Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Copii bătrîni în clasa I

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Bianca POPA, 09.11.2004
* Tineri care își lasă acasă neveste și copii ca să buchisească Abecedarul și să deprindă socotelile și adolescenți care n-au fost pînă acum niciodată la școală învață cu toții în aceeași clasă

În clasa de recuperare de la Școala 14, învață 28 de elevi. Sînt tineri care-și lasă acasă nevestele și copiii ca să buchisească Abecedarul și să deprindă socotelile și adolescenți care n-au fost pînă acum niciodată la școală. „Acești oameni parcă s-au trezit dintr-un somn lung. Părinții lor nu au avut bani să îi țină la școală cînd trebuia sau au crezut că școala n-are rost. Acum, s-au trezit că sînt oameni mari fără știință de carte. E remarcabil că au avut curajul să vină la școală la aceste vîrste. Au prins dragoste de învățătură“, povestește învățătoarea Eugenia Avram. Ea spune că materiile preferate de elevii ei sînt limba română, matematica, geografia și istoria. „Le plac în special povestirile istorice și poeziile“, mărturisește doamna învățătoare. După cele patru clase, tinerii pot termina gimnaziul, urmînd cursurile Școlii 12, unde există învățămînt fără frecvență. Pînă atunci, au aceleași drepturi ca toți elevii din clasele primare. Beneficiază de alocație, primesc în pauza mare corn și lapte și pot cere și burse sociale dacă familiile sînt foarte sărace.

