Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Revolta copiilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 17.04.2007
* Copiii de pe Strada Carpaților 59B au organizat un miting de protest * Ei cer ca spațiul lor de joacă să nu fie stricat cu parcări și construcții

Lîngă un bloc de pe Strada Carpaților, peticul de verdeață pe care zburdau copiii e gata să fie distrus. Un edificiu cu 10 etaje urmează să se construiască pe gazonul verde, știrbind și din parcul de joacă al copiilor. Vreo zece puști, nu mai mari de 12 ani, au fost primii locatari care au luat atitudine. Ei au ieșit în stradă cu pancarte, cerînd salvarea colțului de natură și a locului de joacă. Copiii au mai făcut și niște afișe. Au desenat un cal, o veveriță și o vulpe pe iarbă. Și niște flori care spun „Vrem să trăim și noi“. Au multiplicat afișul și au pus cîte unul în fiecare cutie poștală. Picii s-au apucat și de strîns semnături de adeziune la protestul lor. Au sunat la toate ușile din bloc și le-au explicat adulților că spațiul lor de joacă e în pericol. Adulții, deși n-au privit cu ochi buni transformarea de lîngă bloc, au dat din umeri.

Tot orașul suferă schimbări urbanistice. Trotuarele sînt refăcute, garajele demolate și înlocuite cu parcări, străzile se lărgesc. Brașovenii sînt încîntați să vadă cum, sub ochii lor, orașul se transformă într-unul civilizat, modern, cu amenajări urbanistice utile. Dar cu ce preț? În multe părți ale Brașovului, s-a trecut la defrișarea spațiilor verzi, și-așa insuficiente, pentru a face loc parcărilor atît de necesare acum cînd tot românul are mașină.
Lîngă un bloc de pe Strada Carpaților, peticul de verdeață pe care zburdau copiii e gata să fie distrus. Un edificiu cu 10 etaje urmează să se construiască pe gazonul verde, știrbind și din parcul de joacă al copiilor. Vreo zece puști, nu mai mari de 12 ani, au fost primii locatari care au luat atitudine. Ei au ieșit în stradă cu pancarte, cerînd salvarea colțului de natură și a locului de joacă.

Utilaje pe zona verde

Înainte ca adulții să apuce să facă ceva, copiii de pe Strada Carpaților 59B au tras un semnal de alarmă. Zona verde de lîngă blocul lor urmează să fie distrusă. Au ieșit la joacă, așa cum fac în fiecare zi, dar pe iarbă au văzut utilaje și camioane. „Era luni cînd eu și Betty am observat muncitorii. Am zis să spionăm, ca să aflăm mai multe“, își începe istorisirea Emilia Năstasă, o puștoaică de 11 ani. „Am auzit că vorbeau de un bloc, că spațiile verzi vor fi parcări. Mi-am dat seama imediat că noi, copiii, n-o să mai avem parc. Le-am zis la toți colegii și ne-am supărat“, continuă Beatrice Petrariu, o fetiță de 10 ani. Vestea s-a dus ca vîntul. Dar nu printre adulți, care, deși n-au privit cu ochi buni transformarea de lîngă bloc, au dat din umeri. Însă cei mici, vreo zece, au trecut la fapte. Și au pus la punct, ca niște oameni mari, o adevărată campanie de sensibilizare a opiniei publice.

„Mie îmi place la leagăn“

„A venit șeful muncitorilor și ne-a dat la toți oamenii din bloc niște pliante cu blocul de 10 etaje care se va construi pe locul nostru de joacă. La parter, va fi salon de înfrumusețare și va avea și parcare subterană“, spune Roxana Dochia, care, la 12 ani, a devenit șefa grupului de protest. „Noi trăim aici de 12 ani, de cînd ne-am născut. Aici ne jucăm de-a baba oarba, ascunselea, prinselea, capră nouă și țară, țară, vrem ostași. Vrem să ne lase în pace locul de joacă“, protestează George Teodorescu, și el tot de 12 ani. Cu toții sînt elevi la Școala Generală nr. 23. „Mie îmi place la leagăn“, spune timidă și mezina revoltaților, Ancuța Dochia, de numai 6 anișori.

