Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Motu Pittiș nu mai e

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 06.08.2007
* Actorul Florian Pittiș, ai cărui strămoși se trag din Șcheii Brașovului, a murit ieri, la vîrsta de 63 de ani, pe patul spitalului Fundeni * Rebelul „cu pletele în vînt“ a rămas, indiferent de timpuri, pînă în ultima clipă, un om liber

Cînd s-a auzit, acum o săptămînă, că Florian Pittiș s-a internat în stare gravă la Institutul Oncologic București, parcă un trăsnet a căzut peste noi. În aceeași zi în care Preafericitul Teoctist s-a stins. Vești grele, una după alta. Ieri după-amiază, cînd încă mai speram ca, după pierderea patriarhului, măcar starea de sănătate a actorului să se îmbunătățească, s-a produs inevitabilul: Moțu a murit. Vestea ne-a năucit, nu ne vine să credem că bărbatul care a jucat toată viața rolul adolescentului fără vîrstă, nu mai e. Dumnezeu să-l odihnească!

N-a putut ajunge la Brașov

Avea o voce inconfundabilă și o prezență scenică originală. Veteranul teatrului românesc a fost toată viața imaginea-simbol a veșnicului îndrăgostit de muzica anilor ’60. De la „Veronica“ la „Hamlet“, a trecut prin zeci de roluri. Cînta și recita. Juca fotbal și conducea un post de radio. Florian Pittiș nu aparținea unei generații anume. Era al românilor de toate vîrstele. Dar, în același timp, el a fost rebelul generației hippy, „rebelul cu pletele în vînt“, așa cum el însuși s-a definit, indiferent de timpuri. Nu de mult, cu ocazia concertului din România al celor de la Rolling Stones, l-am putut vedea povestind istoria trupei, în emisiuni televizate. Ar fi trebuit să vină la Brașov cu ocazia Festivalului Medieval de acum două săptămîni. N-a putut ajunge, necruțătoarea boală, un cancer la prostată cu care se lupta de mai mult de un an, nu i-a permis să-i întîlnească pe brașovenii pe care-i îndrăgea. Avea un motiv anume să iubească vechea cetate transilvăneană, stră-stră bunicul lui se trăgea din Șcheii Brașovului.

Pitiș, nu Pittiș

S-a născut pe 4 octombrie 1943, la București, dar după tată era ardelean. „Primul Pittiș despre care a aflat tata a fost preotul Bonifachie Pitiș din Șcheii Brașovului, un stră-străbunic al meu. În grădina lui s-a petrecut un fapt istoric: Anton Pann i-a dat lui Andrei Mureșanu muzica pentru «Deșteaptă-te, române!»“, spunea Moțu, într-un interviu. Tatăl lui, Nicolae Pitiș, a fost comandor aviator. A apucat aviația fără parașută. „A schimbat garda la palat, a luat masa cu regele, de fapt cu amîndoi. Și cu Carol al II-lea, și cu Mihai“, povestea actorul. Mama lui Moțu, Ana, a fost casnică, apoi croitoreasă. „Bunica din partea tatei era tare mîndră de mine pentru că eram primul băiat sosit în familie. Eram, deci, mai cu moț. Așa că am devenit «Moțu»“, obișnuia Pittiș să explice proveniența poreclei cu care era strigat de colegi, dar și de fanii lui. Cît despre nume, corect se scrie Pittiș. Dar, „cu doi «t» l-a scris jandarmul care mi-a făcut actul de naștere. Tatălui meu i-a fost un fel de lene să îndrepte această greșeală“.

La început de drum

Florian Pittiș a petrecut 35 de ani pe scena Teatrului „Bulandra“, ca actor și regizor. Pînă în ultima clipă, n-a renunțat la plete și la pasiunile lui de o viață: muzica, teatrul, echipa Rapid și Niculina, soția sa. A urcat pe scenă, cînd avea numai patru ani, în spectacolul „Congresul puștilor“, alături de Flavia Buref și Alexandru Lulescu. Primele lecturi, cînd a învățat să citească, au fost piese de teatru. Mai tîrziu, a epuizat biblioteca școlii. În școala generală a văzut de 23 de ori piesa „O scrisoare pierdută“, regizată de Sică Alexandrescu. La 14 ani a interpretat primul rol: „Cetățeanul turmentat“. „Mai tîrziu, m-a cuprins patima rockului. Era în 1956. Asta era o nebunie cu atît mai mare cu cît, la radio, nici pomeneală de rock“, mărturisea hippyotul. Pasiunea pentru film a descoperit-o odată cu „Vagabondul“. Îi plăcea Raj Kapoor, așa că a văzut filmul de 21 de ori. Primul disc pe care și l-a cumpărat a fost, desigur, „Avaramu! A-a-a-a! Avaramuuu!“. În liceu, mergea la olimpiadele de matematică și ar fi cîștigat locul I dacă n-ar fi fost un elev problemă la capitolul disciplină.

