Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Revolta copiilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 17.04.2007
* Copiii de pe Strada Carpaților 59B au organizat un miting de protest * Ei cer ca spațiul lor de joacă să nu fie stricat cu parcări și construcții

Lîngă un bloc de pe Strada Carpaților, peticul de verdeață pe care zburdau copiii e gata să fie distrus. Un edificiu cu 10 etaje urmează să se construiască pe gazonul verde, știrbind și din parcul de joacă al copiilor. Vreo zece puști, nu mai mari de 12 ani, au fost primii locatari care au luat atitudine. Ei au ieșit în stradă cu pancarte, cerînd salvarea colțului de natură și a locului de joacă. Copiii au mai făcut și niște afișe. Au desenat un cal, o veveriță și o vulpe pe iarbă. Și niște flori care spun „Vrem să trăim și noi“. Au multiplicat afișul și au pus cîte unul în fiecare cutie poștală. Picii s-au apucat și de strîns semnături de adeziune la protestul lor. Au sunat la toate ușile din bloc și le-au explicat adulților că spațiul lor de joacă e în pericol. Adulții, deși n-au privit cu ochi buni transformarea de lîngă bloc, au dat din umeri.

Tot orașul suferă schimbări urbanistice. Trotuarele sînt refăcute, garajele demolate și înlocuite cu parcări, străzile se lărgesc. Brașovenii sînt încîntați să vadă cum, sub ochii lor, orașul se transformă într-unul civilizat, modern, cu amenajări urbanistice utile. Dar cu ce preț? În multe părți ale Brașovului, s-a trecut la defrișarea spațiilor verzi, și-așa insuficiente, pentru a face loc parcărilor atît de necesare acum cînd tot românul are mașină.
Lîngă un bloc de pe Strada Carpaților, peticul de verdeață pe care zburdau copiii e gata să fie distrus. Un edificiu cu 10 etaje urmează să se construiască pe gazonul verde, știrbind și din parcul de joacă al copiilor. Vreo zece puști, nu mai mari de 12 ani, au fost primii locatari care au luat atitudine. Ei au ieșit în stradă cu pancarte, cerînd salvarea colțului de natură și a locului de joacă.

Utilaje pe zona verde

Înainte ca adulții să apuce să facă ceva, copiii de pe Strada Carpaților 59B au tras un semnal de alarmă. Zona verde de lîngă blocul lor urmează să fie distrusă. Au ieșit la joacă, așa cum fac în fiecare zi, dar pe iarbă au văzut utilaje și camioane. „Era luni cînd eu și Betty am observat muncitorii. Am zis să spionăm, ca să aflăm mai multe“, își începe istorisirea Emilia Năstasă, o puștoaică de 11 ani. „Am auzit că vorbeau de un bloc, că spațiile verzi vor fi parcări. Mi-am dat seama imediat că noi, copiii, n-o să mai avem parc. Le-am zis la toți colegii și ne-am supărat“, continuă Beatrice Petrariu, o fetiță de 10 ani. Vestea s-a dus ca vîntul. Dar nu printre adulți, care, deși n-au privit cu ochi buni transformarea de lîngă bloc, au dat din umeri. Însă cei mici, vreo zece, au trecut la fapte. Și au pus la punct, ca niște oameni mari, o adevărată campanie de sensibilizare a opiniei publice.

„Mie îmi place la leagăn“

„A venit șeful muncitorilor și ne-a dat la toți oamenii din bloc niște pliante cu blocul de 10 etaje care se va construi pe locul nostru de joacă. La parter, va fi salon de înfrumusețare și va avea și parcare subterană“, spune Roxana Dochia, care, la 12 ani, a devenit șefa grupului de protest. „Noi trăim aici de 12 ani, de cînd ne-am născut. Aici ne jucăm de-a baba oarba, ascunselea, prinselea, capră nouă și țară, țară, vrem ostași. Vrem să ne lase în pace locul de joacă“, protestează George Teodorescu, și el tot de 12 ani. Cu toții sînt elevi la Școala Generală nr. 23. „Mie îmi place la leagăn“, spune timidă și mezina revoltaților, Ancuța Dochia, de numai 6 anișori.

