Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Zoie Ceaușescu a murit

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 22.11.2006
* Singura fiică a Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu a murit ieri, la fel de discret cum a trăit în ultimii 16 ani * Invidiată cea mai mare parte din viață, ea n-a fost niciodată cu adevărat liberă

Unica fiică a dictatorului Nicolae Ceaușescu a murit luni noaptea. Suferea de cancer de mai bine de 10 ani. Dar nu numai boala a chinuit-o în ultima perioadă, ci și oprobriul opiniei publice. Avea 56 de ani și prieteni puțini. După un trecut glorios, a avut parte de un sfîrșit mizerabil, la fel ca părinții și fratele ei. A fost dată afară din serviciu, a locuit pe la rude, a refuzat orice ajutor, a vrut să sfîrșească demn, în ciuda părerii generale că numai demnă nu poate fi o odraslă a dictatorului. În locul ei, alții și-ar fi publicat biografia, pentru bani buni. Ea nici măcar nu ieșea în lume. Zoia Ceaușescu a murit celebră pentru crimele tatălui său și anonimă în matematică, știința în care obținuse un doctorat.

Iubiri interzise

Zoe Ceaușescu, fostă Zoia Ceaușescu, sau Zoica, cum era alintată de părinți, s-a născut la 2 martie 1950, în București. Toată viața ei a fost controlată de Elena Ceaușescu, mai ales după venirea la putere a odiosului, în 1965. Ceaușeștii voiau ca fiica lor să aibă o viață exemplară, plină de succese răsunătoare. Dar nu mai răsunătoare ca ale mamei, care trebuia să fie cel mai valoros om de știință al familiei. De aceea, Zoia a fost cînd ridicată, cînd coborîtă de pe culmile științei. Controlul strict se manifesta și asupra legăturilor ei afective. În timp ce era elevă la liceul Jean Monet, se spune că s-a îndrăgostit de Petre Roman. Walter Roman și Elena s-au sfătuit ce să facă să-i despartă. Așa a ajuns Petre student la Paris. Iar Zoia urmărită pas cu pas. Mai tîrziu, l-a cunoscut pe medicul ginecolog Dan Vincze, din Cluj. Se întîlneau la Predeal, vreme de un an, în fiecare joi. Mai plecau luni dimineața. Dacă Petre era evreu, Dan era ungur. Așa că Zoiei i-a fost interzisă și această legătură, care a durat șapte ani. Dan Vincze s-a căsătorit cu fiica unui preot.

Refugiu în alcool

Zoia a suferit mult după despărțirea de Dan. Se ascundea de părinți, fugea prin diferite localități, punînd miliția și securitatea pe jar. A început să bea tot mai mult. În 1974, după un an și jumătate în care a plîns după Dan, l-a cunoscut pe ziaristul Mihai Matei, de la „Lumea“. După o noapte de amor într-un hotel, Ceaușeștii au explodat de furie. Au destituit conducerea revistei, iar Matei a fost expediat în Guineea. Și el a căzut în patima alcoolului. Clima, TBC-ul și alimentația proastă din Guineea l-au răpus. Zoia a mai avut decepții, printre care și romancierul Petru Popescu, scriitor interzis în vechiul regim. În anii ’80, l-a cunoscut pe inginerul sibian Mircea Opran, cu care s-a căsătorit. N-au avut copii. Ceaușeștii nu s-au opus mariajului. Mircea, profesor la Politehnica din București, a iubit-o mult pe Zoia, îngrijind-o pînă în ultimele ei clipe.

Bună matematiciană

Nici în carieră, Zoia n-a fost fericită. Ca studentă, era prietenoasă, mergea la bere cu colegii, nu profita de statul ei social. Era redactor-șef adjunct la revista „Universitas“, colegă, printre alții, cu Jana Gheorghiu. Se purta normal, ba chiar lua apărarea colegilor, pentru a evita discuțiile „mai sus“. A ajuns în dizgrațiile Elenei, tocmai pentru că e prea populară și era de acord cu studenții care recunoșteau că în România lucrurile merg prost. După facultate, a fost repartizată asistentă la facultate. Dar ea voia să facă cercetare. Așa că, a ajuns stagiară la Institutul de Matematică. Aici, a fost colegă cu brașoveanul Radu Gologan, astăzi matematician cu renume. El își amintește că Zoia era un bun profesionist, un matematician excelent în analiză funcțională, cu zeci de lucrări publicate în țară și străinătate.