„Vă rog să-mi dați o clipă ascultare!“

Tot în liceu, și-a făcut o formație muzicală. N-aveau chitare electrice, așa că au făcut o improvizație cu un aparat de radio vechi, la care se curentau deseori. „Băteam într-o tobă cu piciorul, că n-aveam pedale, și cu bețele în scaun. Eu eram la baterie și solist vocal“, spunea Moțu. La Teatru n-a intrat din prima, fiindcă graseia supărător. Vreme de un an a luat lecții de dicție. Între timp, lucra la Teatrul „Bulandra“, ca electrician voluntar. Adică fără plată. Recordul lui de vizionare a fost piesa „Cum vă place“. A văzut-o de 236 de ori. Într-o zi, regizorul Liviu Ciulei i-a propus un rol mic. Așa a intrat Moțu în lumea teatrului. Prima lui replică a fost: „Vă rog să-mi dați o clipă ascultare!“. A interpretat sute de roluri. Cînd a observat că are viziuni diferite de ale regizorului, s-a apucat de regie teatru-film. Dar timbrul deosebit al vocii l-a făcut să devină și vocea din fundalul filmelor documentare de la Teleenciclopedia, sau chiar reclame.

Discreția sfîrșitului

Ultimul său proiect artistic a fost Pasărea Colibri, formație de veterani ai folkului în cadrul căreia cînta și recita. Cel puțin din 1992 încoace, de cînd a luat ființă grupul, Pittiș recita faimosul poem al lui Mircea Dinescu „Sînt tînăr, doamnă!“. Acesta a fost Florian Pittiș, și încă mult mai mult. Un om cu viață plină, rebelă, un actor original care, în piesele clasice, n-avea nevoie de perucă, pletele proprii înlocuiau recuzita. Ținuta lui nonconformistă i-a adus necazuri în regimul comunist, ca actor primea rar un rol în filme, totuși a reușit să strecoare în cariera lui multe replici cu puternic substrat anticomunist. A fost un luptător underground, un artist al scenei care a jucat pînă în ultima clipă rolul omului discret. N-a vrut să se știe de suferința lui. Medicul curant, oncologul Mădălina Drăgănescu, a primit de la Moțu o declarație scrisă prin care o ruga ca, în afara familiei sale, nimeni să nu știe detalii despre evoluția bolii. Pînă în ultima secundă. Apoi, s-a stins.

„Vă salut,

Mă numesc Florian Pittiș și vă anunț că am cancer la prostată. Am 63 de ani, sînt director la un radio și de curînd cea mai mare bucurie pe care am avut-o în viața mea a fost concertul Rolling Stones... Doctorii m-au avertizat că sînt prea slăbit, că poate o să agravez ce a mai rămas din boala mea participînd la concert... Viața mea a fost extraordinar de frumoasă... Am fost rebelul cu plete în vînt... am trăit viața intens, ca pe o minune, și nu îmi pare rău de nimic din ceea ce am făcut... Aș vrea să vă aduceți aminte de mine...“
(1 august, ultima însemnare
a lui Florian Pittiș pe blog)

Meci in memoriam

* În meciul cu Gloria Bistrița de ieri, jucătorii de la Rapid au purtat banderole negre în amintirea lui Florian Pittiș, unul dintre cei mai vechi și înfocați suporteri ai echipei alb-vișinii. Moțu a fost membru fondator al Clubului Aristocratic Rapid, purta deseori eșarfe cu culorile clubului și nu s-a despărțit nicio clipă de insigna Rapidului.

„Oameni buni,
Oricît dați în dar,
O inimă de piatră nu mai bate iar.
Oameni buni,
De n-oi mai fi viu,
Aflu eu taina ce doar morții-o știu.“
(Refrenul piesei „Oameni buni“, de Bob Dylan & Robert Hunter,
traducere Florian Pittiș, melodie
interpretată
de trupa Pasărea Colibri)
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  A doua sesiune a BACULUI: 24 august - 5 septembrie


  Azi 15:10
 • ➤ Știri Brasov


  Asociația Noul Spital al Brașovului încearcă să salveze Spitalul Regional pus pe linie moartă de Guvernul Orban


  Azi 13:40
 • ➤ Știri Brasov


  55 de cazuri noi de COVID la Brașov, 614 în țară


  Azi 13:10
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Pericolele dating-ului online!