Miting la locul de joacă

Copiii și-au dat seama că, prin distrugerea zonei verzi, nu numai jocul lor va avea de suferit. „Natura ne ajută, ne dă oxigen, plantele purifică mințile, cînd te simți obosit e bine să te uiți la verdeață“, explică Roxana. Perfect motivați să-și salveze oaza lor de vegetație, au trecut la acțiune. Înarmați cu carioci, creioane colorate și un bloc de desen, au desenat pancarte, ilustrînd, după cum s-au priceput mai bine, natura fără gunoaie și fără blocuri înghesuite unul într-altul. Au scris cu litere de-o șchioapă: „Iubiți natura! Nu o distrugeți!“, „Protejați spațiile verzi!“, „Faceți-ne fericiți!“, „Zîmbește alături de noi!“. Au ieșit cu ele la gardul care împrejmuiește viitorul șantier. Cîțiva trecători s-au oprit să-i privească amuzați. Mamele care-și dădeau copiii în leagăne, însă, i-au felicitat. Și cu felicitările au rămas. Niciun adult nu i-a sprijinit în demersul lor civic, deloc copilăresc, de a ocroti spațiile verzi.

Liste cu semnături

Copiii au mai făcut și niște afișe. Au desenat un cal, o veveriță și o vulpe pe iarbă. Și niște flori care spun „Vrem să trăim și noi“. Au multiplicat afișul și au pus cîte unul în fiecare cutie poștală. Au lipit și pe stîlpi, dar un pensionar i-a certat. Cel lipit la scara blocului, desenat de prîslea Ancuța, a dispărut, rupt de „alți copii, mai mici și mai răi“. Așa că picii s-au apucat de strîns semnături de aderare la protestul lor. Au sunat la toate ușile din bloc și le-au explicat adulților că spațiul lor de joacă e în pericol. „Toată lumea ne-a susținut și a semnat. A semnat și un nene care nu e de la noi, dar se odihnea pe bancă în parc. Vecinii au fost foarte triști, dar ne-au zis că facem muncă bună. O doamnă ne-a zis că bine că ne-am mișcat noi, că bătrînii nu au curaj“, povestește curajoasa Roxana.

Muncitorii îi ignoră

S-au dus cu un afiș și la muncitori. „I-am zis la șeful lor că vrem să-i arătăm afișul. El vorbea la telefon și ne-a întors spatele. Pe urmă i-am zis la un muncitor că nu ne convine ce fac ei și ne-a zis că el e plătit să facă ce i se spune, nu se pronunță“, spune George. „I-am auzit cum spuneau că dacă nu e pămînt bun, nu mai construiesc. Dar normal că e bun dacă tot aici s-a făcut și blocul nostru“, crede Emilia. „Au făcut găuri în pămînt. Au găsit argilă, nisip și apă. Noi am auzit că e terenul unei doamne. A fost scos la vînzare pe Internet și ea l-a cumpărat acum 11 luni“, spun copiii ce știu și ei din auzite și presupuneri. Duminică, nu era decît un muncitor la datorie. Păzea rulota și camionul. „Eu sînt om de la țară, nu mă băgați în asta. Nu eu răspund. Noi sîntem doar societate de forare. Am dat probe la 20 de metri și am astupat gaura la loc. Atît“, le spune el copiilor strînși la gard.

Adulții i-ar susține, dar n-au timp

Poate știu adulții mai multe. Administratorul Sorin Chiriță și soția acestuia, contabil-casier la asociația de proprietari, sînt de acord cu inițiativa copiilor și se declară la fel de indignați de distrugerea spațiului verde, mai ales că și ei au trei copii.
„Am umblat ani de zile pe la primărie cu cereri peste cereri pînă cînd, acum doi ani, ne-au amenajat spațiul de joacă. Noi am îngrijit zona aceasta, sigur că nu sîntem încîntați să se construiască pe acest loc. Și-așa sînt blocurile unele într-altele, unul în plus mai lipsea“, mărturisește Chiriță. „Noi am cerut amenajarea platformei de gunoi în vecinătate și ne trezim cu șantier în loc“, spune și soția lui, îngrozită de ceea ce ar însemna pentru copii o construcție în zonă: pericol de accidente, zgomot, mizerie.
Administratorul nu știe care este regimul acelui teren. A auzit și el că ar fi proprietatea cuiva, dar nu e sigur dacă nu cumva e domeniu public. „În acest caz, dacă primăria a concesionat, foarte rău că nu ne-a întrebat și pe noi“.
Cît despre protestul copiilor, Chiriță nu-i poate ajuta. „Președintele e la stațiune, eu n-am timp să umblu. Ar însemna să-mi iau 2-3 zile libere de la serviciu“.

