Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Conservatorii își fac harakiri

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: ME, 04.12.2006
* Ieșirea PC de la guvernare face oarece deranj și pe platoul politic și dă un motiv pentru alegeri anticipate * În acest moment, cel mai mult de pierdut are premierul Tăriceanu, care conduce un guvern minoritar și îi are în coastă și pe platformiștii lui Stolojan

Prin anunțul ieșirii de la guvernare, făcut ieri, președintele PC, Dan Voiculescu, speră să dea o lovitură de imagine. S-ar putea însă ca, prin noua trădare, partidul lui Dan Voiculescu să nu fi reușit decît un harakiri politic, care să scoată pentru totdeauna din Parlament minusculul partid care nu a reușit niciodată să atingă pragul electoral, dar care s-a vîndut și a vîndut după interes alianțe pentru o felie la putere. Teoretic însă, odată cu ieșirea de la guvernare a PC, actuala coaliție rămîne cu două posturi de ministru, șase de secretari de stat și zece de reprezentanți în agențiile guvernamentale, și pierde majoritatea în Parlament. Fără sprijinul Partidului Conservator și al platformiștilor lui Stolojan, Coaliția formată din PNL, PD și UDMR nu va mai putea să treacă proiectele legislative de Cameră și de Senat. Teoretic, pentru că, practic, și parlamentarii PC și PSD, deloc avantajați de posibile noi alegeri, ar putea vota în favoarea actualului Guvern. Pe de altă parte, deși a fost în Coaliție, PC a jucat și pînă acum ca un partid de opoziție.

PC recidivează

* Partidul Conservator și precursorul, său Partidul Umanist din România (PUR), înființat în 1992 sub conducerea lui Dan Voiculescu, mai are la activ o retragere din executiv în perioada precedentei guvernări. Astfel, în prima parte a anului 2004, umaniștii s-au retras din guvernul social-democrat al lui Adrian Năstase, dar în toamna aceluiași an s-au prezentat în alegeri pe liste comune cu vechii parteneri de guvernare în cadrul Uniunii PSD+PUR. Cele două formațiuni vizau să formeze din nou un guvern comun. După cîștigarea alegerilor prezidențiale de către candidatul Alianței D.A., Traian Băsescu, Partidul Conservator care susținuse deja alegerea în fruntea celor două camere ale Parlamentului pe pesediștii Adrian Năstase și Nicolae Văcaroiu, a anunțat la finalul lui decembrie 2004 intrarea la guvernare alături de coaliția PNL, PD și UDMR. Într-un interviu publicat la începutul lui ianuarie 2005, șefului statului, Traian Băsescu, susținea necesitatea organizării de alegeri anticipate pentru ca Guvernul să scape de „soluția imorală care se numește PUR“.

Partidul Conservator a a reușit să declanșeze criza guvernamentală care părea că va putea fi evitată, cel puțin pînă anul viitor. Biroul Politic al PC a votat, ieri, în unanimitate, ieșirea de la guvernare a formațiunii. Rezoluția a fost confirmată ulterior de Consiliul Național convocat în ședință extraordinară. Rezoluția Biroului Politic prevede retragerea imediată a reprezentanților PC din actualul Guvern și trecerea în opoziție. De asemenea, toți reprezentanții conservatorilor în actualul executiv ar urma să-și dea demisia. În aceste condiții, coaliția guvernamentală nu va mai avea susținerea necesară în Parlament pentru promovarea propriilor inițiative legislative. Cea mai probabilă soluție pentru depășirea crizei guvernamentală va fi organizarea de alegeri anticipate.

Motivele conservatorilor

Conservatorii, prin vocea președintelui Dan Voiculescu, s-au declarat nemulțumiți de faptul că proiectele lor legislative nu au fost susținute de colegii de coaliție, în Parlament. Picătura care a umplut paharul a fost respingerea, miercuri, în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, a proiectului PC de reducere a TVA la alimentele de baza, de la 19 la 9%. În plus, nu a fost susținut nici proiectul de modificare a legii privind sistemul public de pensii, cel privind confiscarea averilor care nu pot fi justificate și amendamentele la Codul fiscal pentru neimpozitarea profitului reinvestit.
Prin plecarea de la guvernare conservatorii renunță la un post de vicepremier, la unul de ministru - cel al economiei, la 6 funcții de secretar de stat și la 11 reprezentanți în agenții guvernamentale.

