Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Conservatorii își fac harakiri

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: ME, 04.12.2006
* Ieșirea PC de la guvernare face oarece deranj și pe platoul politic și dă un motiv pentru alegeri anticipate * În acest moment, cel mai mult de pierdut are premierul Tăriceanu, care conduce un guvern minoritar și îi are în coastă și pe platformiștii lui Stolojan

Prin anunțul ieșirii de la guvernare, făcut ieri, președintele PC, Dan Voiculescu, speră să dea o lovitură de imagine. S-ar putea însă ca, prin noua trădare, partidul lui Dan Voiculescu să nu fi reușit decît un harakiri politic, care să scoată pentru totdeauna din Parlament minusculul partid care nu a reușit niciodată să atingă pragul electoral, dar care s-a vîndut și a vîndut după interes alianțe pentru o felie la putere. Teoretic însă, odată cu ieșirea de la guvernare a PC, actuala coaliție rămîne cu două posturi de ministru, șase de secretari de stat și zece de reprezentanți în agențiile guvernamentale, și pierde majoritatea în Parlament. Fără sprijinul Partidului Conservator și al platformiștilor lui Stolojan, Coaliția formată din PNL, PD și UDMR nu va mai putea să treacă proiectele legislative de Cameră și de Senat. Teoretic, pentru că, practic, și parlamentarii PC și PSD, deloc avantajați de posibile noi alegeri, ar putea vota în favoarea actualului Guvern. Pe de altă parte, deși a fost în Coaliție, PC a jucat și pînă acum ca un partid de opoziție.

PC recidivează

* Partidul Conservator și precursorul, său Partidul Umanist din România (PUR), înființat în 1992 sub conducerea lui Dan Voiculescu, mai are la activ o retragere din executiv în perioada precedentei guvernări. Astfel, în prima parte a anului 2004, umaniștii s-au retras din guvernul social-democrat al lui Adrian Năstase, dar în toamna aceluiași an s-au prezentat în alegeri pe liste comune cu vechii parteneri de guvernare în cadrul Uniunii PSD+PUR. Cele două formațiuni vizau să formeze din nou un guvern comun. După cîștigarea alegerilor prezidențiale de către candidatul Alianței D.A., Traian Băsescu, Partidul Conservator care susținuse deja alegerea în fruntea celor două camere ale Parlamentului pe pesediștii Adrian Năstase și Nicolae Văcaroiu, a anunțat la finalul lui decembrie 2004 intrarea la guvernare alături de coaliția PNL, PD și UDMR. Într-un interviu publicat la începutul lui ianuarie 2005, șefului statului, Traian Băsescu, susținea necesitatea organizării de alegeri anticipate pentru ca Guvernul să scape de „soluția imorală care se numește PUR“.

Partidul Conservator a a reușit să declanșeze criza guvernamentală care părea că va putea fi evitată, cel puțin pînă anul viitor. Biroul Politic al PC a votat, ieri, în unanimitate, ieșirea de la guvernare a formațiunii. Rezoluția a fost confirmată ulterior de Consiliul Național convocat în ședință extraordinară. Rezoluția Biroului Politic prevede retragerea imediată a reprezentanților PC din actualul Guvern și trecerea în opoziție. De asemenea, toți reprezentanții conservatorilor în actualul executiv ar urma să-și dea demisia. În aceste condiții, coaliția guvernamentală nu va mai avea susținerea necesară în Parlament pentru promovarea propriilor inițiative legislative. Cea mai probabilă soluție pentru depășirea crizei guvernamentală va fi organizarea de alegeri anticipate.

Motivele conservatorilor

Conservatorii, prin vocea președintelui Dan Voiculescu, s-au declarat nemulțumiți de faptul că proiectele lor legislative nu au fost susținute de colegii de coaliție, în Parlament. Picătura care a umplut paharul a fost respingerea, miercuri, în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, a proiectului PC de reducere a TVA la alimentele de baza, de la 19 la 9%. În plus, nu a fost susținut nici proiectul de modificare a legii privind sistemul public de pensii, cel privind confiscarea averilor care nu pot fi justificate și amendamentele la Codul fiscal pentru neimpozitarea profitului reinvestit.
Prin plecarea de la guvernare conservatorii renunță la un post de vicepremier, la unul de ministru - cel al economiei, la 6 funcții de secretar de stat și la 11 reprezentanți în agenții guvernamentale.

