Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Potop în Țara Făgărașului

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Lucia BAKI » Simona SUCIU, 27.08.2007
* Ploile torențiale au făcut ravagii pe toate văile montane de la Sebeș, Recea, Lisa, Sîmbăta de Sus, Viștișoara, Cîrțișoara *Mașini luate de apă și turiști izolați la Sîmbăta * Două case au fost lovite de trăsnet

Baierele cerului s-au rupt, sîmbătă spre duminică noaptea, deasupra județului Brașov. O oră, între 2 și 3 noaptea, în care a plouat torențial a provocat pagube imense și a băgat spaima în turiștii și localnicii satelor din Țara Făgărașului. Pe toate văile montane de la Sebeș, Recea, Lisa, Sîmbăta de Sus, Viștișoara, Cîrțișoara, apele au făcut ravagii. Cele mai afectate localități au fost Sîmbăta de Sus și Lisa unde 12 mașini au fost luate de apă, aproape 200 de gospodării au fost inundate și peste 100 de turiști au fost evacuați din calea șuvoaielor. Două case din zonă au fost lovite de trăsnet și o parte dintre acoperișuri au ars. Nimeni nu a fost rănit, dar oamenilor nu le-a venit să creadă că au rămas fără mașini în doar cîteva minute. Pompierii au lucrat fără întrerupere pentru a evacua apa de pe drumurile inundate. Ieri după-amiază, în jurul orei 17.00, 30 de turiști se aflau izolați pe drumul forestier care pornește de la Complexul Sîmbăta spre cabana turistică Sîmbăta. Echipe mixte formate din jandarmi, polițiști și salvamontiști au pornit să recupereze persoanele izolate în zona montană. Turiștii au fost conduși la Mănăstirea Sîmbăta, unde li s-a asigurat cazare, hrană și haine uscate.

Dezastru în zona turistică Sîmbăta de Sus

Zona turistică de la Sîmbăta de Sus a fost puternic lovită de viitură. Apele învolburate venite de pe versanți au adus cantități însemnate de bușteni, pietre și mîl care au distrus totul în cale. 12 autoturisme parcate chiar pe malul rîului Sîmbăta au fost luate de ape, iar alte cinci mașini oprite în zona mănăstirii au fost și ele inundate. Drumul ce leagă Complexul Sîmbăta de hotelul Floarea Reginei a fost blocat de bușteni și șapte podețe care făceau legătura între pensiunile din zona Mănăstirii Sîmbăta și drumul principal au fost distruse. Peste 40 de turiști aflați în hotel au trăit clipe de coșmar. Și pensiunile din zonă au avut de suferit. Cele mai afectate au fost pensiunile Andra și Cristiana amplasate în apropierea apei. Viitura a săpat pînă sub zidurile imobilelor. Din cauza șuvoaielor, malurile văii Sîmbăta riscau să se surpe, iar pensiunile să fie luate de viitură. Potrivit situației transmise de Instituția Prefectului Brașov, ieri, la ora 14.00, echipele de intervenție au degajat drumul dintre Complexul Sîmbăta și Hotelul Floarea Reginei, iar cei 40 de turiști au fost sfătuiți să părăsească zona pentru a evita să rămînă blocați în hotel în cazul unor surpări de mal. Oamenilor li s-a pus la dispoziție un autocar care i-a dus pînă la Gara Făgăraș de unde au plecat fiecare acasă. Ieri dimineață, au început lucrările de consolidare a malurilor rîului în zona unor pensiuni. Și barajul păstrăvăriei de pe Valea Sîmbăta a fost afectat. Canalul de alimentare cu apă al bazinelor de pești de la SC Pensiune Păstrăvărie Floarea Reginei SA s-a înfundat ceea ce a dus la moartea celor 30 de tone de păstrăvi aflate în bazine. Peștii morți au fost transportați de către Protan SA. Pentru intervențiile de la Sîmbăta de Sus au fost mobilizați 12 pompieri militari și 20 de jandarmi. ,,Pînă nu mai scade nivelul apelor nu putem intra cu utilajele pentru a mai căuta mașinile dispărute. Autoturismele au fost duse de viitură peste 3 km. Pe unele nici nu le-am găsit. Știm cu siguranță că în bazinele păstrăvăriei de la pensiunea Andra, sub buștenii aduși de ape, sînt cel puțin două mașini“, au spus jandarmii de la Sîmbăta.

