Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Motu Pittiș nu mai e

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 06.08.2007
* Actorul Florian Pittiș, ai cărui strămoși se trag din Șcheii Brașovului, a murit ieri, la vîrsta de 63 de ani, pe patul spitalului Fundeni * Rebelul „cu pletele în vînt“ a rămas, indiferent de timpuri, pînă în ultima clipă, un om liber

Cînd s-a auzit, acum o săptămînă, că Florian Pittiș s-a internat în stare gravă la Institutul Oncologic București, parcă un trăsnet a căzut peste noi. În aceeași zi în care Preafericitul Teoctist s-a stins. Vești grele, una după alta. Ieri după-amiază, cînd încă mai speram ca, după pierderea patriarhului, măcar starea de sănătate a actorului să se îmbunătățească, s-a produs inevitabilul: Moțu a murit. Vestea ne-a năucit, nu ne vine să credem că bărbatul care a jucat toată viața rolul adolescentului fără vîrstă, nu mai e. Dumnezeu să-l odihnească!

N-a putut ajunge la Brașov

Avea o voce inconfundabilă și o prezență scenică originală. Veteranul teatrului românesc a fost toată viața imaginea-simbol a veșnicului îndrăgostit de muzica anilor ’60. De la „Veronica“ la „Hamlet“, a trecut prin zeci de roluri. Cînta și recita. Juca fotbal și conducea un post de radio. Florian Pittiș nu aparținea unei generații anume. Era al românilor de toate vîrstele. Dar, în același timp, el a fost rebelul generației hippy, „rebelul cu pletele în vînt“, așa cum el însuși s-a definit, indiferent de timpuri. Nu de mult, cu ocazia concertului din România al celor de la Rolling Stones, l-am putut vedea povestind istoria trupei, în emisiuni televizate. Ar fi trebuit să vină la Brașov cu ocazia Festivalului Medieval de acum două săptămîni. N-a putut ajunge, necruțătoarea boală, un cancer la prostată cu care se lupta de mai mult de un an, nu i-a permis să-i întîlnească pe brașovenii pe care-i îndrăgea. Avea un motiv anume să iubească vechea cetate transilvăneană, stră-stră bunicul lui se trăgea din Șcheii Brașovului.

Pitiș, nu Pittiș

S-a născut pe 4 octombrie 1943, la București, dar după tată era ardelean. „Primul Pittiș despre care a aflat tata a fost preotul Bonifachie Pitiș din Șcheii Brașovului, un stră-străbunic al meu. În grădina lui s-a petrecut un fapt istoric: Anton Pann i-a dat lui Andrei Mureșanu muzica pentru «Deșteaptă-te, române!»“, spunea Moțu, într-un interviu. Tatăl lui, Nicolae Pitiș, a fost comandor aviator. A apucat aviația fără parașută. „A schimbat garda la palat, a luat masa cu regele, de fapt cu amîndoi. Și cu Carol al II-lea, și cu Mihai“, povestea actorul. Mama lui Moțu, Ana, a fost casnică, apoi croitoreasă. „Bunica din partea tatei era tare mîndră de mine pentru că eram primul băiat sosit în familie. Eram, deci, mai cu moț. Așa că am devenit «Moțu»“, obișnuia Pittiș să explice proveniența poreclei cu care era strigat de colegi, dar și de fanii lui. Cît despre nume, corect se scrie Pittiș. Dar, „cu doi «t» l-a scris jandarmul care mi-a făcut actul de naștere. Tatălui meu i-a fost un fel de lene să îndrepte această greșeală“.

La început de drum

Florian Pittiș a petrecut 35 de ani pe scena Teatrului „Bulandra“, ca actor și regizor. Pînă în ultima clipă, n-a renunțat la plete și la pasiunile lui de o viață: muzica, teatrul, echipa Rapid și Niculina, soția sa. A urcat pe scenă, cînd avea numai patru ani, în spectacolul „Congresul puștilor“, alături de Flavia Buref și Alexandru Lulescu. Primele lecturi, cînd a învățat să citească, au fost piese de teatru. Mai tîrziu, a epuizat biblioteca școlii. În școala generală a văzut de 23 de ori piesa „O scrisoare pierdută“, regizată de Sică Alexandrescu. La 14 ani a interpretat primul rol: „Cetățeanul turmentat“. „Mai tîrziu, m-a cuprins patima rockului. Era în 1956. Asta era o nebunie cu atît mai mare cu cît, la radio, nici pomeneală de rock“, mărturisea hippyotul. Pasiunea pentru film a descoperit-o odată cu „Vagabondul“. Îi plăcea Raj Kapoor, așa că a văzut filmul de 21 de ori. Primul disc pe care și l-a cumpărat a fost, desigur, „Avaramu! A-a-a-a! Avaramuuu!“. În liceu, mergea la olimpiadele de matematică și ar fi cîștigat locul I dacă n-ar fi fost un elev problemă la capitolul disciplină.

