Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Potop în Țara Făgărașului

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Lucia BAKI » Simona SUCIU, 27.08.2007
* Ploile torențiale au făcut ravagii pe toate văile montane de la Sebeș, Recea, Lisa, Sîmbăta de Sus, Viștișoara, Cîrțișoara *Mașini luate de apă și turiști izolați la Sîmbăta * Două case au fost lovite de trăsnet

Baierele cerului s-au rupt, sîmbătă spre duminică noaptea, deasupra județului Brașov. O oră, între 2 și 3 noaptea, în care a plouat torențial a provocat pagube imense și a băgat spaima în turiștii și localnicii satelor din Țara Făgărașului. Pe toate văile montane de la Sebeș, Recea, Lisa, Sîmbăta de Sus, Viștișoara, Cîrțișoara, apele au făcut ravagii. Cele mai afectate localități au fost Sîmbăta de Sus și Lisa unde 12 mașini au fost luate de apă, aproape 200 de gospodării au fost inundate și peste 100 de turiști au fost evacuați din calea șuvoaielor. Două case din zonă au fost lovite de trăsnet și o parte dintre acoperișuri au ars. Nimeni nu a fost rănit, dar oamenilor nu le-a venit să creadă că au rămas fără mașini în doar cîteva minute. Pompierii au lucrat fără întrerupere pentru a evacua apa de pe drumurile inundate. Ieri după-amiază, în jurul orei 17.00, 30 de turiști se aflau izolați pe drumul forestier care pornește de la Complexul Sîmbăta spre cabana turistică Sîmbăta. Echipe mixte formate din jandarmi, polițiști și salvamontiști au pornit să recupereze persoanele izolate în zona montană. Turiștii au fost conduși la Mănăstirea Sîmbăta, unde li s-a asigurat cazare, hrană și haine uscate.

Dezastru în zona turistică Sîmbăta de Sus

Zona turistică de la Sîmbăta de Sus a fost puternic lovită de viitură. Apele învolburate venite de pe versanți au adus cantități însemnate de bușteni, pietre și mîl care au distrus totul în cale. 12 autoturisme parcate chiar pe malul rîului Sîmbăta au fost luate de ape, iar alte cinci mașini oprite în zona mănăstirii au fost și ele inundate. Drumul ce leagă Complexul Sîmbăta de hotelul Floarea Reginei a fost blocat de bușteni și șapte podețe care făceau legătura între pensiunile din zona Mănăstirii Sîmbăta și drumul principal au fost distruse. Peste 40 de turiști aflați în hotel au trăit clipe de coșmar. Și pensiunile din zonă au avut de suferit. Cele mai afectate au fost pensiunile Andra și Cristiana amplasate în apropierea apei. Viitura a săpat pînă sub zidurile imobilelor. Din cauza șuvoaielor, malurile văii Sîmbăta riscau să se surpe, iar pensiunile să fie luate de viitură. Potrivit situației transmise de Instituția Prefectului Brașov, ieri, la ora 14.00, echipele de intervenție au degajat drumul dintre Complexul Sîmbăta și Hotelul Floarea Reginei, iar cei 40 de turiști au fost sfătuiți să părăsească zona pentru a evita să rămînă blocați în hotel în cazul unor surpări de mal. Oamenilor li s-a pus la dispoziție un autocar care i-a dus pînă la Gara Făgăraș de unde au plecat fiecare acasă. Ieri dimineață, au început lucrările de consolidare a malurilor rîului în zona unor pensiuni. Și barajul păstrăvăriei de pe Valea Sîmbăta a fost afectat. Canalul de alimentare cu apă al bazinelor de pești de la SC Pensiune Păstrăvărie Floarea Reginei SA s-a înfundat ceea ce a dus la moartea celor 30 de tone de păstrăvi aflate în bazine. Peștii morți au fost transportați de către Protan SA. Pentru intervențiile de la Sîmbăta de Sus au fost mobilizați 12 pompieri militari și 20 de jandarmi. ,,Pînă nu mai scade nivelul apelor nu putem intra cu utilajele pentru a mai căuta mașinile dispărute. Autoturismele au fost duse de viitură peste 3 km. Pe unele nici nu le-am găsit. Știm cu siguranță că în bazinele păstrăvăriei de la pensiunea Andra, sub buștenii aduși de ape, sînt cel puțin două mașini“, au spus jandarmii de la Sîmbăta.

