Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Restituire


Primul pas pentru restaurarea Centrului Istoric

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Andrei Paul, 26.10.2009
• Consiliul Local a avizat PUZ-urile zonei, care conțin reglementări de detaliu referitoare la intervențiile în arhitectura zonei

Consiliul Local Brașov a avizat joi planurile urbanistice zonale (PUZ) ale zonei istorice „Brașovul Vechi“ și zonei de rezervație de arhitectur㠄Cetate Brașov“, care stabilesc criteriile generale necesare protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a patrimoniului istoric și arhitectural al municipiului Brașov. „Este primul pas în vederea restaurării centrului istoric. PUZ-urile avizate stabilesc criteriile generale, începînd cu delimitarea exactă a zonei și mergînd pînă la detalii legate de culoare sau aspect al fațadei, urmînd ca apoi să fie aprobate proiecte separate pentru fiecare obiectiv în parte“, a declarat primarul George Scripcaru. Totodată, pe baza PUZ-urilor se va simplifica și procedura de autorizare a lucrărilor din zonele menționate, în sensul că, pentru acele clădiri care nu sînt monumente istorice, autorizațiile vor veni direct de la Primărie, fără a mai fi nevoie de avizul Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național.

Aproape 1.000 de clădiri-monument
Documentația a fost întocmită de o echipă de specialiști ai SC Urban Proiect București, în colaborare cu Institutul de Arhitectur㠄Ion Mincu“ din București, în urma a aproape doi ani de muncă, și a costat Primăria Brașov 150.000 de lei. „Este primul document complet și complex care stabilește ce și cum ai voie să înlocuiești sau să construiești la fiecare dintre imobilele iventariate. Cel mai important lucru este că ne dă posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile pentru restaurarea zonei“, afirmă Gheorghe Neculoiu, șeful serviciului Amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Brașov. Documentul, bazat inclusiv pe cercetarea unor documente din secolul XIII, dar și pe relevee și ridicări topo realizate recent, inventariază 959 de clădiri-monument în cele două zone studiate, respectiv zona cuprinsă între B-dul Eroilor, str. După Ziduri, Șirul Beethoven și aleea T. Brediceanu (zona de rezervație de arhitectură Cetate) și zona dintre străzile Lungă, Avram Iancu și Stadionului.

Parcările,incluse în PUZ
PUZ-ul este totodată și un document pentru strategia de dezvoltare a zonei, incluzînd studii privind circulația, parcări sau spații verzi. Este posibil chiar ca, pe baza acestui PUZ, după eventuala construire a unor parcări subterane, să se restricționeze circulația pe străzile Mureșenilor, Poarta Șchei și Nicolae Bălcescu. „Problema parcărilor în zonă nu se poate rezolva decît prin parcări sub- sau supraterane, care ar putea opri și traficul în vechea cetate. Avantajul ar fi protejarea monumentelor de noxe, trepidații și alți factori care dăunează acestor monumente“, spune Gheorghe Neculoiu. Pe lîngă parcările subterane de sub Parcul Titulescu și terenul de sport al Colegiului „Andrei Șaguna“, aflate încă în stadiul de proiect, PUZ-ul mai prevede asemenea parcări în zona Spitalul Militar și în spatele hotelului Carpați.

Următoarea avizare: Consiliul Județean
Potrivit executivului Primăriei, PUZ-urile avizate joi de Consiliul Local au de asemenea și avizele Ministerului Culturii. Următorul pas procedural este avizarea lor și de către Consiliul Județean, urmînd apoi ca proiectele să se reîntoarcă la Consiliul Local pentru aprobare și să devină astfel literă de lege pentru reglementarea din punct de vedere urbanistic a zonelor menționate.