„Vă rog să-mi dați o clipă ascultare!“

Tot în liceu, și-a făcut o formație muzicală. N-aveau chitare electrice, așa că au făcut o improvizație cu un aparat de radio vechi, la care se curentau deseori. „Băteam într-o tobă cu piciorul, că n-aveam pedale, și cu bețele în scaun. Eu eram la baterie și solist vocal“, spunea Moțu. La Teatru n-a intrat din prima, fiindcă graseia supărător. Vreme de un an a luat lecții de dicție. Între timp, lucra la Teatrul „Bulandra“, ca electrician voluntar. Adică fără plată. Recordul lui de vizionare a fost piesa „Cum vă place“. A văzut-o de 236 de ori. Într-o zi, regizorul Liviu Ciulei i-a propus un rol mic. Așa a intrat Moțu în lumea teatrului. Prima lui replică a fost: „Vă rog să-mi dați o clipă ascultare!“. A interpretat sute de roluri. Cînd a observat că are viziuni diferite de ale regizorului, s-a apucat de regie teatru-film. Dar timbrul deosebit al vocii l-a făcut să devină și vocea din fundalul filmelor documentare de la Teleenciclopedia, sau chiar reclame.

Discreția sfîrșitului

Ultimul său proiect artistic a fost Pasărea Colibri, formație de veterani ai folkului în cadrul căreia cînta și recita. Cel puțin din 1992 încoace, de cînd a luat ființă grupul, Pittiș recita faimosul poem al lui Mircea Dinescu „Sînt tînăr, doamnă!“. Acesta a fost Florian Pittiș, și încă mult mai mult. Un om cu viață plină, rebelă, un actor original care, în piesele clasice, n-avea nevoie de perucă, pletele proprii înlocuiau recuzita. Ținuta lui nonconformistă i-a adus necazuri în regimul comunist, ca actor primea rar un rol în filme, totuși a reușit să strecoare în cariera lui multe replici cu puternic substrat anticomunist. A fost un luptător underground, un artist al scenei care a jucat pînă în ultima clipă rolul omului discret. N-a vrut să se știe de suferința lui. Medicul curant, oncologul Mădălina Drăgănescu, a primit de la Moțu o declarație scrisă prin care o ruga ca, în afara familiei sale, nimeni să nu știe detalii despre evoluția bolii. Pînă în ultima secundă. Apoi, s-a stins.

„Vă salut,

Mă numesc Florian Pittiș și vă anunț că am cancer la prostată. Am 63 de ani, sînt director la un radio și de curînd cea mai mare bucurie pe care am avut-o în viața mea a fost concertul Rolling Stones... Doctorii m-au avertizat că sînt prea slăbit, că poate o să agravez ce a mai rămas din boala mea participînd la concert... Viața mea a fost extraordinar de frumoasă... Am fost rebelul cu plete în vînt... am trăit viața intens, ca pe o minune, și nu îmi pare rău de nimic din ceea ce am făcut... Aș vrea să vă aduceți aminte de mine...“
(1 august, ultima însemnare
a lui Florian Pittiș pe blog)

Meci in memoriam

* În meciul cu Gloria Bistrița de ieri, jucătorii de la Rapid au purtat banderole negre în amintirea lui Florian Pittiș, unul dintre cei mai vechi și înfocați suporteri ai echipei alb-vișinii. Moțu a fost membru fondator al Clubului Aristocratic Rapid, purta deseori eșarfe cu culorile clubului și nu s-a despărțit nicio clipă de insigna Rapidului.

„Oameni buni,
Oricît dați în dar,
O inimă de piatră nu mai bate iar.
Oameni buni,
De n-oi mai fi viu,
Aflu eu taina ce doar morții-o știu.“
(Refrenul piesei „Oameni buni“, de Bob Dylan & Robert Hunter,
traducere Florian Pittiș, melodie
interpretată
de trupa Pasărea Colibri)
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Citesc, dar nu înțeleg. Pentru că nu are cine să-i învețe


44% din elevii români sunt analfabeți funcționali
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Apel la respect pentru libertatea presei și independența jurnalistică în Europa


  Azi 20:35
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj


  Anunțul FRH. Corona Brașov a fost descalificată din Liga Națională!


