber toți brașovenii, de toate vîrstele, sportivii de performanță, dar și vizitatorii orașului nostru. Mișcarea în aer liber merită să devină un obicei pentru toți“, spune Adela (foto), tînăra care a avut originala idee.

Colaborare reușită

Cele trei etape ale realizării proiectului presupun întîi obținerea de autorizație de la municipalitate și Administrația Pădurilor Brașov, apoi amenajarea spațiilor pentru exerciții și montarea echipamentelor, urmate de realizarea materialelor informative pentru promovarea noului circuit de alergare din oraș. Răzvan apreciază că, în luna august, pista va fi gata, și primii brașoveni iubitori de exerciții fizice și natură vor putea să alerge într-un spațiu amenajat ca-n Occident.
Cît despre autorizație, Adela speră că vor primi sprijin de la Primăria Brașov. „Asociația „Cetatea Brașovului“ a mai apelat la autoritățile locale pentru diverse acțiuni realizate la Brașov. Nu am întîmpinat reticență“, spune ea. Primarului George Scripcaru i se pare o idee excelentă: „Și noi avem un proiect de amenajare-reabilitare a zonei de la poalele Tîmpei, căruia îi discutăm posibilitățile de finanțare. Dacă acești tineri au deja un proiect bun, să vină încoace, îi vom sprijini“. După ce vor realiza ce și-au propus, asociația își va îndrepta preocupările către alte zone din Brașov, primul care va fi transformat într-un parc modern urmînd să fie cel din Tractorul. Ce mai, sînt hotărîți să ajute Brașovul să devină un oraș frumos și modern, păstrîndu-i curat mediul natural.

Apreciați în Brașov, dar și în Țara lui Andrei

• Asociația „Cetatea Brașovului“ consideră c㠄potențialul natural al orașului Brașov constituie un atu în atragerea de turiști în regiune. Reversul medaliei: traseele turistice montane poartă de prea multe ori urmele trecerii acestora“. De aceea, membrii asociației și-au propus ca, prin programe de sensibilizare a populației, cu sprijinul instituțiilor locale și al voluntarilor, să organizeze periodic acțiuni de curățare a spațiilor verzi și a traseelor turistice. De asemenea, promovează și sportul în zonele cu activitate turistică intensă, în acest sens fiind deja binecunoscut brașovenilor Duatlon-ul desfășurat în centrul orașului, pe o distanță de 5 km. Anul acesta, concursul va avea loc în septembrie. „www.taraluiandrei.ro este primul program de responsabilitate socială care permite unui număr nelimitat de oameni să interacționeze, să comunice, să se informeze și, mai ales, să schimbe în mod concret lumea în care trăiesc“. Practic, cetățenii acestei țări sînt încurajați să ia atitudine față de viitor prin proiecte serioase care vizează orașul sau chiar întreaga Românie. În fiecare lună, un proiect primește de la societatea Petrom o finanțare în valoare de 5.000 de euro, în funcție de numărul voturilor online.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină

Propunere pentru bugetare participativă


Un vot pentru Monumentul eroilor Revoluției din ‘89
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Fantastic! Simona Halep, campioană la Dubai! Finală dramatică


  22.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Austriacul Stefan Kraft, liderul Cupei Mondiale, a câștigat a doua etapă de la Râșnov


  22.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, egal cu Cetate Râșnov / Amical cu trei cartonașe roșii!


  22.02.2020
 • ➤ Local


  Un elev de la Liceul de Arte din Brașov a căzut peste balustradă


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Germanul Karl Geiger a câștigat prima etapă de la Râșnov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Reacția lui Gică Hagi după meciul de vis făcut de Ianis în Europa League /"Bravo lui Ianis, bravo echipei"


  21.02.2020
 • ➤ Local


  Mitropolitul Ardealului: În numele Colegiului ''Andrei Șaguna'' din Brașov ar trebui adăugat și cuvântul ''sfânt''


  21.02.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Mediului discută despre aer la Primăria Brașov


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Încă studiem


  12 mistere pe care oamenii de știință nu le pot explica


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Bun-bun!


  Cartofii dulci, bogăție de vitamine și minerale


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Hochei. Julius Penzes, out de la Corona Brașov! Lupii au un nou antrenor!


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Trendul anului 2020


  Se poartă unghiile albastre


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Sergentul Stubby


  Povestea celui mai decorat câine de război din America


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Tradiții


  Dragobete, ziua iubirii mărturisite


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Viața, ca o scenă


  Diane Keaton, antivedeta


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Keanu Reeves a început filmările la «Matrix 4»


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Planuri mari pentru Marius Fetti la Corona Brașov /"Am un proiect amplu, de lungă durată"


  21.02.2020
 • ➤ Life


  De Ziua Îndrăgostiților


  Brașoveanul Adi Nartea și soția lui au celebrat 10 ani de relație


  21.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistem bolnav


  Nu avem medici de familie


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Patinatorii medaliați de la Corona, premiați de Consiliul Local


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Perdea verde de-a lungul Ocolitoarei Brașovului


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Ca înainte de alegeri


  Veștea dă vești despre Autostrada Brașov - Bacău


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre consilierii primarului Scripcaru candidează la primăria Zărnești din partea PNL


  21.02.2020
 • ➤ Actualitate


  Concurs de soluții


  Arhitecți din străinătate vor regândi Piața Sfatului și Centrul Istoric


  21.02.2020
 • ➤ Religie


  Zi de sărbătoare


  Moșii de Iarnă


  21.02.2020
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Are iubit cu 20 de ani mai tânăr


  Tania Budi, îndrăgostită până peste cap


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Cum a pierdut Julie Mayaya inelul de logodnă


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Andreea Antonescu a sunat la 112 că este sechestrată, apoi a negat


  21.02.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Alimentul miraculos care înlocuiește carnea


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Petrică Stancu, numit președinte la CSM Corona Brașov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Sport și fapte bune


  Gala de caritate „Aici pentru Tine”, la Brașov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Pentru prima oară în istorie, „icarii“ ajung la Râșnov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Vlad Potecu a ajuns la AFC Odorheiu Secuiesc


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical pe Tineretului cu Cetate Râșnov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Europa League


  CFR Cluj, egal cu Sevilla! Calificarea se decide pe „Ramón Sánchez Pizjuán”


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în semifinale la Dubai după o revenire superbă în meciul cu Sabalenka!


  20.02.2020
 • ➤ Local


  O soluție confortabilă: Andrei Kadaș se autosuspendă


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Oficial. Șefi noi la CSM Corona Brașov / Petrică Stancu, noul președinte! Marius Fetti, coordonatorul secției de handbal


  20.02.2020
 • ➤ Local


  Procurorul brașovean Gabriela Scutea este Procurorul general al României


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Campionii Brașovului la patinaj-viteză, felicitați în ședința Consiliului Local


  20.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Medic găsit mort în casă la Brașov


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  SC RATBV SA primește peste 58 de milioane de lei finanțare de la buget


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  FDGR vine cu nume noi la alegerile locale


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Aproape 500 de cazuri de gripă într-o săptămână, la Brașov


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Proiect de regulament


  Primăria Brașov va elibera autorizații de construire „de urgență“


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  PLUS Brașov propune un candidat pentru președinția Consiliului Județean


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  „Cerbul de Aur“ va avea loc în perioada 20 – 23 august


  20.02.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Soluție în ceasul al doisprezecelea


  Muzeul Satului din Bran a scăpat de evacuare


  20.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Un prim pas

  Articolul următor


  Șansa tinerilor

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.780 milisecunde, încărcat în milisecunde