Atac dur la Băsescu

Președintele PC, Dan Voiculescu, a atacat foarte dur Partidul Democrat și pe președintele Traian Băsescu, pe care l-a calificat ca principalul adversar politic. „PD se apropie cu viteză mare de partid totalitar. E un partid de neocomuniști, care a trecut foarte ușor de la stînga eșicherului politic la dreapta, un partid umflat de președintele Traian Băsescu și care se va desumfla odată cu el“, a declarat liderul PC. El l-a acuzat pe Traian Băsescu că este „păpușarul“ care a creat criza din PNL, cu ajutorul lui Teodor Stolojan, dorind să creeze un nou partid liberal. Referitor la relația cu celelalte partide, Dan Voiculescu a spus că PC are „advesari PD și președintele Băsescu, deschidere către PNL și PSD, rezerve față de PRM și păstrează distanța europeană față de UDMR, care la ziua națională a depus coroana cu doliu“. „Nu ne dorim să fim la guvernare ci la putere și vă asigur că vom fi la putere“, și-a încheiat discursul Dan Voiculesc.

Guvern fără susținere

Decizia anunțată ieri de Partidul Conservator de a-și retrage miniștrii din Guvern și a trece în opoziție lasă executivul fără o susținere majoritară în Parlament. Prin trecerea în opoziție a celor 19 deputați conservatori, coaliția guvernamentală PNL-PD-UDMR va rămîne în Cameră la o distanță de 27 de voturi de majoritatea necesară, depinzînd direct de voturile nesigure ale celor 18 deputați ai minorităților naționale și 16 deputați fără apartență de grup.
De asemenea, la Senat, coaliția guvernamentală se va mai baza numai pe voturile a 60 din cei 137 de membri ai camerei superioare, dar are nevoie de 69 de voturi pentru a avea asigurată majoritatea. Situația ar fi și mai gravă pentru partidele la guvernare dacă și cei 24 de deputați și senatori liberali susținători ai Platformei Stolojan-Stoica vor vota împotriva Guvernului.

Condițiile PC

Decizia conservatorilor de a se retrage de la guvernare și de a provoca astfel o criză guvernamentală cu doar o lună înainte de intrarea României în Uniunea Europeană ar putea pune în pericol chiar aderarea. Dan Voiculescu a anunțat însă că PC va vota alături de foștii parteneri de guvernare, toate legile necesare integrării europene. În schimb, în pentru votarea celorlalte legi, și în special cea a bugetului de stat pentru anul 2007, PC a pus condiții: „Așteptăm, pînă săptămîna viitoare, (miercuri, joi) un angajament politic al PNL și PD că TVA la alimente va fi de 9% în loc de 19% și că profitul reinvestit nu va fi impozitat“, a declarat Voiculescu. „Să nu spună cu nu au știut!“, a mai adăugat Voiculescu.
În al doilea rînd, PC a hotărît intensificarea eforturilor pentru adoptarea inițiativelor legislative ale lor în Parlament.
În cazul în care legea privind proiectul de buget pentru anul 2007 nu va trece de Parlament, Guvernul Tăriceanu ar putea să cadă.

Se caută soluția

Criza generată de PC l-a făcut pe președintele Traian Băsescu să se întîlnească, aseară, cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu, pentru a găsi, de comun acord, o soluție pentru depășirea acesteia. Președintele s-a întîlnit, tot ieri, și cu președintele executiv al PD, Adriean Videan, căruia i-a comunicat că nu este cazul ca PD să facă jocul PC și să iasă de la guvernare doar pentru a elimina PNL din actualul guvern. „Ieșirea de la guvernare a conservatorilor nu face altceva decît să limpezească în final situația politică din România“, a declarat, vicepreședintele Partidului Democrat (PD), Cezar Preda. „Vom continua guvernarea pînă cînd vom constata că nu mai avem majoritate nici în Senat, nici în Camera Deputaților. Oricare ar fi situația, Partidul Democrat se va supune voinței electoratului și dacă va fi cazul vom merge la urne“, a mai declarat Preda.
PNL și premierul Călin Popescu-Tăriceanu au anunțat că își vor prezenta astăzi o poziție oficială față de actuala criză.

„Și noi am avut și avem nemulțumiri față de coaliție și față de guvern, dar noi susținem guvernul. În primul rînd, pînă în 1 ianuarie 2007, după părerea mea, cu toții am fi avut obligația de a asigura stabilitatea cît mai mare a guvernului și a coaliției, pentru că este un interes comun.“
Marko Bela, președinte UDMR

„Domnul Tăriceanu face comentarii că noi vrem să facem alianță cu PD. V-o spun cu toată seriozitatea și onoarea că sînt aberații! Nu avem în vedere nici un proiect de alianță, indiferent de gesturile pe care le fac unii și alții în legatură cu guvernarea, cu atît mai mult cu cît ne așteptăm ca și alte partide să iasă de la guvernare în perioada următoare.“
Cristian Diaconescu, purtător de cuvînt PSD

