Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Potop în Țara Făgărașului

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Lucia BAKI » Simona SUCIU, 27.08.2007
* Ploile torențiale au făcut ravagii pe toate văile montane de la Sebeș, Recea, Lisa, Sîmbăta de Sus, Viștișoara, Cîrțișoara *Mașini luate de apă și turiști izolați la Sîmbăta * Două case au fost lovite de trăsnet

Baierele cerului s-au rupt, sîmbătă spre duminică noaptea, deasupra județului Brașov. O oră, între 2 și 3 noaptea, în care a plouat torențial a provocat pagube imense și a băgat spaima în turiștii și localnicii satelor din Țara Făgărașului. Pe toate văile montane de la Sebeș, Recea, Lisa, Sîmbăta de Sus, Viștișoara, Cîrțișoara, apele au făcut ravagii. Cele mai afectate localități au fost Sîmbăta de Sus și Lisa unde 12 mașini au fost luate de apă, aproape 200 de gospodării au fost inundate și peste 100 de turiști au fost evacuați din calea șuvoaielor. Două case din zonă au fost lovite de trăsnet și o parte dintre acoperișuri au ars. Nimeni nu a fost rănit, dar oamenilor nu le-a venit să creadă că au rămas fără mașini în doar cîteva minute. Pompierii au lucrat fără întrerupere pentru a evacua apa de pe drumurile inundate. Ieri după-amiază, în jurul orei 17.00, 30 de turiști se aflau izolați pe drumul forestier care pornește de la Complexul Sîmbăta spre cabana turistică Sîmbăta. Echipe mixte formate din jandarmi, polițiști și salvamontiști au pornit să recupereze persoanele izolate în zona montană. Turiștii au fost conduși la Mănăstirea Sîmbăta, unde li s-a asigurat cazare, hrană și haine uscate.

Dezastru în zona turistică Sîmbăta de Sus

Zona turistică de la Sîmbăta de Sus a fost puternic lovită de viitură. Apele învolburate venite de pe versanți au adus cantități însemnate de bușteni, pietre și mîl care au distrus totul în cale. 12 autoturisme parcate chiar pe malul rîului Sîmbăta au fost luate de ape, iar alte cinci mașini oprite în zona mănăstirii au fost și ele inundate. Drumul ce leagă Complexul Sîmbăta de hotelul Floarea Reginei a fost blocat de bușteni și șapte podețe care făceau legătura între pensiunile din zona Mănăstirii Sîmbăta și drumul principal au fost distruse. Peste 40 de turiști aflați în hotel au trăit clipe de coșmar. Și pensiunile din zonă au avut de suferit. Cele mai afectate au fost pensiunile Andra și Cristiana amplasate în apropierea apei. Viitura a săpat pînă sub zidurile imobilelor. Din cauza șuvoaielor, malurile văii Sîmbăta riscau să se surpe, iar pensiunile să fie luate de viitură. Potrivit situației transmise de Instituția Prefectului Brașov, ieri, la ora 14.00, echipele de intervenție au degajat drumul dintre Complexul Sîmbăta și Hotelul Floarea Reginei, iar cei 40 de turiști au fost sfătuiți să părăsească zona pentru a evita să rămînă blocați în hotel în cazul unor surpări de mal. Oamenilor li s-a pus la dispoziție un autocar care i-a dus pînă la Gara Făgăraș de unde au plecat fiecare acasă. Ieri dimineață, au început lucrările de consolidare a malurilor rîului în zona unor pensiuni. Și barajul păstrăvăriei de pe Valea Sîmbăta a fost afectat. Canalul de alimentare cu apă al bazinelor de pești de la SC Pensiune Păstrăvărie Floarea Reginei SA s-a înfundat ceea ce a dus la moartea celor 30 de tone de păstrăvi aflate în bazine. Peștii morți au fost transportați de către Protan SA. Pentru intervențiile de la Sîmbăta de Sus au fost mobilizați 12 pompieri militari și 20 de jandarmi. ,,Pînă nu mai scade nivelul apelor nu putem intra cu utilajele pentru a mai căuta mașinile dispărute. Autoturismele au fost duse de viitură peste 3 km. Pe unele nici nu le-am găsit. Știm cu siguranță că în bazinele păstrăvăriei de la pensiunea Andra, sub buștenii aduși de ape, sînt cel puțin două mașini“, au spus jandarmii de la Sîmbăta.