Lisa sub ape

Și zona turistică de la Lisa a fost măturată de viitură. Apele învolburate au ajuns în satele Breaza și Lisa rupînd mai multe podețe și poduri. În Breaza, apele ieșite din matcă ale rîului Sîmbăta au inundat strada principală. ,,Eram la cabana Plaiul Lisei. Pe la 2.00 noaptea a început potopul. Auzeam din cabană loviturile bolovanilor care veneau de pe versanți. Singurul nostru gînd a fost să urcăm cît mai sus pentru a nu fi luați de ape. Pe la ora 4.00, toți turiștii din cabană ne-am propus să plecăm spre sat. Singurul drum practicabil era cel forestier care leagă zona turistică de Sîmbăta de Sus. Așa am ajuns la Complexul Sîmbăta de Sus, unde era alt dezastru“, a spus viceprimarul Făgărașului, Sorin Mănduc, aflat și el în cabană. Și pe Valea Brezei, viitura a afectat pensiunile. 20 de familii aflate la cabana Colții Brezei au fost evacuate de un echipaj format din 18 jandarmi și trei pompieri militari. Apele ajunse în satul Lisa, au distrus podețele și podul din centrul satului, după care s-au revărsat în gospodării. ,,Pe strada principală, apa depășea un metru. A intrat în case, în beciuri, în fîntîni. Abia ne-am salvat. A fost un coșmar, mi-am văzut moartea cu ochii. N-am văzut așa ceva de cînd sînt eu“, a spus un sătean de 70 de ani. Apa a intrat în peste 100 de case, după ce podul din centrul satului a fost rupt de viitură. În cursul zilei de ieri, apa a fost scoasă din gospodăriile lisenilor cu patru motopompe. Au fost aduse și utilaje pentru decolmatarea albiei rîului. La Lisa au acționat 12 pompieri militari și 20 de jandarmi. Fîntînile s-au umplut de mîl, iar apa de la rețea nu mai era potabilă.

Turiști evacuați de pe Valea Sebeșului

Și pîrîul Netotu a ieșit din matcă din cauza ploilor abundente. Au fost inundate trei gospodării din Gura Văii și a fost distrus un podeț. Cinci kilometri de drum comunal și alți 15 km de drum forestier au fost acoperiți de ape. La intrarea în satul Dridif, un echipaj de poliție a supravegheat zona pentru a devia circulația, dacă pîrîul Netotu ar fi depășit albia și în această zonă. Șuvoaiele au devastat și comuna Hîrseni. Valea Sebeșului a inundat drumul ce leagă zona Piscul Alb de satul Sebeș. Turiștii aflați la cabana Piscul Alb au fost evacuați în cursul nopții de sîmbătă. ,,Singurul care s-a gîndit la noi a fost șeful de post de la Hîrseni, în rest nicio autoritate locală. Eram toți speriați, și noi, și cei de la șantier. Am rămas fără curent electric, dar a fost remediată rețeaua duminică dimineața“, a spus Gabriela Miloiu, proprietarul cabanei Piscu Alb. La Sebeș, apele au intrat în gospodării și au distrus suprafețe mari de culturi. Au fost afectate și zonele turistice de la Viștișoara și Cîrțișoara.

