Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Prima brașoveancă prefect

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 02.08.2007
* Aurelian Danu, fost membru PD, a aflat, ieri, din presă că el, la fel ca alți cinci prefecți din țară, a fost eliberat din funcție printr-o decizie luată în ședința de guvern * Instituția Prefectului din Brașov va fi condusă, începînd de azi, de subprefectul Adriana Donțu, fost membru PNL

Județul Brașov are, de ieri, un nou prefect. Guvernul a hotărît înlocuirea din funcție a șase prefecți, dintre care cinci foști membri ai Partidului Democrat și un fost liberal. Guvernul a preferat să lanseze vestea printr-un comunicat de presă, înainte de a-i anunța oficial pe cei șase prefecți. Printre ei se află și prefectul Brașovului, Aurelian Danu. Conform hotărîrii adoptate în ședința de guvern de ieri, Danu va fi înlocuit de Adriana Donțu, fost membru al PNL, care pînă în prezent a îndeplinit funcția de subprefect. Funcție pe care o va prelua Aurelian Danu.

„Deocamdată nu știu ce să spun cu privire la acest subiect. Eu sînt în concediu, și nu știu nimic despre asta. Nu am toate elementele pentru a face o declarație acum, așa că prefer să nu fac speculații. Cînd mi se încheie concediul, mă voi întoarce la lucru și vom vedea ce va fi.“
Adriana Donțu, subprefectul care devine prefect

„Am rămas surprins de această decizie, mai ales că, împreună cu echipa de la conducerea Instituției Prefectului, am primit o evaluare foarte bună din partea Guvernului și am obținut calificativul «Foarte bine».“
Aurelian Danu, prefectul care devine subprefect

Rocadă la Prefectură

Începînd de ieri, județul Brașov are un nou prefect. Guvernul a hotărît înlocuirea din funcție a șase prefecți, dintre care cinci foști membri ai Partidului Democrat și un fost liberal. Guvernul a preferat să lanseze vestea printr-un comunicat de presă, înainte de a-i anunța oficial pe cei șase prefecți și a le înmîna motivația Ministerului Internelor și Reformei Administrative. Printre cei șase prefecție se află și cel al Brașovului, Aurelian Danu. Conform hotărîrii adoptate în ședința de guvern de ieri, Danu va fi înlocuit de Adriana Donțu, fost membru al PNL, care pînă în prezent a îndeplinit funcția de subprefect. Cei șase prefecți eliberați din funcție ar fi fost acuzați că au susținut formațiunea democrată la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
Printr-un alt comunicat de presă, schimbarea din funcție a prefecților decisă în ședința de ieri a executivului este explicată de Guvern prin „îmbunătățirea calitativă a actului administrativ și asigurarea unui spor de competență“, precum „și printr-o mai bună motivare a unor înalți funcționari publici“.

Danu obținuse calificativul „Foarte bine“ din partea Guvernului

Prefectul de Brașov, Aurelian Danu, s-a arătat foarte surprins de lipsa de transparență a Guvernului. El spune că a aflat de decizia Guvernului prin intermediul presei și nu a primit, pînă în momentul în care știrea s-a transmis pe toate canalele, nicio hîrtie oficială care să îi aducă la cunoștință eliberarea sa din funcție și care să cuprindă și motivele care au stat la baza deciziei. „Am rămas surprins de această decizie, mai ales că, împreună cu echipa de la conducerea Instituției Prefectului, am primit o evaluare foarte bună din partea Guvernului și am obținut calificativul «Foarte bine». Nu am primit încă actul normativ și nu știu mai mult, dar și din funcția de subprefect în care am fost numit o să continui să lucrez cu profesionalism ca și pînă acum“, a declarat Aurelian Danu. Dat fiind că nu a văzut nicio hîrtie oficială care să îi confirme această schimbare, Danu nu poate spune dacă va înainta vreo acțiune în contencios împotriva acestei hotărîri. În ceea ce o privește pe Adriana Donțu, care va îndeplini funcția de prefect, fostul prefect apreciază că au făcut „o echipă foarte bună pînă în prezent“.

