Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Copii bătrîni în clasa I

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Bianca POPA, 09.11.2004
* Tineri care își lasă acasă neveste și copii ca să buchisească Abecedarul și să deprindă socotelile și adolescenți care n-au fost pînă acum niciodată la școală învață cu toții în aceeași clasă

În clasa de recuperare de la Școala 14, învață 28 de elevi. Sînt tineri care-și lasă acasă nevestele și copiii ca să buchisească Abecedarul și să deprindă socotelile și adolescenți care n-au fost pînă acum niciodată la școală. „Acești oameni parcă s-au trezit dintr-un somn lung. Părinții lor nu au avut bani să îi țină la școală cînd trebuia sau au crezut că școala n-are rost. Acum, s-au trezit că sînt oameni mari fără știință de carte. E remarcabil că au avut curajul să vină la școală la aceste vîrste. Au prins dragoste de învățătură“, povestește învățătoarea Eugenia Avram. Ea spune că materiile preferate de elevii ei sînt limba română, matematica, geografia și istoria. „Le plac în special povestirile istorice și poeziile“, mărturisește doamna învățătoare. După cele patru clase, tinerii pot termina gimnaziul, urmînd cursurile Școlii 12, unde există învățămînt fără frecvență. Pînă atunci, au aceleași drepturi ca toți elevii din clasele primare. Beneficiază de alocație, primesc în pauza mare corn și lapte și pot cere și burse sociale dacă familiile sînt foarte sărace.