12 intervenții în cîteva ore

Militarii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au muncit fără încetare sîmbătă noaptea și toată ziua de ieri. Telefoanele au sunat încontinuu. Pe lîngă inundațiile din Făgăraș, pompierii au stins și două incendii la două case lovite de trăsnet în Cîrțișoara și Rucăr de Viștea. Zeci de metri de acoperiș au fost mistuiți de flăcări. „Am avut zece intenvenții legate de inundații și alte două la incendii. Avem pagube materiale, dar din fericire, nu avem victime omenești sau animale rănite. Noi sîntem pregătiți să intervenim în orice moment cu tot personalul și mașinile din dotare“, a declarat Gabriel Meșotă, purtător de cuvînt la ISU Brașov. În urma fenomenelor meteorologice produse pe raza județului au fost afectate total două și parțial șase linii de medie tensiune. Surse din cadrul SC Electrica Transilvania Sus susțin că din cauza acestor defecțiuni au rămas fără curent electric 10 localități: Viștișoara, Făgăraș, Șercaia, Toarcla, Ghimbav, Șimon, Săcele, Vulcan, Holbav și Mina 1 Mai. Ieri, pînă la ora 14.00, rămăseseră afectate parțial localitățile Vulcan, Holbav, Podul Olt, Mina 1 Mai, Toarcla. „Au mai fost afectate de inundații localitățile Recea, Făgăraș, Victoria, Rupea și Viștea. În comuna Recea, pîrîul Racovița a ieșit din matcă, fiind inundate cîteva curți, fără a fi afectate însă imobile“, a declarat Dan Grădinaru, șef birou prefect la Prefectura Brașov. Prefectul județului Brașov, Adriana Donțu, s-a aflat în cursul zilei de ieri în zonele afectate de inundații. ,,Turiștii aflați în pensiunile din zona Mănăstirii Sîmbăta și din zona Complexului Sîmbăta de Sus au fost înștiințați de Poliția rurală și jandarmi despre înrăutățirea vremii, cu rugămintea de a-și parca mașinile în zone indicate. Se pare că nimeni nu a înțeles acest lucru“, a precizat prefectul Adriana Donțu.

Alte zone afectate

În municipiul Brașov, echipele de intervenție au acționat, ieri, pentru scoaterea apei din subsolul unui imobil situat pe strada Octavian Goga.
* În orașul Predeal a fost inundat pasajul pietonal al Gării CFR Predeal unde s-a intervenit cu o autospecială și o motopompă pentru evacaurea apei.
* Pe DN1, în localitatea Timișul de Jos, un copac a căzut pe linia de medie tensiune, fiind necesară intervenția echipelor de la SC Electrica și de la Drumuri Naționale.
* În Făgăraș, Ghimbav, Codlea, Toarcla, Șimon, Săcele, instalațiile de alimentare cu energie electrică au fost afectate parțial de vînt, iar ieri, după amiazăse lucra la remedierea defecțiunilor.

Au rămas fără casă

* Ploaia de fulgere ce s-a abătut sîmbătă noaptea peste satul Rucăr a provocat un incendiu de proporții la casa unei familii (foto stînga). Flăcările au cuprins acoperișul și s-au extins cu repeziciune. Proprietara, Doina Codrea, a ieșit, ca de obicei, pe la ora 5.00, să hrănească animalele din gospodărie. A văzut flăcările și speriată, și-a luat cele două fetițe, una de 7, alta de 10 ani (foto jos), care dormeau în casă, și a început să strige după ajutor. ,,Am văzut flăcările și m-am speriat foarte tare. Am alergat pe stradă să chem pe cineva să aducă apă. Acum am rămas fără casă“, a spus Ionela de 10 ani. Pompierii au sosit pe la orele 6.00, pentru că erau prinși cu inundațiile din timpul nopții de pe Valea Sîmbetei. Pînă la sosirea forțelor de intervenție, sătenii au sărit ei în ajutorul familiei Codrea.
„A ars tot. N-am reușit să salvăm decît cîteva haine, în rest nimic. Flăcările au distrus mobilierul și aparatele de uz casnic. Avea lada frigorifică plină de carne, care a ars de parcă am fi prăjit-o. Pagubă mare. Acum vor locui într-o cameră amenajată în curte. Vor avea mare nevoie de ajutor pentru a-și reface casa. Dacă se întîmpla în toiul nopții, ardeau toți în casă“, a spus o vecină. Se pare că Doina Codrea avea asigurare pentru casă, dar aceasta expirase cu o zi înaintea incendiului.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Am votat mulți și-atât


Dăncilă ajunge în turul 2 cu Iohannis

Ai grijă de votul tău!