  Azi 16:09
 • ➤ Sport


  Programul României din grupa principală a Campionatului Mondial din Japonia


  Azi 15:44
 • ➤ Local


  O româncă emigrată în Marea Britanie a plantat 15.000 de copaci în Munții Făgăraș


  Azi 15:51
 • ➤ Local


  Femeie tâlhărită pe o stradă din Brașov


  Azi 15:31
 • ➤ Local


  Moș Nicolae le-a adus săcelenilor un patinoar mobil


  Azi 14:51
 • ➤ Local


  Coșuri pentru gunoi reciclabil în 11 parcuri din Brașov


  Azi 14:27
 • ➤ Local


  Angajații din spitale pot rămâne fără contract de muncă dacă sunt prinși că iau șpagă


  Azi 14:33
 • ➤ Life


  Nu sunt decoruri


  Cele mai înfricoșătoare 7 locuri de pe Pământ


  Azi 14:10
 • ➤ Life


  Ispite


  Parfum de femeie


  Azi 14:07
 • ➤ Life


  Un condiment prețios


  Vanilia, esența esențială


  Azi 14:05
 • ➤ Life


  Merită să încercați


  10 secrete ale fericirii


  Azi 13:40
 • ➤ Life


  Prima gâscă de zăpadă a ajuns în România


  Azi 13:39
 • ➤ Sport


  Fantastic! România a câștigat dramatic meciul decisiv cu Ungaria


  Azi 13:37
 • ➤ Life


  Tango, ceai Yerba Mate și dulce de leche


  Savori argentiniene cu Analia Selis


  Azi 13:37
 • ➤ Life


  O listă


  Cele mai așteptate filme în 2020


  Azi 13:36
 • ➤ Prima pagina


  Fără restricții pe DN73 între Râșnov și Bran


  Azi 13:26
 • ➤ Eveniment


  Se deschide pârtia de săniuș din Poiana Brașov


  Azi 13:23
 • ➤ Eveniment


  Circulația se închide pe un tronson de pe strada Nicolae Titulescu


  Azi 13:22
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Concert caritabil de jazz, cu Harry Tavitian


  Azi 13:19
 • ➤ Eveniment


  Săcele, un municipiu canalizat doar pe jumătate


  Azi 13:11
 • ➤ Religie


  Sfântul cel darnic


  Ziua Sf. Nicolae anunță începutul sărbătorilor de iarnă


  Azi 13:06
 • ➤ National


  E tot mai aproape


  Ordonanță pentru alegerea primarilor în două tururi


  Azi 13:01
 • ➤ National


  Cioloș propune Ministru la Educație care să stea în funcție 5 ani, indiferent de culoarea politică a guvernului


  Azi 12:58
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 12:54
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Premiul Publicului TIFF și propunerea Germaniei la Premiile Oscar: ”Copilul-problemă”, acum în cinematografele din Brașov


  Azi 12:50
 • ➤ Life


  Mereu ispititoare


  Anna Lesko, aproape goală în parcare


  Azi 12:41
 • ➤ Life


  Margherita de la Clejani face senzație în SUA


  Azi 12:37
 • ➤ Life


  Bote a primit de ziua lui o mașină


  Azi 12:33
 • ➤ Life


  O banană de 120.000 de dolari


  Azi 12:19
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Kerry Blue Terrier


  Azi 12:15
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cura de ouă de prepeliță


  Azi 12:12
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 12:11
 • ➤ Sport


  Andreea Răducan, învinsă de un sistem bolnăvicios


  Azi 12:08
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj


  Corona Brașov, lovită dur de EHF


  Azi 12:04
 • ➤ Sport


  Azi e meciul decisiv pentru România!


  Azi 12:01
 • ➤ Sport


  Brașoveanca Bianca Pascu, sportivul anului 2019


  Azi 11:59
 • ➤ Sport


  Fotbal pentru ”Mau” la Săcele!


  Tibi Ghioane, vedeta Memorialului „Marian Măuță“


  Azi 11:48
 • ➤ Local


  Un bărbat din Brașov a fost reținut de DIICOT după ce a fost prins cu patru kilograme de cannabis


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  EHF a decis suspendarea provizorie a Coronei Brașov din cupele europene!


  05.12.2019
 • ➤ Local


  Restricțiile de circulație de pe DN73 Râșnov-Bran au fost ridicate


  05.12.2019
 • ➤ Local


  Concert caritabil de jazz, cu Harry Tavitian, pentru salvarea clopotelor Bisericii Fortificată Evanghelică din Sânpetru


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj de la Corona Brașov. Andreea Chiricuță și Alicia Gogîrlă au scăpat de suspendarea provizorie


  05.12.2019
 • ➤ Local


  Un profesor din județul Brașov, suspectat de comportament nepotrivit cu elevele


  05.12.2019
 • ➤ Local


  Pui de urs lovit de tren, lângă Brașov


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  Andreea Răducan nu mai este președintele FRG! "Poate nu sunt omul potrivit la conducerea federației”


  05.12.2019
 • ➤ Prima pagina


  Colectarea selectivă a deșeurilor va fi extinsă în tot Brașovul


  05.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Moșteniri toxice


  Primăria Săcele vrea să scape în instanță de „Casa NATO“


  05.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Sistemul de 6,5 milioane lei pentru gestionarea Registrului Agricol din județ, un eșec


  05.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Veștea și Scripcaru au o promisiune pentru Spitalul Regional de la Brașov


  05.12.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Fără culpă medicală pentru bebelusul fără mîini

  Articolul următor


  S-a stins o vară amară

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.636 milisecunde, încărcat în milisecunde