La vîrsta de 26 de ani, tată a trei copii, Iancu Gabor este elev în clasa I la Școala Generală nr.14. Nicolae Grancea are 18 ani, este însurat și face clasa a III-a. Colegii lor sînt și ei școlari trecuți de vîrsta majoratului sau adolescenți care n-au apucat să învețe să scrie pînă acum. Cu toții sînt ochi și urechi la ceea ce le spune învățătoarea lor, Eugenia Avram (foto stînga jos). Ieri, ei s-au întors la școală după o scurtă vacanță de o săptămînă. Ca și colegii lor, princhindeii din clasele I-IV. În clasa „bătrînilor“ însă erau mulți absenți. Nu pentru că ar fi niște școlari indisciplinați, ci pentru că s-au îmbolnăvit de gripă. Unii s-au molipsit, acasă, chiar de la copiii lor.
Mai bine mai tîrziu   
Tineri care-și lasă acasă nevestele și copiii ca să buchisească Abecedarul și să deprindă socotelile și adolescenți care n-au fost pînă acum niciodată la școală învață acum cu toții în aceeași clasă, singura de recuperare din județul Brașov. „La noi în școală este unica astfel de clasă din județ și printre puținele din țară. Este un experiment al Inspectoratului Școlar Județean care dorește să le ofere a doua șansă tinerilor care vin din familii sărace și care abia acum au înțeles cît de important este să fii știutor de carte. Avem elevi de etnie rromă sau care vin din familii numeroase și au o situație financiară dificilă“, explică directorul adjunct al Școlii 14, Marinela Bîrsan. După cele patru clase, tinerii pot termina gimnaziul, urmînd cursurile Școlii 12, unde există învățămînt fără frecvență. Pînă atunci, au aceleași drepturi ca toți elevii din clasele primare. Beneficiază de alocație, primesc în pauza mare corn și lapte și pot cere și burse sociale dacă familiile sînt foarte sărace.
Doi ani într-unul singur
În clasa de recuperare de la Școala 14, învață 28 de elevi. Spre deosebire de cei mici, școlarii „mai trecuți“ fac însă doi ani de studiu într-unul singur. „Acești oameni parcă s-au trezit dintr-un somn lung. Părinții lor nu au avut bani să îi țină la școală cînd trebuia sau au crezut că școala n-are rost. Acum, s-au trezit că sînt oameni mari fără știință de carte. E remarcabil că au avut curajul să vină la școală la aceste vîrste. Au prins dragoste de învățătură. Se poate lucra frumos și calm cu ei. Sînt chiar interesați să învețe și să aibă un minim de cultură. Mulți fac naveta de la Hărman, Făgăraș, Săcele și Rîșnov sau vin din cartiere mai îndepărtate ca Noua. Școala îi ajută și cu caiete și manuale, dar și așa fac sacrificii financiare ca să se țină de școală“, povestește învățătoarea Eugenia Avram. Ea spune că materiile preferate de elevii ei sînt Limba Română, Matematica, Geografia și Istoria. „Le plac în special povestirile istorice și poeziile“, mărturisește doamna învățătoare.
A colindat întîi Europa
Nicolae Grancea are 18 ani. N-a venit ieri la școală, pentru că este bolnav. Îi place să învețe. O face abia acum, după ce în copilărie a colindat Europa împreună cu părinții S-a întors în țară de curînd. Și a înțeles că fără carte ești pierdut. A intrat direct în clasa a III-a pentru că știa să scrie cît de cît și să citească. Nicolae face naveta tocmai de la Făgăraș și cheltuiește zilnic 200.000 de lei numai pe transport. Dar nu vrea să renunțe la școală.
Vrea să-și vadă copiii studenți
Iancu Gabor e om în toată firea. La 28 de ani are acasă o nevastă, două fetițe și un băiat. Iar cînd nu e la școală muncește din greu ca să-i întrețină. Iancu are două mari ambiții. Să termine și el ceva clase și apoi să-i vadă pe toți trei copiii lui la facultate. Iancu face naveta de la Hărman. Ionuț Claudiu Dală are 19 ani este handicapat, are o paralizie la picioare, dar asta nu îl îm-piedică să ajungă zilnic la școală și să învețe ce le predă cu atîta răbdare învățătoarea.
Familii necăjite
Andreea Muzicaș are 15 ani și e elevă în clasa I. Întreaga familie a Andreei a fost plecată 4 ani în Ungaria și fata a rămas în urmă cu învățatul. Nici nu avea de ales, pentru că în toți acești ani le-a fost mamă fraților ei mai mici. Și acum are o grămadă de treabă în gospodărie. Dimineața gătește cu mama ei pentru toată familia. Apoi, de la 1 la 5 după-amiază vine la școală. Seara își face lecțiile și mai dă o mînă de ajutor în casă. Colega ei de clasă, Iuliana, are 17 ani și face naveta de la Rîșnov. Fata mai are șapte frați, iar unul dintre cei mai mici e tare bolnav. Familia ei abia își duce zilele. Cu toate acestea, Iuliana cheltuiește în fiecare zi cîte 30.000 de lei pe biletul de autobuz.
Puțin ajutor, n-ar strica   
Directorul general al Școlii 14, Rodica Nedelea (foto jos dreapta), spune că pentru a face și mai interesantă învățătura pentru acești elevi școala ar avea nevoie de cîțiva sponsori inimoși. „Trebuie să le oferim acestor tineri ceea ce le lipsește acasă, să îi socializăm mai mult. Școala va cumpăra un televizor, dar am avea nevoie și de un video, un cd player, pe care să le folosim pentru a le prezenta elevilor diferite documentare, filme, să putem organiza mici petreceri care să le mai îndulcească amarul vieții. Sperăm că se vor găsi oameni buni care să se gîndească la ei. Așa, poate am atrage mai mulți adolescenți care au renunțat la școală și i-am mai aduna de pe străzi“, crede directorul Școlii 14.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Un brașovean a sunat la 112 ca să anunțe că o ursoaică i-a "furat" rucsacul


  Azi 15:02
 • ➤ Știri Brasov


  „Ecole hoteliere de Lausanne“ va avea la Brașov clase de învățământ dual în domeniul ospitalității


  Azi 14:23
 • ➤ Știri Brasov


  1415 noi cazuri de coronavirus în România, 38 la Brașov


  Azi 13:04
 • ➤ National


  RAPORT OFICIAL: România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivare, 19 decese la un milion de locuitori față de media europeană de 4


  Azi 13:02
 • ➤ IT, Stiintă si tehnică


  “Ally”, un nou joc de cultură generală realizat de o echipă din Sibiu


  Azi 12:28
 • ➤ National


  Orban: Decizia creșterii pensiilor cu 14% a fost grea, dar e rațională. Cine promite mai mult minte


  Azi 11:29
 • ➤ Știri Brasov


  Sindicalistul Lucian Cupu, propunerea PNL pentru primăria Făgăraș


  Azi 10:25
 • ➤ Prima pagină


  Șase rampe de gunoi ilegale la Brașov


  Azi 09:47
 • ➤ Eveniment


  Cu cât crește punctul?