La vîrsta de 26 de ani, tată a trei copii, Iancu Gabor este elev în clasa I la Școala Generală nr.14. Nicolae Grancea are 18 ani, este însurat și face clasa a III-a. Colegii lor sînt și ei școlari trecuți de vîrsta majoratului sau adolescenți care n-au apucat să învețe să scrie pînă acum. Cu toții sînt ochi și urechi la ceea ce le spune învățătoarea lor, Eugenia Avram (foto stînga jos). Ieri, ei s-au întors la școală după o scurtă vacanță de o săptămînă. Ca și colegii lor, princhindeii din clasele I-IV. În clasa „bătrînilor“ însă erau mulți absenți. Nu pentru că ar fi niște școlari indisciplinați, ci pentru că s-au îmbolnăvit de gripă. Unii s-au molipsit, acasă, chiar de la copiii lor.
Mai bine mai tîrziu   
Tineri care-și lasă acasă nevestele și copiii ca să buchisească Abecedarul și să deprindă socotelile și adolescenți care n-au fost pînă acum niciodată la școală învață acum cu toții în aceeași clasă, singura de recuperare din județul Brașov. „La noi în școală este unica astfel de clasă din județ și printre puținele din țară. Este un experiment al Inspectoratului Școlar Județean care dorește să le ofere a doua șansă tinerilor care vin din familii sărace și care abia acum au înțeles cît de important este să fii știutor de carte. Avem elevi de etnie rromă sau care vin din familii numeroase și au o situație financiară dificilă“, explică directorul adjunct al Școlii 14, Marinela Bîrsan. După cele patru clase, tinerii pot termina gimnaziul, urmînd cursurile Școlii 12, unde există învățămînt fără frecvență. Pînă atunci, au aceleași drepturi ca toți elevii din clasele primare. Beneficiază de alocație, primesc în pauza mare corn și lapte și pot cere și burse sociale dacă familiile sînt foarte sărace.
Doi ani într-unul singur
În clasa de recuperare de la Școala 14, învață 28 de elevi. Spre deosebire de cei mici, școlarii „mai trecuți“ fac însă doi ani de studiu într-unul singur. „Acești oameni parcă s-au trezit dintr-un somn lung. Părinții lor nu au avut bani să îi țină la școală cînd trebuia sau au crezut că școala n-are rost. Acum, s-au trezit că sînt oameni mari fără știință de carte. E remarcabil că au avut curajul să vină la școală la aceste vîrste. Au prins dragoste de învățătură. Se poate lucra frumos și calm cu ei. Sînt chiar interesați să învețe și să aibă un minim de cultură. Mulți fac naveta de la Hărman, Făgăraș, Săcele și Rîșnov sau vin din cartiere mai îndepărtate ca Noua. Școala îi ajută și cu caiete și manuale, dar și așa fac sacrificii financiare ca să se țină de școală“, povestește învățătoarea Eugenia Avram. Ea spune că materiile preferate de elevii ei sînt Limba Română, Matematica, Geografia și Istoria. „Le plac în special povestirile istorice și poeziile“, mărturisește doamna învățătoare.
A colindat întîi Europa
Nicolae Grancea are 18 ani. N-a venit ieri la școală, pentru că este bolnav. Îi place să învețe. O face abia acum, după ce în copilărie a colindat Europa împreună cu părinții S-a întors în țară de curînd. Și a înțeles că fără carte ești pierdut. A intrat direct în clasa a III-a pentru că știa să scrie cît de cît și să citească. Nicolae face naveta tocmai de la Făgăraș și cheltuiește zilnic 200.000 de lei numai pe transport. Dar nu vrea să renunțe la școală.
Vrea să-și vadă copiii studenți
Iancu Gabor e om în toată firea. La 28 de ani are acasă o nevastă, două fetițe și un băiat. Iar cînd nu e la școală muncește din greu ca să-i întrețină. Iancu are două mari ambiții. Să termine și el ceva clase și apoi să-i vadă pe toți trei copiii lui la facultate. Iancu face naveta de la Hărman. Ionuț Claudiu Dală are 19 ani este handicapat, are o paralizie la picioare, dar asta nu îl îm-piedică să ajungă zilnic la școală și să învețe ce le predă cu atîta răbdare învățătoarea.
Familii necăjite
Andreea Muzicaș are 15 ani și e elevă în clasa I. Întreaga familie a Andreei a fost plecată 4 ani în Ungaria și fata a rămas în urmă cu învățatul. Nici nu avea de ales, pentru că în toți acești ani le-a fost mamă fraților ei mai mici. Și acum are o grămadă de treabă în gospodărie. Dimineața gătește cu mama ei pentru toată familia. Apoi, de la 1 la 5 după-amiază vine la școală. Seara își face lecțiile și mai dă o mînă de ajutor în casă. Colega ei de clasă, Iuliana, are 17 ani și face naveta de la Rîșnov. Fata mai are șapte frați, iar unul dintre cei mai mici e tare bolnav. Familia ei abia își duce zilele. Cu toate acestea, Iuliana cheltuiește în fiecare zi cîte 30.000 de lei pe biletul de autobuz.
Puțin ajutor, n-ar strica   
Directorul general al Școlii 14, Rodica Nedelea (foto jos dreapta), spune că pentru a face și mai interesantă învățătura pentru acești elevi școala ar avea nevoie de cîțiva sponsori inimoși. „Trebuie să le oferim acestor tineri ceea ce le lipsește acasă, să îi socializăm mai mult. Școala va cumpăra un televizor, dar am avea nevoie și de un video, un cd player, pe care să le folosim pentru a le prezenta elevilor diferite documentare, filme, să putem organiza mici petreceri care să le mai îndulcească amarul vieții. Sperăm că se vor găsi oameni buni care să se gîndească la ei. Așa, poate am atrage mai mulți adolescenți care au renunțat la școală și i-am mai aduna de pe străzi“, crede directorul Școlii 14.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Repetenți la educație


Noul an școlar începe cu hibe vechi
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Accident cu 3 victime și o Ambulanță lovită, între Rupea și Brașov


  Azi 19:21
 • ➤ Local


  Brașoveanul Octav Bjoza a fost reales Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România


  Azi 17:54
 • ➤ Local


  Elevii nu vor mai avea gratuitate 100% pe transportul RATBV, însă vor beneficia de reducere pe tot timpul anului și indiferent de absențe


  Azi 16:59
 • ➤ Local


  Proiectele a 4 ONG-uri de servicii sociale vor fi finanțate de Consiliul Județean Brașov


  Azi 16:32
 • ➤ Local


  Școala informală de IT reunește comunitatea pasionaților de tehnologie la Brașov


  Azi 15:45
 • ➤ Local


  De mâine, la Brașov, se pot depune cereri pentru ajutorul de încălzire a locuinței


  Azi 14:38
 • ➤ National


  Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineață de Consiliul UE


  Azi 13:29
 • ➤ Local


  Teodorovici renunță la proiectul privind închisoarea pentru datornici


  Azi 13:21
 • ➤ Local


  Ziua de Curățenie Națională și la Brașov


  Azi 11:58
 • ➤ Local


  Compania Apa Brașov scumpește apa, canalizarea și epurarea în toate localitățile deservite


  Azi 11:58
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Managementul bazinului hidrografic Tărlung amonte de acumularea Săcele din perspectiva schimbărilor climatice


