Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Copii bătrîni în clasa I

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Bianca POPA, 09.11.2004
* Tineri care își lasă acasă neveste și copii ca să buchisească Abecedarul și să deprindă socotelile și adolescenți care n-au fost pînă acum niciodată la școală învață cu toții în aceeași clasă

În clasa de recuperare de la Școala 14, învață 28 de elevi. Sînt tineri care-și lasă acasă nevestele și copiii ca să buchisească Abecedarul și să deprindă socotelile și adolescenți care n-au fost pînă acum niciodată la școală. „Acești oameni parcă s-au trezit dintr-un somn lung. Părinții lor nu au avut bani să îi țină la școală cînd trebuia sau au crezut că școala n-are rost. Acum, s-au trezit că sînt oameni mari fără știință de carte. E remarcabil că au avut curajul să vină la școală la aceste vîrste. Au prins dragoste de învățătură“, povestește învățătoarea Eugenia Avram. Ea spune că materiile preferate de elevii ei sînt limba română, matematica, geografia și istoria. „Le plac în special povestirile istorice și poeziile“, mărturisește doamna învățătoare. După cele patru clase, tinerii pot termina gimnaziul, urmînd cursurile Școlii 12, unde există învățămînt fără frecvență. Pînă atunci, au aceleași drepturi ca toți elevii din clasele primare. Beneficiază de alocație, primesc în pauza mare corn și lapte și pot cere și burse sociale dacă familiile sînt foarte sărace.