Atac dur la Băsescu

Președintele PC, Dan Voiculescu, a atacat foarte dur Partidul Democrat și pe președintele Traian Băsescu, pe care l-a calificat ca principalul adversar politic. „PD se apropie cu viteză mare de partid totalitar. E un partid de neocomuniști, care a trecut foarte ușor de la stînga eșicherului politic la dreapta, un partid umflat de președintele Traian Băsescu și care se va desumfla odată cu el“, a declarat liderul PC. El l-a acuzat pe Traian Băsescu că este „păpușarul“ care a creat criza din PNL, cu ajutorul lui Teodor Stolojan, dorind să creeze un nou partid liberal. Referitor la relația cu celelalte partide, Dan Voiculescu a spus că PC are „advesari PD și președintele Băsescu, deschidere către PNL și PSD, rezerve față de PRM și păstrează distanța europeană față de UDMR, care la ziua națională a depus coroana cu doliu“. „Nu ne dorim să fim la guvernare ci la putere și vă asigur că vom fi la putere“, și-a încheiat discursul Dan Voiculesc.

Guvern fără susținere

Decizia anunțată ieri de Partidul Conservator de a-și retrage miniștrii din Guvern și a trece în opoziție lasă executivul fără o susținere majoritară în Parlament. Prin trecerea în opoziție a celor 19 deputați conservatori, coaliția guvernamentală PNL-PD-UDMR va rămîne în Cameră la o distanță de 27 de voturi de majoritatea necesară, depinzînd direct de voturile nesigure ale celor 18 deputați ai minorităților naționale și 16 deputați fără apartență de grup.
De asemenea, la Senat, coaliția guvernamentală se va mai baza numai pe voturile a 60 din cei 137 de membri ai camerei superioare, dar are nevoie de 69 de voturi pentru a avea asigurată majoritatea. Situația ar fi și mai gravă pentru partidele la guvernare dacă și cei 24 de deputați și senatori liberali susținători ai Platformei Stolojan-Stoica vor vota împotriva Guvernului.

Condițiile PC

Decizia conservatorilor de a se retrage de la guvernare și de a provoca astfel o criză guvernamentală cu doar o lună înainte de intrarea României în Uniunea Europeană ar putea pune în pericol chiar aderarea. Dan Voiculescu a anunțat însă că PC va vota alături de foștii parteneri de guvernare, toate legile necesare integrării europene. În schimb, în pentru votarea celorlalte legi, și în special cea a bugetului de stat pentru anul 2007, PC a pus condiții: „Așteptăm, pînă săptămîna viitoare, (miercuri, joi) un angajament politic al PNL și PD că TVA la alimente va fi de 9% în loc de 19% și că profitul reinvestit nu va fi impozitat“, a declarat Voiculescu. „Să nu spună cu nu au știut!“, a mai adăugat Voiculescu.
În al doilea rînd, PC a hotărît intensificarea eforturilor pentru adoptarea inițiativelor legislative ale lor în Parlament.
În cazul în care legea privind proiectul de buget pentru anul 2007 nu va trece de Parlament, Guvernul Tăriceanu ar putea să cadă.

Se caută soluția

Criza generată de PC l-a făcut pe președintele Traian Băsescu să se întîlnească, aseară, cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu, pentru a găsi, de comun acord, o soluție pentru depășirea acesteia. Președintele s-a întîlnit, tot ieri, și cu președintele executiv al PD, Adriean Videan, căruia i-a comunicat că nu este cazul ca PD să facă jocul PC și să iasă de la guvernare doar pentru a elimina PNL din actualul guvern. „Ieșirea de la guvernare a conservatorilor nu face altceva decît să limpezească în final situația politică din România“, a declarat, vicepreședintele Partidului Democrat (PD), Cezar Preda. „Vom continua guvernarea pînă cînd vom constata că nu mai avem majoritate nici în Senat, nici în Camera Deputaților. Oricare ar fi situația, Partidul Democrat se va supune voinței electoratului și dacă va fi cazul vom merge la urne“, a mai declarat Preda.
PNL și premierul Călin Popescu-Tăriceanu au anunțat că își vor prezenta astăzi o poziție oficială față de actuala criză.

„Și noi am avut și avem nemulțumiri față de coaliție și față de guvern, dar noi susținem guvernul. În primul rînd, pînă în 1 ianuarie 2007, după părerea mea, cu toții am fi avut obligația de a asigura stabilitatea cît mai mare a guvernului și a coaliției, pentru că este un interes comun.“
Marko Bela, președinte UDMR

„Domnul Tăriceanu face comentarii că noi vrem să facem alianță cu PD. V-o spun cu toată seriozitatea și onoarea că sînt aberații! Nu avem în vedere nici un proiect de alianță, indiferent de gesturile pe care le fac unii și alții în legatură cu guvernarea, cu atît mai mult cu cît ne așteptăm ca și alte partide să iasă de la guvernare în perioada următoare.“
Cristian Diaconescu, purtător de cuvînt PSD

„La originea ieșirii de la guvernare a Partidului Conservator stă scandalul energiei și interesele lui Virgil Măgureanu, unul dintre foștii directori ai Serviciului Român de Informații. Excludem orice posibilitate de a susține un guvern minoritar, deoarece o astfel de formulă politică duce la nașterea a ceva fals. Era de așteptat ca PC să iasă de la guvernare, deoarece aceasta coaliție a fost creată împotriva regulilor firii.“
Corneliu Vadim Tudor, președinte PRM
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Schimbări la examene, din acest an școlar