Miting la locul de joacă

Copiii și-au dat seama că, prin distrugerea zonei verzi, nu numai jocul lor va avea de suferit. „Natura ne ajută, ne dă oxigen, plantele purifică mințile, cînd te simți obosit e bine să te uiți la verdeață“, explică Roxana. Perfect motivați să-și salveze oaza lor de vegetație, au trecut la acțiune. Înarmați cu carioci, creioane colorate și un bloc de desen, au desenat pancarte, ilustrînd, după cum s-au priceput mai bine, natura fără gunoaie și fără blocuri înghesuite unul într-altul. Au scris cu litere de-o șchioapă: „Iubiți natura! Nu o distrugeți!“, „Protejați spațiile verzi!“, „Faceți-ne fericiți!“, „Zîmbește alături de noi!“. Au ieșit cu ele la gardul care împrejmuiește viitorul șantier. Cîțiva trecători s-au oprit să-i privească amuzați. Mamele care-și dădeau copiii în leagăne, însă, i-au felicitat. Și cu felicitările au rămas. Niciun adult nu i-a sprijinit în demersul lor civic, deloc copilăresc, de a ocroti spațiile verzi.

Liste cu semnături

Copiii au mai făcut și niște afișe. Au desenat un cal, o veveriță și o vulpe pe iarbă. Și niște flori care spun „Vrem să trăim și noi“. Au multiplicat afișul și au pus cîte unul în fiecare cutie poștală. Au lipit și pe stîlpi, dar un pensionar i-a certat. Cel lipit la scara blocului, desenat de prîslea Ancuța, a dispărut, rupt de „alți copii, mai mici și mai răi“. Așa că picii s-au apucat de strîns semnături de aderare la protestul lor. Au sunat la toate ușile din bloc și le-au explicat adulților că spațiul lor de joacă e în pericol. „Toată lumea ne-a susținut și a semnat. A semnat și un nene care nu e de la noi, dar se odihnea pe bancă în parc. Vecinii au fost foarte triști, dar ne-au zis că facem muncă bună. O doamnă ne-a zis că bine că ne-am mișcat noi, că bătrînii nu au curaj“, povestește curajoasa Roxana.

Muncitorii îi ignoră

S-au dus cu un afiș și la muncitori. „I-am zis la șeful lor că vrem să-i arătăm afișul. El vorbea la telefon și ne-a întors spatele. Pe urmă i-am zis la un muncitor că nu ne convine ce fac ei și ne-a zis că el e plătit să facă ce i se spune, nu se pronunță“, spune George. „I-am auzit cum spuneau că dacă nu e pămînt bun, nu mai construiesc. Dar normal că e bun dacă tot aici s-a făcut și blocul nostru“, crede Emilia. „Au făcut găuri în pămînt. Au găsit argilă, nisip și apă. Noi am auzit că e terenul unei doamne. A fost scos la vînzare pe Internet și ea l-a cumpărat acum 11 luni“, spun copiii ce știu și ei din auzite și presupuneri. Duminică, nu era decît un muncitor la datorie. Păzea rulota și camionul. „Eu sînt om de la țară, nu mă băgați în asta. Nu eu răspund. Noi sîntem doar societate de forare. Am dat probe la 20 de metri și am astupat gaura la loc. Atît“, le spune el copiilor strînși la gard.