La vîrsta de 26 de ani, tată a trei copii, Iancu Gabor este elev în clasa I la Școala Generală nr.14. Nicolae Grancea are 18 ani, este însurat și face clasa a III-a. Colegii lor sînt și ei școlari trecuți de vîrsta majoratului sau adolescenți care n-au apucat să învețe să scrie pînă acum. Cu toții sînt ochi și urechi la ceea ce le spune învățătoarea lor, Eugenia Avram (foto stînga jos). Ieri, ei s-au întors la școală după o scurtă vacanță de o săptămînă. Ca și colegii lor, princhindeii din clasele I-IV. În clasa „bătrînilor“ însă erau mulți absenți. Nu pentru că ar fi niște școlari indisciplinați, ci pentru că s-au îmbolnăvit de gripă. Unii s-au molipsit, acasă, chiar de la copiii lor.
Mai bine mai tîrziu   
Tineri care-și lasă acasă nevestele și copiii ca să buchisească Abecedarul și să deprindă socotelile și adolescenți care n-au fost pînă acum niciodată la școală învață acum cu toții în aceeași clasă, singura de recuperare din județul Brașov. „La noi în școală este unica astfel de clasă din județ și printre puținele din țară. Este un experiment al Inspectoratului Școlar Județean care dorește să le ofere a doua șansă tinerilor care vin din familii sărace și care abia acum au înțeles cît de important este să fii știutor de carte. Avem elevi de etnie rromă sau care vin din familii numeroase și au o situație financiară dificilă“, explică directorul adjunct al Școlii 14, Marinela Bîrsan. După cele patru clase, tinerii pot termina gimnaziul, urmînd cursurile Școlii 12, unde există învățămînt fără frecvență. Pînă atunci, au aceleași drepturi ca toți elevii din clasele primare. Beneficiază de alocație, primesc în pauza mare corn și lapte și pot cere și burse sociale dacă familiile sînt foarte sărace.
Doi ani într-unul singur
În clasa de recuperare de la Școala 14, învață 28 de elevi. Spre deosebire de cei mici, școlarii „mai trecuți“ fac însă doi ani de studiu într-unul singur. „Acești oameni parcă s-au trezit dintr-un somn lung. Părinții lor nu au avut bani să îi țină la școală cînd trebuia sau au crezut că școala n-are rost. Acum, s-au trezit că sînt oameni mari fără știință de carte. E remarcabil că au avut curajul să vină la școală la aceste vîrste. Au prins dragoste de învățătură. Se poate lucra frumos și calm cu ei. Sînt chiar interesați să învețe și să aibă un minim de cultură. Mulți fac naveta de la Hărman, Făgăraș, Săcele și Rîșnov sau vin din cartiere mai îndepărtate ca Noua. Școala îi ajută și cu caiete și manuale, dar și așa fac sacrificii financiare ca să se țină de școală“, povestește învățătoarea Eugenia Avram. Ea spune că materiile preferate de elevii ei sînt Limba Română, Matematica, Geografia și Istoria. „Le plac în special povestirile istorice și poeziile“, mărturisește doamna învățătoare.
A colindat întîi Europa
Nicolae Grancea are 18 ani. N-a venit ieri la școală, pentru că este bolnav. Îi place să învețe. O face abia acum, după ce în copilărie a colindat Europa împreună cu părinții S-a întors în țară de curînd. Și a înțeles că fără carte ești pierdut. A intrat direct în clasa a III-a pentru că știa să scrie cît de cît și să citească. Nicolae face naveta tocmai de la Făgăraș și cheltuiește zilnic 200.000 de lei numai pe transport. Dar nu vrea să renunțe la școală.
Vrea să-și vadă copiii studenți
Iancu Gabor e om în toată firea. La 28 de ani are acasă o nevastă, două fetițe și un băiat. Iar cînd nu e la școală muncește din greu ca să-i întrețină. Iancu are două mari ambiții. Să termine și el ceva clase și apoi să-i vadă pe toți trei copiii lui la facultate. Iancu face naveta de la Hărman. Ionuț Claudiu Dală are 19 ani este handicapat, are o paralizie la picioare, dar asta nu îl îm-piedică să ajungă zilnic la școală și să învețe ce le predă cu atîta răbdare învățătoarea.
Familii necăjite
Andreea Muzicaș are 15 ani și e elevă în clasa I. Întreaga familie a Andreei a fost plecată 4 ani în Ungaria și fata a rămas în urmă cu învățatul. Nici nu avea de ales, pentru că în toți acești ani le-a fost mamă fraților ei mai mici. Și acum are o grămadă de treabă în gospodărie. Dimineața gătește cu mama ei pentru toată familia. Apoi, de la 1 la 5 după-amiază vine la școală. Seara își face lecțiile și mai dă o mînă de ajutor în casă. Colega ei de clasă, Iuliana, are 17 ani și face naveta de la Rîșnov. Fata mai are șapte frați, iar unul dintre cei mai mici e tare bolnav. Familia ei abia își duce zilele. Cu toate acestea, Iuliana cheltuiește în fiecare zi cîte 30.000 de lei pe biletul de autobuz.
Puțin ajutor, n-ar strica   
Directorul general al Școlii 14, Rodica Nedelea (foto jos dreapta), spune că pentru a face și mai interesantă învățătura pentru acești elevi școala ar avea nevoie de cîțiva sponsori inimoși. „Trebuie să le oferim acestor tineri ceea ce le lipsește acasă, să îi socializăm mai mult. Școala va cumpăra un televizor, dar am avea nevoie și de un video, un cd player, pe care să le folosim pentru a le prezenta elevilor diferite documentare, filme, să putem organiza mici petreceri care să le mai îndulcească amarul vieții. Sperăm că se vor găsi oameni buni care să se gîndească la ei. Așa, poate am atrage mai mulți adolescenți care au renunțat la școală și i-am mai aduna de pe străzi“, crede directorul Școlii 14.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Citesc, dar nu înțeleg. Pentru că nu are cine să-i învețe


44% din elevii români sunt analfabeți funcționali
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Un oraș italian, capitala mondială a oamenilor urâți


  Azi 18:51
 • ➤ Local


  „Fulgi de Colind”, concert de Crăciun cu grupul cu Anatoly


  Azi 18:25
 • ➤ Local


  Veștea a fost numit secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației


  Azi 17:21
 • ➤ Sport


  „Trebuie să ne trezim! „


  Mariana Tîrcă: „Dacă nu vom face un moment zero, atunci handbalul o să se ducă în cap“


  Azi 16:15
 • ➤ Local


  Cod Galben de ninsori și viscol la munte, de joi până sâmbătă


  Azi 14:09
 • ➤ Local


  La Brașov se va construi cu bani de împrumut un centru de recuperare pentru personalul din penitenciare


  Azi 13:54
 • ➤ Local


  Marian Rasaliu și-a încheiat azi mandatul de prefect al Brașovului


  Azi 13:00
 • ➤ Sport


  Rușine la Mondiale. România, spulberată de Japonia


  Azi 12:23
 • ➤ Prima pagina


  Brașovul lansează bugetarea participativă


  Azi 09:32
 • ➤ Eveniment


  Întâlnire cu mediul de afaceri


  Orban: Nu există vreun proiect privind creșterea vârstei de pensionare


  Azi 09:27
 • ➤ Eveniment


  S-a deschis Hope Farm, Ferma animalelor salvate


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Portal fals pentru achiziția rovinietei


