Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Conservatorii își fac harakiri

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: ME, 04.12.2006
* Ieșirea PC de la guvernare face oarece deranj și pe platoul politic și dă un motiv pentru alegeri anticipate * În acest moment, cel mai mult de pierdut are premierul Tăriceanu, care conduce un guvern minoritar și îi are în coastă și pe platformiștii lui Stolojan

Prin anunțul ieșirii de la guvernare, făcut ieri, președintele PC, Dan Voiculescu, speră să dea o lovitură de imagine. S-ar putea însă ca, prin noua trădare, partidul lui Dan Voiculescu să nu fi reușit decît un harakiri politic, care să scoată pentru totdeauna din Parlament minusculul partid care nu a reușit niciodată să atingă pragul electoral, dar care s-a vîndut și a vîndut după interes alianțe pentru o felie la putere. Teoretic însă, odată cu ieșirea de la guvernare a PC, actuala coaliție rămîne cu două posturi de ministru, șase de secretari de stat și zece de reprezentanți în agențiile guvernamentale, și pierde majoritatea în Parlament. Fără sprijinul Partidului Conservator și al platformiștilor lui Stolojan, Coaliția formată din PNL, PD și UDMR nu va mai putea să treacă proiectele legislative de Cameră și de Senat. Teoretic, pentru că, practic, și parlamentarii PC și PSD, deloc avantajați de posibile noi alegeri, ar putea vota în favoarea actualului Guvern. Pe de altă parte, deși a fost în Coaliție, PC a jucat și pînă acum ca un partid de opoziție.

PC recidivează

* Partidul Conservator și precursorul, său Partidul Umanist din România (PUR), înființat în 1992 sub conducerea lui Dan Voiculescu, mai are la activ o retragere din executiv în perioada precedentei guvernări. Astfel, în prima parte a anului 2004, umaniștii s-au retras din guvernul social-democrat al lui Adrian Năstase, dar în toamna aceluiași an s-au prezentat în alegeri pe liste comune cu vechii parteneri de guvernare în cadrul Uniunii PSD+PUR. Cele două formațiuni vizau să formeze din nou un guvern comun. După cîștigarea alegerilor prezidențiale de către candidatul Alianței D.A., Traian Băsescu, Partidul Conservator care susținuse deja alegerea în fruntea celor două camere ale Parlamentului pe pesediștii Adrian Năstase și Nicolae Văcaroiu, a anunțat la finalul lui decembrie 2004 intrarea la guvernare alături de coaliția PNL, PD și UDMR. Într-un interviu publicat la începutul lui ianuarie 2005, șefului statului, Traian Băsescu, susținea necesitatea organizării de alegeri anticipate pentru ca Guvernul să scape de „soluția imorală care se numește PUR“.

Partidul Conservator a a reușit să declanșeze criza guvernamentală care părea că va putea fi evitată, cel puțin pînă anul viitor. Biroul Politic al PC a votat, ieri, în unanimitate, ieșirea de la guvernare a formațiunii. Rezoluția a fost confirmată ulterior de Consiliul Național convocat în ședință extraordinară. Rezoluția Biroului Politic prevede retragerea imediată a reprezentanților PC din actualul Guvern și trecerea în opoziție. De asemenea, toți reprezentanții conservatorilor în actualul executiv ar urma să-și dea demisia. În aceste condiții, coaliția guvernamentală nu va mai avea susținerea necesară în Parlament pentru promovarea propriilor inițiative legislative. Cea mai probabilă soluție pentru depășirea crizei guvernamentală va fi organizarea de alegeri anticipate.

Motivele conservatorilor

Conservatorii, prin vocea președintelui Dan Voiculescu, s-au declarat nemulțumiți de faptul că proiectele lor legislative nu au fost susținute de colegii de coaliție, în Parlament. Picătura care a umplut paharul a fost respingerea, miercuri, în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, a proiectului PC de reducere a TVA la alimentele de baza, de la 19 la 9%. În plus, nu a fost susținut nici proiectul de modificare a legii privind sistemul public de pensii, cel privind confiscarea averilor care nu pot fi justificate și amendamentele la Codul fiscal pentru neimpozitarea profitului reinvestit.
Prin plecarea de la guvernare conservatorii renunță la un post de vicepremier, la unul de ministru - cel al economiei, la 6 funcții de secretar de stat și la 11 reprezentanți în agenții guvernamentale.

Atac dur la Băsescu

Președintele PC, Dan Voiculescu, a atacat foarte dur Partidul Democrat și pe președintele Traian Băsescu, pe care l-a calificat ca principalul adversar politic. „PD se apropie cu viteză mare de partid totalitar. E un partid de neocomuniști, care a trecut foarte ușor de la stînga eșicherului politic la dreapta, un partid umflat de președintele Traian Băsescu și care se va desumfla odată cu el“, a declarat liderul PC. El l-a acuzat pe Traian Băsescu că este „păpușarul“ care a creat criza din PNL, cu ajutorul lui Teodor Stolojan, dorind să creeze un nou partid liberal. Referitor la relația cu celelalte partide, Dan Voiculescu a spus că PC are „advesari PD și președintele Băsescu, deschidere către PNL și PSD, rezerve față de PRM și păstrează distanța europeană față de UDMR, care la ziua națională a depus coroana cu doliu“. „Nu ne dorim să fim la guvernare ci la putere și vă asigur că vom fi la putere“, și-a încheiat discursul Dan Voiculesc.