Și locuri de parcare, și zone verzi

* „Unde este posibil, se amenajează și acum zone verzi și locuri de joacă pentru copii, între blocuri, în fiecare cartier“, explică primarul George Scripcaru
Primarul George Scripcaru spune c㠄ambele lucruri trebuie rezolvate“. „Trebuie să facem și locuri de parcare, și zonele verzi trebuie întreținute. În prezent, sînt zone verzi folosite drept parcare, pe care nu le întreține nimeni. Situația actuală este destul de grea pentru că atunci cînd s-au făcut construcțiile în Brașov, mai ales în anii comunismului, nimeni nu se aștepta la un număr atît de mare de mașini. Trebuie rezolvat și acest lucru, ca să nu mai fie trotuarele utilizate ca parcări, iar carosabilul să fie blocat, sau mașinile să fie parcate pe spații așa-zis verzi, dar de fapt lăsate pîrloagă. Asta în zonele deja construite. În zonele care urmează să se construiască, am prevăzut ca orice bloc nou să aibă în proiect și locuri de parcare, la subsol. Pe spațiul public, există deja proiecte de parcări sub sau supraterane care să descongestioneze traficul, și să ofere siguranță autovehiculelor și posesorilor acestora. Gradul de motorizare a crescut în Brașov de la 25.000 la 150.000 de mașini astăzi, iar infrastructura a rămas aceeași“, spune primarul.

Deocamdată e nevoie de restricții

Cît privește amenajarea unor spații verzi în zonele cu foarte mult beton și asfalt, „aici vorbim și de gradul de civilizație al cetățenilor“, crede Scripcaru. „Cînd ne vom mai civiliza puțin și oamenii vor începe să aibă grijă de ceea ce facem, poate că vom gîndi și altfel de soluții. Deocamdată trebuie să luăm măsuri și să impunem restricții sub acest aspect pentru că discutăm din perpectiva cetățeanului, care nu înțelege să păstreze nici ceea ce are. Unde este posibil, se amenajează și acum zone verzi și locuri de joacă pentru copii, între blocuri, în fiecare cartier“, explică primarul.

Proiect pentru zona Crinului-Carpaților

Blocul de pe Carpaților se construiește pe un teren privat. Iar primarul spune c㠄proiectul se încadrează din punct de vedere urbanistic, nu putem să-i interzicem omului să construiască pe proprietatea lui, dacă respectă legea“. În toată zona de la Crinului pînă în zona Carpaților există, potrivit primarului, un proiect de intervenție între blocuri, cu tot ce înseamnă alei, trotuare, locuri de joacă, mobilier urban sau parcări.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

La 31 de ani de la Revolta din 87


Novembriștii nu au bani de chirie
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Titus Corlățean a demisionat de la conducerea Comisiei pentru pregătirea Președinției Consiliului UE


  Azi 17:48
 • ➤ Local


  Tinerii care au bătut un bătrîn la Brașov au fost condamnați la închisoare


  Azi 14:03
 • ➤ Local


  Phoenix, Antonia și Direcția 5 vor cînta în Piața Sfatului din Brașov


  Azi 13:44
 • ➤ National


  12% dintre români nu știu ce sărbătorim anul acesta pe 1 Decembrie


  Azi 13:25
 • ➤ National


  Președintele Iohannis a respins numirea Adinei Florea la conducerea DNA


  Azi 13:18
 • ➤ Prima pagina


  Barză salvată de la moarte sigură


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Premieră în România


  Copiii de la Grădinița nr. 3 învață să creeze softuri


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  PSD vrea să ducă la CCR scandalul de la Teatrul Dramatic