„La originea ieșirii de la guvernare a Partidului Conservator stă scandalul energiei și interesele lui Virgil Măgureanu, unul dintre foștii directori ai Serviciului Român de Informații. Excludem orice posibilitate de a susține un guvern minoritar, deoarece o astfel de formulă politică duce la nașterea a ceva fals. Era de așteptat ca PC să iasă de la guvernare, deoarece aceasta coaliție a fost creată împotriva regulilor firii.“
Corneliu Vadim Tudor, președinte PRM
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Doar trei inculpați - Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus


Dosarul Revoluției pleacă în instanță fără vinovați pentru morții din Brașov
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  18.04.2019
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  18.04.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Stația de taxi de la Livadă se mută După Ziduri


  18.04.2019
 • ➤ Local


  Brașovenii sunt invitați la un concert de fanfară în Piața Unirii


  18.04.2019
 • ➤ Sport


  Până la sfârșitul lunii


  Primăria Brașov semnează contractul de proiectare a Sălii Polivalente /În 2020 începe construcția


  18.04.2019
 • ➤ Sport


  Un nou apel pentru salvarea clubului


  ACS SR Brașov. Stîngă, Toader și Marin au prefațat meciul cu ACSO Filiași


  18.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Pietonal nou în Răcădău


  18.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat cu SC Distribuție Electrica Transilvania Sud SA


  Încă o clasă de învățământ dual la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“


  18.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Roboți pentru sterilizarea secțiilor din Spitalul Făgăraș


  18.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Impozite mai mari pentru proprietarii de clădiri nerezidențiale


  18.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Să mâncăm mai sănătos


  Fără taxe pentru producători în Piața Star


  18.04.2019
 • ➤ Actualitate


  CFR suplimentează de Paști trenurile și reduce prețul biletelor spre Marea Neagră


  18.04.2019
 • ➤ National


  CEx PSD a votat dorința liderului absolut


  Dragnea l-a debarcat pe Tudorel Toader


  18.04.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS, ținta unei campanii de dezinformare prin „pliante otrăvite“


  18.04.2019
 • ➤ Life


  Excentricități


  Iulia Albu i-a făcut cocoșului cont de Instagram


  18.04.2019
 • ➤ Life


  Ronan Keating, spectacol exclusivist în Poiana Brașov


  18.04.2019
 • ➤ Life


  Nicoleta Luciu, două luni de dietă cu salate


  18.04.2019
 • ➤ Life


  Sanda Țăranu, operată de urgență


  18.04.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Remedii pentru stoparea instalării diabetului zaharat


  18.04.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  18.04.2019
 • ➤ Sport


  Burleanu anunță că fotbalul românesc riscă dezastrul!


  18.04.2019
 • ➤ Sport


  „Premiați“


  „Chiolhanuri“ marca FRF


  18.04.2019
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, în careul de ași al LNBF


  18.04.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, la doi pași de titlul de campioană


  18.04.2019
 • ➤ Sport


  Numire


  Adrian Hârlab revine în fotbalul brașovean


  18.04.2019
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă a impus în CEX remanierea guvernamentală, dar Dragnea are alt plan


  17.04.2019
 • ➤ National


  BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare: PSD și Alianța USR-PLUS, pe primele poziții


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Tâlhărit în parcarea unui centru comercial


  17.04.2019
 • ➤ National


  Alianța USR-PLUS îi cere lui Iohannis să refuze numirea lui Nicolicea la Justiție


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța la școală și în vacanță a copiilor


  17.04.2019
 • ➤ National


  Secretele din CV-ul lui Eugen Nicolicea, susținut de PSD pentru Justiție: unde a făcut Facultatea de Drept și cum a obținut certificatul de revoluționar


  17.04.2019
 • ➤ National


  Eugen Nicolicea este propus de PSD la Justiție, în locul lui Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  PSD a votat debarcarea lui Tudorel Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  Emilia Șercan, jurnalist: Am fost amenințată cu moartea


  17.04.2019
 • ➤ National


  Asociația foștilor deținuți politici din Sibiu susține că legitimația lui Ion Muntean,trimis de PSD la negocierile cu Iohannis, a fost eliberată în fals


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Încă 18 luni de șantier la Urgențe


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Concurs de protecție civilă pentru elevi


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Față nouă până în 2020


  Spitalul Județean renunță la cinci săli de operații


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  RIAL se extinde și caută angajați


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Ridicată din propria cenușă


  330 de ani de când a ars Biserica Sf. Maria, renăscută Biserica Neagră


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  O singură ofertă pentru modernizarea „Drumului de sub munte“


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  De unde cumpărăm miei de Paști


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Liberalii ies la curățenie în Bartolomeu


  17.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  România mea

  Articolul următor


  PC OFF

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.667 milisecunde, încărcat în milisecunde