Guvern fără susținere

Decizia anunțată ieri de Partidul Conservator de a-și retrage miniștrii din Guvern și a trece în opoziție lasă executivul fără o susținere majoritară în Parlament. Prin trecerea în opoziție a celor 19 deputați conservatori, coaliția guvernamentală PNL-PD-UDMR va rămîne în Cameră la o distanță de 27 de voturi de majoritatea necesară, depinzînd direct de voturile nesigure ale celor 18 deputați ai minorităților naționale și 16 deputați fără apartență de grup.
De asemenea, la Senat, coaliția guvernamentală se va mai baza numai pe voturile a 60 din cei 137 de membri ai camerei superioare, dar are nevoie de 69 de voturi pentru a avea asigurată majoritatea. Situația ar fi și mai gravă pentru partidele la guvernare dacă și cei 24 de deputați și senatori liberali susținători ai Platformei Stolojan-Stoica vor vota împotriva Guvernului.

Condițiile PC

Decizia conservatorilor de a se retrage de la guvernare și de a provoca astfel o criză guvernamentală cu doar o lună înainte de intrarea României în Uniunea Europeană ar putea pune în pericol chiar aderarea. Dan Voiculescu a anunțat însă că PC va vota alături de foștii parteneri de guvernare, toate legile necesare integrării europene. În schimb, în pentru votarea celorlalte legi, și în special cea a bugetului de stat pentru anul 2007, PC a pus condiții: „Așteptăm, pînă săptămîna viitoare, (miercuri, joi) un angajament politic al PNL și PD că TVA la alimente va fi de 9% în loc de 19% și că profitul reinvestit nu va fi impozitat“, a declarat Voiculescu. „Să nu spună cu nu au știut!“, a mai adăugat Voiculescu.
În al doilea rînd, PC a hotărît intensificarea eforturilor pentru adoptarea inițiativelor legislative ale lor în Parlament.
În cazul în care legea privind proiectul de buget pentru anul 2007 nu va trece de Parlament, Guvernul Tăriceanu ar putea să cadă.

Se caută soluția

Criza generată de PC l-a făcut pe președintele Traian Băsescu să se întîlnească, aseară, cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu, pentru a găsi, de comun acord, o soluție pentru depășirea acesteia. Președintele s-a întîlnit, tot ieri, și cu președintele executiv al PD, Adriean Videan, căruia i-a comunicat că nu este cazul ca PD să facă jocul PC și să iasă de la guvernare doar pentru a elimina PNL din actualul guvern. „Ieșirea de la guvernare a conservatorilor nu face altceva decît să limpezească în final situația politică din România“, a declarat, vicepreședintele Partidului Democrat (PD), Cezar Preda. „Vom continua guvernarea pînă cînd vom constata că nu mai avem majoritate nici în Senat, nici în Camera Deputaților. Oricare ar fi situația, Partidul Democrat se va supune voinței electoratului și dacă va fi cazul vom merge la urne“, a mai declarat Preda.
PNL și premierul Călin Popescu-Tăriceanu au anunțat că își vor prezenta astăzi o poziție oficială față de actuala criză.

„Și noi am avut și avem nemulțumiri față de coaliție și față de guvern, dar noi susținem guvernul. În primul rînd, pînă în 1 ianuarie 2007, după părerea mea, cu toții am fi avut obligația de a asigura stabilitatea cît mai mare a guvernului și a coaliției, pentru că este un interes comun.“
Marko Bela, președinte UDMR

„Domnul Tăriceanu face comentarii că noi vrem să facem alianță cu PD. V-o spun cu toată seriozitatea și onoarea că sînt aberații! Nu avem în vedere nici un proiect de alianță, indiferent de gesturile pe care le fac unii și alții în legatură cu guvernarea, cu atît mai mult cu cît ne așteptăm ca și alte partide să iasă de la guvernare în perioada următoare.“
Cristian Diaconescu, purtător de cuvînt PSD

„La originea ieșirii de la guvernare a Partidului Conservator stă scandalul energiei și interesele lui Virgil Măgureanu, unul dintre foștii directori ai Serviciului Român de Informații. Excludem orice posibilitate de a susține un guvern minoritar, deoarece o astfel de formulă politică duce la nașterea a ceva fals. Era de așteptat ca PC să iasă de la guvernare, deoarece aceasta coaliție a fost creată împotriva regulilor firii.“
Corneliu Vadim Tudor, președinte PRM
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

09:19

La două luni de la inundații, nu au primit nicio despăgubire


Protest cu scandal la AJPIS Brașov

De mîine, două zone pilot


Începe ridicarea selectivă a deșeurilor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Top opt