  Azi 11:04
 • ➤ Prima pagina


  Deputatul minorității germane: Nu am semnat niciun pact cu Dăncilă și refuz să discut cu ea până când nu-și cere scuze public minorității germane pentru calomniile debitate de diverși reprezentanți PSD


  Azi 09:58
 • ➤ Prima pagina


  Așa poftește PSD


  Cine nu-și plătește impozitul merge la pușcărie


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  Afară-i vopsit gardul


  Record de amenzi la Festivalul Cultural Maghiar din Piața Sfatului


  Azi 09:33
 • ➤ Eveniment


  A încercat să-și șantajeze șeful milionar


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  Au deranjat


  Doi procurori din Brașov au ajuns în vizorul Inspecției Judiciare, după ce au criticat modificările din Justiție


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Două drumuri județene care vor susține turismul din Țara Făgărașului intră în reabilitare


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți va avea loc pe 18 octombrie


  Azi 09:24
 • ➤ Eveniment


  Modernizarea WC-ului din Piața Sfatului va costa peste 1 milion de lei


  Azi 09:20
 • ➤ Actualitate


  După 20 de ani


  Brașovul va găzdui prima ediție a Cupei României la înot


  Azi 09:16
 • ➤ Actualitate


  Liniile 34B și 19 vor circula pe trasee deviate din cauza lucrărilor la calea ferată


  Azi 09:14
 • ➤ National


  Ce mai face Opoziția


  USR solicită urgentarea depunerii moțiunii de cenzură


  Azi 09:10
 • ➤ National


  PSD vrea să securizeze pensiile speciale și salariile uriașe ale privilegiaților


  Azi 09:07
 • ➤ Economic


  Președintele ASF: Decontarea directă pentru asigurarea RCA ar putea avea caracter obligatoriu


  Azi 09:05
 • ➤ Doctor


  Sănătatea ochilor


  Nouă probleme oculare care îți pot afecta vederea


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  Dieta fără cereale are și riscuri, și beneficii


  Azi 08:59
 • ➤ Doctor


  7 beneficii pentru sănătate aduse de vinete


  Azi 08:55
 • ➤ Doctor


  Alimente potrivite la vârsta înțelepciunii


  Azi 08:54
 • ➤ Doctor


  Talpa gâștei, o plantă care ajută inima


  Azi 08:50
 • ➤ Doctor


  Cojile de ceapă conțin antioxidanți


  Azi 08:49
 • ➤ Doctor


  Cartofii calmează


  Azi 08:48
 • ➤ Doctor


  Vitamina D ar putea reduce riscul de răceală sau gripă


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Arată mai bine ca niciodată


  Anna Lesko, criză de personalitate după despărțirea de iubit


  Azi 08:43
 • ➤ Life


  Paul McCartney și Ringo Starr au reînregistrat o melodie compusă de John Lennon


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Ce job avea Monica Bârlădeanu înainte să devină actriță


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cele mai frecvente erori ale centralelor termice


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  Ultimul drum al lui Iuliu Ienei trece pe la Stadionul Tineretului


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  Cristi Chivu a debutat cu o victorie la Inter U17


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Tomas Berdych, impresionat de Transfăgărășan


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Liga I


  FCSB i-a stricat debutul lui Pițurcă la Craiova


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Eșec usturător pentru Isăilă cu Al Ettifaq/„Am fost proștii proștilor!“


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  „Lupii“ Coronei au pierdut primul derbi cu „ciucanii“


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Viața continuă ca șofer RAT


  Brașoveanul Lucian Țuțu s-a retras din arbitraj


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  Ultimul drum al lui Iuliu Ienei trece marți pe la Stadionul Tineretului / Înmormântarea va avea loc miercuri


  16.09.2019
 • ➤ Local


  Accident cu două victime pe B-dul Saturn, în Brașov


  16.09.2019
 • ➤ Local


  Doi procurori din Brașov, luați la țintă de Inspecția Judiciară pentru că au criticat modificările din Justiție


  16.09.2019
 • ➤ Local


  Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți va avea loc pe 18 octombrie


  16.09.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis își va depune candidatura pentru alegerile prezidențiale în 20 septembrie


  16.09.2019
 • ➤ Local


  Brașovenii sunt invitați din nou la ,,Recitalul de la ora 5”


  16.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Misterele alegerilor

  Articolul următor


  Patru pentru Hidro

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.253 milisecunde, încărcat în milisecunde