Adulții i-ar susține, dar n-au timp

Poate știu adulții mai multe. Administratorul Sorin Chiriță și soția acestuia, contabil-casier la asociația de proprietari, sînt de acord cu inițiativa copiilor și se declară la fel de indignați de distrugerea spațiului verde, mai ales că și ei au trei copii.
„Am umblat ani de zile pe la primărie cu cereri peste cereri pînă cînd, acum doi ani, ne-au amenajat spațiul de joacă. Noi am îngrijit zona aceasta, sigur că nu sîntem încîntați să se construiască pe acest loc. Și-așa sînt blocurile unele într-altele, unul în plus mai lipsea“, mărturisește Chiriță. „Noi am cerut amenajarea platformei de gunoi în vecinătate și ne trezim cu șantier în loc“, spune și soția lui, îngrozită de ceea ce ar însemna pentru copii o construcție în zonă: pericol de accidente, zgomot, mizerie.
Administratorul nu știe care este regimul acelui teren. A auzit și el că ar fi proprietatea cuiva, dar nu e sigur dacă nu cumva e domeniu public. „În acest caz, dacă primăria a concesionat, foarte rău că nu ne-a întrebat și pe noi“.
Cît despre protestul copiilor, Chiriță nu-i poate ajuta. „Președintele e la stațiune, eu n-am timp să umblu. Ar însemna să-mi iau 2-3 zile libere de la serviciu“.

Și locuri de parcare, și zone verzi

* „Unde este posibil, se amenajează și acum zone verzi și locuri de joacă pentru copii, între blocuri, în fiecare cartier“, explică primarul George Scripcaru
Primarul George Scripcaru spune c㠄ambele lucruri trebuie rezolvate“. „Trebuie să facem și locuri de parcare, și zonele verzi trebuie întreținute. În prezent, sînt zone verzi folosite drept parcare, pe care nu le întreține nimeni. Situația actuală este destul de grea pentru că atunci cînd s-au făcut construcțiile în Brașov, mai ales în anii comunismului, nimeni nu se aștepta la un număr atît de mare de mașini. Trebuie rezolvat și acest lucru, ca să nu mai fie trotuarele utilizate ca parcări, iar carosabilul să fie blocat, sau mașinile să fie parcate pe spații așa-zis verzi, dar de fapt lăsate pîrloagă. Asta în zonele deja construite. În zonele care urmează să se construiască, am prevăzut ca orice bloc nou să aibă în proiect și locuri de parcare, la subsol. Pe spațiul public, există deja proiecte de parcări sub sau supraterane care să descongestioneze traficul, și să ofere siguranță autovehiculelor și posesorilor acestora. Gradul de motorizare a crescut în Brașov de la 25.000 la 150.000 de mașini astăzi, iar infrastructura a rămas aceeași“, spune primarul.

Deocamdată e nevoie de restricții

Cît privește amenajarea unor spații verzi în zonele cu foarte mult beton și asfalt, „aici vorbim și de gradul de civilizație al cetățenilor“, crede Scripcaru. „Cînd ne vom mai civiliza puțin și oamenii vor începe să aibă grijă de ceea ce facem, poate că vom gîndi și altfel de soluții. Deocamdată trebuie să luăm măsuri și să impunem restricții sub acest aspect pentru că discutăm din perpectiva cetățeanului, care nu înțelege să păstreze nici ceea ce are. Unde este posibil, se amenajează și acum zone verzi și locuri de joacă pentru copii, între blocuri, în fiecare cartier“, explică primarul.

Proiect pentru zona Crinului-Carpaților

Blocul de pe Carpaților se construiește pe un teren privat. Iar primarul spune c㠄proiectul se încadrează din punct de vedere urbanistic, nu putem să-i interzicem omului să construiască pe proprietatea lui, dacă respectă legea“. În toată zona de la Crinului pînă în zona Carpaților există, potrivit primarului, un proiect de intervenție între blocuri, cu tot ce înseamnă alei, trotuare, locuri de joacă, mobilier urban sau parcări.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Între dramă și audiență


Fenomenul de bullying scapă de sub control

„Suntem oficial în dictatură“


Miting de susținere a Codruței Kovesi, la Brașov

Un pumn de arginți la miez de noapte


23 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru Aeroport
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ International


  Timmermans, criticat că l-a lăsat pe Liviu Dragnea să țină un discurs la congresul socialiștilor de la Madrid


  Azi 14:59
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov a câștigat amicalul cu Știința Miroslava / Mariean și Strătilă, marcatori


  Azi 13:18
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Pedepse blînde pentru moartea unui copil

  Articolul următor


  Pasul spre masacru

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.399 milisecunde, încărcat în milisecunde