Lisa sub ape

Și zona turistică de la Lisa a fost măturată de viitură. Apele învolburate au ajuns în satele Breaza și Lisa rupînd mai multe podețe și poduri. În Breaza, apele ieșite din matcă ale rîului Sîmbăta au inundat strada principală. ,,Eram la cabana Plaiul Lisei. Pe la 2.00 noaptea a început potopul. Auzeam din cabană loviturile bolovanilor care veneau de pe versanți. Singurul nostru gînd a fost să urcăm cît mai sus pentru a nu fi luați de ape. Pe la ora 4.00, toți turiștii din cabană ne-am propus să plecăm spre sat. Singurul drum practicabil era cel forestier care leagă zona turistică de Sîmbăta de Sus. Așa am ajuns la Complexul Sîmbăta de Sus, unde era alt dezastru“, a spus viceprimarul Făgărașului, Sorin Mănduc, aflat și el în cabană. Și pe Valea Brezei, viitura a afectat pensiunile. 20 de familii aflate la cabana Colții Brezei au fost evacuate de un echipaj format din 18 jandarmi și trei pompieri militari. Apele ajunse în satul Lisa, au distrus podețele și podul din centrul satului, după care s-au revărsat în gospodării. ,,Pe strada principală, apa depășea un metru. A intrat în case, în beciuri, în fîntîni. Abia ne-am salvat. A fost un coșmar, mi-am văzut moartea cu ochii. N-am văzut așa ceva de cînd sînt eu“, a spus un sătean de 70 de ani. Apa a intrat în peste 100 de case, după ce podul din centrul satului a fost rupt de viitură. În cursul zilei de ieri, apa a fost scoasă din gospodăriile lisenilor cu patru motopompe. Au fost aduse și utilaje pentru decolmatarea albiei rîului. La Lisa au acționat 12 pompieri militari și 20 de jandarmi. Fîntînile s-au umplut de mîl, iar apa de la rețea nu mai era potabilă.

Turiști evacuați de pe Valea Sebeșului

Și pîrîul Netotu a ieșit din matcă din cauza ploilor abundente. Au fost inundate trei gospodării din Gura Văii și a fost distrus un podeț. Cinci kilometri de drum comunal și alți 15 km de drum forestier au fost acoperiți de ape. La intrarea în satul Dridif, un echipaj de poliție a supravegheat zona pentru a devia circulația, dacă pîrîul Netotu ar fi depășit albia și în această zonă. Șuvoaiele au devastat și comuna Hîrseni. Valea Sebeșului a inundat drumul ce leagă zona Piscul Alb de satul Sebeș. Turiștii aflați la cabana Piscul Alb au fost evacuați în cursul nopții de sîmbătă. ,,Singurul care s-a gîndit la noi a fost șeful de post de la Hîrseni, în rest nicio autoritate locală. Eram toți speriați, și noi, și cei de la șantier. Am rămas fără curent electric, dar a fost remediată rețeaua duminică dimineața“, a spus Gabriela Miloiu, proprietarul cabanei Piscu Alb. La Sebeș, apele au intrat în gospodării și au distrus suprafețe mari de culturi. Au fost afectate și zonele turistice de la Viștișoara și Cîrțișoara.