Ce-a mai rămas din Hanul Roșu
• Multe sînt casele-monument din Centrul Vechi care au o povești aproape uitate. Pe Bălcescu nr 16, de pildă, fosta Stradă Neagră, în locul farmaciei și magazinului de bijuterii era, odată, Hanul Roșu. Vopsită acum într-un crem deschis, clădirea roasă de intemperii a fost odată roșie, de unde și numele. La parter era vestita Cîrciumă Roșie. Potrivit documentelor, hanul exista anterior marelui incendiu din 1689, lucru atestat de o inscripție pe unul dintre pereți, care stă drept mărturie pentru o renovare a clădirii, în 1689. Hanul este reamenajat în 1803, cînd i se adaugă clădiri noi, în capătul curții interioare. Clădirea a fost confiscată de comuniști și în cele din urmă a ajuns în proprietatea RIAL. Familia Cornelia și Petru Sturz, care locuiesc în curte de vreo 40 de ani, n-au prins nici hanul, nici „stabilimentul cu lampă roșie“ de la etaj, din interiorul curții. „Noi ne-am mutat pe stradă abia în ’60, dar nu mai era nici hanul, nici cîrciuma, nici stabilimentul. Proprietar era un evreu, Iovu, înainte de a o lua comuniștii. Casa în care stăm era de fapt un grajd, iar pe laturile curții, acum sînt apartamente, dar înainte se foloseau la depozitatea furajelor pentru animale“, spune Cornelia Sturz. Acum, în curte locuiesc 13 familii, toate cu chirie la RIAL, deși unii au solicitat să-și cumpere apartamentele. „Ne-a venit hîrtie de la Primărie că vor să facem singuri reparațiile, și pe dinăuntru și afară. Într-un timp au promis că fac fațada, dar n-au mai făcut-o“, explică oamenii urmele adînci pe care timpul le-a lăsat pe fațadă și acoperișul clădirii. „Ultima reparație capitală a clădirii a fost acum vreo șapte ani. După cum arată, puteți vedea cum s-a făcut“, constată Petru Sturz, fost deținut politic.

Reglementări generale
• Pe lîngă restricțiile specifice fiecărei subzone în parte, pe teritoriul zonei protejate nu se vor atribui autorizații de construire - decît, cel mult, sub rezerva unor prescripții speciale - următoarelor categorii de construcții sau lucrări: - construcții sau categorii de lucrări care pot aduce prejudicii calității vieții locuitorilor (zgomot, fum, noxe, supraîncărcarea rețelelor); - construcții sau categorii de lucrări care prin localizare pot compromite conservarea sau punerea în valoare a unui sit sau a unor vestigii arheologice; orice atribuire a autorizațiilor în situri presupuse a conține asemenea valori, se va condiționa de efectuarea prealabilă și concluzionarea unor sondaje arheologice (autorizarea sondajelor se face de către CNMI, CZMI, muzee locale și județene), respectiv de descărcarea de sarcină arheologică; - construcții sau categorii de lucrări care prin amplasament, arhitectură, dimensiuni și/sau aspect exterior sînt de natură să atenteze asupra percepției monumentelor, ansamblurilor, siturilor clasate, peisajului natural sau cultural, spațiului sau clădirilor zonei protejate; de la caz la caz autoritățile avizatoare vor solicita completarea cererilor de autorizație de construire cu studii de percepție vizuală; - construcții amplasate pe terenuri supuse unor riscuri naturale sau antropice (eroziuni, prăbușiri); autorizarea construirii se va putea face numai cu restricții dictate de studii de specialitate a căror întocmire se va solicita de către autoritățile avizatoare.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Coplată: 15 lei de la părinți, 70 de lei de la buget


Elevii nu vor mai avea 100% gratuitate pe liniile RATBV
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  LNHF. Corona Brașov, cinci victorii din tot atâtea meciuri / Ion Crăciun: „Le felicit pe fete pentru determinare “


  Azi 12:56
 • ➤ Local


  Incendiu în curtea fabricii Prodlacta din Brașov


  Azi 11:55
 • ➤ Local


  Senatorul USR Allen Coliban solicită Primăriei Brașov să refacă studiul de fezabilitate pentru pasajul hobanat spre Tractorul, fără a pleca de la „o soluție presetată“