Un prieten brașovean

Văzînd că rezultatele nu sînt suficient de spectaculoase pentru mintea ei, Elena a ajuns la concluzia că nu se justifică un institut de cercetare în matematică. În 1975, l-a desființat. Într-un fel, a fost vina Zoiei. Dacă nu și-ar fi ales să lucreze aici, „academiciana“ n-ar fi știut niciodată cu ce se ocupă institutul. Angajații, cei mai buni matematicieni ai țării, au fost repartizați profesori prin țară, iar Zoia a ajuns la Institutul pentru Creație Științifică și Tehnică (INCREST). Aici a înființat o secție de matematică pe care o conducea. Unii au spus că secția a fost special creată ca să o conducă o progenitură a Ceaușeștilor. Alții, că a fost creația Zoiei care iubea matematica și voia să ajute la dezvoltarea cercetării. Cine era pe lîngă ea mai avea șansa să iasă din țară, pe la vreun congres, să mai publice o lucrare științifică. Pe matematicienii de valoare îi ajuta să obțină pașaport. Mulți nici nu s-au mai întors de la seminariile internaționale. Radu Gologan lucra cu ea. A fost unul dintre puținii apropiați ai Zoiei neizgoniți din preajma ei.

Hulită de propriii colegi

Evenimentele din decembrie 1989, au prins-o pe Zoia lucrînd la INCREST. A fost arestată împreună cu soțul și frații ei, Nicu și Valentin, sub acuzația de subminare a economiei naționale. A fost eliberată abia în august. În timpul detenției, brașoveanul a vizitat-o și i-a dus țigări. Cîțiva colegi i-au luat apărarea, cei care o apreciau ca matematiciană. Dar intervențiile lor au fost palide. Lumea o asocia cu imaginea cuplului executat. După ce a ieșit din închisoare a încercat să se întoarcă la vechiul loc de muncă, dar n-a fost primită. În final, s-a pensionat. Și-a acceptat soarta, refuzînd orice ajutor. Cînd s-a aflat în impas financiar, vechii colegi au strîns bani pentru operație. Dar ea le-a trimis banii înapoi. S-a izolat de lume. La 12 ianuarie 1996, Parchetul General a dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor trei copii ai fostului dictator pe motivul că faptele de care au fost acuzați nu au existat.

Lîngă părinți

În anii ’90 -’91, Zoia fusese operată de cancer pulmonar după care își revenise destul de bine. N-a mai apărut nicio veste despre ea pînă anul trecut cînd a dat în judecată MApN, solicitînd dovezi că sînt înhumați în Cimitirul Ghencea Civil părinții ei, și nu alte corpuri. A pierdut procesul. Acum o lună și jumătate, a fost din nou internată, în stare foarte gravă. Cancerul se localizase în zona colono-rectală. Știa că nu mai are mult de trăit. A mai apucat să scrie o scrisoare care urma să fie deschisă după moartea ei. S-a întîmplat marți, la 4 dimineața. Din clanul dictatorului, mai trăiește doar Valentin, fiul cel mare, care nici măcar nu este rudă de sînge, el fiind adoptat de Ceaușești în 1948. Corpul Zoiei va fi incinerat și înmormîntat miercuri, în același cimitir Ghencea. În 16 ani, Zoia n-a fost niciodată la mormintele lui Nicolae și Elena fiindcă n-a crezut că acolo zac trupurile părinților ei. Acum a aflat adevărul. Și, poate, atunci cînd vom cunoaște conținutul scrisorii, îl vom afla și noi.

„Zoia era o fire retrasă, trăia doar în cercul ei de matematicieni. A organizat cîteva întîlniri de matematică și la Brașov, ultimul a fost la Hotel Ciucaș. La Predeal, se întîlnea cu iubitul ei, dar îi plăcea și să meargă cu familia în drumeții pe la Cioplea, Pîrîul Rece. Exista o arhivă la județeana de partid cu peste 500 de fotografii ale familiei Ceaușescu la Brașov. Inclusiv imagini din copilăria Zoiei. Din păcate, au fost distruse în decembrie 1989.“
Valeriu Iordan Popescu - fost șef al protocolului județului Brașov

Antrenorul isteților

* Profesorul Radu Gologan coordonează de cinci ani lotul olimpic de matematică, elita elevilor din România. Are un adevărat hobby pentru antrenamentul minților istețe. Are 55 de ani și este profesor la Politehnica din București, unde predă analiză matematică. S-a născut și a copilărit în Brașov, orașul unde a învățat să cînte la chitară, dar și unde a descoperit matematica, corectînd tezele aduse acasă de mama sa, apoi ca elev la Liceul Andrei Șaguna.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  O femeie din Brașov a tușit spre polițisti și le-a spus că are COVID-19!