Adriana Donțu urcă la vîrful Prefecturii

Instituția Prefectului din Brașov va fi condusă, începînd de azi, de subprefectul Adriana Donțu, fost membru al PNL. „Deocamdată nu știu ce să spun cu privire la acest subiect. Eu sînt în concediu și nu știu nimic despre asta“, a declarat ieri Adriana Donțu la aflarea veștii că a fost promovată în funcția de prefect. Întrebată dacă va accepta sau nu acest post, Adriana Donțu s-a ferit să dea un verdict clar. „Nu am toate elementele pentru a face o declarație acum, așa că prefer să nu fac speculații. Cînd mi se încheie concediul mă voi întoarce la lucru și vom vedea ce va fi“, a spus Adriana Donțu.

Szakal se supune oricărei decizii

Cel de al doilea subprefect, Szakal Andras, nu era nici el la curent cu noile hotărîri ale Guvernului, în momentul în care a apărut comunicatul de presă al Guvernului. „Eu nu comentez deocamdată pentru că nu știu despre ce este vorba. Sînt pe teren, nu sînt la birou, așa că nu am citit niciun document oficial“, a declarat ieri după-amiază subprefectul Szakal Andras. Szakal s-a abținut de la orice comentariu legat de rocada dintre Aurelian Danu și Adriana Donțu și nu știe dacă o asemenea „mișcare de trupe“ l-ar putea viza și pe el. „Nu am auzit nimic. Chiar nu știu dacă și funcția mea este implicată în vreo rocadă. Însă dacă va fi sau nu așa, eu, ca înalt funcționar public, mă supun oricărei decizii“, a declarat subprefectul Szakal Andras.

„Principiul mobilității“

Pentru a motiva aceste schimbări, purtătorul de cuvînt al Guvernului, Camelia Spătaru a amintit că, din punct de vedere legal, prefecții, subprefecții și inspectorii guvernamentali fac parte din corpul înalților funcționari publici. Pentru aceștia funcționeaz㠄principiul mobilității“, Guvernul fiind cel care ia deciziile de mobilitate.
Oficial, aceste înlocuiri sînt explicate de executiv printr-o încercare de a întări capacitățile administrative, și de a eficientiza activitatea acestor înalți funcționari. Însă acest anunț vine după ce, în luna mai, surse din PNL declaraseră că prefecții despre care ei cred că și-au manifestat simpatia față de PD vor fi înlocuiți în funcție, după referendumul privind demiterea președintelui Traian Băsescu. Cinci dintre cei șase înlocuiți, respectiv, prefecții de Brașov, Dolj, Ialomița, Argeș, Hunedoara sînt foști membri ai PD, iar unul, Ionel Izină, din Teleorman, este fost membru al PNL. Dintre aceștia, Nicolae Giurgea, fostul prefect de Dolj, Marinică Cazacu, prefectul din Ialomița, și Ionel Izină, au fost numiți inspectori guvernamentali, cea mai puțin importantă poziție pe care o poate ocupa un înalt funcționar public.

Cum a ajuns Adriana Donțu în Prefectură

* Adriana Donțu a fost numită secretar general interimar al Prefecturii Brașov în data 29 decembrie 2005. Anul 2006 urma să marcheze depolitizarea Instituției Prefectului, iar noua lege prevedea că ocupantul funcției de secretar general al prefecturilor urma să devină, automat, al doilea subprefect. Numirea precipitată a liberalei, care făcea parte din Biroului Județean de Conducere al Organizației de Femei a PNL Brașov, a fost comentată la acea vreme ca mișcare pe ultima sută de metri a conducerii PNL care voia să se asigure că va avea un om la conducerea Prefecturii, alături de PD și UDMR, cînd funcțiile mai puteau fi ocupate încă prin numire. Juristul Adriana Donțu ocupase pînă atunci postul de director adjunct la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului.

„Cred că decizia schimbării prefectului Aurelian Danu are motivații politicianiste și a fost luată fără un suport real. Prefectul de Brașov nu a avut nici o implicare în campania de la referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu, nici de partea PD, nici de partea PSD, UDMR, PNL sau PLD. Înalții funționari publici nu fac politică și statutul lor e protejat prin lege. Oricum, PD Brașov nu are legătură cu activitatea niciunui înalt funcțioar public sau a altor demnitari care își derulează activitățile și iau decizii în conformitate cu atribuțiile, normele și legile prin puterea cărora au fost investiți.“   
George Scripcaru, liderul PD Brașov

Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină

Cu mască și distanțare


De la 1 iunie începe marea relaxare
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Corona Brașov. Primul antrenament, prima încălcare a ordinului MTS și MS


  Azi 17:24
 • ➤ National


  Legea educației sexuale în școli devine legea educației sanitare, dar doar cu acordul scris al părinților


  Azi 15:08
 • ➤ Sport


  LPF a anunțat programul primei etape din Liga 1 după pandemie!