Teste grilă la BAC și Evaluare Națională
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Accident pe DN1, pieton în comă


  13.11.2018
 • ➤ National


  Raport MCV dur pentru România


  13.11.2018
 • ➤ National


  Parlamentul European a adoptat rezoluția privind statul de drept în România: rechizitoriu în 13 puncte


  13.11.2018
 • ➤ National


  Ecaterina Andronescu, propunerea PSD pentru Ministerul Educației


  13.11.2018
 • ➤ Local


  Un făgărășean de 67 de ani, mort în accidentul dintre Codlea și Vlădeni


  13.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  Luna scumpirilor


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Investiție de 340.000 de lei


  Amenajări în stil săsesc la Cimitirul Municipal


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Mai multe mașini de gunoi în Brașov


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Stație RAT suspendată, pe strada 13 Decembrie


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  A murit ursul Max, simbolul Sanctuarului de la Zărnești


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Guvernul modifică vîrsta de pensionare pentru femei


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Avarie la sistemul pentru eliberarea cazierului


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Nu doar vandalizate


  Se fură coșurile de gunoi de pe drumurile naționale


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Campania „Un milion pentru Unire“ a ajuns la Brașov


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Benga: „Sistemul de vot într-un singur tur, un gard ridicat de monopoliștii politici“


  13.11.2018
 • ➤ National


  „Nu sîntem pregătiți pentru președinția UE“


  Iohannis cere schimbarea „Guvernului Dragnea-Dăncilă“: „Acest accident al democrației românești“


  13.11.2018
 • ➤ National


  FMI: Lupta anticorupție trebuie să continue


  13.11.2018
 • ➤ National


  George Ciamba, propunerea PSD pentru Ministerul Afacerilor Europene


  13.11.2018
 • ➤ National


  Legea de funcționare a Avocatului Poporului, reclamată la CCR


  13.11.2018
 • ➤ Economic


  În funcție de studii și vechime


  Salariu minim diferențiat, de la 1 decembrie


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Fracturile se vindecă mai repede cu ultrasunete


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Cîtă apă trebuie să bem dimineața ca să fim mai inteligenți


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  E bine de știut


  Carbohidrații buni ne ajută


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  O pancreatită neglijată te omoară


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Unul din trei oameni suferă de carență de fier


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Leacuri străvechi


  Frunzele de dafin sînt o comoară pentru sănătate


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Cinci plante care alungă durerile de cap


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Există un ou dietetic


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Oțetul crește colesterolul bun


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Cinci alimente care combat celulita


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Și-a uluit fanii


  Irina Rimes, goală complet pe internet


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Paula Seling s-a întîlnit cu Papa Francisc


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Joe Perry, chitaristul grupului Aerosmith, a fost spitalizat de urgență


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Casa lui Gerard Butler din Malibu a ars în incendiile care devastează California


  13.11.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Modelul Virgil Onițiu


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  ACS Kids Tîmpa Brașov a pierdut dramatic meciul cu FC Voluntari din Liga Elitelor U17


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  Ribéry a pălmuit un jurnalist


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  Jucătorii s-au revoltat


  Vestiarul Brașovului stă pe un butoi de pulbere!


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  FCSB rămîne pe locul 2


  Un derbi... indecis pe Național Arena


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  Ancuța Bobocel și Rinas Akhamadeev, cîștigătorii Crosului „15 Noiembrie”


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  Gabriela Firea închide Arena Națională


  12.11.2018
 • ➤ Local


  Accident cu cinci victime, între Codlea și Vlădeni


  12.11.2018
 • ➤ National


  Comisia Europeană, reacție după ce autoritățile române au cerut ca Rise Project să-și dezvăluie sursele: A folosi GDPR împotriva dreptului la informare ar reprezenta un abuz clar


  12.11.2018
 • ➤ National


  Klaus Iohannis: Nu sîntem pregătiți pentru președinția UE. Președintele cere „înlocuirea acestui accident al democrației românești, care este guvernul Dragnea-Dăncilă"


  12.11.2018
 • ➤ National


  Colonelul Dumitru Paraschiv, cunoscut ca bărbatul în alb la protestul din 10 august, și-a depus actele de pensionare


  12.11.2018
 • ➤ National


  Klaus Iohannis a reclamat la Curtea Constituțională legea de funcționare a Avocatului Poporului


  12.11.2018
 • ➤ Economic


  INS:Legumele, combustibilii și energia termică s-au scumpit cel mai mult în octombrie


  12.11.2018
 • ➤ Sport


  Zeița Nadia Comăneci, 57 de ani


  12.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  Bradul de Crăciun a ajuns în Piața Sfatului


  12.11.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  România mea

  Articolul următor


  PC OFF

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.964 milisecunde, încărcat în milisecunde