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Festivalul Musica Barcensis, ediția a XI-a, debutează în 19 iulie 2020 la Brașov


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Amenzi de 64.000 de lei, la Brașov, pentru nerespectarea măsurilor din starea de alertă


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  413 noi cazuri de COVID 19, din care 17 la Brașov


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  300 de părinți au făcut o petiție prin care cer suplimentarea locurilor pentru copiii nerepartizați în licee


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Furtul din buzunare poate fi prevenit!


  13.07.2020
 • ➤ Cititori


  Știai că poți efectua o reîncărcare Vodafone în doar doi pași simpli? Descoperă cum!


  13.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Al doilea om din vârful Inspectoratului Școlar, al doilea din coadă la examen


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  FĂRĂ PRECEDENT


  Aproape 600 de elevi din Brașov au rămas fără loc la liceu


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Direcția de Asistență Socială așteaptă solicitări pentru kit-urile de asistență pentru seniori


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Contract durduliu


  Două firme își dispută modernizarea stadionului Carpați


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  CJ vrea să recupereze din fonduri UE banii investiți în sistemul medical de la începutul pandemiei


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Autobuzele electrice intră de azi și pe linia 22


  13.07.2020
 • ➤ National


  Scrisoare deschisă


  Medicii se simt victimele unei legi nedrepte


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Zice ea


  Lidia Buble este îndrăgostită


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Anna Lesko e încinsă


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Alex Bodi i-a oferit Biancăi cel mai ieftin cadou


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Vasile Șeicaru împlinește 70 de ani


  13.07.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cura cu scorțișoară ajută în diabet și ulcer


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Ronaldinho nu scapă de probleme


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Liga 2


  Penalty ratat de trei ori în meciul Petrolul – Rapid


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep: „Trei luni am fost în depresie”


  13.07.2020
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Călin Popescu pleacă de la Sepsi OSK după incidentul cu Leo Grozavu!


  13.07.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Medicii vor să rămână medici


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  47 de cazuri noi de COVID la Brașov, 456 la nivel național


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Iată ce primesc la micul dejun pacienții cu COVID de la Spitalul CFR Brașov


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un tânăr a murit electrocutat la o fermă de lângă Făgăraș


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Raed Arafat spune că ne-am putea trezi cu noi restricții


  12.07.2020
 • ➤ Sport


  Leo Grozavu, băgat în ședință de șefii lui Sepsi după incidentele cu Lorand Fulop și Călin Popescu / "Acum e liniște"


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  45 de noi cazuri COVID la Brașov, 698 în țară


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Peste 20 de elevi cu medii de admitere peste 8 au rămas fără loc la liceu la Brașov. În total sunt 599.


  11.07.2020
 • ➤ National


  Cluburile ar putea fi închise după ora 22.00. Orban: „Va trebui să ne gândim foarte serios dacă nu luăm aceste măsuri”


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Fosta șefă DIICOT Alina Bica, reținută în Italia. Făgărășeanca are de executat 4 ani de închisoare.


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Florin Iacob nu dezarmează: ”Vom promova în Liga 1 de pe primul loc”


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Grecia: Toți turiștii care intră în țară trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Au fost publicate rezultatele repartizării în licee: 9.31, ultima medie la colegiul Meșotă


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Șase junioare de la Corona Brașov au semnat prelungirea contractelor / "Să muncească pentru a atinge performanța"


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți sferturile UEFA Champions League.


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  54 de noi cazuri COVID la Brașov, 592 în țară


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Leo Grozavu riscă să fie dat afară de la Sepsi OSK! Antrenorul și-a pierdut cumpătul și ar fi lovit doi jucători!


  10.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Nu avem voie la grătare și picnicuri


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  A doua sesiune


  BACUL de toamnă începe în 24 august


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  PNL intră oficial în lupta localelor cu Veștea și Scripcaru


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Șoferii RATBV au donat sânge pentru unul dintre colegi


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Unde-i punem?


  Senzori pentru măsurarea calității aerului la Brașov


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Comisia de circulație a avizat modernizarea străzii Narciselor


  10.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Spitalul Municipal Făgăraș a primit un container de decontaminare


  10.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Brașovul, pe lista județelor care primesc despăgubiri pentru inundații


  10.07.2020
 • ➤ National


  Cioloș, atac la PNL și PSD


  Parlamentul și Guvernul se joacă de-a politica, spre rușinea lor și drama cetățenilor


  10.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Ajutoare pentru pensionarii săraci

  Articolul următor


  Pupincuriștii

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 13 milisecunde, încărcat în milisecunde