Lisa sub ape

Și zona turistică de la Lisa a fost măturată de viitură. Apele învolburate au ajuns în satele Breaza și Lisa rupînd mai multe podețe și poduri. În Breaza, apele ieșite din matcă ale rîului Sîmbăta au inundat strada principală. ,,Eram la cabana Plaiul Lisei. Pe la 2.00 noaptea a început potopul. Auzeam din cabană loviturile bolovanilor care veneau de pe versanți. Singurul nostru gînd a fost să urcăm cît mai sus pentru a nu fi luați de ape. Pe la ora 4.00, toți turiștii din cabană ne-am propus să plecăm spre sat. Singurul drum practicabil era cel forestier care leagă zona turistică de Sîmbăta de Sus. Așa am ajuns la Complexul Sîmbăta de Sus, unde era alt dezastru“, a spus viceprimarul Făgărașului, Sorin Mănduc, aflat și el în cabană. Și pe Valea Brezei, viitura a afectat pensiunile. 20 de familii aflate la cabana Colții Brezei au fost evacuate de un echipaj format din 18 jandarmi și trei pompieri militari. Apele ajunse în satul Lisa, au distrus podețele și podul din centrul satului, după care s-au revărsat în gospodării. ,,Pe strada principală, apa depășea un metru. A intrat în case, în beciuri, în fîntîni. Abia ne-am salvat. A fost un coșmar, mi-am văzut moartea cu ochii. N-am văzut așa ceva de cînd sînt eu“, a spus un sătean de 70 de ani. Apa a intrat în peste 100 de case, după ce podul din centrul satului a fost rupt de viitură. În cursul zilei de ieri, apa a fost scoasă din gospodăriile lisenilor cu patru motopompe. Au fost aduse și utilaje pentru decolmatarea albiei rîului. La Lisa au acționat 12 pompieri militari și 20 de jandarmi. Fîntînile s-au umplut de mîl, iar apa de la rețea nu mai era potabilă.

Turiști evacuați de pe Valea Sebeșului

Și pîrîul Netotu a ieșit din matcă din cauza ploilor abundente. Au fost inundate trei gospodării din Gura Văii și a fost distrus un podeț. Cinci kilometri de drum comunal și alți 15 km de drum forestier au fost acoperiți de ape. La intrarea în satul Dridif, un echipaj de poliție a supravegheat zona pentru a devia circulația, dacă pîrîul Netotu ar fi depășit albia și în această zonă. Șuvoaiele au devastat și comuna Hîrseni. Valea Sebeșului a inundat drumul ce leagă zona Piscul Alb de satul Sebeș. Turiștii aflați la cabana Piscul Alb au fost evacuați în cursul nopții de sîmbătă. ,,Singurul care s-a gîndit la noi a fost șeful de post de la Hîrseni, în rest nicio autoritate locală. Eram toți speriați, și noi, și cei de la șantier. Am rămas fără curent electric, dar a fost remediată rețeaua duminică dimineața“, a spus Gabriela Miloiu, proprietarul cabanei Piscu Alb. La Sebeș, apele au intrat în gospodării și au distrus suprafețe mari de culturi. Au fost afectate și zonele turistice de la Viștișoara și Cîrțișoara.