12 intervenții în cîteva ore

Militarii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au muncit fără încetare sîmbătă noaptea și toată ziua de ieri. Telefoanele au sunat încontinuu. Pe lîngă inundațiile din Făgăraș, pompierii au stins și două incendii la două case lovite de trăsnet în Cîrțișoara și Rucăr de Viștea. Zeci de metri de acoperiș au fost mistuiți de flăcări. „Am avut zece intenvenții legate de inundații și alte două la incendii. Avem pagube materiale, dar din fericire, nu avem victime omenești sau animale rănite. Noi sîntem pregătiți să intervenim în orice moment cu tot personalul și mașinile din dotare“, a declarat Gabriel Meșotă, purtător de cuvînt la ISU Brașov. În urma fenomenelor meteorologice produse pe raza județului au fost afectate total două și parțial șase linii de medie tensiune. Surse din cadrul SC Electrica Transilvania Sus susțin că din cauza acestor defecțiuni au rămas fără curent electric 10 localități: Viștișoara, Făgăraș, Șercaia, Toarcla, Ghimbav, Șimon, Săcele, Vulcan, Holbav și Mina 1 Mai. Ieri, pînă la ora 14.00, rămăseseră afectate parțial localitățile Vulcan, Holbav, Podul Olt, Mina 1 Mai, Toarcla. „Au mai fost afectate de inundații localitățile Recea, Făgăraș, Victoria, Rupea și Viștea. În comuna Recea, pîrîul Racovița a ieșit din matcă, fiind inundate cîteva curți, fără a fi afectate însă imobile“, a declarat Dan Grădinaru, șef birou prefect la Prefectura Brașov. Prefectul județului Brașov, Adriana Donțu, s-a aflat în cursul zilei de ieri în zonele afectate de inundații. ,,Turiștii aflați în pensiunile din zona Mănăstirii Sîmbăta și din zona Complexului Sîmbăta de Sus au fost înștiințați de Poliția rurală și jandarmi despre înrăutățirea vremii, cu rugămintea de a-și parca mașinile în zone indicate. Se pare că nimeni nu a înțeles acest lucru“, a precizat prefectul Adriana Donțu.

Alte zone afectate

În municipiul Brașov, echipele de intervenție au acționat, ieri, pentru scoaterea apei din subsolul unui imobil situat pe strada Octavian Goga.
* În orașul Predeal a fost inundat pasajul pietonal al Gării CFR Predeal unde s-a intervenit cu o autospecială și o motopompă pentru evacaurea apei.
* Pe DN1, în localitatea Timișul de Jos, un copac a căzut pe linia de medie tensiune, fiind necesară intervenția echipelor de la SC Electrica și de la Drumuri Naționale.
* În Făgăraș, Ghimbav, Codlea, Toarcla, Șimon, Săcele, instalațiile de alimentare cu energie electrică au fost afectate parțial de vînt, iar ieri, după amiazăse lucra la remedierea defecțiunilor.

Au rămas fără casă

* Ploaia de fulgere ce s-a abătut sîmbătă noaptea peste satul Rucăr a provocat un incendiu de proporții la casa unei familii (foto stînga). Flăcările au cuprins acoperișul și s-au extins cu repeziciune. Proprietara, Doina Codrea, a ieșit, ca de obicei, pe la ora 5.00, să hrănească animalele din gospodărie. A văzut flăcările și speriată, și-a luat cele două fetițe, una de 7, alta de 10 ani (foto jos), care dormeau în casă, și a început să strige după ajutor. ,,Am văzut flăcările și m-am speriat foarte tare. Am alergat pe stradă să chem pe cineva să aducă apă. Acum am rămas fără casă“, a spus Ionela de 10 ani. Pompierii au sosit pe la orele 6.00, pentru că erau prinși cu inundațiile din timpul nopții de pe Valea Sîmbetei. Pînă la sosirea forțelor de intervenție, sătenii au sărit ei în ajutorul familiei Codrea.
„A ars tot. N-am reușit să salvăm decît cîteva haine, în rest nimic. Flăcările au distrus mobilierul și aparatele de uz casnic. Avea lada frigorifică plină de carne, care a ars de parcă am fi prăjit-o. Pagubă mare. Acum vor locui într-o cameră amenajată în curte. Vor avea mare nevoie de ajutor pentru a-și reface casa. Dacă se întîmpla în toiul nopții, ardeau toți în casă“, a spus o vecină. Se pare că Doina Codrea avea asigurare pentru casă, dar aceasta expirase cu o zi înaintea incendiului.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  LNBF. Olimpia CSU Brașov, victorie de senzație cu CSM Satu Mare


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Chiara Holzl a câștigat primul concurs de Cupa Mondială de la Râșnov