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  Guvernul va îngheța valoarea punctului de amendă


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Dezbatere pe calitatea aerului, pe 20 decembrie


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Primarul Brașovului anunță măsuri administrative la Corona


  Azi 09:13
 • ➤ Actualitate


  Eveniment la Centrul Cultural Reduta


  Gala celor mai buni elevi și sportivi brașoveni


  Azi 09:09
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Director nou la Teatrul „Sică Alexandrescu“


  Azi 09:05
 • ➤ Actualitate


  Clădirile staționarelor Astra și Tractorul, date Spitalului Județean pe zece ani


  Azi 09:02
 • ➤ National


  Stenograme


  Dosarul șpăgilor de la PSD Arad


  Azi 08:43
 • ➤ Life


  Departe de casă


  Gina Pistol a plâns de ziua ei


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Fanii critică viciile Deliei Matache


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  What’s Up a mușcat un polițist


  Azi 08:31
 • ➤ Cititori


  E bine să știți


  10 utilizări neconvenționale pentru sarea de bucătărie


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Ionuț Rada are planuri mari ca vicepreședinte al AFAN


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  CM de handbal


  România a pierdut și cu Suedia


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Cazul CSM Corona Brașov


  Liviu Dragomir, scuze și demisie


  Azi 08:08
 • ➤ Local


  Școala Săsească din Sânpetru va fi transformată în hotel și centru de evenimente


  10.12.2019
 • ➤ Sport


  România, surclasată de Suedia la Mondialul din Japonia


  10.12.2019
 • ➤ Life


  A murit solista trupei Roxette. Marie Fredriksson avea 61 de ani


  10.12.2019
 • ➤ National


  Iohannis retrage decorațiile tuturor condamnaților penali: Am început procedura


  10.12.2019
 • ➤ Sport


  Președintele CSM Corona Brașov, Liviu Dragomir, și-a anunțat demisia / „Îmi cer scuze ”


  10.12.2019
 • ➤ Prima pagina


  9 din 10 companii din România consideră corupția o problemă


  10.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Sportul, la mâna politicului


  PSD pune condiții în scandalul Dopajului


  10.12.2019
 • ➤ Eveniment


  „Este esențial să scoatem mizeria de sub preș, să protejăm sportivii, iar vinovații să plătească“


  10.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Amenzile rutiere ar putea crește de la 1 ianuarie


  10.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Bătrâni din Brașov jefuiți de un escroc


  10.12.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Până la 22 decembrie


  Zilele Muzeului de Etnografie Brașov


  10.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Elevii de la „Maria Baiulescu“ le-au dăruit un look nou vârstnicilor asistați


  10.12.2019
 • ➤ Eveniment


  S-a deschis cel mai mare patinoar în aer liber din Brașov


  10.12.2019
 • ➤ Actualitate


  Pădurarii vor fi dotați cu arme letale


  10.12.2019
 • ➤ Actualitate


  Ceas stradal de 10.000 de euro cu reglare prin GPS, la intersecția de la CEC


  10.12.2019
 • ➤ National


  Exerciții de imagine


  Moțiunea împotriva ministrului Finanțelor a trecut, dar nu are niciun efect


  10.12.2019
 • ➤ National


  Ion Iliescu ne vrea mai aproape de Rusia


  10.12.2019
 • ➤ National


  Alegeri locale în 2 tururi: Alianța USR-PLUS îi cere premierului Orban să nu cedeze șantajului PSD


  10.12.2019
 • ➤ Economic


  Cel mai mult din Uniunea Europeană


  Românii cheltuie pe mâncare aproape 28% din totalul cheltuielilor de consum


  10.12.2019
 • ➤ Economic


  Firmele IT românești își vor putea găsi clienți de pe piețele internaționale printr-o platformă digitală


  10.12.2019
 • ➤ Economic


  Fiscul va verifica toate locuințele ca să vadă câte sunt închiriate fără contract


  10.12.2019
 • ➤ Doctor


  Beneficiile sucurilor naturale de legume și fructe


  10.12.2019
 • ➤ Doctor


  Decalogul nutriției zilnice


  10 alimente pe care să le ai mereu pe masă


  10.12.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Misterele alegerilor

  Articolul următor


  Patru pentru Hidro

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.269 milisecunde, încărcat în milisecunde