12 intervenții în cîteva ore

Militarii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au muncit fără încetare sîmbătă noaptea și toată ziua de ieri. Telefoanele au sunat încontinuu. Pe lîngă inundațiile din Făgăraș, pompierii au stins și două incendii la două case lovite de trăsnet în Cîrțișoara și Rucăr de Viștea. Zeci de metri de acoperiș au fost mistuiți de flăcări. „Am avut zece intenvenții legate de inundații și alte două la incendii. Avem pagube materiale, dar din fericire, nu avem victime omenești sau animale rănite. Noi sîntem pregătiți să intervenim în orice moment cu tot personalul și mașinile din dotare“, a declarat Gabriel Meșotă, purtător de cuvînt la ISU Brașov. În urma fenomenelor meteorologice produse pe raza județului au fost afectate total două și parțial șase linii de medie tensiune. Surse din cadrul SC Electrica Transilvania Sus susțin că din cauza acestor defecțiuni au rămas fără curent electric 10 localități: Viștișoara, Făgăraș, Șercaia, Toarcla, Ghimbav, Șimon, Săcele, Vulcan, Holbav și Mina 1 Mai. Ieri, pînă la ora 14.00, rămăseseră afectate parțial localitățile Vulcan, Holbav, Podul Olt, Mina 1 Mai, Toarcla. „Au mai fost afectate de inundații localitățile Recea, Făgăraș, Victoria, Rupea și Viștea. În comuna Recea, pîrîul Racovița a ieșit din matcă, fiind inundate cîteva curți, fără a fi afectate însă imobile“, a declarat Dan Grădinaru, șef birou prefect la Prefectura Brașov. Prefectul județului Brașov, Adriana Donțu, s-a aflat în cursul zilei de ieri în zonele afectate de inundații. ,,Turiștii aflați în pensiunile din zona Mănăstirii Sîmbăta și din zona Complexului Sîmbăta de Sus au fost înștiințați de Poliția rurală și jandarmi despre înrăutățirea vremii, cu rugămintea de a-și parca mașinile în zone indicate. Se pare că nimeni nu a înțeles acest lucru“, a precizat prefectul Adriana Donțu.

Alte zone afectate

În municipiul Brașov, echipele de intervenție au acționat, ieri, pentru scoaterea apei din subsolul unui imobil situat pe strada Octavian Goga.
* În orașul Predeal a fost inundat pasajul pietonal al Gării CFR Predeal unde s-a intervenit cu o autospecială și o motopompă pentru evacaurea apei.
* Pe DN1, în localitatea Timișul de Jos, un copac a căzut pe linia de medie tensiune, fiind necesară intervenția echipelor de la SC Electrica și de la Drumuri Naționale.
* În Făgăraș, Ghimbav, Codlea, Toarcla, Șimon, Săcele, instalațiile de alimentare cu energie electrică au fost afectate parțial de vînt, iar ieri, după amiazăse lucra la remedierea defecțiunilor.

Au rămas fără casă

* Ploaia de fulgere ce s-a abătut sîmbătă noaptea peste satul Rucăr a provocat un incendiu de proporții la casa unei familii (foto stînga). Flăcările au cuprins acoperișul și s-au extins cu repeziciune. Proprietara, Doina Codrea, a ieșit, ca de obicei, pe la ora 5.00, să hrănească animalele din gospodărie. A văzut flăcările și speriată, și-a luat cele două fetițe, una de 7, alta de 10 ani (foto jos), care dormeau în casă, și a început să strige după ajutor. ,,Am văzut flăcările și m-am speriat foarte tare. Am alergat pe stradă să chem pe cineva să aducă apă. Acum am rămas fără casă“, a spus Ionela de 10 ani. Pompierii au sosit pe la orele 6.00, pentru că erau prinși cu inundațiile din timpul nopții de pe Valea Sîmbetei. Pînă la sosirea forțelor de intervenție, sătenii au sărit ei în ajutorul familiei Codrea.
„A ars tot. N-am reușit să salvăm decît cîteva haine, în rest nimic. Flăcările au distrus mobilierul și aparatele de uz casnic. Avea lada frigorifică plină de carne, care a ars de parcă am fi prăjit-o. Pagubă mare. Acum vor locui într-o cameră amenajată în curte. Vor avea mare nevoie de ajutor pentru a-și reface casa. Dacă se întîmpla în toiul nopții, ardeau toți în casă“, a spus o vecină. Se pare că Doina Codrea avea asigurare pentru casă, dar aceasta expirase cu o zi înaintea incendiului.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagină


  Vom avea vaccinul împotriva COVID-19 până la sfârșitul anului?