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Comprest și Eurostrada deszăpezesc Brașovul în următoarele trei luni


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Regia „Kronstadt“ va putea tăia peste 58.000 mc de lemn


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  1.851 de apartamente în noua zonă de dezvoltare din Tractorul


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Linia 50 se extinde pînă la Pietrele lui Solomon


  Azi 09:05
 • ➤ Religie


  Prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului


  Intrarea Maicii Domnului în Biserică


  Azi 08:57
 • ➤ National


  Atac parțial


  Iohannis a lăsat-o pe Olguța Vasilescu fără minister


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Înalta Curte a trimis la CCR legea care-l scapă de dosare pe Dragnea


  Azi 08:43
 • ➤ Life


  „Să nu faceți așa ceva”


  Geanina Ilieș, accident de mașină din cauza telefonului


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Snoop Dogg a primit o stea pe Walk of Fame


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Are 280 de kilograme, dar mănîncă zilnic 10 gogoși cu ciocolată


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  De ce Morgan Freeman poartă mereu un cercel de aur


  Azi 08:31
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum să vinzi mașina


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Marius Copil se va antrena cu Roger Federer în Emirate


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Ovidiu Hațegan, în lacrimi la finalul meciului Germania – Olanda


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Turneul la care a debutat


  Lekic așteaptă cu nostalgie „Trofeul Carpați“


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  CSM Făgăraș are un nou antrenor


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Florin Stîngă rămîne doar antrenor-jucător la ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  C5


  Rîșnovul și Hărmanul, meciul orgoliilor


  Azi 08:00
 • ➤ National


  Olguța Vasilescu propusă la Dezvoltare, iar Mircea Drăghici la Transporturi


  20.11.2018
 • ➤ Sport


  C3. Un fost jucător al lui FC Brașov a semnat cu U Craiova


  20.11.2018
 • ➤ National


  Juramînt fulger la Cotroceni pentru noii miniștri acceptați de Iohannis


  20.11.2018
 • ➤ National


  Înalta Curte a atacat la CCR legea privind desecretizarea protocoalelor, care le permite infractorilor să ceară revizuirea sentințelor definitive


  20.11.2018
 • ➤ National


  Sondaj:Românii preferă un guvern tehnocrat și un președinte cu „mînă de fier”


  20.11.2018
 • ➤ National


  Curtea Constituțională a decis în 2008 că premierul nu mai poate propune persoana respinsă


  20.11.2018
 • ➤ National


  Iohannis îi refuză pe Ilan Laufer și Olguța Vasilescu


  20.11.2018
 • ➤ Local


  Noul ministru PSD al Sportului a crezut că votează Codul lui Hammurabi în Parlament și a picat examenul de inspector școlar


  20.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  Prima ninsoare a pus la încercare nervii șoferilor


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  O ofertă unică


  Cine întreține drumurile naționale din zona Brașovului


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Pompierii din Țara Făgărașului au o autospecială nouă pentru lucrul la înălțime


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Contribuabilii care-și achită datoriile către stat pînă la 15 decembrie primesc reduceri de pînă la 10%


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Pericol de accidente în Postăvaru


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Un pacient salvat cu o șenilată


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Circulație temporar întreruptă pe strada Avram Iancu


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  72 de cereri pentru Tîrgul de Crăciun din Piața Sfatului


  20.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Procedură simplificată


  131 de locuri de parcare din cartiere, atribuite fără licitație


  20.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Elevii învață Mecatronică


  20.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Donație de saltele medicale de la Fundația „Mihai Neșu“ către Spitalul Municipal Făgăraș


  20.11.2018
 • ➤ National


  E tot mai rău


  Guvernul Dăncilă a fost completat cu dăncili


  20.11.2018
 • ➤ Economic


  Record


  Românii plecați la muncă în străinătate au trimis anul trecut acasă 2% din PIB


  20.11.2018
 • ➤ Economic


  Ce rating a primit România, după ultimele măsuri ale Guvernului


  20.11.2018
 • ➤ Economic


  Metalul care va deveni mai prețios ca aurul


  20.11.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Pedepse blînde pentru moartea unui copil

  Articolul următor


  Pasul spre masacru

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.057 milisecunde, încărcat în milisecunde