Tu decizi cine va fi președintele
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Florian Stoica, solistul trupei Conexiuni, a murit


  Azi 11:56
 • ➤ Prima pagina


  CJ a semnat proiectul pentru balizajul aeroportului


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Au trecut 32 de ani


  2000 de alergători vor lua startul la Crosul „15 Noiembrie ’87"


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  Guvernul verifică șantierul din curtea Spitalului Județean


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Parcări de reședință, atribuite la prețul minim


  Azi 09:12
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Eveniment la Filarmonică


  Vioara lui Enescu, la Brașov


  Azi 09:01
 • ➤ Actualitate


  Coșul minim de consum pentru un trai decent s-a scumpit


  Azi 08:52
 • ➤ National


  Vorbește


  Klaus Iohannis anunță o dezbatere electorală fără Viorica Dăncilă


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Prea sus


  Gina Pistol a făcut un atac de panică


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Iulia Vântur: „Am trăit în 10 ani cât într-o viață”


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Amalia Enache se luptă cu caloriile


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Raluca Zenga a avut patru torturi de ziua ei


  Azi 08:26
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ghid de supraviețuire: Ce este de făcut în cazul unui cutremur?


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Baschet


  Luca Illeș (Transilvania Brașov), MVP la turneul de la Târgu Mureș


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  UEFA Regions Cup


  Bogdan Roșu, decisiv în victoria Brașovului cu Prahova


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Transilvania Brașov va reprezenta Brașovul la Cupa României de gimnastică


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Corona, victorie pe final cu AHCM Slobozia


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Vești bune


  ACS SR Brașov a evitat în ultimul moment depunctarea


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a trecut de AHCM Slobozia / Ion Crăciun: "De ce să nu avem emoții până la final?"


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  Marius Baciu, antrenorul lui Turris Turnu Măgurele, reținut de trupele DIAS direct de la stadion


  13.11.2019
 • ➤ Local


  CJ Brașov a semnat proiectul pentru balizajul aeroportului de la Ghimbav


  13.11.2019
 • ➤ Local


  Concert extraordinar „Vioara lui Enescu“ la Brașov


  13.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Șcheiul, amenințat de un nou complex rezidențial


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Tensiuni după urne


  Deputatul brașovean Tudor Benga cere demisia lui Dan Barna


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Cărți de identitate provizorii, eliberate pe loc în weekend-ul alegerilor


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Circulația în zona Patria, restricționată până vineri


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Tractorul va fi racordat la sistemul public de încălzire


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Apă caldă din energie verde, în rețeaua de termoficare a Brașovului


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Acțiune de ecologizare în Parcul Național Piatra Craiului


  13.11.2019
 • ➤ Local


  Procurorul Ramona Diaconu iese la pensie


  13.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Suport și informații


  Onco-plan.ro, prima platformă online destinată persoanelor cu cancer


  13.11.2019
 • ➤ National


  Circ și lacrimi la CEX


  „PSD nu poate câștiga alegerile cu o proastă“


  13.11.2019
 • ➤ National


  Iohannis nu acceptă dezbatere cu un candidat care a guvernat împotriva românilor


  13.11.2019
 • ➤ Life


  El se mândrește cu Babs


  Iubita lui Dorian Popa e tunată toată


  13.11.2019
 • ➤ Life


  Fiica Andreei Esca e nemulțumită de viața de student la Londra


  13.11.2019
 • ➤ Life


  Solistul trupei Carla’s Dreams a rămas fără mască


  13.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum ne ferim de teroriști


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  Culise: Leo Grozavu, susținut la Sepsi OSK de Hadnagy și Șfaițer


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  UEFA Regions Cup


  Meciul Brașov - Prahova a fost mutat pe stadionul Carpați


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov joacă azi, la Brașov, cu AHCM Slobozia


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  FRF a decis!


  ACS SR Brașov, amendată pentru showul fanilor de la Râșnov


  13.11.2019
 • ➤ Local


  10 ha de vegetație ard la Vlădeni, lângă Brașov


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Sepsi OSK are un nou antrenor! Csaba Laszlo, out!


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța tinerilor în mediul on-line!


  12.11.2019
 • ➤ National


  Mai mulți lideri USR, printre care și brașoveanul Tudor Benga, au cerut demisia lui Dan Barna


  12.11.2019
 • ➤ National


  Liviu Dragnea și-a ras mustața și cere eliberarea


  12.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Procesul în care Hrebenciuc si Adam au fost condamnați se rejudecă


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Un nou sens giratoriu provizoriu la Râșnov


  12.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  De doi lei speranță

  Articolul următor


  Grupul de la Sinaia desființează titularizarea

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.460 milisecunde, încărcat în milisecunde