  Azi 14:52
 • ➤ National


  Parlamentul a decis dublarea alocațiilor, după ce Guvernul a amânat legea până la 1 august 2020


  Azi 14:43
 • ➤ Știri Brasov


  6 noi cazuri COVID 19 la Brașov, 152 noi cazuri de îmbolnăvire în țară


  Azi 13:27
 • ➤ National


  CCR: Guvernul organizează alegerile, dar prelungirea mandatelor aleșilor locali prin ordonanță de urgență este neconstituțională


  Azi 13:17
 • ➤ Știri Brasov


  Primăria Brașov a reluat evaluarea proiectelor culturale. Vor fi finanțate doar evenimente în aer liber, bugetul total fiind tăiat la jumătate


  Azi 10:45
 • ➤ Prima pagină


  Parc cultural După Ziduri


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Proceduri prea întortocheate pentru adopție


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  Se redeschide Canionul 7 Scări


  Azi 08:56
 • ➤ Știri Brasov


  Buget suplimentat pentru bursele elevilor din Brașov


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Singur nu se poate


  Consiliul Județean pregătește concesionarea Aeroportului Internațional Brașov


  Azi 08:51
 • ➤ Actualitate


  RATBV a pierdut 6,5 milioane pe perioada stării de urgență


  Azi 08:45
 • ➤ National


  Locuri pe șantiere


  Constructorii de Autostrăzi propun o soluție pentru românii întorși în țară


  Azi 08:42
 • ➤ National


  Începe studiul privind imunizarea populației României la coronavirus


  Azi 08:36
 • ➤ National


  Vicepreședintele ANRE: „Nu mă aștept la o scădere senzațională a prețurilor la 1 iulie”


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  O scumpă


  Delia, primele 3 concerte în aer liber


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Mădălina Ghenea suferă


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Fotografia nud a lui Jennifer Aniston, scoasă la licitație


  Azi 08:23
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum să asortezi parchetul gri într-o amenajare modernă


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Roland Garros s-ar putea disputa cu spectatori


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Apelul șefului MTS


  Deschideți bazele sportive


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Marius Constantin și Aby Popa vor fi antrenați de Dușan Uhrin


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Play-off în Liga a 4-a București pentru desemnarea campioanei


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Arbitraj


  Brașovenii Marian Barbu și Stelian Slabu dau testele fizice la Pitești


  Azi 08:08
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Votul pe inocență


  Azi 08:01
 • ➤ Știri Brasov


  Reguli ca la mănăstire pentru pescari: Nu au voie să facă grătar, să consume alcool și să socializeze


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul la 54 de morți


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  S-a anulat Festivalul Internațional Cerbul de Aur 2020 de la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Calendarul sesiunilor speciale pentru examenele naționale


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit un polițist de la Secția 5 din Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un nou cutremur lângă Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  4 noi cazuri COVID 19 la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ National


  Oficial. Festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au fost anulate!


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Interviu cu Dr. Luminița Cîmpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brașov


  Îngrijirea pacienților in spitale în perioada pandemiei cu coronavirus


  02.06.2020
 • ➤ Prima pagină


  Azi se redeschid școlile


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Aprobate de CL


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă o expertiză tehnică pentru podul vechi de la Dârste


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre principalii poluatori din Brașov dispare


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Proiectul minicomplexului sportiv de la Tractorul a fost suspendat


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Unu din cinci dispensere puse în autobuzele RATBV a fost furat sau vandalizat


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Relaxare cu registru


  Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Fotografia care a afumat guvernul Orban


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la 1 iulie


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Precauții


  Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Cum se prepar㠄apa japoneză”, băutura care topește grăsime


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Când trebuie să ne ferim de ceaiul de tei


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  10 motive care fac din căpșuni un fruct minune


  02.06.2020
 • ➤ Life


  Fierbinte ca vara


  Anna Lesko a făcut compot de cireșe


  02.06.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Începe Postul Adormirii Maicii Domnului

  Articolul următor


  Rocada

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 22 milisecunde, încărcat în milisecunde