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Pasageră accidentată, după ce taxiul a intrat într-un stâlp, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Local


  O mașină a luat foc lângă Brașov, pe DN73


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. CSM Corona Brașov a câștigat clar derbiul cu Precizia Săcele și e noul lider


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Accident grav cu o victimă, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Daniel Isăilă, succes uriaș în Arabia Saudită / Prima victorie a sezonului a venit cu Al -Nassr


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost găsit mort în toaleta de la Kaufland


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a trecut și de hopul Zalău! Victorie mare pe terenul echipei lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa 5


  ACS SR Brașov, eșec sever la Slatina / Cetate Râșnov, thriller cu Unirea Bascov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Șaguniștii au adus medalie de bronz pentru România, de la Concursul tinerilor oameni de știință, din Belarus


  20.09.2019
 • ➤ National


  Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Ovidiu Mezei și-a dat demisia de la conducerea Operei Brașov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Conducerea Catena dă vina pe farmacistele de la Brașov că nu onorează rețetele compensate MAI


  20.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis și-a depus candidatura pentru al doilea mandat: e nevoie de o muncă imensă pentru a repara tot ce a stricat PSD în trei ani


  20.09.2019
 • ➤ National


  Barna și-a depus candidatura pentru Cotroceni: Voi fi în turul al doilea


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Le vezi cu ochii tăi


  Locuri ciudate din România


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Trebuie atent îngrijite


  Mâinile spun cine ești


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cremos și aromat


  Tortul Egiptean, cel mai bun tort din lume


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Doi rinoceri albi nordici, ultimii de pe planetă


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cel mai nou petfluencer


  Cel mai fericit arici din lume are 1.5 milioane de urmăritori pe Instagram


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Timpul, un fel de partener


  6 cântărețe celebre care s-au schimbat mult


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Pot da dependență


  Cele mai bune seriale psihologice


  20.09.2019
 • ➤ Life


  "Băiatul de aur“ al Hollywood-ului


  Marele regret pe care îl are Brad Pitt


  20.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Abrambureli pentru anul viitor


  Liceele unde niciun elev n-a luat Bac-ul rămân fără clase de a IX-a


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Cabana Urlea a ars până la prag


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii, invitați să curețe zona Warthe, sâmbătă, la „Let’s Do it, România“


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Din 2020


  Taxiurile din Brașov ar putea fi obligate să fie Euro 4


  20.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Capella Cracoviensis, în concert la Biserica Neagră


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Un parc nou cu loc de joacă în cartierul Triaj


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovul a trimis peste 72.000 de semnături pentru Iohannis


  20.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Un pic mai bine


  Pacienții secției de psihiatrie de la Vulcan au primit haine și încălțări noi


  20.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  20.09.2019
 • ➤ Life


  La Vocea României


  Karmen l-a cucerit pe Horia Brenciu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Oamenii de știință vor lega Pământul de Lună cu un cablu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Iuliana Luciu a câștigat procesul cu calomniatoarea ei


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Andreea Marin și-a dus iubitul la mânăstiri


  20.09.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Moduri în care poți folosi ulei de cocos


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov joacă în Valea Ursului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Mihai Stere revine în antrenorat


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  „E nevoie de atenție“


  Corona va juca pe terenul lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele - CSM Corona Brașov, derbiul turului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Curs pentru arbitri de fotbal


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov fără Surdu la Slatina


  20.09.2019
 • ➤ National


  Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


  19.09.2019
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  19.09.2019
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica a fost revocat, după ce s-a confirmat că diploma lui de inginer este falsă


  19.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Gala celor mai performante firme brașovene

  Articolul următor


  Se ia curentul pe Calea Bucureștiului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 13.612 milisecunde, încărcat în milisecunde