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  Ieri, 60 de noi cazuri în județ


  Primarul din Sânpetru are COVID 19


  Azi 09:37
 • ➤ Eveniment


  Se caută constructor pentru trei trasee de down-hill în Postăvarul


  Azi 09:33
 • ➤ Eveniment


  Polițiștii locali au găsit o fetiță de trei ani pierdută de părinți


  Azi 09:29
 • ➤ Eveniment


  S-au întors cu COVID din tabăra de la Brașov


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  De miercuri


  Locuitorii din zona nouă a cartierului Tractorul vor avea autobuze


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  Firma spaniolă care a întârziat lucrările de la Informatică va plăti daune


  Azi 09:17
 • ➤ Actualitate


  La doi ani de la obținerea finanțării


  Drumul interjudețean dintre Brașov și Covasna intră în șantier


  Azi 09:11
 • ➤ Actualitate


  Când va fi gata, de fapt, autostrada Comarnic-Brașov?


  Azi 09:06
 • ➤ National


  Plin de nimicuri


  Încă un transfer de la PSD la PNL


  Azi 08:55
 • ➤ National


  Cîțu: România are cea mai mică creștere e deficitului bugetar față de estimarea inițială


  Azi 08:50
 • ➤ Life


  Se mărită


  Cătălina Ponor a primit inelul de nuntă


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Imaginea cu care Anda Adam a strâns peste 20.000 de like-uri


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Loredana Chivu și-a pus cele mai mari silicoane din România


  Azi 08:36
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  A apărut un nou număr din Historia


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum să împachetezi original un cadou


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  Mutu a debutat cu dreptul


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Ruben de la Barrera în locul lui Hagi


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  FOTBAL – LIGA CAMPIONILOR


  Campioana și-a aflat primul adversar din Europa


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  MacQueen continuă pe banca „lupilor”


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  SCM Vâlcea și CSM București își încep aventura europeană pe 12 septembrie


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  Jucătorii lui SR Brașov, din nou la treabă


  Azi 08:00
 • ➤ Sport


  U” Craiova, cap de serie în primul tur din Liga Europa


  09.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR Cluj și-a aflat adversara din primul tur preliminar


  09.08.2020
 • ➤ Economic


  Câte 2.500 de lei angajaților care lucrează acasă din cauza pandemiei


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Primarul din Sânpetru are Covid. Primăria este închisă mâine publicului


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  60 de noi cazuri COVID la Brașov, 1145 noi cazuri în România


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Peste 500 de brașoveni testați cu COVID se află izolați la domiciliu


  08.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  32 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1350 de cazuri în țară


  08.08.2020
 • ➤ National


  Pui de urs, omorât pe DN 1, lângă Brașov


  08.08.2020
 • ➤ Economic


  Germania a schimbat condițiile pentru străini: 7 județe din România sunt pe lista ”zonelor de risc”


  08.08.2020
 • ➤ Economic


  Fiscul strânge informații privind cardurile, conturile și casetele de valori ale persoanelor fizice


  07.08.2020
 • ➤ Religie


  De Sf Maria


  Pelerinii nu vor avea voie să se apropie de icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Se apropie un spectacol ceresc: ploaia de stele. Perseidele pot fi văzute în noaptea de 12/13 august


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Drumul care leagă comunele Măieruș, Apața și Augustin de județul Covasna, modernizat de CJ Brașov


  07.08.2020
 • ➤ National


  Intră în vigoare legea care pedepsește hărțuirea la locul de muncă. Sancțiuni, între 10.000 și 15.000 de lei


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De miercuri, brașovenii din zona nouă a cartierului Tractorul vor avea transport în comun în cartier


  07.08.2020
 • ➤ Cititori


  6 detalii de luat în calcul atunci când cumperi un lampadar


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  79 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1378 în țară. Record de decese: 50 în 24 de ore


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Biciclist lovit pe Bulevardul Griviței din Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Câte paturi ATI COVID va avea spitalul modular?


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Mereu în alertă


  Încă un focar de COVID în județul Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  ARR a dat aviz negativ mai multor autobuze Transbus


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Crucea Roșie din Brașov a primit un nou sediu


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sporuri de 40% pentru directorii DSP-urilor și de 30% pentru funcționari


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Investiții de 43 de milioane de lei în rețelele de apă și canalizare la Săcele


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  În caz de urgență


  Sprijin pentru părinți și în noul an școlar


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Căminul și sala de sport de la Colegiul Tehnic de Transporturi intră în șantier


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Noi locuri de parcare


  07.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  De doi lei speranță

  Articolul următor


  Grupul de la Sinaia desființează titularizarea

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 19 milisecunde, încărcat în milisecunde