  Cele mai frumoase catedrale din Europa


  Azi 10:26
 • ➤ Life


  Trend alert


  Ce nuanțe purtăm pe unghii în toamna/ iarna anului 2018-2019


  Azi 10:23
 • ➤ Life


  Fără să dai greș


  Cum să înlocuiești ingredientele lipsă pentru prăjitură


  Azi 10:21
 • ➤ Life


  Ne fac viața mai frumoasă


  Cinci alegeri de rase prietenoase de cîini


  Azi 10:13
 • ➤ Life


  Ariana Grande își plînge iubitul mort


  Azi 10:10
 • ➤ Life


  Justin Bieber s-a căsătorit în secret cu fiica lui Stephen Baldwin


  Azi 10:09
 • ➤ Life


  Puțin în farfurie, plimbări și sex


  Dieta care a subțiat-o pe Mariah Carey


  Azi 10:07
 • ➤ Life


  Actrița Cynthia Nixon a pierdut alegerile


  Azi 10:04
 • ➤ Local


  Te afli in cautarea cadoului perfect? Alege Kalamos.ro si vei descoperi cele mai inedite cadouri pe care sa le oferi in dar


  Azi 09:46
 • ➤ Life


  Scînteia care a aprins pasiunea


  Cher a vorbit în premieră despre aventura cu Tom Cruise


  Azi 09:38
 • ➤ Life


  Andreea Bănică nu se teme să fie o mămică sexy


  Azi 09:36
 • ➤ Life


  Adela Popescu și Andreea Ibacka fac concurs de burtici


  Azi 09:34
 • ➤ Life


  O poveste tristă


  Angela Similea a pierdut tot


  Azi 09:32
 • ➤ Prima pagina


  La două luni de la inundații, nu au primit nicio despăgubire


  Protest cu scandal la AJPIS Brașov


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Un hobby periculos


  Plantație de cannabis în casa de vacanță


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Mesaje pro-referendum pe autobuzele RATBV


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  În curtea Spitalului Județean se pregătesc demolările


  Azi 09:09
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa extinde rețelele spre zona viitorului spital al Brașovului


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Spațiu de recreere și sport „La Iepure“, în Răcădău


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Eveniment unic în țară


  Galeria terapiilor pentru copiii cu nevoi speciale


  Azi 09:02
 • ➤ Actualitate


  Începe construirea podului din Comăna


  Azi 08:58
 • ➤ Actualitate


  Studiu de trafic pentru cumpărarea a 35 de troleibuze și autobuze hibrid


  Azi 08:57
 • ➤ Actualitate


  Un pacient de la „Mîrzescu“ s-a aruncat de la etajul I al spitalului


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Accident în lanț la Perșani cu patru mașini implicate


  Azi 08:52
 • ➤ Actualitate


  Copilă de 12 ani rănită în accident, pe Barițiu


  Azi 08:51
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:47
 • ➤ Life


  Vești din Costa Rica


  Elena Udrea a născut o fetiță perfect sănătoasă


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  Actorul Ashton Kutcher a lovit cu mașina un tînăr


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  Cîte filme a tradus Irina Margareta Nistor pînă acum


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Ed Sheeran vine în România


  Azi 08:35
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Vasile Saftu, în fruntea noilor autorități românești la Brașov, 1918 (II)


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Corona a făcut spectacol în meciul cu CSM Galați


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Sărituri cu schiurile


  Grand Prix-ul de la Rîșnov, premieră în România


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  C5. AFC Hărman, misiune dificilă pe terenul liderului/ Cetate Rîșnov joacă la Tîrgu Mureș


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Coman înfruntă Precizia


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Moment de cumpănă


  ACS SR Brașov, restart sau colaps?


  Azi 08:03
 • ➤ Sport


  Handbalistele Coronei au cîștigat la scor meciul cu CSM Galați


  20.09.2018
 • ➤ Local


  Accident în lanț la Perșani. Patru mașini implicate


  20.09.2018
 • ➤ Life


  Elena Udrea a născut o fetiță perfect sănătoasă


  20.09.2018
 • ➤ Local


  UPDATE


  Un pacient de la „Mîrzescu" s-a aruncat de la etajul I al spitalului


  20.09.2018
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă: „A fost prea dură soarta cu noi“


  20.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  Sîmbătă, gratis cu autobuzul pe toate liniile din Brașov


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Un moment prost ales


  Alarmă falsă de pestă porcină la Sînpetru


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Un minor din Săcele, hoț de biciclete, a fost arestat


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Turul Ciclist al României modifică azi traseele RATBv


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  La Pașapoarte nu mai sînt probleme


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Perioada de așteptare s-a redus


  17 zile pentru examenul de permis


  20.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Nouă oferte pentru contractul de întreținere a străzilor din Brașov


  20.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Muzeu în aer liber


  Se redeschide Strada Sforii


  20.09.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  România mea

  Articolul următor


  PC OFF

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 10.858 milisecunde, încărcat în milisecunde