  Azi 10:37
 • ➤ Prima pagină


  Vin cele 56 de containere pentru spitalul modular


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  O zi neagră


  53 de cazuri noi de COVID la Brașov


  Azi 09:00
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Fostul manager de la Dramatic a pierdut și procesul


  Azi 08:56
 • ➤ Eveniment


  Iohannis: E o zi tristă. Avem un număr record de îmbolnăviri de COVID-19


  Azi 08:53
 • ➤ Eveniment


  Maternitatea din Brașov, în topul spitalelor din România


  Azi 08:50
 • ➤ Eveniment


  Casa Sfatului rămâne a orașului Brașov


  Azi 08:46
 • ➤ Actualitate


  Au început înscrierile


  Universitatea Transilvania oferă 2.850 de locuri la „buget” și 3.200 „cu taxă”


  Azi 08:44
 • ➤ Actualitate


  Ai fost în șomaj tehnic? E posibil să fi rămas fără asigurare de sănătate


  Azi 08:41
 • ➤ Actualitate


  De azi, bilete în stațiuni pentru pensionarii brașoveni


  Azi 08:39
 • ➤ National


  Avertisment


  Vom avea din nou cozi la secțiile de votare


  Azi 08:31
 • ➤ National


  Iohannis: alegerile locale se pot organiza, problema e campania


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Azi e ziua lor


  Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru și Angela Similea sunt născute în aceeași zi


  Azi 08:25
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum scapi de o durere de cap fără medicamente


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Încă un arbitru din Liga 1 are coronavirus!


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Cristian Ganea nu are loc la Athletic Bilbao


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Reacția oficială a CFR-ului


  Credit pentru Dan Petrescu


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Simona Gogîrlă a sunat adunarea la Corona


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Colțea Brașov își strigă nemulțumirea


  Azi 08:08
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Haiducii impozitării


  Azi 08:02
 • ➤ National


  Alianța USR PLUS critică legea privind organizarea alegerile locale: vom avea din nou cozi la secțiile de votare!


  08.07.2020
 • ➤ National


  Accident grav pentru fostul președinte al României, Emil Constantinescu. A suferit două fracturi grave


  08.07.2020
 • ➤ Sport


  Clemență pentru handbalistele de la Corona Brașov? Anunțul lui Cristi Balaj, șeful ANAD


  08.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  4 polițiștii confirmați cu COVID 19, la Brașov. Alți 9 sunt trimiși în izolare


  08.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  555 de noi cazuri COVID la nivel național, din care 53 la Brașov


  08.07.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Prevenirea furturilor din societăți comerciale


  08.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Maternitatea din Brașov, în topul celor mai bune și mai curate spitale din România


  08.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Autostrada Comarnic-Brașov trecea prin curtea Castelului Cantacuzino și prin etajul 7 al unor imobile!


  08.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Când aflăm cine vrea să fie primar la Brașov


  08.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Tot în topul negru


  45 de cazuri noi de COVID 19 la Brașov


  08.07.2020
 • ➤ Eveniment


  22 de hectare de verdeață pe gunoi


  08.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Focar de COVID 19 la Garda de Mediu Brașov


  08.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Comandă pentru încă 25 de troleibuze


  08.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Bugetari din Brașov dau statul în judecată pentru banii din șomajul tehnic


  08.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Prefectura Brașov a trimis ajutoarele la primării


  08.07.2020
 • ➤ National


  Băieții care fac legea


  Doi deputați PSD, amendați de polițiști într-o șaormerie


  08.07.2020
 • ➤ Life


  Îndrăgostită la Vama Veche


  Andreea Bălan are un nou iubit


  08.07.2020
 • ➤ Life


  Inna, sexi la Vama Veche


  08.07.2020
 • ➤ Life


  Mădălina Ghenea a rupt logodna cu multimiliardarul italian


  08.07.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cafeaua face mai mult bine decât rău


  08.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  08.07.2020
 • ➤ Sport


  Ionuț Stroe a anunțat sumele pe care le vor primi cluburile din partea UE


  08.07.2020
 • ➤ Sport


  A semnat cu Viitorul Șelimbăr


  Brașoveanul George Monea coboară la Liga 3


  08.07.2020
 • ➤ Sport


  O fostă handbalistă de la Corona Brașov, infectată cu coronavirus


  08.07.2020
 • ➤ Sport


  Teste COVID-19 înaintea play-off-ului Ligii a 4-a Brașov


  08.07.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Garanție pentru reciclare


  08.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Fără culpă medicală pentru bebelusul fără mîini

  Articolul următor


  S-a stins o vară amară

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 16 milisecunde, încărcat în milisecunde