  25.01.2020
 • ➤ International


  Virusul chinez a ajuns în alte 11 țări, inclusiv din Europa. Ultimul bilanț: 41 de morți, peste 1.300 de cazuri


  25.01.2020
 • ➤ Local


  Un nou accident în fața colegiului Meșotă din Brașov


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în optimi la Australian Open unde o va întâlni pe Elise Mertens


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Echipa feminină de tenis de masă a României s-a calificat la Jocurile Olimpice


  24.01.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK. Final de cantonament. Concluziile antrenorului Leo Grozavu


  24.01.2020
 • ➤ Sport


  Cazul de dopaj de la Corona Brașov se extinde și la hochei! Cristi Balaj: A apărut și disciplina hochei în discuție


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Decizie definitivă! Corona Brașov a fost retrogradată din Liga Națională!


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a câștigat amicalul cu ACS Kids Tâmpa U19


  23.01.2020
 • ➤ Local


  Airbus Helicopters România, contract pentru mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei


  23.01.2020
 • ➤ Local


  La Colegiul Titulescu, elevii învață la cursul ProtoShop Live design de produs pentru clienți reali


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în turul 3 la Australian Open. Victorie în două seturi cu britanica Harriet Dart


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Locuri de vis


  9 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Pregătește-te de sezonul estival


  Dantela, întotdeauna alegerea perfectă


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Îți lasă gura apă


  Galaktoboureko, plăcinta zeilor


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Top 4


  Cele mai periculoase animale de pe Terra omoară 1 milion de oameni pe an


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Caruselul succesului


  Cum a intrat Lady Gaga în faliment


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Berlinala 2020


  Radu Jude, primul regizor român cu trei producții în festival


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Când apare noul serial House of Dragons


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Și-a acceptat vârsta


  Sandra Bullock e fericită


  23.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Pe drumuri ocolite între Câmpina și Brașov


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Investiții


  Spitalul din Zărnești, aparatură și echipamente de ultimă generație


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria Făgăraș, la a doua ediție de bugetare participativă


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Cabana de la Plaiul Foii va fi modernizată


  23.01.2020
 • ➤ Week-end


  Invitații


  Unde ieșim în weekendul Micii Uniri


  23.01.2020
 • ➤ National


  I se fâlfâie de lege


  CCR: Alegerea lui Meleșcanu la șefia Senatului e neconstituțională


  23.01.2020
 • ➤ National


  Cetățenii cu viza de flotant într-o localitate nu pot vota acolo


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Frumusețea, din genă


  Mihaela Rădulescu este leit mama ei


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Smiley se mută la Los Angeles


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Pamela Anderson a ajuns la soțul 5


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Augustin Viziru va fi tată pentru prima oară


  23.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Consumul de combustibil


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie în primul amical din 2020


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  JOT2020


  Campionii olimpici cer o pistă de bob în România


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, despre transferul lui Chipciu la CFR Cluj


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep vs. Harriet Dart, la Australian Open


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile - Râșnov 2020


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Absolventă a cursului Master Coach


  Mariana Tîrcă revine în antrenorat


  23.01.2020
 • ➤ Local


  Update/ Muzicianul brașovean care s-a întors din epicentrul epidemiei din China se află în carantină


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical cu nouă goluri la Vulcan


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a luat un jucător de la Sepsi OSK 2 l Marin Barbu: „Nu e rău copilul“


  22.01.2020
 • ➤ Local


  CCR: Teodor Meleșcanu nu a fost ales legal președintele Senatului


  22.01.2020
 • ➤ Local


  A fost inaugurată Unitatea Medicală Mobilă aSpitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov


  22.01.2020
 • ➤ Local


  Nominalizări pentru „Premiile Anului în Cultur㔠la Brașov


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Respectă și vei fi respectat!


  22.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  O brașoveancă va fi procurorul general al României


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Merge greu


  Lucrările la pasajul Fartec trebuie să fie gata în prima jumătate a anului


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a decontat 3 milioane de lei pentru tratamente medicale în străinătate


  22.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  De doi lei speranță

  Articolul următor


  Grupul de la Sinaia desființează titularizarea

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.163 milisecunde, încărcat în milisecunde