  „Creștem pensiile cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii“


  Azi 09:42
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Concurenței investighează clinicile care fac teste COVID-19


  Azi 09:38
 • ➤ Eveniment


  Infectări mai puține cu COVID la Brașov


  Azi 09:35
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii trebuie să prezinte un test negativ la COVID dacă merg în Germania


  Azi 09:31
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Musica Barcensis: concert Capella Coronensis în Cetatea Feldioara


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  O campanie de dezinsecție împotriva căpușelor


  Azi 09:23
 • ➤ Actualitate


  Proiectul de hotărâre


  Guvernul prelungește cu 30 de zile starea de alertă


  Azi 09:20
 • ➤ Actualitate


  Primăria cumpără măști pentru 6000 de persoane vulnerabile din Brașov


  Azi 09:17
 • ➤ Actualitate


  Elevii vor purta mască și în clasă, pornind de la clasa I


  Azi 09:13
 • ➤ National


  Criza e de vină


  Florin Cîțu anunță creșterea deficitului la 8,6% din PIB


  Azi 09:03
 • ➤ Religie


  15 august, zi de mare sărbătoare


  Sântămăria Mare sau Paștele din mijlocul verii


  Azi 08:57
 • ➤ Life


  Se răsfață


  Antonia și-a dezvăluit un defect


  Azi 08:50
 • ➤ Life


  Cleopatra Stratan vrea un singur bărbat: pe Edward Sanda


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Larisa și Alin Oprea au divorțat la notar


  Azi 08:41
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Murele, antioxidanții naturali de sezon


  Azi 08:37
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:34
 • ➤ Sport


  Negoiță i-a vândut Dinamo lui Pablo Cortacero


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în sferturi la Praga


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  După antrenor, Hagi a schimbat și logo-ul


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  Din iarbă, trece pe bancă


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Marele Premiu al Rusiei ar putea avea 30.000 de spectatori


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Campioana din Kosovo, „învins㔠de coronavirus în preliminariile Champions League


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Astra—FCSB în prima etapă


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Bogdan Andone transferă de la Clinceni și readuce jucătorii împrumutați


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  AUTOMOBILISM


  Raliul Sibiului, a treia încercare a sezonului pentru „Giri”


  Azi 08:02
 • ➤ Știri Brasov


  58 de noi cazuri COVID la Brașov, record negru în țară: 53 de decese, 1454 de infectări


  13.08.2020
 • ➤ National


  USR și PLUS fuzionează sâmbătă în cadrul unui congres online


  13.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Fiți prudenți la plecarea în vacanță!


  13.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul modular are nevoie de 7 medici, 28 de asistente, 28 de infirmiere și 3 brancardieri


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Local Brașov va aloca fonduri pentru tablete și laptopuri destinate elevilor și profilor


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Din toamnă


  Grădinița nr. 11 are 100 de locuri în plus


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă 4 fațade din oraș reabilitate în co-finanțare de la bugetul local


  13.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Erori grave


  Teste COVID încurcate la DSP Brașov


  13.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Cum vom vota în 27 septembrie


  13.08.2020
 • ➤ National


  Moțiune de cenzură


  PSD vrea să trimită guvernul Orban acasă sau la pușcărie


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Mereu seducătoare


  Mădălina Ghenea și-a sărbătorit ziua pe plajă


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Alexandra Stan: „M-am măritat“


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Andreea Esca, în concediu la moșia de la Porumbacu de Sus


  13.08.2020
 • ➤ Cititori


  Secretul cartofilor


  13.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Trucuri pentru o viață sănătoasă


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  Fabbrini mai vrea la Dinamo


  13.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Misterele alegerilor

  Articolul următor


  Patru pentru Hidro

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 13 milisecunde, încărcat în milisecunde